Start: Alles over werk & geld

‘Vakbonden hebben jongeren nodig’

‘Vakbonden hebben jongeren nodig’

Het wordt steeds moeilijker om een vuist te maken aan de onderhandelingstafel. Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

9 JUL 2018

Staken komt de laatste jaren steeds vaker voor. Na de leraren, buschauffeurs en metaalwerkers, voeren nu ook personeelsleden van academische ziekenhuizen, beveiligers op Schiphol en leden van de politiebonden actie voor een betere cao.

Werknemers staakten in 2017 32 keer, dat is vaker dan in de 28 jaar ervoor, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat komt doordat het economisch beter gaat met ons land; er wordt dan meer gestaakt. Hetzelfde geldt omgekeerd: gaat het economisch slechter, dan staken mensen minder snel. Ze zijn dan allang blij dat ze werk hebben.

Keihard onderhandelen

Toch komt staken steeds meer onder druk te staan. Het aantal mensen dat lid is van een vakbond daalt. „Met als gevolg dat ook de slagkracht afneemt”, zegt Ramon Meijerink (30), lid van politievakbond ACP. „Vakbonden kunnen met minder leden niet meer keihard onderhandelen.”

Vorig jaar telden de vakbonden samen 1,7 miljoen leden, 15.000 minder dan het jaar ervoor. Nog geen 4 procent van de leden is onder de 25. Ook het aantal leden tussen de 25 en 45 jaar is de laatste jaren flink gedaald. In 2012 waren er 548.000 mensen van deze leeftijd lid van een vakbond, vorig jaar waren dat er 436.000.

'Dat komt nog wel'

Meijerink, hoofdagent in Tilburg, is 17 jaar als hij zich aansluit bij politievakbond ACP. Deels door het groepsgevoel, deels door de goede werving, zegt hij. „Zodra je op de politieacademie komt, wordt benadrukt waarom het zo belangrijk is om je aan te sluiten bij een vakbond.” En dat werpt zijn vruchten af: ruim tachtig procent van de meer dan 60.000 politiemedewerkers is lid van een politievakbond.

‘Vakbonden hebben jongeren nodig’

Ramon Meijerink (30) is lid van politievakbond ACP.

De politiebonden voeren sinds maandag actie, omdat ze vinden dat het personeel „als citroenen wordt uitgeknepen”. Dat vindt Meijerink ook. „We kunnen ons werk niet fatsoenlijk meer doen”, zegt hij. „Dat komt doordat we met te weinig werknemers te veel werk moeten doen. Doordat we voorlopig geen boetes meer uitschrijven voor kleinere overtredingen, hopen we met de politiebonden snel een betere cao te krijgen.”

Hoewel Meijerink actief lid is van de politiebond, ziet hij ook dat leeftijdsgenoten steeds minder vaak lid worden van een vakbond. „Dat is iets voor als je richting je pensioen gaat, zeggen ze dan.”

Ongeneeslijk ziek

Dat steeds minder jongeren lid worden van een vakbond is een zorgwekkende trend, zegt Paul de Beer, vakbondsprofessor en hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam. „Vaak is het verwijt dat vakbonden te weinig opkomen voor jongeren of mensen met een deeltijdbaan. Maar dat klopt niet. Denk maar aan vakbond FNV die ervoor gezorgd heeft dat het jeugdminimumloon werd afgeschaft.”

Ook Meijerink heeft gemerkt dat een vakbond helpt. „Drie jaar geleden werd mijn vrouw ongeneeslijk ziek”, gaat hij verder. „Ik had toen met spoed zorgverlof nodig. Dankzij de vakbond zijn deze secundaire arbeidsvoorwaarden destijds goed geregeld. Zonder bond had ik dit verlof nooit kunnen hebben."

Maar ondanks de successen tellen vakbonden steeds minder leden. Dat komt volgens De Beer doordat de bonden in een negatieve spiraal zitten. „Vaak worden mensen lid als ze nog jong zijn en ergens beginnen met werken. Collega's attenderen nieuwe werknemers dan op het nut van een vakbond. Maar doordat steeds minder mensen lid zijn, worden jongeren steeds minder vaak aangesproken.”

‘Vakbonden hebben jongeren nodig’

Jongeren worden steeds minder vaak aangesproken door collega's over het nut van een vakbond, omdat die zelf ook steeds minder vaak lid zijn. Foto: Unsplash.

Iedereen profiteert

Ook doordat iedereen van een nieuwe cao profiteert, zien veel mensen volgens de vakbondsprofessor niet de urgentie van een vakbond in. „Werknemers vinden het vanzelfsprekend dat een nieuwe cao wordt geregeld en realiseren zich niet dat daar een vakbond achter zit. Daarnaast denken velen dat de overheid het allemaal wel regelt als er geen vakbonden meer zijn. Maar dat is niet zo.”

Maandag blijkt dat er bezuinigd en gereorganiseerd moet worden bij FNV. De vakbond heeft te maken met een teruglopend aantal leden en dus dalende contributie-inkomsten. „Dat je dan moet bezuinigen is onvermijdelijk”, zegt De Beer. „Maar het gevolg is dat je personeel moet laten vertrekken, waardoor je minder acties kunt organiseren en nog minder zichtbaar kunt zijn. Dat maakt de toekomst nog onzekerder.”


Views

2k+

Likeability of 6

Waar wil jij werken?

Foto van 'Metro'

16 JUL 2018

Wil je veel geld gaan verdienen? Of gaat het jou om de korte reistijd in de keuze van een nieuwe baan? We willen graag weten wat jij belangrijk vindt in je werk en in je zoektocht naar een nieuwe baan. Laat het ons weten door de volgende vragen te beantwoorden zodat wij je goed kunnen blijven informeren en inspireren over alles dat met werk en carrière te maken heeft.

Vul hieronder de enquete in.


likelol
user_071e8a5028b6216e045aafa21ccd8be1251332d6_avataruser_76947f4a960bbf91980d8b56779e611bbeb6c584_avatar

Views

4k+

Werknemer tegen baas: 'Voor jou tien anderen'

'Wat ik jou kan bieden? Wat kan jij mij bieden, baas?' ©Unsplash

Foto van 'Jelmer Visser'

19 JUL 2018

„Voor jou tien anderen", deze zin hoorde je vaak uit de mond van managers tijdens de crisis toen er nog veel werkloosheid was. Anno 2018 zijn de rollen omgedraaid, het is nu eerder de werknemer die dit tegen zijn baas zegt. Millennials op de arbeidsmarkt zijn kritischer dan ooit. De werkloosheid loopt terug en bedrijven hebben steeds meer moeite om personeel te vinden en te behouden.

Geeft een functie niet genoeg uitdaging, hangt er een uitgebluste sfeer op de werkvloer of is er geen ruimte voor persoonlijke ontwikkeling? Dan is de jonge werknemer binnen no-time weer vertrokken en gaat hij op zoek naar een andere baan, blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Raet.

Grote kans dat zij over twee jaar geen collega's meer zijn ©Pexels, Christina Morillo


Views

2k+

'Vierdaagse fulltime werkweek beter dan vijfdaagse'

Zij zijn blij omdat ze productiever, energieker en relaxter zijn van een vierdaagse werkweek ©Unsplash, Rawpixel

Foto van 'Jelmer Visser'

19 JUL 2018

Als jij een dag minder in de week zou moeten werken voor hetzelfde salaris, zou je dat dan doen? Waarschijnlijk wel. En in Nieuw-Zeeland namen ze de proef op de som.

Een bedrijf experimenteerde met een fulltime werkweek van vier in plaats van vijf dagen en is razend enthousiast over de resultaten. De kortere werkweek was zo'n groot succes dat zij niet meer anders willen.


Views

2k+

‘Je bent als pakketbezorger soort Speedy Gonzales’

Foto ter illustratie, niet de persoon uit dit verhaal ©ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

17 JUL 2018

‘Gekkenwerk.’ Zo noemt Drees* het bezorgen van pakketten. Hij is woordvoerder van de Belangenvereniging voor Pakketdistributie (BVPD) en heeft jaren zelf pakketten bezorgd. Inmiddels heeft hij een eigen postbedrijf, waar zo’n 30 man voor werken. „Bezorgers werken soms van 9 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds.”

Steeds meer werkdruk bij grote pakketbezorgers ©ANP

12 uur per dag


Views

3k+

'Laat winkelier op zondag zelf bepalen open te gaan'

'Laat winkelier op zondag zelf bepalen open te gaan'

In bijna driekwart van de gemeenten zijn de winkels al iedere zondag open. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

17 JUL 2018

Het is 1984 als winkeliers voor het eerst hun deuren op zondag mogen openen. Winkels mogen dan nog op maximaal vier zondagen per jaar hun deuren openen. Tegenwoordig zijn in bijna 70 procent van de gemeentes de winkels zeven dagen per week geopend. Maar wat levert de koopzondag eigenlijk op?

Mensen hebben niet opeens meer te besteden, dus de economie gaat dankzij koopzondagen niet harder groeien, zegt Frank Quix, universitair docent Retailstrategie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook geven we volgens hem niet meer uit op zondag dan op een andere dag, zoals bijvoorbeeld op zaterdag. Toch staat Quix niet negatief tegenover winkelen op zondag: „Door zeven dagen per week open te zijn creëer je voor consumenten meer kansen.”

‘Helemaal geen regels meer’


Views

1k+

Droombaan over de grenzen: hoe werkt dat?

Foto van 'metronieuws'

16 JUL 2018

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: werken in het buitenland, hoe zit dat financieel? 

Je leert andere culturen kennen, je bekijkt vraagstukken vanuit een nieuw perspectief en het staat ook nog eens interessant op je cv. Werken in het buitenland is niet alleen avontuurlijk, maar is ook nog eens goed voor je ontwikkeling. Steeds meer Nederlanders maken hun droom waar om eens een paar maanden of jaren buitenlandervaring op te doen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek emigreerden in de eerste 11 maanden van 2017 zo’n 134.000 Nederlanders. Dat is 7 procent meer dan het jaar ervoor. Verder doet zo’n 24 procent van de Nederlandse studenten buitenlandervaring op (bron: internationale studentenorganisatie EP-Nuffic, 2014). Werken over de grens is dus populair, maar hoe zit dat eigenlijk financieel?

Voordeel


Views

1k+

Werk je veel over? Dan heb je meer kans op diabetes

Werk je veel over? Dan heb je meer kans op diabetes

Overwerken verhoogt bij vrouwen de kans op diabetes type 2. Foto: Unsplash.

Foto van 'metronieuws'

15 JUL 2018

Werk jij vaak een paar uurtjes over per week? Dan kun je daar maar beter niet langer een gewoonte van maken.

Uit Canadees onderzoek, waarbij twaalf jaar lang meer dan 7000 werknemers onder de loep zijn genomen, blijkt namelijk dat overwerken de kans op diabetes type 2 verhoogt.

51 procent meer risico


Views

700+

Wil je rijk lijken? Gebruik een iPhone en sojasaus!

Amerikanen denken dat deze mensen veel geld hebben ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

13 JUL 2018

Hoe zie je eigenlijk of iemand rijk is? Wanneer iemand uit een dikke Ferrari stapt met een Rolex in een driedelig Armani-pak kan dit het een en ander verraden. Maar er zijn gelukkig ook subtielere en goedkopere spullen, boodschappen en gadgets die mensen associëren met rijkdom.

Het Amerikaanse National Bureau of Economic Research deed onderzoek naar deze perceptie en vond een aantal items en merken die gelinkt worden met een hoog inkomen. De absolute nummer een op deze lijst was het bezit van een iPhone. En op nummer twee stond de iPad.

Rijke-mensen-saus ©Ashim da Silva, Unsplash


Views

2k+

Spaanse ambtenaar runt 10 jaar lang stiekem bordeel

Carles Recio zoals de man heet, klokte iedere dag om 07.30 in bij het gebouw van zijn werkgever, om vervolgens terug naar huis te gaan. Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

12 JUL 2018

Een uurtje eerder weg gaan van werk op een warme zomerdag, het kan de beste overkomen. Een Spaanse ambtenaar maakte het wel heel bont, hij is veroordeeld omdat hij al ruim tien jaar niet op zijn werk is verschenen.

Carles Recio zoals de man heet, klokte iedere dag om 07.30 in bij het gebouw van zijn werkgever, om vervolgens terug naar huis te gaan. Daar runde hij een mannenbordeel en tekende hij erotische strips. 's Middags om 16.00 kwam hij weer terug om uit te klokken. Ook streek hij zijn jaarsalaris van 50.000 euro op bij de gemeente van Valencia.

Heel hard gewerkt


Views

7k+

Likeability of 5

Britse zakenman biedt 25-jarige bedelaar baan aan

Ryan Davidson op zijn eerste werkdag bij James Minns ©James Minns

Foto van 'Jelmer Visser'

12 JUL 2018

Ryan Davidson meldde zich maandag voor het eerst op zijn nieuwe werk. Nu zullen er wel meer 25-jarige gasten maandag hun eerste werkdag gedraaid hebben, maar met Ryan is iets bijzonders aan de hand. Hij was tot vorige week een dakloze bedelaar in de straten van Newcastle tot hij een zakenman om wat kleingeld vroeg.

Deze zakenman was James Minns, het tweetal raakte in gesprek en hij besloot Davidson, die al twee jaar geen vaste woon- en verblijfplaats had, een baan aan te bieden bij zijn bedrijf dat verf vervaardigt.


like
user_14c3343c6a3a8de9302841528d590246e8564ec0_avatar

Views

3k+

Dag ouderwets cv, hallo opvallende sollicitatie

Foto van 'metronieuws'

9 JUL 2018

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: vervangen social media en video het ouderwetse cv?

Videosollicitaties, volledige websites, je LinkedIn-profiel: je hebt als sollicitant talloze mogelijkheden om je werkervaring en ambities te laten zien. Heb je eigenlijk nog wel een curriculum vitae (cv) nodig?

Om daarachter te komen is het eerst goed om te weten waar je cv aan moet voldoen. Uit onderzoek van HR-platform Personeelsnet onder werving- en selectiemedewerkers blijkt dat een cv anno 2018 veel meer op de toekomst gericht is. Terwijl je vroeger een chronologische lijst maakte van opleidingen en werkervaring, ligt de focus nu meer op kwaliteiten, competenties en opgedane kennis. Wat je precies gedaan of geleerd hebt bij een werkgever is belangrijker dan je functietitel.


Views

2k+

Marijn weet hoe 't is: een 'baan' als achtbaantester

Marijn weet hoe 't is: een 'baan' als achtbaantester

Marijn in de achtbaan

Foto van 'Sofie Smulders'

5 JUL 2018

Uit 4400 aanmeldingen werd Marijn Vermeeren met een paar anderen gekozen om achtbanen te testen. Hij liep bij zeven grote pretparken als mystery guest naar binnen om alle achtbanen onder de loop te nemen.

Een serieuze klus, vertelt hij: „Het is de bedoeling dat je de rit omschrijft, wat je vindt van de bochten en de g-krachten en dat je de zittingen beoordeelt. Want of die überhaupt comfortabel zitten, daar denk je normaal gesproken niet over na.” Als achtbaantester moet je wel tegen een stootje kunnen, want je krijgt de nodige ritten voor de kiezen. Kwestie van een gedegen voorbereiding, weet Marijn. „Zorg dat je voldoende hebt geslapen en goed eet en drinkt.”

Achtbanen testen


Views

2k+

Verpleegster is baan beu en gaat bij Lidl werken

Wat verdient meer; vakkenvuller of verpleegster? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

4 JUL 2018

Een Britse verpleegster is gestopt met haar werk om vakken te gaan vullen bij de Lidl. Volgens haar is ze bij Lidl veel beter af omdat het vakkenvullen naast het feit dat dit meer verdient ook nog eens veel minder stressvol is.

De 28-jarige vrouw, die anoniem wil blijven, deelt haar verhaal met de London Economic. De NHS, de publieke zorgverstrekker die valt onder het Ministerie van Volksgezondheid, is volgens haar een zeer slechte werkgever.

Van zuster naar vakkenvuller


wow
user_d3a53b060885bd728a3a5f6ed28487994e6b544b_avatar

Views

11k+

Achtbaanfans opgelet: testers gezocht

Achtbaanfans opgelet: testers gezocht

Zit jij deze zomer in deze achtbaan als pretparktester? Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

4 JUL 2018

Voor pretparkliefhebbers mag een bezoekje aan attractiepark in de zomervakantie niet ontbreken. Goed nieuws voor deze attractiefans: dat kan nu helemaal gratis.

Alle achtbanen

De website Uitmetkorting.nl is namelijk op zoek naar achtbaantesters die alle achtbanen in de grootste pretparken van Nederland willen beoordelen. Een echte baan is het niet, maar de gelukkigen krijgen twee toegangskaartjes voor Drievliet, Duinrell, Efteling, Hellendoorn, Slagharen, Toverland en Walibi Holland.


Views

4k+

Hoera! Koffie is hartstikke goed voor je gezondheid

Hij loopt 12 procent minder kans om vroegtijdig te overlijden en is daarom vrolijk ©Pexels

Foto van 'Jelmer Visser'

3 JUL 2018

Een goede werkdag begint natuurlijk met een lekker kopje koffie. Die cafeïne-rush is niet alleen fijn voor de korte termijn maar ook voor de lange. Dit blijkt uit een studie die werd gepubliceerd in JAMA Internal Medicine. Hierin werd het koffieleutgedrag van een half miljoen mensen in Groot-Brittannië in de leeftijd van 38 tot 73 jaar oud tien jaar lang onder de loep werd genomen. Wat blijkt? Koffiedrinkers lopen minder risico om vroegtijdig te overlijden.

Lang en gezond leven


Views

4k+

Likeability of 5

Mathia (26) leeft van streamen van games

Foto van 'metronieuws'

2 JUL 2018

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: Mathia (26) is professioneel gamestreamer. 

Professioneel gamestreamer Tyler Blevins (27) verdient meer dan een half miljoen euro per maand. Hij filmt zichzelf terwijl hij de populaire schiet- en survivalgame Fortnite speelt en trekt daarmee zo’n 90.000 kijkers. Blevins is ’s werelds best verdienende gamestreamer, maar hij is niet de enige die ervan kan leven. Ook de Nederlandse Mathia Koolhout (26) is gamer van beroep. Ze haalde in 2016 een master Plant Biotechnology op de Wageningen Universiteit, maar besloot afgelopen maart van gamestreaming haar fulltimebaan te maken.

Ze heeft 23.000 followers en per livestream haalt ze 10.000 kijkers. De Culemborgse begon vier jaar geleden met het live uitzenden van haar games via internet. „In mijn studietijd speelde ik veel League of Legends”, vertelt ze. „Mijn vriendinnen houden totaal niet van gamen en ik wilde toch graag samen spelen. Daarom begon ik met streamen via Twitch.”


like
user_e8cdb7bc11315887e80f573cc0cd0ab3329927da_avatar

Views

3k+

'Nederland is het Silicon Valley op landbouwgebied'

Koning Willem-Alexander bij het 100 jarig bestaan van Universiteit Wageningen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

29 JUN 2018

Welk land exporteert het meeste voedsel van Europa? Frankrijk? Duitsland? Spanje? Nee, Nederland. Zelfs voor veel Nederlanders is dit niet bekend. Dat lijkt op het eerste gezicht ook best gek. We leven in een van de dichtstbevolkte landen op de planeet en om veel voedsel te produceren is een hoop oppervlakte nodig voor landbouw. Oppervlakte die we - gezien de grootte van ons land - helemaal niet hebben.

Hoe kan dit? Hoe kan Nederland, na de Verenigde Staten dat 237 keer zo groot is, het land zijn die het meeste voedsel exporteert van de wereld? VisualPolitik, een gerenomeerd YouTube-kanaal voor politieke junkies, legt het uit. In veertien minuten vertelt host Simon Whistler over hoe het kleine Nederland door innovatie en samenwerking zo'n pionier op het gebied van landbouw is geworden. Hij gaat zelfs nog een stapje verder: Nederland is het Silicon Valley op het gebied van landbouw.


Views

4k+

Dit vinden horecamedewerkers de allersufste grapjes

Foto van 'Jelmer Visser'

28 JUN 2018

Onregelmatige werkuren, lange dagen, nulurencontracten, stand-by-diensten, karig salaris en flink doorploeteren. Dit is de tijd van het jaar dat horecamedewerkers juist geen vakantie hebben. Sterker nog: ze hebben het hartstikke druk. Het is zomer en de terrassen stromen vol.

Een onvermijdelijk element van werken in de horeca is het contact met de gasten. En deze gasten maken het werk niet altijd makkelijker. Sommigen zijn bijzonder kritisch, anderen verwachten zonder enige aanleiding een speciale behandeling en er is een grote groep bijdehante lolbroeken. Over deze laatste groep gaat dit artikel. Wat zijn de meest voorkomende suffe grapjes en uitgekauwde mopjes die horecamedewerkers bijna dagelijks moeten aanhoren. Hier is een overzicht!


Views

12k+

Wonderkind Laurent (8) slaagt voor gymnasium
Likeability of 5

Wonderkind Laurent (8) slaagt voor gymnasium

Laurent Simons is pas acht en heeft nu al zijn gymnasiumdiploma op zak. (Eigen foto)

Foto van 'Amarins de Boer'

27 JUN 2018

De meeste kinderen kunnen als ze een jaar of acht zijn net de tafels uit hun hoofd, op de kaart aanwijzen waar Maastricht ligt en de persoonsvorm vinden in een zin. De 8-jarige Laurent Simons is net een stapje verder. Hij heeft deze week zijn gymnasiumdiploma in ontvangst genomen.

„De examens gingen goed”, vertelt vader Alexander (35), die het woord doet voor zijn zoon. „Laurent heeft mooie cijfers gehaald.” Verder ingaan op de cijfers wil hij liever niet, want hij wil niet dat zijn zoon druk voelt om te moeten presteren. „Hij rolt er gemakkelijk doorheen, maar we forceren niets.”

Wiskundige boeken


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

12k+