Sanne van Rij
Sanne van Rij Tech 27 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Deze slimme tattoo meet je gezondheid

Een ‘slimme’ tattoo die meet hoe het er met je gezondheid aan toe is – heel handig, of een kwestie van te koop lopen met je medische gegevens? Volgens onderzoekers van Universiteit Harvard, die de tattoo ontwikkelden, is het misschien wel de toekomst.

Innovatieve tattoo

De tattoo zou een andere kleur moeten krijgen wanneer er een verandering in de gezondheid plaatsvindt: zo zou een atleet het kunnen zien wanneer hij uitgedroogd is en een diabetespatiënt kan zijn bloedsuikerspiegel in de gaten te houden. Deze splinternieuwe biosensoren zijn een stuk innovatiever dan de huidige ‘wearables’, omdat ze geen batterij nodig hebben. En dat terwijl de tattoo wordt aangebracht via traditionele tattoo-technieken.

Verandering in kleur

Elk lichaam heeft een bepaalde ‘chemie’ die net zoals de bloedsomloop te lezen is, waardoor de tattoos van kleur kunnen veranderen. Voor bijvoorbeeld diabetespatiënten kan de kleur van de tattoo van blauw naar bruin veranderen wanneer er een glucosestijging in het lichaam plaatsvindt, terwijl groene inkt een betere blik op uitdroging geeft. Wanneer je blauw licht op de tattoo schijnt, zie je de status.

Discussie

Het idee is nog niet helemaal sluitend: zo vervaagt ook bio-inkt, net als bij een gewone tattoo. Daarnaast zal niet iedereen achter het idee staan om je medische gegevens zo in de kijker te spelen, aldus onderzoeker Ali Yetisen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.