Redactie Metro
Redactie Metro Geld & Carrière 23 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

We verdenken collega’s regelmatig van spijbelen

Erg collegiaal is het misschien niet, maar we verdenken onze collega’s er regelmatig van dat ze spijbelen. Van alle werkende Nederlanders verdenkt 41 procent collega’s ervan dat ze wel eens een dagje zonder geldige reden afwezig zijn.

Achterdochtige mannen

Vooral mannen zijn flink achterdochtig, 46 procent van hen denkt dat collega’s af en toe er tussenuit knijpen. Onder vrouwen is dat slechts 34 procent, blijkt uit onderzoek van Acties.nl. Er werden 1108 Nederlanders in loondienst gevraagd.

Laatkomers zijn ook niet geliefd onder Nederlanders op de werkvloer. Meer dan de helft stoort zich aan de collega die altijd voor een open brug staat. De collega die eerder weggaat is ook niet echt geliefd, 47 procent van de mensen vind hem of haar gedrag vervelend. Vooral in Brabant zijn ze erg gehecht aan de werktijden.

Negatieve invloed

Er zijn ook mensen die juist graag zouden zien dat bepaalde collega’s wat vaker spijbelen. Eén op de acht ondervraagden vindt dat collega’s een negatieve invloed hebben op de productiviteit. Onder dertigers vindt 17 procent dat.

Ook kunnen collega’s de pret bederven, voor tien procent van de mensen zijn collega’s van negatieve invloed op het werkplezier. Vooral roddelen, liegen en zwart gemaakt worden door collega’s zorgen voor een negatieve sfeer. Mensen met ‘een vreselijke transpiratiegeur’ worden ook genoemd door één van de respondenten.

Ook positieve punten

Gelukkig is het niet alleen maar ellende op de werkvloer, de meeste mensen zijn namelijk goed te spreken over collega’s. Bijna 90 procent vindt dat de sfeer op de werkvloer er goed inzit bij de huidige werkgever. Daarnaast stelt zestig procent goed bevriend te zijn met één of meerdere collega’s. Friezen (72 procent) en Groningers (68 procent) houden er de meeste werkvrienden op na, Flevolanders (48 procent) en Utrechters (51 procent) de minste.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.