Liever mobieltje dan de vaste lijn

20 april 2011 om 13:47 door Job Halkes
Liever mobieltje dan de vaste lijn

Voor het eerst kent Nederland meer digitale bellers en tv-kijkers. Dat stelt de OPTA, de toezichthouder op de telecommarkt, in haar jaarverslag van 2010. 50,8 procent van de vaste bellers heeft een digitale lijn. Bij tv-kijkers ligt dat op 55 procent.

In totaal werd er 11,2 miljard minuten gebeld via een vaste lijn en dat is bijna 6 procent minder dan het jaar ervoor. Mobiel bellen vult het gat voor een gedeelte met 1,3 miljard minuten. Mobiel internet is daarentegen bezig aan een enorme groei. Ten opzichte van het eerste halfjaar van 2008 verachtvoudigde het dataverkeer tot 3,2 petabyte in het eerste halfjaar van 2010. Ter vergelijking, 1 petabyte is een stapel cd-romschijven zonder doosje van 1,8 kilometer hoog. Ook werden er meer sms’jes verzonden dan in 2009.

Naast deze cijfers liet de OPTA weten in 2010 voor 12,7 miljoen euro aan boetes te hebben opgelegd in vijftien zaken. Volgens voorzitter Chris Fonteijn is zijn organisatie bezig met onderzoek hoe de concurrentie verder gestimuleerd kan worden. “Aan de ene kant zien we dat de consument meer keuze krijgt dankzij ontwikkelingen als digitalisering, aan de andere kant zien we dat door overnames er minder spelers op de markt overblijven. In juni maakt OPTA de maatregelen bekend die ervoor zorgen dat consumenten wat te kiezen hebben én houden op het gebied van bellen, internetten en televisie.”
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d