Tech&Gadgets

Likeability of 5

7 multifunctionele items tijdens het kamperen

Ter illustratie/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 SEP 2017

Wie gaat kamperen en zonder auto wil rondtrekken, neemt het liefst zo weinig mogelijk spullen mee. Daarom is het handig om te weten welke spullen multifunctioneel inzetbaar zijn. Of wat je kunt met producten die je in de natuur vindt.

Salie

Als je alleen water in de buurt hebt, kun je toch nog thee maken. Hoe dan? Nou, met bladeren van verschillende planten. Maar sommige bladeren moet je ook op het vuur gooien om muggen en andere insecten weg te houden. Ze kunnen namelijk echt niet tegen de geur van verbrande salie.

Deodorant

Het is niet alleen fijn om af en toe toch even fris te ruiken - al kan je je ook afvragen hoeveel het helpt - maar een bus deo is superhandighandig mocht je gestoken worden door een mug. Het vermindert de jeuk van een bult namelijk enorm.

Doritos

Een zak Doritos meenemen tijdens het kamperen kan geen kwaad voor degene die licht bepakt wil zijn. Niet omdat het zo'n lekkere snack is, maar omdat de krokante chips ook heel goed blijken te werken als aanmaakblokjes.

Eikeltjes

Eikeltjes/Colourbox

Stiekem is het hartstikke leuk om je eigen maaltje samen te stellen met producten die je in de omgeving vindt. Maar wil je eikeltjes roosteren, gooi dan de kapjes niet weg. Deze kun je namelijk gebruiken om extra hard mee te fluiten, mocht je tijdens een wandeling de rest kwijtraken en het bereik (mocht je naar je smartphone grijpen) is slecht.

Kaarsen

Je hebt ze om licht te geven en sommige geurkaarsen zouden ook de insecten op afstand houden, maar ze zijn ook handig bij je tent. Nee, niet om hem in de fik te steken. maar wanneer je een kaars over een stroeflopende rits rolt, zal deze weer soepeler gaan glijden.

Warm water

Van een centrale verwarming is uiteraard geen sprake als je kampeert. Het kan helpen om voor het slapen gaan een flesje warm water (niet kokend uiteraard) in je slaapzak te stoppen. Zo hou je het 's nachts in ieder geval wat langer warm.

Broodzaksluitingen

Deze zijn ook heel handig om je was mee op te hangen. Gooi ze dus niet weg als je brood op is, maar klem ze om je waslijn en bijvoorbeeld je sok heen.

BEKIJK OOK


  love
  user_94c3e3ea73bd09ee2b0091f50ea3ec0cbab2271f_avatar

  Views

  300+

  China produceert kunstmatige zon die 6 keer heter is

  Foto ter illustratie. / Colourbox

  Foto van 'Daisy Heyer'

  GISTEREN

  China is bezig met de ontwikkeling van een kunstmatige zon die temperaturen kan bereiken die zes keer zo hoog zijn als de kern van de echte zon.

  Het enorme gevaarte is gemaakt om het proces van de zon na te boosten en daarmee ook de energie op te kunnen wekken die gebruikt kan worden voor groene stroom.

  100 miljoen graden


  Views

  1k+

  Herfstvakantie Museadeuren open voor de kids
  Likeability of 3

  Herfstvakantie! Museadeuren open voor de kids

  In samenwerking met de Museumvereniging

  19 OKT 2018

  Zo’n 170 musea met meer dan 400 activiteiten en een thema dat aansluit bij de Kinderboekenweek: vriendschap. Dat is de Museumkidsweek – die tot en met 28 oktober stiekem twee weken duurt – in één zin. De museumdeuren staan tijdens de herfstvakantie dus wagenwijd open voor de kinderen, want zij zijn de museumambassadeurs van de toekomst! Voor wie nog uitjes voor die vakantie wil bedenken: de musea in ons land zijn voor gezinnen met kids op een leuke manier te ontdekken. Metro licht enkele activiteiten uit en een compleet overzicht van musea en ‘wat te doen’ vind je op Museumkidsweek.nl.

  1 Een high tech Romein spelen

  Rare jongens, die Romeinen, klinkt het vaak in de strips van Asterix & Obelix. Nou, zo raar waren die jongens niet. In de tentoonstelling High Tech Romeinen kunnen de kleintjes zelf ontdekken welke slimme technieken de Romeinen allemaal bedachten. De expo bevat nog veel meer knappe techniek van vroeger tijden en door voorwerpen te zoeken, stickers te plakken en letters te verzamelen kan – hoe spannend – een code worden gekraakt. Wie de Techniekspeurtocht tot een goed einde brengt, krijgt een technisch cadeautje.


  sad
  user_c0691129cef63d2bc620261552fd65907cc215dd_avatar

  Views

  4k+

  De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

  Camera videoDe ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

  Langverwacht onder de mobil gamers: de ROG Phone.

  In samenwerking met ASUS

  15 NOV 2018

  Gamen op het mobieltje neemt zo’n grote vlucht, dat sterke smartphones meer dan nodig zijn. Nu is daar de ROG Phone op de markt, waarvan een test vanmiddag live op Metro's Facebook te zien is (zie onderaan).

  In Azië weten ze al helemaal niet anders meer: als er een online game wordt gespeeld, gebeurt dat vooral op de smartphone. Maar ook in Nederland weten we het inmiddels: die persoon in de trein die, na het lezen van z’n dagelijkse Metro uiteraard, met z’n duimen vingervlug z’n mobieltje bedient, speelt een game. Onderzoeken lieten onlangs zien dat mobiel gamen op nummer drie staat als het om online activiteiten gaat. Video’s kijken en zoeken naar informatie over muziek, entertainment en vrije tijd, doen we nog net iets meer. Maar: mobiel gamen is hot.

  De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

  Views

  2k+

  Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn
  Likeability of 5

  Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

  In samenwerking met de Dierenbescherming

  22 OKT 2018

  Wie z’n boodschappenmandje vult met pizza’s, hondenvoer, soep en mayonaise waarin eieren zijn verwerkt, zal niet meteen overtuigd van de daken schreeuwen dat hij of zij zo lekker diervriendelijker aan het winkelen is. Maar… dat kan wel degelijk het geval zijn!

  Supermarkten bieden namelijk steeds meer producten aan die het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming dragen. Zo hebben mensen die graag diervriendelijker shoppen, meer keuze dan ooit. Om dat nog duidelijker te maken, houdt de Dierenbescherming deze week (22 tot en met 28 oktober) een Beter Leven week.

  Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

  like
  user_b30560760a6da3bd458506e184e5951806c29233_avatar

  Views

  6k+

  Nederlandse innovatie moet CO2-uitstoot bestrijden

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  14 NOV 2018

  Grote containerschepen en vliegtuigen. Ze worden genoemd als een paar van de grootste vervuilers te wereld. Echter zou hun vervuiling een stuk kunnen worden teruggedrongen door een Nederlandse innovatie. Althans, zo wordt geclaimd.

  Het brandstofverbruik van je eigen auto of scooter zou in de toekomst omlaag kunnen met behulp van een nieuwe coating, die binnenkort geïntroduceerd zal worden door de start-up Qlayers.

  Daarbij heeft het bedrijfje inspiratie opgedaan uit de natuur. ,,In de natuur is elk oppervlak multifunctioneel”, zo legt Josefien Groot, mede-oprichter en directeur van Qlayers, tegenover Scientias. ,,Neem bijvoorbeeld de vleugel van een vlinder, deze wordt gekenmerkt door micro-structuren die de vlinder zijn kleur geven. En op de veren van de pinguïn vinden we microstructuren die voorkomen dat de vogel bevriest.”


  Views

  1k+

  Likeability of 5

  Hoe de 15-jarige Tanmay Bakshi AI Expert werd

  Foto van 'Anke Horstman'

  13 NOV 2018

  Je zal het maar zijn: TED-spreker, IBM Champion, auteur en allround Artificial Intelligence-expert. Dat klinkt als een flinke dagtaak. Helemaal als je pas 15 jaar oud bent. Tanmay Bakshi geniet ervan zijn hersens te gebruiken. Zo kwam hij waar hij nu is.

  De Canadese Tanmay begon al op 5-jarige leeftijd met coderen, omdat zijn vader hem dat liet zien. Zijn vader is een programmeur. Tanmay vond dat geweldig en pakte het snel op om daar zelf meer mee te kunnen doen. Op zijn zevende vond hij het een goed idee om ook andere mensen te leren waar hij zoveel passie voor heeft, waarop hij een YouTube-kanaal startte. Dit was een van zijn eerste video’s:


  like
  user_bb7eca804598a35db9118cc282c6ffd6cf1c3eb7_avatar

  Views

  1k+

  App verbergt je browserhistorie voor netwerkeigenaar

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  12 NOV 2018

  Alles wat je qua mobiel internet doet op een openbaar WiFi-netwerk kan gevolgd worden door de eigenaar van dat netwerk. De grote providers is het weliswaar per wet verboden om dit te doen, maar eigenaars van kleine WiFi-stations worden hier amper op gecontroleerd en zouden dit in theorie makkelijk kunnen doen.

  Daarom heeft het Amerikaanse bedrijf Cloudfare een app ontwikkelt, die je internethistorie onzichtbaar maakt voor de netwerkeigenaar. De app heet 1.1.1.1 en is zowel op iOS als Android gratis te downloaden.

  DNS-dienst


  Views

  2k+

  Likeability of 6

  Te groot voor je handtas? Deze smartphone vouw je op

  Foto van 'Anke Horstman'

  6 NOV 2018

  Het was even heel hip om een kleine telefoon te hebben, maar nu de schermen steeds groter worden, wordt het steeds minder comfortabel om je telefoon in je broekzak te stoppen. Het zit niet lekker. Gelukkig is daar nu een oplossing voor vanuit een vreemde hoek: de opvouwbare FlexPai van Royole.

  Royale?!

  Royole is een onbekend merk in de smartphonewereld, maar het geeft giganten als Samsung en Huawei wel het nakijken waar het gaat om de opvouwbare telefoon. Voor het eerst is er een telefoon aangekondigd waarvan het beeld kan buigen. Niet gewoon een beetje: je vouwt hem om alsof het een portefeuille is.


  like
  user_11db85fafb4a3129d457e565342892307bf9c177_avataruser_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avatar

  Views

  2k+

  Luchtmacht gaat stappen nemen met drones en tech

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  5 NOV 2018

  De Koninklijke Luchtmacht moet innoveren op technisch gebied en meer geautomatiseerd worden. Dus gaan ze meer gebruik maken van drones en slimme wapens. De focus zal minder komen te liggen op de 'traditionele' wapens, zoals tanks.

  Dit staat in het visiedocument van de Koninklijke Landmacht dat maandag wordt gepresenteerd. ,,Om in de toekomst beslissend te kunnen zijn, moet de Landmacht in staat zijn om mee te bewegen met alle sociale, geopolitieke, demografische en technologische ontwikkelingen", zo bevestigt een woordvoerder tegenover De Telegraaf.

  Een dergelijke innovatie is nodig willen we ons mannetje staan, indien nodig. ,,Door de komst van drones en steeds gevoeligere sensoren kan onze tegenstander steeds beter en verder kijken en ons sneller treffen", stelt commandant landstrijdkrachten Leo Beule. ,,Dat moeten wij ook kunnen. Sterker nog, we moeten er beter in worden."


  Views

  2k+

  iOS 12.1: kangoeroe emoji en FaceTime met 32 mensen

  Apple brengt dinsdagavond een nieuwe update uit. Foto ter illustratie: ANP

  Foto van 'Lisa Vermeij'

  30 OKT 2018

  Apple brengt dinsdagavond na de najaarspresentie een update uit voor het mobiele besturingssysteem. In de nieuwe iOS 12.1 zijn zo'n zeventig nieuwe emoji's toegevoegd. Ook is het straks mogelijk om met 32 mensen tegelijk te Facetimen, mocht je dat willen.

  Apple laat weten dat er ongeveer zeventig nieuwe emoji's zullen verschijnen. Wat je kan verwachten? Kangoeroe's, kreeft, een mug, een bagel, zout of een cupcake. Ook kunnen mensen verschillende haarstijlen gebruiken zoals rood, grijs of krullend haar.


  Views

  2k+

  Al 10 jaar bitcoin! (maar anders dan je denkt)

  Foto van 'Anke Horstman'

  30 OKT 2018

  Op 31 oktober bestaat bitcoin tien jaar. Tien jaar geleden publiceerde iemand met het pseudoniem Satoshi Nakamoto een document dat zou leiden tot de bitcoin zoals we hem nu kennen. Dit document wordt ook wel de bitcoin whitepaper genoemd.

  De timing was perfect

  Tijdens de grote economische crisis van 2008 verloren we ons vertrouwen in de economie, in geld, in de huidige maatschappij. Consumenten wantrouwden hun bank (want die konden elk moment omvallen), hun valuta (niks waard) maar ook hun overheid (die belastinggeld gebruikten om banken te redden).


  Views

  1k+

  Robotisering: helft van de mensen wordt bijgeschoold

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  27 OKT 2018

  Ben je wel eens bang dat je straks overbodig bent op de werkvloer als 'de robots' komen? Nou, dat is niet helemaal onterecht. Automatisering zorgde in de voorbije jaren er al voor dat veel banen niet meer door mensen hoefden worden ingevuld, maar dat is nog lang niet ten einde. Dat wordt gesteld in een rapport van World Economic Forum (WEF).

  Op dit moment zou al 29 procent van het werk gedaan worden door robots, maar dat wordt alleen maar meer en in een hoog tempo ook. Volgens de studie is in 2025 het aandeel al gestegen naar vijftig procent. Dit betekent dat er volgens de prognose van het WEF alleen al in de komende vier jaar 75 miljoen banen verdwijnen.

  Routine weg


  Views

  1k+

  Katholieke kerk komt met game: 'Volg Jezus Christus'

  Jongeren spelen Pokémon Go. / ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  24 OKT 2018

  De Rooms-Katholieke Kerk komt met een eigen game: Follow JC Go, oftewel 'Volg Jezus Christus’. Het spel heeft veel weg van Pokémon Go. Spelers moeten rondwandelen en in plaats van dat ze met hun smartphone Pokémon vangen, vangen ze heiligen en bijbelse figuren.

  De spelers gaan dus niet op zoek naar Mewtwo, maar naar Mozes, niet naar Pikachu, maar naar Paulus. De game werkt met gps-bepaling en augmented reality, net als Pokémon Go. Wie een heilige of profeet heeft gevangen, krijgt een paar vragen over ze.

  Zege van paus Franciscus


  Views

  2k+

  Likeability of 5

  Praat maar lekker hardop: Google Home morgen te koop

  Foto van 'Anke Horstman'

  23 OKT 2018

  Morgen is het zover, dan is Google Home officieel beschikbaar in Nederland. Je kon hem natuurlijk al importeren, maar dat was allemaal wel wat beperkt: alleen Engels was mogelijk, weinig specifiek Nederlandse toepassingen aan boord, enzovoort. Sinds kort kwebbelt Google Assistant echter ook Nederlands en dat maakt het apparaat ook meteen een stuk toegankelijker.

  Google Home is een slimme speaker voor in de keuken bijvoorbeeld, waarbij je via Google Assistant boodschappen op een lijstje kan zetten, kan vragen naar het weer, de laatste file-informatie checkt, switcht van Spotify song, et cetera. Reuze handig als je wel informatie wilt, maar je net allemaal deeg aan je handen hebt zitten. Je kunt aan Google Home vragen om een boodschappenlijstje te maken om in de winkel te shoppen, of hij kan er een online bestelling van maken. In hoeverre Google Assistant de bestelling helemaal kan afronden, dat hangt af van de winkel, maar ook je saldo natuurlijk.

  Wat kun je ermee?


  like
  user_bb7eca804598a35db9118cc282c6ffd6cf1c3eb7_avatar

  Views

  1k+

  Ondergrondse die 250 km/u haalt opent dit jaar nog

  Elon Musk/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  22 OKT 2018

  Een supersnel ondergronds netwerk. Het is de ambitie van Elon Musk en zijn bedrijf The Boring Company en nog dit jaar moet dat - voor een deel - werkelijkheid worden. Op 10 december denkt hij de eerste van zijn tunnels te openen.

  Testbaan


  Views

  1k+

  Is deze telefoon slimmer dan jij bent?

  De nieuwe smartphone van Huawei.

  In samenwerking met Huawei

  16 OKT 2018

  Het is een heerlijke, warme dag. Vol verwachting staan we samen met andere journalisten midden in Londen. We krijgen elk moment de Mate 20 Pro overhandigd: het nieuwe paradepaardje van Huawei. Eentje die vol zit met kunstmatige intelligentie. De discussies zijn wild. Zal deze smartphone menselijke intelligentie gaan evenaren?

  Eerst wat over de Mate-series, die zich richten op de entrepeneur. De mens die altijd en overal van zijn telefoon op aan moet kunnen. En waarom is de Mate 20 Pro dan zo’n goede match? Omdat-ie een sterke allrounder is, die naadloos aansluit op wat een ondernemer nodig heeft.

  De batterij viert hoogtij


  Views

  1k+

  Likeability of 5

  7x Zo maak jij mooie foto’s tijdens The Golden Hour!

  Foto van 'Anke Horstman'

  16 OKT 2018

  The Golden Hour, het gouden uur of ook wel het magische uur genoemd. Een wat verneukeratieve term, want er zijn twee momenten op de dag dat je ervan kunt genieten…

  Wat is er zo speciaal aan The Golden Hour?

  Misschien had je al wel eens van ‘het gouden uur gehoord’, misschien nog niet. Toch kennen we het principe allemaal: het is het eerste en laatste uur zonlicht wat je op een dag ziet. Zonsopkomst en –ondergang dus. En omdat de zon op zulke momenten heel laag aan de hemel staat, heeft dit effect op de lichtinval op jouw blikveld. Schaduwen zijn weinig aanwezig, maar if so dan zijn ze langgerekt en de kleur van het licht lijkt een beetje rood.


  like
  user_bb7eca804598a35db9118cc282c6ffd6cf1c3eb7_avatar

  Views

  1k+

  Likeability of 5

  Nieuwe trend? Gadgets van leer

  Foto van 'Anke Horstman'

  9 OKT 2018

  Trends komen en gaan. De een wat vreemder, dan de ander. Maar wat vind jij eigenlijk van deze gadgets van/met leer? Ik bedoel: het ziet er supermooi uit, maar is het niet een beetje zielig dat je dierenhuid om je gadget hebt zitten? Of is dat juist heel erg gaaf? #idontknow

  We gebruiken sowieso veel leer

  Even kijken: heb jij een van deze dingen in bezit en is dat toevallig van leer gemaakt? Een bank, fauteuil, schoenen, riem, hoed, jas, broek, tas, (auto)stoelbekleding, etc. Het zou maar zo kunnen, want we gebruiken over het algemeen best veel leer in ons dagelijks leven. Ook het hoesje van jouw telefoon zou maar zo gemaakt kunnen zijn van dierenhuid.


  like
  user_bb7eca804598a35db9118cc282c6ffd6cf1c3eb7_avatar

  Views

  1k+

  Apple Watch Series 4 heeft nu al bug door zomertijd

  De Apple Watch Series 4. / Getty Images

  Foto van 'Daisy Heyer'

  8 OKT 2018

  De nieuwe Apple Watch Series 4 is nog maar net uit, of er is al een nare bug geconstateerd.

  Australische eigenaren van de Apple Watch melden dat hun smartwatch crasht en een reboot start vanwege een bug door de zomertijd in het programma Infograph Activity op het horloge. De bug zorgt ervoor dat het horloge steeds opnieuw opstart en blijft resetten. De functie bekijkt je calorie-inname en activiteiten de hele dag door.

  Zomertijd


  Views

  3k+