Start: Alles over werk & geld

Stakingen in onderwijs gaan door, is dat terecht?

Stakingen in Noord-Nederland Foto: ANP

Foto van 'Amarins de Boer'

7 JUN 2018

De protesten en stakingen van basisschoolleerkrachten hebben hun vruchten afgeworpen: onderhandelaars van werkgevers en werknemers hebben een overeenkomst bereikt. Basisschoolleerkrachten krijgen volgens de PO-raad een 'flink hoger salaris' en in het najaar een bonus van 750 euro. Toch gaan de stakingen door. Is dat terecht?

Het basisonderwijs in Nederland kampt voornamelijk met twee pijnpunten: de werkdruk en een tekort aan salaris. Of moeten we ‘kampten’ zeggen? Onder druk van de stakingen van leerkrachten en vakbonden heeft het kabinet 270 miljoen euro beloofd om de salarissen van leraren in ieder geval mee op te hogen.

Praktisch gezien houdt de salarisverhoging in dat alle docenten in het basisonderwijs vanaf september 2,5 procent bovenop hun huidige loon krijgen. Daarnaast hebben ze in oktober recht op een eenmalige uitkering van 42 procent van het nieuwe salaris en een eenmalige uitkering van 750 euro, in beide gevallen wordt het precieze bedrag bepaald naar rato van aanstelling en aanstellingsduur. Bovendien gaat de laagste salarisschaal eruit, wat betekent dat er meer mogelijkheid is om te groeien. Toch zullen deze overwinningen niet genoeg zijn om het gat met het salaris van docenten in het voortgezet onderwijs te dichten.

'Primair onderwijs is pittiger'

Simon Trommel (60) werkt al bijna veertig jaar in het onderwijs en kent de verschillen tussen het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. „Ik heb eerst 15 jaar in het basisonderwijs gewerkt, toen 15 jaar in het voortgezet onderwijs en momenteel doe ik een mix van beide. Juist die afwisseling is zo leuk.”

Trommel ziet dat de werkdruk in het voortgezet onderwijs veel minder hoog is dan in het basisonderwijs. „In het voortgezet onderwijs geef ik één vak en dat is Economie. Het is overzichtelijk, je hebt te maken met klassen die op hetzelfde niveau zitten en ik moet gewoon lessen draaien.”

In het basisonderwijs is dat compleet anders, ziet hij. „Ik geef veel te veel vakken, de niveauverschillen tussen leerlingen onderling zijn groot en je hebt als leerkracht enorm veel administratie. Het is werkelijk een wereld van verschil.” Daarnaast is het werk in het basisonderwijs de afgelopen twintig jaar intensiever geworden, vindt hij. „De klassen zijn veel te groot. Dat was vroeger ook al het geval, maar toen was er sprake van rust en discipline in de klas.”

'Twee weken staken'

Met Prinsjesdag in aantocht zijn alle pijlen gericht op het kabinet, omdat er nog eens 560 miljoen euro nodig is om zo de salariskloof met het voortgezet onderwijs te dichten. De estafettestakingen van de belangengroep PO in actie gaan daarom door. Zo staakt het onderwijspersoneel in Zuid-Holland en Zeeland op 12 september, vlak voor Prinsjesdag.

Trommel hoopt dat de vakbond PO in actie zich harder gaat opstellen, zodat de politiek gaat inzien dat de stakingen menens zijn. „Met een halve dag staken bereik je te weinig. Als het nieuwe schooljaar begint, moeten alle basisscholen gewoon twee weken dicht. Ouders moeten dan vrij nemen. De politiek zal dan wel anders piepen.”

Stakingen in Amsterdam Foto: ANP

Als het aan Thijs Roovers van PO in actie ligt, behoort zo’n langere staking zeker tot de opties. „De estafettestaking is bijna afgelopen en de loonkloof blijft.” Ondanks de kloof is hij blij met deze ‘nood-cao’. „Maar we zijn er nog niet”, benadrukt hij. „We hebben nog steeds te maken met een lerarentekort en een kloof met het voortgezet onderwijs. Dat lerarentekort is een gevolg van die kloof.”

Geld is niet het hoofdmotief

Want ondanks dat geld niet het hoofdmotief mag zijn om het primair onderwijs in te gaan, mag het volgens Roovers ook niet de reden zijn om juist niet voor het primair onderwijs te kiezen. „Wat ik nu zie is dat veel leerkrachten van tussen de dertig en veertig vertrekken naar het voortgezet onderwijs, omdat ze daar meer verdienen.”

Zelf werkt Roovers als leerkracht in Amsterdam. Regelmatig heeft hij te maken met onbevoegde collega’s, door een gebrek aan leerkrachten. „Dat wordt de komende jaren alleen maar erger. Over twee jaar komen we zesduizend leerkrachten tekort. Als je dat maal dertig leerlingen per klas doet, weet je hoeveel leerlingen over een paar jaar geen goed onderwijs krijgen.” De klassen zullen dan bestaan uit vijftig leerlingen, waarschuwt Roovers. „Er zullen dan nog veel meer leerkrachten stoppen in het onderwijs. En ja, dan heb ik het ook over mijzelf.”

Complex

Naast het verhogen van het salaris, is het verlagen van de werkdruk een van de veranderingen in de cao. Om dat voor elkaar te krijgen, komt er in eerste instantie, vanaf schooljaar 2020-2021, 237 miljoen euro vrij. Na twee jaar vindt er een evaluatie plaats en zo nodig wordt dit bedrag aangevuld tot een maximum van 430 miljoen euro.

Op dit gebied zijn er mooie stappen gemaakt, vindt Roovers. „Per school bepaal je zelf de werkdruk, dat gebeurt dus niet vanaf hogerhand, door bestuurders of vanuit het ministerie.” Dat is mooi, want scholen zijn ontzettend complex. „De populatie, de grootte, de wijk; dat zijn stuk voor stuk factoren die verschillen per school. We zijn heel trots dat we zelf mogen beslissen over de benodigde middelen: of dat nu extra gymleraren, extra computers, of extra airconditioningsystemen zijn.”

Die stap is er één om te vieren, maar Roovers vergeet zeker niet dat het lerarentekort en de hoge werkdruk hand in hand gaan. „We hebben meer leerkrachten nodig. Dus als iemand een ander, magisch idee heeft dan het bieden van een hoger salaris, dan ontvang ik dat idee met open armen.”


Views

5k+

Likeability of 6

Waar wil jij werken?

Foto van 'Metro'

16 JUL 2018

Wil je veel geld gaan verdienen? Of gaat het jou om de korte reistijd in de keuze van een nieuwe baan? We willen graag weten wat jij belangrijk vindt in je werk en in je zoektocht naar een nieuwe baan. Laat het ons weten door de volgende vragen te beantwoorden zodat wij je goed kunnen blijven informeren en inspireren over alles dat met werk en carrière te maken heeft.

Vul hieronder de enquete in.


likelol
user_071e8a5028b6216e045aafa21ccd8be1251332d6_avataruser_76947f4a960bbf91980d8b56779e611bbeb6c584_avatar

Views

5k+

Werknemer tegen baas: 'Voor jou tien anderen'

'Wat ik jou kan bieden? Wat kan jij mij bieden, baas?' ©Unsplash

Foto van 'Jelmer Visser'

19 JUL 2018

„Voor jou tien anderen", deze zin hoorde je vaak uit de mond van managers tijdens de crisis toen er nog veel werkloosheid was. Anno 2018 zijn de rollen omgedraaid, het is nu eerder de werknemer die dit tegen zijn baas zegt. Millennials op de arbeidsmarkt zijn kritischer dan ooit. De werkloosheid loopt terug en bedrijven hebben steeds meer moeite om personeel te vinden en te behouden.

Geeft een functie niet genoeg uitdaging, hangt er een uitgebluste sfeer op de werkvloer of is er geen ruimte voor persoonlijke ontwikkeling? Dan is de jonge werknemer binnen no-time weer vertrokken en gaat hij op zoek naar een andere baan, blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Raet.

Grote kans dat zij over twee jaar geen collega's meer zijn ©Pexels, Christina Morillo


Views

3k+

'Vierdaagse fulltime werkweek beter dan vijfdaagse'

Zij zijn blij omdat ze productiever, energieker en relaxter zijn van een vierdaagse werkweek ©Unsplash, Rawpixel

Foto van 'Jelmer Visser'

19 JUL 2018

Als jij een dag minder in de week zou moeten werken voor hetzelfde salaris, zou je dat dan doen? Waarschijnlijk wel. En in Nieuw-Zeeland namen ze de proef op de som.

Een bedrijf experimenteerde met een fulltime werkweek van vier in plaats van vijf dagen en is razend enthousiast over de resultaten. De kortere werkweek was zo'n groot succes dat zij niet meer anders willen.


Views

2k+

‘Je bent als pakketbezorger soort Speedy Gonzales’

Foto ter illustratie, niet de persoon uit dit verhaal ©ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

17 JUL 2018

‘Gekkenwerk.’ Zo noemt Drees* het bezorgen van pakketten. Hij is woordvoerder van de Belangenvereniging voor Pakketdistributie (BVPD) en heeft jaren zelf pakketten bezorgd. Inmiddels heeft hij een eigen postbedrijf, waar zo’n 30 man voor werken. „Bezorgers werken soms van 9 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds.”

Steeds meer werkdruk bij grote pakketbezorgers ©ANP

12 uur per dag


Views

3k+

'Laat winkelier op zondag zelf bepalen open te gaan'

'Laat winkelier op zondag zelf bepalen open te gaan'

In bijna driekwart van de gemeenten zijn de winkels al iedere zondag open. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

17 JUL 2018

Het is 1984 als winkeliers voor het eerst hun deuren op zondag mogen openen. Winkels mogen dan nog op maximaal vier zondagen per jaar hun deuren openen. Tegenwoordig zijn in bijna 70 procent van de gemeentes de winkels zeven dagen per week geopend. Maar wat levert de koopzondag eigenlijk op?

Mensen hebben niet opeens meer te besteden, dus de economie gaat dankzij koopzondagen niet harder groeien, zegt Frank Quix, universitair docent Retailstrategie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook geven we volgens hem niet meer uit op zondag dan op een andere dag, zoals bijvoorbeeld op zaterdag. Toch staat Quix niet negatief tegenover winkelen op zondag: „Door zeven dagen per week open te zijn creëer je voor consumenten meer kansen.”

‘Helemaal geen regels meer’


Views

1k+

Droombaan over de grenzen: hoe werkt dat?

Foto van 'metronieuws'

16 JUL 2018

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: werken in het buitenland, hoe zit dat financieel? 

Je leert andere culturen kennen, je bekijkt vraagstukken vanuit een nieuw perspectief en het staat ook nog eens interessant op je cv. Werken in het buitenland is niet alleen avontuurlijk, maar is ook nog eens goed voor je ontwikkeling. Steeds meer Nederlanders maken hun droom waar om eens een paar maanden of jaren buitenlandervaring op te doen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek emigreerden in de eerste 11 maanden van 2017 zo’n 134.000 Nederlanders. Dat is 7 procent meer dan het jaar ervoor. Verder doet zo’n 24 procent van de Nederlandse studenten buitenlandervaring op (bron: internationale studentenorganisatie EP-Nuffic, 2014). Werken over de grens is dus populair, maar hoe zit dat eigenlijk financieel?

Voordeel


Views

1k+

Werk je veel over? Dan heb je meer kans op diabetes

Werk je veel over? Dan heb je meer kans op diabetes

Overwerken verhoogt bij vrouwen de kans op diabetes type 2. Foto: Unsplash.

Foto van 'metronieuws'

15 JUL 2018

Werk jij vaak een paar uurtjes over per week? Dan kun je daar maar beter niet langer een gewoonte van maken.

Uit Canadees onderzoek, waarbij twaalf jaar lang meer dan 7000 werknemers onder de loep zijn genomen, blijkt namelijk dat overwerken de kans op diabetes type 2 verhoogt.

51 procent meer risico


Views

700+

Wil je rijk lijken? Gebruik een iPhone en sojasaus!

Amerikanen denken dat deze mensen veel geld hebben ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

13 JUL 2018

Hoe zie je eigenlijk of iemand rijk is? Wanneer iemand uit een dikke Ferrari stapt met een Rolex in een driedelig Armani-pak kan dit het een en ander verraden. Maar er zijn gelukkig ook subtielere en goedkopere spullen, boodschappen en gadgets die mensen associëren met rijkdom.

Het Amerikaanse National Bureau of Economic Research deed onderzoek naar deze perceptie en vond een aantal items en merken die gelinkt worden met een hoog inkomen. De absolute nummer een op deze lijst was het bezit van een iPhone. En op nummer twee stond de iPad.

Rijke-mensen-saus ©Ashim da Silva, Unsplash


Views

2k+

Spaanse ambtenaar runt 10 jaar lang stiekem bordeel

Carles Recio zoals de man heet, klokte iedere dag om 07.30 in bij het gebouw van zijn werkgever, om vervolgens terug naar huis te gaan. Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

12 JUL 2018

Een uurtje eerder weg gaan van werk op een warme zomerdag, het kan de beste overkomen. Een Spaanse ambtenaar maakte het wel heel bont, hij is veroordeeld omdat hij al ruim tien jaar niet op zijn werk is verschenen.

Carles Recio zoals de man heet, klokte iedere dag om 07.30 in bij het gebouw van zijn werkgever, om vervolgens terug naar huis te gaan. Daar runde hij een mannenbordeel en tekende hij erotische strips. 's Middags om 16.00 kwam hij weer terug om uit te klokken. Ook streek hij zijn jaarsalaris van 50.000 euro op bij de gemeente van Valencia.

Heel hard gewerkt


Views

7k+

Likeability of 5

Britse zakenman biedt 25-jarige bedelaar baan aan

Ryan Davidson op zijn eerste werkdag bij James Minns ©James Minns

Foto van 'Jelmer Visser'

12 JUL 2018

Ryan Davidson meldde zich maandag voor het eerst op zijn nieuwe werk. Nu zullen er wel meer 25-jarige gasten maandag hun eerste werkdag gedraaid hebben, maar met Ryan is iets bijzonders aan de hand. Hij was tot vorige week een dakloze bedelaar in de straten van Newcastle tot hij een zakenman om wat kleingeld vroeg.

Deze zakenman was James Minns, het tweetal raakte in gesprek en hij besloot Davidson, die al twee jaar geen vaste woon- en verblijfplaats had, een baan aan te bieden bij zijn bedrijf dat verf vervaardigt.


like
user_14c3343c6a3a8de9302841528d590246e8564ec0_avatar

Views

3k+

‘Vakbonden hebben jongeren nodig’

‘Vakbonden hebben jongeren nodig’

Het wordt steeds moeilijker om een vuist te maken aan de onderhandelingstafel. Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

9 JUL 2018

Staken komt de laatste jaren steeds vaker voor. Na de leraren, buschauffeurs en metaalwerkers, voeren nu ook personeelsleden van academische ziekenhuizen, beveiligers op Schiphol en leden van de politiebonden actie voor een betere cao.

Werknemers staakten in 2017 32 keer, dat is vaker dan in de 28 jaar ervoor, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat komt doordat het economisch beter gaat met ons land; er wordt dan meer gestaakt. Hetzelfde geldt omgekeerd: gaat het economisch slechter, dan staken mensen minder snel. Ze zijn dan allang blij dat ze werk hebben.

Keihard onderhandelen


Views

2k+

Dag ouderwets cv, hallo opvallende sollicitatie

Foto van 'metronieuws'

9 JUL 2018

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: vervangen social media en video het ouderwetse cv?

Videosollicitaties, volledige websites, je LinkedIn-profiel: je hebt als sollicitant talloze mogelijkheden om je werkervaring en ambities te laten zien. Heb je eigenlijk nog wel een curriculum vitae (cv) nodig?

Om daarachter te komen is het eerst goed om te weten waar je cv aan moet voldoen. Uit onderzoek van HR-platform Personeelsnet onder werving- en selectiemedewerkers blijkt dat een cv anno 2018 veel meer op de toekomst gericht is. Terwijl je vroeger een chronologische lijst maakte van opleidingen en werkervaring, ligt de focus nu meer op kwaliteiten, competenties en opgedane kennis. Wat je precies gedaan of geleerd hebt bij een werkgever is belangrijker dan je functietitel.


Views

2k+

Marijn weet hoe 't is: een 'baan' als achtbaantester

Marijn weet hoe 't is: een 'baan' als achtbaantester

Marijn in de achtbaan

Foto van 'Sofie Smulders'

5 JUL 2018

Uit 4400 aanmeldingen werd Marijn Vermeeren met een paar anderen gekozen om achtbanen te testen. Hij liep bij zeven grote pretparken als mystery guest naar binnen om alle achtbanen onder de loop te nemen.

Een serieuze klus, vertelt hij: „Het is de bedoeling dat je de rit omschrijft, wat je vindt van de bochten en de g-krachten en dat je de zittingen beoordeelt. Want of die überhaupt comfortabel zitten, daar denk je normaal gesproken niet over na.” Als achtbaantester moet je wel tegen een stootje kunnen, want je krijgt de nodige ritten voor de kiezen. Kwestie van een gedegen voorbereiding, weet Marijn. „Zorg dat je voldoende hebt geslapen en goed eet en drinkt.”

Achtbanen testen


Views

2k+

Verpleegster is baan beu en gaat bij Lidl werken

Wat verdient meer; vakkenvuller of verpleegster? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

4 JUL 2018

Een Britse verpleegster is gestopt met haar werk om vakken te gaan vullen bij de Lidl. Volgens haar is ze bij Lidl veel beter af omdat het vakkenvullen naast het feit dat dit meer verdient ook nog eens veel minder stressvol is.

De 28-jarige vrouw, die anoniem wil blijven, deelt haar verhaal met de London Economic. De NHS, de publieke zorgverstrekker die valt onder het Ministerie van Volksgezondheid, is volgens haar een zeer slechte werkgever.

Van zuster naar vakkenvuller


wow
user_d3a53b060885bd728a3a5f6ed28487994e6b544b_avatar

Views

11k+

Achtbaanfans opgelet: testers gezocht

Achtbaanfans opgelet: testers gezocht

Zit jij deze zomer in deze achtbaan als pretparktester? Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

4 JUL 2018

Voor pretparkliefhebbers mag een bezoekje aan attractiepark in de zomervakantie niet ontbreken. Goed nieuws voor deze attractiefans: dat kan nu helemaal gratis.

Alle achtbanen

De website Uitmetkorting.nl is namelijk op zoek naar achtbaantesters die alle achtbanen in de grootste pretparken van Nederland willen beoordelen. Een echte baan is het niet, maar de gelukkigen krijgen twee toegangskaartjes voor Drievliet, Duinrell, Efteling, Hellendoorn, Slagharen, Toverland en Walibi Holland.


Views

4k+

Hoera! Koffie is hartstikke goed voor je gezondheid

Hij loopt 12 procent minder kans om vroegtijdig te overlijden en is daarom vrolijk ©Pexels

Foto van 'Jelmer Visser'

3 JUL 2018

Een goede werkdag begint natuurlijk met een lekker kopje koffie. Die cafeïne-rush is niet alleen fijn voor de korte termijn maar ook voor de lange. Dit blijkt uit een studie die werd gepubliceerd in JAMA Internal Medicine. Hierin werd het koffieleutgedrag van een half miljoen mensen in Groot-Brittannië in de leeftijd van 38 tot 73 jaar oud tien jaar lang onder de loep werd genomen. Wat blijkt? Koffiedrinkers lopen minder risico om vroegtijdig te overlijden.

Lang en gezond leven


Views

4k+

Likeability of 5

Mathia (26) leeft van streamen van games

Foto van 'metronieuws'

2 JUL 2018

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: Mathia (26) is professioneel gamestreamer. 

Professioneel gamestreamer Tyler Blevins (27) verdient meer dan een half miljoen euro per maand. Hij filmt zichzelf terwijl hij de populaire schiet- en survivalgame Fortnite speelt en trekt daarmee zo’n 90.000 kijkers. Blevins is ’s werelds best verdienende gamestreamer, maar hij is niet de enige die ervan kan leven. Ook de Nederlandse Mathia Koolhout (26) is gamer van beroep. Ze haalde in 2016 een master Plant Biotechnology op de Wageningen Universiteit, maar besloot afgelopen maart van gamestreaming haar fulltimebaan te maken.

Ze heeft 23.000 followers en per livestream haalt ze 10.000 kijkers. De Culemborgse begon vier jaar geleden met het live uitzenden van haar games via internet. „In mijn studietijd speelde ik veel League of Legends”, vertelt ze. „Mijn vriendinnen houden totaal niet van gamen en ik wilde toch graag samen spelen. Daarom begon ik met streamen via Twitch.”


like
user_e8cdb7bc11315887e80f573cc0cd0ab3329927da_avatar

Views

3k+

'Nederland is het Silicon Valley op landbouwgebied'

Koning Willem-Alexander bij het 100 jarig bestaan van Universiteit Wageningen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

29 JUN 2018

Welk land exporteert het meeste voedsel van Europa? Frankrijk? Duitsland? Spanje? Nee, Nederland. Zelfs voor veel Nederlanders is dit niet bekend. Dat lijkt op het eerste gezicht ook best gek. We leven in een van de dichtstbevolkte landen op de planeet en om veel voedsel te produceren is een hoop oppervlakte nodig voor landbouw. Oppervlakte die we - gezien de grootte van ons land - helemaal niet hebben.

Hoe kan dit? Hoe kan Nederland, na de Verenigde Staten dat 237 keer zo groot is, het land zijn die het meeste voedsel exporteert van de wereld? VisualPolitik, een gerenomeerd YouTube-kanaal voor politieke junkies, legt het uit. In veertien minuten vertelt host Simon Whistler over hoe het kleine Nederland door innovatie en samenwerking zo'n pionier op het gebied van landbouw is geworden. Hij gaat zelfs nog een stapje verder: Nederland is het Silicon Valley op het gebied van landbouw.


Views

4k+

Dit vinden horecamedewerkers de allersufste grapjes

Foto van 'Jelmer Visser'

28 JUN 2018

Onregelmatige werkuren, lange dagen, nulurencontracten, stand-by-diensten, karig salaris en flink doorploeteren. Dit is de tijd van het jaar dat horecamedewerkers juist geen vakantie hebben. Sterker nog: ze hebben het hartstikke druk. Het is zomer en de terrassen stromen vol.

Een onvermijdelijk element van werken in de horeca is het contact met de gasten. En deze gasten maken het werk niet altijd makkelijker. Sommigen zijn bijzonder kritisch, anderen verwachten zonder enige aanleiding een speciale behandeling en er is een grote groep bijdehante lolbroeken. Over deze laatste groep gaat dit artikel. Wat zijn de meest voorkomende suffe grapjes en uitgekauwde mopjes die horecamedewerkers bijna dagelijks moeten aanhoren. Hier is een overzicht!


Views

12k+