Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 18 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Boze Belg: Zwemmers al naar de Spelen als ze de overkant halen

De Belgische achtervolgingsploeg in het baanwielrennen moet alle zeilen bijzetten om de Olympische Spelen te halen. Donderdag scoorde de ploeg slecht op het EK baanwielrennen in Apeldoorn, waarna het ook daarbuiten geen punten binnenharkte.

Kenny De Ketele uitte zich nog al oncollegiaal tegenover zwemmers. „We staan nu in de top tien van de wereld, maar enkel de top acht plaatst zich voor de Spelen. Terwijl je in het zwemmen al mag gaan als je de overkant van het bad haalt.”

160 baantjes

Met die uitlating zette de Belg kwaad bloed bij enkele zwemmers, waaronder zijn landgenoot Louis Croenen. „Ik hoop dat dit een emotionele reactie is, want dit slaat nergens op. De olympsisch selectie in het zwemmen staat gelijk aan top-12 mondiaal. P.S. Ik heb net mijn training van acht kilometer (160 baantjes in 50 meter bad) training er op zitten", zo sneert hij nog even na.

De Ketele krabbelde later terug. „Fuck. Wat een dom citaat. De beelden van die zwemmer die bijna verdronk op de Olympische Spelen zijn op mijn netvlies gebrand. Daar komt het van. Mijn frustratie heeft vooral met selectiecriteria van IOC te maken. Mijn oprechte excuses aan allen. Ik bedoelde het absoluut niet zo!"

Moussambani

Met zijn commetaar doelde De Ketele waarschijnlijk op het optreden van Eric Moussambani op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. De zwemmer uit Equatoriaal-Guinea legde de honderd meter vrije slag af in een tijd die langzamer was dan die van de beteren op de tweehonderd meter vrije slag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.