Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 20 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Preppers anticiperen met de bitcoin op apocalyps

Het einde van de wereld. Het wordt steeds vaker voorspeld. Afgelopen zondag nog zou de wereld vergaan, zo luidde de voorspelling van David Meade. Volgens de meteoroloog zou de aarde in botsing komen met planeet Nibiru (planeet X).

Het gebeurde niet, maar toch geloven steeds meer mensen dat een apocalyps in de komende jaren zal ontstaan. Deze mensen proberen zich daartegen te wapenen. Niet alleen met (megaluxe) schuilkelders, maar een groepje poogt het ook door te investeren in bitcoins.

Niet uitsluitend technerds

Hierbij gaat het niet alleen om technerds, maar ook de Canadese Wendy McElroy. Zij heeft, naast een kelder onder haar boerderij met een jaar aan eerste levensbehoeften, uit voorzorg een deel van haar vermogen laten omzetten naar bitcoin.

„Bitcoin is in mijn beleving evenveel waard als goud”, zo verklaart ze tegenover Bloomberg. „Het geeft individuen de mogelijkheid om zelf te bankieren. Toen ik eenmaal het concept en de significantie van bitcoin begreep, is het voor mij een fascinatie geworden.”

Satoshi Revolution

McElroy is zo overtuigd van bitcoin, dat ze zelf bezig is met het schrijven van een boek Satoshi Revolution (vernoemd naar Satoshi Nakamoto het pseudoniem van de anonieme bedenker van de valuta). „Het mooie is dat het een menselijke valuta is. Bitcoins bewegen zich naadloos door de wereld zonder dat ze last hebben van grenzen en zijn alleen beïnvloedbaar door twee individuen die met elkaar willen handelen. Ze zijn immuun voor inflatie en valutamanipulatie, waardoor ze niet namens de krachtige elite de middenklassers kunnen uitbuiten."

Dat laatste komt door de zogenaamde blockchain. Het bestand rondom bitcoin creëert bij elke nieuwe transactie en verandering als het ware een eigen code. Hierdoor is frauderen met bitcoin zo goed als onmogelijk, want je kan het aan de code direct zien als er later in het proces nog wat gewijzigd is buiten jouw weet om. Dit maakt het vertrouwen in bitcoin groot en vertrouwen is positief voor de waarde ervan.

Preppers

McElory is dan ook lang niet de enige ‘prepper’, zoals de mensen die zich serieus voorbereiden op een apocalyps worden genoemd, die investeert in bitcoin. Ook vrachtwagenchauffeur Tom Martin uit Washington doet het en hij ziet het (als oprichter van het social medium American Preppers Network) steeds meer gebeuren. „Nog niet zo heel lang geleden werd het binnen onze community sterk afgeraden, maar inmiddels investeert bijna iedereen in bitcoin." De valuta is immers van veel minder variabelen afhankelijk dan andere geldsoorten. „Zolang het netwerk in de lucht blijft, kunnen we het gebruiken."

„Direct na de Apocalyps zal het netwerk mogelijk uit de lucht zijn", beseft zijn medeprepper Rob Harvey. „Maar zodra de dingen ook maar weer een beetje normaal worden zal het netwerk en daarmee ook de blockchain weer net zo werken als voor de ramp. Deze markt heeft geen specifieke plaats of persoon nodig om te overleven. Dat maakt het een heel sterke tactiek om op in te zetten.”

Bitcoin > goud?

Sowieso wordt bitcoin steeds vaker aangeraden. Op Google zou de zoekterm ‘buy bitcoin’ inmiddels zelfs al populairder zijn dan ‘buy gold’. En dat is niet zo gek ook, stelt de op fysieke valuta gefocuste researcher Philip Newman. „Mensen zien de prijzen van bitcoin door het dak gaan. Niemand verwacht dat goud dat snel nog eens zal doen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.