Anke Horstman
Anke Horstman Tech 26 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Lekker zuipen met Kerst! Of toch niet..?

Amazon Echo, de virtuele assistent die je in je huis kunt plaatsen net als Google Home, kan ook worden ingezet om bij te houden of je te veel alcohol drinkt. Handig, dat Alexa zo met je wil meedenken, maar het is natuurlijk ook een beetje confronterend met de feestdagen. Gelukkig kies je zelf of hij aanstaat, want het is een aparte app om te gebruiken.

Cancer Research UK heeft de app geïnitieerd, genaamd ‘My Alcohol Tracker’. De app is gratis en je kunt er een soort doel inzetten. Denk daarbij aan: deze week wil ik niet meer dan 10 glazen wijn drinken. Hartstikke mooi dat je doelen kunt stellen, maar wat heeft een kankeronderzoeksbureau aan de resultaten?

Eigenlijk wil Cancer Research UK leren begrijpen wat de correlatie is tussen alcoholconsumptie en bepaalde soorten kanker. Het is natuurlijk slim daarvoor een kastje in te zetten dat al in enorm veel huishoudens aanwezig is. Alcohol Tracker maakt gebruik van spraak om bij te houden hoeveel je drinkt en biedt tips om wat te minderen. Het werkt alleen niet zo dat je roept: ik wil graag een fles wijn kopen bij Gall en Gall en dat dat wordt bijgehouden. Je moet wel aangeven: Alexa, voeg tweemaal alcohol toe aan mijn tracker.

Het werkt ook op je smartphone, waardoor je net als in Twin Peaks kunt doen alsof je een assistente hebt waarmee je allemaal intelligente dingen bespreekt. Het enige lastige lijkt me de vrijdag- en de zaterdagavond, wat meestal nachten zijn die uitmonden in zoveel drankjes dat je ze amper kunt tellen, laat staan dat je Alexa op tijd kunt vertellen hoeveel stuks ze van je tracker mag halen.

Toch is het wel een manier om je bewust te worden van je alcoholconsumptie. Zeker met dagen zoals gister en vandaag, die vaak bol staan van de etentjes met wijn, de borrels met glühwein en dan ook nog de champagne op oudejaarsavond, is het best een uitdaging om je alcoholconsumptie binnen de perken te houden…

Dit artikel werd geschreven door TechGirl Laura Jenny Kempenaar.

Over TechGirl.nl

Techgirl.nl is dé technologiewebsite voor vrouwen, gemaakt door Anke Horstman. TechGirl ontstond in 2012 als tegenreactie op de vele tech-websites die vooral op mannen zijn gericht, en is het bewijs dat een tech-website voor vrouwen echt niet hoeft te betekenen dat elke smartphone roze moet zijn, maar dat er zeker aandacht is voor style. Hier vind je alles over technologie, media en lifestyle. #techgirl: het nieuwe #fitgirl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.