iPhone X kan niet goed tegen lage temperaturen

De iPhone X. Foto: epa.

Foto van 'Metro'

Het wordt dit weekend guur, winters weer en dat blijkt een slechte combinatie te zijn met de nieuwe iPhone X. Heb je de nieuwste telefoon van Apple net aangeschaft, dan is het aan te raden er niet mee naar buiten te gaan. De iPhone X blijkt namelijk niet goed tegen kou te kunnen. En dat terwijl je ruim 1000 euro voor het toestel moet neertellen.

Softeware-update

Eigenaars van de peperdure telefoon klaagden erover dat het scherm soms kuren heeft als je met koud weer buiten loopt. Tegenover The Loop bevestigde Apple donderdag dat er wat problemen zijn met het scherm wanneer deze ‘snel overgaat naar een koude omgeving’: „Na een paar seconden werkt het scherm weer helemaal. In een komende software-update zal hier iets aan worden gedaan”, aldus een woordvoerder.

Wanneer die softeware-update er komt, is nog niet duidelijk.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Problemen met kou

Vanaf woensdag begon de klachtenstroom langzaam op gang te komen. Het begon op Reddit, waar een gebruiker klaagde dat het scherm niet meer reageerde nadat hij de koude buitenlucht in was gelopen. Daarop verklaarden andere gebruikers dat ook te hebben ervaren. Toch doen de problemen zich niet bij alle gebruikers van de iPhone X voor.

Wanneer het scherm niet goed reageert, is dat zeker in het geval van de iPhone X een probleem. Het toestel heeft namelijk geen fysieke thuisknop, zoals voorgangers dat wel hadden.

Volgens Apple werken iOS-apparaten het best bij een temperatuur tussen de 0 en 35 graden Celsius.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

600+

Hackers gebruiken nep-apps voor spionage

Afbeelding ter illustratie / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Let er voortaan goed op of je wel de echte versie van WhatsApp hebt gedownload. Hackers hebben namelijk veelgebruikte apps zoals WhatsApp nagemaakt om mensen te bespioneren. Via de nep-apps kunnen ze onder meer foto’s maken en wachtwoorden achterhalen.

Meekijken en meeluisteren

Waarschijnlijk maken de hackers al sinds 2012 gebruik van deze truc en doen ze dat nog steeds. De slachtoffers komen uit ongeveer twintig landen, waaronder Nederland. Het is niet bekend om hoe veel mensen het gaat.

De kopieën van apps als Whatsapp, Signal en Adobe Flash Player werkten precies zoals de echte apps, waardoor gedupeerden niets door hadden. Maar ondertussen konden de hackers smsjes en appjes onderscheppen, zien waar iemand precies is, meeluisteren met de microfoon en lijsten van contactpersonen lezen.

Inlichtingendienst Libanon

Via Facebook en WhatsApp lokten de hackers mensen naar hun sites toe. Daar konden de slachtoffers de apps downloaden. Het ging dus buiten de Play Store van Google om. De hackers hebben ook computers van Windows bespioneerd.

Het mobiele beveiligingsbedrijf Lookout ontdekte de schadelijke apps. Het bedrijf vermoedt dat de spionage wordt aangestuurd door de inlichtingendienst van Libanon. Het is niet bekend wie werden bespioneerd en waarom.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

46

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'
Likeability of 5

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De feestgangers van 'Qhotel in de sneeuw'. / Foto's: Heidi Rijsdijk

Foto van 'Lisa Vermeij'

(In samenwerking met Qmusic)

Oostenrijkse bergen, sneeuw maar ook veel zon, après-ski, schnitzels, glühwein en liveoptredens van OG3NE, Jax Jones en Gavin James. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Het Oostenrijkse Zell Am See was de afgelopen dagen het decor voor het Q-hotel in de sneeuw. Radiostation Qmusic organiseerde het festijn tot en met dinsdag voor de dertiende keer. Zelfs als je nog nooit op de latten hebt gestaan, was er genoeg te doen. Zangtrio OG3NE, singer-songwriter Gavin James en dj Jax Jones waren ingevlogen om er voor de live aanwezige luisteraars, Qmusic-dj’s en zakenrelaties van het station een muzikaal festijn van te maken. Dj Jax Jones kwam zelfs eerder van zijn huwelijksreis terug om bij het sneeuwtripje aanwezig te zijn.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Après-ski: 'Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.'

Keileuke reis gewonnen

Luisteraars konden in de maand december een winterse reis winnen door een bijzonder kerstverhaal in te sturen. Lieke (25) uit Nijmegen was een van de gelukkigen. „Vorig jaar lag er op kerstavond een rat in mijn bed, doodeng! Maar wel een goed verhaal. En ik heb er nu wel een keileuke reis mee gewonnen. Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.” Voor luisteraars Alenka (39) en Ilona (40) was het helemaal een bijzondere trip. Ilona heeft afgelopen jaar voor het eerst kerst gevierd. Eerder kon dat nooit, omdat ze altijd Jehovagetuige was. ,,Er gaat een hele nieuwe wereld voor ons open, omdat we altijd heel streng hebben geleefd.”

Natuurtalentjes op de latten

Naast alle optredens en gezellige activiteiten zoals rodelen, een winterbarbecue en hilarische lunchquizzen, wordt er nog echt wel wat geskied. Een team van Nederlandse leraren stond elke ochtend weer te springen om Metro en alle Q-hotelgangers van de blauwe, rode of zelfs zwarte piste te begeleiden. Dennis (34) draait al heel wat jaren mee en kijkt er elk jaar weer naar uit om de Qmusic-dj’s en luisteraars les te geven. Soms zitten er echte natuurtalenten tussen. Zoals YouTuber Nanne Meijer die nog nooit eerder op ski’s had gestaan, maar na twee uurtjes als een volleerd wintersporter van de berg zoefde. Ondergetekende had er iets meer moeite mee en hield er na een stukje snowboarden op de rode piste welgeteld zestien blauwe plekken aan over. Mooi souvenir, zullen we maar zeggen.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De zusjes OG3NE genoten met volle teugen.

Teterreteterre

s’ Avonds werd het Q-hotel omgetoverd tot een concertzaal, waar de dj’s van Q-music het publiek op heerlijke foute après-skinummertjes trakteerden. ,,Er is zo veel gezelligheid, je vergeet dan eigenlijk dat je staat te hossen op muziek die je normaal nooit luistert. En ook al sta je in zo’n warme hut te zweten in je dikke coltrui, dat maakt op dat moment allemaal niets uit. Ik vind het enig!”, aldus YouTuber Nienke Plas. En net op het moment dat je dacht ‘ik kan geen ‘teterreteterre’ meer horen’, kwam er een artiest met een spetterend optreden. De meiden van OG3NE zorgden ondanks de warme skikleding door hun prachtige performance meerdere keren voor kippenvelmomentjes. De zusjes vermaakte zich de rest van de avond trouwens prima en dansten vrolijk mee op après-skihits als Schatje Mag Ik Je Foto en Vrouwke.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Skiën en snowboarden maakt dorstig.

Jägerbombs en water

De dansvloer is de plek waar artiesten samen staan te dansen met de luisteraars, waar Jägerbombs worden afgewisseld met water (er moet ook nog een beetje gewerkt worden). En de plek waar ‘je dansjes doet die je eigenlijk niet op je werk zou moeten doen’, aldus een luisteraar.

Het zijn Qmusic-feestdagen waar je muzikale hoogtepunten beleeft, nieuwe vrienden maakt en waar je nog jaren op kunt teren. Wanneer mogen we weer?

Binnenkort zie je op deze site een video van de reis.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

DJ Joep Roelofsen met Marieke Elsinga, die verslag deed voor RTL Boulevard.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelovedislike
user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avataruser_897b6947eed5a5c9f795673f14eb1c721f9b8737_avataruser_8cc99793708d42dfc8e8251235ad93e8def9c702_avatar

Views

300+

5 vragen over veilig internetten en cybercrime. / ANP

5 vragen over veilig internetten en cybercrime

Meer aangiftes van slachtoffers van cybercrime. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

De Politie Amsterdam meldde onlangs dat er meer aangiftes binnenkomen van slachtoffers van cybercrime. Het lijkt erop dat hackers het vooral gemunt hebben op ouderen in de leeftijdsgroep van 55 tot 80 jaar.

Misdaadjournalist John van den Heuvel vertelde aan de desk van RTL Boulevard dat het aantal aangiftes de laatste weken in Amsterdam met meer dan vijftig aangiftes is gestegen, en dat er landelijk al zo’n zeven miljoen euro is binnen geharkt.

Maar wat is cybercrime nu precies en hoe kunnen we onszelf wapenen tegen deze vorm van criminaliteit? Metro sprak met David Janssen, redacteur en analist online veiligheid van de vpngids. 5 vragen.

1. Wat is cybercrime?

„Je spreekt van cybercriminaliteit als een elektronisch netwerk, bijvoorbeeld een computer of tablet, het doelwit is van een aanval of misdaad. Bekende vormen van cybercriminaliteit zijn onder meer hacking, phishing en het ontwikkelen en verspreiden van malware.”

2. Hoe gaan hackers te werk?

Hackers maken volgens Janssen voornamelijk gebruik van menselijke tekortkomingen op het gebied van internetveiligheid. Mensen maken regelmatig gebruik van dezelfde of zwakke wachtwoorden die daardoor gemakkelijk te kraken zijn.

Volgens Janssen gaan hackers niet selectief te werk. „Ze maken gebruik van software waarmee ze op grote schaal aanvallen kunnen uitvoeren. Zo worden er zoveel mogelijk systemen aangevallen om te kijken waar er kwetsbaarheden worden gevonden die vervolgens geëxploiteerd kunnen worden. Mocht je ooit gehackt worden, dan is dat dus hoogstwaarschijnlijk geen persoonlijke aanval op jou al persoon geweest. Veelal ben je toevallig meegenomen in een grootschalige, geautomatiseerde aanval.”

Janssen waarschuwt ervoor dat de werkwijze van hackers zich continue evolueert. Waar eerst creditcardgegevens en persoonsgegevens geliefd waren bij een hacker, is het anno 2018 goed te merken dat het interessegebied verschuift naar de handelsmarkten voor cryptocurrency.

„Hoe hackers te werk gaan, hangt ook grotendeels samen met de beweegredenen van een hacker” aldus Janssen. Zo zijn er steeds meer aanwijzingen dat overheden zich toeleggen op het hacken van politieke tegenstanders. De Amerikanen, Russen en Noord-Koreanen werden hier al eens van beschuldigd. Daarnaast zijn er ook hackers die slechts uit zijn op het hacken van persoonsgegevens om op die manier geld te stelen of identiteitsfraude te plegen. De werkwijze van een hacker zal worden afgestemd op het uiteindelijke doel van de hack.

3. Hoe kun je jezelf ertegen beschermen?

Het is belangrijk de software-update van je besturingssysteem direct uit te voeren. Deze updates zijn er niet voor niets en zorgen ervoor dat beveiligingslekken worden gerepareerd. „Dit betekent ook dat met het uitbrengen van een update, de voorgaande beveiligingslekken bekend worden gemaakt. Hackers kunnen hierop inspelen door meteen een aanval in te zetten.” Het wachten met updaten van je software kan dus directe gevolgen hebben.

Een andere tip die Janssen de lezer wil meegeven is je thuisnetwerk te beveiligen met een VPN-verbinding. „Een VPN versleutelt en anonimiseert al je dataverkeer zodat hackers je data niet meer zo simpel kunnen onderscheppen en inzien. Daarnaast is het goed om veelzijdige, sterke wachtwoorden te gebruiken, regelmatig back-ups te maken van belangrijke bestanden, en je computer of smartphone nooit onbeheerd achter te laten op een openbare plek.”

4. Wat zijn de valkuilen?

De grootste valkuil lijkt de positiviteitsbias te zijn: de kans dat ons iets vervelends overkomt wordt onderschat. Jansen vindt daarom dat het niet de vraag is of je wordt gehackt, maar van wanneer.

„Er zijn op het internet talloze handleiding en onlinecursussen te vinden waarmee je de beginselen van het hacken onder de knie kan krijgen. Ook op scholen wordt tegenwoordig aandacht besteed aan programmeren en hacken. We dienen ons ervan bewust van te zijn dat er steeds meer mensen zijn die kennis hebben van hacken, en dat niet iedereen goede bedoelingen heeft.”

5. Wat kun je achteraf doen?

Ben je slachtoffer geworden van cybercriminaliteit, dan doe je altijd aangifte bij de politie. :

Het kan als slachtoffer van een hack heel waardevol zijn om te achterhalen waar het fout is gegaan. „Je wordt je op deze manier bewust van eventuele kwetsbaarheden in je gegevens” besluit Janssen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

32

Likeability of 6

Verdienen met het lezen van Metro-artikelen!

Foto van 'Metro'

In samenwerking met: Pabbl

Artikelen lezen op onze telefoons, dat doen we maar al te graag. De Pabbl-app plaatst, gebaseerd op jouw verkeuren, artikelen op je vergrendelscherm, en beloont je ervoor!

Eind vorig jaar bereikte Pabbl de mijlpaal van 75.000 installs. 75.000 gebruikers die kunnen verdienen aan het ontvangen van relevante advertenties op hun vergrendelscherm. Sinds kort is er ook een feature uitgerold waarmee je in plaats van advertenties, vooral artikelen ontvangt en hier ook gewoon mee kan verdienen!

Artikelen en verdienen – hoe werkt dat?
Je ontvangt een mix van content op je vergrendelscherm, het scherm waar je ongemerkt 150 keer per dag langs swiped. Nu ontvang je op dat scherm feilloos artikelen, gesponsorde wallpapers en normale wallpapers. Elke keer dat je je telefoon ontgrendelt je punten. Deze punten kun je inruilen voor leuke cadeaus in de Pabbl shop. Sinds deze feature kortgeleden is uitgerold, sluiten steeds meer nieuwssites aan voor nog betere toegespitste content, waaronder ook content van Metro dus.

Gebruikers waren sceptisch
Natuurlijk ben je sceptisch over een app waar je door het simpelweg gebruiken van je telefoon, makkelijk kunt verdienen. Maar bezoek de pagina van Pabbl in de Playstore en je ziet dat de app 50.000-100.000 installs en 4,6 sterren uit meer dan 10.000+ reviews heeft; blijkbaar doet Pabbl echt wel wat goed. Pabbl is een vergrendelscherm app, die elke keer als je je telefoon aandoet, mooie en relevante content zoals artikelen en wallpapers toont. Omdat een boel van deze content ‘gesponsord’ is, geeft Pabbl punten in ruil voor bijna elke keer dat je je telefoon ontgrendelt. Alleen bij artikelen en gesponsorde content ontvang je punten en er zitten limieten op zodat er geen bots aan worden gehangen die het scherm 24/7 wegswipen.

Installeren die hap
Het ziet er dus allemaal legit uit, installeren dan maar. Je belandt op de landingspagina en vult wat basisgegevens in en je interesses. Hierdoor wordt de content die je krijgt afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren. Het vergrendelscherm verschijnt, die je ontgrendelt met een soepele swipe. Vervolgens word je geleid naar de Pabbl-app waarin wordt uitgelegd wat je met je punten kan doen. Het aanbod is vrij divers: Een boel kortingen (soms tot wel 100%!!) op eten & drinken, kleding, elektronica en nog veel meer!

Lege voorraden
Kijkend naar de reviews blijkt dat je niet alles kan aanschaffen wanneer je dat wilt. De voorraden zijn vaak op. Dat komt doordat de app erg hard groeit en mensen sneller punten bij elkaar sparen dan dat ze aan producten kunnen weggeven. Het verkopen van advertenties blijkt lastiger voor Pabbl dan verwacht waardoor het lastig is om producten te financieren en komt het af en toe zelfs uit eigen zak. Maar dat kan niet voor altijd doorgaan natuurlijk. Pabbl moet nog minimaal 2x zo hard groeien willen ze de grote vraag en gespaarde punten kunnen bijbenen met nieuw aanbod.

Feiten over Pabbl:

- Pabbl is te installeren in de Playstore

- De app is Android exclusive.


like
user_5a58c6cc654b4931505d8ae3dd819f4ca6fb90ce_avataruser_384fadd091eec9bdd937419d5996ce3c53ee436a_avatar

Views

52

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Camera videoZo verberg je wanneer je voor 't laatst op Insta was

Instagram toont na de nieuwste update wanneer je voor het laatst de app gebruikte. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

Mocht je de laatste update van Instagram al hebben uitgevoerd, dan kunnen jouw volgers zien wanneer je voor het laatst de app hebt gebruikt. We hebben geen idee wat hier het nut van is, maar mocht je het willen uitschakelen, dan kan dat vrij eenvoudig.

Paar swipes

Je kunt natuurlijk de nieuwste update links laten liggen, maar op een gegeven moment zul je er toch aan moeten geloven. Als je niet wilt dat mensen kunnen zien dat je om 2 uur ’s nachts nog actief was, kun je de activiteitstatus met een paar swipes uitschakelen.

Stap 1: Tik rechtsonder op je eigen profielfoto

Stap 2: Tik op het tandwiel waar je je instellingen kunt wijzigen

Stap 3: Als je naar onderen scrollt, komt je terecht bij activiteitstatus terecht. Tik op het schuifje en klaar is Kees.

Als je deze functie hebt uitgeschakeld, kun je ook niet zien wanneer anderen voor het laatst actief zijn geweest op Instagram.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

76

'Nederland het meest klaar voor zelfrijdende auto's'

Een zelfrijdende auto van de TU Delft/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Als zelfrijdende auto's het straatbeeld in Nederland gaan overnemen, dan zijn we er (onbewust) goed op voorbereid. Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau KPMG, dat twintig landen bekeek.

Gunstige voorwaarden

Zowel op het gebied van infrastructuur, overheidsbeleid en wetgeving heeft Nederland gunstige voorwaarden. Op geen van de genoemde onderdelen valt Nederland buiten de top vier en de verwachting is ook dat de bevolking ervoor openstaat. Toch denkt KPMG wel dat Nederlanders tevreden zijn met de vervoersmogelijkheden die er nu zijn en dat de 'urge' voor verandering daarom niet zo groot is.

KPMG is lyrisch over het wegennetwerk dat we hier hebben en wijst daarbij op het netwerk dat we al hebben met laadpalen voor elektrische auto's. Verder zijn er veel plekken waar er onderzoek en ontwikkeling kan plaatsvinden.

Ook de Nederlandse overheid wordt geprezen door KPMG. Zo werd er afgelopen februari nog een wet aangenomen waardoor het testen van autonoom rijden op de openbare weg sindsdien is toegestaan.

Bovenaan

Op de lijst van KPMG stond Nederland bovenaan, boven Singapore, de Verenigde Staten, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

33

Bitcoin verliest helft van waarde in maand tijd

Bitcoin/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Richting de 20.000 dollar ging de waarde van de bitcoin vlak voor de jaarwisseling. Inmiddels is de koers enorm gedaald tot zelfs onder de 10.000 dollar, vooral de laatste twee dagen ging het hard.

Alle cryptovaluta

In twee dagen tijd verloor bijna een derde van zijn waarde. Overigens is bitcoin lang niet de enige cryptovaluta waarmee dit gebeurt. De voorbije dagen gingen ook ethereum, ripple en litecoin hard onderuit.

Bitcoin heeft wel vaker een korte explosieve daling gehad, waarna de koers dubbel zo hard weer omhoog ging. De vraag is echter of dat dit keer weer gaat gebeuren, want de zakkende koers heeft dit keer ook duidelijk aanwijsbare oorzaken.

Aan banden

Geruchten rondom de verdere regulering van onder andere bitcoin en het mogelijk ingrijpen van verschillende overheden hebben de waarde bepaald geen goed gedaan.

In Zuid-Korea gaan er verhalen rond dat cryptovaluta of aan banden moeten worden gelegd of dat ze volledig verboden moeten worden. Ook in China en enkele andere landen zou dit het geval zijn.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

87