Jelmer Visser
Jelmer Visser Sport 8 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Zal de nieuwe gouden generatie Oranje laten vlammen?

De jaren 2015 tot en met 2018 waren niet bepaald de meest memorabele voor het Nederlands voetbalelftal. Er werden twee internationale toernooien gemist, de oude garde die ons naar een tweede (2010) en derde plek (2014) op het WK bracht, stopte met voetballen en de aanwas van jong talent viel een beetje tegen.

Wonderkinderen

Toch lijkt het lek bij de nationale ploeg gedicht te zijn; dit zagen we al in de Nations League waarin knap werd afgerekend met zowel Frankrijk als Duitsland. Niet alleen het heden, maar ook de toekomst ziet er rooskleurig uit. Gaat een nieuwe gouden generatie Oranje de concurrentie het schaamrood op de kaken bezorgen? Het zou zomaar kunnen.

Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Steven Bergwijn kennen we inmiddels, maar er komt nog veel meer aan. De jongsten spelen op hun 16e al de pannen van het dak. Oranje onder de 17 werd zelfs Europees kampioen. In 2019 debuteerden er al twee Nederlandse tieners in de basisopstellingen van Britse topploegen: de 16-jarige Ki-Jana Hoever voor Liverpool en de 19-jarige Tahith Chong voor Manchester United.

Kennelijk zijn er veel potentiële Nederlandse wereldsterren geboren rond het jaar 2000.

Nieuwe successen?

Overal in Europa breken Nederlandse talenten door en ook in de Eredivisie wemelt het van de ’wonderkinderen’. Hoe ziet onze nationale selectie eruit in 2025? Hier volgt een theoretische opstelling, gebaseerd op prestaties op toernooien en in competities en met spelers die worden getipt door de beste scouts en de meest ingewijde journalisten.

Hier is een prognose van de basisopstelling van Oranje in 2025, met hun huidige leeftijd achter haakjes. En natuurlijk is hier van alles op aan te merken, het blijft immers voetbal.

De talentvolste lichting in twintig jaar tijd? ©Metro

Doelman: Jasper Schendelaar

De jonge doelman van AZ heeft nu nog geen basisplaats. Toch heeft hij nog jaren om zichzelf te ontwikkelen tot een wereldtopper.

Rechtsback: Denzel Dumfries

De huidige rechtsback van PSV was vier jaar geleden nog een amateur. Daarna verliep zijn ontwikkeling zeer stormachtig. Via Sparta en SC Heerenveen kwam de rechtsback bij PSV terecht. Waar gaat dit eindigen?

Centrale verdediger: Matthijs de Ligt

De minst verrassende van deze opstelling. Deze jonge Ajacied won onlangs de Golden Boy Award, eerdere winnaars zijn Lionel Messi, Cesc Fabregas, Raheem Sterling en Kylian Mbappé. Een zeer illuster rijtje.

Centrale verdediger: Ki-Jana Hoever

Debuteerde op 16-jarige leeftijd in de hoofdmacht van de koploper van de Premier League. De wedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers ging met 2-1 verloren, maar Joachiem Löw was ondanks dit toch vol lof over de tiener.

Linksback: Kik Pierie

Deze 17-jarige is al het hele seizoen basiskracht bij SC Heerenveen in de Eredivisie. Hij was eveneens aanvoerder van het succesvolle Oranje onder de 19. Vanwege zijn dubbele nationaliteit moet hij later kiezen tussen Oranje en de Verenigde Staten.

Centrale middenvelder: Frenkie de Jong

De Jong is een bijzondere mix van een verdediger en een creatieve middenvelder. Hij is uitermate veelzijdig en zal vermoedelijk voor tientallen miljoenen vertrekken in de zomerse transferperiode. De Europese topclubs staan voor hem in de rij.

Centrale middenvelder: Donnie van de Beek

De selectie van Ajax barst van het talent, meestal worden hierbij namen als De Jong en De Ligt genoemd. Van de Beek is echter een hardwerkende spil in het elftal, met een zeer nauwkeurig schot en hij scoort vrij vaak voor een middenvelder.

Aanvallende middenvelder: Mohammed Ihattaren

De jongste speler in deze basiself wordt gezien als het ‘grootste talent uit de opleiding van PSV in tien jaar tijd’. Met zijn zeer snelle handelingssnelheid en verfijnde techniek gaat hij een zeer glorieuze toekomst tegemoet.

Rechtsbuiten: Tahith Chong

Een speler met het kapsel van Ruud Gullit en het talent van Arjen Robben, zo wordt Chong over het algemeen geïntroduceerd. Snelle rechtervleugelspeler met een uitstekende voorzet. Hij debuteerde vorige week in het eerste elftal.

Linksbuiten: Steven Bergwijn

De vaste linksbuiten van PSV is de oudste van deze basiself. Bergwijn doorliep zijn hele jeugd bij de landskampioen en bezorgt menig verdediger in de Eredivisie hoofdpijn. Europese topclubs zullen zich vermoedelijk deze zomer voor hem melden.

Spits: Daishawn Redan

De oud-Ajacied ontwikkelt zich razendsnel in bij The Bluen. Waar hij vooral erg goed in is? Scoren. En veel ook, het maakt niet uit in welk shirt. In 25 jeugdinterlands scoorde hij maar liefst 20(!) keer, hij werd Europees kampioen met Oranje onder de 17.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.