Tech&Gadgets

Snapchat updaten? 'Doe het niet!'

Update? Liever niet?!/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

10 JAN 2018

Biedt Snapchat je een update aan? Installeer hem dan niet. Dat is tenminste het advies dat honderden (voormalig) gebruikers van de app je geven. De vernieuwing zou het zeer populaire sociale medium bepaald geen goed hebben gedaan.

Nog niet iedereen krijgt de update aangeboden, maar de reacties zijn op zijn zachtst gezegd heftig. Veel mensen geven aan de app direct te hebben verwijderd, anderen vragen zich af of er een mogelijkheid is de update terug te draaien.

Stories

Wat is er dan anders? Om te beginnen is de bekende Stories-pagina verdwenen. Hier kon je je leukste snaps plaatsen als verhaal, waarna deze 24 uur bleven staan. Een handige, overzichtelijke optie, zo vonden velen. Nu moet je om de verhalen te vinden door je vriendenlijst scrollen. Bovendien duurt het lang voordat je door de verhalen heen bent, omdat dat niet meer automatisch gaat.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Ook de Discover-pagina en het complete uiterlijk van de app zijn op de schop genomen. Maar niet ten goede, want veel mensen snappen niet meer hoe het te gebruiken. Wie op Twitter de zoekterm 'snapchat update' gebruikt, komt honderden louter negatieve reacties tegen. Hieronder een kleine selectie.

Dus het advies voor als Snapchat binnenkort aan je vraagt: Wil je de app updaten? DOE HET NIET!

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

400+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Britse waakhond doet inval bij omstreden databedrijf

Britse waakhond doet inval bij omstreden databedrijf

De medewerkers van ICO vertrekken na de inval. / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 16:04

De Britse privacywaakhond ICO heeft zaterdag een inval gedaan bij het omstreden dataverzamelingsbedrijf Cambridge Analytica. Eerder bleek dat dat bedrijf de Facebook-data van 50 miljoen mensen had verzameld. Het doel daarbij was om met de data de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden in het voordeel van Donald Trump.

De rechter had vrijdagavond toestemming gegeven voor de inval. Minder dan een uur daarna vielen twintig werknemers van ICO het Londense hoofdkantoor binnen. Zeven uur later, in de vroege uurtjes van zaterdag, vertrokken zij in een busje met alle verzamelde materialen. Dat meldt de BBC.

Opspraak

Cambridge Analytica kwam in opspraak nadat bleek dat het in 2014 de data van 50 miljoen mensen zonder toestemming had verzameld om Trump in het zadel te helpen. Destijds stond Steve Bannon aan het roer. Hij speelde een grote rol in de campagne van Trump en is ook directeur geweest van de rechtse nieuwssite Breitbart.

Het schandaal kreeg nog meer aandacht toen Channel 4 een undercovergesprek aanging met de directeuren van Cambridge Analytica. Daarin vertelden zij dat zij ook de verkiezingen in onder meer Argentinië en Kenia hadden beïnvloed en dat ze bereid zijn nepnieuws te verspreiden en mensen af te persen. Kort hierna kondigde het bedrijf een onafhankelijk onderzoek aan en werd topman Alexander Nix geschorst.

Het is nog niet bekend in hoeverre de privacywaakhond nuttig bewijs heeft verzameld.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

26

Nederland wint eerste e-interland aller tijden

Nederland wint eerste e-interland aller tijden

De Nederlandse Ali Riza Aygün won met 2-1 van de Engelsman Shaun Springette.

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Het ‘Nederlands elftal’ heeft de eerste e-interland aller tijden gewonnen. In aanloop naar de wedstrijd van vrijdag tussen Nederland en Engeland speelden ook twee afgevaardigde FIFA-spelers namens hun land een potje. De Nederlander Ali Riza Aygün won met 2-1 van de Engelsman Shaun Springette.

De spelers zijn allebei door hun voetbalbond geselecteerd om hun land te vertegenwoordigen. Ali Riza Aygün, die in de e-divisie de clubkleuren van PSV verdedigt, stond deze winter bovenaan in de Nederlandse competitie. Daarom werd hij geselecteerd.

‘Echte’ selecties

In de e-divisie mogen spelers hun eigen spelers kiezen en kan Cristiano Ronaldo dus bijvoorbeeld bij PSV of Ajax spelen. Dat was bij de interland anders: Aygün en Springette hadden alleen de ‘echte’ selecties van hun nationale elftallen tot hun beschikking. Aangezien de spelers van Engeland een hogere beoordeling in FIFA 18 hebben, besloten de bonden de spelers op gelijke sterkte te zetten, om zo de wedstrijd alleen van vaardigheid te laten afhangen.

In de wedstrijd speelden de twee FIFA-spelers twee helften van zes minuten. In die tijd wisten Wout Weghorst en Steven Berghuis treffers te maken voor Oranje. Namens The Three Lions deed Tottenham-speler Dele Alli een duit in het zakje.

Het is nog niet bekend of er in de toekomst ook internationale e-toernooien, zoals EK’s of WK’s, georganiseerd zullen worden.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

93

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Apple op matje geroepen na lekken data aan China

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Na de ophef over de data van gebruikers die Facebook gebruikte, verkocht en lekte, is het nu de beurt aan Apple. De techgigant is door Amnesty International op het matje geroepen voor het lekken van data aan de communistische overheid.

Met de campagne roept Amnesty mensen op om Apple-baas Tim Cook te wijzen op zijn dubbele standaard als het gaat om privacy. Iedereen is gelijk, maar de een net iets gelijker dan de ander. De oproep komt nadat Apple data en processen van Chinese gebruikers heeft overgedragen aan Guizhou-Cloud Big Data. Deze cloud is voor Chinese gebruikers nu de vervanging van iCloud. De nieuwe cloud is opgezet door een bedrijf van de overheid.

Alle data voor de overheid

In 2017 werd er in China nieuw beleid geïntroduceerd waardoor bedrijven verplicht zijn data bij Chinese bedrijven op te slaan. Daardoor worden bedrijven als Apple verplicht om een serverruimte in China te huren of een samenwerking aan te gaan met een Chinees bedrijf. Het bedrijf waar Apple mee samenwerkt, is opgezet door de Chinese overheid.

Met de overdracht van alle data zijn alle foto's, documenten, contacten, berichten en andere data en content die eerst op iCloud stonden, nu in handen van het nieuwe bedrijf, meldt The Drum. ,,Tim Cook is niet eerlijk naar Chinese Apple-gebruikers toe", zegt Nicholas Bequelin, directeur van Amnesty in Oost-Azië. ,,Hij verzekert mensen ervan dat data altijd veilig is. Maar met Apple's zoektocht naar winst, lopen iCloud-gebruikers in China enorme privacyrisico's."

Gelijker dan anderen

Op de campagneposter staat de quote ,,All Apple users are equal but some are less equal than others". Daarmee refereert Amnesty aan het allegorische boek Animal Farm van George Orwell. In het boek gaan dieren zich als mensen gedragen. Uiteindelijk wordt de wet die zegt dat alle dieren gelijk zijn aangepast naar dat sommige dieren net iets meer gelijk zijn dan anderen.

Geen dystopische toekomst

Ironisch is het hele probleem wel. In een reclamespotje van Apple uit 1984, laat Apple weten 'dat je zult zien waarom 1984 niet als '1984' zal zijn'. Met de tweede 19844 refereert Apple aan het dystopische boek dat ook door Orwell werd geschreven, waarin de hij een wereld schetst waar geen privacy meer bestaat. ,,Apple's reclame uit 1984 claimt een dystopische toekomst tegen te gaan."

Loze beloftes

Maar nu helpt het bedrijf dat juist te creëren. Tim Cook predikt het belang van privacy, maar voor Chinese klanten zijn deze beloftes loos", zegt Bequelin. ,,Door China de iCloud-service in handen te geven zonder goede veiligheid, heeft de Chinese overheid misschien wel toegang tot alle data van Chinese gebruikers dat in de cloud staat. Apple weet dit, maar waarschuwt gebruikers niet."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

65

Deze ICT'er geeft afperser een koekje van eigen deeg
Likeability of 6

Deze ICT'er geeft afperser een koekje van eigen deeg

Foto: Pixabay

Foto van 'E.Westland'

21 MAA 2018

Een slimme ICT’er kreeg het verzoek om 500 euro over te maken naar een bitcoinrekening. Deed hij dit niet, dan zou er een seksvideo van hem worden verspreid. Hij besloot de afperser een koekje van eigen deeg te geven.

Het AD tekende vandaag de hele mailwisseling tussen de twee op.

De ICT’er uit Enschede kreeg, net als ongeveer een miljoen andere Nederlanders, een afpersmail. De ontvanger werd verzocht geld over te maken. Hij besloot zich echter voor te doen als een oudere man, die niet begreep hoe dat overmaken nou helemaal werkte.

Na een flinke mailwisseling zegt de man: „Mijn IT’er neemt mijn scherm wel eens over als ik een probleempje heb, kunt u dat ook?” De afperser mailt daarop een softwareprogramma en de ICT’er stuurt de zogenaamde inlogcodes van zijn bank.

IP-adres

„Hij doet het niet”, merkt de afperser op. „Dat klopt, maar ik heb nu wel je IP-adres. Deze gaat per direct naar de politie”, is het antwoord van de gevatte ICT’er, die liever anoniem blijft. „Ik was niet van plan om dat zelf te gaan doen. Dat is werk voor de politie. Ik wist dat er geen filmpje kon zijn. Maar dit soort oplichting maakt me woest. Het is zo min”, zegt hij tegen de krant.

LEES OOK


likelovelol
user_8fb60a38511e3746d2476efddc3613d2a1a1b09d_avataruser_1065bd0e9809903d307b417f929a927a4032f0a5_avataruser_2c8bb8477b49b6cb215b19ada0b7dec6480510a7_avatar

+2


Views

2k+

Likeability of 5

Camera videoHoe de Asus ZenBook de flexwerklaptop werd

In samenwerking met Asus

21 MAA 2018

Een mooi ogende notebook die - zonder snoertje - de hele werkdag meegaat. Dat is in een paar woorden de Asus ZenBook, de laptop die je op menig flexwerkplek ongetwijfeld opengeklapt op tafel hebt gezien.

Metro is samen met Asus (zie onderaan) via een columnwedstrijd op zoek naar mooie verhalen over goede flexwerkplekken. Hoe zit dat toch, dat dit apparaat uit zoveel werktassen tevoorschijn wordt getoverd?

Asus is van oudsher een tech-company en in 1989 ooit begonnen met moederborden en grafische kaarten. „Dat is ons hart en de reden waarom gamers en super-techy mensen ons kennen en van ons houden”, vertelt Farley Cicilia van Asus. „We staan voor innovatie en design. Dat is handig voor als je bijvoorbeeld zelf je pc wilt bouwen. Ja, we zijn een powerhouse voor componenten en hardware.”

Nu voor iedereen

Langzamerhand begon Asus ook pc’s en laptops te bouwen. Niet alleen voor ‘die gamers en supertechy mensen’, maar voor iedereen. En zo was daar in 2011 het - zo bleek later - bedrijfspareltje voor de gewone man, de Asus Zenbook. Met name de huidige ‘UX430’ is uitgegroeid tot een populair apparaat. Kenmerkend zijn het grotere scherm (door dunne randen) en het draaggemak.

Cicilia: „Onze ZenBookserie is het neusje van de zalm geworden, onze trots. De ZenBook is een superelegante premium laptop van uitstekende materialen. Het design van de ZenBook is de afgelopen drie jaar heel belangrijk geworden. We hebben ons als Asus afgevraagd hoe de ZenBook mee kon met de tijd. Dat resulteerde erin dat je tegenwoordig met de Zenbook gezien wilt worden.”

Wow-factor

Dat blijkt. Loop een koffietentje in en je ontdekt wel iemand die zit te flexwerken met een ZenBook. „Als je je laptoptas opent zorgt dat bijna voor de wow-factor”, zegt Cicilia met een grote lach. Dan een beetje relativerend: „Het is gewoon echt een mooi en onderscheidende notebook.”

Opvallend design of niet, je moet er natuurlijk vooral goed mee kunnen werken. Cicilia: „Uiteraard, maar wees gerust. De Zenbook heeft genoeg paardenkracht om ook grote, zware programma’s te kunnen draaien. Mensen uit de grafische wereld en ook personen die moeten editen, kunnen er prima mee overweg.”

Dat je zoveel ZenBooks op openbare plekken ziet, komt omdat het bepaald geen log en zwaar apparaat is. Integendeel, de laptop weegt maar 1,25 kilo. Hij is reisvriendelijk, sommige ZenBooks passen zelfs in een vrouwenhandtas. En voor de sloddervossen onder ons, die stelselmatig hun oplader vergeten: de ZenBook heeft een optimale batterij, waardoor hij een uurtje of negen à tien meegaat. De melding die je vreest, ‘nog 10 procent’, blijft lekker lang uit. Superhandig voor de flexwerker dus. En, niet geheel onbelangrijk, voor 700 tot 800 euro heb je een ZenBook in huis.

Schrijven en stemmen

De ervaringen van die flexwerker, daar zijn Asus en Metro zoals gezegd naar op zoek. Wie graag in een café of op een rustig plekje in een bibliotheek werkt en daar een goed verhaal bij heeft: schrijf gerust een column van 400 woorden en stuur deze in naar lezerscolumn@metronieuws.nl. Wat het mooiste verhaal oplevert? Een plek in de papieren Metro en, uiteraard, een Asus Zenbook.

Schrijf je geen column, maar wil je wel meebepalen wie de winnaar wordt? Je stem uitbrengen - door middel van een emoji - kan hier. Wel een beetje naar beneden scrollen, dan vind je de 'lezerscolumns flexwerkplek'.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Investeerders en gebruikers boos op Facebook

Investeerders en gebruikers boos op Facebook

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

21 MAA 2018

Facebook zit in een behoorlijk lastige positie nu naar buiten is gekomen dat de Amerikaanse verkiezingen mogelijk zijn gesaboteerd met persoonlijke data van Facebookgebruikers. Een groep investeerders sleept het bedrijf voor de rechter en ook WhatsApp-oprichter Brian Acton roept mensen op hun profiel te verwijderen.

Het Britse bedrijf Cambridge Analytica ontwikkelde een app, waarbij gebruikers tegen betaling een persoonlijkheidstest konden afnemen. De resultaten zouden worden gebruikt voor academische doeleinden. Uiteindelijk bleek de app niet alleen gegevens van de deelnemers, maar ook van hun vrienden te verzamelen.

Een groep investeerders voelt zich misleid en eist compensatie van Facebook. Het aandeel in het bedrijf is door de affaire namelijk flink gezakt.

WhatsApp

Niet alleen investeerders zijn boos. Verschillende gebruikers roepen op sociale media op om Facebook te verwijderen. Opvallend is dat WhatsApp-oprichter Brian Acton deze oproep ook doet. Hij verkocht de berichtendienst in 2014 aan Facebook, voor 19 miljard dollar. Inmiddels werkt hij niet meer voor het bedrijf.

Facebook maakte op 3 februari 2017 in zijn jaarverslag melding van „datalekken en onjuist gebruik van gegevens, waardoor mogelijk bedrijfs- of reputatieschade kan ontstaan". Volgens de investeerders werd echter nooit gemeld dat Facebook zijn eigen privacybeleid schond door derden toegang te geven tot gebruikersgegevens zonder toestemming van de gebruikers.

De Amerikaanse toezichthouder FCC onderzoekt of er inderdaad privacyregels zijn geschonden. De privacywaakhond kan per geval een boete van duizenden dollars opleggen.

LEES OOK


Views

70

Likeability of 5

Met deze tips moet het lukken in bed!

Foto van 'Anke Horstman'

20 MAA 2018

Wereldleiders staan er om bekend weinig te slapen. Zo zegt Donald Trump genoeg te hebben aan 4 uur nachtrust. Ook veel andere leiders staan niet bekend als mensen die een gat in de dag slapen. Een bijzonder slechte gewoonte, zoals je vast al dacht…

Uit recent onderzoek van Philips is opnieuw gebleken dat 7,5 uur per nacht slapen, het meest ideaal is. 74% van de Nederlanders haalt dit echter niet, en ervaart daardoor problemen. ‘’Wie een auto bestuurt en minder dan 5 uur heeft geslapen, heeft vier keer zoveel kans om in een ongeval te belanden’’ volgens Philips. En dat is natuurlijk wel schrikken. We herkennen helaas allemaal die nachtjes wel.

Er is wel wat tegen te doen.

Allereerst is er de Somnox, een slaaprobot. (WHAT, staat er dan een robot naast mn bed?) Nee hij ligt zelfs in je bed. De Somnox is een soort kussen met een motortje en een aantal sensoren. Door lekker tegen de Somnox aan te kruipen meet hij je ademhaling en activiteit, hij past zich daaraan aan en zorgt dat je op een hele rustgevende manier in slaap valt.

Snurkend vriend(innet)je in bed…

Nummer één reden voor het slaapgebrek van zo’n beetje half Nederland, is,,, snurken. Na iedere meditatie video en elk oncharmant neusklepje te hebben geprobeerd, is er nu de QuietSleep SmartMask Anti-Snoring Sleep Mask dat gaat zorgen dat jij en je partner geluidloos kunnen slapen.

Het masker maakt gebruik van geluidweerkaatsende technologie die het geluid van snurken tegengaat.Het snurkgeluid van je partner wordt dus gedempt door het masker. Het voordeel van dit slaapmasker is dat het ook een verdonkerend effect heeft voor de drager, dus inslapen is een stuk makkelijker.

Nieuw matras dan maar?

En als je toch aan een nieuw bed of matras toe bent kun je misschien eens gaan kijken bij Perzona. Dit is niet zomaar een matras. Het begint voor een computer en een scanner. De scanner meet je omvang, je schouders, je billen en lengte. Naar aanleiding van de resultaten stelt de computer het ideale matras samen. Dat doet hij door verschillende tubes in het matras te stoppen. De ene tube is stugger en steviger dan de andere, en zo kunnen ze op verschillende punten in het matras dus meer of minder ondersteuning bieden.

En ja, dat is duurder dan het gemiddelde matras (ongeveer 1500 euro!). Maar bedenk je dan maar dat jij nog geen wereldleider bent, en dus iets langer dan 4 uur in bed hoort te liggen.

Over TechGirl.nl

Techgirl.nl is dé technologiewebsite voor vrouwen, gemaakt door Anke Horstman. TechGirl ontstond in 2012 als tegenreactie op de vele tech-websites die vooral op mannen zijn gericht, en is het bewijs dat een tech-website voor vrouwen echt niet hoeft te betekenen dat elke smartphone roze moet zijn, maar dat er zeker aandacht is voor style. Hier vind je alles over technologie, media en lifestyle. #techgirl: het nieuwe #fitgirl


love
user_bb7eca804598a35db9118cc282c6ffd6cf1c3eb7_avatar

Views

700+