Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 29 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

FIFA 18 of PES 2018: wat speelt beter?

Het is de ultieme battle tussen Konami en EA Sports: Pro Evolution Soccer (Lionel Messi en Barcelona) versus FIFA (Cristiano Ronaldo). Hoewel laatstgenoemde verreweg de meeste bekendheid geniet, is het niet per se het betere spel. Metro legde de nieuwste edities van twee populaire voetbalgames naast elkaar.

Duels

Het blijft een van de moeilijkste dingen voor de ontwikkelaars om goed weer te geven, maar zowel bij Konami als EA hebben ze deze zomer grote sprongen proberen te zetten op het gebied van het realisme, waarmee de duels worden uitgevochten. En het moet gezegd, EA wint dat duel. Hoewel het er op PES aardig gelikt uit zien hoe de spelers met elkaar duelleren, krijg je het idee dat de sterkste nagenoeg altijd wint. Dit ongeacht hoe slim je het duel aangaat. Bij FIFA zijn er meer mogelijkheden om de bal goed af te schermen en als underdog toch winnend uit de strijd te komen.

Bewegen

PES was hier eigenlijk altijd de voorloper en blijft dat ook nog wel even, maar in het vloeiend laten lopen van de wedstrijden heeft FIFA wel een aardige inhaalslag gemaakt. Met name het controleren van de bal en het dribbelen ermee is enorm verbeterd. Toch blijft PES hierin voorlopen, omdat je toch het idee houdt dat je letterlijk in alle richtingen kan lopen, alsof je een cirkel van 360 graden perfect benut. Bij de concurrent krijg je toch het idee dat je niet richting elke hoek een beweging kan maken.

Gamesnelheid

FIFA heeft aan snelheid duidelijk wat ingeboet ten opzichte van de vorige edities. Hierdoor is de toon van de critici dat het aan realisme wint, maar het is wel even wennen. PES lijkt ondanks het hoge tempo toch het realisme te behouden. En dat is – als je ervan uitgaat dat er het meest wordt gespeeld met de absolute topteams zoals Real Madrid, Juventus en Manchester City – toch wat logischer. Aanvallen op hoog tempo en snelle counters verlopen allemaal net wat fijner op de uitgave van Konami.

Graphics

Een aantal spelers, waaronder Cristiano Ronaldo, zijn met bepaalde sensoren perfect nagemaakt in FIFA. Maar voor de spelers waarbij dat niet geldt, komt PES toch als winnaar uit de bus. Ook van dichtbij – tijdens bijvoorbeeld het juichen – ziet PES er net wat strakker uit. Daarnaast stralen de kleuren wat meer. Over het algeheel is de winst toch voor FIFA, dat veel meer sfeer en variatie in de stadions heeft gestopt en net iets meer oog voor detail heeft op dat gebied. Grootste ergernis bij PES is echter vooral het veld. Dat lijkt namelijk te bestaan uit wat egale groene vlakken, waar er amper contouren van gras zijn te bespeuren. Het is alsof PES hier al vijf jaar het vertikt om updates door te voeren. Het kan zijn dat je niets om graphics geeft, maar in de strijd om het spel zo realistisch mogelijk te maken, is dit wel een hele grote afknapper. Mede daardoor is de eindoverwinning op dit gebied over – maar dan ook – overduidelijk voor EA Sports en FIFA.

Prijs

FIFA 18 is een dure aanschaf in vergelijking met PES 2018, zo leert een blik op bol.com. Op bijna alle consoles betaal je zeven tot vijftien euro meer. Alleen op de PC is de prijs gelijk (54,99 euro).

Algeheel oordeel

Gaat het je puur om een realistisch verlopend spel en niet om hoe het is vormgegeven, dan kan je wat ons betreft toch nog net even wat beter bij Pro Evolution Soccer terecht. Al gaat het slechts om details. Ga je meer voor de volledige ervaring, waarbij de omkadering ook voetbalsfeer uitademt, dan komt het iets duurdere FIFA toch wel duidelijk bovendrijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.