Redactie Metro
Redactie Metro Sport 11 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Dumoulin trapt Giro d’Italia af in Bologna

Als eerste renner gaat Tom Dumoulin zaterdag om 16.50 van start in de 102e Giro d’Italia. Daarmee trapt hij de klimtijdrit van de wielrenwedstrijd af. „Dat ik als eerste start in een tijdrit heb ik nog nooit meegemaakt", aldus de Limburger van Sunweb voorafgaand aan zijn acht kilometer lange tocht. „Ik ga de Giro aftrappen. Best vet, cool."

Niet nadelig

De tocht brengt hem naar de basiliek van San Luca, waar de eerste roze trui ligt de wachten. Dat Dumoulin als eerste van start gaat, vindt hij geen nadeel. „In een tijdrit ben je toch met jezelf bezig. Of je nou als eerste start of als laatste."

De verwachting is dat het later op de dag gaat regenen in Bologna, daarop heeft de wielrenner zijn keuze ook gebaseerd. „Ik heb mijn keuze gemaakt vanwege het weer. Je hoopt dat het goed uitpakt, maar je weet het nooit." Concurrenten als de Sloveen Primoz Roglic, favoriet bij de bookmakers, en de Brit Simon Yates gaan vanzelfsprekend na de Limburger van start.

Te veel tijdverlies

De eerste zes kilometer van de tijdrit is vlak. Na een haakse bocht wordt het klimmen geblazen met een gemiddeld stijgingspercentage van ruim 9 procent. Door de organisatie is op het laatste moment een wisselzone ingericht, maar Dumoulin zegt daar geen gebruik van te gaan maken. „Ik ga het niet doen, je verliest te veel tijd. Het is gewoon zaak jezelf in die eerste 6 kilometer niet op te blazen. En dan van de grote naar de kleine plaat. Of ik dat goed verteer? Met goede benen goed, met slechte benen slecht."

Dumoulin is geen vreemde van de Giro. In 2017 won hij de race en vorig jaar werd hij tweede. De Giro eindigt over ruim drie weken met een afsluitende tijdrit in Verona.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.