Sport

Het Oranje Peloton: samen sporten, juichen en vieren

'Nederland trots maken met het Oranje Peloton'

Ook Leontien Zijlaard-Van Moorsel geniet in het Oranje Peloton. / Foto's: Nederlandse Loterij

In samenwerking met Nederlandse Loterij

25 JUL 2019

Aparte tribunevakken vol juichende Oranjesupporters. Samen sporten voor goede doelen. En nietsvermoedende wielerfanaten, topsporters en amateurs die een duwtje in de rug krijgen of voor wie een droom werkelijkheid wordt (zoals – dat zie je verderop in dit artikel – ex-wielrenner Bram Tankink die een man met blijvende hersenschade een Touretappe liet meemaken). Het valt allemaal onder de noemer: het Oranje Peloton van Nederlandse Loterij.

Gelukkig, gezond en sportief

Nederlandse Loterij is sinds begin dit jaar de nieuwe hoofdsponsor van wielerbond KNWU. De zeven loterijen, waaronder de Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot en Toto sportweddenschappen, hebben een missie bij te dragen aan een gezonder en gelukkiger Nederland. Het Oranje Peloton hoort daarbij en werd dit jaar geïntroduceerd bij de wielerklassieker Amstel Gold Race. Het Oranje Peloton biedt Nederlanders de kans om samen sport te beleven: samen bewegen, supporten en juichen bij succes. Zij komen samen bij toertochten en sportevents van goede doelen die door Nederlandse Loterij worden gesteund en zijn bij wedstrijden van Oranjeselecties (niet alleen wielrennen) aanwezig.

„Heel Nederland wint hiermee”, zegt Joost Zuure van Nederlandse Loterij. Het Oranje Peloton bouwen we steeds verder uit. Zuure: „Het is een mooie paraplu voor onze sponsoractiviteiten, met een oneindigheid aan mogelijkheden.”

Het Oranje Peloton: samen sporten, juichen en vieren

Bram Tankink ontmoet de zieke man waarvoor hij het meemaken van een Touretappe regelde.

Focus op Nederlandse sporters

Dat de Nederlandse Loterij en het Nederlandse wielrennen een goed stel vormen, ‘daar zit een stuk historie achter’ meldt Zuure. „We hadden lange tijd een band met het in de Tour de France nu zo succesvolle Team JumboVisma. Die ploeg kreeg een steeds internationaler karakter, terwijl wij er als Nederlandse Loterij echt voor de Nederlandse sporters willen zijn. Met Jumbo die graag groter wilde instappen, konden we de ploeg met een stabiele basis achter ons laten. Daarom zijn wij nu partner van KNWU en van TeamNL van het NOC*NSF. Wij focussen ons op het verder helpen van de Nederlandse wielersport. Die sport is voor ons als loterij interessant. Wielrennen is populair en heel zichtbaar in Nederland.”

Hollandse trots

„Het Oranje Peloton is een beweging, waarbij we samen sporten, juichen en Nederlandse successen vieren. Met het Oranje Peloton willen we Nederland een stukje trotser maken en juichen en vieren faciliteren. Hollandse trots ligt heel dicht bij ons DNA en tegelijkertijd zijn wij een oer-Hollands bedrijf. Een groot deel van ons resultaat stroomt terug naar meer dan 70 sportbonden binnen het NOC*NSF en naar 18 goede doelen (161, 2 miljoen euro vorig jaar, red.) en de Staat. We zijn op die manier verankerd in de Nederlandse maatschappij. Nederlandse Loterij heeft geen winstoogmerk, wat betekent dat we jaarlijks het meeste prijzengeld uitkeren en een groot deel van ons resultaat teruggeven aan de maatschappij. Kortom, Oranje is een van de sterkste merken van ons land en die kracht omarmen wij als bedrijf graag. Met het Oranje Peloton.”

Het Oranje Peloton: samen sporten, juichen en vieren

Niet alleen juichen, maar ook actief zijn.

Oranje juichvakken

Het Oranje Peloton betekent niet alleen zelf sporten, maar ook aanmoedigen. Zuure: „Daar waar het kan organiseren we een Nederlands juichvak waar onze helden kunnen worden aangemoedigd.” Het Oranje Peloton is dit sportseizoen met een videoserie actief bij het BMX WK in Zolder, België (23-27 juli), het EK wielrennen in Alkmaar (7-11 augustus), het WK handbiken (12-15 september), het EK baanwielrennen in Apeldoorn (16-20 oktober) én het WK wielrennen in het Engelse Yorkshire. Zuure: „Eén van de andere initiatieven naast de juichvakken is dat we met een grote ploeg wielerhelden, relaties en wielerenthousiastelingen die via verschillende kanalen tickets kunnen winnen, naar Yorkshire gaan fietsen. Het Oranje Peloton wordt ook gekoppeld aan toertocht de Zuiderzeeklassieker van één van onze goede doelen, de Maag Lever Darm Stichting. Daar zien we zó’n mooie band tussen een goed doel en sport, dat wij met 1250 mensen in Oranje Peloton-tenue gaan meedoen. Ook bij de Ride for the Roses van KWF Kankerbestrijding, één van onze goede doelen, kijken we naar de mogelijkheden.”

Ambassadeur Tankink

Aanvoerder van het Oranje Peloton en ambassadeur van de Nederlandse Loterij is Bram Tankink. De sympathieke ex-profrenner richt zich op wielrennen, terwijl het Oranje Peloton veel breder is. Joost Zuure: „Zo hebben we Tess Wester bij het handbal als ambassadrice en is er – met hordeloopster Nadine Visser – ook een juichvak bij de Fanny Blankers Koen Games. En gingen we met twee bussen vol Oranje Peloton-supporters de Leeuwinnen steunen bij het WK vrouwenvoetbal. Wielrennen heeft wel een speciale attentie. Maar over de gehele sport hebben we niet alleen aandacht voor de top, maar voor elk niveau en ook voor de paralympische sport.”

Het Oranje Peloton: samen sporten, juichen en vieren

Bram Tankink (3e van rechts) met de hele familie waarvoor een grote wens uitkwam.

Bram Tankink dus, de man die in de Tour de France nooit won maar met zijn mooie commentaren jarenlang de harten van de wielerfans stal. Zuure: „Ja, Bram heeft een natuurlijk aanstekelijk enthousiasme. Zijn onbevangenheid en passie voor de sport, dat kan je gewoon niet acteren. Dat steekt andere mensen aan. Vanuit die hoedanigheid is Bram de perfecte aanvoerder. Hij is de ideale man om mensen te helpen bij hun wensen.”

Alles voor elkaar krijgen

Tankink en Nederlandse Loterij maken van het vervullen van wensen en het helpen van sporters een videoserie. Zuure: „Bram krijgt alles voor elkaar als er voor een wens iets geregeld moet worden. Hij steekt er veel energie in en is een vrolijk type. Als je met hem content maakt, komt ie zelf ook altijd met plannen en ideeën. Dat is heerlijk en harstikke leuk werken. Nu hij met wielrennen gestopt is kan hij zijn ambassadeurs- en aanvoerdersrol goed vervullen.”

De goedlachse Tukker hielp onder meer een vriendengroep tijdens de Amstel Gold Race. Een van de vrienden lukte het nooit de zware Keutenberg te beklimmen. Tankink riep de hulp van baanwielrenner en wereldkampioen Jeffrey Hoogland in en die kreeg de jongeman wel aan de top. Voor de 19-jarige Yonna van Dam regelde Tankink de eerdergenoemde Tess Wester en Nadine Visser om haar op weg naar haar debuut bij het NK wielrennen mentaal te ondersteunen. Van Dam fietste (helemaal kapot, dat wel) in een veld van 155 deelneemsters in Ede naar een verdienstelijke 60e plaats.

Bijzonder moment in de Tour

Een van de hoogtepunten volgde deze week in de Tour de France. Door hulp van Bram Tankink, de Nederlandse Loterij en het Oranje Peloton kon Jacco, een man met permanente hersenschade - een extreme wielerfan - als VIP een etappe meemaken in een gastenauto van Team JumboVisma. Zuure: „Het was een hele operatie met allerlei apparatuur. De droom van deze meneer is door de inzet van Bram waargemaakt.” De video van dit avontuur zie je hier:

De verraste Jacco heeft zoals gemeld hersenschade en de Hersenstichting is een van de achttien goede doelen die gesteund worden via de afdracht van Nederlandse Loterij. Maar niet alleen dat. Zuure: „Wij hebben een ‘speel bewust 18+-beleid’ als verantwoorde aanbieder van kansspelen. Daarom willen wij niet als sponsor op de shirts van nationale jeugdselecties staan (op shirts van ‘onder 23’ en de elite-categorieën is de Nederlandse Loterij wel naamgever, red.). De ruimte op de shirts voor renners en rensters onder de 18 jaar hebben we geschonken aan de Hersenstichting. Zo weten we een mooie driehoek te slaan tussen de aan ons gekoppelde goede doelen en de sport.”

Het Oranje Peloton: samen sporten, juichen en vieren

Missie geslaagd: Bram Tankink maakt een droom van een zieke man werkelijkheid.

Inspiratiebron

Wanneer is het Oranje Peloton voor Nederlandse Loterij geslaagd? Zuure: „Als we samen in staat zijn om de Oranjegekte aan te wakkeren en samen de successen te vieren. En als mensen worden aangemoedigd, iets wat kan op verschillende manieren. We hebben het heel vaak over winst, zo denk je natuurlijk automatisch vanuit de loterijkant, maar winst zit voor ons ook in hele kleine dingen. Iemand die tijdens een revalidatie voor het eerst op een fiets stapt en merkt dat hij weer iets kan, is ook een enorme winst. Dat is niet alleen maar juichend over de finishlijn komen. Dat is ook Jacco, die nog eens een Touretappe kon meemaken. De grootste winst is dat zo’n man een groter publiek inspireert voor een gelukkig, gezond en sportief Nederland.”


Flikt Ajax het opnieuw in de Champions League?
Likeability of5

Flikt Ajax het opnieuw in de Champions League?

André Onana. / EPA

Foto van 'Metro'

10 DEC 2019

Ajax weet het na dinsdagavond: overwinteren in de Champions League of toch in de Europa League? Er waren wat vraagtekens, maar de paniek is al verdwenen.

Quincy Promes ontbreekt dinsdagavond tijdens de Champions League-kraker tegen Valencia, maar daar blijft het bij wat tegenvallers betreft. De grootste meevaller: André Onana staat gewoon onder de lat. Ook aan zijn meespelen werd getwijfeld.

Voor Nederlandse begrippen heeft Ajax een brede selectie. De afwezigheid van de geblesseerde David Neres werd moeiteloos opgevangen door Zakaria Labyad en Noah Lang stond alweer klaar toen Labyad zelf geblesseerd raakte. Maar is de swingende machine van Erik ten Hag bestand tegen nog meer blessureleed?


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Mooie voetbalweek waarin AZ de jacht op Ajax opent

Mooie voetbalweek waarin AZ de jacht op Ajax opent

Oussama Idrissi scoorde zaterdag twee keer. Achter hem Wijndal en Stengs. / Gerrit van Keulen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

8 DEC 2019

AZ kan komende zondag de achterstand op Ajax in de Eredivisie plotsklaps – binnen acht dagen - terugbrengen van zes naar nul.

De Alkmaarders profiteerden dit weekend optimaal van een uitglijder van de Amsterdammers (slordig spel leidde tot een zeldzame 0-2 nederlaag tegen een sterk spelende Willem II). Met AZ – Ajax, zondag om 16.45 uur als toetje van de zeventiende speelronde, in het verschiet, greep de ploeg van Arne Slot bij PEC Zwolle optimaal: 0-3. Oussama Idrissi werd met twee goals man van de wedstrijd, de jonge spits Boadu maakte al weer zijn tiende.

Stadion zonder dak


Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje in actie tijdens het Wereldkampioenschap Schaatsen in in Tomaszow Mazowiecki, Polen.

Schaatssters tweede op ploegachtervolging

Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje in actie tijdens het Wereldkampioenschap Schaatsen in in Tomaszow Mazowiecki, Polen. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

8 DEC 2019

De Nederlandse vrouwenploeg heeft bij de wereldbeker schaatsen in Kazachstan opnieuw zilver veroverd op de achtervolging. De formatie van bondscoach Jan Coopmans moest net voorrang verlenen aan Canada.

Het trio van Oranje, bestaande uit Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje, gaf na zes ronden welgeteld 0,1 seconde toe.

Derde gouden medaille


Olympische chefs de mission: Meer dan alleen goud halen

Chefs de mission: Meer dan alleen goud halen

Foto van 'Erik Jonk'

3 DEC 2019

Natuurlijk, successen behalen is tijdens de komende Olympische Spelen oerbelangrijk. Maar er is meer dan dat.

Je zou door het evenementengeweld in Nederland in 2020 haast vergeten dat er de komende zomer ook nog Olympische Spelen en Paralympische Spelen zijn. Daar staken de chefs de mission dinsdag in het Olympisch Stadion in Amsterdam een stokje voor. Ex-wereldtoppers Pieter van den Hoogenband en Esther Vergeer hielden samen met sportorganisatie NOC*NSF een informele kick-off om de pers een beetje warm te maken voor ‘Tokyo’. In Japan worden de Zomerspelen tussen 24 juli en 9 augustus gehouden, de gehandicaptensporters komen iets later in actie (25 augustus tot en met 6 september).

Olympische chefs de mission: Meer dan alleen goud halen

Esther Vergeer.


Red Bull Uncontained: laat dit het nieuwe BMX’en zijn

Camera videoRed Bull Uncontained: laat dit het nieuwe BMX’en zijn

Tom van den Bogaard op z'n kop. / Foto’s: Rutger Pauw | Red Bull Content Pool

Foto van 'Erik Jonk'

1 DEC 2019

BMX freestylers zijn ‘goed gek’, bleek zaterdag bij Red Bull Uncontained in Nijmegen.

Een startafdaling van 14 meter - bijna loodrecht omlaag - en schansen van 7, 8 meter terwijl 2 tot 3 meter gangbaar is. Dat waren zaterdagavond in Nijmegen nog nooit vertoonde baanafmetingen in Red Bull Uncontained. Waarom dit BMX Freestyle-evenement met zestien van de beste wereldtoppers werd gehouden? Voor de lol, voor de eer. En om te laten zien hoe mooi BMX freestylen kan zijn (en worden).

Publiek vermaken


Toernooidirecteur De Jong: Alle potjes EURO 2020 een feest

Toernooidirecteur De Jong: Alle potjes EURO 2020 een feest

Ronald Koeman, Andriy Shevchenko (bondscoach Oekraïne) en Franco Foda (bondscoach Oostenrijk). /Dean Mouhtaropoulos | Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

1 DEC 2019

Een niet te volgen loting geeft Oranje iets meer duidelijkheid voor EURO 2020. Ook voor toernooidirecteur Gijs de Jong.

Oostenrijk als tweede tegenstander. Een openingsduel tegen Oekraïne. En Roemenië als mogelijke opponent nummer vier. Of Georgië. Of Noord-Macedonië. Of Wit-Rusland. Of Kosovo. Dat wisten het Nederlands elftal en bondscoach Ronald Koeman na de loting voor Euro 2020. Grote voetbalnamen graaiden in het Roemeense Boekarest de balletjes uit de glazen kommen (zo pakte Ruud Gullit Oranje), maar te volgen was het amper.

Hilarisch gezicht Löw


Vitesse-trainer neemt direct vijfde nederlaag op rij

Vitesse-trainer neemt direct ontslag na vijfde nederlaag op rij

Leonid Slutskiy, trainer bij Vitesse, neemt na vijf nederlagen op rij direct ontslag. / ANP

Foto van 'Amarins de Boer'

29 NOV 2019

Trainer Leonid Sloetski heeft onmiddellijk na de nederlaag van Vitesse bij sc Heerenveen (3-2) ontslag genomen. De Russische coach trok zelf zijn conclusie na het vijfde verlies op rij, een evenaring van een negatief clubrecord.

„Ik heb een mooie tijd gehad in Nederland", zei Leonid Sloetski (48) bij FOX Sports. „Nu heeft de club iemand anders nodig om de zaak weer op het juiste spoor te krijgen." Sloetski deelde zijn beslissing meteen na het duel aan de spelersgroep mee.

Sloetski was bezig aan zijn tweede seizoen bij Vitesse. „Ik heb in mijn lange loopbaan niet eerder zo vaak achter elkaar verloren. In deze situatie gaat het niet meer om de trainer, maar om de club en de fans. Daarom kan ik niet anders dan deze stap zetten. Ik heb hard gewerkt, er alles aan gedaan, maar ook dit hoort erbij. In het voetbal kun je nu eenmaal van 'hero to zero' gaan. Dat is niet iets om dramatisch over te doen."


Ziyechs actie met jonge fan, zo kan het dus ook
Likeability of5

Ziyechs actie met jonge fan, zo kan het dus ook

Ziyech wandelt rustig met het jongetje richting beveiliger. / Geert van Erven | Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

28 NOV 2019

Een knuffelactie van Ajacied Hakim Ziyech met een Frans jongetje, heeft bijval uit de hele wereld gekregen. Ook uit Rotterdam en Eindhoven.

Hakim Ziyech viel woensdagavond in het Champions League-duel in en tegen Lille niet alleen op door zijn geweldige voetbal, doelpunt en armblessure. Nee, ook – en vooral – zijn actie met een Frans jongetje dat het lukte het veld op rennen sprong in het oog. Waar bij volwassen ongenode veldbetreders in paniek schieten en zich na een spurt op de ‘dader’ storten, daar bleef iedereen nu rustig. Dankzij de Ajacied, die een arm om de schouder van het kind legde, hem en knuffel gaf en rustig richting een beveiliger wandelde. Via de vader van het jongetje ontving de fan na afloop van Lille – Ajax nog Ziyechs wedstrijdshirt.

Een kind dat zijn idool zag


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Basic-Fit heropent Ladies Gym: ‘Je wilt jezelf overbodig maken’

Basic-Fit heropent Ladies Gym: ‘Je wilt jezelf overbodig maken’

Na dertien jaar is het tijd voor vernieuwing, meer dan een likje verf. / Basic-Fit

Foto van 'Ingelise de Vries'

28 NOV 2019

Vijf weken hebben de sportieve vrouwen rondom de Overtoom in Amsterdam het zonder sportschool moeten stellen. Woensdag heropende dan toch eindelijk de vernieuwde Ladies Only Gym van Basic-Fit de deuren.

Na dertien jaar is het tijd voor vernieuwing, meer dan een likje verf. Een team vrouwen van Basic-Fit deed zelf onderzoek én liet onderzoek uitvoeren. Wat willen vrouwen in een sportschool nu écht? Zo blijkt onder andere dat vrouwen zich vaker schamen, omdat ze niet weten hoe fitnessapparaten werken. Videoschermen met uitleg moeten de schaamte doen verdwijnen. Daarnaast hebben vrouwen meer behoefte aan een huiselijke entree en sporten ze graag samen, deels om elkaar te motiveren.

Bij binnenkomst hoef je - gelukkig voor veel sportieve vrouwen - geen Barbie’s Sportschool-taferelen te verwachten. Ja, met planten, mintgroen, grijs en inspirerende quotes op de muur, is de inrichting wel feminien te noemen. De verlichting is prettig. Geen fletse tl-lampen, waardoor de sportschool meer de uitstraling van een luxe gym dan een typische sportplek voor vrouwen krijgt. Om toch een beetje aan de clichés te voldoen, zijn de kleedkamer én fitnessapparatuur wel roze. Subtiel, maar roze. Het deert de leden weinig: ze trekken een sprintje naar de kleedkamer om daarna zo snel mogelijk de nieuwe cardioapparatuur, gewichten en virtuele lessen uit te proberen.


Wereldtop zelfs verbaasd over next level BMX-park

Camera videoWereldtop zelfs verbaasd over next level BMX-park

Daniel Wedemeijer (vooraan) bekijkt de 14 meter hoge starthelling.

Foto van 'Erik Jonk'

28 NOV 2019

De wereldtop aan BMX’ers is neergestreken in Nijmegen. Zaterdagavond zullen de freestyle waaghalzen ongelooflijke capriolen uithalen tijdens Red Bull Uncontained. Dat kun je live zien (zie onderaan).

De voormalige Papierfabriek van Nijmegen staat al langere tijd leeg, maar op dit moment is er reuring van jewelste. Tientallen werklieden zijn bezig, continu gehamer op staal klinkt door de lege hal. Nou ja, leeg: een enorm BMX-park is al verrezen. De werklieden zijn bezig met het bouwen van tribunes op grote hoogte. Dat hier wat staat te gebeuren is wel zo duidelijk. We zien de voorbereidingen van het nieuwe BMX Freestyle-evenement Red Bull Uncontained.

Wereldtop zelfs verbaasd over next level BMX-park

Daniel Wedemeijer vliegt door de oude papierfabriek van Nijmegen.


Trainer Conte geeft zijn voetballers seksadvies

Antonio Conte/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

22 NOV 2019

De Italiaanse voetbaltrainer Antonio Conte staat bekend om zijn drukke gebaren langs het veld. De trainer is dan ook enorm bevlogen. Zo erg zelfs, dat zijn adviezen lang niet alleen maar over voetbal gaan.

Conte - momenteel trainer van onder andere Stefan de Vrij bij Internazionale - geeft zijn spelers ook advies voor in de slaapkamer. Zo vertelt hij tegenover L'Equipe. „Ik ben ook speler geweest. Tijdens de competitie is het best dat het seksuele contact eerder van korte duur is."

Zo min mogelijk inspanningen


Van der Poel en Hassan: het sportkoppel van 2019

Mathieu van der Poel juicht na weer een overwinning/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

22 NOV 2019

De shortlists voor het Sportgala worden zondag bekendgemaakt. Metro doet alvast uit de doeken wie met de prijzen aan de haal moeten gaan.

Man: Mathieu van der Poel (24)

Het wereldkampioenschap wielrennen op de weg duurde twaalf kilometer te lang, maar los daarvan kende Mathieu van der Poel een droomseizoen. Hij werd wereldkampioen veldrijden en heeft daar momenteel een ongekende zegereeks van 31 wedstrijden. Op de mountainbike werd hij Europees kampioen, maar zijn meest memorabele prestaties leverde hij op de weg met een paar imponerende sprints in de ronde van Groot-Brittannië, Dwars door Vlaanderen, maar vooral de Amstel Gold Race. Op drie kilometer van de streep leek Van der Poel nog kansloos voor de zege. Door een geweldige inspanning kwam zijn groep terug bij de koplopers. Daar bleek hij nog genoeg energie over te hebben om de rest gewoon uit het wiel te sprinten. Daarmee was hij de eerste winnaar van de enige Nederlandse klassieker in achttien jaar tijd. Dat moet genoeg zijn om Virgil van Dijk, Michael van Gerwen, Noël van ’t End, Harrie Lavreysen, Patrick Roest en Max Verstappen achter zich te houden.


Likeability of5

Postbus Excelsior stroomt over met kaartjes voor Moreira

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

20 NOV 2019

Een kaartjesactie voor Ahmad Mendes Moreira zorgt voor een overvolle Excelsior Postbus. Na een spontane oproep op Twitter hebben tal van mensen een kaartje naar Moreira gestuurd.

Dit weekend werd Moreira tijdens de uitwedstrijd bij FC Den Bosch (3-3) racistisch bejegend door supporters uit een thuisvak. Ellen Gerritsen wilde hem steunen, besloot hem een kaartje te sturen en deed een poging om anderen ook mee te laten doen.

Tegengeluid


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Nadat Ajax was uitgeschakeld ging alles mis: Mourinho mag het opruimen

José Mourinho/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

20 NOV 2019

Mauricio Pochettino was in mei nog verantwoordelijk voor een van de grootste voetbaldrama's van Nederland. De manager van Tottenham Hotspur bereikte in de laatste seconden ten koste van Ajax de finale van de Champions League. Het was voor de Londenaren een sprookje.

Maar sinds 8 mei ging op sportief vlak bijna alles fout bij The Spurs. Tottenham Hotspur verloor de Champions League-finale van Liverpool, kende een dramatische start van de Premier League, waarin het nu veertiende staat, en in de League Cup was het nietige Colchester - uitkomend op het vierde niveau van Engeland - te sterk.

Gratis de deur uit


Bij Oranje direct spelsituaties terugzien op je smartphone
Likeability of5

Bij Oranje direct spelsituaties terugzien op je smartphone

Gestrekt been van Donny van de Beek of niet? Dinsdag zie je het gelijk terug. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 NOV 2019

Oranjesupporters kunnen dinsdagavond voor VAR spelen (maar beslissingsbevoegdheid hebben ze uiteraard niet).

Voetbalfans die dinsdag in de Johan Cruijff ArenA op de tribune zitten bij de EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Estland, kunnen wedstrijdbeelden direct terugkijken via een speciale app op hun smartphone. Als ze verbonden zijn met het draadloze netwerk van het stadion, kunnen ze zelf een camerastandpunt selecteren en de beelden live of in herhaling bekijken. De KNVB heeft een groep fans geselecteerd die mag testen met de app Vogo Sport.

Meer innovaties


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Max Verstapen tijdens de race in Brazilië op 17 november. / ANP

Max Verstappen wint op indrukwekkende wijze in Brazilië

Max Verstapen tijdens de race in Brazilië op 17 november. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 NOV 2019

Max Verstappen heeft zijn derde overwinning van dit jaar in de Formule 1 behaald. De Nederlandse coureur van Red Bull zegevierde in de Grote Prijs van Brazilië na een indrukwekkende race, waarin hij met name wereldkampioen Lewis Hamilton van Mercedes aftroefde.

Verstappen klom naar de derde plaats in het wereldkampioenschap. Hij profiteerde van een crash tussen de beide Ferraris. Sebastian Vettel en Charles Leclerc kwamen enkele ronden voor het einde met elkaar in botsing en vielen uit.

Pierre Gasly


Ethiopische atlete Letesenbet Gidey verbetert wereldrecord 15 km

Letesenbet Gidey. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 NOV 2019

De Ethiopische atlete Letesenbet Gidey heeft in de Zevenheuvelenloop het wereldrecord op de 15 kilometer verbeterd. De 21-jarige Ethiopische kwam op het parcours in Nijmegen tot 44.20 minuten. Ze was daarmee veel sneller dan de 45.37 die Joyciline Jepkosgei in 2017 in Praag liep.

Gidey pakte op de WK atletiek dit najaar in Doha zilver op de 10.000 meter. Ze moest toen alleen de Nederlandse Sifan Hassan voor laten.

Foto: ANP


Oranje: ‘Ze’ is weer ‘We’
Likeability of5

Oranje: ‘Ze’ is weer ‘We’

Foto van 'Erik Jonk'

17 NOV 2019

Hèhè, we hebben weer een groot mannenvoetbaltoernooi, waar Nederland wél aan meedoet, om naar uit te kijken.

Het heeft 52.400 uur geduurd voor Oranje zich weer eens plaatste voor een groot voetbaltoernooi, maar het is een feit. Voetbal International was zo vriendelijk om dat urenaantal uit te rekenen. Hoe lang gewacht ook, na twee gemiste toernooien (EK 2016 en WK 2018) is het Nederlands Elftal de komende zomer actief tijdens het Europees Kampioenschap, EURO 2020.

Puntje halen


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of5

Oranje plaatst zich voor het EK ondanks matige wedstrijd

Virgil van Dijk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 NOV 2019

Een hele moeizame interland van het Nederlands elftal op bezoek bij Noord-Ierland is plaatsing voor het EK 2020 een feit. Na twee hoofdtoernooien te hebben gemist, is Oranje er dus weer bij.

Met Steven Berghuis op rechtsbuiten, Ryan Babel als spits en Joël Veltman als rechtsback als grootste verrassingen begon Nederland in Belfast. Het begin was voor de thuisploeg, vooral doordat doelman Jasper Cillessen veel te veel tijd nam bij het wegtrappen van de bal, waarna hij al het geluk had dat de bal niet binnenviel. De tegenreactie kwam na negen minuten. Na een fraaie combinatie over links caramboleerde de bal via Berghuis tegen de lat. Ook Babel en Quincy Promes stichtten gevaar met schoten.

Strafschop à la Stam


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar