Websites zorginstellingen en scholen amper beveiligd

Heeft jouw school wel zijn zaakjes op orde? /ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

6 DEC 2017

Het overgrote deel van de scholen en zorginstellingen beveiligt haar websites nauwelijks, zo blijkt uit een onderzoek van Open State. In de zorg is slechts 39 procent van de websites voorzien van een HTTPS-verbinding en bij de scholen ligt dat percentage nog lager: op 32 procent.

Patiëntgegevens

HTTPS-verbindingen zijn cruciaal op websites waar mensen een account hebben en gegevens worden gedeeld, zoals patiëntgegevens of schoolroosters. Toch blijkt in beide sectoren een overgroot deel hier nog geen gebruik van te maken.

Bij scholen scoren vooral de basisscholen laag als het aankomt op het hebben van een HTTPS-verbinding (29 procent). Dat is ergens ook niet zo gek, aangezien leerlingen hier minder snel wat digitaal zullen moeten inleveren en roosters op basisscholen ook een stuk minder relevant zijn dan in het middelbaar- of beroepsonderwijs. Daar liggen de percentages van het aantal beveiligde websites dan ook een stuk hoger, tot 82 procent bij de universiteitswebsites.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Bij de zorginstellingen is er in het onderzoek van Open State geen onderscheid aangebracht tussen bijvoorbeeld een huisartsenpost, een fysiotherapeut of een ziekenhuis.

Gemeenten

Ook de overheid werd onder de loep genomen. 70 procent van die websites maakt gebruik van een HTTPS-verbinding. Hierbij scoren vooral de gemeenten hoog met 91 procent.

De ministeries scoren gemiddeld lager, maar dat kan er ook mee te maken hebben dat een groot aantal van hun sites louter informatief is. Zo blijft het natuurlijk voor alle websites op zich de vraag of er accountgebonden gegevens gedeeld kunnen worden en of het hebben van een HTTPS cruciaal is.

Zelf checken

Weten of jouw school of zorginstelling haar website waarop jij een account hebt, goed beveiligd heeft? Je kunt ze hier allemaal terugvinden door op 'Bekijk domeinen' te klikken.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

42

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Dit is waarom jouw telefoon uitvalt als het koud is
Likeability of 6

Dit is waarom jouw telefoon uitvalt als het koud is

Dit is waarom jouw telefoon uitvalt als het koud is. Foto: Unsplash

Foto van 'Bregje Simons'

VANDAAG, 18:11

Net als wij zelf, zijn ook onze telefoons niet al te blij met het koude weer buiten. Het is je misschien wel opgevallen dat de aan je hand vastgegroeide smartphone namelijk sneller leeg gaat en zelfs kan uitvallen door de kou. Twee batterij-experts leggen aan RTL Nieuws uit hoe dat kan gebeuren en of je er iets aan kunt doen.

De temperatuur van de batterij van je telefoon heeft veel invloed op de werking ervan, legt prof. dr. Peter Notten uit. Hij is hoogleraar Energy Materials and Devices van de Technische Universiteit Eindhoven. „Als de batterij koud is, kan het zijn dat het voltage niet meer geleverd kan worden, waardoor de telefoon uitschakelt of denkt dat de batterij leger is dan dat die werkelijk is."

Ionen kunnen slecht bewegen

Maar hoe werkt zo'n batterij dan eigenlijk? De batterij van jouw telefoon heeft een positieve en negatieve geleider, waartussen deeltjes (ook wel ionen) bewegen. Als je telefoon aan de oplader hangt, bewegen de ionen naar de negatieve kant van de batterij. Zodra er geen deeltjes meer aanwezig zijn aan de positieve kant van de batterij, is je telefoon opgeladen. Als je dan je telefoon gebruikt zonder stroom, gaan de ionen binnen de batterij terug naar de positieve kant.

Volgens dr. Marnix Wagemaker, associate professor aan de Technische Universiteit Delft, werkt dat proces het beste onder normale temperaturen. „Door de kou bewegen de deeltjes moeilijker door de batterij", legt Wagemaker uit. „Daardoor is het moeilijker voor de batterij om de voltage te leveren die de telefoon nodig heeft om te werken.'' Het kan dan dus zijn dat je telefoon uitvalt of denkt een lager batterijpercentage aangeeft dan zou moeten.

Schadelijk?

Het is niet te voorkomen dat je batterij verslijt, maar is dat snelle leeglopen schadelijk voor je batterij? „Als de batterij wordt bewaard maar niet gebruikt als het koud is, veroorzaakt dat geen slijtage", stelt Wagemaker. „Maar als een batterij gebruikt of opgeladen wordt terwijl het erg koud is, kan de levensduur achteruit gaan." Toch valt het op dat de effecten vaker optreden bij telefoons waarvan de batterij al verouderd is. Normaal merk je dat dan alleen als de telefoon bijna leeg is, maar door kou treedt dat effect nog sneller op en kan de batterij uitvallen terwijl het batterijpercentage aangeeft nog vol te zijn.

Warm houden

Volgens Notten zal je merken dat zodra je binnen bent en je telefoon weer opwarmt, dat de telefoon weer snel aangaat en vervolgens op een normale snelheid leegloopt. Dat is ook direct het beste advies voor het gebruik van apparaten zoals telefoons bij koud weer: zorg dat ze warm blijven door je telefoon bijvoorbeeld in de warme binnenzak van je jas te bewaren in plaats van in je koude broekzak.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_6d0517b1adb73d347295f8ba5a0a05339f24dd05_avatar

Views

400+

‘Apple brengt waterdichte draadloze oortjes uit'

‘Apple brengt waterdichte draadloze oortjes uit'

De Apple AirPods naast een iPhone. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Het lijkt erop dat Apple niet alleen zijn telefoons en laptops, maar ook zijn nieuwe AirPods regelmatig van updates wil voorzien. Het Amerikaanse megabedrijf zou namelijk plannen hebben om waterdichte AirPods uit te brengen.

De AirPods zijn oortjes die via Bluetooth verbinding maken met je smartphone en geen enkele draad hebben. De eerste versie kwam eind vorig jaar uit en nu wil Apple volgens Bloomberg een nieuwe, geüpdatete versie uitrollen.

Waterdicht

Die oortjes moeten dan op verschillende vlakken een grote verbetering zijn ten opzichte van de huidige headphones. Het eerste punt is zoals gezegd dat ze waterdicht zijn. Daarnaast moet het makkelijker worden om Siri te gebruiken.

Bij de nieuwe AirPods wil Apple naar verluidt dat je de mogelijkheid hebt om Siri op te roepen door „Hey Siri” te zeggen. Zo gebeurt dat ook als je geen oortjes hebt aangesloten, maar als je de huidige AirPods gebruikt, kun je Siri alleen oproepen met een knopje op de oortjes.

De nieuwe draadloze oortjes van Apple moeten volgend jaar uitkomen. Of ze de huidige AirPods ook zullen vervangen, is nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

59

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Snapchat 1,3 miljard minder waard door Kylie Jenner

Kylie Jenner. Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

GISTEREN

Dat mensen zoals Kylie Jenner 'influencers' worden genoemd, lijkt ineens volkomen logisch. Eén tweet van de 20-jarige heeft er namelijk voor gezorgd dat het tot voor kort populaire sociale medium Snapchat ineens 1,3 miljard minder waard is.

Dat is een flinke dosis invloed voor een berichtje van slechts achttien woorden. Kylie uitte (net als heel veel andere mensen) via Twitter haar ontevreden over de nieuwe update van Snapchat. Toen die tweet door beleggers werd opgemerkt, zakte de koers van Snapchat in één klap met 7,2 procent, schrijft Het Nieuwsblad.

De beleggers zagen het gevaar van de negatieve reactie van de dame met 24,5 miljoen volgers en trokken zich terug. Die 7,2 procent zou een waarde hebben van 1,3 miljard dollar. Later lijkt het alsof Kylie op haar vingers is getikt, want dan plaatst ze het bericht: 'still love you tho snap ... my first love'. Ze zou haar eerste liefde dus niet verraden...

Lastige situatie

De tweede tweet had echter geen invloed meer op de aangerichte schade. Snapchat zit in een lastige situatie na de nieuwe update. Zij hebben die doorgevoerd om de app gebruiksvriendelijker te maken, maar in plaats daarvan klaagt ongeveer de hele wereld over het nieuwe design. De ontwikkelaars van de app hebben beloofd snel met updates te komen die de grootste klachten verhelpen. Het oude design komt echter niet terug. Ook niet als Kylie het wil.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likewow
user_32b8b0d497dba249a0273ec9d71f7c85e0c48c89_avataruser_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

100+

Voor het eerst minder smartphones over de toonbank
Likeability of 5

Voor het eerst minder smartphones over de toonbank

iPhone X in de Apple Store in Amsterdam Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

22 FEB 2018

Het gebeurde nog niet eerder sinds de introductie van de smartphone: het aantal telefoons dat over de toonbank ging, is gedaald.

Uit gegevens van onderzoeksbureau Gartner blijkt dat er in de laatste drie maanden van vorig jaar wereldwijd bijna 408 miljoen stuks over de toonbank gingen. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is dat 5,6 procent minder.

Gartner houdt de verkoop van smartphones al sinds 2004 bij. Nog nooit eerder zagen ze een daling. Twee oorzaken zouden de krimp kunnen verklaren. De eerste is dat mensen die al een smartphone hebben, het toestel langer gebruiken.

Daarbij aarzelen mensen die nu nog een normale telefoon gebruiken om over te stappen op de smartphone. Ze vinden geen geschikte goedkope smartphones en kopen daarom liever een goede ouderwetse telefoon.

Samsung blijft volgens Gartner marktleider. De Zuid-Koreanen verkochten in oktober, november en december ruim 74 miljoen smartphones. Dat is wel 3,6 procent minder dan een jaar eerder. Apple volgt op de voet met 73 miljoen stuks. Het Chinese Huawei, nummer drie van de wereld, zag wel een groei.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_222801b0a6f4fcda124508310ba10adec5c23a89_avatar

Views

100+

Wetenschappers van Google en Verily hebben een nieuwe manier gevonden om met kunstmatige intelligentie vast te stellen of iemand risico loopt op een hartziekte. Door de achterkant van de ogen te scannen, kan de software van de bedrijven met ongeveer dezelfde nauwkeurigheid als huidige methoden zien of er een grote kans is dat je een ernstige hartaandoening – zoals een hartaanval – krijgt. Het algoritme zorgt ervoor dat het voor dokters makkelijker en sneller wordt om een analyse te maken van de hartrisico’s

Google ziet in je ogen of je hart gezond is

Google ziet in je ogen of je een risico op hartziekten hebt. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

22 FEB 2018

Wetenschappers van Google en Verily hebben een nieuwe manier gevonden om met kunstmatige intelligentie vast te stellen of iemand risico loopt op een hartziekte. Door de achterkant van de ogen te scannen, kan de software van de bedrijven met ongeveer dezelfde nauwkeurigheid als huidige methoden zien of er een grote kans is dat je een ernstige hartaandoening – zoals een hartaanval – krijgt.

Het algoritme zorgt ervoor dat het voor dokters makkelijker en sneller wordt om een analyse te maken van de hartrisico’s van een patiënt. Om het algoritme te ‘trainen’ heeft Google de medische gegevens van bijna 300.000 patiënten laten scannen. Daardoor kon het algoritme zoeken naar patronen en verbanden tussen hoe iemands ogen eruitzien en medische aandoeningen.

Bloedlichaampjes

Hoewel het concept wellicht vreemd lijkt, is deze methode niet erg nieuw. De achterkant van het oog, de zogenaamde ‘fundus’, zit propvol bloedlichaampjes die informatie geven die voor medici van belang is.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan bloeddruk, leeftijd en of de persoon rookt. Dat zijn allemaal voorspellers van het risico op hartziekten.

Daarmee zullen sommige dokters misschien vrezen dat hun baan overgenomen wordt door robots. Dat is volgens medisch onderzoeker Luke Oakden-Rayner echter niet nodig. De AI breidt alleen de ‘gereedschapskist’ van dokters uit, zo vertelt hij tegenover The Verge: „De kunstmatige intelligentie vervangt de dokters niet, maar breidt alleen het aantal opties uit waar dokters gebruik van kunnen maken.”


Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Snapchat krabbelt terug en komt met nieuwe update
Likeability of 6

Snapchat krabbelt terug en komt met nieuwe update

Na alle boze reacties gaat Snapchat opnieuw een update uitbrengen. / Pixabay

Foto van 'Imre Himmelbauer'

21 FEB 2018

Snapchat gaat na de controverse rond de nieuwe interface een nieuwe update uitbrengen. Dat heeft het team achter de app bekendgemaakt op Change.org, waar men een petitie online had gezet om het 'oude' Snapchat terug te krijgen.

„We hebben jullie gehoord en waarderen het dat jullie laten weten wat jullie vinden. We snappen helemaal dat velen van jullie het nieuwe Snapchat niet fijn vinden", aldus Team Snapchat.

Stories

Vooral de zogenaamde 'Stories' waren in de nieuwe interface van de populaire applicatie moeilijk te vinden. Het leidde tot veel boze reacties en satire op andere sociale media als Twitter.

Dat probleem wordt met de update aangepakt, zo beweren de ontwikkelaars: „Als je de update eenmaal hebt, kun je dingen als je Stories, groepschats en abonnementen sorteren. Zo kun je je ervaring op de app nog meer aan jouw wensen aanpassen."

De update staat de komende weken voor zowel iOS als Android gepland.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelol
user_c1b8d82db8b53247e8d5a3c258f829f2506aa5f2_avataruser_2c8bb8477b49b6cb215b19ada0b7dec6480510a7_avataruser_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

200+

'Samsung dupe van slechte verkoopcijfers iPhone X'
Likeability of 5

'Samsung dupe van slechte verkoopcijfers iPhone X'

De iPhone X verkoopt niet zo goed als verwacht en daar lijkt Samsung de dupe van te worden. / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

21 FEB 2018

De verkoop van de iPhone X gaat niet zo goed als Apple gehoopt had. Dat is natuurlijk vervelend voor Apple, maar zij lijken niet met het grootste probleem opgezadeld te zitten. Vooral de grote concurrent Samsung zou last gaan krijgen van de tegenvallende verkoopcijfers van de iPhone X.

Een van de redenen dat de iPhone X zo duur is (in Nederland 1159 euro), is naar verluidt dat Samsung de beeldschermen maakt voor de topsmartphone van Apple. De Zuid-Koreaanse fabrikant is namelijk de enige die op een grote schaal zogenaamde OLED-panelen, waar de iPhone X gebruik van maakt, kan produceren. Daarom kan zij een exorbitant hoge prijs vragen.

Terugschroeven

Maar nu heeft Apple door de tegenvallende verkoopcijfers van de iPhone X besloten de productie terug te draaien. En omdat Samsung daar niet op gerekend zou hebben, blijft het bedrijf volgens Nikkei met een enorm overschot aan OLED-beeldschermen zitten.

Samsung is daarom op zoek naar andere klanten, maar daarbij zou het zijn prijs weleens moeten kunnen verlagen. De concurrentiestrijd op de OLED-markt wordt namelijk een stuk heviger. Het tevens Zuid-Koreaanse LG zou inmiddels meer productie kunnen draaien en ook vanuit China is volgens het eerdergenoemde medium de nodige concurrentie ontstaan.

Ook Japan Display, dat in het verleden veel samenwerkte met Apple, richt zich sinds augustus van vorig jaar op de productie van OLED-schermen. Het bedrijf uit Japan wil naar eigen zeggen in 2019 de massaproductie van OLED-displays beginnen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


lol
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

200+