theme logoWerk & Inkomen

Likeability of5

Dit vinden horecamedewerkers de allersufste grapjes

Foto van 'Jelmer Visser'

28 JUN 2018

Onregelmatige werkuren, lange dagen, nulurencontracten, stand-by-diensten, karig salaris en flink doorploeteren. Dit is de tijd van het jaar dat horecamedewerkers juist geen vakantie hebben. Sterker nog: ze hebben het hartstikke druk. Het is zomer en de terrassen stromen vol.

Een onvermijdelijk element van werken in de horeca is het contact met de gasten. En deze gasten maken het werk niet altijd makkelijker. Sommigen zijn bijzonder kritisch, anderen verwachten zonder enige aanleiding een speciale behandeling en er is een grote groep bijdehante lolbroeken. Over deze laatste groep gaat dit artikel. Wat zijn de meest voorkomende suffe grapjes en uitgekauwde mopjes die horecamedewerkers bijna dagelijks moeten aanhoren. Hier is een overzicht!

De ijsbreker

Een goed begin is het halve werk. Dit geldt ook voor de terrasclowns. We beginnen met de groet, hoe wek je meteen een fantastische eerste indruk wanneer de bediening je begroet met een vriendelijke 'goedemiddag'? Probeer het volgende. „Dat bepaal ik zelf wel" of  „Nou dat moeten we nog maar afwachten" en de licht ondeugende „Maak jij mijn middag weer goed ja?." Vergeet niet om ongemakkelijk om jezelf te lachen als je deze briljante ijsbreker hebt gebruikt. Dit lachen om je eigen grappen is overigens overal op van toepassing.

Na de introductie is het tijd om wat te bestellen. Ook hier zijn allerlei creatieve inhakers op te verzinnen. Op de vraag: "Kan ik u helpen?", zijn antwoorden zoals "Dat weet ik niet, wat kun je allemaal?" of "Geen idee, kan jíj dat?" mogelijk. Omdat horecamedewerkers niet met honderden mensen op een dag spreken, zul je ongetwijfeld de allereerste zijn die deze uitermate scherpe wedervraag stelt. Wat een lol!

De drankjes

Loop ook eens een bar binnen met een kameraad en bestel twee bier. Neem de beide biertjes in ontvangst en vraag dan aan je metgezel: „Jij ook iets drinken?". Als de biertjes klaar zijn, volgt er een inspectie. Is de schuimkraag wel twee vingers? Even meten. Is het niet goed? Maak dan een neerbuigende opmerking over de tapkwaliteiten van de barman of bied aan het biertje zelf te tappen! Vraag tot slot nog of je dit drankje van hem kan krijgen en je hebt een vriend voor het leven gemaakt.

Ook bij andere dranksituaties zijn er gevatte oneliners mogelijk. Wanneer je de vraag krijgt of je een glas bij je flesje wil, zeg dan „Nee hoor, er zit immers al een glas omheen." Op de vraag of er ook ijs in je drankje moet is „Nee, het is al koud genoeg hoor", een klassieker. Wil je geld wisselen en een bankbiljet 'kleiner maken'? Vouw hem dan dubbel!

De bestelling

Terug naar het terras. De bediening arriveert met een vol dienblad en vraagt voor wie dat ene wijntje is. „Ik denk dat die voor haar is!", terwijl je wijst naar je dochter van acht. Geen kinderen bij je? Zeg dan dat de wijn voor 'Frits is', zonder aanwijzing. Horecatijgers weten direct alle namen van hun gasten bij binnenkomst. Moet je er nog wat lekkers bij? „Je mag er wel even bij komen zitten hoor!"

Nadat je de clown van het terras geworden bent tijdens de introductie en de drankjes, beginnen de magen te knorren. Biefstukje bestellen? Lekker. Bij het bestellen van een biefstuk horen namelijk wat vragen. Dit is een ideaal moment voor horeca-humor. „Wil je hem medium?", „Nee, doe maar lekker groot hoor!" „Nee, het gaat niet om het formaat, hoe wil je de biefstuk gebakken hebben?", „In een pan".

Geen zin in biefstuk? Vraag dan of de serveerster ook op de kaart staat. Dit zal zij ongetwijfeld waarderen, vooral als zij tientallen jaren jonger is dan jij. Staat er niks op wat je wil? Vraag dan of ze willekeurige gerechten hebben die niet op de kaart staan. Speciaal voor dit soort situaties hebben restaurants een verborgen voorraad van maaltijden die ze niet op het menu zetten. De klant - GAST! - is immers koning!

De rekening

Wanneer de maaltijd en de drankjes verorberd zijn, is de tijd van gaan gekomen. Je wenkt de bediening en vraagt: „Mag ik betalen?" Ongetwijfeld zul je dan een bevestigend antwoord krijgen. Haak hierop in met een „Jullie zeggen ook nooit nee he?". De gasten krijgen daarna de rekening gepresenteerd. Dit is een perfect moment om te vragen 'hoeveel de serveerster kost'. Is het een hoog bedrag? Zeg dan iets in de trend van „Ik wil alleen de drankjes afrekenen hoor, niet dit hele pand."

In veel gevallen moet er gepind worden en zal er volgens geheel Hollandse traditie gespreid betaald worden. Dit resulteert in een soort van ganzenpas van het voltallige gezelschap terrasgasten naar binnen om elk twee wijntjes en een vierde van een bittergarnituur af te rekenen. Nadat jij te horen hebt gekregen dat je hier niet met 'pen' kan betalen terwijl je een balpen uit je tas haalt, moet je er toch echt aan geloven. En ja, je moet hem er aan de voorkant insteken.

Heeft het pinapparaat een storing? Mooi. „Nou dan hoef ik dus niks te betalen", klinkt het uit jouw mond. Want zo werkt dat nou eenmaal. Nadat je de pintransactie hebt voltooid is je 'betaling geslaagd', dit woordje 'geslaagd' blijkt een grote trigger voor velen. Een goed moment voor een ad remme respons: „Hoera, ik ben geslaagd! Ga je me nu feliciteren?" of „Krijg ik nu een diploma?", doen het altijd goed.

Het bonnetje

De absolute finale start wanneer het bonnetje uit wordt geprint en de gast de vraag krijgt: „Wilt u het bonnetje mee?". Omdat hier zo ongelofelijk veel flauwe inhakers op mogelijk zijn, dit keer geen verhaalvorm maar een lijstje. Voorbeelden van olijke antwoorden op deze vraag zijn:

- „Nee die mag je houden als herinnering."

- „Nee die kan ik niet declareren."

- „Nee, ik krijg toch niks terug van de Belastingdienst."

- „Alleen als jij je nummer erop zet!"

- „Nee, maar ik wil jou wel meenemen hoor."

- „Ja, anders krijg ik ruzie met mijn vrouw."

- „Nee, ik kan het toch niet declareren bij m’n vrouw."

We sluiten het bezoek af met een fooi. Nou is Nederland niet echt een land van fooien en in de regel zijn de fooien - en de daarbij horende boodschappen - nogal karig. Wanneer je tien cent fooi hebt gegeven kun je nog zeggen dat het voor de uitzet, kinderwagen of het trouwfeest is. Is de kelner wat aan de jonge kant? Geen probleem, kan gewoon. En anders kan je altijd nog zeggen dat hij of zij er maar een lekker ijsje van moet kopen.

Ben je geïnspireerd geraakt door deze grapjes en ga je binnenkort naar een terras om ze uit te proberen? Vergeet niet dat de obers en serveersters van alles met je eten en drinken kunnen doen voor ze het aan je opdienen...

*Dit artikel is mogelijk gemaakt door de tientallen obers, serveersters, koks en barmensen die reageerden op mijn oproep. Ik wil hen graag bedanken voor hun input. Sommige van deze grapjes zijn op zichzelf wel leuk, maar vergeet niet dat de mensen die jullie terrasbezoek mogelijk maken honderden mensen op een dag bedienen. Hierdoor wordt origineel blijven extreem moeilijk. 

Bekijk Alles Pijltje

like
user_d12be7305c34b9705788754371f6bf4bce2d83ff_avatar

Twittertopman: Elon Musk is een gevaarlijk rolmodel

We zijn toe aan een gezondere relatie met onze telefoon / Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

13 JUN 2019

Niet teveel werken, regelmatig pauzes nemen en heel veel lachen. Twittertopman Bruce Daisley geeft les over de werkvloer.

In een tijd waar we veel van ons op zoek zijn naar geluk, is het belangrijk om ook je baan eens onder de loep te nemen. Geluk op de werkvloer zit ‘m misschien wel in hele andere dingen dan je in eerste instantie denkt. Bruce Daisley is vicepresident van Twitter, een bestellende auteur en mag zich inmiddels wel expert op het gebied van werkgeluk noemen.

Vaker pauze nemen


Amsterdamse 50-plussers vol ambitie voor een baan

Amsterdamse 50-plussers vol ambitie voor een baan

Erkal (rechts) en Larry staan te popelen om te beginnen aan een nieuwe baan. / Henk Seppen | Orange Pictures

In samenwerking met gemeente Amsterdam en Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam

6 JUN 2019

50-plussers zijn aantrekkelijke werknemers voor Amsterdam, want 5.600 Amsterdammers met een schat aan werkervaring zijn vol energie en ambitie om aan de slag te gaan. Dat geldt zeker voor Erkal en Larry.

Van de 150.000 Amsterdammers tussen de 50 en 64 jaar, zijn er 5600 actief op zoek naar een baan. Dit cijfer, van eind vorig jaar, betekent zo’n 190.000 jaar aan werkervaring. Dat is eeuwig zonde, zo vinden de gemeente Amsterdam en Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam. Daarom is de campagne Ontdek de 50PLUS in het leven geroepen. Hierin worden de aangeboren talenten van de 50-plussers onder de aandacht gebracht en hun geboortejaar als kwaliteitsstempel aangemerkt.

Enthousiaste 'jonge ouderen'


Werk jij liever mét of zónder manager?

Foto van 'Claartje Vogel'

27 MEI 2019

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: Nederlandse bedrijven experimenteren al jaren met zelfsturing. Werkt dat nou eigenlijk echt, werken zonder managers?

Supermarktmanagers zijn schaars, blijkt uit analyse van vacaturesite Indeed. Twee derde van de vacatures van Nederlandse supermarkten staat al meer dan twee maanden open.

Ook in Amerika heerst een personeelstekort. Mede daarom experimenteert supermarktketen Walmart met minder winkelmanagers in 75 vestigingen. Het bedrijf wil zo kosten besparen en tegelijkertijd aantrekkelijker worden als werkgever. De overgebleven leidinggevenden krijgen meer verantwoordelijkheid en meer salaris. Ook de rest van het personeel gaat erop vooruit. Zij krijgen meer training en waardering voor hun werk, belooft de supermarktketen.


Weinig ervaring? Zo pak je toch die droombaan!

Foto van 'Claartje Vogel'

20 MEI 2019

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: werk vinden zonder werkervaring.

„Ik wil gewoon een kans om verder te groeien”, zegt Arie Alderliesten. Hij is al een tijdje aan het solliciteren, maar telkens krijgt hij hetzelfde bericht: afgewezen. Want hij heeft te weinig ervaring.

Alderliesten heeft het op zich naar zijn zin bij zijn huidige werkgever, maar hij wil nog meer uitdaging en verantwoordelijkheid. Dus solliciteert hij naar banen als beleids- en projectmedewerker bij grote organisaties, zoals gemeenten. Hij heeft wel de juiste diploma’s, maar nog nooit zo’n baan gehad. „Werkgevers vragen drie tot vijf jaar ervaring in eenzelfde soort functie”, vertelt hij. „Mijn vraag is dan: denk je echt dat iemand die al jaren zo’n functie vervult, op zoek is naar dezelfde baan? Die medewerkers willen volgens mij juist een functie die uitdagender is.”


‘Schades van de aardbevingen snel afhandelen’

Camera video‘Schades van de aardbevingen snel afhandelen’

Wiona gaat voor de beste hulp voor alle mensen in het aardbevingsgebied.

In samenwerking met Olympia Nederland

20 MEI 2019

Wiona is Managementassistente bij NIVRE Calamiteiten & Projecten in Groningen via Olympia. Zij vertelt over de voldoening die ze haalt uit het helpen van mensen in het aardbevingsgebied.

Werk van betekenis doen, dat geldt absoluut voor Wiona (38). „Mijn werk is geweldig. Ik kan het niet anders zeggen. Elke dag ga ik met een lach naar mijn werk en kom ik met een lach weer thuis.” Sinds een half jaar werkt de vrolijke Wiona via Olympia als managementassistente bij NIVRE Calamiteiten & Projecten in Groningen. „Iedereen heeft wel gehoord van de aardbevingen in Groningen en de schade die vele duizenden huizen hebben opgelopen. Wij doen elke dag weer ons uiterste best om mensen in het aardbevingsgebied die schade melden, op een juiste, nette en snelle manier van dienst te zijn. Het is al vervelend genoeg dat ze schade hebben aan hun huis. Wij kunnen ze helpen door zo snel mogelijk schade-experts naar de woning te sturen, zodat de schadevergoeding kan worden afgehandeld. Zo krijgen de bewoners waar ze recht op hebben.”

Spin in het web


Amsterdamse werkgevers, ontdek talent 50-plussers!

Werkgevers, ontdek talenten van 50-plussers!

Laura Rijkelijkhuizen (links) en Astrid Bruyn staan te popelen om weer aan de slag te gaan. / Femmy Weijs

In samenwerking met gemeente Amsterdam en Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam

16 MEI 2019

50-plussers zijn aantrekkelijke werknemers voor Amsterdam, want 5600 Amsterdammers met een schat aan werkervaring zijn vol energie en ambitie om aan de slag te gaan. Dat is de boodschap van de campagne ontdekde50PLUS.

Van de 150.000 Amsterdammers tussen de 50 en 64 jaar, zijn er 5600 actief op zoek naar een baan. Dit cijfer, van eind vorig jaar, betekent zo’n 190.000 jaar aan werkervaring. Dat is eeuwig zonde, zo vinden de gemeente Amsterdam en Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam. Daarom is de campagne ontdekde50PLUS in het leven geroepen. Hierin worden de aangeboren talenten van de 50-plussers onder de aandacht gebracht en hun geboortejaar als kwaliteitsstempel aangemerkt.

Enthousiaste 'jonge ouderen'


Wat voor horecaheld word jij?

Wat voor horecaheld word jij?

In samenwerking met Hospitality Heroes

15 MEI 2019

Onafgebroken kolkt het, supporters zingen en springen en de sfeer dreunt door de muren in de Johan Cruijff ArenA. Dan is het rust en stromen de tribunes leeg, massaal naar de bar in een feestelijke optocht. Om dan je hoofd koel te houden en iedereen snel en vrolijk van een perfect getapt biertje te voorzien: dat is een vak. Een prachtig vak, dat helden nodig heeft. Die horecahelden zoekt Hospitality Heroes; een uitzendbureau voor kwalititeitshorecapersoneel. En als ze gevonden zijn, begint de training. Van gastvrijheidstrainingen tot taptrainingen. Er is genoeg kans tot ontwikkeling.

Van ArenA tot Rijksmuseum

Hospitality Heroes biedt niet alleen meer kennis van zaken, maar ook afwisseling. In collega’s én in werkplekken. Vanavond nog horecaheld in de Johan Cruiijff ArenA, morgen in het Rijksmuseum, bij de Harbour Club, of in het Postillion Hotel. Stuk voor stuk prachtlocaties die zoeken naar kwaliteit. Kwaliteit die beloond wordt, met een goed salaris en volop flexibiliteit in het bepalen van eigen uren.


Wat verandert er als we gaan samenwerken met robots?

Foto van 'Claartje Vogel'

13 MEI 2019

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: wat verandert er als we in de toekomst samenwerken met robots? En hoe kun je je daarop voorbereiden?

Grote kans dat jij over een paar jaar een robot als collega hebt. In 2030 ziet de werkdag van de meeste mensen er namelijk anders uit door automatisering, voorspellen onderzoekers van McKinsey (2017).

Ongeveer 60 procent van alle functies bestaan voor minstens 30 procent uit taken die geautomatiseerd kunnen worden. Voor een baan van 36 uur betekent dit dat zo’n 12 uur van je werkweek wordt overgenomen door een robot.


Leuke job? Zo zet je social media in!

Foto van 'Claartje Vogel'

6 MEI 2019

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: hoe maak je handig gebruik van social media om een baan te vinden?

Bekende tips voor wie een baan zoekt: google jezelf, verwijder je feestfoto’s en houd je social media-profielen neutraal. Twijfel je? Zet al je kanalen op privé. Maar als jij een flink aantal volgers hebt, is dat nogal een stap.

Joep Dijkstra van wervingsbureau Fintrex: „Voor de meeste vacatures is het echt niet erg, dat je wel eens met een wijntje in je hand op de foto staat. Sterker nog, het kan juist helpen om iets van je persoonlijkheid te laten zien.”


Arie op de fiets bij Cordaan: genieten in de zorg

Camera videoArie op de fiets bij Cordaan: genieten in de zorg

Arie Korevaar verzorgt met veel geduld de voet van een inwoner van de Jordaan. / Foto’s: Daan Blits

In samenwerking met Cordaan

6 MEI 2019

Hard werken? Uiteraard, maar genieten doet Arie Korevaar uit Amsterdam tijdens het zorg verlenen in zijn stad volop.

Kriskras door hartje hoofdstad begeeft hij zich op een hypermoderne fiets van cliënt naar cliënt. Arie Korevaar (40, verpleegkundige in de wijk), verzorgt sinds september 2018 Amsterdammers die hulp nodig hebben. Vol overtuiging, met inzet, duidelijke taal en een glimlach. Veel cliënten zijn wat ouder en soms eenzaam, dus een vrolijke noot voor deze mensen breekt hun dag.

Arie kwam via een thuiszorgorganisatie in Utrecht bij Cordaan in zijn eigen stad terecht. Hoewel Cordaan duizenden werknemers heeft, zijn er altijd nieuwe handen nodig. Arie laat daarom graag zien wat zijn mooie werk inhoudt. Metro volgde hem een ochtend (je kunt de video hieronder vinden) en trof hem zowel in de buurt van het Scheepvaartmuseum, bij de Prinsengracht en op enkele adressen in de Jordaan. Je snapt gelijk waarom Arie fietst…


Steeds meer aandacht voor gezondheid op de werkvloer

Foto van 'Claartje Vogel'

29 APR 2019

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: dit zijn de trends op het gebied van arbeidsvoorwaarden.

„Eigenlijk is het raar dat we met z’n allen om half negen in de file of in een volle trein staan”, vindt organisatiepsycholoog Lennard Toma. Daarom heeft hij in zijn bedrijf Keytoe de vaste werkdagen en -tijden helemaal losgelaten. „Mensen mogen werken waar en wanneer ze maar willen”, vertelt hij. Sinds kort ook op zaterdag of zondag.

Zijn marketingbureau komt regelmatig in het nieuws, omdat het team experimenteert met allerlei nieuwe arbeidsvoorwaarden. Zo hebben ze onbeperkt vakantiedagen en bouwde het bedrijf een app waarmee collega’s elkaars salaris bepalen.


Kwartier minder slapen beïnvloedt werkprestaties

Kwartier minder slapen beïnvloedt werkprestaties

Kwartier minder slapen beïnvloedt werkprestaties. /Colourbox

Foto van 'Metro'

28 APR 2019

Een paar minuten later naar bed gaan dan normaal lijkt misschien heel onschuldig. Toch heeft het wel degelijk invloed op je werkprestaties. Waarom? Al bij zestien minuten minder slaap ben je als werknemer minder geconcentreerd. Dat blijkt uit recent onderzoek van de University of South Florida.

Concentratie en piekeren

Voor het onderzoek werd er gekeken naar het slaappatroon en de werkprestaties van 130 Amerikanen, allen werkzaam in de IT-sector, allen van middelbare leeftijd en allen minimaal ouder van één kind van schoolgaande leeftijd. De respondenten gaven dagelijks aan hoelang ze 's nachts sliepen, hoe goed ze zich concentreerden op het werk en of ze die dag piekerden, ja of nee.


Bedrijfscultuur speelt bij man grote rol bij verlof

Bedrijfscultuur speelt bij man grote rol bij verlof

Hoewel overheden en organisaties vaak verschillende verlofregelingen hebben om ook mannen vaker ouderschapsverlof te laten nemen, betekent dit niet automatisch dat er ook gebruik van wordt gemaakt. Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

16 APR 2019

Maar weinig mannen kiezen voor ouderschapsverlof, een periode waarbij je onbetaald vrij krijgt om voor je kind(eren) te zorgen. Werken mannen met veel vrouwen, of neemt de baas ook verlof, dan doen mannen dit vaker.

Vaders die ouderschapsverlof opnemen, is niet gebruikelijk, blijkt uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Slechts elf procent van de vaders neemt ouderschapsverlof op, een periode waarbij werknemers tijdelijk minder werken om zo voor de kinderen te kunnen zorgen.

Carrière


Ja het kan: afstuderen bij je eigen bedrijf

Foto van 'Claartje Vogel'

15 APR 2019

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: een bedrijf beginnen terwijl je studeert.

Wist je dat je ook kunt afstuderen of stage lopen bij je eigen bedrijf? Dat deed bijvoorbeeld de 25-jarige Seth Leenman (zie foto). „Ik wilde altijd al een eigen zaak, ik wist alleen nog niet hoe die eruit moest zien”, vertelt Leenman. Hij volgde de opleiding Bedrijfsmanagement op de Fontys Hogeschool. „Tijdens de minor ondernemerschap werden we uitgedaagd om een bedrijfsplan te bedenken. Ik ben zelf gek op oldtimers en knutselde in mijn vrije tijd aan een Ford Mustang uit 1969. Dat kostte veel tijd en geld, dus ik wilde de auto gaan verhuren om mijn hobby te financieren.”

Tijdens gesprekken met andere oldtimerliefhebbers kwam hij erachter dat verhuur ingewikkeld is. Een verzekering regelen, klanten vinden, afspraken maken: het kost veel tijd en zo haal je minder snel winst met één auto. Tijdens de minor bedacht hij samen met docenten en coaches een manier om het efficiënter en makkelijker te maken. Leenman begon LoyaltyRide: een online verhuurplatform voor klassieke auto’s. Hij brengt huurders en verhuurders met elkaar in contact, controleert of huurders betrouwbaar zijn en regelt de verzekering en betaling. Hij verdient geld door een percentage van de verhuurprijs te rekenen. Via deze ’Airbnb voor oldtimers’ verhuurt Leenman dus niet alleen zijn eigen Mustang, maar auto’s van eigenaren uit heel Nederland.


Zzp’en is hip, ‘maar denk niet te makkelijk’

Zzp’en is hip, ‘maar denk niet te makkelijk’

Op de Dag van de ZZP'er kwamen 2000 zelfstandigen luisteren en netwerken.

Foto van 'Amarins de Boer'

8 APR 2019

Voor jezelf beginnen is hip. Het afgelopen jaar is het aantal zelfstandigen zonder personeel, ofwel zzp’ers, in ons land met zes procent gegroeid. „Mensen willen niet langer loonslaaf zijn.”

Meer vrijheid

Een lichte loods in Amersfoort was zaterdag het decor voor de Dag van de ZZP’er. Tweeduizend zelfstandigen kwamen luisteren naar sprekers, visitekaartjes uitwisselen en werken aan zichzelf, hun financiële zekerheid en werkgeluk. Alhoewel dat laatste bij de meesten wel goed zit.


Zo voorkom je tijdverspilling tijdens meetings

Foto van 'Claartje Vogel'

8 APR 2019

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: nooit meer naar een zinloze vergadering.

„Wat was die vergadering een tijdverspilling! En ik heb nog zoveel te doen.”

Komt deze uitspraak je bekend voor? Je bent niet de enige. Vergaderingen zijn lang niet altijd zinvol en dat is een probleem.


Betaald de wereld over reizen en eten proeven

Betaald de wereld over reizen en eten proeven

Het strand van Chili, een van de bestemmingen / Colourbox

Foto van 'Metro'

3 APR 2019

Een wereldreis maken, dat wil iedereen wel. En daar dan van alle lokale keukens proeven, zeker! Maar dat je daar dan ook nog eens betaald voor zou krijgen..

Te mooi om waar te zijn

Vibrant Vegan is op zoek naar een nieuwe Director of Taste. Een individu die nieuwe en innovatieve recepten naar het Verenigd Koninkrijk komt brengen. Je wordt dan verantwoordelijk voor het vinden en proeven van nieuwe exotische ingrediënten en recepten. Dat klinkt toch te mooi om waar te zijn?


Papadag: 'Ontwikkeling kinderen gaat zo snel'

/ Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

27 MRT 2019

Het traditionele beeld waarbij een moeder de kinderen van school ophaalt en de vader vijf dagen werkt is langzaam aan het veranderen. In steeds meer gezinnen werken beide ouders. Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat mannen sterk vasthouden aan hun voltijdse werkweek, ook als ze kleine kinderen hebben. Toch heeft de helft van de mannen met een kind van één jaar minimaal een halve ‘papadag’ per week. En in 2017 nam bijna negen op de tien werkende vaders bij de geboorte van hun kind een vorm van verlof op. Hoe combineren jonge vaders werken en zorgen? En hoe hebben bedrijven in Nederland dat geregeld?

Vrouwen schroeven wekelijkse arbeidsduur terug, mannen niet

Ruim 40% van alle vrouwen gaat minder werken of stopt na de geboorte van het eerste kind. Het vaderschap heeft nauwelijks gevolgen voor de arbeidsdeelname van mannen: vaders werken gemiddeld 40 uur per week, voor en na de geboorte. Volgens het CBS en Sociaal Cultureel Planbureau zouden de meeste vaders en moeders de zorg voor hun kinderen het liefst gelijk willen verdelen met een partner. Bijna vier van de tien vrouwen schroeft hun wekelijkse arbeidsduur terug na de geboorte van het eerste kind, terwijl dit bij mannen nauwelijks het geval is.


Zo los je roddels op het werk op

Foto van 'Claartje Vogel'

25 MRT 2019

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: op iedere werkplek wordt wel geroddeld. Wanneer is het een probleem en hoe los je dat op?

„In bedrijven met een soort familiecultuur wordt vaker geroddeld”, vertelt psycholoog en groepsdynamica-expert Natasja Hoex. „Vaak zijn het teams die elkaar goed kennen en elkaar ook buiten werk zien, bijna als een soort familie. Denk bijvoorbeeld aan een school of een plaatselijke dokterspraktijk. Juist in dit soort organisaties wordt roddel sneller een probleem.”

Zo begeleidde Hoex onlangs een basisschool in zo’n klein dorp. Het team werkte niet goed samen en er werd veel geroddeld. „Teamleden durfden elkaar geen directe feedback te geven, omdat ze het koste wat kost gezellig wilden houden”, legt ze uit. „Ze wilden de goede sfeer niet verpesten, maar moesten toch hun frustraties kwijt. Dus bespraken ze ergernissen in de wandelgangen.”