Tech&Gadgets

Likeability of5

7 multifunctionele items tijdens het kamperen

Ter illustratie/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 SEP 2017

Wie gaat kamperen en zonder auto wil rondtrekken, neemt het liefst zo weinig mogelijk spullen mee. Daarom is het handig om te weten welke spullen multifunctioneel inzetbaar zijn. Of wat je kunt met producten die je in de natuur vindt.

Salie

Als je alleen water in de buurt hebt, kun je toch nog thee maken. Hoe dan? Nou, met bladeren van verschillende planten. Maar sommige bladeren moet je ook op het vuur gooien om muggen en andere insecten weg te houden. Ze kunnen namelijk echt niet tegen de geur van verbrande salie.

Deodorant

Het is niet alleen fijn om af en toe toch even fris te ruiken - al kan je je ook afvragen hoeveel het helpt - maar een bus deo is superhandighandig mocht je gestoken worden door een mug. Het vermindert de jeuk van een bult namelijk enorm.

Doritos

Een zak Doritos meenemen tijdens het kamperen kan geen kwaad voor degene die licht bepakt wil zijn. Niet omdat het zo'n lekkere snack is, maar omdat de krokante chips ook heel goed blijken te werken als aanmaakblokjes.

Eikeltjes

Eikeltjes/Colourbox

Stiekem is het hartstikke leuk om je eigen maaltje samen te stellen met producten die je in de omgeving vindt. Maar wil je eikeltjes roosteren, gooi dan de kapjes niet weg. Deze kun je namelijk gebruiken om extra hard mee te fluiten, mocht je tijdens een wandeling de rest kwijtraken en het bereik (mocht je naar je smartphone grijpen) is slecht.

Kaarsen

Je hebt ze om licht te geven en sommige geurkaarsen zouden ook de insecten op afstand houden, maar ze zijn ook handig bij je tent. Nee, niet om hem in de fik te steken. maar wanneer je een kaars over een stroeflopende rits rolt, zal deze weer soepeler gaan glijden.

Warm water

Van een centrale verwarming is uiteraard geen sprake als je kampeert. Het kan helpen om voor het slapen gaan een flesje warm water (niet kokend uiteraard) in je slaapzak te stoppen. Zo hou je het 's nachts in ieder geval wat langer warm.

Broodzaksluitingen

Deze zijn ook heel handig om je was mee op te hangen. Gooi ze dus niet weg als je brood op is, maar klem ze om je waslijn en bijvoorbeeld je sok heen.

BEKIJK OOK


  love
  user_94c3e3ea73bd09ee2b0091f50ea3ec0cbab2271f_avatar

  OPPO wil met smartphone AX7 naar top Europese markt

  OPPO wil met smartphone AX7 naar top Europese markt

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Zeven dingen die je moet weten rond de lancering van de nieuwe OPPO smartphone AX7. En - zie onderaan - je kunt er eentje winnen!

  Smartphoneproducent OPPO timmert al tien jaar aan de weg met cameratelefoons en innovaties op het gebied van fotografietechniek voor smartphones. Woensdag komt de nieuwe, zoals OPPO het zelf noemt, ‘betaalbare eyecatcher’ op de markt: de AX7 (249 euro). Metro zet zeven wetenswaardigheden van deze smartphone en het bedrijf op een rij.

  1 Selfieverbetering


  Verborgen foto's van vrouwen op Facebook zichtbaar

  Mark Zuckerberg/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  16 FEB 2019

  De verborgen foto's van mensen toch kunnen zien. Dat klinkt al niet als de meest privacy-vriendelijke functie van Facebook. Echter blijkt dat het alleen maar mogelijk is bij vrouwen en niet bij mannen.

  Doodsimpel

  Een ethische hacker uit België stelt de functie hebben ontdekt. En het is niet dat je daarvoor iets heel technisch moet kunnen. Het invoeren van een paar simpele woorden is genoeg om ze gewoon te zien.


  Facebook aangesproken op anti-vaccinatiereclames

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  16 FEB 2019

  Het is voor adverteerders 'gewoon' mogelijk om op Facebook hun advertenties gericht naar mensen te sturen die geïnteresseerd zijn in en voorstander van anti-vaccinaties. En daar wordt ook gretig gebruik van gemaakt, zo blijkt uit onderzoek van The Guardian.

  Zo heeft Larry Cook een anti-vaccinatie Facebook-pagina gemaakt met reeds meer dan 150.000 leden. Het advertentiebudget dat door hem in die pagina gestoken is, ligt boven de 10.000 euro. Dat is flink als je je bedenkt dat je al voor een paar euro een advertentie kan maken.

  Directe bedreiging


  Zo benut je Netflix & Chill met Valentijn optimaal

  Foto van 'Anke Horstman'

  12 FEB 2019

  Valentijnsdag: zo’n lekkere cliché dag waarbij je je toch wel verplicht voelt om iets voor je vriend(in) te kopen. Want nee, meneer/mevrouw hoeft écht niets, tot puntje bij het paaltje komt... Oeps! Daarom hier drie tips om Netflix & Chill met Valentijn optimaal te benutten. Ook leuk voor na 14 februari natuurlijk!

  Kleur het licht voor de juiste mood

  Heb je Philips Hue in huis, dan weet je dat je daarmee de fijnste ambiances kunt creëren. Van felle discolichten, tot romantische sferen. Naar dat laatste ben jij natuurlijk op zoek, want je wilt ‘de avond’ wel een beetje speciaal maken. Gelukkig hoef je het niet allemaal zelf te bedenken: de app Huegasm zorgt al voor de nodige pret door op te lichten op basis van jouw (zwoele) muziekkeuze. Tja, en hoe leuk dat ook is… misschien ben je liever zelf in control. Op zo’n moment kun je het beste kiezen voor IFTTT. Watte? If This Then That! IFTTT is een website vol ‘recepten’: koppel je (social media) accounts en je ‘codeert’ je eigen huis op een simpele manier. Op 14 februari kun je bijvoorbeeld wakker worden in een huis dat (op jouw gekozen tijdstip) romantisch roze/rood verlicht is.


  Likeability of5

  Er komen weer meer dan 50 nieuwe emoji's

  Foto van 'Daisy Heyer'

  6 FEB 2019

  We hebben er al superveel, maar het zijn er nooit genoeg: emoji's! Ons hartje maakte dan ook een sprongetje toen we hoorden dat er weer meer dan 50 emoji's standaard in het pakket bijkomen. En daar zitten eindelijk een heleboel emoji's bij die alle mensen uit de samenleving meenemen: dus ook doven, blinde mensen en mensen in een rolstoel.

  Protheses en homoseksuele koppeltjes

  Unicode Consortium, het bedrijf dat beslist welke emoji's zowel op iPhones, Android en computers te zien zijn, maakt de nieuwe exemplaren officieel pas in maart bekend en dan duurt het nog even voordat je ze daadwerkelijk op je telefoon ziet verschijnen.


  like
  user_c8a9163ed33644798c4e6229aa33cd70f87b2c49_avatar

  Hoe overleeft je smartphone extreme kou?

  Foto van 'Anke Horstman'

  29 JAN 2019

  Natuurlijk kun je je smartphone meenemen naar gebieden waar het -25 is, maar overleeft je apparaat het ook? Dat hangt enorm van jezelf af, maar ook van het type telefoon dat je meeneemt.

  -25 graden Celsius is koud, erg koud. Je kunt een kopje kokend water in de lucht gooien en zien bevriezen waar je bijstaat (het Mpemba-effect). Als je te lang buiten bent zonder af en toe de warmte op te zoeken of zonder je goed te kleden, dan kunnen je vingers, tenen en andere lichaamsdelen bevriezen. Dat klinkt niet erg prettig, maar toch is er genoeg reden om de kou op te zoeken. Denk bijvoorbeeld aan Lapland, waar je in een huskyslee plaats kunt nemen, kunt gaan wintersporten en met een beetje geluk kunt genieten van het noorderlicht.

  Als je dat van plan bent, dan neem je natuurlijk de juiste maatregelen: skikleren en warme schoenen mee, maar laat juist de hydraterende crème en katoenen ondergoed thuis om jezelf warm te houden. Waar je echter mogelijk niet bij stilstaat, is dat je smartphone ook wat extra aandacht nodig heeft als het wordt meegenomen naar ijskoude gebieden. Telefoons reageren namelijk ook op de extreme kou.


  Facebook komt in actie tegen verkiezingsmanipulators

  Facebook komt in actie tegen verkiezingsmanipulators

  Er zullen 'nieuwe middelen' gebruikt worden bij Facebook / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  28 JAN 2019

  De rol van Facebook bij verkiezingen is veelbesproken geweest de voorbije jaren. Nepnieuws dat via het sociale medium makkelijk verspreid kon worden, zou de nodige invloed hebben gehad rondom een aantal belangrijke stemmingen, waaronder het Brexit-referendum en de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

  Nieuwe middelen

  Mark Zuckerberg en co hebben daarom aangekondigd dat ze ‘nieuwe middelen’ gaan inzetten om inmenging zoveel mogelijk te voorkomen. Die middelen gaan voor het eerst in de praktijk gebracht worden rondom de Europese verkiezingen in mei.


  Whatsapp en Insta volgend jaar samengevoegd met FB

  Foto van 'Metro'

  25 JAN 2019

  Facebook is plannen aan het maken om Whatsapp, Instagram en FB-Messenger met elkaar te integreren, meldt The New York Times. 

  De drie services gaan alledrie nog bruikbaar zijn als op zichzelf staande apps, maar zullen met elkaar geïntegreerd worden zodat de chats en berichten op alle platformen tegelijk kunnen worden uitgewisseld.

  Discussie


  Genoeg van fake dating? Check deze apps

  Foto van 'Anke Horstman'

  22 JAN 2019

  Tinder… wie heeft het niet geprobeerd? 5 jaar geleden vond ik er zelf mijn vriendje mee, maar niet iedereen heeft geluk met de app. Sterker nog: het lijkt steeds moeilijker te worden om Mr(s). Right te vinden via Tinder, onder andere door het aantal fake accounts dat is gecreëerd. Hoe vind je (online) dan wel de ware? Tja… probeer het eens met een andere (upcoming) app.

  Realink, The Real Dating App

  Genoeg van Tinder-chicks die je naar een sexplatform proberen te lokken? Met de app Reallink zal dit soort catfishing een stuk lastiger zijn. Hier kun je namelijk alleen contact leggen door selfies naar elkaar te sturen. Selfies die je via de front-camera van je telefoon maakt. En dan alleen genomen via de camera-functie van de Reallink app.


  Vader ontwikkelt app die mobiel lockt bij negeren

  Foto ter illustratie. / Colourbox

  Foto van 'Daisy Heyer'

  19 JAN 2019

  We kennen het allemaal wel: je hebt je mobiel op stil staan en mist daarom meerdere oproepen van je ouders, of je vergeet je ouders een berichtje terug te sturen. Voor kinderen en jongeren de normaalste zaak van de wereld, voor ouders bloedirritant. En door een Britse vader is er dan ook een oplossing verzonnen.

  De Britse Nick Herbert was het zo zat dat zijn zoon Ben nooit terugappte of reageerde omdat diens telefoon op stil stond, dat hij een app ontwikkelde die er voor zorgt dat je pas verder kunt met je telefoon als je je ouders hebt beantwoord. Zo niet, dan gaat je telefoon op slot en de enige manier om de telefoon te unlocken is als je wél antwoord geeft.

  silent modus overrulen


  Zo kan tech je helpen op de skipiste

  Foto van 'Anke Horstman'

  16 JAN 2019

  Het skiseizoen is begonnen en hoewel er in Scandinavië wel wat meer sneeuw mag vallen, is het in de Alpen juist gevaarlijk vanwege grote sneeuwval. Waar je ook naartoe gaat, om je skitrip veiliger (en leuker) te maken, zijn er een heleboel toffe technische snufjes.

  De meeste skihelmen zijn al voorzien van een speciale plek voor je Go Pro, dus een filmopname van je afdaling maken, dat zal je makkelijk lukken. Er is echter zoveel meer mogelijk.

  Bij TechGirl lopen we bijvoorbeeld warm voor de Oakley Airwave 1.5 Goggles, dat is een skibril met ingebouwde technologie zoals GPS, Bluetooth en een display. Yep, je kunt tijdens het snowboarden de pistekaart checken of bijvoorbeeld je tracklist aanpassen. En tegelijkertijd natuurlijk de piste in de gaten houden zonder dat de zon in je ogen prikt.


  WiFi in het vliegtuig: Duur, lastig en complex

  Foto van 'Kasper Hermans'

  12 JAN 2019

  WiFi in de trein. Het is bepaald niet het meest technische hoogstandje uit de geschiedenis te noemen. Het volgende project is natuurlijk WiFi in het vliegtuig, maar dat is een nog stuk lastigere operatie.

  Dit heeft voornamelijk te maken met Boeing en Airbus. De twee grootste producenten ter wereld van passagiersvliegtuigen bouwen hun toestellen zo dat het vaak lastig is voor luchtvaartmaatschappijen om er een goede WiFi-antenne te plaatsen.

  Grote puist


  Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

  Splinternieuwe techgadgets: van top tot flop

  Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

  Foto van 'Metro'

  9 JAN 2019

  Knappe kop die nog kan bijhouden welke nieuwe techgadgets anno 2019 allemaal op de markt komen. Best zonde, want tegenwoordig worden er steeds meer handige foefjes in ’t leven geroepen. Daarom: de vijf nieuwe (tech)dingen waarvan je niet wist dat je ze nodig had, maar die wél verdraaid handig zijn.

  1. Oprolbare tv

  Goed, we begrijpen dat je hier niet meteen een beeld bij hebt, dus voor de duidelijkheid: deze tv, die later dit jaar uitkomt, kan je niet oprollen zoals je dat bij ’n krant doet. Wat wel kan: het scherm uit zijn behuizing laten schuiven en ‘m er weer in laten rollen wanneer je klaar bent met Heel Holland Bakt. Nog handiger: je kan een klein strookje van het scherm er nog wél uit laten steken, die bijvoorbeeld toont welke muziek er wordt gespeeld. Gemak dient de mens, denken wij zo.


  Van bier uit een capsule tot vouwbare Samsung phone

  Foto van 'Anke Horstman'

  8 JAN 2019

  Vandaag begint CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas. Het is ’s werelds grootste technologiebeurs van het jaar, waar niet alleen de nieuwste televisies gepresenteerd worden, maar ook robots, vingerafdrukscanners, hoofdtelefoons, gameconsoles en ga zo maar door. Zo’n beetje alles waar een stekker (of USB) in kan, dat is er te vinden. Traditiegetrouw wordt er voorafgaand al een heleboel gesuggereerd over de tofste snufjes, maar wat zijn precies de spannendste geruchten? We hebben ze hier voor je op een rij gezet.

  Hoofdtelefoons met virtuele assistentie

  Nu onze telefoons veelal over zijn op USB-C-opladers, is het ook de beurt aan hoofdtelefoons om daarvan te worden voorzien. Erg fijn, want dan heb geen aparte aux-ingang meer nodig. Verder wordt het in 2019 steeds normaler om gebruik te maken van een virtuele assistent zoals Google Assistant, Siri en Alexa, en hoofdtelefoonfabrikanten maken daar ook handig gebruik van door deze te integreren in de headphone, zodat je je stem kunt gebruiken om met je apparatuur te communiceren.


  Britse leger rekruteert gamers van Fortnite

  Een gamer. / Unsplash

  Foto van 'Metro en ANP'

  3 JAN 2019

  Die uren gamen lijken toch nog ergens goed voor te zijn. Het Britse leger heeft namelijk een campagne gelanceerd om gamers van onder meer Fortnite en Call of Duty te werven.

  Het leger hoopt met de advertenties 16-tot 25-jarigen ervan te overtuigen dat ze allang alles in huis hebben wat nodig is om in het leger te dienen.

  Populairste spel ooit


  Techloos door de drank

  Foto van 'Anke Horstman'

  1 JAN 2019

  Happy New Year! Je hebt het weer gehaald: Oud & Nieuw overleefd. Nou ja, laten we niet te vroeg juichen, want er is een dikke kans in dat jij dit artikel met een massive headache leest. Tegenstrijdig advies dit, maar eigenlijk kun je dat maar beter niet doen.

  Je scrollt het hele jaar over Insta, SnapChat en Facebook. Totdat er geen updates meer zijn. Je hebt het internet uitgelezen en je ogen lijken een vierkante vorm aangenomen te hebben. Plots is het weer oud en nieuw…

  Je moet opeens echte contacten maken, mensen aanraken, drie keer zoenen en met een brede lach ze een gelukkig Nieuwjaarswensen. Je doet vrolijk mee met het eerste drankje (jaja) en daarna volgen er nog een paar. En nog een paar. En voor je het weet was de weg naar terug naar huis een stuk langer dan de heenreis. Dat soort avonden. Wie kent ze niet…


  3 miljard dollar winst voor Fortnite in 2018

  Een jongen speelt een computerspelletje. / Unsplash

  Foto van 'Metro'

  27 DEC 2018

  Epic Games, het bedrijf achter het populaire schietspel Fortnite, zou het afgelopen jaar een winst van 3 miljard dollar ( 2,6 miljoen euro) hebben behaald. Dit heeft een anonieme ingewijde laten weten aan TechCrunch.

  Fortnite groeide in 2018 uit tot een van de populairste online spellen. In november hadden 200 miljoen spelers zich aangemeld voor de game. Op het drukste moment waren er 8,3 miljoen mensen tegelijkertijd online aan het spelen.

  Ander uiterlijk


  Fijne kerstdagen met deze techie truien

  Fijne kerstdagen met deze techie truien

  Onze kersttrui zelf breien hoeven we gelukkig al lang niet meer / COLOURBOX

  Foto van 'Metro'

  25 DEC 2018

  Nu foute kersttruien al jaren een trend zijn, wordt het steeds moeilijk om de wedstrijd van de lelijkste kersttrui te winnen. Dankzij technologie kun je opvallen en er toch met de eer vandoor gaan, bijvoorbeeld met deze techie kersttruien.

  De iPad-trui

  Het is erg gezellig om tijdens kerstmis op Netflix het haardvuur aan te zetten, maar dat kan natuurlijk altijd beter. Wat als je een haardvuur aanzet in in je buik? Het kan met de iPad-kerstsweater. Natuurlijk kun je ook kiezen voor andere gekke video’s, maar de trui is wel zo ontworpen dat het net een schoorsteenmantel lijkt en daar hoort natuurlijk een knus, knisperend haardvuur.


  Alexa geeft opdracht: 'Vermoord je pleegouders'

  De Alexa Plus van Google Amazon/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  23 DEC 2018

  De computergestuurde virtuele assistent van Amazon. Dat is zoals Alexa omschreven wordt. Maar deze assistent blijkt van een bevel uitdelen niet vies. En het gaat in dit geval bovendien om een tamelijk bizar bevel.

  Geen gehoor

  ,,Vermoord je pleegouders", zo kreeg een gebruiker te horen. Gelukkig werd hier geen gehoor aangegeven, maar de geadresseerde besloot zelf in de pen te kruipen en schreef en klachtenbrief naar Amazon, waar men op onderzoek uitging.