Samsung blijft betalen voor patenten Nokia

4 november 2013 om 11:46 door Metro redactie
Samsung blijft betalen voor patenten Nokia

(Novum) - Samsung blijft betalen voor de smartphonepatenten van Nokia. De twee bedrijven hebben hiervoor hun huidige verbintenis, die eind dit jaar af zou lopen, met vijf jaar verlengd. De hoogte van de vergoeding wordt naar verwachting over twee jaar bepaald door middel van een arbitrageproces. Dat heeft het Finse telecombedrijf maandagochtend bekendgemaakt.

Patentlicenties zijn een van de belangrijkste inkomsten voor Nokia. Het bedrijf bezit patenten voor verschillende technieken voor smartphones. Zo heeft het bedrijf patenten voor een chip die gebruikt wordt voor het versturen van data, voor mobiel internet en voor aanraakschermen. Andere bedrijven moeten betalen om die technieken in hun apparaten te gebruiken.

In september liet Microsoft doorschemeren dat Nokia meer dan 38 duizend patenten bezit gericht op technische toepassingen en vormgevingsaspecten. Naast Samsung is ook Microsoft grootafnemer van Nokia's licenties voor onder meer smartphones en telecomoplossingen. De Amerikaanse technologiegigant betaalt 1,65 miljard euro voor een licentie van tien jaar voor een onbekend aantal patenten.

Vorig jaar zette Nokia 658 miljoen dollar (487 miljoen euro) om dankzij zijn patentlicenties. Nu Nokia zijn telefoontak is kwijtgeraakt aan Microsoft is het aannemelijk dat het bedrijf meer licenties zal verkopen. Het bedrijf deed dit voorheen slechts op kleine schaal om zijn eigen telefoontak te beschermen.

Dat patenten voor smartphones goudgeld waard zijn, bleek wel in 2011. Toen kocht Google telecombedrijf Motorola Mobility op voor 12,5 miljard dollar (9,25 miljard). Deze overname zou hoofdzakelijk gebaseerd zijn op de patenten die eigendom zijn van Motorola.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d