theme logoWerk & Inkomen

Likeability of5

Wat als vacatureteksten omgekeerd zouden zijn?

Ben jij het vastgeroeste stuk chagrijn dat we zoeken? ©Colourbox

Foto van 'Jelmer Visser'

15 NOV 2018

Vacatureteksten staan meestal niet bekend om hun orginaliteit en variatie. Voor die ene superuitdagende droomfunctie wordt altijd gezocht naar een enthousiaste kandidaat die voldoet aan een lang eisenlijstje. De bedrijven profileren zich als een moderne flexibele organisatie waarin zelfontwikkeling en ambitie de toverwoorden zijn. Vaak hebben ze om alles gezellig te houden ook een pingpong- of tafelvoetbal.

Toch zijn de meeste van dit soort functie-eisen en omschrijvingen vaak behoorlijk vanzelfsprekend. Dit komt pas echt goed tot uiting als je de woorden van een huis-tuin-en-keuken vacaturetekst omdraait. Hiermee wordt er dus als het ware een anti-vacaturetekst gecreëerd.

De functietitel

Vaak krijgt een openstaande functie een wollige titel toegewezen om zo de topkandidaten direct nieuwsgierig te maken. Een goede titel bestaat uit minimaal twee Engelse termen en een positief bijvoeglijk naamwoord. Het is het allerbelangrijkste om hier zo vaag mogelijk in te zijn waardoor mensen op verjaardagen nooit precies weten wat je doet zodat je hier zo interessant mogelijk over kunt doen met vage jargontermen en Angelsaksische buzzwords.

Laten we voor deze vacature zoeken naar een 'enthousiaste innovative commercial B2C-experience consultant'. Een tegenstelling hiervan is 'vastgeroest stuk chagrijn achter een bureau'. Deze 'uitdagende' en 'veelzijdige' functies vormen de basis van de anti-vacaturetekst.

Bedrijfsomschrijving

Een vacaturetekst begint vaak met een introductie van het bedrijf. Wat is het precies voor werkgever? Dat kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien.

Wij zijn een leuke succesvolle frisse start-up die op zoek zijn naar een ambitieuze versterking van ons innovatieve team. Ons hippe kantoor in het hartje van 020 is het thuis van onze moderne organisatie waar je samenwerkt met een groep enthousiaste en jonge collega’s die zich elke dag verder willen ontwikkelen. Drie woorden die ons team omschrijven zijn: informeel, ambitieus en gedreven. Geen werkdag is binnen onze dynamische werkomgeving hetzelfde. Er is altijd ruimte voor eigen inbreng en wij staan altijd open voor nieuwe ontwikkelingen. Pak nu je kans om mee te groeien binnen een snelgroeiend bedrijf.

Ofwel; wij zijn een muf bedrijf dat in zwaar weer verkeert, om er toch nog wat van proberen te maken zijn we op zoek naar een lui stuk onkruid die elke dag exact hetzelfde werk wil doen. Ons kantoor is gevestigd in een blokkendoos aan een snelweg in Flevoland en heeft al sinds 1984 hetzelfde interieur met van die vergeelde lamellen en computermonitors. Binnen deze gedateerde geestdodende kantoortuin, die wordt verlicht door TL-buizen in een treurig systeemplafond, werk je samen met een groep extreem lakse collega’s die continu zeuren over hun fysieke pijntjes en niet kunnen wachten tot ze met pensioen gaan. Zaken als daglicht, felle kleuren of hoop komen bij ons niet naar binnen.

Drie woorden die ons team omschrijven zijn: hiërarchisch, misantropisch en ongemotiveerd. Als je bij ons aan de bak gaat, weet je gegarandeerd dat elke dag vermoeiend, frustrerend en voorspelbaar is. Wij doen zaken al veertig jaar op exact dezelfde manier en waag het niet om hier verandering in te willen brengen. Pak nu je kans om jarenlang, week in week uit, exact hetzelfde te doen binnen een ongelofelijk bureaucratische en rigide organisatie. Hou jij van sleur? Dan ben je bij het juiste adres.

Functie

Als Innovative commercial customer experience consultant ga je samen met je multi-disciplinaire team, Data Driven Decisions maken. Je weet als geen ander hoe je onze bestaande klanten en prospects telefonisch op de hoogte brengt van onze vernieuwende producten en diensten. Zo bouw je aan duurzame relaties en krijg je bij ons alle ruimte om je ambities en talenten verder te ontwikkelen Hierbij verlies je de doelstellingen van stakeholders geen moment uit het oog en anticipeer je op nieuwe ontwikkelingen. Je maakt deel uit van een enthousiaste groep collega’s die jou ondersteunen in je dagelijkse zoektocht naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Dagelijks staat er een gezonde lunch voor je klaar waar we met z'n allen van genieten. 

Ofwel; als vastgeroest stuk chagrijn die achter een bureau zit, ga je elke dag met een flinke portie tegenzin naar je werk. Wanneer bij ons de telefoon gaat dan klinkt er over de hele afdeling een diepe zucht. Oh nee, een klant. Wat moet hij nou weer? Verongelijkt neem je de telefoon op om erachter te komen wat die rotklant wil. Probeer hem hierbij zo snel mogelijk af te kappen en uit te kafferen.

Zo zorg je ervoor dat klanten ons met rust laten, bij ons krijg je alle ruimte om je ambitie te verliezen en talent de nek om te draaien. Jong talent is sowieso uit den boze want vroeger was alles beter. Moet je onverhoopt toch een klant helpen? Ughl... praat dan voornamelijk over jezelf of stuur hem van het kastje naar de muur volgens een van onze interne klantje-pest-procedures. Nieuwerwets gedoe op het gebied van onze producten en diensten - geen idee wat die zijn, boeit ook niet - zijn een absolute afknapper, wij doen al sinds 1984 hetzelfde en dat werkt niet. Niks aan veranderen dus.

Je wordt opgenomen in ons groepje gefrustreerde eenlingen die allemaal op hun eigen eilandje werken en elkaar het licht in de ogen niet gunnen, ook proberen ze je op allerlei valse manieren het werk onmogelijk te maken. Laat geen lunch in de koelkast staan want dat vreten ze op, vooral als je jouw naam erop zet. Als we een avocado, speltbrood, walnoten, kwark of vage zaadjes in je lunchtrommeltje vinden, lachen we keihard je uit. Daarna word je op staande voet ontslagen. Je eet maar gewoon een bruine boterham met kaas van thuis, mafkees.

Eisenlijstje

Jij:

- bent flexibel en hebt geen 9-tot-5-mentaliteit;

- werkt zelfstandig en houdt van aanpakken;

- bent enthousiast, communicatief en gedreven;

- bent een echte teamplayer;

- bent een stressbestendige doorzetter;

- bent een creatieve out of the box denker;

- bent klant- en resultaatgericht;

- bent een proactieve doorpakker;

- hebt minimaal hbo denk- en werkniveau;

- hebt 5 jaar relevante werkervaring;

- hebt affiniteit met onze diensten en producten;

- beschikt over een gezonde dosis humor;

- hebt een commerciële mindset;

- kan werken met Microsoft office;

- woont in Amsterdam en omgeving.

Jij:

- werkt volgens een strikt schema waar geen minuut van mag worden afgeweken, te laat komen is een pré;

- werkt geen minuut langer dan nodig en maakt er een sport van om zo min mogelijk werk te verzetten door te webwinkelen of een half uur op de wc te blijven voor een grote boodschap. Roken is een pré;

- hebt constant aansturing nodig en houdt van spullen op de grond te mieteren;

- haat werken en menselijk contact en bent bovendien lui;

- zit tegen een burnout en geeft direct op bij een tegenslag;

- denkt volgens onze interne procedures waar nooit (IK HERHAAL NOOIT) van mag worden afgeweken;

- vindt klanten vervelend en focust zich liever op irrelevante details zoals de kleuren van punaises ofzo (verzin maar wat);

- raakt in paniek als er onverhoopt iets moet gebeuren;

- hebt een diploma dat nul raakvlakken heeft met wat wij doen; (liefst iets met expressionistische dans of creatieve therapie, whatever)

- minimaal 5 jaar irrelevante werkervaring; (een folderwijkje van vroeger is prima)

- hebt compleet geen interesse in onze producten of diensten;

- vindt Freek de Jonge nog steeds grappig;

- denkt vooral na over hoe je ons meer geld kan kosten;

- hebt nog nooit gebruik gemaakt van het internet of een tekstverwerker;

- woont op een Waddeneiland of ergens in Zuid-Limburg. Woonachtig zijn in Tadzjikistan is een pré.

Aanbod

De vacature wordt afgesloten met een aanbod, hierin staat wat je allemaal terugkrijgt van je eventuele toekomstige werkgever. Ook dit is vaak puntsgewijs opgesteld.

Wat bieden wij?

- Een jong team met leuke collega's

- Dagelijks overheerlijke koffie en vers fruit

- Een afwisselende en uitdagende functie

- Vele doorgroei- en interne opleidingsmogelijkheden bij een snelgroeiend bedrijf

- Uitstekende secondaire arbeidsvoorwaarden

- Een gezellige vrijdagmiddagborrel en een tafelvoetbal

- Een marktconform salaris

Wat bieden wij? 

- Kuchende en gefrustreerde oude horken als collega’s

- Vieze oploskoffie die soms een maand oud kan zijn en rozijnen die vorig jaar nog druiven waren

- Een veel te simpele kantoorbaan waarbij verveling en frustratie elke werkdag overheerst

- Een kantoorbaan waarbij je elke dag hetzelfde doet tot we besluiten de stekker er eindelijk uit te trekken (kan nooit lang meer duren, goddank)

- HAHAHAHAHA nee.

- Van die geforceerde teamuitjes waar niemand zin in heeft met naambordjes

- Een vorstelijk salaris van 632.772,- per vier weken. Maar pas op; mocht je teveel ambitie tonen of een of andere vervelende streber zijn die hier dingen wil veranderen dan ontslaan we je direct.

Enthousiast geworden? Jammer, jij valt af. Heb je totaal geen zin in deze functie? Reageer dan per fax. Heb je geen fax? Wat jammer nou, helaas hebben we een kandidaat gevonden die beter paste bij het door ons gewenste profiel. We zouden liegen als we zouden zeggen dat we je écht succes wensen met verdere sollicitaties. Maar het staat zo onbeleefd als we dit niet in het geautmomatiseerde afwijsmailtje zetten dat we met een druk op de knop naar jou en de andere losers - waaronder Priscilla van der Beek uit Schagen - sturen die door ons HR-algoritme zijn afgewezen. Doei.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature zijn we overigens gek op! Wij komen graag in contact met jouw meest ongemotiveerde en gefrustreerde kandidaten, hier betalen we je superveel geld voor. Neem contact met ons op via de Teletekstchat of via het omschrijvingsvak van een incassokaart. 

Bekijk Alles Pijltje

lol
user_f7c8a82ff04df850188bca330f8bc58159b6b03e_avatar

Wat doet onregelmatig werken met je? 'Je mist alles'

Wat doet onregelmatig werken met je?

Veel Nederlanders zitten gewoon op kantoor van negen tot vijf / Getty Images

Foto van 'Anne Kersten'

12 DEC 2018

Negen van de tien vacatures zullen het regeltje ingebouwd hebben: geen negen tot vijf mentaliteit. Toch is dat wel wat de meeste Nederlanders doen. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt namelijk dat de meeste Nederlanders gewoon een kantoorbaan hebben.

Zoveel mogelijkheden tot flexwerken of avond- of weekenddiensten, maar toch houdt men vast aan de traditionele kantoortijden. Er is volgens het SCP weinig bewijs voor een 24/7 samenleving. Op zich ook heel logisch, want het hebben van onregelmatige werktijden is absoluut geen pretje. Sterker nog, het is een behoorlijke aanslag op je privéleven.

'Ik mis alles'


Droombaan: betaald worden om te reizen

Droombaan: betaald worden om te reizen

Je zal met de familie meereizen naar exotische plekken en hen daar fotograferen / Getty Images

Foto van 'metronieuws'

11 DEC 2018

De wereld over reizen, wie wil dat nou niet? En dan ook nog eens betaald worden? Ja, wij willen! Het enige dat je hoeft te doen is hier en daar een fotootje te maken. En daar krijg je ook nog eens het aardige bedrag van tachtigduizend dollar voor.

Uniek verzoek

Op de fotosite Perfocal staat sinds een paar dagen een „uniek verzoek", zoals ze het zelf omschrijven. Het gaat namelijk om een familie, die op zoek is naar een fotograaf. Niet heel vreemd zou je zeggen. Maar de familie is op zoek naar iemand die voor een langere periode met ze mee wil reizen. Okee.. Dat kunnen we aan toch?


Een op de vijf huishoudens komt moeilijk rond

Foto van 'Jelmer Visser'

10 DEC 2018

Ongeveer anderhalf miljoen huishoudens in Nederland, zo'n 21 procent van het totaal, heeft een betalingsachterstand omdat zij hun vaste lasten niet kunnen betalen. Dit blijkt uit cijfers van het Nibud, dat onderzoek deed naar het bestedingspatroon van meer dan 2500 huishoudens.

In het rapport Financiële Problemen 2018 is tevens te lezen dat 38 procent van de ondervraagden moeite heeft met rondkomen. Bij 240.000 huishoudens maakt het Nibud zich zorgen. „De problemen zijn dusdanig groot, dat zij er zonder hulp niet uit komen," aldus Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.


Elke dag spontane praatjes met bijzondere mensen

Van cijfers op kantoor naar praatjes in de tram

Ayoub: Het is mijn werk om mensen veilig naar hun bestemming te brengen! Mensen waarderen dat en bedanken me vaak.

In samenwerking met Olympia Nederland

10 DEC 2018

Ayoub (22) is trambestuurder via Olympia. Eerst was hij administratief medewerker, nu rijdt hij dagelijks mensen naar hun bestemming. Hoe kwam hij tot deze keuze? En wat hebben verantwoordelijkheid en keelpastilles hiermee te maken?

,,Drie jaar zat ik op kantoor als administratief medewerker. Het eerste jaar was helemaal geweldig. Ik vond het dankbaar werk en had de verantwoordelijkheid over de administratie van dertig bedrijfjes. Dat ze mij dit toevertrouwden! Die verantwoordelijkheid vond ik fijn, maar in het tweede jaar begon ik het contact met andere mensen te missen. Dan was ik blij als er werd gebeld en even met iemand kon praten. Met dat inzicht wilde ik iets doen. Via een vriend kwam ik op de tram. Eerst als conducteur en later als bestuurder. In dat werk heb ik zowel verantwoordelijkheden als contact met mensen. Daar krijg ik energie van."

'Ik houd van dat spontane'


Kerstborrel? Trek je glitters uit de kast!

Foto van 'Claartje Vogel'

10 DEC 2018

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: de kerstborrel.

Krijg je dit jaar alleen koffie en een kerstpakket? Of ben je de hele avond zoet met eten, drinken en activiteiten? De kerstborrel is traditie en toch ziet zo’n feest er in elke organisatie anders uit. Bovendien verschillen de trends per jaar. Wat kun je verwachten en hoe ga je daarmee om?

Erik Kroon van Bedrijfsfeest.nl heeft goed zicht op wat Nederlandse bedrijven doen met kerst. Hij organiseert feesten voor allerlei type organisaties: van (semi-)overheid tot it-bedrijven en zorgorganisaties. „Kerst valt gunstig dit jaar voor de bedrijfsborrel”, zegt hij. „Ik zie dat veel bedrijven de kerst- en nieuwjaarsborrel combineren. De meest populaire data dit jaar zijn donderdag 20 en vrijdag 21 december.”


Twee banen! Talje krijgt er volop energie van

Camera videoTwee banen! Talje krijgt er volop energie van

Talje: ’Werk dat ertoe doet, daar krijg ik energie van.’

In samenwerking met Olympia Nederland.

4 DEC 2018

Talje (31) koos voor twee banen tegelijk: ze is zelfstandig architect én werkt via Olympia op de bloemenveiling. Waarom geeft juist deze combinatie haar meer energie en voldoening?

„Toen ik in 2015 mijn eigen architectenbureau startte, liep het meteen goed en had ik leuke opdrachten. Maar ik werkte veel alleen en wilde meer contact met anderen. Omdat ik echt een mensen- mens ben, dacht ik: misschien moet ik iets voor erbij zoeken.” Aan het woord is Talje, die meer contact met collega’s wilde en via Olympia een mooie kans kreeg. „Ik werd distributiemedewerker op de bloemenveiling. Eerst op uit- zendbasis en binnen een paar jaar was ik teammanager in vaste dienst. Mijn twee banen hebben niets met elkaar te maken, maar ik vind het geweldig: ’s ochtends bloemen, ’s middags huizen en kantoren.”

Voldoening waar ze naar zocht


‘Probeer als leidinggevende niet populair te zijn’

‘Probeer als leidinggevende niet populair te zijn’

Leiderschap is geen doel op zich. Het is slechts een middel, aldus Joël Aerts. Foto: Pexels.

Foto van 'Amarins de Boer'

3 DEC 2018

De meeste leiderschapsboeken gaan over wat succesvolle leiders doen, maar ze vertellen je meestal niet hoe je je ontwikkelt tot zo’n leider. Volgens spreker en auteur Joël Aerts moeten we juist daar veel meer aandacht aan besteden.

„4 principes, 5 stappen, 6 tips…”, begint Joël Aerts, auteur van het boek Ontwikkel je Leiderschap. „Allemaal over hoe jij het gedrag van een succesvolle leidinggevende óók kunt toepassen in jouw leven. Maar zo makkelijk werkt het niet. Iedere leider is anders en leidinggeven aan een groep laboranten werkt anders dan aan een groep jonge saleshonden.”

De inspiratie voor zijn boek komt voort uit zijn eigen leven. „Op jonge leeftijd ging ik ontwikkelingshulp doen in Afrika. Al snel moest ik leidinggeven, terwijl ik daar helemaal geen ervaring mee had. Vandaaruit kreeg ik de behoefte om me te verdiepen in leiderschapsontwikkeling.”


Zeg eens eerlijk, waarom werk jij?

Camera videoZeg eens eerlijk, waarom werk jij?

Janne (links) en Armine.

In samenwerking met Adecco

3 DEC 2018

Natuurlijk werk je om geld te verdienen, maar als het goed is niet alleen daarom. Er is namelijk nog zoveel meer dan werk. Wat is jouw motivatie? Uitzendbureau Adecco is op zoek naar deze persoonlijke verhalen, die de achterliggende motivatie zijn voor mensen om te werken.

Niet alleen een vacature vullen en kijken naar wat op dát moment bij iemand past, maar juist ook de toekomst voor ogen houden. Vooruitdenken en meedenken; dat is voor Adecco #meerdanwerk. Want iedereen is anders en werkt om verschillende redenen. Daarom vraagt Adecco nu aan iedereen: waar doe jij het voor? Om te sparen voor een wereldreis of studie, om iets terug te doen voor de wereld? Of werk je om een huis te kunnen kopen of voor die ene droomauto?

Tussenjaar zinvol besteden


Ex-profvoetballer: Ik dacht dat m'n geld niet op kon

Ex-profvoetballer: Ik dacht dat m'n geld niet op kon

Bijna een derde van de jongeren heeft hun financiën niet op orde. Melvin Kolf (32) had dat ook niet.

Foto van 'Amarins de Boer'

27 NOV 2018

Het betaalgedrag van Nederlandse jongeren is zorgwekkend. Dat vindt incassobureau Intrum, dat onderzoek deed naar betaalgedrag.

Bijna een op de drie jongeren tussen de 18 en 24 jaar heeft geen overzicht in zijn maandelijkse in- en uitgaven en heeft daardoor zijn financiën niet op orde. Een gevolg hiervan is dat bijna 60 procent van de jongeren een of meerdere rekeningen de afgelopen zes maanden te laat heeft betaald.

Social media


‘Mensen die stressen, zijn niet zwak’

‘Mensen die stressen, zijn niet zwak’

Het zijn juist vaak de krachtige mensen die last krijgen van stress, aldus Jan Schouten. Foto: Pexels.

Foto van 'Amarins de Boer'

26 NOV 2018

Er is al veel over stress geschreven, maar te vaak in een negatieve context. Dat vinden Jan en Willem Schouten (vader en zoon). Met hun nieuwe boek Enjoy your life, f*ck the stress willen ze dat beeld veranderen.

Kortaf reageren op goedbedoelde opmerkingen van collega’s. Niet goed in slaap kunnen komen. Bij de eerste de beste emotionele scène van een film in huilen uitbarsten. Het overkomt ons allemaal weleens, maar wie hier vaak last van heeft, is gewaarschuwd. Je hebt last van stress.

„Vaak wordt gedacht dat stress alleen voorkomt bij mensen die zwak zijn”, zegt Jan Schouten, oprichter van adviesbureau Schouten & Nelissen. „Maar het zijn vaak juist de krachtige mensen die last krijgen van stress. Mensen die te veel hooi op hun vork nemen en vanuit hun kracht te veel energie verspillen.”


Pensioensparen: 'Start er zo snel mogelijk mee'

Pensioensparen: 'Start er zo snel mogelijk mee'

De pensioendiscussie lijkt ver van je af te staan, maar dat is niet zo / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

22 NOV 2018

Een nieuw pensioenstelsel komt er voorlopig nog niet, de gesprekken zijn namelijk dinsdagavond stukgelopen. De ene partij laat weten dat ‘de kloof’ niet gedicht kon worden, de andere heeft het over een gemiste kans.

Heet hangijzer

Het nieuwe pensioenstelsel mag gerust een heet hangijzer genoemd worden. De onderhandelingen duren al maanden en een oplossing is nog niet in zicht. In de discussie staan het kabinet en de werkgevers tegenover de vakbonden. Ze zijn het er beide over eens dat het huidige stelsel niet langer geschikt is voor de veranderingen op de arbeidsmarkt, maar hebben verschillende opvattingen over het nieuwe stelsel.


'Ik had mijn studieschuld in 1x kunnen aflossen'

Cryptomunten; gokken, beleggen of beide? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

21 NOV 2018

De wereld van cryptocurrency is een soort Wilde Westen. De koersen leken eind vorig jaar tot aan de sterren te gaan, maar zijn alweer een poosje flink aan het dalen. Na een aantal maanden stabiel geweest te zijn, bereikte de koers van de bitcoin dinsdag zijn absolute dieptepunt.

Waar je in december 2017 nog meer dan 16.000 euro moest neertellen voor een Bitcoin, is dat bijna een jaar later slechts 4200 euro. En niet alleen op de bitcoinmarkt is er sprake van een grote crisis, ook de talloze virtuele munten die je met bitcoin kan kopen zijn flink in waarde gezakt in de afgelopen maanden.

Op het hoogtepunt was zijn portfolio 46000 euro waard ©Eigen beeld


Dit zijn de banen van de toekomst

©Unsplash

Foto van 'Merel Driessen'

19 NOV 2018

Terwijl door robotisering veel banen zullen verdwijnen, komen er in de toekomst ook veel nieuwe banen bij. Metro zocht uit welke banen we over een paar jaar veel meer gaan zien. Een tipje van de sluier: ambitie, passie en een opleiding in de IT zijn heel handig.

Voice UX Designer

Alexa, Bo en Echo klinken misschien niet zo bijzonder in jouw oren, maar over een paar jaar kun je ze niet meer wegdenken. Het zijn de namen van zogenaamde slimme speakers. Ondanks dat je ze nog niet zo veel in de Nederlandse huishoudens ziet als in de Amerikaanse, heb jij er over een paar jaar vast ook een op je keukenaanrecht staan. Producten als Google Home en Apple Homepod komen voort uit het denkwerk van UX designer. „Een UX designer lost problemen op vanuit het gebruikersperspectief. Welke behoeften heeft gebruiker? Daar bedenken wij oplossingen voor”, vertelt Jasper Stender, zelf UX designer bij ICT-dienstverlener ilionx. UX staat voor User Experience, ofwel gebruikerservaring. De gebruikerservaring staat voor een UX designer op nummer 1 bij het ontwikkelen van producten en daarom worden de gebruikers al vroeg bij het proces betrokken. „Een voice UX designer ontwikkelt voornamelijk producten die je kan aansturen met je stem. Bijvoorbeeld een hulpapparaat bij het koken, die kan je op dat moment niet met je handen besturen. Dan bedenken we een apparaat dat je met je stem kan besturen.”


'Had ik de spelregels op de werkvloer maar geweten'

'Had ik de spelregels op de werkvloer maar geweten'

Het is zo belangrijk om te luisteren naar je innerlijke stem, benadrukt Julia Hart.

Foto van 'Amarins de Boer'

19 NOV 2018

Iedere maandag helpt Metro je op weg om het beste uit jezelf te halen. Vandaag: Julia Hart, auteur van Carrière Geheimen, die vertelt over succes op de werkvloer.

Op de werkvloer van het bedrijfsleven worden hoge eisen aan medewerkers gesteld, merkte Julia Hart al gauw. En dat viel niet altijd mee. Haar ervaringen deelt ze in het onlangs verschenen boek Carrière Geheimen. „Had iemand mij als twintiger maar uitgelegd wat de spelregels op de werkvloer zijn. Dan had ik sommige dingen heel anders aangepakt.”

Julia Hart (51) is opgegroeid in Engeland en verhuisde voor de liefde zo’n dertig jaar geleden naar Nederland. Ze had een journalistiek-diploma op zak, maar kon daar in Nederland niet direct een baan mee vinden. „Geen enkele krant zag het zitten iemand aan te nemen die geen Nederlands sprak”, vertelt Hart. Ze ging daarom aan de slag bij een communicatiebureau, waar ze het vak en de taal in rap tempo eigen maakte. Kort daarna bood een van haar corporate klanten haar een baan aan. „Ik wist dat er weinig doorgroeimogelijkheden waren bij het bureau waar ik zat, dus besloot ervoor te gaan.”


'Door jobhoppen kom ik nu niet meer aan een baan'

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

16 NOV 2018

Een paar keer switchen van baan, ‘want dat staat zo lekker ervaren’. Het is iets wat sommige mensen (specifiek jongeren) soms lijken te denken, maar werkgevers staan overwegend negatief tegenover jobhoppen, blijkt uit onderzoek van Indeed.

Iets minder dan 70 procent van de werkgevers nodigt sollicitanten die vaak van baan zijn gewisseld niet eens uit op gesprek. En dit terwijl jobhoppen met de jaren steeds normaler wordt. Steeds meer jongeren juist schijnen te denken dat het regelmatig wisselen van baan positief bijdraagt aan hun carrière, want ‘meer werkervaring’.

Standaard


Groei UvA en Erasmus gaat ten koste van de kwaliteit

Groei UvA en Erasmus gaat ten koste van de kwaliteit

Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

15 NOV 2018

De groei van het aantal studenten bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) leidt tot verlies van kwaliteit van het onderwijs.

Bedrijfskunde en rechten

Dat staat in de Keuzegids Universiteiten 2019, waarin de universitaire opleidingen in Nederland onder de loep worden genomen. De UvA en de EUR zijn het afgelopen jaar uitgegroeid naar meer dan 7000 eerstejaars. In Rotterdam zijn vooral de opleidingen bedrijfskunde en rechtsgeleerdheid gegroeid.


Politievakbond vindt werkdruk agenten veel te hoog

Politievakbond vindt werkdruk agenten veel te hoog

Het lijkt erop dat de politie iedereen beschermt, behalve zichzelf. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

12 NOV 2018

Het wordt meer de regel dan de uitzondering bij de politie: te lange werkdagen, te weinig pauzes, te veel nachtdiensten. De werkdruk bij de korpsen is zo hoog dat de arbeidstijdenwet dit jaar - net als vorig jaar - ruim 200.000 keer is overtreden. Politievakbond NPB noemt dit ‘absurd veel’, schrijft het AD.

Het lijkt erop dat de politie iedereen beschermt, behalve zichzelf. De arbeidstijdenwet (ATW) is er namelijk om werknemers te behoeden voor te lange werkdagen. De politiekorpsen houden die overtredingen zelf bij. De verwachting is dat het aantal overtredingen dit jaar nog verder oploopt tot ongeveer 208.000. Vorig jaar was het aantal overtredingen zelfs nog hoger, toen stond de teller op maar liefst 228.000 overtredingen. Het aantal getelde overuren is ook enorm: 1,5 miljoen in 2017 en dit jaar een verwachte 1,36 miljoen uur.

'Agenten zijn op'


Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Camera videoChauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Jeroen: Ik kom met energie thuis en ben trots op het mooie en belangrijke werk dat ik heb gedaan.

In samenwerking met Olympia Nederland

12 NOV 2018

Jeroen (38) is vrachtwagenchauffeur via Olympia en gaat genietend over de wegen. Waarom is zijn energie toegenomen, waar is hij trots op en hoe betekenisvol is zijn werk?

„Tien jaar lang was ik steigerbouwer. Er was veel vraag naar vrachtwagenchauffeurs en ik kom uit een familie in de transport, dus ik dacht: waarom niet? Nu rijd ik voor een groot bouwbedrijf.”

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Unsplash

Meer salaris, meer geluk, maar het houdt een keer op

Foto van 'Elselotte Smink'

8 NOV 2018

Och, als er toch wat (of flink) meer geld op die bankrekening stond… Dan zou je allicht wat gelukkiger zijn. En dat klopt, tot op een bepaalde hoogte.

Een Belgisch onderzoeksbureau deed onderzoek naar het meest perfecte maandsalaris. En jawel: wie maandelijks 2500 euro uit te geven heeft, is net iets gelukkiger dan iemand die 2000 euro netto op de salarisstrook ziet staan. Voor wie 3500 euro netto verdiend, kan het geluk helemaal niet op.

Niet gelukkiger