Rosan de Vos
Rosan de Vos Geld & Carrière 16 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Ben je introvert? ‘Een kantoortuin is echt een hel’

„Werktuinen zijn echt de hel voor introverte mensen. Je hoort overal geluiden, mensen wippen de hele dag langs en er zijn continu afleidingen”, vertelt ondernemer Charlotte van ’t Wout (30) aan Metro. „De gezamenlijke lunchpauze of het ‘gezellige koffierondje’? Dat is echt dodelijk vermoeiend.”

Van ’t Wout lanceert maandag 20 augustus met haar bedrijf C Academy de Instagramcursus ‘Introvert Like a Boss’, waarin ze leert hoe je als introvert je grenzen aangeeft. Maar hoe functioneer je als introvert nou het best in die kantoortuin, waar er wordt verlangd dat je jezelf sociaal opstelt en veel met elkaar spart op de werkvloer?

„Een introvert persoon is niet per se stilletjes en heel verlegen, maar deze persoon haalt juist energie uit alleen zijn in plaats van allerlei sociale aangelegenheden”, legt Van ’t Wout uit. „Zo ben ik bijvoorbeeld vrolijk, sociaal en mondig. Maar als ik mensen vertel dat ik introvert ben, zijn ze altijd heel verbaasd. Een introvert persoon heeft simpelweg minder prikkels van buitenaf nodig om hetzelfde effect te hebben als een extravert persoon.”

De geforceerde lunchpauze

Het is belangrijk om te weten hoe je in elkaar steekt, zodat je hier in het werkleven op kunt inspelen. „Als je bijvoorbeeld totaal geen zin hebt om met je collega’s te lunchen, moet je dit gewoon aangeven”, zegt van ’t Wout. „Dat is juist alles behalve raar. Eén derde van de mensen is introvert, grote kans dat ze jaloers zijn op het feit dat jij dit durft te zeggen.”

De ellendige brainstormsessies

Ook brainstormsessies zijn niet de leukste bezigheden. Zo hebben extraverte mensen vaak het hoogste woord en denken introverte mensen langer na over hun antwoorden. „De introvert denkt snel: ‘wat ik te zeggen heb, weet iedereen waarschijnlijk toch al’. Maar deze antwoorden zijn juist ontzettend waardevol.”

„Bij een brainstorm doe je er goed aan van tevoren te bedenken wat je gaat zeggen. Lees alvast de onderwerpen door en oefen het desnoods. We leven in een extraverte wereld: je wil niet te boek staan als ‘die ene collega die nooit wat zegt’.”

Plan focusuren

Om je goed te concentreren en energiek te blijven, moet je de sociale babbel tijdelijk voorkomen door de juiste werkplek te vinden. Van ’t Wout: „Ga niet aan het gangpad zitten, maar zoek juist een plekje aan het raam. Op deze manier kun je lekker in stilte werken”

„Plan daarnaast focusuren in, bijvoorbeeld twee uurtjes waarin je helemaal alleen werkt. Stuur een mailtje naar je collega’s dat je je even twee uur afzondert en daarna weer tijd hebt voor een praatje. Je kunt ook je oortjes inpluggen, al luister je geen muziek. Dat geeft ook een signaal af.”

Positieve geluiden

„Als je niet uitkomt voor het feit dat je introvert bent, is het alleen maar lastiger. Dan voel je je niet gehoord, ben je helemaal kapot, chagrijnig of overprikkeld.” Van ’t Wout is er altijd open over en daar wordt altijd positief op gereageerd. „Ik zeg dan gewoon: ‘Ik houd even een momentje voor mijzelf, en doe daarna weer sociaal en gezellig’.”

https://www.instagram.com/p/BmgYII1FaBL/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.