Tech&Gadgets

Likeability of 5

Technologie kan raden of jij gay of hetero bent

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Metro'

13 SEP 2017

Wat de bedenkers hiermee willen bereiken, daar zijn wij bij Metro ook nog niet echt achter. Maar kunstmatige intelligentie maakt het tegenwoordig mogelijk dat aan de hand van een foto van een gezicht gekeken kan worden of de persoon op de foto homo- of heteroseksueel is. Dit meldt The Guardian naar aanleiding van onderzoek van Stanford University.

Het blijkt zelfs dat machines een significant betere ‘gaydar’ hebben dan mensen. Computers kunnen op dit moment bij 81 procent van de mannen onderscheiden of zij homo- of heteroseksueel zijn en bij 74 procent van de vrouwen.

Analyseren

De test is gebaseerd op meer dan 35.000 afbeeldingen van gezichten die mannen en vrouwen publiekelijk op Amerikaanse datingsites plaatsten. De onderzoekers, Michal Kosinski en Yulin Wang, hebben bepaalde aspecten uit de afbeeldingen gehaald en laten bestuderen door deep neural networks te gebruiken. Daarbij gaat het om een verfijnd wiskundig systeem dat leert om afbeeldingen te analyseren op basis van een grote database.

Uit het onderzoek bleek dat homoseksuele mannen en vrouwen geneigd waren om atypische genderkenmerken, expressies en verzorgingsstijl te hebben. Het betekent in wezen dat homoseksuele mannen vrouwelijker oogden en lesbische vrouwen mannelijker oogden. De test constateerde ook bepaalde uiterlijke kenmerken waar geen invloed op kan worden uitgeoefend, bijvoorbeeld dat homoseksuele mannen over het algemeen kleinere kaken, langere neuzen en grotere voorhoofden hadden dan heteroseksuele mannen. Lesbische vrouwen hadden dan weer grotere kaken en kleinere voorhoofden dan heteroseksuele vrouwen.

Menselijke ‘gaydar’

Ook de menselijke ‘gaydar’ werd getest, waarbij bleek dat daar veel slechter gepresteerd werd dan door de computer/robot die raadde of mensen gay of hetero zijn. Bij 61 procent van de mannen en 54 procent van de vrouwen hadden mensen het bij het juiste eind. Hierbij wint de kunstmatige intelligentie.

Het onderzoek lijkt dus de theorie te steunen dat seksuele geaardheid iets is waarmee je wordt geboren en geen keuze of aangeleerd gedrag is. De lagere succesfactor bij vrouwen ondersteunt eveneens de opvatting dat seksuele geaardheid bij vrouwen minder ‘vast’ ligt dan bij mannen.

Ophef

Het onderzoek zorgt voor ophef. Zo vragen mensen zich af of je seksuele voorkeur dan toch een biologische oorsprong heeft, wordt de ethiek van gezichtdetectietechnologie in twijfel getrokken en is zijn sommigen bang dat dit soort software in de toekomst gebruikt wordt om de privacy van mensen te schenden of om er misbruik van te maken voor anti-LGBT-doeleinden.

Zorgelijk is volgens critici het feit dat voor het onderzoek foto's van Amerikanen zijn gebruikt die gewoon op het wereldwijde web te vinden zijn, zonder dat daar veel moeite voor moet worden gedaan. Hiermee wordt gesuggereerd dat publieke data kan worden gebruikt om de seksuele geaardheid van mensen vast te stellen zonder hun toestemming. Zo kun je dus met de onderzoekstechnologie met gemak ‘testen’ als je bijvoorbeeld vermoedt dat je partner homoseksueel is, of als je als tiener twijfelt of jij of een van je vrienden homoseksueel is.

Dat op zich is al een gek idee, maar nog zorgelijker vindt men het idee dat regeringen van landen die tegen homoseksualiteit zijn de technologie zouden kunnen gebruiken om mensen te vervolgen als uit de test blijkt dat iemand homoseksueel is. Het bouwen en beschikbaar stellen van de technologie kan dus zeer schadelijke gevolgen hebben, al menen Kosinski en Wang dat de technologie al veel langer bestaat, en het in het belang van de regering en bedrijven is om naar buiten te brengen wat hiermee gedaan kan worden. Dit om privacyrisico's aan te tonen en ervoor te zorgen dat er regels omtrent dit soort technologie worden opgesteld.


likedislike
user_a660ff2d8100a0e3a75c2985cdf92e7c29907f85_avataruser_243ee1814f165849aaa626573a2d0789cc468a37_avatar

Views

300+

'EU loopt achter met kunstmatige intelligentie'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 09:00

De technologische ontwikkelingen gaan tegenwoordig razendsnel, dus is het niet gek als je het niet allemaal meer bijhoudt. Echter lijkt de Europese Unie het ook niet meer te kunnen bolwerken.

Als continent loopt Europa namelijk enorm achter als het gaat om kunstmatige intelligentie, dat schrijven onderzoekers uit verschillende westerse Europese landen, waaronder Nederland.

Veel geïnvesteerd


Views

100+

Super handig voor jou, of muggenziften om niks?

Foto van 'Anke Horstman'

VANDAAG, 08:45

Cafeïne, muggen en door de wekker slapen… zo op een rijtje zouden ze de oorzaken en gevolg van een slechte nachtrust kunnen belichamen. Toch is het niet waar dit verhaal naartoe leidt. De drie hebben namelijk nog iets heel anders gemeen… armbanden!

Bandito

Bandito is een armband dat muggen op afstand houdt. Hoe het werkt? Activeer Bandito terwijl je hem om je arm draagt. De armband zal een lichte geur afscheiden en ook een sonisch geluid uitzenden. De mug schijnt hier niet zo happy van te worden en blijft daardoor uit de buurt.


Views

400+

Speaker testen in het Metro-logo: 'Vanuit elke hoek'

De soundroom van Bang & Olufsen

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Bang & Olufsen heeft een naam hoog te houden. Al bijna 95 jaar maakt het Deense bedrijf audioproducten en daar stelt het hoge eisen aan. De speakers moeten goed klinken, er goed uitzien en lang meegaan. In hun fabriek in het kleine havenstadje Struer wordt dan ook alles tot in de puntjes getest. Metro nam een kijkje.

Magische ervaring


Views

300+

Familie-abonnement: wanneer wordt het voordelig?

Zouden ze bij de VVD een familie-abonnement hebben?/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Na T-Mobile komt nu ook Vodafone met een familie-abonnement. Hierbij wordt er gestart met een normaal duur abonnement, maar kan je vervolgens goedkoper familieleden of vrienden zich laten aansluiten.

Rekensommetjes

De vraag is alleen. Is dat echt zo voordelig? Om dat te beantwoorden moet je een paar rekensommetjes maken. Zo heb je bij Vodafone voor 45 euro het basisabonnement Red Together (bestaande uit 40 GB). Hierna kunnen maximaal vier anderen zich aansluiten voor een bedrag van 15 euro extra.


Views

400+

De 5 vetste aankondigingen op gamebeurs E3

De 5 vetste aankondigingen op gamebeurs E3

Foto: AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

17 JUN 2018

Afgelopen week werd gamebeurs E3 in de Verenigde Staten gehouden en er zijn weer genoeg vette games aangekondigd. Maar deze vijf staken er wat ons betreft met kop en schouders bovenuit.

Super Mario Party (Nintendo Switch)

Mario Party is een serie die het al langere tijd moeilijk heeft. Mario Party 8 voor de Wii werd matig ontvangen, en Mario Party 9 en 10 werden al helemaal afgemaakt door critici. Vooral de veranderingen aan de bekende formule, die het spel minder competitief maakten, vielen zowel recensenten als gamers zelf zwaar. Daarom is dit spel meer dan welkom. De oude regels lijken weer terug en door de krachtigere hardware van de Switch is er ook veel meer mogelijk dan voorheen. Er lijken zelfs minigames te komen die je op een andere manier speelt als je meerdere Switches naast elkaar legt. Wij kunnen in ieder geval niet wachten om elkaar weer goed voor paal te zetten in dit hilarische virtuele bordspel.


Views

700+

De nieuwe Smash Bros.-game heeft 65 (!) karakters

De nieuwe Smash Bros.-game heeft 65 (!) karakters

Foto van 'Imre Himmelbauer'

15 JUN 2018

Goed nieuws voor iedereen die de Super Smash Bros.-games een warm hart toedraagt. De nieuwste game in de serie is namelijk op E3 aangekondigd voor de Nintendo Switch en heeft maar liefst 65 speelbare karakters.

Nintendo heeft op zijn eigen evenement bekendgemaakt dat alle speelbare vechters van de vorige delen ook speelbaar zullen zijn op de nieuwe game, die de naam Super Smash Bros. Ultimate draagt. Dat betekent dat populaire vechters als Mewtwo, Meta Knight en Snake van de Metal Gear-serie hun opwachting weer maken.

Daarnaast zijn er ook drie nieuwe karakters speelbaar. De eerste is Daisy, een minder bekende prinses in de Super Mario-games. Daarnaast zijn ook Ridley, de bekendste schurk van de Metroid-games, en Inkling, de held van de Splatoon-serie, beschikbaar.


Views

1k+

Likeability of 3

Nieuwe manier van oplichten via Marktplaats bekend

Advertentiesite Marktplaats op een mobile telefoon. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

15 JUN 2018

Liefhebbers van Marktplaats opgelet, want er is een nieuwe methode onder oplichters om jouw gegevens buit te maken.

De oplichters doen alsof ze jouw product willen kopen en vragen daarbij om je telefoonnummer en je rekeningnummer. Daarna zeggen ze dat ze het geld snel over zullen maken.

Opletten voor sms


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

4k+

De filmindustrie groot? Check de game-industrie!

Foto van 'Anke Horstman'

12 JUN 2018

Grote filmrecords lijken het benoemen waard. Hoe vaak lees je in de krant over miljoenen bezoeken voor Avengers, weer een zoveel-bezoekers-in-het-eerste-weekend-record gebroken door Star Wars, etc. Het zijn enorme aantallen die je om de oren vliegen. Maar is het echt zo bijzonder?

De game-industrie is tegenwoordig vele malen groter, maar je lijkt er veel minder over te horen. Niemand lijkt echt verbaasd dat het spel Fortnite door zo’n 45 miljoen mensen is gespeeld in een maand tijd. Bizar eigenlijk, zulke aantallen. Niet voor niets is de gaming-industrie een miljardenbusiness geworden.

Vrienden en familie


Views

1k+

FIFA 19 komt in september mét Champions League uit

Foto van 'Imre Himmelbauer'

11 JUN 2018

EA brengt FIFA 19 op 28 september uit. Dat heeft de ontwikkelaar van de voetbalgame bekendgemaakt op de gamebeurs E3. Een van de grootste vernieuwingen is dat de Champions League is toegevoegd aan het spel.

De rechten van het Europese miljoenenbal waren de afgelopen tien jaar exclusief voorbehouden aan Konami, dat het gebruikte voor zijn Pro Evolution Soccer-serie. De Champions League was nog wel te spelen, maar alleen onder de naam ‘Champions Cup’ en zonder bijbehorende beelden en hymne.

Na tien jaar


Views

1k+

'Een op de zes jongeren checkt mobiel tijdens seks'

Waarvoor onderbreek jij de daad?/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 JUN 2018

Dat we - en zeker ook de jongeren - steeds meer aan hun smartphone gebonden zijn mag geen geheim meer wezen. Toch blijken jongeren ook op de meeste rare hun mobieltje te checken.

Even Snapchatten

Een op de zes (Amerikaanse) jongeren kijkt tijdens de seks wel eens op zijn of haar mobiel, dat blijkt uit een onderzoek van telecombedrijf SureCall onder 1.100 Amerikanen.


Views

1k+

Google haalt ei uit salade-emoji voor vegans

Welke heeft jouw voorkeur/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 JUN 2018

Inclusiviteit is een groot item, ook in de emoji's. Zo zijn de roodharige emoji's deze week dan eindelijk op de afspraak. Maar bij inclusiviteit gaat het niet alleen om het uiterlijk van de poppetjes.

Zo is er al eens een discussie geweest om de volgorde van de ingrediënten bij een hamburger en nu is een ander voedingswaar aan de beurt: de salade. Deze voldeed namelijk niet aan het beeld van vegans.

Een ei is nu geen ei


Views

4k+

Wetenschappers maken een robot psychopaat met Reddit

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 JUN 2018

Waarom je het zou proberen, wij weten het niet. Toch zijn wetenschappers van MIT er met behulp van Artficial Intelligence er in geslaagd om robot Norman psychopaat te laten worden.

Allereerst, de naam Norman komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. De robot is vernoemd naar het personage Norman Bates uit het boek (en de film) Psycho eind jaren '50 en de daaruit voortgevloeide tv-serie Bates Motel (2011-2017).

Gruwelijke posts


Views

2k+

Google wacht miljardenboete vanwege machtsmisbruik

Dat is een forse boete voor Google/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

7 JUN 2018

Google blijft maar hoge boetes krijgen van de Europese Commissie. Volgens het Britse The Financial Times kan de straf dit keer tien procent van de jaaromzet van moederbedrijf Alphabet bedragen.

9,3 miljard

En dat is een fors bedrag. Alphabet heeft een jaaromzet van 93 miljard euro, dus de boete zou dan op 9,3 miljard euro uitkomen. Mededingingscommissaris Margrethe Vestager zal de boete spoedig bekend, maken. Al ligt deze wel vaak onder het maximum.


Views

1k+

'Keurmerk op onveilige apparaten is onvoldoende'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

5 JUN 2018

Veel zogenaamd slimme apparaten zijn makkelijk te hacken en dat is zorgwekkend, stelt het Agentschap Telecom. Er moet volgens hen tempo gemaakt worden om onveilige apparaten te weren.

Het kabinet heeft ook door dat er actie moet worden ondernomen en denkt aan een keurmerk op bijvoorbeeld webcams en thermosstaten. Het keurmerk zou als voorbeeld kunnen dienen, maar is eigenlijk nog onvoldoende, zegt het agentschap.

Eenvoudig te kraken


Views

900+

Likeability of 5

Competities voor nerds

Foto van 'Anke Horstman'

5 JUN 2018

Er zijn genoeg zangcompetities om je (non)talent te vertonen. Modellenwedstrijden zijn er ook bij de vleet. Maar wil je jouw nerdy skills tonen, hoe val je dan in hemelsnaam op? Die vraag hoeft niet onbeantwoord te blijven: naast hackatons bestaan er ook developer competities. En da’s spannender dan je misschien in eerste instantie denkt!

Talk nerdy to me

Nerds zijn hotter dan ooit. Is hun imago veranderd door hun heldenstatus in Marvel films? Komt het door de schaarste van developers op de arbeidsmarkt? Of hebben we opeens meer begrip voor ze, omdat ons werk zich meer online afspeelt? Ach, de reden is niet eens zo belangrijk, de trendsignalering des te meer. En dat is natuurlijk waar competitiemakers nieuwe kansen zien. Het is cool om een nerd te zijn. Bekijk onderstaand rijtje maar eens.


love
user_bb7eca804598a35db9118cc282c6ffd6cf1c3eb7_avatar

Views

1k+

Zevende Dutch Technology Week gaat van start

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

4 JUN 2018

Technologie ontwikkelt zich tegenwoordig razendsnel en dus vindt deze week in Noord-Brabant (en dan met name Eindhoven) alweer voor de zevende keer de Dutch Technology Week (4-9 juli) plaats.

De hele week zijn er allerlei evenementen, zoals TedTalks, Escape Rooms en presentaties over robotica en hoe technologie er bijvoorbeeld voor kan zorgen dat ouderen langer thuis kunnen wonen. Ook zijn er gedurende de week verschillende launches. Verder is er donderdag een quiz voor de liefhebber.

Kijkje in de keuken


Views

700+

Groen slotje op websites toch niet zo veilig

Het groene slotje in de browserbalk. / ANP

Foto van 'metronieuws'

2 JUN 2018

Als een website een groen slotje bovenaan in de browserbalk heeft, zou dat moeten aangeven dat de website veilig is. Maar dat het slotje de kleur groen heeft, biedt daar helemaal geen garantie voor. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.

Op zwarte lijst én een groen slotje

De NOS onderzocht duizenden websites die op zwarte lijsten staan. Ondanks dat ze op een zwarte lijst stonden, bleken meer dan 4.300 websites daarvan alsnog een groen slotje te hebben. Ze zijn dus helemaal niet veilig. De websites kregen het groene slotje voordat ze op de zwarte lijst werden geplaatst en lijken daardoor nog steeds veilig te zijn.


Views

2k+

Likeability of 5

Zo krijg je goede wifi in de tuin!

Foto van 'Anke Horstman'

29 MEI 2018

Hopelijk ben jij so lucky dat je ‘s avonds lekker in de tuin kan zitten. Heerlijk op dit soort warme dagen! Zelf ontvlucht ik de hitte overdag en kom pas in de avond weer tot leven. Genietend van het zomeravondbriesje op mijn lounge set, met de smartphone in de hand. Alleen… ik zou toch willen dat de wifi me niet telkens in de steek liet. Hoe krijg je eigenlijk goede wifi in de tuin?

De oorzaak

Eigenlijk is het niet vreemd dat je minder goede wifi ontvangst hebt in de tuin. De router (die meestal in de meterkast geplaatst is) staat redelijk ver verwijderd van de tuin, en al helemaal als je kijkt naar het achterste punt van de tuin. Bovendien staan er een aantal muren tussen jou en de router in. Vooral die buitenmuur is lekker dik, dus daar komt het signaal gewoon niet zo makkelijk doorheen. Het wifi verliest sterkte hoe verder het van de router vandaan komt. Het gevolg: zeg maar ‘dag’ tegen het snel laden van Snapchats, etc.


love
user_bb7eca804598a35db9118cc282c6ffd6cf1c3eb7_avatar

Views

3k+

Wat voor speaker spreekt jou het meeste aan?

Speakers/Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

26 MEI 2018

Voor een echte muziekliefhebber is goed geluid essentieel. Er is tegenwoordig heel veel keuze op het gebied van speakers. Soorten, maten, prijs, kleur. Het loopt enorm uiteen. Metro neemt een paar van de opties met je door.

De slimme speaker

Er zijn natuurlijk heel veel bedrijven die een slimme speaker op de markt hebben gebracht. Op dit moment worden de speakers van Amazon het beste verkocht. In het eerste kwartaal van 2018 had het bedrijf een marktaandeel van 43,6 procent. Dat is ook niet gek, want veel concurrent zijn het afgelopen jaar pas met hun eerste slimme speaker op de markt gekomen. De belangrijkste concurrent is Google met de Google Home.


Views

2k+