Tech&Gadgets

6 gadgets voor de koukleum op kantoor

Foto van 'Anke Horstman'

26 SEP 2017

Je hoeft geen Game of Thrones-geek te zijn om te weten dat de winter eraan komt. Het festivalseizoen is voorbij, strandtenten sluiten hun deuren en de centrale verwarming is thuis alweer aangezet. Ben je er nog niet helemaal klaar voor de warme zomerzon gedag te zeggen? Deze gadgets houden je warm dit najaar.

Muismat

Het eerste waaraan je merkt dat de winter nadert, is dat je koude handen krijgt. Dat kan zijn van je fietstocht naar kantoor in de ochtend, maar ook van simpelweg te veel uren achter je computer geplakt zitten. Je moet voor deze eerste gadget een beetje avontuurlijk zijn ingesteld; hij ziet eruit als een schattige anime kat. Voor slechts 15 euro verwarmt 'ie je polsen én handen via USB. Lekker!

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Muis

Vind je de vorige handwarmer niet helemaal geschikt voor je werk, dan is er ook een stijlvoller alternatief. De ValueRays warmtemuis past iets beter in de meeste kantoortuinen. Deze optische muis kost je twintig euro. De enige voorwaarde voor niet een, maar twee warme handen, is dat je jezelf even aan moet leren om ook met je andere hand te muizen.

Warme billen

Datzelfde merk, ValueRays, heeft ook een warmtekussen. Je legt het platte infraroodkussen op je bureaustoel, plugt de stekker in je USB-port en je kunt genieten van warme billen. Het kussen heeft een wasbare hoes en kost je 35 euro. Of je ermee gezien wilt worden, da's een tweede ding...

Zooltjes

Inmiddels zijn al je USB-ports bezet, dus wijken we uit naar andere warmtebronnen. Digitsole, bijvoorbeeld, een zool die je in je schoen plaatst en ervoor zorgt dat je binnen no time warme voeten hebt. Je kunt de temperatuur zelf instellen (van 30 tot 45 graden). Digitsole houdt ook nog je stappen bij en het aantal calorieën dat je al hebt verbrand (met lopen, niet met klappertanden). Dit zooltje heeft zijn eigen app, waardoor je op je iPhone of Android precies kunt zien hoe veel calorieen je eraf loopt en waar je tevens de warmte per zool kan instellen. Deze Bluetooth-zolen werken 2 tot 6 uur achter elkaar voordat je ze weer moet opladen en zijn verkrijgbaar in maat 36 tot en met 47. Heerlijk, maar daar hangt wel een flink prijskaartje aan: voor 199 euro heb jij deze winter warme voeten.

Dekentje

Een van de meest gehoorde irritaties op de werkvloer is de ellendige warmteregulering van de kantoortuin, terwijl jij met verkrampte schouders zit te kleumen achter je bureau. Daar heeft OBBOmed nu iets op gevonden. Deze warmtedeken of -kraag houdt je lekker warm. Je plugt hem in je USB-port, legt hem op je schouders en het warmte-element doet de rest. Realiseer je wel dat deze kraag van 35 euro waarschijnlijk net zo’n toeristische trekpleister is als de katten-muismat.

Ventilator

Leuk hoor, al die warmhoudertjes hierboven, maar er is een product dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt deze winter en dat is de Dyson AM05. Dit is een ventilator van Dyson, zonder propellers, maar mét een strak design waarbij de wind via het gat in het midden wordt verspreid. Je kunt 'm zowel warm als koud zetten. De ventilator kost je 300 euro, maar dan trotseer je wel de winter én zomer in stijl.

Geschreven door TechGirl: Laura Kempenaar

Over Techgirl

Techgirl.nl is dé technologiewebsite voor vrouwen, gemaakt door Anke Horstman. Techgirl ontstond in 2012 als tegenreactie op de vele tech-websites die vooral op mannen zijn gericht, en is het bewijs dat een tech-website voor vrouwen echt niet hoeft te betekenen dat elke smartphone roze moet zijn, maar dat er zeker aandacht is voor style. Hier vind je alles over technologie, media en lifestyle. #techgirl: het nieuwe #fitgirl

Volgende week dinsdag staat Anke weer voor je klaar in de Metro-app met de leukste TechOnderweg-tips!

LEES OOK


Views

87

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Investeerders en gebruikers boos op Facebook

Investeerders en gebruikers boos op Facebook

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 08:50

Facebook zit in een behoorlijk lastige positie nu naar buiten is gekomen dat de Amerikaanse verkiezingen mogelijk zijn gesaboteerd met persoonlijke data van Facebookgebruikers. Een groep investeerders sleept het bedrijf voor de rechter en ook WhatsApp-oprichter Brian Acton roept mensen op hun profiel te verwijderen.

Het Britse bedrijf Cambridge Analytica ontwikkelde een app, waarbij gebruikers tegen betaling een persoonlijkheidstest konden afnemen. De resultaten zouden worden gebruikt voor academische doeleinden. Uiteindelijk bleek de app niet alleen gegevens van de deelnemers, maar ook van hun vrienden te verzamelen.

Een groep investeerders voelt zich misleid en eist compensatie van Facebook. Het aandeel in het bedrijf is door de affaire namelijk flink gezakt.

WhatsApp

Niet alleen investeerders zijn boos. Verschillende gebruikers roepen op sociale media op om Facebook te verwijderen. Opvallend is dat WhatsApp-oprichter Brian Acton deze oproep ook doet. Hij verkocht de berichtendienst in 2014 aan Facebook, voor 19 miljard dollar. Inmiddels werkt hij niet meer voor het bedrijf.

Facebook maakte op 3 februari 2017 in zijn jaarverslag melding van „datalekken en onjuist gebruik van gegevens, waardoor mogelijk bedrijfs- of reputatieschade kan ontstaan". Volgens de investeerders werd echter nooit gemeld dat Facebook zijn eigen privacybeleid schond door derden toegang te geven tot gebruikersgegevens zonder toestemming van de gebruikers.

De Amerikaanse toezichthouder FCC onderzoekt of er inderdaad privacyregels zijn geschonden. De privacywaakhond kan per geval een boete van duizenden dollars opleggen.

LEES OOK


Views

29

Met deze tips moet het lukken in bed!

Foto van 'Anke Horstman'

GISTEREN

Wereldleiders staan er om bekend weinig te slapen. Zo zegt Donald Trump genoeg te hebben aan 4 uur nachtrust. Ook veel andere leiders staan niet bekend als mensen die een gat in de dag slapen. Een bijzonder slechte gewoonte, zoals je vast al dacht…

Uit recent onderzoek van Philips is opnieuw gebleken dat 7,5 uur per nacht slapen, het meest ideaal is. 74% van de Nederlanders haalt dit echter niet, en ervaart daardoor problemen. ‘’Wie een auto bestuurt en minder dan 5 uur heeft geslapen, heeft vier keer zoveel kans om in een ongeval te belanden’’ volgens Philips. En dat is natuurlijk wel schrikken. We herkennen helaas allemaal die nachtjes wel.

Er is wel wat tegen te doen.

Allereerst is er de Somnox, een slaaprobot. (WHAT, staat er dan een robot naast mn bed?) Nee hij ligt zelfs in je bed. De Somnox is een soort kussen met een motortje en een aantal sensoren. Door lekker tegen de Somnox aan te kruipen meet hij je ademhaling en activiteit, hij past zich daaraan aan en zorgt dat je op een hele rustgevende manier in slaap valt.

Snurkend vriend(innet)je in bed…

Nummer één reden voor het slaapgebrek van zo’n beetje half Nederland, is,,, snurken. Na iedere meditatie video en elk oncharmant neusklepje te hebben geprobeerd, is er nu de QuietSleep SmartMask Anti-Snoring Sleep Mask dat gaat zorgen dat jij en je partner geluidloos kunnen slapen.

Het masker maakt gebruik van geluidweerkaatsende technologie die het geluid van snurken tegengaat.Het snurkgeluid van je partner wordt dus gedempt door het masker. Het voordeel van dit slaapmasker is dat het ook een verdonkerend effect heeft voor de drager, dus inslapen is een stuk makkelijker.

Nieuw matras dan maar?

En als je toch aan een nieuw bed of matras toe bent kun je misschien eens gaan kijken bij Perzona. Dit is niet zomaar een matras. Het begint voor een computer en een scanner. De scanner meet je omvang, je schouders, je billen en lengte. Naar aanleiding van de resultaten stelt de computer het ideale matras samen. Dat doet hij door verschillende tubes in het matras te stoppen. De ene tube is stugger en steviger dan de andere, en zo kunnen ze op verschillende punten in het matras dus meer of minder ondersteuning bieden.

En ja, dat is duurder dan het gemiddelde matras (ongeveer 1500 euro!). Maar bedenk je dan maar dat jij nog geen wereldleider bent, en dus iets langer dan 4 uur in bed hoort te liggen.

Over TechGirl.nl

Techgirl.nl is dé technologiewebsite voor vrouwen, gemaakt door Anke Horstman. TechGirl ontstond in 2012 als tegenreactie op de vele tech-websites die vooral op mannen zijn gericht, en is het bewijs dat een tech-website voor vrouwen echt niet hoeft te betekenen dat elke smartphone roze moet zijn, maar dat er zeker aandacht is voor style. Hier vind je alles over technologie, media en lifestyle. #techgirl: het nieuwe #fitgirl


Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 6

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

In opdracht van de Rijksoverheid

15 MAA 2018

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

Onze wereld wordt met de dag digitaler en daarmee wordt de bescherming van onze data dus ook telkens weer belangrijker. Toch gaan veel mensen wat slordig om met hun gegevens en daardoor zijn zij makkelijk te hacken. Ben jij wel goed beveiligd of ben jij hackable? Met deze test kom je er snel en makkelijk achter.

1. Als ik een melding krijg dat ik kan updaten, dan...

a. Laat ik die melding lekker even staan. Waar zijn die updates goed voor?

b. Voer ik de update meteen uit.

2. Voor elke site gebruik ik...

a. Hetzelfde wachtwoord, lekker makkelijk.

b. Een ander wachtwoord, wel zo veilig.

3. Mijn computer back-uppen, dat doe ik...

a. Heel soms, als ik daar zin in heb.

b. Regelmatig.

4. Ik krijg een mailtje van mijn bank met een link. Die link...

a. Klik ik meteen aan.

b. Klik ik niet aan. Ik lees eerst de inhoud van de mail en kijk naar het e-mailadres waar hij vandaan komt.

Als je alleen maar b hebt geantwoord, dan ben je heel goed bezig. Hackers krijgen jou niet zomaar te pakken. Heb je bij een of meerdere vragen ook het eerste antwoord? Dan kun je er met een aantal makkelijke maatregelen voor zorgen dat jij een moeilijker doelwit bent voor hackers.

1 Voer updates snel uit

Voor velen zijn de updates van je besturingssysteem een beetje als huiswerk: uitstellen totdat je écht niet meer anders kan. Maar die updates zijn er voor een reden. Fabrikanten brengen updates vaak uit om ervoor te zorgen dat beveiligingslekken in het door jou gebruikte systeem gedicht worden. Daardoor is de kans veel groter dat als je te lang wacht met updaten, je gehackt wordt. Dus laat je telefoon, tablet en computer maar gewoon meteen updaten zodra je een melding krijgt dat dat kan.

2. Gebruik een ander, goed wachtwoord voor élke website

Het is begrijpelijk als je het lekker makkelijk vindt om één wachtwoord te gebruiken voor elk account op elke website. Maar veilig is het niet. Als iemand dan een van je accounts weet te hacken, heeft hij gelijk toegang tot alle dingen die jij op het internet doet. Zeker bij overheidsdiensten als DigiD kan dat hele nare gevolgen hebben. Gebruik daarom voor elke website een ander, goed password met veel letters, cijfers en andere tekens.

Als je dat onhaalbaar vindt, dan is dat heel begrijpelijk. Bovendien ben je niet de enige. Ruim de helft van de Nederlanders ziet het aanhouden van een ander wachtwoord voor elke site als onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek. Gebruik in dat geval een wachtwoordmanager. Met zo'n wachtwoordmanager – een digitale kluis voor je wachtwoorden en gebruikersnamen - heb je altijd al je wachtwoorden bij de hand. Je hoeft dan nog maar één sterk wachtwoord te onthouden: het wachtwoord voor je wachtwoordmanager.

3. Voer regelmatig back-ups uit

Ook back-ups maken is zo'n klusje waarvan je denkt: dat komt later wel. Waarbij 'later' meer dan eens 'nooit' blijkt. Maar back-ups zijn ontzettend belangrijk. Als je computer besmet raakt met een virus, dan kan het zijn dat ook al je bestanden weg zijn. Op dat moment slaak je waarschijnlijk een enorme zucht van verlichting als je een recente back-up op je externe harde schijf hebt staan. Dat is die paar minuten dat je bezig bent met een back-up maken dubbel en dwars waard.

4. Let op waar je op klikt

Let altijd op waar je op klikt. Een link lijkt misschien onschuldig, maar het klikken op zo'n link kan ervoor zorgen dat er schadelijke software wordt geïnstalleerd op je apparaat. Ook bijlages bij e-mails kunnen een dergelijk effect hebben. Kijk daarom bij mails altijd naar het taalgebruik. Als het niet goed voelt, neem dan het zekere voor het onzekere: klik niet op de link, maar tik zelf het webadres in.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_a283096e65c0095cd3475af0540ea5f0066814ff_avataruser_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

1k+

Musk naar Mars: Big Fucking Rocket en giftige grond

Elon Musk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

17 MAA 2018

Nadat er al verschillende lanceringen van de SpaceX-raketten zijn geweest, komen begin volgend jaar de eerste testvluchten, al wordt er hierbij nog niet naar het grote einddoel Mars gevlogen.

„Ik denk dat we korte vluchten heen en weer ergens in de eerste helft van volgend jaar moeten kunnen uitvoeren", zo vertelde Elon Musk zondag op de conferentie SXSW in Austin. Ook stelde hij dat er nog geen mensen aanwezig zullen zijn, maar dat moet niet te lang op zich laten wachten. De droom van de Zuid-Afrikaan is immers groots.

In 2024 moeten er van Musk mensen op Mars gezet worden. Het liefst niet voor een kortstondig bezoek, maar om de planeet permanent te gaan bevolken. Een zeer ambitieus plan van de entrepreneur.

Een keer per 26 maanden

Toch zou hij het liefst al voor 2024 in actie komen. Echter is het momenteel slechts verantwoord om één keer in de 26 maanden de oversteek te maken naar de rode planeet. Slechts eens in de zoveel tijd staan Mars en de aarde namelijk gunstig genoeg ten opzichte van elkaar voor verkeer.

Omdat de raketten waarmee Musk ons uiteindelijk naar de maan wil krijgen nog gebouwd moeten worden, kan de eerste rit pas gemaakt worden in 2022. Bij de poging erop moeten de eerste stappen in de bevolking van Mars gezet worden en zo zal vanaf dan elke twee jaar en twee maanden de missie worden uitgebreid.

Big Fucking Rocket

Het rakettype waar het om gaat is BFR, dat - echt waar - staat voor Big Fucking Rocket. Het wordt een gigantische raket met liefst 42 motoren en moest volgens de eerste plannen zo'n 120 meter hoog worden, al heeft hij dat laatste alweer teruggeschroefd. Hij is hoe dan ook groter dan de krachtigste raket die de aarde momenteel kent, de Falcon Heavy. Deze werd afgelopen februari succesvol gelanceerd.

De lancering van de Falcon Heavy/ANP

Volgens Musk zou de BFR op termijn ook voor een kolonie op de maan kunnen zorgen. „Dit zal de vorming van een maanbasis mogelijk maken. We hadden allang een maanbasis moeten hebben. Wat is er verdorie aan de hand?” Ook wordt de raket zo snel dat transport tussen twee willekeurige plekken op aarde binnen twee uur mogelijk moet worden gemaakt.

Buitenaards overleven

Musk is ervan overtuigd dat wil de mensheid op de langere termijn overleven, er andere planeten gezocht moeten worden om een bestaan op de bouwen. Volgens hem moeten er in 2060 zo'n miljoen mensen op Mars leven.

Als alles volgens plan verloopt, gaan er in 2024 dus vier grote raketten richting de rode planeet. Twee gevuld met astronauten, de andere twee zijn uitgerust met allemaal goederen en machines, waarmee de zoektocht naar water gestart kan worden en er een brandstoffabriek gebouwd kan worden. Dat laatste is hard nodig, anders wordt het lastig voor de raket om terug naar aarde te keren.

De plannen van Musk klinken al met al vrij ambitieus, maar het grote voordeel is dat er niet een nieuwe techniek hoeft te worden bedacht. Wat dat betreft is alles al voor handen.

Giftige grond

Toch hebben heel veel mensen er een hard hoofd in en dat is niet onterecht. Zo heeft hij nog niet duidelijk kunnen maken hoe de eerste lading astronauten op Mars zal moeten overleven. Diverse wetenschappers stellen bovendien dat de grond op Mars hartstikke giftig is, we de lucht niet kunnen inademen en dat het water diep onder de grond in bevroren lagen zit opgesloten. Kortom, er overleven lijkt haast onmogelijk.

Mars/ANP

Ook het financiële aspect is iets waar lang over getwijfeld werd door de experts, want de middelen van Musk en zijn bedrijf SpaceX zijn niet onbeperkt. Echter kondigde Musk onlangs aan de financiering rond te hebben, al doelde hij daarmee mogelijk op de bouw van slechts één BFR en niet op de totale operatie.

Life On Mars?

Tot slot speelt bij velen het ethische vraagstuk nog een rol. Een punt dat door Musk voorlopig steeds ontweken is als hij ergens over zijn plannen sprak. In een poging Mars te bevolken zou de planeet namelijk onherstelbaar beschadigd kunnen worden.

Om het eerder genoemde waterprobleem op te lossen zou Musk namelijk kernbommen willen schieten richting de ijskappen van de planeet. Dit zou de mogelijk al op Mars levende wezens naar alle waarschijnlijkheid uitroeien. Ook zouden we hierdoor nooit te weten kunnen komen of er überhaupt voor onze komst leven was op de planeet.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Proevende heren van Beer in a Box met vlnr: Victor Kuppers, Armand Haan, Tim Remmerswaal.

In samenwerking met Beer in a Box

In samenwerking met Beer in a Box

16 MAA 2018

Het proeven van bier is niet zomaar een kwestie van veel goudgele rakkers nuttigen en dan een kenner zijn.

Het glas aan je lippen zetten, kantelen en gaan! En dan denken dat je iets over een biersmaak kunt vertellen? Nee ho maar. Bier proeven is veel meer dan het drinken, is de stellige overtuiging van de heren van het Alkmaarse Beer in a Box. Tim Remmerswaal, Armand Haan en Victor Kuppers van het nog jonge online bedrijf in speciaalbieren móeten het wel weten. Zij stellen, in samenwerking met kenners in een testpanel, de ‘beer in a boxen’ samen. Zij komen er op een gegeven moment achter welk smaakprofiel je hebt en welke bieren bij jou passen. Zo kan Beer in a Box je uitdagen met nieuwe speciaalbieren, zonder dat je bij je abonnement ooit dezelfde soort in huis krijgt. Die heren nemen je in vijf bier-proef-stapjes mee en kun je langzaam op weg gaan een echte bierconnaisseur te worden.

1 De geur van je bier

De geur (het aroma) wordt gevormd door de smaakstoffen in het bier die het slijmvlies in je neus prikkelen. Deze komt tot je via de neus en de mondholte. De temperatuur van het bier speelt een belangrijke rol. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer smaakstoffen er verdampen en hoe meer deze in je holtes tot uiting komen. Een koud biertje heeft dus minder smaak dan een lauwere variant. Dat verklaart ook waarom een bier anders ruikt dan hij smaakt. Zodra bier in je mond terecht komt, wordt het opgewarmd en komen de geurstoffen vrij.

2 Gaat de smaak over de tong?

Het is een fabeltje dat smaken een eigen plaats op de tong hebben. Zoet, bitter zuur, zout en umami ervaar je met je hele tong. Zout en umami, de hartige smaken, komen in de regel niet in bier voor, de andere smaken wel. Echter, dit zijn de primaire smaaksensaties. Het echte proeven gaat vooral met de slijmvliezen in je neus en keel.

3 Mondgevoel

Hoe voelt het bier aan in je mond? Denk hierbij aan de prikkeling van het aanwezige koolzuur, hoe het in bier in je mond kleeft, de zeepachtigheid van het vocht en hoe je mond en tong samentrekken.

4 Volheid (body)

Van zachte boterige romigheid tot ‘water’ en alles ertussenin. De body van je bier bepaalt hoe je de smaak ervaart en vaak ook hoe lang hij blijft hangen.

5 Nasmaak

De nasmaak is de smaak die in je mond en neus overblijft nadat je het bier hebt doorgeslikt. Dat kan veranderen. Bier kan uitvloeien in een andere smaak. Het zoet komt bijvoorbeeld eerst, dan het bitter. Net als in het echte leven… Veel proefplezier!

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Speciaalbieren van Beer in a Box. / Femmy Weijs

Proefbox voor de Metrolezer

Speciaal voor Metrolezers is een ProefBox met zes speciaalbieren ontwikkeld. Beer in Box neemt ‘starters’ zo mee op ontdekkingstocht in de wereld van de smaken en geuren van speciaalbieren. De doos is bedoeld voor mensen die hun smaak graag willen weten. Victor Kuppers: „Zodra je je smaken in de smiezen hebt, kun je andere speciaalbieren gaan ontdekken. Wij beloven het beste te vinden binnen jouw smaakpallet.”

Wie Metro’s proefbox wil proberen gaat naar Beerinabox.nl/metro. Gebruik de actiecode metro en je krijgt er een gratis ‘beregoed bierglas’ bij.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

De hele stad zit straks in één Augmented Reality-app

Zo zou de wereld met SDK eruit gaan zien/Blue Vision Labs

Foto van 'Kasper Hermans'

16 MAA 2018

Augmented Reality komt steeds vaker voor, maar als het aan Blue Vision Labs ligt, dan omvatten we straks de complete stad met een Augmented Reality-app. Of - zoals het bedrijf het zelf verkoopt - een platform genaamd SDK. Het gaat nog een flinke stap verder dan de huidige toepassingen, zoals bijvoorbeeld Pokémon GO.

Dag TripAdvisor

Zowel Google Maps als TripAdvisor kunnen de deuren wel sluiten als dit platform echt groot wordt. Je kan namelijk je route perfect uitstippelen en bepaalde plekken in de stad aanraden om wel (of juist niet te bezoeken). Verder zou de locatiebepaling op deze manier een stuk preciezer worden, waardoor je niet snel meer bijvoorbeeld je Uber-chauffeur mist op een drukke weg.

Maar het platform is niet alleen voor serieus gebruik, zo blijkt wel in het promofilmpje. Daaruit blijkt dat je onschuldig voorbijgangers kan omtoveren tot actiefiguurtjes in je eigen game.

Gratis!?

Volgens TechCrunch heeft Blue Vision Labs al de nodige financiële steun bij elkaar geraapt, in totaal 14 miljoen euro. Dat is ook nodig, want volgens medeoprichter en CEO Peter Ondruska is het de bedoeling dat de app in ieder geval in het begin gratis is.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Camera videoHoe worden iPhones opgelapt?

Foto van 'Jeroen Haverkort'

15 MAA 2018

De Consumentenbond deed onlangs een onderzoek naar refurbished iPhones en de toon van dat onderzoek was vrij negatief volgens de aanbieders van ‘opgelapte mobieltjes’. „Het beeld dat nu blijft hangen bij mensen is dat refurbished geen goede keuze zou zijn en dat is volkomen onzin”, zegt algemeen directeur Jan-Willem van Dijk van Forza. Op zijn uitnodiging mochten we een kijkje nemen achter de schermen.

Hoe worden tweedehands iPhones opgelapt? In deze video zie je het:

BKR-registratie

Volgens Van Dijk voldoen veel refurbished telefoons gewoon aan de kwaliteitseisen. „Tijdens het onderzoek van de Consumentenbond lag de nadruk vooral op de prijs. Daar kun je over discussiëren. Honderdvijftig euro minder voor een telefoon vind ik persoonlijk veel geld. En als je een nieuwe telefoon neemt in combinatie met een abonnement krijg je een BKR-registratie. Dat betekent dat je minder hypotheekruimte hebt. Neem je een telefoon waarvoor je per maand 25 euro toestelkrediet betaalt, dan heb je 7.000 euro minder hypotheekruimte. Dat kun je oplossen door een refurbished iPhone te kopen met je eigen geld of een abonnement te nemen in combinatie met een refurbished toestel dat je een maximaal tientje in de maand kost. Dan krijg je géén BKR-registratie. Dat aspect wordt onderbelicht.”

Milieu

Maar de grootste misser in het onderzoek is volgens de aanbieders van refurbished hardware – naast telefoons zijn dat bijvoorbeeld ook laptops, tablets en computers – dat het goed voor het milieu is om gereviseerde toestellen aan te schaffen. In West-Europa is 17 tot 20 procent van de verkochte hardware al refurbished. Een percentage dat blijft stijgen. De Nederlandse overheid gaat dan ook beleid maken om circulaire economie te stimuleren en wil met verschillende bedrijven in gesprek op welke manier dit het beste kan.

Keurmerk

„Wat we nu hebben is een lineair systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd”, aldus Van Dijk. „Daar kunnen we met zijn allen niet mee doorgaan. We moeten producten hergebruiken en waardevernietiging zoveel mogelijk zien te voorkomen. Om daarbij ook kwaliteit te garanderen zou het goed zijn als er in de toekomst een onafhankelijk keurmerk komt op refurbished iPhones.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

400+