Wat kun je met de kracht van de Xbox One X?

12 november 2017 om 11:59 door Imre Himmelbauer
Wat kun je met de kracht van de Xbox One X?
De presentatie van de Xbox One X. / EPA

De krachtigste console op aarde. Dat is hoe de Xbox One X in de markt wordt gezet. Met 12GB DDR5-geheugen, een extreem krachtige grafische kaart en een achtkernige processor met een hoge kloksnelheid van 2,3GHz heeft de One X de kracht van een pc die een veelvoud van de adviesprijs van 499 euro kost. Maar waar is deze enorme rekenkracht nou nuttig voor?

Om beter grip te krijgen op de rekenkracht van de Xbox One, is het makkelijk om de console te vergelijken met andere spelcomputers. Daarbij zijn twee andere consoles goede maatstaven: de Xbox One S, het kleine broertje van de Xbox One X, en de Playstation 4 Pro, het topmodel van de Playstation 4 van grote concurrent Sony.

Xbox One S vs. Xbox One X

Eerst zetten we de twee Microsoft-consoles naast elkaar: de Xbox One S en die illustere Xbox One X. Voor het gemak en overzicht hebben we een tabelletje gemaakt van de hardware van de Xbox One S en Xbox One X. Zie hieronder.

Zo zitten de twee consoles in het kort in elkaar. De vergelijking van hierboven toont vooral dat de One X een behoorlijke upgrade is ten opzichte van zijn voorganger. De processor heeft een flink hogere kloksnelheid, de grafische kaart is 4,6 teraflops (TF) krachtiger en de One X heeft meer geheugen dat ook nog een stuk sneller is door het nieuwe DDR5-geheugen.

In de praktijk heeft dit een aantal implicaties. Op de Xbox One X heb je snellere laadtijden en betere grafische prestaties. Dat houdt in dat je games er beter uitzien en sneller draaien. Ook ondersteunt hij de 4K-resolutie. Daar komen we later op terug.

PS4 Pro vs. Xbox One X

Bij de vergelijking tussen de Xbox One X en de Playstation 4 Pro, het meest krachtige model van Sony's console, zien we eveneens dat de Xbox One X de krachtigste is. De vergelijking ziet er als volgt uit:

Toegegeven, het verschil is kleiner dan tussen de twee Microsoft-consoles, maar nog steeds zien we hetzelfde patroon: hogere kloksnelheid, krachtigere grafische kaart en meer geheugen. Dat betekent ook hier: vlottere gameplay door de hogere framerate, betere graphics en snellere laadtijden. Het verschil is tussen deze twee alleen een stuk kleiner dan tussen de Xbox One S en One X.

 

Gamen in 4K

De grootste vernieuwing van de Xbox One X is echter dat hij games in een resolutie van 4K kan weergeven. Voor iedereen die dat niets zegt: dat zorgt voor heel erg scherp beeld. En het is op dit gebied dat de Xbox One X weleens de grootste voorsprong kan hebben ten opzichte van de Playstation 4 Pro.

Voor het weergeven van een dergelijke resolutie is namelijk rekenkracht nodig. Heel, heel veel rekenkracht. Met de kracht van de Xbox One X kan de console van Microsoft waarschijnlijk een betere en vooral snellere 4K-resolutie leveren met meer frames per seconde. Er zijn nog bepaalde 'trucjes' om die framerate naar boven te trekken, maar ook die trucjes zorgen af en toe voor kwaliteitsverlies. De kans is dus groot dat door de krachtige hardware de Xbox One X de beste 4K-ervaring kan leveren.

Voor wie?

Aan dergelijke hardware zit alleen wel een prijskaartje en de Xbox One X is geen uitzondering op deze regel. Hoewel de adviesprijs van 499 euro niet onredelijk is, betaal je voor de Xbox One S en Playstation 4 Pro wel flink minder. De Xbox One X is daarmee een console die voor de grootste liefhebbers van geweldige beelden en goede prestaties is.

Aan het eind van de dag blijft de Xbox One X namelijk een Xbox One, met alle voor- en nadelen van dien. Voorlopig blijven veel ontwikkelaars hun games namelijk ontwikkelen voor de Playstation 4 of de razendpopulaire Nintendo Switch. En of deze nieuwe, krachtige spelcomputer van Microsoft daar verandering in brengt, valt nog te bezien.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!