Binnenkort ziet je baas alles wat jij ziet

Straks kan alles wat je ziet gevolgd worden/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

7 DEC 2017

Dat werkgevers op computers van het kantoor je zoekgeschiedenis kunnen monitoren, zal niemand onbekend in de oren klinken. Het lijkt echter niet lang te duren voor ze daar een stap verder in gaan. Sterker nog, sommige bedrijven werken al met de zogenaamde eye-tracking glasses.

De technologie die bij eye-tracking komt kijken bestaat al jaren. Tot dusver wordt deze vooral gebruikt in laboratoria bij bijvoorbeeld psychologische studies en marketinganalyses.

Drie camera's

En de brillen komen langzaamaan eveneens tevoorschijn op de werkplaats, omdat de technologie sinds kort ook in een bril kan worden verwerkt. Twee minutieuze camera's leggen elke blik en beweging van de iris vast, terwijl een andere camera de omgeving monitort.

Vooral de camera die op de iris gericht is, gaat extreem gedetailleerd te werk. Door te timen hoelang iemand naar een object kijkt en elke pupilverwijding of -vernauwing nauwkeurig vast te leggen, kunnen werkgevers analyseren of personeel actief naar iets kijkt of dat het in gedachten verzonken blind voor zich uit staart.

Nek hijgen

Hoewel je het als een enorme inbreuk op de privacy van de werknemer kan zien, heeft het ook zo zijn voordelen, meent Tom Englund, topman bij het Zweedse Tobii dat de brillen ontwikkelt. Zo hoeft een supervisor in fabrieken bijvoorbeeld niet meer in iemands nek te hijgen.

In het Ierse warenhuis Heavy FR wordt er momenteel getest met de brillen. „We willen van de werknemers echt geen automaten maken”, zegt Page Clinton, die de test begeleidt, tegenover OZY. „We hopen ze op deze manier te kunnen helpen met nauwkeuriger en efficiënter werken.”

Misbruik

Toch hebben zat mensen hun twijfels over de brillen en met name hoe werkgevers deze zullen gebruiken. „Opdrachtgevers hebben elke vorm van monitortechniek die ooit uitgevonden is misbruikt”, stelt advocaat Lew Maltby bijvoorbeeld, die zich bij de Amerikaanse vakbond inzet voor privacy op de werkplaats. „Er is geen reden om niet te denken dat ze dat nu niet weer zullen doen.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

400+

Data 174.000 Nederlanders gestolen bij hack Uber

Data 174.000 Nederlanders gestolen bij hack Uber

174.000 Nederlanders zijn getroffen door de hackers die de taxiapp Uber hackten. / Colourbox

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 20:01

Hackers hebben de data van 174.000 Nederlandse passagiers en chauffeurs in hadden gekregen bij de hack van de taxi-app Uber, die vorige maand aan het licht kwam.

Uber betaalde de daders 100.000 dollar om de diefstal stil te houden en de data te vernietigen. Het is niet bekend of zij dat ook hebben gedaan. De nieuwe topman Dara Khosrowshahi, die schoon schip wil maken om het bedrijf van de afgrond te redden, onthulde het lek vorige maand op de site van het bedrijf.

Stem op jouw favoriete selfie!

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

In samenwerking met Asus

Jaap, Floor, Meike, Vivian, Lotte, Tamar, Marjolein, Shandre, Chinouk, Luna, Karen en Kim doen mee aan de ASUS Selfie Battle! Stem op jouw favoriete selfie en zij maken kans op de ASUS ZenFone 4 Selfie! Wie vrijdag 15 december om 17 uur de meeste stemmen heeft wint! In de Metro GiveAway Show op vrijdagavond om 19:30 uur maken wij via Facebook Live de winnaar bekend.

Consumentenbond: koop geen Samsung S7

Consumentenbond: koop geen Samsung S7

Een consument probeert de Samsung Galaxy S7

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

GISTEREN

Van plan om een nieuwe Samsung Galaxy S7, Galaxy S7 Edge of Galaxy J3 2016 te kopen? Niet doen, zegt de Consumentenbond.

Volgens de bond is uit onderzoek gebleken dat de fabrikant de drie modellen vanaf maart 2018 niet meer technisch ondersteunt. Hierdoor veroudert de software, wat maakt dat de toestellen minder veilig zijn.

Moeten robots rechten krijgen?
Likeability of 5

Moeten robots rechten krijgen?

Foto van 'Anke Horstman'

Anke Horstman

GISTEREN

Sophia… we hebben het vorige week al even over haar gehad. Ze verkreeg als allereerste robot ooit staatsburgerrechten van een land. Tegelijkertijd wil ze ons (de mensheid) allemaal vernietigen, wil ze een gezinnetje stichten en vindt ze dat robots net zoveel rechten moeten hebben als mensen. Ho eens even… waar gaat dit allemaal heen?

Emoties van een robot

Franse scholen verbannen mobieltjes compleet

Met zijn allen op de smartphone in de pauze kan in Frankrijk straks niet meer/Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

11 DEC 2017

Op Franse scholen zijn de mobiele telefoons al verbannen uit de klaslokalen, maar vanaf het komende schooljaar worden de maatregelen verder opgeschroefd, zo laat de onderwijsminister van Frankrijk weten.

In een gesprek met The Local vertelt Jean-Michel Blanquer over het plan om de smartphones en andere toestellen ook tijdens de tussenuren en de pauzes niet meer in en om het schoolgebouw te willen zien.

Nep-iPhoneoplader kopen? Dat kan erg gevaarlijk zijn

Nep-iPhoneoplader kopen? Dat kan erg gevaarlijk zijn

Pas goed op waar je je iPhone mee oplaadt. Je loopt veel risico op een elektrische schok als je een namaakoplader gebruikt. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

11 DEC 2017

Apple-opladers zijn relatief duur. Niet alleen de kabel kost je minstens 25 euro, ook voor de adapter ben je minstens 25 euro kwijt. Daarom kiezen veel mensen ervoor om een adapter van een andere uitgever te kopen. Dat kan echter behoorlijk gevaarlijk zijn.

Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Apple en het Britse Electrical Safety First. Zij onderzochten de veiligheid van namaakopladers voor Apple-producten, zoals iPhones en iPads.

Reis plannen? Routeplanner 9292 kampt met problemen

Reis plannen? Routeplanner 9292 kampt met problemen

De dienstregeling is aangepast wegens het winterse weer Foto: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

11 DEC 2017

Misschien merkte je zondagavond al dat routeplanner 9292 het moeilijk had, maandagochtend liggen de app en de site helemaal op hun gat.

Veel mensen hebben last van de storing, getuige het aantal meldingen op allestoringen.nl. Als je je reis via de app probeert te plannen, blijft deze maar laden. Ga je naar de site, dan krijg je direct een foutmelding te zien. Ze zijn bij 9292 zelf ook op de hoogte van de storing en doen er alles aan om het zo snel mogelijk op te lossen.