Lekker en snel, gewoon 'effe' een webcam hacken

Toch maar afplakken die handel?/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

13 OKT 2017

Afgelopen week kreeg Rilana Hamer de schok van haar leven. Haar webcam die ze gebruikte om haar pup in de gaten te kunnen houden werd bestuurd door een onbekend persoon. Dit lijkt bizar, maar het is in feite supermakkelijk om bij tal van webcams te komen.

Via Google

Voor de minst bewaakte webcams heb je geen eens een apart programma nodig. Google is je vriend, als je maar weet hoe te zoeken. Met de zoekterm 'intitle:"Live View / - AXIS' ben je via een paar van de eerste hits in no-time op de universiteit in Heidelberg, in een camerawinkel en zelfs in wat lijkt op de kantine van een of ander clubhuis. Op die laatste locatie kan ik de camera zelfs precies sturen zoals ik dat wil. En nogmaals, er is geen technisch programma aan te pas gekomen. Een zoekterm op Google was genoeg.

Even kijken wie er zo nog een camera koopt/Screenshot

Uitgestorven boel in het clubhuis/Screenshot

De vaat in dit clubhuis staat nog te drogen/Screenshot

En het is opvallend. Als ik criminele intenties zou hebben en weten om welke camerawinkel het gaat, dan kan eindeloos lang de winkelier in de gaten houden. Zijn openings- en sluitingsrituelen leren. Zodat ik precies weet wat het juiste moment is om toe te slaan als overvaller. Allemaal lui vanachter mijn computer. En als er in dat clubhuis een keer een wild iets te pikant feestje gehouden wordt, dan kan ik alles rustig opnemen en later als chantagemiddel gebruiken.

Tsjechische badgasten

Dit is overigens geen groot geheim. De Russische site Insecam.com geeft al een tijdje een overzicht van tal makkelijk toegangbare camera's. Eigenaren kunnen weliswaar netjes een verzoek indienen om hun beeld te laten verdwijnen, maar dan moeten ze er wel weet van hebben. En wat zouden al die badgasten in Tsjechië ervan vinden dat jij doodleuk mee kan kijken?

Nu hebben we het vooral nog over algemene camera's, die via het internet met computers verbonden zijn. Deze beveiligingscamera's zijn zelf vaak heel slecht beveiligd met geen of default, standaard wachtwoorden. Vergelijk het met de toegangscode van een nieuwe telefoon die altijd 0000 is. Echter is het hacken van de camera die in een laptop inbegrepen zit ook niet heel lastig, zo blijkt wel uit een snelle rondgang op het internet.

Snel toegang

Er zijn tal van kleine programmaatjes te downloaden, die je zo toegang verschaffen tot webcams van anderen. Je hoeft niet eens te weten op wat voor een computer de ander zit. De programma's sporen het Skype- of Facebook-account van het slachtoffer op en voila je bent binnen. Ook al doet degene aan de andere kant niets met een webcam. En andermaal is het weer geen hogere wiskunde.

Het kan natuurlijk leuk zijn voor een prank, zoals in het bovenstaande filmpje. Maar mensen die er kwaad mee willen doen, kunnen als ze 'voor hun met de neus in de boter vallen' er enorm veel schade mee aanrichten.

Afplakken

Krijn de Mik, beveilingsexpert bij Fox-IT, raadde een paar jaar terug in Radar al aan om je webcam af te plakken. „De hackergemeenschap die dit doet is misschien klein. Aan de andere kant: hoe moeilijk is het om een schuifje voor je webcam te doen? Als je bedenkt dat de impact van bijvoorbeeld sextortion (afpersing met een seksueel getinte foto of video, red.) heel groot kan zijn."


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

'Steek je 13e maand niet in bitcoins'

In China kun je al Bitcoins kopen bij geldautomaten, zoals deze in Wanchai, Hong Kong, China. / ANP

Foto van 'ANP'

ANP

GISTEREN

Ook al gaat de koers door het dak, het is niet verstandig blind te beleggen in bitcoins. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). „Ik zou zeggen: steek je dertiende maand niet in bitcoins", zegt Lars van de Ven van de AFM in het AD.

Volgens hem zijn mensen op dit moment bang de boot te missen. „Ze stappen blind in, zonder na te denken over de risico's en of ze eventuele verliezen wel kunnen dragen." De virtuele munt is in ruim twee weken 80 procent meer waard geworden. Het aantal Nederlanders dat erin belegt, is de laatste maanden ook fors gestegen.

CPB: vergunningenstelsel moet nepnieuws tegengaan

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

15 DEC 2017

It this the real life or is this just fake news? Steeds vaker moeten we ons dat afvragen als we iets lezen vanwege de opmars die nepnieuws in de voorbije jaren heeft gemaakt binnen het medialandschap. Het Centraal Planbureau (CPB) wil ingrijpen tegen de desinformatie.

Vergunningenstelsel

'Zo maak je je oude, trage iPhone sneller'

'Zo maak je je oude, trage iPhone sneller'

Deze iPhone 6s zou weleens veel sneller kunnen zijn met een nieuwe batterij. / FreeStocks

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

14 DEC 2017

Apple heeft met zijn iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X weer drie van de krachtigste smartphones van dit moment afgeleverd. Maar ook drie van de duurste. Veel mensen blijven daarom langer gebruikmaken van hun oude iPhones, zoals de iPhone 6 en 6s. Nu blijkt er een manier te zijn om deze sneller te maken.

Een veelgehoorde klacht onder gebruikers van zo'n oud exemplaar was namelijk sinds kort dat het toestel na verloop van tijd langzaam werd. Waar de iPhones bij aanschaf nog razendsnel waren, bleken ze nu bijna niet meer vooruit te branden.

Pabbl-app beloont gebruikers met cadeaumaand

Pabbl-app beloont gebruikers met cadeaumaand

Foto van 'Erik Jonk'

Erik Jonk

14 DEC 2017

Om de eerste tienduizenden gebruikers te bedanken, geeft de app Pabbl een maand lang cadeaus weg.

De app dook dit jaar plotseling op, en velen moesten door de boodschap toch even twee keer met de ogen knipperen. Knipper één: Verdienen door je telefoon te unlocken. En knipper twee: Tijdens datzelfde unlocken advertenties op het vergrendelscherm van je smartphone zien.

Je kunt de wereld straks met Nederland veroveren

Je kunt de wereld straks met Nederland veroveren

Koningin Wilhelmina in de nieuwe uitbreiding van Civilization VI. / Civilization.com

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

13 DEC 2017

In het strategiespel Civilization is het de bedoeling om de wereld te veroveren. Dat kon je door een uitbreiding al in Civilization V met Nederland doen en in deel zes kunnen we dat door de uitbreiding Rise & Fall waarschijnlijk opnieuw.

De officiële website van de game heeft informatie en screenshots gedeeld van de game waarin te zien is dat Nederland een speelbaar land is. Onze heerser in de beelden is koningin Wilhelmina.

Data 174.000 Nederlanders gestolen bij hack Uber

Data 174.000 Nederlanders gestolen bij hack Uber

174.000 Nederlanders zijn getroffen door de hackers die de taxiapp Uber hackten. / Colourbox

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

12 DEC 2017

Hackers hebben de data van 174.000 Nederlandse passagiers en chauffeurs in hadden gekregen bij de hack van de taxi-app Uber, die vorige maand aan het licht kwam.

Uber betaalde de daders 100.000 dollar om de diefstal stil te houden en de data te vernietigen. Het is niet bekend of zij dat ook hebben gedaan. De nieuwe topman Dara Khosrowshahi, die schoon schip wil maken om het bedrijf van de afgrond te redden, onthulde het lek vorige maand op de site van het bedrijf.

Stem op jouw favoriete selfie!

Foto van 'Metro'

Metro

12 DEC 2017

In samenwerking met Asus

Jaap, Floor, Meike, Vivian, Lotte, Tamar, Marjolein, Shandre, Chinouk, Luna, Karen en Kim doen mee aan de ASUS Selfie Battle! Stem op jouw favoriete selfie en zij maken kans op de ASUS ZenFone 4 Selfie! Wie vrijdag 15 december om 17 uur de meeste stemmen heeft wint! In de Metro GiveAway Show op vrijdagavond om 19:30 uur maken wij via Facebook Live de winnaar bekend.