Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 6 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

AI neemt in 2018 over: empathie zal centraal staan

Overgenomen worden door robots. Nee, niet de wereld, maar wel de taken. Vincross, Forbes, Gartner bijna elke grote speler (producent, onderzoeksbureau of tijdschrift) in de zaken- en techwereld noemt Artificial Intelligence (AI) als een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – techtrends voor 2018. Verschillende experts laten hun licht schijnen over de rol die AI komend jaar zal vervullen.

Tianqi Sun, oprichter van het robotbouwende bedrijf Vincross

„Het zal meer en meer gaan om robots die ook voor volwassen consumenten interessant worden. In eerste instantie zal het dan gaan om robots die spanningen uit ons dagelijks leven kunnen weghalen door bijvoorbeeld in huis van dienst te zijn. Verder zien we beter te programmeren robots. Deze zijn geavanceerder en beter ontwikkeld dan die die we nu kennen. Deze zijn makkelijker te personaliseren en daardoor aantrekkelijker voor een grotere markt."

Rana el Kaliouby, medeoprichter van het zich op robot met gevoel richtende Affectiva

„Emotionele AI zal in meer gespreksinterfaces en social robots worden opgenomen. Het is niet langer sociaal acceptabel om tegen Alexa (de Siri van Amazon, red.) te schreeuwen. Ze zal kunnen reageren met zoiets als ,please don’t yell at me, that hurt my feelings.’ De technologie zal humaner worden en op die manier ook onze interactie met hun elkaar. Empathie voelen zal snel weer centraal staan in de manier waarop we met elkaar communiceren."

Jayson DeMers, redacteur Forbes

„AI wordt niet alleen steeds beter, het wordt ook op steeds meer manieren toegepast. Het focust zich niet langer op één doel, maar het doet haast in elke nieuwe app, platform en device zijn intrede. Dat proces zal in 2018 alleen maar versneld wordt. Het is niet dat we in de buurt van een techno-pocalypse komen, maar AI wordt wel meer en meer een vaste waarde in alle technologievormen."

David Cleary, vice-voorzitter onderzoeksbureau Gartner

„AI creëert een complete fundering, waarvan uit intelligente apps en voorwerpen voortvloeien. We moeten vooral kijken naar een manier om mensen met behulp van AI uit te dagen en niet alleen maar de technologie gebruiken om mensen te vervangen. Medewerkers van bedrijven moeten bijvoorbeeld uitgedaagd worden om AI op een creatieve manier te gebruiken bij het maken van bedrijfsanalyses."

Monty Barlow, directeur van Cambridge Consultants

„We gaan in ieder geval een fataal incident krijgen met uit zichzelf rijdende auto’s en ons realiseren dat zelfrijdende auto’s nog veel meer en langer getest moeten worden dan de huidige optimistische voorspellingen. Leren hoe wegen eruit zien onder verschillende weersomstandigheden is namelijk één ding. Maar dan moet je ook nog begrijpen hoe mensen rijgedrag daar op gaan aanpassen. Dat is iets dat nog geleerd moet worden. Dat voor sommige dingen weer de menselijke controle nodig gaat zijn, is misschien wel het grootste probleem dat we de komende jaren gaan meemaken."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.