Tech&Gadgets

Lekker en snel, gewoon 'effe' een webcam hacken

Toch maar afplakken die handel?/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

13 OKT 2017

Afgelopen week kreeg Rilana Hamer de schok van haar leven. Haar webcam die ze gebruikte om haar pup in de gaten te kunnen houden werd bestuurd door een onbekend persoon. Dit lijkt bizar, maar het is in feite supermakkelijk om bij tal van webcams te komen.

Via Google

Voor de minst bewaakte webcams heb je geen eens een apart programma nodig. Google is je vriend, als je maar weet hoe te zoeken. Met de zoekterm 'intitle:"Live View / - AXIS' ben je via een paar van de eerste hits in no-time op de universiteit in Heidelberg, in een camerawinkel en zelfs in wat lijkt op de kantine van een of ander clubhuis. Op die laatste locatie kan ik de camera zelfs precies sturen zoals ik dat wil. En nogmaals, er is geen technisch programma aan te pas gekomen. Een zoekterm op Google was genoeg.

Even kijken wie er zo nog een camera koopt/Screenshot

Uitgestorven boel in het clubhuis/Screenshot

De vaat in dit clubhuis staat nog te drogen/Screenshot

En het is opvallend. Als ik criminele intenties zou hebben en weten om welke camerawinkel het gaat, dan kan eindeloos lang de winkelier in de gaten houden. Zijn openings- en sluitingsrituelen leren. Zodat ik precies weet wat het juiste moment is om toe te slaan als overvaller. Allemaal lui vanachter mijn computer. En als er in dat clubhuis een keer een wild iets te pikant feestje gehouden wordt, dan kan ik alles rustig opnemen en later als chantagemiddel gebruiken.

Tsjechische badgasten

Dit is overigens geen groot geheim. De Russische site Insecam.com geeft al een tijdje een overzicht van tal makkelijk toegangbare camera's. Eigenaren kunnen weliswaar netjes een verzoek indienen om hun beeld te laten verdwijnen, maar dan moeten ze er wel weet van hebben. En wat zouden al die badgasten in Tsjechië ervan vinden dat jij doodleuk mee kan kijken?

Nu hebben we het vooral nog over algemene camera's, die via het internet met computers verbonden zijn. Deze beveiligingscamera's zijn zelf vaak heel slecht beveiligd met geen of default, standaard wachtwoorden. Vergelijk het met de toegangscode van een nieuwe telefoon die altijd 0000 is. Echter is het hacken van de camera die in een laptop inbegrepen zit ook niet heel lastig, zo blijkt wel uit een snelle rondgang op het internet.

Snel toegang

Er zijn tal van kleine programmaatjes te downloaden, die je zo toegang verschaffen tot webcams van anderen. Je hoeft niet eens te weten op wat voor een computer de ander zit. De programma's sporen het Skype- of Facebook-account van het slachtoffer op en voila je bent binnen. Ook al doet degene aan de andere kant niets met een webcam. En andermaal is het weer geen hogere wiskunde.

Het kan natuurlijk leuk zijn voor een prank, zoals in het bovenstaande filmpje. Maar mensen die er kwaad mee willen doen, kunnen als ze 'voor hun met de neus in de boter vallen' er enorm veel schade mee aanrichten.

Afplakken

Krijn de Mik, beveilingsexpert bij Fox-IT, raadde een paar jaar terug in Radar al aan om je webcam af te plakken. „De hackergemeenschap die dit doet is misschien klein. Aan de andere kant: hoe moeilijk is het om een schuifje voor je webcam te doen? Als je bedenkt dat de impact van bijvoorbeeld sextortion (afpersing met een seksueel getinte foto of video, red.) heel groot kan zijn."


Views

2k+

Waarom de ene webwinkel duurder is dan de ander

Waarom de ene webwinkel duurder is dan de ander

We shoppen bijna allemaal online. Maar hoe komt het toch dat de ene webwinkel goedkoper is dan de ander? / Negative Space

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 15:59

Stel: je bent toe aan een nieuwe smartphone en besluit daarom een nieuwe te kopen. Als je dan online kijkt op prijsvergelijkingssites, zie je behoorlijk wat verschillen: waar de ene winkel je nieuwe telefoon voor 380 euro van de hand doet, verkoopt de andere website hem voor bijna 425 euro. Waar komt dat grote verschil vandaan?

„Dit is wat we prijsspreiding noemen”, vertelt Ting Li. Zij is professor Data Analytics aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam. „Dat is dus wanneer aanbieders verschillende prijzen vragen voor hetzelfde product. Dat bestaat al heel lang, maar nu zie je het door dit soort sites een stuk beter. In één oogopslag zie je dat er een groot verschil in prijzen zit.”

Extra service


Views

500+

10 dingen die je met Instagram kan, maar niet wist

Illustratieve afbeelding van de app. Bron: ANP foto. Gifjes: Giphy.

Foto van 'Cerise van Vliet'

13 DEC 2015

Instagram wint steeds meer terrein als het gaat om populaire apps, maar haal je alles eruit wat erin zit? Spoiler: waarschijnlijk niet. Je kan namelijk veel meer met de app dan je denkt. Hier tien dingen die de moeite waard zijn, maar je waarschijnlijk niet kende.

1. Orden je filters

Iedereen die foto's plaatst met de hashtag nofilter is natuurlijk super tof, maar voor iedereen die wel filters gebruikt: je kan ze in jouw favoriete volgorde zetten. Super handig, hoef je niet meer helemaal te scrollen naar die ene filter die je ogen altijd zo lekker laat uitkomen. Dit doe je door bij de filters helemaal naar het eind te scrollen en daar op 'beheren' te drukken. Nu kan je de filters ordenen, it's magic.


Views

12k+

Het rietje van de toekomst zuivert zelf vies water

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

20 JUL 2018

Als rietjes dezer dagen in het nieuws komen, dan is het vaak niet positief. Veel mensen zien graag dat de plastieken buisjes uit productie worden genomen. Maar een herbruikbare rietje van de toekomst kan levens redden.

Zuiveringssysteem

Het gaat om de zogenaamde Lifestraw. Deze uitvinding is een rietje met een ingebouwd zuiveringssysteem. Hierdoor kan je water uit riviertjes drinken, zonder dat je kans loopt op rare ziektes.


Views

1k+

Video: zo kom je zonder code een iPhone in

Foto: ANP

Foto van 'Sophie Moerman'

5 APR 2016

Nu de iPhone niet alleen een cijfercode heeft, maar ook gebruik maakt van vingerafdrukherkenning zou je denken dat je telefoon optimaal beveiligd is. Het is echter kinderspel om dit te omzeilen en alles wat je nodig hebt is Siri.

Siri, de functie die jou door middel van spraakherkenning helpt op dingen op te zoeken, kan namelijk ook gebruikt worden als je telefoon vergrendeld is. In een video laat YouTubegebruiker Videosdebarraquito zien hoe makkelijk je hiermee een telefoon in komt.


Views

5k+