Elselotte Smink
Elselotte Smink Geld & Carrière 13 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

Topinkomens stijgen rap, cao-lonen bijven achter

In 2018 zagen bestuursvoorzitters zo’n 7,2 procent meer geld op hun loonstrookjes dan in het jaar daarvoor. In totaal verdienden deze topinkomens 1,83 miljoen euro meer.

De cao-lonen stegen in dezelfde periode daarentegen slechts met 2,1 procent. Dit grote verschil blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar 117 Nederlandse bedrijven en instellingen. Vooral multinationals gingen er qua inkomens flink op vooruit.

Salaris en bonussen

Met kop en schouders steekt Ben van Beurden van Shell boven de loonlijst uit, met een bedrag van 20,1 miljoen aan basissalaris, bonussen, aandelen, pensioen en overige inkomsten, schrijft de krant. Dit zou ruim de helft meer zijn dan een jaar eerder.

Bij Unilever was de loonkloof het grootst. Daar verdiende Paul Polman met 11,7 miljoen 283 (!) keer zoveel als de gemiddelde werknemer van de multinational. Grote Nederlandse bedrijven ondervonden een minder grote beloningstoename, bij (semi)staatsinstellingen daalden de lonen.

Kloof groeit verder

Vakbond FNV is niet blij met de gestegen beloningen. „De kloof tussen de grootste grootverdieners en werknemers groeit verder en dat is moreel verwerpelijk. Terwijl iedereen vindt dat juist werknemers er meer op vooruit moeten gaan – zij zijn tenslotte het belangrijkste kapitaal van het bedrijf – zorgt de top vooral goed voor zichzelf”, zegt coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid Zakaria Boufangacha tegen de Volkskrant.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.