Merel Driessen
Merel Driessen Geld & Carrière 9 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

Waarom je die carrièreswitch wel moet maken

Van maatschappelijk werker naar fulltime huismoeder en nu haar eigen adviesbureau voor twijfelaars en keuzestressers: in dertien jaar tijd switchte Madelon Rijkers tal van keren van baan. Ze had een gatenkaas aan banen van een cv, maar kwam er uiteindelijk door al die carrièreswitches wel achter wat ze nou echt leuk vindt. „Als je nu niet gelukkig bent met wat je doet, doe daar dan niet moeilijk over en ga iets anders doen.”

Droombaan gezocht

Nadat Madelon in 2002 was afgestudeerd, begon ze haar carrière als maatschappelijk werker. Al snel merkte ze dat dat toch niet bij haar paste. „Het was heel traag en een beetje zijig. Ik ben wat meer commerciëler en sneller.” Ze koos voor de psychiatrie en ging mensen verzorgen, maar daar zat ze al helemaal niet op haar plek. In 2004 maakte Madelon haar eerste echte carrièreswitch: ze ging medicijnen verkopen aan artsen. „Als je vanuit de hulpverlening naar de commerciële wereld gaat, maak je een soort switch. Ik stapte over naar de dark side.”

Jarenlang bleef Madelon aan de dark side zitten. Ieder jaar stapte ze over naar een ander bedrijf en haar salaris bleef maar stijgen. Maar echt leuk vond ze het uiteindelijk niet en zes jaar later besloot ze haar geluk ergens anders in te zoeken. „Toen switchte ik naar fulltime moederschap, ik dacht dat dat mijn droombaan was.” Ook dat wist Madelon lange tijd vol te houden, maar opnieuw kwam ze er achter dat dit niet was wat haar gelukkig maakte. „Door een hele rare samenloop van omstandigheden kwam ik erachter dat ik voor mezelf wilde beginnen en dat dat eigenlijk was wat ik altijd al had moeten doen.”

Madelon Rijkers heeft nu haar eigen adviesbureau voor twijfelaars en keuzestressers. / Foto: archief Madelon

Nu richt Madelon zich op „ambitieuze twijfelaars en keuzestressers”. Het zijn voornamelijk vrouwen tussen de 25 en 35 jaar die zich bij haar melden omdat ze geen idee meer hebben van wat ze nog met hun werk willen doen. Ze helpt ze datgene te vinden wat ze leuk vinden. Twijfelen en keuzestress hebben, is iets wat Madelon zelf vaak ook deed. Toch hielpen de carrièreswitches haar wel. „Juist doordat ik heel veel geswitcht ben, weet ik nu heel goed wat ik leuk vind. Uit al die banen kwam wel één aspect naar voren wat ik leuk vind.”

Onthego_carriereswitch

Nieuwe kansen

Dat het juist nu de tijd is om carrièreswitches te maken, weet Marlot Anna Cruiming te vertellen. Als CEO van de vacaturewebsite Jobbird ziet ze hoe duizenden werkgevers momenteel nieuwe mensen proberen te trekken. „Ik geloof dat als je niet de juiste keuze hebt gemaakt, je gewoon moet verder kijken. Het werk is er echt wel. Eigenlijk heb je altijd wel de zekerheid dat je je droombaan vindt.”

Vooral millennials raadt ze het aan om altijd te kijken naar andere baankansen. „Nieuwsgierigheid is een belangrijke eigenschap om te ontwikkelingen en verder te kijken dan je neus lang is. Als je het voor het uitkiezen hebt, doe het dan vooral. Ik geloof echt dat als je bijvoorbeeld om het anderhalf jaar van job switcht, dat beter is dan welke opleiding dan ook. Misschien geef je er je zekerheid mee op, maar het levert ook nieuwe kansen, nieuwe prikkels, nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden en soms ook een hoger salaris.”

Ook Madelon vindt dat vooral nu mensen zich niet gevangen moeten voelen in hun baan. „Zeker in de huidige tijd kun je veel meer om je heen kijken. Vraag jezelf af of je nog gelukkig bent en zo kan doorgaan. Als het antwoord nee is, dan moet je iets anders gaan doen. Mensen zetten zich te veel vast op definitieve dingen. Ze denken dat als ze nu een baan kiezen, ze daar aan vastzitten tot aan hun pensioen.”

Verder kijken dan salaris

Marlot ziet dat de vacatures op Jobbird steeds aantrekkelijker worden, door bijvoorbeeld hogere salarissen die worden aangeboden. Toch vindt zowel Marlot als Madelon dat het salaris niet de voornaamste reden moet zijn om te switchen. Volgens Marlot is vooral vrijheid in je werk een belangrijk factor. „Freedom en flexibility zijn de keywords voor een millennial. Die voorwaarden moeten duidelijk naar voren komen in een vacature.”

Voor Madelon is het vooral belangrijk dat een baan datgene biedt wat je leuk vindt om acht uur per dag te doen. „Mensen die echt een baan willen hebben die bij ze past, moeten eigenlijk aan andere dingen denken dan functietitels en inhoud. Het gaat ook om werkomstandigheden: wat heb je aan normen en waarden nodig van werkgevers en collega’s? Wat je gelukkig maakt zit ‘m soms in de hoek waar je niet kijkt.” Zelf weet ze inmiddels wel dat dat niet altijd het hoge salaris is. „Van een heel groot salaris en een dure auto onder je kont, kan je ook ongelukkig thuiskomen. Dan kan je jezelf wel troosten met dure feestjes, maar daar ga je het niet mee winnen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.