Sport

Het Oranje Peloton: samen sporten, juichen en vieren

'Nederland trots maken met het Oranje Peloton'

Ook Leontien Zijlaard-Van Moorsel geniet in het Oranje Peloton. / Foto's: Nederlandse Loterij

In samenwerking met Nederlandse Loterij

25 JUL 2019

Aparte tribunevakken vol juichende Oranjesupporters. Samen sporten voor goede doelen. En nietsvermoedende wielerfanaten, topsporters en amateurs die een duwtje in de rug krijgen of voor wie een droom werkelijkheid wordt (zoals – dat zie je verderop in dit artikel – ex-wielrenner Bram Tankink die een man met blijvende hersenschade een Touretappe liet meemaken). Het valt allemaal onder de noemer: het Oranje Peloton van Nederlandse Loterij.

Gelukkig, gezond en sportief

Nederlandse Loterij is sinds begin dit jaar de nieuwe hoofdsponsor van wielerbond KNWU. De zeven loterijen, waaronder de Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot en Toto sportweddenschappen, hebben een missie bij te dragen aan een gezonder en gelukkiger Nederland. Het Oranje Peloton hoort daarbij en werd dit jaar geïntroduceerd bij de wielerklassieker Amstel Gold Race. Het Oranje Peloton biedt Nederlanders de kans om samen sport te beleven: samen bewegen, supporten en juichen bij succes. Zij komen samen bij toertochten en sportevents van goede doelen die door Nederlandse Loterij worden gesteund en zijn bij wedstrijden van Oranjeselecties (niet alleen wielrennen) aanwezig.

„Heel Nederland wint hiermee”, zegt Joost Zuure van Nederlandse Loterij. Het Oranje Peloton bouwen we steeds verder uit. Zuure: „Het is een mooie paraplu voor onze sponsoractiviteiten, met een oneindigheid aan mogelijkheden.”

Het Oranje Peloton: samen sporten, juichen en vieren

Bram Tankink ontmoet de zieke man waarvoor hij het meemaken van een Touretappe regelde.

Focus op Nederlandse sporters

Dat de Nederlandse Loterij en het Nederlandse wielrennen een goed stel vormen, ‘daar zit een stuk historie achter’ meldt Zuure. „We hadden lange tijd een band met het in de Tour de France nu zo succesvolle Team JumboVisma. Die ploeg kreeg een steeds internationaler karakter, terwijl wij er als Nederlandse Loterij echt voor de Nederlandse sporters willen zijn. Met Jumbo die graag groter wilde instappen, konden we de ploeg met een stabiele basis achter ons laten. Daarom zijn wij nu partner van KNWU en van TeamNL van het NOC*NSF. Wij focussen ons op het verder helpen van de Nederlandse wielersport. Die sport is voor ons als loterij interessant. Wielrennen is populair en heel zichtbaar in Nederland.”

Hollandse trots

„Het Oranje Peloton is een beweging, waarbij we samen sporten, juichen en Nederlandse successen vieren. Met het Oranje Peloton willen we Nederland een stukje trotser maken en juichen en vieren faciliteren. Hollandse trots ligt heel dicht bij ons DNA en tegelijkertijd zijn wij een oer-Hollands bedrijf. Een groot deel van ons resultaat stroomt terug naar meer dan 70 sportbonden binnen het NOC*NSF en naar 18 goede doelen (161, 2 miljoen euro vorig jaar, red.) en de Staat. We zijn op die manier verankerd in de Nederlandse maatschappij. Nederlandse Loterij heeft geen winstoogmerk, wat betekent dat we jaarlijks het meeste prijzengeld uitkeren en een groot deel van ons resultaat teruggeven aan de maatschappij. Kortom, Oranje is een van de sterkste merken van ons land en die kracht omarmen wij als bedrijf graag. Met het Oranje Peloton.”

Het Oranje Peloton: samen sporten, juichen en vieren

Niet alleen juichen, maar ook actief zijn.

Oranje juichvakken

Het Oranje Peloton betekent niet alleen zelf sporten, maar ook aanmoedigen. Zuure: „Daar waar het kan organiseren we een Nederlands juichvak waar onze helden kunnen worden aangemoedigd.” Het Oranje Peloton is dit sportseizoen met een videoserie actief bij het BMX WK in Zolder, België (23-27 juli), het EK wielrennen in Alkmaar (7-11 augustus), het WK handbiken (12-15 september), het EK baanwielrennen in Apeldoorn (16-20 oktober) én het WK wielrennen in het Engelse Yorkshire. Zuure: „Eén van de andere initiatieven naast de juichvakken is dat we met een grote ploeg wielerhelden, relaties en wielerenthousiastelingen die via verschillende kanalen tickets kunnen winnen, naar Yorkshire gaan fietsen. Het Oranje Peloton wordt ook gekoppeld aan toertocht de Zuiderzeeklassieker van één van onze goede doelen, de Maag Lever Darm Stichting. Daar zien we zó’n mooie band tussen een goed doel en sport, dat wij met 1250 mensen in Oranje Peloton-tenue gaan meedoen. Ook bij de Ride for the Roses van KWF Kankerbestrijding, één van onze goede doelen, kijken we naar de mogelijkheden.”

Ambassadeur Tankink

Aanvoerder van het Oranje Peloton en ambassadeur van de Nederlandse Loterij is Bram Tankink. De sympathieke ex-profrenner richt zich op wielrennen, terwijl het Oranje Peloton veel breder is. Joost Zuure: „Zo hebben we Tess Wester bij het handbal als ambassadrice en is er – met hordeloopster Nadine Visser – ook een juichvak bij de Fanny Blankers Koen Games. En gingen we met twee bussen vol Oranje Peloton-supporters de Leeuwinnen steunen bij het WK vrouwenvoetbal. Wielrennen heeft wel een speciale attentie. Maar over de gehele sport hebben we niet alleen aandacht voor de top, maar voor elk niveau en ook voor de paralympische sport.”

Het Oranje Peloton: samen sporten, juichen en vieren

Bram Tankink (3e van rechts) met de hele familie waarvoor een grote wens uitkwam.

Bram Tankink dus, de man die in de Tour de France nooit won maar met zijn mooie commentaren jarenlang de harten van de wielerfans stal. Zuure: „Ja, Bram heeft een natuurlijk aanstekelijk enthousiasme. Zijn onbevangenheid en passie voor de sport, dat kan je gewoon niet acteren. Dat steekt andere mensen aan. Vanuit die hoedanigheid is Bram de perfecte aanvoerder. Hij is de ideale man om mensen te helpen bij hun wensen.”

Alles voor elkaar krijgen

Tankink en Nederlandse Loterij maken van het vervullen van wensen en het helpen van sporters een videoserie. Zuure: „Bram krijgt alles voor elkaar als er voor een wens iets geregeld moet worden. Hij steekt er veel energie in en is een vrolijk type. Als je met hem content maakt, komt ie zelf ook altijd met plannen en ideeën. Dat is heerlijk en harstikke leuk werken. Nu hij met wielrennen gestopt is kan hij zijn ambassadeurs- en aanvoerdersrol goed vervullen.”

De goedlachse Tukker hielp onder meer een vriendengroep tijdens de Amstel Gold Race. Een van de vrienden lukte het nooit de zware Keutenberg te beklimmen. Tankink riep de hulp van baanwielrenner en wereldkampioen Jeffrey Hoogland in en die kreeg de jongeman wel aan de top. Voor de 19-jarige Yonna van Dam regelde Tankink de eerdergenoemde Tess Wester en Nadine Visser om haar op weg naar haar debuut bij het NK wielrennen mentaal te ondersteunen. Van Dam fietste (helemaal kapot, dat wel) in een veld van 155 deelneemsters in Ede naar een verdienstelijke 60e plaats.

Bijzonder moment in de Tour

Een van de hoogtepunten volgde deze week in de Tour de France. Door hulp van Bram Tankink, de Nederlandse Loterij en het Oranje Peloton kon Jacco, een man met permanente hersenschade - een extreme wielerfan - als VIP een etappe meemaken in een gastenauto van Team JumboVisma. Zuure: „Het was een hele operatie met allerlei apparatuur. De droom van deze meneer is door de inzet van Bram waargemaakt.” De video van dit avontuur zie je hier:

De verraste Jacco heeft zoals gemeld hersenschade en de Hersenstichting is een van de achttien goede doelen die gesteund worden via de afdracht van Nederlandse Loterij. Maar niet alleen dat. Zuure: „Wij hebben een ‘speel bewust 18+-beleid’ als verantwoorde aanbieder van kansspelen. Daarom willen wij niet als sponsor op de shirts van nationale jeugdselecties staan (op shirts van ‘onder 23’ en de elite-categorieën is de Nederlandse Loterij wel naamgever, red.). De ruimte op de shirts voor renners en rensters onder de 18 jaar hebben we geschonken aan de Hersenstichting. Zo weten we een mooie driehoek te slaan tussen de aan ons gekoppelde goede doelen en de sport.”

Het Oranje Peloton: samen sporten, juichen en vieren

Missie geslaagd: Bram Tankink maakt een droom van een zieke man werkelijkheid.

Inspiratiebron

Wanneer is het Oranje Peloton voor Nederlandse Loterij geslaagd? Zuure: „Als we samen in staat zijn om de Oranjegekte aan te wakkeren en samen de successen te vieren. En als mensen worden aangemoedigd, iets wat kan op verschillende manieren. We hebben het heel vaak over winst, zo denk je natuurlijk automatisch vanuit de loterijkant, maar winst zit voor ons ook in hele kleine dingen. Iemand die tijdens een revalidatie voor het eerst op een fiets stapt en merkt dat hij weer iets kan, is ook een enorme winst. Dat is niet alleen maar juichend over de finishlijn komen. Dat is ook Jacco, die nog eens een Touretappe kon meemaken. De grootste winst is dat zo’n man een groter publiek inspireert voor een gelukkig, gezond en sportief Nederland.”


Likeability of5

Wondertrap Wijnaldum zet Oranje op de rand van het EK

Georginio Wijnaldum/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

13 OKT 2019

Het Nederlands elftal heeft een grote stap gezet richting het Europees kampioenschap. Op bezoek bij Wit-Rusland werd er zonder heel goed te spelen met 1-2 gewonnen. Georginio Wijnaldum was de grote uitblinker door beide doelpunten te produceren.  

Net zoals afgelopen donderdag had Oranje zeer veel moeite met het vinden van openingen in een goed georganiseerde defensie. Daarbij ontbrak bovendien sterspeler Memphis Depay. Maar waar er in de Kuip tegen Noord-Ierland voor rust helemaal niets lukte, waren er tegen Wit-Rusland wel kansen voor de theepauze. Zo scoorde Donny van de Beek bijna met een zeer fraai lobje na een slimme steekpass. De beste kans in het eerste half uur was echter voor de Wit-Russen via Denis Laptev. Zijn eerste schot werd gekraakt door Matthijs de Ligt, waarna de spit de rebound wild naast schoot.

Verre kruising


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Bottas wint GP van Japan, Verstappen valt uit

Bottas wint GP van Japan, Verstappen valt uit

Bottas wint GP van Japan, Verstappen valt uit / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 OKT 2019

De Fin Valtteri Bottas heeft de Grote Prijs van Japan op zijn naam geschreven. Mercedes is nu verzekerd van de constructeurstitel. Max Verstappen moest de race voortijdig beëindigen.

Bottas dankte zijn zege aan een geweldige start, waarin hij oprukte van de derde naar de eerste plaats. Vervolgens reed de coureur van Mercedes de race op het circuit van Suzuka vlekkeloos uit.

Sebastian Vettel van Ferrari finishte op ruim 11 seconden achterstand als tweede. De Duitser was van poleposition vertrokken. Hij moest in de slotfase van de race alles op alles zetten om Lewis Hamilton van zich af te houden. De Britse wereldkampioen van Mercedes, die afstevent op zijn zesde wereldtitel, eindigde als derde.


Mollema wint solo de Ronde van Lombardije

Bauke Mollema/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 OKT 2019

Het laatste wielermonument van het jaar is gewonnen door Bauke Mollema. De renner van Trek-Segafredo rondde een fraaie solo af en is de eerste Nederlander sinds 1981 (Hennie Kuiper) die in Lombardije wint.

Op het moment dat het bij de favorieten stilviel op de Civiglio - de een na laatste klim - ging Mollema aan. Er werd niet direct gereageerd, waardoor hij snel een mooie voorsprong bij elkaar reed. Later op de klim ging Pierre Latour in de tegenaanval, maar hij kwam niet weg.

Tegenaanval


Likeability of3

Seizoensstart Kramer mogelijk in gevaar na aanrijding

Sven Kramer/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 OKT 2019

Sven Kramer heeft zaterdagochtend een knieblessure opgelopen toen hij tijdens het trainingskamp in Inzell op zijn fiets werd aangereden door een auto. Wat de ernst van de kwetsuur is, moet nog verder worden onderzocht. Volgens zijn ploeg Jumbo-Visma is de voorbereiding op het nieuwe seizoen in ieder geval ernstig verstoord.

„Ik heb vooral last van mijn knie", zei Kramer die zondag naar huis vliegt voor nader onderzoek. Maandag wordt de kwetsuur verder onderzocht met onder andere een MRI-scan. „Het is op dit moment afwachten wat de gevolgen zijn voor de start van het nieuwe seizoen. Daar valt nu weinig over te zeggen."


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Dolle vreugde in Kenia na historische marathon Kipchoge

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 OKT 2019

Eliud Kipchoge is de eerste atleet ooit die een marathon heeft afgelegd onder de 2 uur. De 34-jarige Keniaanse wereldrecordhouder liep de 42,195 kilometer tijdens een speciale aanval, de 1:59 Challenge, in 1.59,40.

Kipchoge legde de klassieke afstand af in het Prater in Wenen. De 34-jarige Keniaan liep een parcours over de Hauptallee in de Oostenrijkse hoofdstad en kreeg tijdens de door Ineos gefinancierde 1:59 Challenge, hulp van 41 gangmakers, verdeeld in groepen van zeven.


Likeability of5

Nederlands elftal verslaat Noord-Ierland in blessuretijd

Nederland versloeg Noord-Ierland / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

10 OKT 2019

Het Nederlands elftal heeft een grote stap gezet op weg naar deelname aan het Europees Kampioenschap van komende zomer. Het elftal van bondscoach Ronald Koeman ontsnapte in De Kuip tegen Noord-Ierland door twee treffers in blessuretijd: 3-1.

Josh Magennis kopte Noord-Ierland in de 75e minuut op voorsprong. De gelijkmaker kwam in de 80e minuut op naam van Memphis Depay. Invaller Luuk de Jong maakte in blessuretijd de 2-1. Daarna scoorde Depay nogmaals.

Twaalf punten


love
user_38a8714a002466ffe66aad4c142c913b58ec93d5_avatar

Likeability of5

Engelse voetballers van het veld bij racisme

Aanvoerder Harry Kane/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

9 OKT 2019

De spelers van het Engelse voetbalelftal zijn helemaal klaar met racistisch gedrag op en rond het voetbalveld. Bij de komende interlands van de kwalificatie voor de Europese titelstrijd stappen ze van het veld als ze het slachtoffer worden van racisme.

„Als één voetballer zich daardoor ongelukkig voelt houden we er allemaal mee op", zei aanvoerder Harry Kane. Engeland speelt vrijdag in Tsjechië en maandag in Bulgarije. De Engelsen hadden in hun voorbereiding een teambespreking over het onderwerp. „We hebben afgesproken wat het protocol is als er iets gebeurt", zei Fikayo Tomori van Chelsea, zonder daarover verder in details te treden.

Deels leeg stadion


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Turners blijven ver van teamticket voor Spelen

Bart Deurloo na afloop/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 OKT 2019

De Nederlandse turners zijn er op de WK in Stuttgart niet in geslaagd deelname als team aan de Olympische Spelen af te dwingen.

Bart Deurloo, Casimir Schmidt, Frank Rijken, Michel Bletterman en Epke Zonderland wisten vooraf wat er van hen werd verwacht. De score van Duitsland, dat elfde stond maar door de Zwitsers zou worden gepasseerd, overtreffen. Dat lukte niet. Nederland viel zwaar tegen en eindigde slechts als negentiende.

Tickets


Nederlandse turnsters verzekeren deelname Olympische Spelen in Tokio

De Nederlandse turnsters hebben zich bij de WK in Stuttgart verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

5 OKT 2019

Hoera! De Nederlandse turnsters hebben zich bij de WK in Stuttgart verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio. Nadat twee derde van de deelnemende landen in actie is gekomen, bezet Oranje de vierde plaats. Tisha Volleman, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Lieke en Sanne Wevers kwamen tot een score van 162.663.

Later op zaterdag komen onder meer nog de teams van de Verenigde Staten, Rusland, Japan en Brazilië in actie. Nederland kan echter niet lager meer eindigden dan de twaalfde plaats en juist een plek in de top twaalf bij de WK levert een olympisch ticket op.

Foto: ANP


PSV zeer overtuigend langs Rosenborg

Juichen bij PSV/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 OKT 2019

PSV heeft donderdag al een grote stap gezet op weg naar de volgende ronde in de Europa League. De Eindhovenaren wonnen in Noorwegen de tweede groepswedstrijd tegen Rosenborg BK overtuigend: 1-4. PSV zette twee weken eerder Sporting Portugal al met 3-2 aan de kant.

Tegen Rosenborg, de huidige nummer vier, ging het een stuk eenvoudiger. PSV startte met Ritsu Doan in het basisteam. De Japanner kreeg in de voorhoede de voorkeur boven de Portugees Bruma. Doelman Jeroen Zoet raakte in de warming-up af met een blessure en werd vervangen door Robbin Ruiter. Verder was het basisteam van PSV ongewijzigd in vergelijking met de competitiewedstrijd van zondag bij PEC Zwolle (0-4).

Na een wat moeizame beginfase opende Pablo Rosario na een klein kwartier spelen de score. De middenvelder trof via de onderkant van de lat doel. Het betekende voor Rosario zijn derde doelpunt in een week tijd.


Sterk Feyenoord langs Porto, AZ speelt gelijk tegen United

Sam Larsson houdt er drie van Porto bezig/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 OKT 2019

Het goede Europese seizoen van Nederlandse clubs blijft vooralsnog geweldig verlopen. Feyenoord won donderdagavond in eigen huis met 2-0 van FC Porto, terwijl AZ met 0-0 tegen grootmacht Manchester United speelde.

In de eerste helft was FC Porto iets beter dan Feyenoord, hoewel beide ploegen een paar kansjes kregen. Na de pauze ging het los in de Kuip. De Rotterdammers kwamen in de tweede helft al snel op voorsprong via een fraaie en bekeken volley van Jens Toornstra.

Daarna kwam de wedstrijd pas echt los. Zo raakte zowel Porto (twee keer) als Feyenoord de deklat. Ook daarbuiten kregen beide ploeg kansen met de grootste voor Moussa Marega, maar de spits van Porto mikte over. Feyenoord bleek efficiënter. Een kleine tien minuten voor tijd was het Rick Karsdorp die de beslissende 2-0 maakte na een lange rush. Ook daarna kreeg Porto kansen, maar Kenneth Vemeer reageerde twee keer uitstekend.


Jos Verstappen uit kritiek op Red Bull: 'Geef Max een goede auto!'

Is Red Bull wel de juiste ploeg voor Max? /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

30 SEP 2019

Jos Verstappen maakt zich zorgen over de achterstand die de Formule1-ploeg Red Bull van zijn zoon heeft met de voornaamste concurrenten. 

„We maken ons echt zorgen. Er zullen bij het team dingen moeten veranderen," vertelde hij bij het programma Peptalk op Ziggo Sport. Volgens Verstappen senior is het verschil in kwaliteit met Mercedes en Ferrari sinds de zomer steeds merkbaarder geworden waardoor Max Verstappen niet naar zijn kunnen presteert. Veel vertrouwen in een inhaalslag heeft de Limburger niet.

Frustratie


Helse omstandigheden slopen Van der Poel: Het was gewoon op

Mathieu van der Poel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

29 SEP 2019

Niet Mathieu van der Poel of een andere topfavoriet, maar Mads Pedersen is wereldkampioen wielrennen geworden.

Het was door de zware weersomstandigheden vanaf de start een slopend WK. Zelfs ondanks dat door de zware regenval het parcours bijna 25 kilometer was ingekort. In de loodzware koers viel met Philippe Gilbert al vroeg een topfavoriet uit. De oud-wereldkampioen kwam na een crash niet meer terug in het peloton en gaf huilend op. Stuk voor stuk moesten ook andere kanshebbers lossen, zoals uittredend wereldkampioen Alejandro Valverde, Sam Bennett en Geraint Thomas. Nederland bleef ondertussen lang in de pikorde rijden, waarbij alle knechten hun stukje werk konden doen.

Troef op tafel


Hongerklop nekt Mathieu van der Poel bij WK wielrennen

Foto van 'Metro en ANP'

29 SEP 2019

Mads Pedersen heeft verrassend de wereldtitel op de weg veroverd bij de WK wielrennen in Yorkshire.

De Deen was na ruim 260 kilometer de snelste van een kopgroep van drie man, waar verder de Italiaan Matteo Trentin (tweede) en de Zwitser Stefan Küng (derde) deel van uitmaakten.

Hongerklop


Verstappen net naast podium in Grote Prijs Rusland

Verstappen net naast podium in Grote Prijs Rusland

Foto: AFP

Foto van 'Metro en ANP'

29 SEP 2019

Max Verstappen is in de Grote Prijs van Rusland als vierde geëindigd. Veel meer zat er ook niet in voor de Nederlander van Red Bull, nadat hij na een gridstraf vanaf de negende positie had moeten starten. 

De zege ging naar Lewis Hamilton, de regerend wereldkampioen die een einde maakte aan een serie van drie overwinningen van de verbeterde bolides van Ferrari. Valtteri Bottas maakte het feest voor Mercedes met de tweede plaats compleet.

Mercedes op één en twee, dat was al sinds de Grote Prijs van Groot-Brittannië van 14 juli niet meer voorgekomen. Charles Leclerc moest genoegen nemen met de derde plaats. De Monegask won in België en Italië twee van de laatste drie races. Zijn ploeggenoot Sebastian Vettel zegevierde vorige week in Singapore. De Duitser ging in Sotsji ook voortvarend van start en passeerde direct zijn ploeggenoot Leclerc, die van pole was gestart.


PSV blijft in spoor van koploper Ajax na winst op PEC Zwolle

PSV blijft in spoor van koploper Ajax na winst op PEC Zwolle

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

29 SEP 2019

PSV blijft in het spoor van koploper Ajax. De Eindhovenaren wonnen relatief eenvoudig op bezoek bij PEC Zwolle: 0-4.

De ploeg van Mark van Bommel staat nu qua punten weer gelijk met Ajax, dat eerder dit weekend van FC Groningen won. De Amsterdammers hebben wel een beter doelsaldo.

Malen scoort opnieuw


Eekhoff verliest wereldtitel: Gevoel duurde slechts 15 minuten

Nils Eekhoff/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

28 SEP 2019

Hij viel, had zijn schouder uit de kom, liet deze terugzetten, moest kilometers achtervolgen, werd wereldkampioen, maar moest de wereldtitel alsnog inleveren. Het was emotionele rollercoaster met een dramatisch einde voor Nils Eekhoff.

De Nederlander dacht vrijdag na een sprint met zeven beloftenwereldkampioen wielrennen te worden in Yorkshire. Na een kwartier werd echter bekend dat de jury beelden ging terugkijken, om hem een uur na de finish te diskwalificeren. De 21-jarige zou bij het terugkeren na zijn valpartij te lang achter de auto hebben gereden.


Van der Poel dé WK-favoriet? 'Doorzichtige poging'

Van der Poel dé WK-favoriet? 'Doorzichtige poging'

Mathieu van der Poel wint de Amstel Gold Race/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

27 SEP 2019

Mathieu van der Poel is een favoriet voor de wereldtitel wielrennen zondag in Yorkshire. Maar niet dé.

Hij was al jaren een fenomeen op wielen en sinds zijn spectaculaire zege de Amstel Gold Race gaat er geen dag meer voorbij zonder dat er wel ergens gespeculeerd wordt over de kansen van Mathieu van der Poel op het WK wielrennen. De Nederlander geldt als topfavoriet voor de wegwedstrijd van zondag in Yorkshire.

Dat is ergens ook niet zo gek, want waar Van der Poel opstapt, wint hij bijna altijd. Of het nou om het mountainbiken, veldrijden of wielrennen gaat, hij rijgt de zeges aaneen. De harde cijfers van zijn voorbije jaar zijn monsterlijk goed. Hij won 32 van de 34 veldritten, waaronder het WK. Hij werd ondanks een valpartij Europees kampioen mountainbike en was de beste in acht wereldbekers. Op de weg zegevierde hij in 28 koersdagen elf keer, waaronder in de Amstel Gold Race en Dwars Door Vlaanderen. Het zijn imponerende statistieken, waarbij de rest alleen maar vol bewondering naar kan kijken.


Dennis verpest gouden tienerdroom Evenepoel

Rohan Dennis/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

25 SEP 2019

De grote Vlaamse wielersensatie Remco Evenepoel (19) is er niet in geslaagd om op het WK tijdrijden in Yorkshire goud te pakken. Slecht éen man was er op het lange glooiende parcours sneller, de winnaar van vorig jaar: Rohan Dennis.

Voor Evenepoel begon de tijdrit al apart. De Belg was amper honderd meter onderweg, toen hij al bijna stil ging staan om aan zijn sokken te prutsen. Toch – of misschien wel daardoor – zette hij aan het eerste meetpunt al een geweldige tijd neer, waar niemand aankwam tot de laatste twee renners. Zijn landgenoot Victor Campenaerts miste die tijd op een tel, maar regerend wereldkampioen Dennis dook er ruim onder. Ondertussen gaf Primoz Roglic niet thuis. De Sloveen was voor velen de te kloppen man. Maar om zo kort na zijn Vuelta-zege weer helemaal scherp te zijn voor een nieuw hoofddoel bleek te veel gevraagd. De lijn van de eerste tijdmeting werd naadloos doorgetrokken in het vervolg. Alleen Campenaerts viel letterlijk weg, waardoor de Italiaan Filippo Ganna naar de derde plek reed.

Oude tijdritspullen