Tussen Game en Kitsch?

2 juli 2014 om 10:01 door Jan Meijroos
Tussen Game en Kitsch?

Sommige gamers zweren erbij. Het spelen van videogames van tientallen jaren oud op even zo oude spelcomputers. Voor de een is het een hang naar nostalgie, voor de ander een lucratieve hobby. Want oude games kunnen best wel wat geld waard zijn, veel geld zelfs.

Steven Saunders is een van de medewerkers van Magix Buttons; een retro-gameshop in Weesp met een uitgebreide kennis van klassieke games en de waarde erachter. Saunders: "Zonder overdrijven is Magix Buttons wereldwijd een van de grootste aanbieders van zogeheten retro gamingartikelen, in de breedste zin van het woord. Van klassieke spelcomputers en games tot accessoires en figurines aan toe, we hebben een immense verzameling retro spullen waar het hart van iedereen met een passie voor games en de bijbehorende cultuur sneller van gaat kloppen."

Gespecialiseerde gameshops die oude games verkopen, is niet nieuw. Toch onderscheidt Magix Buttons zich volgens Saunders van andere winkels: "Sowieso is er het feit dat onze verzameling vele malen groter is dan die van de gemiddelde shop en dat we alles daadwerkelijk op voorraad hebben liggen. Maar naast de shop bieden we nog meer als toonaangevend retro platform. Iedereen bij ons op kantoor is een echte liefhebber dus we plaatsen ook actief nieuws, artikelen, strips, filmpjes en zijn actief op evenementen. Magix Buttons richt zich op de gemeenschap en het sociale aspect omtrent de liefde voor games, niet alleen op de verkoop."

Retro gaming is altijd al hot geweest voor een kleine doelgroep maar lijkt de laatste tijd meer en meer aan te slaan. Heeft Saunders daar een verklaring voor? "Het is natuurlijk een cliché dat vroeger alles beter was, maar dat de eerste decennia van video gaming een bijzondere tijd was, staat vast", aldus Saunders. "En het is niet alleen de oude generatie die vanuit nostalgie aan het verzamelen is geslagen, ook de jongere gamers zijn gek op retro games en verrassend goed op de hoogte."

Er wordt soms enorm veel geld betaald voor oude games of aan game verwante merchandise. Anderzijds zetten mensen soms hun oude spelcomputer voor een paar tientjes op Marktplaats. Wie goed zoekt, vindt mooie spullen, al liggen de schatten niet voor het oprapen. Saunders: "De basis is natuurlijk gewoon ouderwetse vraag en aanbod. Wat de gek er voor geeft, zeg maar. Maar inmiddels is het een volwaardige verzamelindustrie. Niet alles in de retro hoek is veel waard maar je zult niet de eerste zijn die per ongeluk een oude game of console voor een paar tientjes heeft verkocht, terwijl deze honderden of soms zelf duizenden euro's waard blijkt te zijn."

Wat zijn volgens Saunders waardevolle items die niet snel devalueren? "Ongekend populair zijn de klassieke Nintendo games en consoles. Grote series als Zelda en Mario doen het altijd goed. Maar soms zijn het juist onbekende titels of prototype cassettes waar grof geld voor neer wordt gelegd. Opvallend is bovendien dat het niet altijd goede games zijn die veel waard worden. Neem Cheetahman II, die wij in ons aanbod hebben, dat is een bijna onspeelbaar slechte game. En het nietszeggende Stadium Events, tevens voor de NES, is vorig jaar voor 75.000 dollar over de toonbank gegaan!"

Wat is tenslotte het duurste of meest speciale item wat Magix Buttons nu te koop heeft? Saunders: "De Fortune Hunter Edition van Uncharted 2 is redelijk prijzig, rond de 5000 euro, aangezien deze nooit in de verkoop is geweest maar beperkt is geproduceerd voor een prijsvraag. Een originele Cheetahman II nog in het plastic voor de NES is een goede runner-up met een prijskaartje van 3500 euro."

Magix Buttons staat 5 en 6 juli op EpiCon in Den Bosch dus daar kun je je oude games en aanverwanten laten taxeren of het aanbod van de retroshop bekijken.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d