Sport

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

Lange zit: 7 uur nababbelen over het voetbalweekend

Willem van Hanegem, topper van het weekend. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

29 JAN 2019

Met de start van RTL’s VTBL van Humberto Tan, wordt er op de Nederlandse tv ruim 7 uur nagebabbeld over het voetbalweekeinde. 7 uur (en 20 minuten)! En dan hebben we het nog niet over voorbabbelen en tijdensbabbelen. De deskundigen schuiven op zondag- en maandagavond nu in vijf programma’s aan: Rondo, VTBL, Studio Voetbal, Veronica Inside en Natafelen. Metro besloot er, voor alle vijf, in en na het weekend van Feyenoord - Ajax eens goed voor te gaan zitten. Wat zien en horen we allemaal? Noot: de verslaggever werd per ongeluk geboren met een roodwit hart. Dat roodwit verloor volledig terecht met 6-2 en zo werd het een zware beproeving… Met dank aan vooral Willem van Hanegem werd het toch nog enigszins draaglijk.

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

Archieffoto van Rondo, in dit geval met vlnr Henk ten Cate, Ruud Gullit, Jack van Gelder en Youri Mulder. / Pro Shots

Kieft niet op dreef, dus saai

Rondo (Ziggosport)

Wanneer: zondag, 19.50 uur (een uurtje).

Gastheer: Jack van Gelder.

Kijkcijfers laatste twee keer: 42.000 (+ 6.000 op het eerste betaalkanaal) / 37.000 (+ 7.000).

Publiek? Ja.

Gasten: Wim Kieft, Youri Mulder (beiden vaste gast), Ronald Waterreus en schrijver Henk Spaan (beiden regelmatige gast).

Op tafel: cola, water en één biertje (spreekstalmeester Jack).

Bracht Rondo nieuws? Ja. Jack van Gelder meldde als eerste dat John van den Brom per komend seizoen de nieuwe trainer van FC Utrecht is.

Was er een leuk filmpje? Ja, Gullit met een uitzinnige Chelsea-steward in een Feyenoordjas.

Actuele beelden? Niet van de Eredivisie, wel van buitenlandse competities waarvan Ziggosport de rechten heeft.

Tacticus afgetroefd op tactiek

Feyenoord – Ajax? Feyenoord was geweldig en nog geweldiger en tacticus Erik ten Hag (trainer Ajax) is afgetroefd op tactiek, zo was de gemiddelde conclusie. En ook: Feyenoord kan het opladen om tot grote hoogtes te stijgen lang niet elke week opbrengen en zal het binnenkort weer verprutsen tegen teams van het kaliber Fortuna en Zwolle.

Opvallend? De vraag of Robin van Persie moet terugkeren in Oranje. Het tafelantwoord luidde nee.

Belangrijkste vooruitblik/voorspelling: Dick Advocaat moet de trainer van Feyenoord worden en Dirk Kuyt zijn assistent.

Totale indruk? Rondo wordt door slechts een hoopje tv-kijkers gezien. Dat hoopje heeft zondag niet veel gemist. Wim Kieft is met zijn relativeringsvermogen vaak een zeer welkome tafelgast, maar nee, ook Kieft was niet op dreef. Saai.

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

VTBL met vlnr Bart Nolles, Theo Janssen, Humberto Tan, Jimmy Floyd Hasselbaink en Simon Zijlemans. / William Rutten

Mag Willem in élk programma?

VTBL (RTL 7)

Wanneer: zondag, 20.00 uur (anderhalf uur).

Gastheer: Humberto Tan.

Kijkcijfers eerste twee keer: 265.000 / 284.000.

Publiek? Ja.

Gasten: Theo Janssen (vast), Willem van Hanegem, Henk Fräser en Peter Heerschop (afwisselend schuift een lid van cabaretgroep NUHR aan).

Op tafel: Muntthee, water, witte wijn, glas zoute pepsels, bakje groens en gezonds en een schaaltje knabbels (alleen Van Hanegem knabbelt eenmalig).

Bracht VTBL nieuws? Jazeker! ‘Woensdag wordt het officieel, wij brengen het nu al: Van den Brom wordt trainer van FC Utrecht’. (10 minuten na Rondo)

Was er een leuk filmpje? Gullit en een Chelseasteward (zie Rondo).

Actuele beelden? Nee (‘de beelden hebben we niet, wel oude’).

Kleedkamersetting in de studio

Vaste items? Simon Zijlemans met social media-dingetjes en Bart Nolles met filmpjes op locatie. Het cabaretlid van de week interviewt een opvallende voetballer in een kleedkamersetting in de studio, in dit geval Michael Chacón van FC Emmen (winnende treffer in de zesde minuut van de blessuretijd).

Feyenoord – Ajax? Strekking: Ajax dacht ‘kat in het bakkie’, ging op 60, 70 procent en Tadic is een zeikerd. Van Hanegem: ,,Ik wilde een column aan Tadic wijden, maar ik vond dat toch zonde van het papier.” Dat Feyenoord geweldig en nog geweldiger was maar meestal niet, vindt Willem ook fijn: ,,We moeten toch wat te zeiken hebben.”

Opvallend? Willem van Hanegem hoopt dat Henk ten Cate en Henk Fräser de trainers van Feyenoord worden en dat technisch directeur Martin van Geel wordt vervangen door Max Huiberts (AZ).

Belangrijkste vooruitblik/voorspelling: ‘Ajax wordt alsnog kampioen, denk ik’ (Willem van Hanegem).

Totale indruk? Humberto Tan trapte met bondscoach Ronald Koeman als eerste gast af, maar kreeg met Willem van Hanegem een nog betere tweede. Hij praat zinnig over voetbal. De Rotterdammer kijkt bij elke vraag of je de domste vraag ooit hebt gesteld. Hij geeft dan toch antwoord, met een onverwachte wending aan het einde (‘Emmen heeft een normale trainer. En een leuke dierentuin’). Bovendien is hij gortdroog (‘waar ik al dat talent zie? Ik denk op het voetbalveld’). En als Henk Fräser meldt dat Van Hanegem ooit schreeuwend vroeg of hij nog dozen om zijn schoenen had: ,,Ja, ik kan het zacht zeggen, maar dan hoor je me niet.” VTBL heeft ook nog de verfrissende Theo Janssen en was het allerleukste nababbelvoetbalprogramma van de week. Met dank aan Willem. Mag die man in élk nababbelprogramma?

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

Studio Voetbal-gastheer Tom Egbers. / Sander Koning | ANP

Lekker om in slaap te vallen

Studio Voetbal (NOS)

Wanneer: zondag, rond 22.00 / 23.00 uur (een uurtje).

Gastheer: Tom Egbers.

Kijkcijfers eerste twee keer: 733.000 / 721.000.

Publiek? Nee.

Gasten: Pierre van Hooijdonk (vast), AD-verslaggever Sjoerd Mossou, Evgeniy Levchenko (regelmatige gast) en John van ’t Schip.

Op tafel: Fris en water, niets te knabbelen.

Bracht Studio Voetbal nieuws? Nee, wel een wijsheid: Al is een elftal een miljard euro waard, het spel wint altijd van de knikkers’.

Was er een leuk filmpje? Je raadt het al… Gullit (zie VTBL, zie Rondo).

Actuele beelden? Absoluut, een heel voetbalweekend mooi samengevat.

Schaar van Derksen

Vaste items? De korte corner van Jan Beuving (leuk geschreven en vertelde column). Frank Heinen vertelt wekelijks over een oud-voetballer. Deze keer zien we een schaar van Johan Derksen (terwijl diens programma Veronica Inside Studio Voetbal regelmatig wegzet als een uurtje waarin niets gezegd wordt). Heinen: ,,Derksen passte zijn voorzetten met een geodriehoek. En de linksback, hij schopte voort.”

Feyenoord – Ajax? Strekking: Feyenoord was geweldig en nog geweldiger, Ajax was geïrriteerd en lag vooral op de grond. Nee, PSV ‘zakt nooit zover door z’n hoeven als Ajax’.

Opvallend? De oproep aan Robin van Persie om er nog een jaartje bij Feyenoord aan vast te plakken.

Belangrijkste vooruitblik/voorspelling: Louis van Gaal mag de nieuwe trainer van Feyenoord wel worden (Pierre van Hooijdonk).

Totale indruk? Uurtje zonder vuur, prima kost dus voor het slapen gaan. Dat ligt overigens aan de vaak wat kleurloze gasten, niet aan Beuving en Heinen. Rafael van der Vaart schuift de laatste tijd regelmatig aan als nieuwe deskundige en die brengt humor en een beetje pit.

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

Veronica Inside met vlnr Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp. / Lex van Lieshout | ANP

Taal uit de voetbalkantine

Veronica Inside (Veronica)

Wanneer: maandag, 20.30 uur (1 uur en 50 minuten).

Gastheer: Wilfred Genee.

Kijkcijfers eerste twee keer: 727.000 / 783.000 (hoogste kijkcijfer van de vijf in twee weken).

Publiek? Ja.

Gasten: Johan Derksen, René van der Gijp (beiden vaste gast) en Hans Kraay jr. (regelmatig gast).

Op tafel: Glazen fris of water, nootjes, chips en te verkopen Veronica Inside-onderbroeken. Niemand eet iets.

Bracht Veronica Inside nieuws? Heel vaak (Derksen), nu één nieuwsfeitje geleend van het blad Helden: Memphis Depay wil het liefst naar Real Madrid, wegens het smetteloos witte tenue.

Was er een leuk filmpje? Lollige filmpjes, vaak van amateurwedstrijden en - zo’n 83x - de schaar van Johan Derksen die in Studio Voetbal werd vertoond.

Actuele beelden? Ja, uitgeleend (of verkocht) door FOX Sports.

Vast item? De toto, waarbij de vaste gasten geld voor een goed doel / amateurclub kunnen verdienen.

Kotsen om Tadic

Feyenoord – Ajax? Feyenoord was geweldig en nog geweldiger en ‘heel Nederland kotst Tadic uit’. Derksen: ,,Ajax speelt sollicitatievoetbal.” Van der Gijp: ,,Zitten er vier Ajaxtrainers op de bank. Laten ze god-ver-dom-me Sinkgraven invallen. Sínkgraven!”

Opvallend? Van der Gijp wordt moe van ‘al dat gelul’ van deskundigen na afloop van een wedstrijd. Metro is bij napraatprogramma nummertje vier inmiddels ook héél moe.

Belangrijkste vooruitblik/voorspelling: Ajax is nog niet uitgeschakeld voor de titel (Kraay jr.). Derksen: ,,Bel het ANP!” Kraay vindt Derksen daarop een ongelóóflijke Grollose éikel (zijn vaste scheldwoord is overigens paardenlul).

Totale indruk? Veronica Inside pretendeert de taal uit de voetbalkantine te spreken. Daar kan niet iedereen tegen, maar de vaste 700.000 kijkers wel. De aflevering van maandag werd geen gedenkwaardige, maar nooit wordt een blad voor de mond genomen (‘Hahn is een ramp voor Heerenveen, ‘kabouter Mark van Bommel moet zich kapot schamen’, ‘waarom heeft Vitesse een Russische clown als trainer?’). Ook niet over de 70e verjaardag (donderdag) van Johan Derksen. Derksen hoopt dat er niemand langskomt, maar een bad met lekkere wijven met kale dozen ziet opa Johan wel zitten. ,,En dan zullen we zien of kleine Pipo z’n werk nog doet.”

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

Kees Jansma tafelt nog een paar maandjes na en gaat dan met pensioen. / Robin Utrecht | ANP

Op naar het pensioen

Natafelen (FOX Sports)

Wanneer: maandag, 22.00 uur (een uurtje).

Gastheer: Kees Jansma (laatste seizoen).

Kijkcijfers eerste twee keer: 12.000 (+ 5.000 op het eerste betaalkanaal) / 38.000 (+ 30.000).

Publiek? Nee.

Gasten: Drie journalisten Freek Jansen (Voetbal International), Valentijn Driessen (Telegraaf) en Mikos Gouka (AD) en vaste gast Kenneth Perez.

Op tafel? Fris, borrelnoten, gezellige waxinelichtjes en - misschien die van Humberto Tan - zoute pepsels. Niemand neemt wat.

Bracht Natafelen nieuws? Dat maken ze aan tafel wel, als de journalisten elkaar vliegen proberen af te vangen (leuk!). In dit geval Jansen en Driessen over wat er maandag na de 6-2 vanuit de Ajax-kleedkamer ‘tot hen kwam’. Bij Jansen is de tendens positief, bij Driessen negatief.

Was er een leuk filmpje? Neuh, gelukkig ontbrak Gullit een keertje.

Actuele beelden? Uiteraard die van FOX zelf.

Vast item? Eens/oneens-stellingen (‘Barcelona neemt een grote gok met het aantrekken van Frenkie de Jong’).

Feyenoord – Ajax? Feyenoord was geweldig en nog geweldiger.

Ballenjongens PSV

Opvallend? PSV heeft volgens Natafelen (en ook Veronica Inside) de ballenjongens de opdracht gegeven de bal niet aan FC Groningenspelers te geven. Perez verdenkt trainer Mark van Bommel (‘hoe klein kun je je als topclub maken’), Kees Jansma denkt aan een opdracht van de ‘ballenjongenstrainer’.

Belangrijkste vooruitblik/voorspelling: Straks in FOX Sports ‘Ajax-trainer Erik ten Hag likt the day after zijn wonden’. U begrijpt: dit trok de Metro-verslaggever écht niet meer.

Totale indruk? Beeeeeetje saai meestal, maar met Valentijn Driessen gebeurt er altijd wel wat (jaja, Driessen werkt onder hetzelfde dak als Metro, maar gemeend). Het programma kan met de komst van VTBL gelijk met Kees Jansma echter best met pensioen.


Talent in de genen: Niet belasten met jouw ervaring

Zoon Max en vader Jos Verstappen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het kleine Nederland herbergt ongekend veel sporttalent en dat heeft voor een groot deel te maken met de genen. Een paar van Nederlands meest populaire sporters hebben een of zelfs twee (voor)ouders die sport beoefend hebben op het allerhoogste niveau. De voorbije week was wat dat betreft een groot hoogtepunt.

Mathieu van der Poel mag putten uit het dna zijn vader Adrie van der Poel en opa (van zijn moeders kant) Raymond Poulidor. Beiden behoorden tot de absolute wereldtop in het wielrennen en Van der Poel lijkt het beste van beide kanten te hebben geïmplementeerd. Zondag was hij de eerste Nederlander in achttien jaar tijd die de Amstel Gold Race op zijn naam wist te schrijven, iets dat volgde na een al niet misselijk voorjaar met nog drie zeges in semi-klassiekers en de wereldtitel in het veld.

Op het voetbalveld bewees Daley Blind vorige week in Turijn eens te meer dat hij echt niet alleen bij Ajax speelt doordat zijn vader ook een goede voetballer was. Sterker nog, na zijn weergaloze optreden tegen Juventus (1-2) mag je stilaan concluderen dat hij beter is dan Danny Blind. Dit terwijl Sem Steijn voor VVV-Venlo (waar vader Maurice trainer is) dinsdag de 2-2 maakte tegen sc Heerenveen. In het voetbal zie je het sowieso veel, zoons van oud-profs. Met wisselend succes. Zo keept Ronald Koeman Jr. als 23-jarige nog altijd in de middenmoot van de Keuken Kampioen Divisie, maar is Nigel de Jong veel verder gekomen dan zijn vader Jerry. De voorbeelden zijn legio.


Mathieu van der Poel: Mafkees, stuntman, fenomeen

Mathieu van der Poel: Mafkees, stuntman, fenomeen

Mathieu van der Poel passeert de Amstel Gold-finish en beseft: dit kán helemaal niet. / Bas Czerwinski | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

22 APR 2019

Fenomeen, mafkees, alleskunner, stuntman, wondermens? In elk geval: Mathieu van der Poel, een ‘halve Belg’ die nu hélemaal van ons is.

Driekwart van de bevolking zat of lag Eerste Paasdag ongetwijfeld ergens in het overheerlijke zonnetje. Ondertussen speelde er zich in het Limburgse heuvelgebied een wonder af. Een zeldzame bizarre wielerontknoping. En het nu al bijna niet te overtreffen Nederlandse sportmoment van het jaar.

Onwaarschijnlijke manier


Juventus kampioen Ronaldo: Ik blijf sowieso hier

Cristiano Ronaldo/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

20 APR 2019

Juventus heeft vier dagen na het Champions League-drama tegen Ajax de Serie A-titel gewonnen. Makkelijk ging het niet, maar de 2-1 overwinning op Fiorentina was voldoende.

Landstitel 35

Het beste nieuws voor de 'Oude Dame' kwam echter kort na de wedstrijd, tijdens de viering van de 35e landstitel. Sterspeler Cristiano Ronaldo kondigde namelijk aan dat hij minimaal nog een jaar blijft in Turijn.


Ajax ontsnapt in Groningen door 'rode' Huntelaar

FC Gronigen - Ajax/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

20 APR 2019

Op bezoek bij FC Groningen heeft Ajax ternauwernood een zege geboekt. De Eredivisie-koploper won met 0-1 dankzij een doelpunt van Klaas-Jan Huntelaar, die ook nog rood kreeg. Het kan nu rustig afwachten wat PSV zondag doet tegen ADO Den Haag.

Weinig kansen

De Amsterdammers waren vier dagen na hun wereldpartij in Turijn slordig en liepen zich keer op keer stuk op de Groningse defensie. De beste kansen waren er voor rust voornamelijk uit standaardsituaties via Matthijs de Ligt die de paal raakte en Joel Veltman. Aan de andere kant was Ludovit Reis dichtbij met een schot.


Voorlaatste speelronde definitief verschoven

De spelers van Ajax in vieren de winst tegen Juventus tijdens de return van de kwartfinale van de Champions League. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

19 APR 2019

Het is definitief. De voorlaatste speelronde van de eredivisie wordt verplaatst van zondag 28 april naar woensdag 15 mei. Alle thuisspelende clubs hebben toestemming gekregen van de lokale autoriteiten. De KNVB bereikte donderdag al overeenstemming met de clubs over het initiatief.

Halve finale

De bond besloot tot de ingreep nadat Ajax zich had geplaatst voor de halve finale van de Champions League. Het schema voorzag hier niet in. Ajax zou daardoor op 28 april tegen De Graafschap spelen en 30 april tegen Tottenham Hotspur. Een club heeft recht op tenminste twee volledige rustdagen tussen de wedstrijden.


Oeps! Benfica-fan reist naar het verkeerde Frankfurt

Joao Felix was tijdens het eerste duel de grote man met drie goals/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 APR 2019

Europese uitwedstrijden zijn voor voetbalfans altijd enorme avonturen. Een Portugees besloot rondom de wedstrijd Eintracht Frankfurt - SL Benfica een roadtrip te maken richting de Duitse stad, maar dat ging niet helemaal goed.

Main of Oder

Via Parijs trok hij naar Frankfurt, alleen deed hij dat ook nog eens 'via Frankfurt'. Die plaatsnaam komt namelijk twee keer voor in Duitsland: het bekende Frankfurt Am Main (centraal in Duitsland, waar Eintracht Frankfurt zijn wedstrijden speelt) en het kleinere Frankfurt (Oder) nabij de Poolse grens. Om dat te bereiken kwam hij praktisch langs het grotere Frankfurt.


KNVB verzet laatste speeldag Eredivisie naar 15 mei

De strijd tussen Ajax en PSV duurt nog drie dagen langer/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 APR 2019

De 33e speelronde van de competitie vindt geen doorgang op de geplande datum van 28 april. In plaats daarvan worden de wedstrijden van die dag verzet naar 15 mei. Hierdoor wordt het ineens de laatste speelronde op de agenda.

Geen rekening

De late wijzigingen in het speelschema hebben alles te maken met de goede prestaties van Ajax in de Champions League. De KNVB had er met het maken van de competitieplanning geen rekening meegehouden dat Ajax (danwel PSV) zover zou komen in het grootste Europese bekertoernooi.


‘Wedstrijd Juventus-Ajax ga ik nooit meer vergeten’
Likeability of5

‘Wedstrijd Juventus-Ajax ga ik nooit meer vergeten’

‘Wedstrijd Juventus-Ajax ga ik nooit meer vergeten’. /ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

18 APR 2019

Groot feest in voetbalminnend Amsterdam en omstreken. Het is nu al een historisch seizoen: Ajax plaatste zich na 22 jaar eindelijk weer voor de halve finale van de Champions League. De Amsterdamse voetbalclub won met 2-1 van de Italiaanse club Juventus. Donny van de Beek en Matthijs de Ligt brachten het hoofd op hol van Ajax, de fans en de internationale media. „Er waren zelfs een paar Juventus fans die na afloop van de wedstrijd bleven staan voor een applaus”, zegt de 30-jarige Menno Weller die dinsdagavond bij de onvergetelijke wedstrijd in Turijn was.

Of je nou fan bent van PSV, Feyenoord of FC Utrecht, de overwinning van Ajax kunnen we nu heel voorzichtig toch al best een historisch moment noemen. PSV was de laatste Nederlandse ploeg die de halve finale van de Champions League haalde, in het seizoen 2004/2005. De Amsterdamse godenzonen lieten Real Madrid (die tot nu toe vijf keer de Champions League titel binnen sleepte) achter zich en versloegen Juventus. Op het moment dat deze krant naar de drukker ging was het nog niet bekend tegen wie Ajax het in de halve finale moet opnemen. Het is of het Engelse Manchester City of het Engelse Tottenham Hotspur.

‘Ajax-baby’s tackelen Juventus’


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Ajax in halve finale Champoins League tegen de Spurs

Ajax in halve finale Champions League tegen de Spurs

Tottenham Hotspur's Fernando Llorente na de derde goal / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 APR 2019

In de halve finale van de Champions League zullen de Amsterdammers het opnemen tegen Tottenham Hotspur. De Londense club wist zich na een knotsgekke wedstrijd te plaatsen voor de halve finale.

De ploeg verloor weliswaar van Manchester City met 4-3, maar die uitslag was na de 1-0 in Londen voldoende voor een plek bij de laatste vier.

Turbulent


Likeability of5

Geen joelende fans bij aankomst Ajax in NL

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 APR 2019

Geen joelende fans en hard gegil op Schiphol, waar woensdagmiddag de spelers van Ajax aan moeten komen. De club heeft laten weten dat de spelersbus de voetballers direct uit het vliegtuig op zal pikken, naast het toestel op de landingsbaan. Geen uitgelaten aankomst dus.

Onthaal


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of5

Zo wordt de overwinning van Ajax gevierd

Foto van 'Metro'

17 APR 2019

Groot feest in Amsterdam en op heel veel plekken elders in Nederland dinsdagavond, voor een groot deel van de aanwezigen dan. Ajax plaatste zich na 22 jaar eindelijk weer voor de halve finale van de Champions League. Het elftal uit Amsterdam won met 2-1 van de Italiaanse club Juventus.

En dat mag best worden gevierd. Ronaldo - later letterlijk en figuurlijk verslagen op het veld - kopte nog wel de 1-0 voor Juve binnen. Donny van de Beek en Matthijs de Ligt brachten Ajax en fans in extase.

Verslagenheid


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Van der Poel favoriet in AGR: ‘Rijdt ongelooflijk'

Van der Poel wint in Dwars door Vlaanderen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

17 APR 2019

De Amstel Gold Race staat zondag op het programma. In de enige grote wielerklassieker die Nederland rijk is, is het al jaren zoeken naar succes van een coureur van eigen bodem.

Dylan Groenewegen is een van de beste sprinters ter wereld. Tom Dumoulin behoort tot de absolute wereldtop in het tijdrijden en in de grote rondes. Niki Terpstra rijdt als een van de allersnelste over kasseien. ‘We’ hebben in het wielrennen in bijna elke discipline minimaal een wereldtopper, maar uitgerekend in onze eigen klassieker de Amstel Gold Race doen we al jaren niet meer mee om de knikkers.

Geklopt door een Rus


Ajax pas goed op stoom als het eerste goal scoort

Cristiano Ronaldo in duel met Frenkie de Jong/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

15 APR 2019

Ajax kan dinsdagavond voor het eerst in de 21ste eeuw de halve finale van de Champions League bereiken. Het wordt wel een loodzware klus voor de koploper van de Eredivisie.

Op een goede honderd kilometer van Milaan, de plek waar Ajax zestien jaar geleden tegen AC Milan op het allerlaatste moment de halve finale van de Champions League aan zich voorbij zag gaan, speelt Ajax dinsdagavond voor het eerst sinds die vermaarde 23 april 2003 om een plek bij de beste vier clubs van Europa.

De Nederlandse stuntploeg gaat na het 1-1 gelijkspel in de Johan Cruijff Arena op bezoek bij misschien wel de topfavoriet voor de beker: Juventus. Het is op papier andermaal een schier onmogelijke opdracht. Alleen al sterspeler Cristiano Ronaldo kostte Juventus ruim twee keer zoveel (100 miljoen euro) als dat Ajax-directeur Marc Overmars voor de basisploeg heeft betaald.


Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland.

Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland

Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

14 APR 2019

Turner Epke Zonderland heeft voor de derde keer de Europese titel gepakt aan de rekstok. Twee dagen voor zijn 33e verjaardag, kwam de Fries in de finale in de Poolse stad Szczecin tot een zeldzaam hoge score van 15,266.

Zonderland was in 2011 (Berlijn) en 2014 (Sofia) ook de beste van Europa aan de rekstok. Bij het EK van 2018 in Glasgow moest de turner genoegen nemen met zilver.

Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland.

Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland. Foto: ANP.


Turnster Thorsdottir (20) pakt zilver op EK.

Turnster Thorsdottir (20) pakt zilver op EK

Turnster Thorsdottir (20) pakt zilver op EK. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

14 APR 2019

De Rotterdamse turnster Eythora Thorsdottir heeft bij het EK in de Poolse stad Szczecin zilver veroverd op het onderdeel vloer. De 20-jarige kwam in de finale tot een score van 13,666.

Alleen Mélanie de Jesus dos Santos scoorde hoger (13,833). De 19-jarige Française was vorig jaar bij het EK in Glasgow ook al de beste op vloer.

Het brons ging naar Angelina Melnikova uit Rusland, die even met beide hielen buiten de lijnen kwam en daardoor na aftrek op 13,466 eindigde.


Verstappen vierde in China, Hamilton wint

Hamilton wint. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

14 APR 2019

Na de duizendste race in de Formule 1 haalde Max Verstappen net niet het podium. De Nederlandse coureur van Red Bull Racing eindigde in de Grote Prijs van China als vierde.

De zege in de jubileumrace was voor Lewis Hamilton in zijn Mercedes. De Britse wereldkampioen was bij de start het beste weg. Hij passeerde voor het ingaan van de eerste bocht zijn Finse teamgenoot Valtteri Bottas, die van poleposition was vertrokken.

Jagen op Sebastian Vettel


Race WK superbike op TT Circuit afgelast door sneeuw

Race WK superbike op TT Circuit afgelast door sneeuw

De eerste race van het WK Superbike op het TT Circuit van Assen is afgelast vanwege sneeuw en hagel. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 APR 2019

De eerste race van het WK Superbike op het TT Circuit van Assen is afgelast vanwege sneeuw en hagel. De wedstrijdleiding stelde de wedstrijd al twee keer uit door de sneeuw.

De race, waarin Michael van der Mark vanaf de tweede plek zou vertrekken, werd rond 14.45 definitief afgelast. De wedstrijdleiding stelde de race al twee keer uit. Bij de derde keer werd de wedstrijd zaterdag definitief afgelast.

Zondag


Liverpoolfans zingen anti-rascisme lied voor Salah.
Likeability of5

Liverpoolfans zingen anti-racisme lied voor Salah

Liverpoolfans zingen anti-rascisme lied voor Salah. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

13 APR 2019

Dat de supporters van de Engelse voetbalclub Liverpool volledig achter hun team staan was al bekend, maar hun steun gaat nog een stap verder. Waar iedere wedstrijd You'll Never Walk Alone uit volle borst meegezongen wordt, worden ook individuele spelers weleens toegezongen.

Zo hebben de fans een speciaal lied voor verdediger Virgil van Dijk.


love
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar

Boze Verstappen P5 in kwalificatie, Bottas op pole.

Boze Verstappen P5 in kwalificatie, Bottas op pole

Boze Verstappen P5 in kwalificatie, Bottas op pole. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

13 APR 2019

Een boze Max Verstappen start zondag als vijfde tijdens de Grand Prix van China. Mercedes-coureur Valtteri Bottas was het snelst tijdens de kwalificatie en start dus vanaf poleposition.

Verstappen kon maar één rondje rijden tijdens de laatste kwalificatierun, omdat hij bij het inzetten van het tweede rondje gehinderd werd door andere coureurs op de baan.

Ongeschreven regel