Technologie kan raden of jij gay of hetero bent

13 september 2017 om 15:34 door Metro
Technologie kan raden of jij gay of hetero bent
Foto ter illustratie. / Colourbox

Wat de bedenkers hiermee willen bereiken, daar zijn wij bij Metro ook nog niet echt achter. Maar kunstmatige intelligentie maakt het tegenwoordig mogelijk dat aan de hand van een foto van een gezicht gekeken kan worden of de persoon op de foto homo- of heteroseksueel is. Dit meldt The Guardian naar aanleiding van onderzoek van Stanford University.

Het blijkt zelfs dat machines een significant betere ‘gaydar’ hebben dan mensen. Computers kunnen op dit moment bij 81 procent van de mannen onderscheiden of zij homo- of heteroseksueel zijn en bij 74 procent van de vrouwen.

Analyseren

De test is gebaseerd op meer dan 35.000 afbeeldingen van gezichten die mannen en vrouwen publiekelijk op Amerikaanse datingsites plaatsten. De onderzoekers, Michal Kosinski en Yulin Wang, hebben bepaalde aspecten uit de afbeeldingen gehaald en laten bestuderen door deep neural networks te gebruiken. Daarbij gaat het om een verfijnd wiskundig systeem dat leert om afbeeldingen te analyseren op basis van een grote database.

Uit het onderzoek bleek dat homoseksuele mannen en vrouwen geneigd waren om atypische genderkenmerken, expressies en verzorgingsstijl te hebben. Het betekent in wezen dat homoseksuele mannen vrouwelijker oogden en lesbische vrouwen mannelijker oogden. De test constateerde ook bepaalde uiterlijke kenmerken waar geen invloed op kan worden uitgeoefend, bijvoorbeeld dat homoseksuele mannen over het algemeen kleinere kaken, langere neuzen en grotere voorhoofden hadden dan heteroseksuele mannen. Lesbische vrouwen hadden dan weer grotere kaken en kleinere voorhoofden dan heteroseksuele vrouwen.

Menselijke ‘gaydar’

Ook de menselijke ‘gaydar’ werd getest, waarbij bleek dat daar veel slechter gepresteerd werd dan door de computer/robot die raadde of mensen gay of hetero zijn. Bij 61 procent van de mannen en 54 procent van de vrouwen hadden mensen het bij het juiste eind. Hierbij wint de kunstmatige intelligentie.

Het onderzoek lijkt dus de theorie te steunen dat seksuele geaardheid iets is waarmee je wordt geboren en geen keuze of aangeleerd gedrag is. De lagere succesfactor bij vrouwen ondersteunt eveneens de opvatting dat seksuele geaardheid bij vrouwen minder ‘vast’ ligt dan bij mannen.

Ophef

Het onderzoek zorgt voor ophef. Zo vragen mensen zich af of je seksuele voorkeur dan toch een biologische oorsprong heeft, wordt de ethiek van gezichtdetectietechnologie in twijfel getrokken en is zijn sommigen bang dat dit soort software in de toekomst gebruikt wordt om de privacy van mensen te schenden of om er misbruik van te maken voor anti-LGBT-doeleinden.

Zorgelijk is volgens critici het feit dat voor het onderzoek foto's van Amerikanen zijn gebruikt die gewoon op het wereldwijde web te vinden zijn, zonder dat daar veel moeite voor moet worden gedaan. Hiermee wordt gesuggereerd dat publieke data kan worden gebruikt om de seksuele geaardheid van mensen vast te stellen zonder hun toestemming. Zo kun je dus met de onderzoekstechnologie met gemak ‘testen’ als je bijvoorbeeld vermoedt dat je partner homoseksueel is, of als je als tiener twijfelt of jij of een van je vrienden homoseksueel is.

Dat op zich is al een gek idee, maar nog zorgelijker vindt men het idee dat regeringen van landen die tegen homoseksualiteit zijn de technologie zouden kunnen gebruiken om mensen te vervolgen als uit de test blijkt dat iemand homoseksueel is. Het bouwen en beschikbaar stellen van de technologie kan dus zeer schadelijke gevolgen hebben, al menen Kosinski en Wang dat de technologie al veel langer bestaat, en het in het belang van de regering en bedrijven is om naar buiten te brengen wat hiermee gedaan kan worden. Dit om privacyrisico's aan te tonen en ervoor te zorgen dat er regels omtrent dit soort technologie worden opgesteld.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!