Sport

Het Oranje Peloton: samen sporten, juichen en vieren

'Nederland trots maken met het Oranje Peloton'

Ook Leontien Zijlaard-Van Moorsel geniet in het Oranje Peloton. / Foto's: Nederlandse Loterij

In samenwerking met Nederlandse Loterij

25 JUL 2019

Aparte tribunevakken vol juichende Oranjesupporters. Samen sporten voor goede doelen. En nietsvermoedende wielerfanaten, topsporters en amateurs die een duwtje in de rug krijgen of voor wie een droom werkelijkheid wordt (zoals – dat zie je verderop in dit artikel – ex-wielrenner Bram Tankink die een man met blijvende hersenschade een Touretappe liet meemaken). Het valt allemaal onder de noemer: het Oranje Peloton van Nederlandse Loterij.

Gelukkig, gezond en sportief

Nederlandse Loterij is sinds begin dit jaar de nieuwe hoofdsponsor van wielerbond KNWU. De zeven loterijen, waaronder de Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot en Toto sportweddenschappen, hebben een missie bij te dragen aan een gezonder en gelukkiger Nederland. Het Oranje Peloton hoort daarbij en werd dit jaar geïntroduceerd bij de wielerklassieker Amstel Gold Race. Het Oranje Peloton biedt Nederlanders de kans om samen sport te beleven: samen bewegen, supporten en juichen bij succes. Zij komen samen bij toertochten en sportevents van goede doelen die door Nederlandse Loterij worden gesteund en zijn bij wedstrijden van Oranjeselecties (niet alleen wielrennen) aanwezig.

„Heel Nederland wint hiermee”, zegt Joost Zuure van Nederlandse Loterij. Het Oranje Peloton bouwen we steeds verder uit. Zuure: „Het is een mooie paraplu voor onze sponsoractiviteiten, met een oneindigheid aan mogelijkheden.”

Het Oranje Peloton: samen sporten, juichen en vieren

Bram Tankink ontmoet de zieke man waarvoor hij het meemaken van een Touretappe regelde.

Focus op Nederlandse sporters

Dat de Nederlandse Loterij en het Nederlandse wielrennen een goed stel vormen, ‘daar zit een stuk historie achter’ meldt Zuure. „We hadden lange tijd een band met het in de Tour de France nu zo succesvolle Team JumboVisma. Die ploeg kreeg een steeds internationaler karakter, terwijl wij er als Nederlandse Loterij echt voor de Nederlandse sporters willen zijn. Met Jumbo die graag groter wilde instappen, konden we de ploeg met een stabiele basis achter ons laten. Daarom zijn wij nu partner van KNWU en van TeamNL van het NOC*NSF. Wij focussen ons op het verder helpen van de Nederlandse wielersport. Die sport is voor ons als loterij interessant. Wielrennen is populair en heel zichtbaar in Nederland.”

Hollandse trots

„Het Oranje Peloton is een beweging, waarbij we samen sporten, juichen en Nederlandse successen vieren. Met het Oranje Peloton willen we Nederland een stukje trotser maken en juichen en vieren faciliteren. Hollandse trots ligt heel dicht bij ons DNA en tegelijkertijd zijn wij een oer-Hollands bedrijf. Een groot deel van ons resultaat stroomt terug naar meer dan 70 sportbonden binnen het NOC*NSF en naar 18 goede doelen (161, 2 miljoen euro vorig jaar, red.) en de Staat. We zijn op die manier verankerd in de Nederlandse maatschappij. Nederlandse Loterij heeft geen winstoogmerk, wat betekent dat we jaarlijks het meeste prijzengeld uitkeren en een groot deel van ons resultaat teruggeven aan de maatschappij. Kortom, Oranje is een van de sterkste merken van ons land en die kracht omarmen wij als bedrijf graag. Met het Oranje Peloton.”

Het Oranje Peloton: samen sporten, juichen en vieren

Niet alleen juichen, maar ook actief zijn.

Oranje juichvakken

Het Oranje Peloton betekent niet alleen zelf sporten, maar ook aanmoedigen. Zuure: „Daar waar het kan organiseren we een Nederlands juichvak waar onze helden kunnen worden aangemoedigd.” Het Oranje Peloton is dit sportseizoen met een videoserie actief bij het BMX WK in Zolder, België (23-27 juli), het EK wielrennen in Alkmaar (7-11 augustus), het WK handbiken (12-15 september), het EK baanwielrennen in Apeldoorn (16-20 oktober) én het WK wielrennen in het Engelse Yorkshire. Zuure: „Eén van de andere initiatieven naast de juichvakken is dat we met een grote ploeg wielerhelden, relaties en wielerenthousiastelingen die via verschillende kanalen tickets kunnen winnen, naar Yorkshire gaan fietsen. Het Oranje Peloton wordt ook gekoppeld aan toertocht de Zuiderzeeklassieker van één van onze goede doelen, de Maag Lever Darm Stichting. Daar zien we zó’n mooie band tussen een goed doel en sport, dat wij met 1250 mensen in Oranje Peloton-tenue gaan meedoen. Ook bij de Ride for the Roses van KWF Kankerbestrijding, één van onze goede doelen, kijken we naar de mogelijkheden.”

Ambassadeur Tankink

Aanvoerder van het Oranje Peloton en ambassadeur van de Nederlandse Loterij is Bram Tankink. De sympathieke ex-profrenner richt zich op wielrennen, terwijl het Oranje Peloton veel breder is. Joost Zuure: „Zo hebben we Tess Wester bij het handbal als ambassadrice en is er – met hordeloopster Nadine Visser – ook een juichvak bij de Fanny Blankers Koen Games. En gingen we met twee bussen vol Oranje Peloton-supporters de Leeuwinnen steunen bij het WK vrouwenvoetbal. Wielrennen heeft wel een speciale attentie. Maar over de gehele sport hebben we niet alleen aandacht voor de top, maar voor elk niveau en ook voor de paralympische sport.”

Het Oranje Peloton: samen sporten, juichen en vieren

Bram Tankink (3e van rechts) met de hele familie waarvoor een grote wens uitkwam.

Bram Tankink dus, de man die in de Tour de France nooit won maar met zijn mooie commentaren jarenlang de harten van de wielerfans stal. Zuure: „Ja, Bram heeft een natuurlijk aanstekelijk enthousiasme. Zijn onbevangenheid en passie voor de sport, dat kan je gewoon niet acteren. Dat steekt andere mensen aan. Vanuit die hoedanigheid is Bram de perfecte aanvoerder. Hij is de ideale man om mensen te helpen bij hun wensen.”

Alles voor elkaar krijgen

Tankink en Nederlandse Loterij maken van het vervullen van wensen en het helpen van sporters een videoserie. Zuure: „Bram krijgt alles voor elkaar als er voor een wens iets geregeld moet worden. Hij steekt er veel energie in en is een vrolijk type. Als je met hem content maakt, komt ie zelf ook altijd met plannen en ideeën. Dat is heerlijk en harstikke leuk werken. Nu hij met wielrennen gestopt is kan hij zijn ambassadeurs- en aanvoerdersrol goed vervullen.”

De goedlachse Tukker hielp onder meer een vriendengroep tijdens de Amstel Gold Race. Een van de vrienden lukte het nooit de zware Keutenberg te beklimmen. Tankink riep de hulp van baanwielrenner en wereldkampioen Jeffrey Hoogland in en die kreeg de jongeman wel aan de top. Voor de 19-jarige Yonna van Dam regelde Tankink de eerdergenoemde Tess Wester en Nadine Visser om haar op weg naar haar debuut bij het NK wielrennen mentaal te ondersteunen. Van Dam fietste (helemaal kapot, dat wel) in een veld van 155 deelneemsters in Ede naar een verdienstelijke 60e plaats.

Bijzonder moment in de Tour

Een van de hoogtepunten volgde deze week in de Tour de France. Door hulp van Bram Tankink, de Nederlandse Loterij en het Oranje Peloton kon Jacco, een man met permanente hersenschade - een extreme wielerfan - als VIP een etappe meemaken in een gastenauto van Team JumboVisma. Zuure: „Het was een hele operatie met allerlei apparatuur. De droom van deze meneer is door de inzet van Bram waargemaakt.” De video van dit avontuur zie je hier:

De verraste Jacco heeft zoals gemeld hersenschade en de Hersenstichting is een van de achttien goede doelen die gesteund worden via de afdracht van Nederlandse Loterij. Maar niet alleen dat. Zuure: „Wij hebben een ‘speel bewust 18+-beleid’ als verantwoorde aanbieder van kansspelen. Daarom willen wij niet als sponsor op de shirts van nationale jeugdselecties staan (op shirts van ‘onder 23’ en de elite-categorieën is de Nederlandse Loterij wel naamgever, red.). De ruimte op de shirts voor renners en rensters onder de 18 jaar hebben we geschonken aan de Hersenstichting. Zo weten we een mooie driehoek te slaan tussen de aan ons gekoppelde goede doelen en de sport.”

Het Oranje Peloton: samen sporten, juichen en vieren

Missie geslaagd: Bram Tankink maakt een droom van een zieke man werkelijkheid.

Inspiratiebron

Wanneer is het Oranje Peloton voor Nederlandse Loterij geslaagd? Zuure: „Als we samen in staat zijn om de Oranjegekte aan te wakkeren en samen de successen te vieren. En als mensen worden aangemoedigd, iets wat kan op verschillende manieren. We hebben het heel vaak over winst, zo denk je natuurlijk automatisch vanuit de loterijkant, maar winst zit voor ons ook in hele kleine dingen. Iemand die tijdens een revalidatie voor het eerst op een fiets stapt en merkt dat hij weer iets kan, is ook een enorme winst. Dat is niet alleen maar juichend over de finishlijn komen. Dat is ook Jacco, die nog eens een Touretappe kon meemaken. De grootste winst is dat zo’n man een groter publiek inspireert voor een gelukkig, gezond en sportief Nederland.”


McGregor slaat Cerrone in 40 seconden tegen de grond

Videostill van McGregor na de overwinning op Cerrone. / YouTube UFC

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:40

De Ierse kooivechter Conor McGregor heeft zijn rentree, na een korte afwezigheid, ingeluid met een explosieve overwinning. In de T-Mobile Arena in Las Vegas sloeg hij de Amerikaan Donald 'Cowboy' Cerrone tegen de vlakte voor hij zo'n beetje met zijn ogen kon kipperen. 

De wedstrijd duurde namelijk wél (schrik niet): 40 seconden. In het begin deelde McGregor een aantal tikken uit met zijn schouder tegen het hoofd van de Amerikaan. Daarna raakte hij hem nog met een hoge trap. Een klap met McGregors linkervuist bracht Cowboy naar de grond. Vanaf dat moment kon de Ier erop los slaan, waarop de scheidsrechter Cerrone uit zijn lijden verloste.


Dag van de Elfstedentocht voor als ie nooit meer komt

Dag van de Elfstedentocht voor als-ie nooit meer komt

De doortocht in Harlingen tijdens de laatste Elfstedentocht. In tweede positie latere winnaar Henk Angenent. / Foto's: ANP

Foto van 'Erik Jonk'

14 JAN 2020

Als we de tocht niet op het ijs kunnen beleven, dan doen we een Dag van de Elfstedentocht. Zo dacht historicus Jurryt van de Vooren.

Het is woensdag 8411 dagen geleden dat in 1997 de laatste Elfstedentocht werd gereden. De Koninklijke Vereniging Friesche Elf Steden is exact 111 jaar oud. Tijdens de 110e verjaardag presenteerde sporthistoricus Jurryt van de Vooren zijn boek 8070 Dagen, want kort daarna – op 8 februari – was het de langste tijd waarin heel Nederland op de Tocht der Tochten in Friesland had moeten wachten. Omdat dat wachten nog wel even kan voortduren, dacht Van de Vooren toen: ‘Geen Elfstedentocht op het ijs, dan maar in woord en beeld’.

Dag van de Elfstedentocht voor als ie nooit meer komt

Geweldig om hier te rijden met zoveel Oranjepubliek

EK schaatsen: wedstrijdje Nederland - Rusland

Jutta Leerdam, winnares 1000 meter. /Foto's: Vincent Jannink en Sem van der Wal | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

12 JAN 2020

Het Europees kampioenschap schaatsen is tegenwoordig een wedstrijdje Nederland - Rusland. Nederland won.

Het tweede EK Afstanden is door de Nederlandse schaatsers het afgelopen weekend voor de eerste keer serieus genomen. Naar de primeur in 2018 in het Russische Kolomna werd, met het oog op de veel belangrijker geachte Olympische Spelen, een veredelde B-ploeg gestuurd. Maar de afgelopen dagen, in een kolkend Thialf in Heerenveen, stonden de snelste schaatsers van de NK Afstanden aan de start. Dus met Wüst, met Kramer en met al die andere toppers.

Geweldig om hier te rijden met zoveel Oranjepubliek

Ireen Wüst, winnares 1500 meter. /Foto's: Vincent Jannink en Sem van der Wal | ANP


Van Gerwen verliest wereldtitel: 'Ik heb mezelf tekort gedaan'

Van Gerwen verliest wereldtitel: 'Ik heb mezelf tekort gedaan'

Micheal van Gerwen is tijdens de finale van het WK op de tweede plaats geëindigd. /Gettyimages

Foto van 'Metro en ANP'

2 JAN 2020

Darter Michael van Gerwen baalde na de verloren WK-finale tegen Peter Wright (3-7) in Londen vooral van zichzelf. „Ik heb mezelf tekort gedaan”, liet de onttroonde titelhouder bij RTL 7 een tikje aangeslagen weten.

„Ik gooide mijn dubbels niet. Daardoor kon ik hem niet onder druk zetten. Na 0-2 kwam ik nog wel op 2-2 en daarna had ik moeten doorzetten. Toen miste ik echter zes pijlen op een break, ja, en dan weet je dat je het tegen Wright in deze vorm moeilijk krijgt. Hij gooide wel de juiste dubbels op de juiste momenten. Maar deze nederlaag heb ik voornamelijk aan mezelf te wijten.”

'Voelde me prima'


Van Gerwen weer een stap dichterbij bij het behouden van wereldtitel

Van Gerwen weer stap dichter bij het behouden van wereldtitel

Zondag wist Michael van Gerwen zich in Londen te plaatsen voor de halve finale. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

29 DEC 2019

Darter Michael van Gerwen is weer een stap dichter bij het behouden van zijn wereldtitel. Zondag wist hij zich in Londen te plaatsen voor de halve finale van het WK darts.

De regerend wereldkampioen bereikte de laatste vier van het WK darts in Londen door Darius Labanauskas uit Litouwen te verslaan met 5-2. In de halve finale wacht een duel met Nathan Aspinall uit Engeland.

Dubbels


In Dubai is Ronaldo wel de beste voetballer ter wereld

In Dubai is Ronaldo wel de beste voetballer ter wereld

In vrijwel alle belangrijke verkiezingen moest Cristiano Ronaldo het dit seizoen afleggen tegen Lionel Messi en Virgil van Dijk. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

29 DEC 2019

In vrijwel alle belangrijke verkiezingen moest Cristiano Ronaldo het dit seizoen afleggen tegen Lionel Messi en Virgil van Dijk, maar in Dubai werd de Portugees zondag wel gehuldigd als beste voetballer ter wereld in 2019.

Bij de Global Soccer Awards ging de hoofdprijs naar de 34-jarige aanvaller van Juventus. Ronaldo veroverde dit jaar met zijn club de Italiaanse titel en won met Portugal de eerste editie van de Nations League.

Afwezig


Dartster Sherrock mag meedoen aan World Series

Dartster Sherrock mag meedoen aan World Series

Sherrock trok met haar prestaties in Alexandra Palace wereldwijd de aandacht. /Gettyimages

Foto van 'Metro en ANP'

29 DEC 2019

De Engelse dartster Fallon Sherrock heeft door haar historische prestaties op het WK een uitnodiging verdiend voor de World Series of Darts.

De 25-jarige Sherrock mag meedoen aan de vijf internationale toernooien van komend seizoen uit de World Series. De Engelse wist op het WK als eerste vrouw ooit een partij te winnen en bereikte zelfs de derde ronde, waarin ze het moest afleggen tegen Chris Dobey.

'Queen of the Palace'


Van Gerwen ‘sloopkogelt’ lekker verder

Van Gerwen ‘sloopkogelt’ lekker verder

Dit zou elke wedstrijd kunnen zijn, maar het is Van Gerwen op vrijdagavond. / Jordan Mansfield | Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

27 DEC 2019

Alsof hij de laatste Londense metro moest halen, zo snel smeet Michael van Gerwen zich vrijdagavond naar een kwartfinaleplek op het WK darts.

De man die deze keer aan de sloopkogel uit Vlijmen moest geloven, was de Engelsman Stephen Bunting. De 34-jarige ex-wereldkampioen van de andere bond BDO, had geen schijn van kans: 4-0 (3-2, 3-0, 3-1, 3-1).

Geen moment in gevaar


Sven Kramer kan het nog

Sven Kramer kan het nog

Sven Kramer vrijdagavond in actie. / Foto's: Vincent Jannink | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

27 DEC 2019

Content. Dat woord gebruikte Sven Kramer vrijdagavond na een puike race op de 5000 meter tijdens de NK afstanden in Heerenveen.

Nee, Kramer won niet. De tienvoudig kampioen op de 5 kilometer reed een magistrale 6.10.91, maar zijn jonge ploeggenoot Patrick Roest (24) snelde met 6.09.79 voor de vijfde keer in zijn carrière ‘onder de 6.10’ en pakte goud. Zilveren Kramer: „Content, ja. Als je ziet waar ik vandaan kom de laatste twee maanden. Dit biedt perspectief voor het EK en het WK.” Kramer doelde daarmee op de rugproblemen waarmee hij kampt (of kampte).

Alles of niets


Sprookje dartsheldin voorbij

Sprookje dartsheldin voorbij

Fallon Sherrock. /Jordan Mansfield | Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

27 DEC 2019

Wat wás Fallon Sherrock weer goed! Maar de tegenstander van de nieuwe dartsheldin, Chris Dobey, net iets beter (2-4). Het sprookje op het WK darts is over.

Opeens was ze daar de afgelopen weken, de 25-jarige Britse kapster Fallon Sherrock. Ze had bij de dames ooit een WK-finale gespeeld en verloren. Verder was haar meest uitzonderlijke prestatie haar kwalificatie voor het huidige WK 2020 bij de PDC. De alleenstaande moeder maakte haar kwalificatie in twee partijen meer dan waar, was de eerste vrouw ooit die op een WK een man versloeg (en zelfs nog één), verscheen overal ter wereld in de media en is plotseling wereldberoemd.

Wonderpijlen


3,5 miljoen mensen aan de buis gekluisterd  voor Rico vs Badr

3,5 miljoen mensen aan de buis gekluisterd voor Rico vs Badr

Ruim 3,5 miljoen mensen keken zaterdagavond naar de ‘kickbokswedstrijd van de eeuw’. /ANP

Foto van 'Metro'

22 DEC 2019

Ruim 3,5 miljoen mensen keken zaterdagavond naar de ‘kickbokswedstrijd van de eeuw’. Hari leek de sterkste, maar moest opgeven met een enkelblessure.

De tweede Rico vs. Badr in drie jaar tijd liep opnieuw uit op een anticlimax. In de derde ronde moest Hari opgeven vanwege een enkelblessure. Hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Verhoeven was ook maar mondjesmaat blij met het behouden van zijn wereldtitel. „Het is dubbel. Ik denk dat mijn plan werkte, maar zo wil je niet winnen. Ik had veel gelukkiger geweest als het anders was gegaan. Dit is voor mij ook niet goed.”


Daley Blind kampt met ontstoken hartspier
Likeability of3

Daley Blind kampt met ontstoken hartspier

De afgelopen dagen is Blind uitgebreid onderzocht en kwam er naar voren dat hij een ontstoken hartspier heeft. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

21 DEC 2019

Bij Daley Blind is een hartspierontsteking geconstateerd. De centrale verdediger van Ajax zakte onlangs in de verloren Champions Leaguewedstrijd tegen Valencia zonder duidelijke aanleiding in elkaar.

Hij was even duizelig geweest, maar hervatte de wedstrijd na een behandeling. Sindsdien kwam hij niet meer in actie voor de Amsterdammers. De afgelopen dagen is Blind uitgebreid onderzocht en kwam er naar voren dat hij een ontstoken hartspier heeft.

Bij Blind is preventief een ICD geplaatst, dat staat voor implanteerbare cardioverter defibrilator. Het is een apparaatje dat onder de huid wordt geplaatst en een schok geeft om het normale hartritme te herstellen.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Grootste kickboksmatch in jaren: Rico gaat winnen

Grootste kickboksmatch in jaren: Rico gaat winnen

Grootste kickboksmatch in jaren: Rico gaat winnen / ANP

Foto van 'Metro'

20 DEC 2019

Badr Hari vs Rico Verhoeven. Een match waar al jaren naar wordt uitgekeken. Voor Metro is het al duidelijk wie er gaat winnen: Rico Verhoeven. 

Althans, dat is wat de Metro-lezer verwacht. Uit een klein onderzoek op Facebook blijkt dat meer dan 17.000 mensen verwachten dat de Brabander er met de winst vandoor gaat. Zo'n 4.800 man houdt hoop op victorie voor Hari.

Vrijdagmiddag vond de traditionele staredown plaats, waarbij Verhoeven en Hari nog even neus aan neus kwamen te staan. Daarna volgde geen geduw en getrek, maar een knuffel. Het vuurwerk wordt bewaard voor zaterdag, waar in het GelreDome de strijd - letterlijk - los zal barsten.


Atlete Hassan gekozen tot Sportvrouw van het Jaar

Atlete Hassan gekozen tot Sportvrouw van het Jaar

Atlete Hassan gekozen tot Sportvrouw van het Jaar. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 DEC 2019

Atlete Sifan Hassan is gekozen tot Sportvrouw van het Jaar. Ze was dit jaar de ster op de WK atletiek in Doha met wereldtitels op de 1500 meter en 10.000 meter.

De 26-jarige Hassan kreeg bij het Sportgala in de Amsterdamse AFAS Live de meeste stemmen van de sporters en de vakjury. Ze won de verkiezing van wielrenster Annemiek van Vleuten en shorttrackster Suzanne Schulting, die vorig jaar de eretitel in de wacht sleepte.

De atletiekbaan


Wielrenner Van der Poel Sportman van het Jaar

Wielrenner Van der Poel Sportman van het Jaar

Mathieu van der Poel komt over de finish op het EK veldrijden en wordt voor de derde keer op rij Europees kampioen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 DEC 2019

Wielrenner Mathieu van der Poel is gekozen tot Sportman van het Jaar. De alleskunner op de fiets won dit jaar de wereldtitel veldrijden, de Europese titel mountainbiken en de wegklassiekers Amstel Gold Race en Dwars door Vlaanderen.

De 24-jarige Van der Poel kreeg op het Sportgala in de Amsterdamse AFAS Live de meeste stemmen van de sporters en de vakjury. Hij won de verkiezing van voetballer Virgil van Dijk en Formule 1-coureur Max Verstappen.

Onverslaanbaar


Ajax bekert verder na zege bij Telstar: 3-4
Likeability of5

Ajax bekert verder na zege bij Telstar: 3-4

Ajax bekert verder na zege bij Telstar: 3-4. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 DEC 2019

Ajax strijdt na de winterstop nog op drie fronten mee. Het elftal van trainer Erik ten Hag bereikte op bezoek bij Telstar de derde ronde van de KNVB-beker: 3-4.

Winst van dat toernooi staat op de derde plaats van het prioriteitenlijstje van de club uit Amsterdam, achter de landstitel en eindzege van de Europa League.

Overtuigend was het allemaal niet wat Ajax tegen de nummer elf van de eerste divisie liet zien. De club uit de hoofdstad sluit zondag een memorabel kalenderjaar af met een competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag in de Johan Cruijff ArenA. Daarna mogen de spelers van de koploper van de eredivisie eindelijk even bijkomen.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

‘Voor de docu is er geen optie dat Badr verliest’

‘Voor de docu is er geen optie dat Badr verliest’

Badr Hari. / Jerry Lampen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

17 DEC 2019

Documentairemaakster Anna van ’t Hek heeft een indringend portret gemaakt van kickbokser Badr Hari. Zij volgde hem de laatste negentig dagen voor zijn gevecht tegen eeuwige vijand Rico Verhoeven (komende zaterdag).

Het gevecht in de Gelredome in Arnhem gaat om de wereldtitel, maar staat misschien nog wel meer te boek als de rematch van drie jaar geleden. In Oberhausen was het gevecht van korte duur, door een spierscheuring in Hari’s arm. Anna van ’t Hek uit Amsterdam vond het tijd deze topsporter zó close te portretteren, dat we als kijker kunnen zeggen: dat hebben we niet eerder gezien. We krijgen een persoonlijke inkijk in het leven van The Golden Boy. Hij vertelt waarom het in 2016 misging, hoe hij Verhoeven nu wel gaat pakken (‘gewoon helemaal de tyfus slaan’) en ook zijn omstreden verleden blijft niet onbesproken.

‘Voor de docu is er geen optie dat Badr verliest’

Badr Hari (rechts) bij de stare down met Rico Verhoeven. / Koen van Weel | ANP


Handbalsters genomineerd voor sportploeg van het jaar

De handbalsters maken alsnog kans op de titel / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

16 DEC 2019

De Nederlandse handbalsters zijn alsnog genomineerd voor de titel van sportploeg van het jaar.

De vrouwen veroverden zondag in Japan de wereldtitel, maar omdat ze deze historische prestatie na de deadline van 1 december leverden, konden ze woensdag bij het sportgala niet meedingen naar de titel.

Reglement aangepast


PSV ontslaat trainer Van Bommel.

PSV ontslaat trainer Van Bommel

PSV ontslaat trainer Van Bommel. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

16 DEC 2019

PSV heeft hoofdtrainer Mark van Bommel ontslagen. De reeks teleurstellende resultaten zijn voor de clubleiding aanleiding om nu in te grijpen. PSV verloor zondag met 3-1 bij Feyenoord.

„Het verval is te groot en PSV-onwaardig", zegt algemeen directeur Toon Gerbrands. „De wedstrijden zijn de meetmomenten, maar het proces eromheen is ook bepalend. We hebben er met z'n allen alles aan gedaan om het tij te keren. Dat is helaas niet gelukt."

Van Bommel was bezig aan zijn tweede seizoen bij PSV. De Eindhovense club maakt later op maandag de naam van de tijdelijke opvolger van de Limburger bekend.