Jasper Kars
Jasper Kars Tech 22 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Hoe je als een pro kan filmen met je smartphone

De tijd dat cameraploegen met enorm zware units op locatie draaiden is zo goed als voorbij. Nu de meest compacte camera’s gewoon in onze zak te vinden is, in de vorm van een smartphone, zijn veel van die logge camera’s overbodig aan het worden. Tegenwoordig draaien veel pro’s van de omroepen met handige smartphone kits. Veel compacter en comfortabeler en het beeld doet zeker niet onder. Lees hier wat je nodig hebt om je eigen footage er als het werk van een echte camera pro uit te laten zien.

Hoesje

Ok, eerst back to basics dan. Het klinkt simpel maar een goede cover is de basis als je met je smartphone wilt filmen. Een hoesje, dat niet te groot is, stevig en makkelijk op een statiefje te draaien, valt aan te raden. Mocht je Galaxy of iPhone tijdens het filmen vallen, dan weet je zeker dat je de schade beperkt. Filmen is vooruit denken en schaf dus voor aanvang een passend hoesje aan.

Lens

Hoewel de laatste generatie smartphones over een goede lens beschikt, kan het altijd nog beter. Een externe lens, net zoals een DSLR-camera, kan je beeld geven dat niet onder doet aan sommige films of documentaires. Ze worden er namelijk zelfs al mee geschoten. De meeste smartphones hebben geen echte zoom of focussen is niet makkelijk, een externe lens kan je net dat stukje extra bieden. Zo wordt je footage nog net even wat meer pro. Je vind dit soort smartphone cameralenzen bij de grotere speciaalzaken of online.

Audio

Audio is de helft van je videoproductie. Wanneer je audio om te janken is, dan worden je mooi geschoten beelden zo naar de achtergrond verdreven. Of je nou een interview wilt afnemen, video reviews doet of aan het vloggen bent, de ingebouwde microfoon in je smartphone is hiervoor vaak niet goed genoeg. Voor goede audio bij je smartphone heb je een externe microfoon nodig die goed werkt bij je toestel. Keuze genoeg. Van on-device microfoons, zendertjes tot aan draadloze microfoons. Dit geldt voor de kwaliteit van geluid die je ervoor terugkrijgt, maar ook zeker voor de prijs. Wees je ervan bewust dat voordat je gaat shooten, je gear in orde moet zijn. Goede audio, door bijvoorbeeld een goede externe microfoon, is daar een zeer belangrijk onderdeel van.

Stabiliser en statief

Hier wordt misschien wel het verschil tussen een medium en pro video gemaakt. De pro’s gebruiken als ze filmen bijna altijd een statief en of een stabiliser. Deze tools worden gebruikt om ervoor te zorgen dat je zo steady mogelijk draait en je beeld niet te wiebelig wordt. Zo krijg je de meest vlotte video mogelijk. Een stabiliser gebruik je meestal om ‘uit de hand’ te filmen, terwijl een statief of tripod geschikt is voor vaste shots, zoals een interview of review.

Voor de grotere camera’s zijn dit vaak peperdure spullen, maar omdat je smartphone compact size is zijn deze veel beter betaalbaar. Wil je zo steady mogelijk filmen, iets dat bij een kleine smartphone vaak erg lastig is, dan zijn een stabiliser en of statief zeker aan te raden.

Licht

Wie een beetje thuis is in video kan het weten: een goed setje lichten kan een wereld van verschil maken. Hiermee kan je een bepaalde vibe of sfeer creëren, beeld scherper maken of juist donkerder. Het zit hem bij pro video vaak in de details, en daar draagt licht een enorm steentje aan bij. Terwijl in de groteske Hollywood filmstudio’s vaak lampen staan die zwaarder zijn dan een gemiddelde volwassene, zijn lampjes voor de smartphone net als de toestellen zelf; compact en makkelijk te gebruiken. Zo draai je die smartphone lampjes vaak gewoon bovenop je camera kit. Voor wie echt pro wil gaan mag zo’n lampensetje, het liefst ook nog met verschillende soorten kleurlampen, niet ontbreken. Let’s roll.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.