College van top CEO’s binnen één minuut

6 februari 2012 om 09:54 door Jurriaan Nolles
College van top CEO’s binnen één minuut

De baas van een bedrijf heeft niet altijd de tijd om eens uitgebreid te praten met het personeel. Dat is jammer want daardoor blijft veel kennis bij de top van het bedrijfsleven steken. Om deze reden ontwikkelde Gerard Kleijne, directeur van adviesbureau Value et Emergo, de mobiele app 1’LDRSCHP. De naam staat voor 1 minuut leiderschap.

In de app geeft de CEO van een groot bedrijf zijn visie op een leiderschapsthema. Dit gebeurt in een filmpje van één minuut. Directeuren die zijn gestrikt zijn onder anderen Toon Gerbrands van voetbalclub AZ, Ewoud Goudswaard van de ASN Bank en Bas van der Veldt van technologiebedrijf Hewlett Packard.

De mobiele applicatie behandelt op dit moment het thema ‘talent’. Centrale vraag die de CEO’s behandelen: Hoe haal je als baas het talent van je werknemers naar boven? Innovaties (hoe voer je die door?), bedrijfsvoering en communicatie zijn andere thema’s die de kopstukken belichten.
Anne Marie van de Wiel, zelf directeur bij de gemeente Rotterdam, gebruikt de app. “Leuk, leerzaam en inspirerend”, oordeelt zij. Zij vindt de app zo krachtig omdat de filmpjes maar één minuut duren. “Hierdoor zetten de CEO’s hun verhaal heel scherp neer.”

Zondagochtend bekeek ze het filmpje van Arjen Littooij, algemeen directeur van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Centrale boodschap die hij de kijkers geeft: “Je kan in je eentje nooit iets bereiken. In de organisatie moet iedereen samen werken. Voorwaarde is dat je dat in de top ook doet. Directeuren moeten het voorbeeld geven.” Deze boodschap sprak van der Wiel aan. Uit alle colleges van een minuut ventileert zij de meest geschikte aanpak. “Soms kan ik me helemaal niet vinden in wat een CEO zegt. Laatst zag ik een filmpje met een directeur die te veel de baas wilde spelen. Met andere CEO’s ben ik het helemaal eens.” Doordat alle bazen hun eigen visie vertellen, pikt Van de Wiel de beste ideeën mee.

Toch is de app niet alleen bedoeld voor leiders. Volgens Leonie Harkes van Value et Emergo, kan het ook leerzaam zijn voor studenten die zich voor thema’s rond leiderschap interesseren. “Het is natuurlijk ook gewoon leuk om grote leiders te zien spreken.” Volgens Harkes staan de leiders te trappelen om mee te doen aan het project. Een aantal CEO’s heeft zelfs gevraagd om zijn visie te mogen delen. “Ze vinden het concept heel interessant. Voor hun is het dé kans een visie door te geven.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d