Erik Jonk
Erik Jonk Geld & Carrière 26 feb 2019
Leestijd: 6 minuten

Top 11 beste steden om een baan te vinden

Zin in een avontuur en de wijde wereld in te trekken om tijdelijk te werken in een ander land? Om je carrière te starten of een push te geven in – pak ‘m beet – een hippe start-up in een buitenlandse stad? Die mensen worden nu een handje geholpen met de onlangs samengestelde Top 100 Beste Steden om een Baan te Vinden. Internationaal boekingsplatform HousingAnywhere zette de steden en redenen op een rij met München op nummer 1. Als het om Nederland gaat, vinden we Amsterdam op 11 (zie kader), Rotterdam op 33, Den Haag op nummer 58 en Eindhoven op 59. Maar dit is de Top 10 die je kunt overwegen bij een banenjacht in den verre.

Criteria

HousingAnywhere heeft de lijst Beste Steden om een Baan te Vinden samengesteld aan de hand van zes criteria (en verbond daar scores aan).

1 Beschikbare banen (het aantal openstaande vacatures op LinkedIn).

2 Gemiddeld salaris (en kun je daarvan comfortabel leven?).

3 Leefkosten (gemiddelde maandelijkse lasten van huur en boodschappen).

4 Startup-score (een welvarende start up-community betekent veel internationale bedrijven en banen).

5 Kwaliteit van leven (veiligheid, gezondheid en milieu).

6 Ruimdenkendheid (vriendelijkheid, kennis van de Engelse taal en (raciale) tolerantie.

1 Cashen in München

München is een jonge, progressieve en tolerante stad en de nummer één om meerdere redenen. Het allerbelangrijkst is dat het wereldwijd geroemd wordt om het aantal internationale werknemers, de algehele kwaliteit van leven en de stappen naar groene innovatie. Daar komt bij dat München salarissen biedt die boven het typische Duitse gemiddelde uitkomen en er zijn talloze opties voor gezondheidszorg, bouwkunde en technologie. De stad ervaart ook een toename in jonge bedrijven en startups en, nooit verkeerd natuurlijk, het Oktoberfest wordt hier gehouden.

Top 11 beste steden om een baan te vinden
München. / Colourbox

2 Ontspannen in San Francisco

Het zonnige San Francisco in Californië is een broedplaats voor enkele van de grootste bedrijven, zowel in de Verenigde Staten als wereldwijd. Het kan interessant zijn om te weten dat de salarissen hoog zijn en dat de bedrijfscultuur over het algemeen meer ontspannen is dan in andere gebieden. San Francisco is ook een geweldige stad voor mensen in de tech en gezondheidszorg. De algehele beschikbaarheid van banen is aan de stad aan de westkust uitstekend te noemen.

Top 11 beste steden om een baan te vinden
San Francisco.

3 Kwaliteit in Zürich

Wanneer je aan Zürich denkt, denk je waarschijnlijk aan bankieren en dit is vermoedelijk waarom het vaak de financiële hoofdstad van de wereld wordt genoemd. Dus uiteraard zijn er veel beschikbare banen te vinden, in finance handel en vermogensbeheer in deze mooie stad gezegend met een uitzicht op de Zwitserse Alpen. Zürich staat vooral op nummer drie vanwege de uitstekende score op kwaliteit van leven.

Top 11 beste steden om een baan te vinden
Zürich.

4 Bruisend Boston

Boston, Massachusetts, is een andere Amerikaanse stad die een plek op de lijst wist te bemachtigen. Hoofdzakelijk omdat het als metropool veel topbanen biedt. Het staat bekend om zijn populariteit bij softwareprogrammeurs en mensen met een medisch beroep. Met een flink aantal instituten voor hoger onderwijs is Boston ook een logische plek voor pas afgestudeerden op zoek naar hun eerste baan.

Top 11 beste steden om een baan te vinden
Boston.

5 Goedbetaald Londen

Als je geen moeite hebt met wat bewolking of regen, is Londen voor jou het epicentrum van de financiële wereld. Trots pronkt de Britse hoofdstad met het hoogste aantal miljardairs ter wereld en volop mogelijkheden voor hen die op zoek zijn naar een economie- of handelsgerichte carrière. Banenzoekers in de juridische branche kunnen ook rekenen op een hoger salaris dan in andere Europese landen, wat van Londen tevens een goede keuze maakt voor het opbouwen van een goedbetaalde carrière.

Top 11 beste steden om een baan te vinden
Londen.

6 Energie in Berlijn

Trendy, hip Berlijn is niet alleen de hoofdstad van Duitsland, maar ook de thuisbasis van talloze wereldwijde bedrijven, waarvan sommigen de grootste werkgevers op de planeet zijn. Deze bestemming scoort altijd goed op energie- en milieutechnologie, dus als dit je passies zijn is deze drukke wereldstad een ideale match. Daar komt bij dat Berlijn populair is bij mensen die het leuk vinden om in co-workingplekken te werken, zoals freelancers, digital nomads of jonge managers die aan de strikte bedrijfscultuur willen ontsnappen.

Top 11 beste steden om een baan te vinden
Berlijn.

7 Werk aan de winkel in Frankfurt

Het is interessant om te zien dat drie verschillende Duitse steden in de ranglijst staan vanwege de beschikbaarheid van (internationale) banen. Frankfurt is een ander financieel Mekka, doordat het de thuisbasis is voor toonaangevende instituten als Deutsche Bank en Central Bank. De stad heeft een laag werkloosheidsgehalte, significant lager dan andere Duitse steden. Dit betekent dat er genoeg werk is, ook in branches die niet gerelateerd zijn aan finance.

Top 11 beste steden om een baan te vinden
Frankfurt.

8 Levendig Toronto

Toronto, Ontario, staat bekend als een schone, levendige stad gelegen in het oosten van Canada. Het is gerangschikt als een van de topsteden in de wereld op het gebied van kwaliteit van leven, wat belangrijk is wanneer je op zoek bent naar een mooie locatie om een nieuwe onderneming te starten. Het wordt ook vaak geprezen om de veiligheid, gezondheidszorg en transportmogelijkheden. Plus, als je interesse in het bankwezen ligt, dan heb je je perfecte match gevonden.

Top 11 beste steden om een baan te vinden
Toronto.

9 Uitzicht in Seattle

Seattle mag dan misschien als geen ander een uitzicht hebben vanaf de Space Needle-toren, maar het uitzicht op de banenmarkt is net zo spectaculair. De mogelijkheden in gezondheidszorg zijn in deze artistieke stad in de staat Washington legio en Seattle is ook nog eens de thuisbasis van winkelgigant Amazon.

Top 11 beste steden om een baan te vinden
Seattle.

10 Duurzaam Kopenhagen

Kopenhagen wordt regelmatig de meest leefbare stad ter wereld genoemd. De Deense stad heeft een historische geschiedenis als ‘s werelds oudste monarchie. De regio staat bekend om zijn duurzaamheid en innovatie en je gaat er heel wat meer vinden dan alleen het beroemde standbeeld van de Kleine Zeemeermin aan de waterkant. Met een opkomende economie gebaseerd op import en export, zijn opleidingen in business en handel een goede keus. Kopenhagen heeft bovendien een groeiend aantal beschikbare vacatures in juridische diensten en communicatie.

Top 11 beste steden om een baan te vinden
Kopenhagen.

11 Amsterdam nét buiten de Top 10

Onze hoofdstad staat op de 11e plek van beste steden voor het zoeken van werk. Het totale aanbod van banen in Amsterdam wordt goed genoemd. Ook scoort de stad uitstekend op het gebied van het aantal internationale bedrijven en het aantal start-ups. De hoogste score, niet geheel onverwacht, wordt behaald op ‘open-mindedness’ van de inwoners. „Uit ons vooronderzoek bleek dat een belangrijke overweging bij het verhuizen naar een andere stad is hoe ruimdenkend en tolerant de inwoners zijn”, zegt een woordvoerder van HousingAnywhere. „Amsterdam staat bekend als een echte smeltkroes en is een thuis meer dan 180 verschillende nationaliteiten.”

Top 11 beste steden om een baan te vinden
Amsterdam.

De complete Top 100 vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.