Start: Alles over werk & geld

Zo sleep jij vandaag die toffe baan binnen

Foto van 'metronieuws'

4 JUN 2018

Elke maandag helpt Metro jouw carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: Ga op zoek naar de klik in een sollicitatiegesprek. „Jouw gesprekspartner wil niet alleen weten of je goed bent in je werk, maar ook hoe jij bent als collega.” 

Wat zijn de meest gemaakte fouten tijdens een sollicitatiegesprek? Experts Freek van Kraaikamp en Sabine Pieters vertellen wat het vaakst fout gaat en hoe je dat zelf kunt voorkomen.

1. Vragen uit je hoofd leren

Een gesprek dat stroef loopt is de nachtmerrie van elke sollicitant. Je komt ten slotte met een doel: die baan binnenhalen. „En dat is juist een grote valkuil”, vertelt loonbaanadviseur Freek van Kraaikamp. „Hoe meer je erin gaat alsof het een wedstrijd is, hoe groter de kans dat het gesprek moeizaam verloopt.”

Van Kraaikamp werkte tien jaar als recruiter en maakte talloze sollicitaties mee. Hij vertelt dat kandidaten vaak vergeten dat een sollicitatie een gesprek is, geen ondervraging. „Die fout heb ik zelf ook weleens gemaakt”, geeft hij toe. „Je bereidt moeilijke vragen voor en voert een soort toneelstukje op. Maar zodra de vragen veranderen, loop je vast.”

Hij traint sollicitanten het gesprek aan te gaan. „Ga er niet heen alsof je koste wat kost die baan wilt bemachtigen, maar zie het als een gesprek om te ontdekken of jij en de organisatie goed bij elkaar passen”, vertelt hij. „Bedenk vooraf wie jij bent, wat je kunt en wat je wilt. Lees de vacature goed, verdiep je in de website en stel daarna vragen waar jij een antwoord op wilt.”

Vragen stellen helpt je ook in die goede mindset te komen, vertelt sollicitatietrainer Sabine Pieters van Sollicitego. Zij ziet vaak genoeg dat mensen niet durven door te vragen. „Terwijl je op die manier een streepje voor hebt. Door vragen te stellen krijg je niet alleen informatie over je toekomstige werk, maar laat je ook blijken dat je oprecht geïnteresseerd bent in het bedrijf.”

2. Onpersoonlijke introductie

De voorstelronde van een sollicitatiegesprek is voor veel mensen ongemakkelijk, merkt Pieters. Volgens de coach zijn er drie dingen waarover je moet vertellen: je ervaring, je motivatie en iets persoonlijks. „Veel mensen laten één van de drie weg, soms zelfs opzettelijk. Vaak is dat het persoonlijke deel.”

Waarom zou je vertellen dat je hardloopt en drie kinderen hebt? Het gaat toch om de baan, denken veel mensen. Daarom hebben ze het in de introductie alleen over hun professionele ervaring. Toch zijn persoonlijke details erg belangrijk. „Jouw gesprekspartner wil niet alleen weten of je goed bent in je werk, maar ook hoe jij bent als collega. Hij wil weten of jullie een ’klik’ hebben en is op zoek naar overeenkomsten in persoonlijkheid of interesses. Dat kan bijvoorbeeld een gezamenlijke hobby zijn.”

Behalve het persoonlijke, vergeten sollicitanten vaak hun motivatie. Ze vertellen wel dat ze de functie graag willen uitvoeren, maar niet waarom ze dat juist in die organisatie willen doen. „Dit is vaak zo bij mensen die gewoon zo snel mogelijk een baan willen”, vertelt Pieters. „Het maakt ze niet uit bij welk bedrijf. Ook dan helpt het weer om vragen voor te bereiden. Als je laat zien dat je geïnteresseerd bent, heb je een sterkere sollicitatie.”

3. Te weinig onderbouwing

Een andere veelgemaakte misser is gebrek aan onderbouwing van je kwaliteiten. Van Kraaikamp: „Als jij vertelt dat je een teamspeler bent, wil een recruiter weten waar dat uit blijkt. Klinkt simpel, maar dit gaat zo ongelooflijk vaak fout.”

Je kunt dus beter vertellen over situaties waar jouw sterke punten uit blijken. Beweer jij dat je besluitvaardig bent? Noem dan een project waarin jij snel moest beslissen. Klantgericht? Vertel hoe jij een klant hebt geholpen en hoe hij daarop reageerde.

4. Verkeerde sturing

Elke sollicitant heeft wel een onderwerp waar hij liever niet over praat. Die studie die je niet hebt afgemaakt, de baan waar je bent ontslagen. Of misschien ben je nog wat onzeker over je vaardigheden als leider, maar weet je zeker dat je genoeg inhoudelijke kennis hebt. „De fout die veel sollicitanten maken, is die lastige onderwerpen meteen maar op tafel gooien”, vertelt Van Kraaikamp. „Dan ben ik er maar vanaf, denken ze. Het tegendeel is waar. Als jij begint over je leiderschapskwaliteiten, dan weet je haast zeker dat de recruiter daarop doorvraagt.”

Dat inzicht kun je gebruiken om het gesprek te sturen. „Begin juist over de zaken waar je graag over vertelt”, tipt Pieters. „Dat mag kort zijn, zo geef je de recruiter aanleiding om door te vragen. Noem bijvoorbeeld positieve eigenschappen waar je mooie voorbeelden bij hebt of begin over ontwikkelingen in jouw vakgebied waar je makkelijk over praat.”

5. Kleding

Het verschilt per branche en organisatie wat je het best aan kunt naar een sollicitatie. Sabine Pieters (Sollicitego): „Een accountant moet vaak in een driedelig pak verschijnen, maar solliciteer je bij bijvoorbeeld een gezondheidsorganisatie dan is een spijkerbroek met een jasje voldoende.”

Zorg dat de kleding schoon, netjes en ongekreukt is. Denk ook na over de kleur. Pieters: „Zwart en grijs zijn veilig. Wil je wat meer opvallen, kies dan voor ’betrouwbaar’ donkergroen of blauw. Pas op met rood en paars: de kleuren zijn nogal heftig. En in lichtroze kom je gauw ’soft’ over.”


Views

2k+

Werk je veel over? Dan heb je meer kans op diabetes

Werk je veel over? Dan heb je meer kans op diabetes

Overwerken verhoogt bij vrouwen de kans op diabetes type 2. Foto: Unsplash.

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 16:49

Werk jij vaak een paar uurtjes over per week? Dan kun je daar maar beter niet langer een gewoonte van maken.

Uit Canadees onderzoek, waarbij twaalf jaar lang meer dan 7000 werknemers onder de loep zijn genomen, blijkt namelijk dat overwerken de kans op diabetes type 2 verhoogt.

51 procent meer risico


Views

200+

Wil je rijk lijken? Gebruik een iPhone en sojasaus!

Amerikanen denken dat deze mensen veel geld hebben ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

13 JUL 2018

Hoe zie je eigenlijk of iemand rijk is? Wanneer iemand uit een dikke Ferrari stapt met een Rolex in een driedelig Armani-pak kan dit het een en ander verraden. Maar er zijn gelukkig ook subtielere en goedkopere spullen, boodschappen en gadgets die mensen associëren met rijkdom.

Het Amerikaanse National Bureau of Economic Research deed onderzoek naar deze perceptie en vond een aantal items en merken die gelinkt worden met een hoog inkomen. De absolute nummer een op deze lijst was het bezit van een iPhone. En op nummer twee stond de iPad.

Rijke-mensen-saus ©Ashim da Silva, Unsplash


Views

1k+

Spaanse ambtenaar runt 10 jaar lang stiekem bordeel

Carles Recio zoals de man heet, klokte iedere dag om 07.30 in bij het gebouw van zijn werkgever, om vervolgens terug naar huis te gaan. Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

12 JUL 2018

Een uurtje eerder weg gaan van werk op een warme zomerdag, het kan de beste overkomen. Een Spaanse ambtenaar maakte het wel heel bont, hij is veroordeeld omdat hij al ruim tien jaar niet op zijn werk is verschenen.

Carles Recio zoals de man heet, klokte iedere dag om 07.30 in bij het gebouw van zijn werkgever, om vervolgens terug naar huis te gaan. Daar runde hij een mannenbordeel en tekende hij erotische strips. 's Middags om 16.00 kwam hij weer terug om uit te klokken. Ook streek hij zijn jaarsalaris van 50.000 euro op bij de gemeente van Valencia.

Heel hard gewerkt


Views

6k+

Likeability of 5

Britse zakenman biedt 25-jarige bedelaar baan aan

Ryan Davidson op zijn eerste werkdag bij James Minns ©James Minns

Foto van 'Jelmer Visser'

12 JUL 2018

Ryan Davidson meldde zich maandag voor het eerst op zijn nieuwe werk. Nu zullen er wel meer 25-jarige gasten maandag hun eerste werkdag gedraaid hebben, maar met Ryan is iets bijzonders aan de hand. Hij was tot vorige week een dakloze bedelaar in de straten van Newcastle tot hij een zakenman om wat kleingeld vroeg.

Deze zakenman was James Minns, het tweetal raakte in gesprek en hij besloot Davidson, die al twee jaar geen vaste woon- en verblijfplaats had, een baan aan te bieden bij zijn bedrijf dat verf vervaardigt.


like
user_14c3343c6a3a8de9302841528d590246e8564ec0_avatar

Views

3k+

‘Vakbonden hebben jongeren nodig’

‘Vakbonden hebben jongeren nodig’

Het wordt steeds moeilijker om een vuist te maken aan de onderhandelingstafel. Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

9 JUL 2018

Staken komt de laatste jaren steeds vaker voor. Na de leraren, buschauffeurs en metaalwerkers, voeren nu ook personeelsleden van academische ziekenhuizen, beveiligers op Schiphol en leden van de politiebonden actie voor een betere cao.

Werknemers staakten in 2017 32 keer, dat is vaker dan in de 28 jaar ervoor, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat komt doordat het economisch beter gaat met ons land; er wordt dan meer gestaakt. Hetzelfde geldt omgekeerd: gaat het economisch slechter, dan staken mensen minder snel. Ze zijn dan allang blij dat ze werk hebben.

Keihard onderhandelen


Views

2k

Dag ouderwets cv, hallo opvallende sollicitatie

Foto van 'metronieuws'

9 JUL 2018

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: vervangen social media en video het ouderwetse cv?

Videosollicitaties, volledige websites, je LinkedIn-profiel: je hebt als sollicitant talloze mogelijkheden om je werkervaring en ambities te laten zien. Heb je eigenlijk nog wel een curriculum vitae (cv) nodig?

Om daarachter te komen is het eerst goed om te weten waar je cv aan moet voldoen. Uit onderzoek van HR-platform Personeelsnet onder werving- en selectiemedewerkers blijkt dat een cv anno 2018 veel meer op de toekomst gericht is. Terwijl je vroeger een chronologische lijst maakte van opleidingen en werkervaring, ligt de focus nu meer op kwaliteiten, competenties en opgedane kennis. Wat je precies gedaan of geleerd hebt bij een werkgever is belangrijker dan je functietitel.


Views

2k+

Marijn weet hoe 't is: een 'baan' als achtbaantester

Marijn weet hoe 't is: een 'baan' als achtbaantester

Marijn in de achtbaan

Foto van 'Sofie Smulders'

5 JUL 2018

Uit 4400 aanmeldingen werd Marijn Vermeeren met een paar anderen gekozen om achtbanen te testen. Hij liep bij zeven grote pretparken als mystery guest naar binnen om alle achtbanen onder de loop te nemen.

Een serieuze klus, vertelt hij: „Het is de bedoeling dat je de rit omschrijft, wat je vindt van de bochten en de g-krachten en dat je de zittingen beoordeelt. Want of die überhaupt comfortabel zitten, daar denk je normaal gesproken niet over na.” Als achtbaantester moet je wel tegen een stootje kunnen, want je krijgt de nodige ritten voor de kiezen. Kwestie van een gedegen voorbereiding, weet Marijn. „Zorg dat je voldoende hebt geslapen en goed eet en drinkt.”

Achtbanen testen


Views

2k+

Verpleegster is baan beu en gaat bij Lidl werken

Wat verdient meer; vakkenvuller of verpleegster? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

4 JUL 2018

Een Britse verpleegster is gestopt met haar werk om vakken te gaan vullen bij de Lidl. Volgens haar is ze bij Lidl veel beter af omdat het vakkenvullen naast het feit dat dit meer verdient ook nog eens veel minder stressvol is.

De 28-jarige vrouw, die anoniem wil blijven, deelt haar verhaal met de London Economic. De NHS, de publieke zorgverstrekker die valt onder het Ministerie van Volksgezondheid, is volgens haar een zeer slechte werkgever.

Van zuster naar vakkenvuller


wow
user_d3a53b060885bd728a3a5f6ed28487994e6b544b_avatar

Views

10k+

Achtbaanfans opgelet: testers gezocht

Achtbaanfans opgelet: testers gezocht

Zit jij deze zomer in deze achtbaan als pretparktester? Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

4 JUL 2018

Voor pretparkliefhebbers mag een bezoekje aan attractiepark in de zomervakantie niet ontbreken. Goed nieuws voor deze attractiefans: dat kan nu helemaal gratis.

Alle achtbanen

De website Uitmetkorting.nl is namelijk op zoek naar achtbaantesters die alle achtbanen in de grootste pretparken van Nederland willen beoordelen. Een echte baan is het niet, maar de gelukkigen krijgen twee toegangskaartjes voor Drievliet, Duinrell, Efteling, Hellendoorn, Slagharen, Toverland en Walibi Holland.


Views

4k+

Hoera! Koffie is hartstikke goed voor je gezondheid

Hij loopt 12 procent minder kans om vroegtijdig te overlijden en is daarom vrolijk ©Pexels

Foto van 'Jelmer Visser'

3 JUL 2018

Een goede werkdag begint natuurlijk met een lekker kopje koffie. Die cafeïne-rush is niet alleen fijn voor de korte termijn maar ook voor de lange. Dit blijkt uit een studie die werd gepubliceerd in JAMA Internal Medicine. Hierin werd het koffieleutgedrag van een half miljoen mensen in Groot-Brittannië in de leeftijd van 38 tot 73 jaar oud tien jaar lang onder de loep werd genomen. Wat blijkt? Koffiedrinkers lopen minder risico om vroegtijdig te overlijden.

Lang en gezond leven


Views

4k+

Likeability of 5

Mathia (26) leeft van streamen van games

Foto van 'metronieuws'

2 JUL 2018

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: Mathia (26) is professioneel gamestreamer. 

Professioneel gamestreamer Tyler Blevins (27) verdient meer dan een half miljoen euro per maand. Hij filmt zichzelf terwijl hij de populaire schiet- en survivalgame Fortnite speelt en trekt daarmee zo’n 90.000 kijkers. Blevins is ’s werelds best verdienende gamestreamer, maar hij is niet de enige die ervan kan leven. Ook de Nederlandse Mathia Koolhout (26) is gamer van beroep. Ze haalde in 2016 een master Plant Biotechnology op de Wageningen Universiteit, maar besloot afgelopen maart van gamestreaming haar fulltimebaan te maken.

Ze heeft 23.000 followers en per livestream haalt ze 10.000 kijkers. De Culemborgse begon vier jaar geleden met het live uitzenden van haar games via internet. „In mijn studietijd speelde ik veel League of Legends”, vertelt ze. „Mijn vriendinnen houden totaal niet van gamen en ik wilde toch graag samen spelen. Daarom begon ik met streamen via Twitch.”


like
user_e8cdb7bc11315887e80f573cc0cd0ab3329927da_avatar

Views

3k+

'Nederland is het Silicon Valley op landbouwgebied'

Koning Willem-Alexander bij het 100 jarig bestaan van Universiteit Wageningen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

29 JUN 2018

Welk land exporteert het meeste voedsel van Europa? Frankrijk? Duitsland? Spanje? Nee, Nederland. Zelfs voor veel Nederlanders is dit niet bekend. Dat lijkt op het eerste gezicht ook best gek. We leven in een van de dichtstbevolkte landen op de planeet en om veel voedsel te produceren is een hoop oppervlakte nodig voor landbouw. Oppervlakte die we - gezien de grootte van ons land - helemaal niet hebben.

Hoe kan dit? Hoe kan Nederland, na de Verenigde Staten dat 237 keer zo groot is, het land zijn die het meeste voedsel exporteert van de wereld? VisualPolitik, een gerenomeerd YouTube-kanaal voor politieke junkies, legt het uit. In veertien minuten vertelt host Simon Whistler over hoe het kleine Nederland door innovatie en samenwerking zo'n pionier op het gebied van landbouw is geworden. Hij gaat zelfs nog een stapje verder: Nederland is het Silicon Valley op het gebied van landbouw.


Views

4k+

Dit vinden horecamedewerkers de allersufste grapjes

Foto van 'Jelmer Visser'

28 JUN 2018

Onregelmatige werkuren, lange dagen, nulurencontracten, stand-by-diensten, karig salaris en flink doorploeteren. Dit is de tijd van het jaar dat horecamedewerkers juist geen vakantie hebben. Sterker nog: ze hebben het hartstikke druk. Het is zomer en de terrassen stromen vol.

Een onvermijdelijk element van werken in de horeca is het contact met de gasten. En deze gasten maken het werk niet altijd makkelijker. Sommigen zijn bijzonder kritisch, anderen verwachten zonder enige aanleiding een speciale behandeling en er is een grote groep bijdehante lolbroeken. Over deze laatste groep gaat dit artikel. Wat zijn de meest voorkomende suffe grapjes en uitgekauwde mopjes die horecamedewerkers bijna dagelijks moeten aanhoren. Hier is een overzicht!


Views

12k+

Wonderkind Laurent (8) slaagt voor gymnasium
Likeability of 5

Wonderkind Laurent (8) slaagt voor gymnasium

Laurent Simons is pas acht en heeft nu al zijn gymnasiumdiploma op zak. (Eigen foto)

Foto van 'Amarins de Boer'

27 JUN 2018

De meeste kinderen kunnen als ze een jaar of acht zijn net de tafels uit hun hoofd, op de kaart aanwijzen waar Maastricht ligt en de persoonsvorm vinden in een zin. De 8-jarige Laurent Simons is net een stapje verder. Hij heeft deze week zijn gymnasiumdiploma in ontvangst genomen.

„De examens gingen goed”, vertelt vader Alexander (35), die het woord doet voor zijn zoon. „Laurent heeft mooie cijfers gehaald.” Verder ingaan op de cijfers wil hij liever niet, want hij wil niet dat zijn zoon druk voelt om te moeten presteren. „Hij rolt er gemakkelijk doorheen, maar we forceren niets.”

Wiskundige boeken


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

12k+

Personeelstekort wordt groter; ‘zie het als 'n kans'

Personeelstekort wordt groter; ‘zie het als 'n kans'

De krapte is vooral te zien bij technische beroepen. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

26 JUN 2018

Steeds meer werkgevers hebben moeite met het vinden van geschikt personeel. Volgens uitkeringsinstantie UWV ervaart inmiddels één op de vijf werkgevers productiebelemmeringen vanwege een tekort aan personeel.

Technische beroepen

De krapte is vooral te zien bij technische beroepen, zoals bouw en installatie, industrie en autotechniek. Maar ook in de ICT, zorg, transport en logistiek, pedagogische en agrarische beroepen en bij dienstverleners zoals schoonmaak en horeca is er gebrek aan personeel.


Views

1k+

ICT-systeem 'ontslaat' man, manager staat machteloos

Ibrahim Diallo: de programmeur die ontslagen werd door een computer ©Ibrahim Diallo

Foto van 'Jelmer Visser'

26 JUN 2018

Toen Ibrahim Diallo op een normale werkdag zijn sleutelpas liet zien aan de poort van het kantoor waar hij werkte werd hem de toegang geweigerd. Het was niet de eerste keer dat dit gebeurde, de keycards hadden vaker kuren. De Amerikaan ging er vanuit dat de kaart kapot was en dat hij een nieuwe moest aanvragen.

De toegang werd hem namelijk terecht geweigerd omdat hij was ontslagen. Hier is echter geen mens aan te pas gekomen. Een machine 'besloot' dat het tijd was om afscheid van de programmeur te nemen en hem de toegang tot het gebouw te ontzeggen. Wat er daarna gebeurde lijkt op een aflevering van Black Mirror, want de fout herstellen was makkelijker gezegd dan gedaan. Sterker nog; geen mens kon iets aan zijn lot veranderen. Dit meldt de BBC.


Views

7k+

Growth hacken: hoe zit het precies?

Foto van 'metronieuws'

25 JUN 2018

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: wat is een growth hacker eigenlijk?

Het is een van de nieuwste en meest vaag klinkende functietitels op Linkedin: Growth hacker. Vooral grote digitale bedrijven en marketingbureaus zijn steeds vaker op zoek naar iemand die deze functie kan vervullen. Wat doet een growth hacker en hoe word je het?

„Op dit moment zijn er meer vacatures voor growth hackers, dan dat er geschikte mensen zijn”, vertelt directeur Peter van Sabben van de Growth Tribe Academy. Deze instelling in Amsterdam is de eerste opleiding voor growth hackers in Europa. Hij bestaat sinds 2015 en is opgericht met steun van de gemeente Amsterdam en bedrijven als Facebook en Catawiki. Dat soort digitale bedrijven had drie jaar geleden al behoefte aan het type werknemers dat Koelewijn en zijn team opleidt.


Views

1k+

Buitenlandse studenten voelen zich buitengesloten

Buitenlandse studenten voelen zich buitengesloten

Buitenlandse studenten voelen zich buitengesloten. Foto: ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

21 JUN 2018

„Er is een gedeelte op de universiteit speciaal ingericht voor internationale studenten. Ik heb daardoor vrienden van over de hele wereld, maar vrijwel geen contact met Nederlanders”, vertelt Valeria Fugazza. De 21-jarige Venezuelaanse is een internationale student en studeert Psychologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze verblijft nu voor haar tweede jaar in Nederland.

Internationalisering

De buitenlandse student leeft in zijn eigen bubbel. Ruim de helft van deze studenten wil meer contact met Nederlandse studiegenoten, twee op de drie voelen zich wel eens eenzaam en een op de drie heeft last van depressieve gevoelens. Ze willen de taal onder de knie krijgen, maar een op de drie weet niet waar hij of zij kan aankloppen om Nederlands te leren. En het vinden van een kamer? Een enorme zoektocht. Dat blijkt uit een enquête van de studentenorganisaties Landelijke Studentenvakbond (LSVb), Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) en European Student Network (ESN).


Views

1k+

Een nutteloze baan bestaat niet

Foto van 'metronieuws'

18 JUN 2018

Elke week helpt Metro jouw carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: waarom we zingeving veel te belangrijk maken.

‘Wil je gelukkig zijn in je leven, maak dan van je passie je werk.’ Het is een veelgehoord advies, maar het is onzin volgens de Finse filosofe Susanna Halonen. Bovendien tillen we met z’n allen veel te zwaar aan zingeving. „Nutteloos werk bestaat niet.”

„We tillen veel te zwaar aan de zin van werk, niet elke baan kan een wereldprobleem oplossen”, vertelt Susanna Halonen. „Maar het is ook logisch dat we willen dat ons werk leuk en betekenisvol is. Als je niet je droombaan uitoefent en ook nog eens het gevoel hebt je werk geen zin heeft, ga je niet met plezier naar kantoor.”


Views

2k+