Websites zorginstellingen en scholen amper beveiligd

Heeft jouw school wel zijn zaakjes op orde? /ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

6 DEC 2017

Het overgrote deel van de scholen en zorginstellingen beveiligt haar websites nauwelijks, zo blijkt uit een onderzoek van Open State. In de zorg is slechts 39 procent van de websites voorzien van een HTTPS-verbinding en bij de scholen ligt dat percentage nog lager: op 32 procent.

Patiëntgegevens

HTTPS-verbindingen zijn cruciaal op websites waar mensen een account hebben en gegevens worden gedeeld, zoals patiëntgegevens of schoolroosters. Toch blijkt in beide sectoren een overgroot deel hier nog geen gebruik van te maken.

Bij scholen scoren vooral de basisscholen laag als het aankomt op het hebben van een HTTPS-verbinding (29 procent). Dat is ergens ook niet zo gek, aangezien leerlingen hier minder snel wat digitaal zullen moeten inleveren en roosters op basisscholen ook een stuk minder relevant zijn dan in het middelbaar- of beroepsonderwijs. Daar liggen de percentages van het aantal beveiligde websites dan ook een stuk hoger, tot 82 procent bij de universiteitswebsites.

Bij de zorginstellingen is er in het onderzoek van Open State geen onderscheid aangebracht tussen bijvoorbeeld een huisartsenpost, een fysiotherapeut of een ziekenhuis.

Gemeenten

Ook de overheid werd onder de loep genomen. 70 procent van die websites maakt gebruik van een HTTPS-verbinding. Hierbij scoren vooral de gemeenten hoog met 91 procent.

De ministeries scoren gemiddeld lager, maar dat kan er ook mee te maken hebben dat een groot aantal van hun sites louter informatief is. Zo blijft het natuurlijk voor alle websites op zich de vraag of er accountgebonden gegevens gedeeld kunnen worden en of het hebben van een HTTPS cruciaal is.

Zelf checken

Weten of jouw school of zorginstelling haar website waarop jij een account hebt, goed beveiligd heeft? Je kunt ze hier allemaal terugvinden door op 'Bekijk domeinen' te klikken.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

42

Je kunt de wereld straks met Nederland veroveren

Je kunt de wereld straks met Nederland veroveren

Koningin Wilhelmina in de nieuwe uitbreiding van Civilization VI. / Civilization.com

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

GISTEREN

In het strategiespel Civilization is het de bedoeling om de wereld te veroveren. Dat kon je door een uitbreiding al in Civilization V met Nederland doen en in deel zes kunnen we dat door de uitbreiding Rise & Fall waarschijnlijk opnieuw.

De officiële website van de game heeft informatie en screenshots gedeeld van de game waarin te zien is dat Nederland een speelbaar land is. Onze heerser in de beelden is koningin Wilhelmina.

Data 174.000 Nederlanders gestolen bij hack Uber

Data 174.000 Nederlanders gestolen bij hack Uber

174.000 Nederlanders zijn getroffen door de hackers die de taxiapp Uber hackten. / Colourbox

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

GISTEREN

Hackers hebben de data van 174.000 Nederlandse passagiers en chauffeurs in hadden gekregen bij de hack van de taxi-app Uber, die vorige maand aan het licht kwam.

Uber betaalde de daders 100.000 dollar om de diefstal stil te houden en de data te vernietigen. Het is niet bekend of zij dat ook hebben gedaan. De nieuwe topman Dara Khosrowshahi, die schoon schip wil maken om het bedrijf van de afgrond te redden, onthulde het lek vorige maand op de site van het bedrijf.

Stem op jouw favoriete selfie!

Foto van 'Metro'

Metro

12 DEC 2017

In samenwerking met Asus

Jaap, Floor, Meike, Vivian, Lotte, Tamar, Marjolein, Shandre, Chinouk, Luna, Karen en Kim doen mee aan de ASUS Selfie Battle! Stem op jouw favoriete selfie en zij maken kans op de ASUS ZenFone 4 Selfie! Wie vrijdag 15 december om 17 uur de meeste stemmen heeft wint! In de Metro GiveAway Show op vrijdagavond om 19:30 uur maken wij via Facebook Live de winnaar bekend.

Consumentenbond: koop geen Samsung S7

Consumentenbond: koop geen Samsung S7

Een consument probeert de Samsung Galaxy S7

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

12 DEC 2017

Van plan om een nieuwe Samsung Galaxy S7, Galaxy S7 Edge of Galaxy J3 2016 te kopen? Niet doen, zegt de Consumentenbond.

Volgens de bond is uit onderzoek gebleken dat de fabrikant de drie modellen vanaf maart 2018 niet meer technisch ondersteunt. Hierdoor veroudert de software, wat maakt dat de toestellen minder veilig zijn.

Moeten robots rechten krijgen?
Likeability of 5

Moeten robots rechten krijgen?

Foto van 'Anke Horstman'

Anke Horstman

12 DEC 2017

Sophia… we hebben het vorige week al even over haar gehad. Ze verkreeg als allereerste robot ooit staatsburgerrechten van een land. Tegelijkertijd wil ze ons (de mensheid) allemaal vernietigen, wil ze een gezinnetje stichten en vindt ze dat robots net zoveel rechten moeten hebben als mensen. Ho eens even… waar gaat dit allemaal heen?

Emoties van een robot

Franse scholen verbannen mobieltjes compleet

Met zijn allen op de smartphone in de pauze kan in Frankrijk straks niet meer/Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

11 DEC 2017

Op Franse scholen zijn de mobiele telefoons al verbannen uit de klaslokalen, maar vanaf het komende schooljaar worden de maatregelen verder opgeschroefd, zo laat de onderwijsminister van Frankrijk weten.

In een gesprek met The Local vertelt Jean-Michel Blanquer over het plan om de smartphones en andere toestellen ook tijdens de tussenuren en de pauzes niet meer in en om het schoolgebouw te willen zien.

Nep-iPhoneoplader kopen? Dat kan erg gevaarlijk zijn

Nep-iPhoneoplader kopen? Dat kan erg gevaarlijk zijn

Pas goed op waar je je iPhone mee oplaadt. Je loopt veel risico op een elektrische schok als je een namaakoplader gebruikt. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

11 DEC 2017

Apple-opladers zijn relatief duur. Niet alleen de kabel kost je minstens 25 euro, ook voor de adapter ben je minstens 25 euro kwijt. Daarom kiezen veel mensen ervoor om een adapter van een andere uitgever te kopen. Dat kan echter behoorlijk gevaarlijk zijn.

Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Apple en het Britse Electrical Safety First. Zij onderzochten de veiligheid van namaakopladers voor Apple-producten, zoals iPhones en iPads.