Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Geld & Carrière 20 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Dit bedrijf geeft elke twee weken een vrijdag vrij

We lezen het steeds vaker: bedrijven die werknemers zelf hun uren laten bepalen of dagen vrij geven. Vijf dagen per week van negen tot vijf op kantoor zitten lijkt niet meer van deze tijd. Adviesbureau Edo in het Engelse Bristol is het hier volledig mee eens en geeft haar werknemers elke twee weken een vrijdag vrij.

Wilde je deze vrijdag even langswippen voor advies? Dat kan nog steeds. Het bedrijf heeft de werkzaamheden zo ingericht dat werknemers eens in de twee weken gewoon een dagje extra vrij kunnen nemen. Het resultaat? Blije en gemotiveerde werknemers.

Claire Moyne, HR-manager bij het bedrijf, vierde haar eerste vrije vrijdag vorige week in het zwembad.

En volgens Moyne kan dat ook prima, want er wordt nu niet ineens tien dagen werk in negen dagen gepropt. Zij zegt tegen Metro UK dat de vrije tijd bijdraagt aan een meer betrokken en productiever team. „We zijn ontzettend blij dat we het Edo-team een betere balans kunnen bieden tussen werk en vrije tijd met de introductie van deze negen dagen werken in twee weken.”

In het nieuwe systeem hebben alle werknemers een ‘buddy’. Iemand met wie je binnen het bedrijf een team vormt. Met deze persoon maak je een schema wie welke vrijdag vrij neemt, zodat het bedrijf toch open blijft maar de werknemers meer uren buiten het kantoor doorbrengen. Volgens teamleider Ady Harold helpt de extra dag om maandag weer vol goede moed aan de slag te gaan.

Zweedse Fika

In Zweden gaan ze misschien nog wel een stapje verder. Daar is het heel normaal om elke werkdag een momentje te nemen om even niks te doen, schrijft NRC. Dat moment noemen ze de ‘Fika’. Om tien uur ‘s ochtends en drie uur ‘s middags hoef je niet aan te kloppen op een Zweeds kantoor, de kans is dan namelijk groot dat niemand je helpt.

Op die tijdstippen laten de werknemers de boel even lekker de boel en drinken ze koffie of kletsen ze erop los. Het klinkt als een doodgewone koffiepauze, maar dat is het niet. Tijdens de Fika mag je namelijk niet over werk praten. Alleen lichte onderwerpen worden besproken.

Deze Fika wordt gebruikt om de werknemers de rest van de dag productiever te laten zijn, maar eigenlijk ontbreekt tot nu toe wetenschappelijk bewijs om aan te tonen dat we ook echt productiever worden van zo’n moment van ontspanning. Maar zolang werknemers met meer plezier werken, zien wij dat als een plus!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.