Tech&Gadgets

Jarig Uber lanceert dit jaar nog fooifunctie

De Uber-app/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

4 DEC 2017

Een Uber-bestuurder die je een extra rondje om de kerk laat rijden? Of een die je megachagrijnig van A naar B brengt? De kans dat je dit mee gaat maken, wordt door het bedrijf ietsje kleiner gemaakt. Je kan de chauffeurs namelijk een fooi gaan geven.

1, 2 of 5 euro

Nog dit jaar wil de taxidienst een fooifunctie in Nederland toevoegen, zo maakt Uber Nederland maandag bekend op haar vijfde verjaardag. Na een ritje met de taxi krijg je de mogelijkheid om de chauffeur van een extraatje te voorzien. Standaard staan hierbij aangegeven de opties 1, 2 en 5 euro, maar je kan ook zelf een bedrag aangeven.

„Passagiers hebben laten weten dat zij graag de mogelijkheid willen hebben om de chauffeurs te belonen; daar hebben we gehoor aan gegeven", vertelt Thijs Emondts, General Manager Uber Nederland. „Deze nieuwe functionaliteit die dit jaar nog beschikbaar zal zijn, komt honderd procent ten goede aan de chauffeurs die gebruik maken van de app."

In eerste instantie gaat het alleen om de taxidiensten, maar Uber laat aan Metro weten dat fooi geven in de toekomst ook bij Uber Eats ingevoerd moet gaan worden. „Op termijn zal het ook mogelijk zijn voor koeriers om fooi te ontvangen via de Uber Eats-app, zij zullen hier bericht over krijgen zodra dit mogelijk wordt."

Elkaar raten

Op Uber is het geven van een rating al langer mogelijk. Hierbij gaat het niet alleen om de rating die jij geeft aan de bestuurder, maar de chauffeur kan ook zijn passagiers beoordelen indien ze zich ongepast gedragen tijdens het taxiritje.

Vijf jaar

Uber Nederland viert deze maandag haar vijfde verjaardag. Het werd aanvankelijk alleen in de Randstad gebruikt, maar sinds dit jaar is de functie ook in Eindhoven beschikbaar. In de voorbije jaren is het aantal chauffeurs verzevenvoudigd en het aantal gebruikers is al zestien keer zo groot.

BEKIJK OOK


Views

56

Rijk met Fortnite: prijzenpot van 100 miljoen dollar

Screenshot Fortnite

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Fortnite: Battle Royal is voornamelijk onder jongeren een van de populairste games van het moment. Dat kan je zien als leuk tijdverdrijf, maar je kan er als je heel goed bent ook een aardige boterham mee verdienen in de competities die later dit jaar georganiseerd worden.

Flinke prijzenpot

Ontwikkelaar en uitgever Epic Games laat weten dat er een prijzenpot beschikbaar wordt gesteld van maar liefst 100 miljoen dollar. Dat is binnen de gamewereld een record. Hoe het geld onder de winnaars verdeeld zal worden, dat is vooralsnog niet duidelijk.

Ook de opzet van deze competities blijft nog in het ongewisse. De details daarover worden later vrijgegeven. Wel zegt Epic Games ,,We zijn voor een competitieve benadering van de game. We willen dat mensen ervan genieten om het spel te spelen of te bekijken."

Het concept van het immens populaire Fortnite is eenvoudig en misschien juist daardoor wel zo succesvol. Honderd spelers worden gedropt in een veld en de opdracht is: zorg dat je als laatste overblijft. Een soort The Hunger Games XL dus.

3,4 miljoen

In februari verbrak de game alle records met 3,4 miljoen spelers op één dag. Niet veel later werd de game ook beschikbaar op iPhones en iPads, wat binnen een maand voor een omzet van 15 miljoen dollar zorgde. Aan de Android-versie wordt nog gewerkt.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Hoe brengen fabrikanten smartphones nog aan de man?

Foto van 'Anke Horstman'

GISTEREN

Smartphones, smartphones, smartphones… Je zou van gekkigheid niet weten welke te kiezen. Van basic black tot metallic paars en van een groot display tot aan varianten die nog steeds een fysiek toetsenbord hebben. Tja, wij (de consument) hebben tegenwoordig nogal wat te kiezen. Hoe zorgen die fabrikanten toch dat hun exemplaar nog opvalt?

Als er maar over je gepraat wordt…

Het type besturingssysteem is behoorlijk doorslaggevend voor een flinke groep mensen. Tja, waar anders kun je met iOS werken dan bij Apple? Maar kijkend naar het Android speelveld is het behoorlijk ‘crowded’. Dan moet je wel met een slimme strategie voor de dag komen om jouw paradepaardje aan de man/vrouw te brengen. Ik licht er hier even drie uit die opvallen:

Samsung

Samsung bijvoorbeeld, beschikt over bizarre budgetten. Daarmee houden ze niet alleen grote persconferenties, maar is er ook enorm veel geld om aan marketing doen. Volgens mijn gevoel zat er in ieder tv reclameblok wel een gelikte commercial van de S9. En ook in bushokjes, de Mediamarkt en online shops kon je er niet om heen. De kracht van de herhaling zullen we maar zeggen. En tja, dat het ook een goed product is, wil ook helpen natuurlijk ;-)

OnePlus

Vorige week was ik voor het eerst op een persconferentie van OnePlus. De OnePlus 6 werd aan journalisten gepresenteerd, maar ook fans kregen kans om bij dit onthullingsmoment aan te schuiven. En dan heb ik het niet over 5 of 50 fans, maar nee, doe er dan gewoon een stuk of 1500. Super leuk, ik had dat zelf nog niet eerder meegemaakt. Meestal word je als journalist apart uitgenodigd en kan de consument daarna teruglezen wat er in de media geschreven wordt.

Het viel me meteen op hoe sterk de OnePlus fanbase is en hoezeer het merk door fans gedragen wordt. Dat zie je niet vaak in Android-land. OnePlus lijkt echt (maar dan ook echt) naar consumenten te luisteren. Smartphone gebruikers uitten bijvoorbeeld vaak hun frustratie dat hun telefoon na enige tijd aan snelheid verliest: bij de OnePlus 6 is er daarom extra aandacht besteedt om de telefoon zo snel en feilloos te laten functioneren als toen hij uit de doos kwam.

De jonge-honden van OnePlus zijn hip, hot en happening. Ze stralen uit: wij zijn de populaire gozers, komen zelfverzekerd over en doen het toch allemaal net even anders dan de rest. Een eerste product dat alleen verkrijgbaar was op basis van inschrijving, een high-end telefoon met een mid-range prijs, het niet vervuilen van Android met allerlei eigen apps, etc. OnePlus intrigeert De prijzen stijgen helaas per productlancering, dus laten we hopen dat OnePlus niet dezelfde kant op gaat als Samsung.

Nokia

Van populairste smartphonemerk, tot op sterven na dood zijn. En toch nog op het nippertje tot leven worden gewekt: ja, Nokia heeft al heel wat meegemaakt inmiddels. Maar toch: iedereen herinnert zich nog hoe lang de batterij meeging, hoe onverwoestbaar de telefoon was en hoeveel plezier zo’n eerste telefoon gaf. Dat is precies waar de relaunch van Nokia om draagt: nostalgie. Het gevoel van vroeger weer aanwakkeren. En ach ja, ook al was de ‘nieuwe 3310’ eigenlijk alleen maar een marketing-stunt, het bedrijf heeft zich toch weer een beetje op de kaart weten te zetten. Nu maar kijken wat de toekomst brengt!

Over TechGirl.nl

TechGirl.nl is dé technologiewebsite voor vrouwen, gemaakt door Anke Horstman. TechGirl ontstond in 2012 als tegenreactie op de vele tech-websites die vooral op mannen zijn gericht, en is het bewijs dat een tech-website voor vrouwen echt niet hoeft te betekenen dat elke smartphone roze moet zijn, maar dat er zeker aandacht is voor style. Hier vind je alles over technologie, media en lifestyle. #techgirl: het nieuwe #fitgirl


Views

900+

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone
Likeability of 5

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

Een vakantiefoto van Metro’s freelancefotografe Femmy Weijs.

In samenwerking met Asus

17 MEI 2018

Een hopelijk heerlijke zomer komt eraan. Tijd voor vakantiefoto’s! Maar hoe maak je nou de meest prachtige vakantiekiekjes met je smartphone?

Onvermijdelijk (en hartstikke leuk) natuurlijk, het schieten van vakantiefoto’s. Hoe maak je nou plaatjes van goede kwaliteit, waar je later met heel veel plezier naar kunt terugkijken? Computer- en smartphonefirma ASUS en Metro geven je tips waar op je op zou kunnen letten als je je vakantiefoto’s met je smartphone wil maken. De komst van de nieuwe ASUS ZenFone 5 (zie onderaan) heeft daar alles mee te maken.

Bereid je voor

Ga voordat je op vakantie gaat op zoek gaan naar voorbeeldfoto's van je bestemming. Google bijvoorbeeld eens op 'photography locations in’. Doe dat in het Engels, want dan vind je de meeste voorbeelden op het web. Zo kom je ook blogs tegen van mensen die de locatie al eerder bezocht hebben en zij geven tips voor mooie fotografielocaties.

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

Nog een favoriet van freelancefotografe Femmy Weijs.

Het weer

Daar ben je dan op je bestemming! Wanneer je een dag van te voren al weet dat je naar een fotografielocatie gaat, let dan even op het weer. Niet dat je er veel aan kunt veranderen… De momenten met het mooiste licht van een zonnige dag zijn: 10 tot 20 minuten voor zonsopkomst en na zonsondergang en een uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang. Kies in ieder geval momenten uit wanneer de zon niét op zijn hoogste punt staat.

Maak het spannend

Zorg dat je niet altijd standaard foto’s krijgt, maar maak ze eens wat spannender. Je hoeft je onderwerp niet altijd in het midden te zetten, maar speel eens met de compositie door je onderwerp meer naar links of naar rechts te schuiven.

Neem de tijd

Neem de tijd voor je foto's. Wanneer het op jouw fotografielocatie druk is met andere bezoekers, wacht dan een moment af wanneer deze mensen weer weg zijn. Dit geldt voor landschapfoto's maar ook voor portretfoto's. Probeer je achtergrond zo rustig mogelijk te krijgen.

Schiet maar raak

Maak altijd meerdere opnames. Wanneer je er maar één of twee maakt, zul je achteraf altijd zien dat iemand bijvoorbeeld net op dat moment zijn of haar ogen dicht heeft. Wanneer je meerdere opnames maakt, heb je thuis altijd wat te kiezen.

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

De ZenFone 5. / ASUS

ZenFone5 denkt mee

ASUS start deze week met de pre-order voor de ZenFone 5 (399 euro) en deze ligt op 28 mei in de winkel. Deze smartphone wordt gezien als ‘je intelligente metgezel die altijd voor je klaar staat’. De Zenfone5 is meer dan een smartphone. Hij maakt perfecte foto’s (da’s goed nieuws voor je vakantie), zonder dat je er goed bij na hoeft te denken. Hij beschikt namelijk over kunstmatige intelligentie.

Het intelligente systeem met twee camera's (Sony IMX363 sensor) in de ZenFone 5 heeft geavanceerde AI-functies die anticiperen op je behoeften en zich aanpassen aan jouw voorkeuren. Zo kun je je concentreren op het onderwerp in plaats van op de camera. Voor het maken en bekijken van foto’s is het 19:9 All-Screen-Display een mooie tool, meldt ASUS.

Slimme accu

En oh ja, heb je je oplader tijdens een vakantiedag even niet bij je? De ZenFone5 gaat slim met zijn accu om. Je hebt dus een langere batterylife.

Belangstelling voor de pre-order? Dan klik je hier.

BEKIJK OOK


like
user_b5050de53d81332bb030c11e9758358ebb90ebaf_avatar

Views

5k+

Xbox maakt controller voor mensen met beperking

De Xbox Adaptive Controller/ Foto: Microsoft

Foto van 'Cerise van Vliet'

17 MEI 2018

Het is niet voor iedereen even makkelijk om een potje te gamen, want wat als de controller niet in je handen past of je je vingers niet kunt buigen? Dan wordt het lastig. Microsoft geeft daar nu gehoor aan en komt met de Xbox Adaptive Controller, een speciale controller voor mensen met allerlei verschillende lichamelijke beperkingen.

De speciale afstandsbediening kan volledig naar wens worden aangepast met extra onderdelen zoals joysticks of knoppen, schrijft Microsoft donderdag op de website. Op die manier kunnen mensen die graag een spelletje spelen maar dat nu niet goed kunnen, een bedieningspaneel samenstellen dat voor hen het best werkt. Super gepersonaliseerd dus.

Het nieuwe apparaat heeft aan de bovenkant maar liefst negentien ingangen. Op al deze ingangen kun je verschillende opzetstukjes plaatsen. Welke opzetstukjes dit moesten zijn, heeft Microsoft bepaald aan de hand van feedback van minder valide mensen. Voor het gemak zitten er in de controller ook direct usb-poorten en kun je er een koptelefoon op aansluiten.

Xbox One en PC

Je kunt met deze nieuwe controller je Xbox besturen, maar je kunt hem ook gebruiken om te gamen op je computer als je daar Windows 10 op geïnstalleerd hebt. Voor wie nu al staat te springen, een kleine teleurstelling: pas later dit jaar is het apparaat beschikbaar. Hoeveel je daarvoor uit je portemonnee moet trekken is ook nog niet bekend, maar Microsoft geeft hiermee wel gehoor aan een vaak vergeten doelgroep.

BEKIJK OOK


Views

800+

Likeability of 5

De leukste tech gadgets voor aan het strand

Foto van 'Anke Horstman'

16 MEI 2018

Het is de maand van het vakantiegeld en dat betekent dat iedereen weer zwaar last krijgt van zomerkriebels. Vakantie al geboekt, dan kan de voorpret beginnen. Bijvoorbeeld met het uitzoeken van welke technische snufjes jij in je koffer stopt. Kom je niet verder dan de oplader van je telefoon en een powerbank (let op: die moet in je handbagage!), dan volgen hier enkele tips om helemaal cool en comfortabel aan het zwembad of aan zee te liggen.

Popsocket

Het klinkt als sokpop, maar dat is het zeker niet. Een popsocket is een inklapbare houvast voor je mobiele telefoon. Je plakt hem aan de achterkant en wanneer je een ondersteuning nodig hebt voor je telefoon, of voor je hand, dan 'pop!' je dit cirkelvormige knopje uit. Het is toch vervelend als je telefoon uit je klamme handen glipt en met een popsocket heb je minder kans dat je hem door het zand hoeft te laten schuren. Moet je telefoon weer in je zak, dan heb je hem zo weer in 'gepopt!'. Er zijn popsockets in allerlei kleuren en patronen, maar de leukste voor bij het zwembad is natuurlijk de vrolijke ananas.

Handventilator

We willen allemaal lekker de zon opzoeken, maar tegelijkertijd zeuren we elkaar de oren van het hoofd als de tropische temperaturen ons teveel worden. Met een USB-ventilator houd je het hoofd koel op die momenten dat je fata morgana's begint te krijgen van de warme zon. In deze op batterijen werkende handventilator kun je water doen voor wat extra verkoeling, net zoals je vaak in restaurantjes ziet op bijvoorbeeld Bali. Lekker verkoelend en fris. Let wel goed op dat je je goed insmeert, want die kleine waterpareltjes werken natuurlijk als kleine vergrootglaasjes op het zonlicht.

Een draagbare kluis

Hartstikke handig om duizend boeken bij je te hebben op je e-reader, maar waar je een papieren boek met een gerust hart in het zand achterlaat, denk je tegenwoordig bij een spontane duik in de zee toch twee keer na. Immers moet er altijd iemand achterblijven om je tech in de gaten te houden. Nu kun je die spullen natuurlijk ook in een outdoor kluis doen. Deze kluis schijnt echt te werken, hoewel we ons afvragen of zijn draagbaarheid hem niet enorm makkelijk doelwit van dieven maakt.

Veilig zonnen-app

Waarschijnlijk neem je je smartphone mee naar het strand (tip: doe hem in een plastic druk-en-sluitzakje tegen zand en andere invloeden van buitenaf). Lekker om een muziekje te luisteren of stiekem het thuisfront in de gaten te houden. Als je dat apparaat toch al bij je hebt, zet er dan een van de vele apps voor veilig zonnen op. Hierbij kun je in de gaten houden of jij je bakminuten wel goed doseert en of verbranding op de loer ligt. Er zijn zelfs apps die aangeven wanneer je moet omdraaien. Eerste hulp bij zonnen? Apps als Zonnen en SunburnTimer helpen je!

Handdoek met speaker

Hoewel je altijd rekening moet houden met andere badgasten, is deze handdoek wel heel erg tof. Het ontwerp mag dan niet al te opvallend zijn, zijn mogelijkheden zijn dat wel. Hij helpt je namelijk niet alleen gescheiden te blijven van het zand, hij kan ook nog eens muziek afspelen. Dankzij de ingebouwde speakers en de 3,5 mm jackplug kun je hardop muziek luisteren van je smartphone of een mp3-speler. Wil jij technologie en afdroogmethoden liever gescheiden houden, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een kleurrijke Bluetooth-speaker.

Waterdichte oordopjes

Waarschijnlijk zijn er ook andere mensen bij het zwembad of op het strand die de keiharde herrie uit je speakers niet zo kunnen waarderen. Om wat meer privé muziek te luisteren, kun je dan kiezen voor oordopjes. Nu volstaan gewone oordopjes prima als je op je handdoek blijft liggen, maar neem je een duik, dan kun je deze oordopjes overwegen. Daarmee kun je namelijk met een gerust hart het water in. Lekker Yellow Submarine in je oren en naar de bodem duiken dus! Hopelijk maken deze gadgets jouw zomer nog mooier. Alvast een heel prettige vakantie gewenst!

Over TechGirl.nl

Techgirl.nl is dé technologiewebsite voor vrouwen, gemaakt door Anke Horstman. TechGirl ontstond in 2012 als tegenreactie op de vele tech-websites die vooral op mannen zijn gericht, en is het bewijs dat een tech-website voor vrouwen echt niet hoeft te betekenen dat elke smartphone roze moet zijn, maar dat er zeker aandacht is voor style. Hier vind je alles over technologie, media en lifestyle. #techgirl: het nieuwe #fitgirl


love
user_bb7eca804598a35db9118cc282c6ffd6cf1c3eb7_avatar

Views

2k+

Likeability of 5

Vind een hondenoppas via deze apps

Foto van 'Anke Horstman'

15 MEI 2018

Ik wil al sinds ik klein ben een hond, maar het mocht nooit van mijn ouders. Daarom is het een soort droom om later een eigen hond te hebben. Helaas heb ik in m’n studentenkamer niet genoeg ruimte, maar ooit komt hij er! En dat ik niet de enige ben die honden te gek vindt, blijkt uit het feit dat er maar liefst 1,6 miljoen honden in Nederland zijn! Voor mensen die ook geen tijd/plek hebben voor een eigen hond, zijn er nu verschillende “Airbnb opties voor honden”!

Op DogBuddy en PawShake kunnen baasjes, en ook liefhebbers zonder hond zich aanmelden. Baasjes kunnen een account aanmaken en het aangeven als ze een oppas nodig hebben voor hun hond. Dit kan voor een middag of een nachtje zijn, maar ook voor een week of juist alleen een wandeling van een uurtje. Via de postcode kan je snel vinden of er baasjes dicht bij in de buurt beschikbaar zijn op de datum dat je wil.

Zo betrouwbaar mogelijk

Oppassers kunnen op hun profiel aangeven waarom ze zich aanbieden als oppas. Daarbij kan je ook foto’s van je huis en jezelf met andere honden plaatsen, zodat hondeneigenaren zien wat hun hond te wachten staat.

DogBuddy probeert de betrouwbaarheid groot te houden, door oppassers hun ID te laten verifiëren, hun adres te laten invullen en te checken op de reactiesnelheid van berichtjes. Ook bij PawShake worden profielen geverifieerd. Baasjes kunnen andersom recensies achterlaten als hun hond bij een oppasser is geweest.

Het tarief voor het oppassen wordt door de oppasser zelf vastgesteld, maar beide oppasdiensten adviseren hier wel in. Ook zijn oppassers door DogBuddy verzekerd van een dieren- en aansprakelijkheidsverzekering. Hiervoor betaalt het baasje wel 15% servicekosten van de totale boekingskosten aan DogBuddy. Bij PawShake draagt de oppasser 19% af van het totaalbedrag.

App of website?

Beide diensten kunnen via de app of website gebruikt worden. PawShake bestaat al een tijdje in Nederland en de kans dat je een match vindt is best groot. DogBuddy is onlangs beschikbaar gekomen in Nederland, maar is al langer het grootste platform voor hondenoppasservices in Europa. Meld je aan als hondenoppas voor DogBuddy of PawShake!

Dit artikel werd geschreven door TechGirl Hilde Jongeling.

Over TechGirl.nl

Techgirl.nl is dé technologiewebsite voor vrouwen, gemaakt door Anke Horstman. TechGirl ontstond in 2012 als tegenreactie op de vele tech-websites die vooral op mannen zijn gericht, en is het bewijs dat een tech-website voor vrouwen echt niet hoeft te betekenen dat elke smartphone roze moet zijn, maar dat er zeker aandacht is voor style. Hier vind je alles over technologie, media en lifestyle. #techgirl: het nieuwe #fitgirl

BEKIJK OOK


love
user_bb7eca804598a35db9118cc282c6ffd6cf1c3eb7_avatar

Views

2k+

Likeability of 5

Zelfrijdende auto's nu ook op kleine landweggetjes

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 MEI 2018

Leuk al die zelfrijdende auto's, maar zie jij ze al de kleine landweggetjes opstruinen of over onverharde wegen hobbelen? Wij nog niet. Maar daar lijkt nu verandering in te komen door de nieuwe techniek die de universiteit MIT (Massachusetts Institute of Technology) heeft ontwikkeld voor de wagens. Het zogenaamd MapLite.

Staat niet op de kaart

Tot dusver werken alle zelfrijdende auto's met kaarten, maar daar is lang niet elke weg op terug te vinden. Door de vervoersmiddelen aan de hand van GPS en een bepaalde sensortechnologie te laten rijden, kunnen ze makkelijker de kleine landweggetjes betreden en vooral ook vinden. Want dat laatste is op dit moment nog een probleem.

Met behulp van LIDAR wordt dat opgelost. Met de sensoren weet het razendsnel een 3D-kaart van de omgeving te maken. Zo kan het perfect inschatten waar de weg ophoudt en de berm begint. Hierdoor kan de auto zich perfect voortbewegen over wegen waarvan geen goede 3D-kaart beschikbaar is.

30 meter

Bij de testen die er gedaan zijn met MapLite werd duidelijk dat er op deze manier al zo'n 30 meter vooruitgekeken kon worden. Dat is een stap, maar ook de onderzoekers beseffen dat er nog meer zal moeten gebeuren om de techniek perfect te laten zijn.

,,De reden dat een dergelijke kaartloze aanpak nog niet eerder is gedaan, is omdat het over het algemeen veel moeilijker is om dezelfde accuraatheid en betrouwbaarheid te krijgen als bij gedetailleerde kaarten”, zegt Teddy Ort, een van de onderzoekers. ,,Een systeem als dit dat kan navigeren met alleen de sensoren aan boord, toont de potentie van zelfrijdende auto’s die om kunnen gaan met de wegen die niet in kaart zijn gebracht.”

De bergen in

Op dit moment focust de techniek zich vooral op kleine vlakke wegen. Bergpassen en hellingen goed nemen dat is nog een ander verhaal. Ook is het nog even afwachten hoe het systeem zich houdt bij sneeuw en andere slechte weersomstandigheden.


like
user_677ad808cd4764abf3fdf76424996bdc673728c3_avatar

Views

300+