Tech&Gadgets

Lakse social media gehoord over terreurbestrijding

YouTube, Facebook en Twitter moeten op het matje komen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

10 JAN 2018

Alphabet (het moederbedrijf van Google, waar ook YouTube onder valt), Facebook en Twitter moeten zich komende week verantwoorden tegenover de Amerikaanse Senaat. Dit keer gaat het niet om het optreden tegen nepnieuws - dat de presidentsverkiezingen van 2016 beïnvloed zou hebben - maar om het bestrijden van terroristische content, zoals propaganda van IS.

Dat Islamitische Staat (jonge) leden werft via social media is geen onbekend gegeven. Het Congres zet grote vraagtekens bij de acties van de internet- en socialmediagiganten en of er door hen wel genoeg gedaan wordt om dergelijke berichten te weren.

#IsBigTechDoingEnough?

#IsBigTechDoingEnough? is de hashtag die in aanloop naar de zitting in het leven is geroepen. Volgens Recode zijn vele Congresleden momenteel van mening dat dit te weinig gebeurt.

Om die reden is het ook opvallend dat Telegram niet op gesprek moet komen. De communicatieapp wordt ook in de Verenigde Staten gebruikt en is ook enorm populair bij IS. In 2015 maakten veel belangrijke IS-accounts de switch naar Telegram, omdat Twitter te veel een pain in the ass bleek voor de organisatie. Wel is het mondiaal gezien natuurlijk een stuk kleinere speler dan YouTube, Facebook en Twitter.

De Senaat is bang dat de bedrijven nog niet door hebben hoe belangrijk de rol die zij vervullen is. Zodoende zien ze ook de grootte van het probleem niet. „Jullie moeten er iets aan doen, anders doen wij het”, stelt Dianne Feinstein.

Russische trollen

Eind 2017 verschenen de social media ook al een paar keer voor het Congres. De in totaal drie hoorzittingen gingen over de invloed die Russische trollen via hun platforms konden uitoefenen tijdens de Amerikaanse verkiezingen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

33

In Zweden laadt je elektrische auto op aan de weg

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

5 MIN

Het is één van de grote nadelen van het aanschaffen van een elektrische auto: de accu gaat niet onbeperkt mee. Nou gaat benzine dat natuurlijk ook niet, maar op dit moment nog wel langer dan een accu.

Overal ter wereld wordt hard aan een oplossing gewerkt, met bijvoorbeeld steeds meer oplaadpunten overal in de stad. In Zweden gaan ze nog een stapje verder. Daar hebben ze een weg gecreëerd waar je je elektrische auto aan oplaadt door er overheen te rijden, schrijft CNN.

Testperiode

De weg is donderdag geopend voor een testperiode. Het format doet een beetje denken aan een achtbaan, of een racebaan van vroeger. In het midden van de weg zit namelijk een metalen geul waar een uitsteeksel onderaan je elektrische auto contact mee kan maken. Zodra deze twee onderdelen contact hebben, laadt je auto op tijdens het rijden.

Het is het eerste Scandinavische land dat deze nieuwe technologie introduceert. Dat is niet zo gek, want Zweden heeft zichzelf een doel gesteld: voor 2030 moeten alle auto's fossiele brandstof vrij zijn. Oftewel: geen stinkende benzine auto's meer op de weg binnen 12 jaar. Zo'n weg waaraan je je auto kunt opladen, zou voor veel mensen de stap om een elektrische auto te kopen kleiner kunnen maken. Je hoeft dan namelijk niet meer bang te zijn dat je stil komt te staan.

Flexibel

Op dit specifieke weggedeelte gaat het om een flexibele arm die de auto met de baan verbindt, waardoor je dus nog steeds vrij over de weg kunt bewegen. De weg is ongeveer twee kilometer lang en bevindt zich op zo'n dertig minuten afstand van Stockholm, perfect dus voor iedereen die vanuit de grote stad op pad gaat.

Het nieuwe project kostte nu een flinke zak geld: ongeveer 6,4 miljoen, maar als de overheid in Zweden besluit dat deze proef geslaagd is en meer wegen zoals deze aanlegt, zal het ongeveer 1 miljoen per kilometer kosten. Het is overigens niet zo dat er continu stroom op de baan staat. Je krijgt geen schok als je het metaal aanraakt, de elektriciteit wordt alleen doorgegeven als de auto contact maakt via de speciale arm.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

2

'Harry Potter Go' verschenen voor Android en iOS

Maak je eigen Harry Potter avontuur op je smartphone ©Jam City inc.

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Is het altijd al jouw droom geweest om uilenpost te krijgen met daarin een uitnodiging om tovenaar te worden op Hogwards of Zweinstein? Dan is er goed nieuws! Harry Potter: Hogwarts Mystery is vanaf nu verkrijgbaar op smartphones die draaien op iOS en Android. De aankoop is gratis en het ziet er eerste gezicht strak uit. Het speelt zich een aantal jaar na de eerste boekenreeks van de Potterserie af.

Expelliarmus!

In de zomer van 2016 maakte het mainstreampubliek voor het eerst kennis met 'Massive Multiplayer Online Role Playing Games op smart phones, dit was de grote hit Pokémon Go; waar vele gebruikers hun langgekoesterde droom om een pokémontrainer te worden konden waarmaken. Wat dat betreft is deze game minstens zo'n grote trip langs memory lane. In deze Harry Potter game word je meegenomen in de magische wereld van de boeken van J.K. Rowling. Verwacht een open wereld waar volgens de makers, enorm veel te beleven is.

Stapsgewijs ontwikkel je jezelf op Hogwards als tovenaar. Je speelt zelf de rol van sorteerhoed door jezelf in te delen in een van de vier memorabele afdelingen van de toverschool; ga jij voor Griffoendor of Zwadderich? Je volgt lessen, bezoekt locaties als de Wegisweg, perron 9 3/4e en de hut van Hagrid, beleeft avonturen en kan communiceren met andere gebruikers. Er zijn missies te doen met je vrienden of je kan je rivalen een loer draaien.

Ook de personages uit de boekenreeks zoals professor Perkamentus, Sneep en Anderling vervullen een rol in de game. Zij leren je spreuken die je verder op weg kunnen helpen. Tot slot is het ook mogelijk om een potje zwerkbal tegen je anderen te spelen.

Leer toverdranken maken met Serverus Sneep ©Jam City

Verdienmodel

Hoewel de aanschaf van Harry Potter: Hogwards Mystery gratis is, moet de ontwikkelaar Jam City inc. toch ook ergens geld aan verdienen. Dit doen zij met een in-game store waar je ondermeer exclusieve voorwerpen kan kopen met 'echt' geld. Ook is er om handelingen te verrichten 'energie' nodig, deze energie vult zichzelf naar verloop van tijd zelf weer aan, maar je kan ook extra energie kopen in de winkel.

Of er een oneerlijk voordeel ontstaat voor betalende gebruikers, is nu nog te vroeg om te zeggen. Bij sommige games is dit verschil in mogelijkheden dusdanig groot dat het spelplezier van gamers die niet willen betalen hieronder lijdt.

Het personage waar je mee speelt is naar eigen voorkeur aan te passen. Zo kan je, natuurlijk, kiezen of je in de huid van een mannelijke of vrouwelijke scholier wil kruipen, zijn er verschillende aanpassingsmogelijkheden op het gebied van kapsels en kleding. Naarmate je level hoger wordt, zijn er telkens meer mogelijkheden.

Let op: deze game is, net als Pokémon Go, wel een gigantische batterijslurper. Een powerbank is dus geen overbodige luxe. Tot slot geeft het spel zelf aan dat het raadzaam is om te spelen via WiFi. Vermoedelijk omdat Harry Potter Mystery of Hogwards niet heel vriendelijk is voor je databundel.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100

Dit kan je verwachten van de game Hogwarts Mystery

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het grote wachten voor vele Harry Potter-fans is de release van de smartphonegame Wizards Unite. Niantic neemt na Pokémon ook de populaire tovenaarsserie onder handen. Echter is Warner Bros (samen met Jam City) iedereen te snel af en presenteert het woensdag het spel Hogwarts Mystery.

Geen Harry, Ron en Hermelien

Dat Warner Bros het zelf ontwikkeld heeft, zorgt direct voor een groot verschil met het spel dat we later dit jaar gaan verwachten. De game bevat namelijk geen Augmented Reality, zoals we dat kennen van Pokémon GO. Iets waar Ninantic wel weer mee bezig is en wat - waarschijnlijk - ook de reden is dat Wizards Unite zolang op zich laat wachten.

Tot nu toe klinkt het vooral als een negatieve opsomming van wat Hogwarts Mystery te bieden heeft, maar ergens is dit juist wel tof. Je gaat Zweinstein namelijk verkennen in de jaren '80, toen de drie grote helden uit de Harry Potter-franchise nog niet eens geboren waren. Er zitten wel zat van bekende karakters in de game verwerkt, zoals Perkamentus, Hagrid, professoren Sneep en Anderling en diverse andere Zweinstein-coryfeeën. Cool feitje: hierbij zijn de stemmen van zes de acteurs uit de filmserie ingezet. Als het goed is lopen verder ook studenten Bill Wemel (de oudste broer van Ron) en Nymphadora Tops door de gangen.

Jij in Zweinstein

Je kiest dus geen personage, maar je kan 'als jezelf' door Zweinstein slenteren. Je bepaalt of je toebehoort aan Zwadderich, Huffelpuf, Ravenklauw of Griffoendor en dan begint het spel pas echt. Je volgt lessen, leert spreuken, creëert toverdranken, maakt vrienden en vijanden en op basis daarvan beleef je avonturen. Als het goed is, beleef je andere dingen dan een vriend die compleet andere keuzes maakt dan jij. Het kan dus lonen om als je het spel een keer hebt uitgespeeld, een restart te doen op zoek naar andere avonturen.

Voor zover bekend zal de game gratis speelbaar zijn, al is het niet uit te sluiten dat er advertenties inzitten of dat je credits kan kopen, die het spelen van de game net wat makkelijker maken. Hij verschijnt zowel op iPhone als Android.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

55

Spotify maakt gratis dienst aantrekkelijker

Spotify/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

24 APR 2018

Maak je gratis gebruik van Spotify, dan krijg je iets meer mogelijkheden tot je beschikking. De streamingdienst heeft daartoe besloten, om zo de concurrentiestrijd met Apple Music beter aan te kunnen gaan.

Afspeellijsten

Het gaat vooral om de opties rondom de verschillende afspeellijsten. Tot dusver konden gratis gebruikers daar niet gebruik van maken. Nu krijgen ze de beschikking over maximaal vijftien gepersonifieerde afspeellijsten.

Bovendien kunnen de gratis gebruikers ook zelf afspeellijsten gaan maken, wat ze de optie geeft om 'georganiseerd' verschillende artiesten achter elkaar te luisteren. Op dit moment kunnen mensen alleen één artiest afspelen of via shuffle modus zoeken.

Daarnaast krijgen nieuwe gebruikers van de app Spotify de kans om direct aan te geven welke artiesten ze wel en niet leuk vinden. Hierdoor zal de shuffle modus sneller en beter afgesteld worden.

Beursgang

Het is de eerste wijziging van Spotify in vier jaar, sinds het bedrijf naar de beurs ging. Naar verluidt heeft Spotify 70 miljoen betalende en daarnaast nog 90 miljoen gratis gebruikers.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

Ontploffen er na Samsungs nu ook iPhones?

De iPhone X/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

24 APR 2018

Ontploffende Samsung Galaxy Note 7's waren al een probleem in de zomer van 2016, maar krijgen we nu datzelfde met de iPhone X? Die van Ron Barten explodeerde in ieder geval.

Gesis en rook

,,Ik had mijn iPhone toen net drie dagen. Ik hoorde gesis en zag rook onder de tafel vandaan komen", vertelt Ron tegenover RTL Nieuws. ,,Toen ben ik opgesprongen en heb ik mijn telefoon op de grond gegooid. De telefoon lag te roken en er zaten gaten in mijn jas trui en broek. Best heftig."

Zelf bleef de Brabander gelukkig ongeschonden. ,,Ik vermoed dat door mijn kleren erger is voorkomen. Anders had ik misschien wel brandwonden opgelopen."

Barten heeft de situatie al bij Apple gemeld, maar is niet blij met de reactie van de maatschappij. ,,Apple wil nu dat ik van Eindhoven naar een officiële Apple Store in Amsterdam reis. Dat vind ik raar, het is toch niet mijn fout? En ik vind het ook goed om mensen op de hoogte te brengen dat zoiets kan gebeuren met de iPhone X."

Geen andere ontploffingen

Hoewel er voor zover bekend nog geen gelijkaardige incidenten zijn geweest, neemt Barten geen risico meer. ,,Ik denk er nog wel over na als mijn telefoon in mijn jas zit. En als ik in de kantine zit waar het is gebeurd, denk ik er ook aan. Dan leg ik mijn huidige telefoon, de iPhone 7, ook op tafel."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

In samenwerking met Beer in a Box

19 APR 2018

De Grote Bierquiz van Metro en Beer in a Box is een doorslaand succes.

Duizenden mensen hebben de afgelopen twee weken meegedaan aan de Grote Bierquiz. Omdat de quiz nog tot en met 1 mei te maken is, hebben Beer in a Box en Metro alvast een reeks interessante uitkomsten op een rijtje gezet. Doe uiterlijk 1 mei ook mee, want er zijn mooie prijzen te winnen. Ga naar www.beerinabox.nl/quiz.

Meer brouwerijen dan in 'bierland'

Je moet echt onder een steen geleefd hebben om niet te zien dat speciaalbier een trend is in Nederland. Het aantal nieuwe brouwerijen dat er jaarlijks bijkomt is duizelingwekkend te noemen (ons land heeft inmiddels meer dan vijfhonderd geregistreerde brouwers, dat zijn er meer dan in ‘bierland’ België). Maar waar krijgt speciaalbier nu zijn bijzondere smaak van? En hoe lang brouwen we eigenlijk al bier? Van hele simpele vragen tot supermoeilijke, je test je eigen kennis in een paar minuten op www.beerinabox.nl/quiz.

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

„Of je nu net komt kijken of al heel veel weet, de Grote Bierquiz is bedoeld om je kennis te testen. Wij willen mensen vooral op een leuke manier meer leren over speciaalbier. Daarom krijgen alle deelnemers na 2 mei een persoonlijke pagina met alle informatie over de vragen die ze goed of fout hadden”, zegt Victor Kuppers, chef quiz bij Beer in a Box, de startup die op basis van jouw smaak de beste speciaalbieren voor je selecteert.

Feiten en getallen

Alles goed. Slechts 16 bierkenners hebben álle antwoorden goed. Dat is veel minder dan 1 procent. Er zijn 31 deelnemers die maar 1 fout hebben, 95 quizmakers hebben er 2 fout. „Dat is echt heel goed”, zegt de chef quiz. De gemiddelde score is 10 punten van de maximale 15.

Onze Belgische vrienden. Voorheen liep België mijlenver voorop in bierland. Maar die tijd is geweest. Van alle zuiderburen zit er geen één in de categorie die alles goed heeft.

Zuid-Holland nadrukkelijk aanwezig. Met 40 procent van de deelnemers heeft de provincie Zuid-Holland het hoogste aantal deelnemers (maar of zij ook het meeste van bier weten…). Noord-Holland komt op plaats 2 (30 procent), Noord-Brabant op plek 3 (24 procent van de quizmakers).

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierkennis omschrijven

Wat denken we van onszelf? Meer dan de helft van de mensen vulde bij de vraag ‘hoe zou jij je bierkennis omschrijven?’ met ‘best wel wat’. Slechts 2 procent van de deelnemers durfde het aan om ‘ik ben de beste speciaalbierkenner ever’ aan te klikken.

Meest gedronken drank. 95 procent van de deelnemers denkt dat bier na water (inclusief koffie en thee) de meest gedronken drank in Nederland is.

Waar staan de brouwerijen? 63 procent van de mensen die hun bierkennis testen, denkt dat Noord-Brabant de meeste brouwerijen heeft. 40 procent van hen denkt dat Nederland vorig jaar ongeveer 520 brouwerijen had.

Die middeleeuwers toch. 28 procent van de deelnemers denkt dat in de middeleeuwen jaarlijks makkelijk 800 liter bier per persoon naar binnen geklokt werd. En jawel – wat een kenners zijn we toch met z’n allen -  66 procent van hen denkt te weten wat cenosillicafobie is.

Wat valt er te winnen?

Ben jij de beste bierkenner? Dan maak je kans op een verrassingspakket van Beer in a Box ter waarde van 250 euro (geen bier, want dat mag niet!). Onder alle deelnemers wordt een aantal kleinere prijzen verloot, zoals een workshop bierbrouwen, rondleidingen bij spraakmakende brouwerijen en allerhande bierdingen. Snel naar Beerinabox.nl/quiz dus. Ga je nog meedoen? Veel succes en proost!


Views

400+

'Ze vertrouwen je pas als ze je naakt hebben gezien'

Robin de Goede (links) en Mark Poysden (rechts)/Pim Geerts

Foto van 'Kasper Hermans'

23 APR 2018

Bij het woord maffia gaan de gedachten van de meesten ongetwijfeld direct richting Italië. Maar dat betekent niet dat landen zoals Japan geen maffia hebben. Daar kent men Yakuza. In het kader van de vorige week uitgekomen game Yakuza 6 ging Metro naar de in Japanse whisky's gespecialiseerde cocktailbar Behind Bars, waar schrijver Mike Poysden en fotograaf Robin de Goede vertelden over hun ontmoetingen met Yakuza. Metro schreef een paar van de leukste anekdotes op.

In de sauna

Dat De Goede met Yakuza in aanraking kwam, gebeurde eigenlijk per toeval. „Ik liep gewoon in mijn eentje een beetje door Tokyo en vroeg op een gegeven moment of ik even ergens naar binnen mocht. Vervolgens kwam ik in een soort sauna terecht.” Het bleek een sauna van waar de leden van de maffia zich ophielden. Voordat hij het wist zat hij thee met ze te drinken. Naakt uiteraard, want „ze vertrouwen je pas als ze je naakt hebben gezien.” Dus zat hij al snel thee te drinken in een sauna met maffialeden. Later ging hij weer terug naar het hotel, waar hij zijn collega en tolk tegenkwam. „Die keek mij echt vol ongeloof en geloofde niet dat ik daar zomaar naar binnen was gelopen.”

Fotomomentje

De bazen binnen Yakuza hebben hun macht niet altijd op basis van hun uiterlijk verdiend. Een van de bazen Miata (schuilnaam) is namelijk allesbehalve een imposante figuur. Toch wilde schrijver Poysden hem graag even op de foto hebben. De man zat net in zijn auto, maar kon er wel weer even uitkomen. „Dus kwam hij uit zijn auto en liep hij er omheen naar de stoep. Daar kon ik de foto maken. Vervolgens moest hij er terug in en wilde hij per se aan de rechterkant zitten.” Daar had de kleine grote baas wat op gevonden. „In plaats van weer om de auto heen te lopen, kroop Miata op handen en voeten over de achterbank naar zijn plek.” Dat zien we een Italiaanse maffioso nog niet doen, als een kind door de auto kruipen.

Gestolen armband

Hoewel een klein mannetje leider kan worden, is uiterlijk vertoon toch heel belangrijk. Zo doen ze enorm veel met tatoeages. Oorspronkelijk was dit vooral om de tatoeages die je als gevangene krijgt te bedekken, maar ook sieraden is iets waar ze van houden. Dat bleek wel toen de Japanners de grote zware armband van De Goede in het vizier kregen. Een van de grote piefen vroeg of hij de armband even om mocht. „Hij liep er al snel overal mee te pronken en op een gegeven moment had ik door: die krijg ik niet meer terug.” Toch ziet De Goede zijn armband nog dagelijks. Op veel van de foto’s is namelijk te zien hoe de Yakuza-voorman uitgebreid loopt te pronken met het ‘gekregen’ sieraad.

Gevangenisstraf

Als maffia ontkom je er niet aan dat er zo nu en dan een conflict met de politie is. Echter gaan de bazen van de gangs nooit zelf achter de tralies. ,,Ze sturen iemand anders van hun groep ervoor in de plaats. Die mag namens een van hen de gevangenisstraf uitzitten.” Binnen het broederschap, waar de banden onderling heviger zijn dan in mening familie, is dit een doodnormale constructie. ‘Gelukkig’ mag het naar de gevangenis gezonden Yakuza-lid er wel uit tijdens de grote festiviteiten, zoals het Shinto-festival. „Daar mogen ze naartoe en direct na afloop gaan ze netjes terug naar de gevangenis.”

Overigens zit de eerder genoemde Miata momenteel wel zelf in de gevangenis. Volgens Poysden was hij zelf aanwezig op een schip dat nagemaakte Amerikaanse dollars uit Korea vervoerde. „De Koreanen kunnen dollars bijna perfect namaken. Alleen met het watermerk hebben ze moeite. Maar het is natuurlijk oliedom om je dáár als maffiabaas te laten pakken."

Er zijn natuurlijk veel meer verhalen over Yakuza te vertellen. Poysden en De Goede bezochten samen tatoeëerder met Marco Bratt Yakuza. Aan de hand daarvan verscheen het boek A History of Japanese Body Suit Tattooing. Er staat een nieuw boek in de stijgers voor later dit jaar.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

400+