Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Tech 24 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

EU legt chipmaker Qualcomm boete van miljard euro op

Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging heeft de Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm een fikse boete opgelegd. De producent, die vooral bekend is van zijn Snapdragon-chips voor mobiele apparaten, moet maar liefst 997 miljoen euro aan boete betalen.

Volgens Vestager heeft het bedrijf van 2011 tot 2016 geld betaald aan Apple. In ruil daarvoor zou Apple alleen chips van Qualcomm in zijn welbekende iPhones gebruiken. Dat schaadt volgens de Deense politica de innovatie en concurrentie in de industrie.

Vestager is niet de eerste die Qualcomm een flinke boete oplegt. De afgelopen jaren heeft het bedrijf elk jaar wel een grote boete gehad. Vorig jaar moest de chipfabrikant vanwege een Taiwanese boete 626 miljoen euro dokken, in 2016 gaf Zuid-Korea een prent van 691 miljoen euro aan Qualcomm en in 2015 legde China een boete van 790 miljoen euro op. Tegen alle boetes heeft Qualcomm beroep aangetekend.

NXP

Overigens keurde Vestager de overname van NXP door Qualcomm vorige week nog goed. De voormalig bedrijfstak van Philips wordt voor 43 miljard euro overgenomen. Dat maakt deze overname een van de grootste uit de Nederlandse geschiedenis.

Wel zijn er een aantal voorwaarden gesteld aan de overname om de concurrentie te waarborgen. Zo moet Qualcomm de komende acht jaar NFC-licenties blijven afgeven (Near Field Communication, onder meer gebruikt in smartphones, bankpassen en OV-chipkaarten) en moet het een aantal octrooien doorverkopen aan een derde partij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.