Sport

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

Lange zit: 7 uur nababbelen over het voetbalweekend

Willem van Hanegem, topper van het weekend. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

29 JAN 2019

Met de start van RTL’s VTBL van Humberto Tan, wordt er op de Nederlandse tv ruim 7 uur nagebabbeld over het voetbalweekeinde. 7 uur (en 20 minuten)! En dan hebben we het nog niet over voorbabbelen en tijdensbabbelen. De deskundigen schuiven op zondag- en maandagavond nu in vijf programma’s aan: Rondo, VTBL, Studio Voetbal, Veronica Inside en Natafelen. Metro besloot er, voor alle vijf, in en na het weekend van Feyenoord - Ajax eens goed voor te gaan zitten. Wat zien en horen we allemaal? Noot: de verslaggever werd per ongeluk geboren met een roodwit hart. Dat roodwit verloor volledig terecht met 6-2 en zo werd het een zware beproeving… Met dank aan vooral Willem van Hanegem werd het toch nog enigszins draaglijk.

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

Archieffoto van Rondo, in dit geval met vlnr Henk ten Cate, Ruud Gullit, Jack van Gelder en Youri Mulder. / Pro Shots

Kieft niet op dreef, dus saai

Rondo (Ziggosport)

Wanneer: zondag, 19.50 uur (een uurtje).

Gastheer: Jack van Gelder.

Kijkcijfers laatste twee keer: 42.000 (+ 6.000 op het eerste betaalkanaal) / 37.000 (+ 7.000).

Publiek? Ja.

Gasten: Wim Kieft, Youri Mulder (beiden vaste gast), Ronald Waterreus en schrijver Henk Spaan (beiden regelmatige gast).

Op tafel: cola, water en één biertje (spreekstalmeester Jack).

Bracht Rondo nieuws? Ja. Jack van Gelder meldde als eerste dat John van den Brom per komend seizoen de nieuwe trainer van FC Utrecht is.

Was er een leuk filmpje? Ja, Gullit met een uitzinnige Chelsea-steward in een Feyenoordjas.

Actuele beelden? Niet van de Eredivisie, wel van buitenlandse competities waarvan Ziggosport de rechten heeft.

Tacticus afgetroefd op tactiek

Feyenoord – Ajax? Feyenoord was geweldig en nog geweldiger en tacticus Erik ten Hag (trainer Ajax) is afgetroefd op tactiek, zo was de gemiddelde conclusie. En ook: Feyenoord kan het opladen om tot grote hoogtes te stijgen lang niet elke week opbrengen en zal het binnenkort weer verprutsen tegen teams van het kaliber Fortuna en Zwolle.

Opvallend? De vraag of Robin van Persie moet terugkeren in Oranje. Het tafelantwoord luidde nee.

Belangrijkste vooruitblik/voorspelling: Dick Advocaat moet de trainer van Feyenoord worden en Dirk Kuyt zijn assistent.

Totale indruk? Rondo wordt door slechts een hoopje tv-kijkers gezien. Dat hoopje heeft zondag niet veel gemist. Wim Kieft is met zijn relativeringsvermogen vaak een zeer welkome tafelgast, maar nee, ook Kieft was niet op dreef. Saai.

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

VTBL met vlnr Bart Nolles, Theo Janssen, Humberto Tan, Jimmy Floyd Hasselbaink en Simon Zijlemans. / William Rutten

Mag Willem in élk programma?

VTBL (RTL 7)

Wanneer: zondag, 20.00 uur (anderhalf uur).

Gastheer: Humberto Tan.

Kijkcijfers eerste twee keer: 265.000 / 284.000.

Publiek? Ja.

Gasten: Theo Janssen (vast), Willem van Hanegem, Henk Fräser en Peter Heerschop (afwisselend schuift een lid van cabaretgroep NUHR aan).

Op tafel: Muntthee, water, witte wijn, glas zoute pepsels, bakje groens en gezonds en een schaaltje knabbels (alleen Van Hanegem knabbelt eenmalig).

Bracht VTBL nieuws? Jazeker! ‘Woensdag wordt het officieel, wij brengen het nu al: Van den Brom wordt trainer van FC Utrecht’. (10 minuten na Rondo)

Was er een leuk filmpje? Gullit en een Chelseasteward (zie Rondo).

Actuele beelden? Nee (‘de beelden hebben we niet, wel oude’).

Kleedkamersetting in de studio

Vaste items? Simon Zijlemans met social media-dingetjes en Bart Nolles met filmpjes op locatie. Het cabaretlid van de week interviewt een opvallende voetballer in een kleedkamersetting in de studio, in dit geval Michael Chacón van FC Emmen (winnende treffer in de zesde minuut van de blessuretijd).

Feyenoord – Ajax? Strekking: Ajax dacht ‘kat in het bakkie’, ging op 60, 70 procent en Tadic is een zeikerd. Van Hanegem: ,,Ik wilde een column aan Tadic wijden, maar ik vond dat toch zonde van het papier.” Dat Feyenoord geweldig en nog geweldiger was maar meestal niet, vindt Willem ook fijn: ,,We moeten toch wat te zeiken hebben.”

Opvallend? Willem van Hanegem hoopt dat Henk ten Cate en Henk Fräser de trainers van Feyenoord worden en dat technisch directeur Martin van Geel wordt vervangen door Max Huiberts (AZ).

Belangrijkste vooruitblik/voorspelling: ‘Ajax wordt alsnog kampioen, denk ik’ (Willem van Hanegem).

Totale indruk? Humberto Tan trapte met bondscoach Ronald Koeman als eerste gast af, maar kreeg met Willem van Hanegem een nog betere tweede. Hij praat zinnig over voetbal. De Rotterdammer kijkt bij elke vraag of je de domste vraag ooit hebt gesteld. Hij geeft dan toch antwoord, met een onverwachte wending aan het einde (‘Emmen heeft een normale trainer. En een leuke dierentuin’). Bovendien is hij gortdroog (‘waar ik al dat talent zie? Ik denk op het voetbalveld’). En als Henk Fräser meldt dat Van Hanegem ooit schreeuwend vroeg of hij nog dozen om zijn schoenen had: ,,Ja, ik kan het zacht zeggen, maar dan hoor je me niet.” VTBL heeft ook nog de verfrissende Theo Janssen en was het allerleukste nababbelvoetbalprogramma van de week. Met dank aan Willem. Mag die man in élk nababbelprogramma?

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

Studio Voetbal-gastheer Tom Egbers. / Sander Koning | ANP

Lekker om in slaap te vallen

Studio Voetbal (NOS)

Wanneer: zondag, rond 22.00 / 23.00 uur (een uurtje).

Gastheer: Tom Egbers.

Kijkcijfers eerste twee keer: 733.000 / 721.000.

Publiek? Nee.

Gasten: Pierre van Hooijdonk (vast), AD-verslaggever Sjoerd Mossou, Evgeniy Levchenko (regelmatige gast) en John van ’t Schip.

Op tafel: Fris en water, niets te knabbelen.

Bracht Studio Voetbal nieuws? Nee, wel een wijsheid: Al is een elftal een miljard euro waard, het spel wint altijd van de knikkers’.

Was er een leuk filmpje? Je raadt het al… Gullit (zie VTBL, zie Rondo).

Actuele beelden? Absoluut, een heel voetbalweekend mooi samengevat.

Schaar van Derksen

Vaste items? De korte corner van Jan Beuving (leuk geschreven en vertelde column). Frank Heinen vertelt wekelijks over een oud-voetballer. Deze keer zien we een schaar van Johan Derksen (terwijl diens programma Veronica Inside Studio Voetbal regelmatig wegzet als een uurtje waarin niets gezegd wordt). Heinen: ,,Derksen passte zijn voorzetten met een geodriehoek. En de linksback, hij schopte voort.”

Feyenoord – Ajax? Strekking: Feyenoord was geweldig en nog geweldiger, Ajax was geïrriteerd en lag vooral op de grond. Nee, PSV ‘zakt nooit zover door z’n hoeven als Ajax’.

Opvallend? De oproep aan Robin van Persie om er nog een jaartje bij Feyenoord aan vast te plakken.

Belangrijkste vooruitblik/voorspelling: Louis van Gaal mag de nieuwe trainer van Feyenoord wel worden (Pierre van Hooijdonk).

Totale indruk? Uurtje zonder vuur, prima kost dus voor het slapen gaan. Dat ligt overigens aan de vaak wat kleurloze gasten, niet aan Beuving en Heinen. Rafael van der Vaart schuift de laatste tijd regelmatig aan als nieuwe deskundige en die brengt humor en een beetje pit.

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

Veronica Inside met vlnr Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp. / Lex van Lieshout | ANP

Taal uit de voetbalkantine

Veronica Inside (Veronica)

Wanneer: maandag, 20.30 uur (1 uur en 50 minuten).

Gastheer: Wilfred Genee.

Kijkcijfers eerste twee keer: 727.000 / 783.000 (hoogste kijkcijfer van de vijf in twee weken).

Publiek? Ja.

Gasten: Johan Derksen, René van der Gijp (beiden vaste gast) en Hans Kraay jr. (regelmatig gast).

Op tafel: Glazen fris of water, nootjes, chips en te verkopen Veronica Inside-onderbroeken. Niemand eet iets.

Bracht Veronica Inside nieuws? Heel vaak (Derksen), nu één nieuwsfeitje geleend van het blad Helden: Memphis Depay wil het liefst naar Real Madrid, wegens het smetteloos witte tenue.

Was er een leuk filmpje? Lollige filmpjes, vaak van amateurwedstrijden en - zo’n 83x - de schaar van Johan Derksen die in Studio Voetbal werd vertoond.

Actuele beelden? Ja, uitgeleend (of verkocht) door FOX Sports.

Vast item? De toto, waarbij de vaste gasten geld voor een goed doel / amateurclub kunnen verdienen.

Kotsen om Tadic

Feyenoord – Ajax? Feyenoord was geweldig en nog geweldiger en ‘heel Nederland kotst Tadic uit’. Derksen: ,,Ajax speelt sollicitatievoetbal.” Van der Gijp: ,,Zitten er vier Ajaxtrainers op de bank. Laten ze god-ver-dom-me Sinkgraven invallen. Sínkgraven!”

Opvallend? Van der Gijp wordt moe van ‘al dat gelul’ van deskundigen na afloop van een wedstrijd. Metro is bij napraatprogramma nummertje vier inmiddels ook héél moe.

Belangrijkste vooruitblik/voorspelling: Ajax is nog niet uitgeschakeld voor de titel (Kraay jr.). Derksen: ,,Bel het ANP!” Kraay vindt Derksen daarop een ongelóóflijke Grollose éikel (zijn vaste scheldwoord is overigens paardenlul).

Totale indruk? Veronica Inside pretendeert de taal uit de voetbalkantine te spreken. Daar kan niet iedereen tegen, maar de vaste 700.000 kijkers wel. De aflevering van maandag werd geen gedenkwaardige, maar nooit wordt een blad voor de mond genomen (‘Hahn is een ramp voor Heerenveen, ‘kabouter Mark van Bommel moet zich kapot schamen’, ‘waarom heeft Vitesse een Russische clown als trainer?’). Ook niet over de 70e verjaardag (donderdag) van Johan Derksen. Derksen hoopt dat er niemand langskomt, maar een bad met lekkere wijven met kale dozen ziet opa Johan wel zitten. ,,En dan zullen we zien of kleine Pipo z’n werk nog doet.”

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

Kees Jansma tafelt nog een paar maandjes na en gaat dan met pensioen. / Robin Utrecht | ANP

Op naar het pensioen

Natafelen (FOX Sports)

Wanneer: maandag, 22.00 uur (een uurtje).

Gastheer: Kees Jansma (laatste seizoen).

Kijkcijfers eerste twee keer: 12.000 (+ 5.000 op het eerste betaalkanaal) / 38.000 (+ 30.000).

Publiek? Nee.

Gasten: Drie journalisten Freek Jansen (Voetbal International), Valentijn Driessen (Telegraaf) en Mikos Gouka (AD) en vaste gast Kenneth Perez.

Op tafel? Fris, borrelnoten, gezellige waxinelichtjes en - misschien die van Humberto Tan - zoute pepsels. Niemand neemt wat.

Bracht Natafelen nieuws? Dat maken ze aan tafel wel, als de journalisten elkaar vliegen proberen af te vangen (leuk!). In dit geval Jansen en Driessen over wat er maandag na de 6-2 vanuit de Ajax-kleedkamer ‘tot hen kwam’. Bij Jansen is de tendens positief, bij Driessen negatief.

Was er een leuk filmpje? Neuh, gelukkig ontbrak Gullit een keertje.

Actuele beelden? Uiteraard die van FOX zelf.

Vast item? Eens/oneens-stellingen (‘Barcelona neemt een grote gok met het aantrekken van Frenkie de Jong’).

Feyenoord – Ajax? Feyenoord was geweldig en nog geweldiger.

Ballenjongens PSV

Opvallend? PSV heeft volgens Natafelen (en ook Veronica Inside) de ballenjongens de opdracht gegeven de bal niet aan FC Groningenspelers te geven. Perez verdenkt trainer Mark van Bommel (‘hoe klein kun je je als topclub maken’), Kees Jansma denkt aan een opdracht van de ‘ballenjongenstrainer’.

Belangrijkste vooruitblik/voorspelling: Straks in FOX Sports ‘Ajax-trainer Erik ten Hag likt the day after zijn wonden’. U begrijpt: dit trok de Metro-verslaggever écht niet meer.

Totale indruk? Beeeeeetje saai meestal, maar met Valentijn Driessen gebeurt er altijd wel wat (jaja, Driessen werkt onder hetzelfde dak als Metro, maar gemeend). Het programma kan met de komst van VTBL gelijk met Kees Jansma echter best met pensioen.


Eindelijk de Vuelta in 'echte fietsregio' Breda

Breda vanuit de lucht/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

20 FEB 2019

Utrecht, Den Bosch en Breda organiseren volgend jaar de eerste drie etappes van de Vuelta a España. De routes voor die ritten werden woensdagmiddag in de Grote Kerk van Breda gepresenteerd. Daarbij was onder andere ook oud-wielrenner Stef Clement (36). „Ik heb met alle drie de steden wat. In Breda heb ik van kort na mijn geboorte tot mijn 25ste gewoond. Ik woon nu in Utrecht en in Den Bosch werk ik, want daar zit de ploeg Jumbo-Visma.”

Vooral met Breda heeft Clement dus een sterke band. „Een echte fietsregio”, zo omschrijft hij de stad en West-Brabant. „Volgens mij heeft deze regio 43 of 44 Tour-renners voortgebracht, dat is best veel. Breda wil zich graag presenteren als fietshoofdstad, maar het is moeilijk om zo’n grote ronde binnen te halen.”

De proloog vindt plaats in Utrecht ©ANP


Wijnaldum en Depay winnen niet van Bayern en Barça

Georginio Wijnaldum/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

19 FEB 2019

Voor het eerst in de historie van de Champions League is er een avond geweest waarin er niet gescoord is (halve finale en finale uitgezonderd). Liverpool - Bayern München en Olympique Lyon - FC Barcelona eindigden allebei in 0-0.

Arjen Robben en Virgil van Dijk ontbraken op het veld, maar met Georginio Wijnaldum stond er alsnog een Nederlander op het veld. De middenvelder was een van de uitblinkers bij Liverpool, dat zichzelf te kort deed door voor rust niet minimaal een keer te scoren. Na de rust was de thuisploeg ook beter, maar waren er minder kansen.

Kans Depay


Likeability of5

Ajax-fans zondag naar Den Haag voor demonstraties

Ziyech vier zijn goal tegen Real Madrid met Ajax-fans/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

19 FEB 2019

Ajax-fans dreigen zondag toch naar Den Haag te komen. Ze willen daar protesteren tegen het besluit van burgemeester Pauline Krikke om opnieuw geen fans uit Amsterdam toe te laten bij de uitwedstrijd tegen ADO.

249 man in vijf bussen

Ajax-supporters zeggen op sociale media dat ze met 249 man in vijf bussen naar Den Haag komen. De demonstratie moet beginnen om 12.15 uur, als beide clubs aftrappen in het stadion, en zal de gehele wedstrijd duren. Duels tussen Ajax en ADO worden sinds 2006 zonder supporters van de uitspelende club afgewerkt. Reden voor dat besluit was een gewelddadige bestorming van een supportershonk van ADO door hooligans van Ajax.


lolsad
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Verstappen maakt eerste officiële rondes van 2019

Max Verstappen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 FEB 2019

Het duurt nog maar een maand voordat we Max Verstappen weer echt in actie zullen zien. De nieuwe auto van de Nederlandse Formule 1-held werd onlangs al gepresenteerd en maandag maakt hij zijn eerste officiële testronden. Overigens doet hij dit in zijn oude vertrouwde kleuren en niet de flashy zwart met rode versie van vorige week.

Barcelona

Dat gebeurt op, voor Verstappen, speciale grond: op het circuit van Barcelona waar hij alweer bijna drie jaar geleden zijn eerste Grand Prix wist te winnen. Het complete veld zal zich in de Spaanse stad melden voor de testdagen.


FC Utrecht wint voor het eerst in twee maanden

FC Utrecht wint voor het eerst in twee maanden

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 FEB 2019

Voor de eerste keer in twee maanden heeft FC Utrecht een voetbalwedstrijd in de eredivisie gewonnen. De club versloeg De Graafschap met 1-0. Een kwartier voor tijd wist de ploeg van trainer Dick Advocaat een bal in het doel te krijgen.

Strafschop

Dat doelpunt werd gemaakt door Zweed Simon Gustafson, uit een strafschop. Er waren meerdere kansen in de wedstrijd, die evident niet benut werden. Zowel Furdjel Narsingh van De Graafschap als Charlison Benschop misten. Ook Jean-Christophe Bahebeck wist de belofte niet waar te maken.


PSV redt in de laatste minuut punt tegen Heerenveen

Foto van 'Metro en ANP'

16 FEB 2019

PSV heeft zichzelf in de eredivisie verder in de problemen gebracht. De tot voor kort zo stabiele koploper verspeelde voor de derde keer in vijf wedstrijden punten. Na een gelijkspel bij FC Emmen (2-2) en FC Utrecht (2-2) bezorgde ook sc Heerenveen het elftal van trainer Mark van Bommel puntenverlies. Opnieuw werd het 2-2. Invaller Donyell Malen voorkwam in de 95e minuut de tweede nederlaag van het seizoen van PSV. Ajax kan zondag bij winst op NAC Breda de achterstand op de koploper tot vier punten verkleinen.

Vooral de vele doelpunten die PSV na de winterstop tegen krijgt, zijn een opvallend feit. In de eerste zeventien competitieduels incasseerden de Eindhovenaren slechts acht treffers, in de vijf wedstrijden in het nieuwe jaar werd Jeroen Zoet al zeven maal gepasseerd.

Drie minuten


15-jarige sneller dan Schippers op het NK

Dafne Schippers vertrekt/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 FEB 2019

Dafne Schippers kan zich op de sprintafstanden meten met de wereldtop, waartoe ze zelf ook behoort, en staat in Nederland op eenzame hoogte. Tenminste, dat dachten we, maar de atlete is geklopt in de series op het Nederlands kampioenschap indoor.

7,32 seconden

En niet door zomaar iemand. De pas 15-jarige N’Ketia Seedo liep op de 60 meter - een afstand waar Schippers twee jaar terug op het WK nog zilver pakte - naar een tijd van 7,32 seconden.


Ajax oogst lof; woede en onbegrip om VAR

Hét discussiemoment van de avond/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 FEB 2019

Ajax keerde woensdagavond na dertien jaar terug bij de beste zestien van Europa en deed dat met een meer dan goede wedstrijd tegen titelhouder Real Madrid. De nummer twee van Nederland ging spijtig genoeg wel onderuit met 1-2 door een late goal van nota bene de halve Nederlander Marco Asensio Willemsen.

Discussie, discussie

Na afloop ging het echter vooral over de VAR, die sinds deze speelronde zijn intrede doet in de Champions League en gelijk voor de nodige discussie zorgde. Voor rust werd de openingstreffer van Ajax afgekeurd wegens vermeend buitenspel, terwijl de 1-2 van Real wel doorgang vond, ondanks dat er door velen een overtreding werd gezien op Frenkie de Jong.


Strakke nieuwe wagen voor Max Verstappen

Strakke nieuwe wagen voor Max Verstappen

Woensdag wordt de nieuwe auto uitgeprobeerd / ANP

Foto van 'Metro'

13 FEB 2019

Het team van Red Bull heeft de eerste beelden vrijgegeven van de nieuwe wagen van Max Verstappen. En die wagen mag er zeker wezen!


Huntelaar: Bernabéu mooiste stadion waar ik speelde

Klaas-Jan Huntelaar/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

13 FEB 2019

Voor één speler van Ajax is het Champions League-treffen van vanavond met Real Madrid een weerzien met zijn oude club. Klaas-Jan Huntelaar speelde tien jaar geleden een half seizoen in Spaanse dienst.

„Natuurlijk is het een mooie club”, antwoordt Klaas-Jan Huntelaar als hem gevraagd wordt naar zijn ervaringen met de grootsheid van Real Madrid. De club waarvoor hij slechts een halfjaar speelde, alvorens hij de overstap maakte naar AC Milan. „En dat terwijl ik het niet eens zo slecht deed. Ik heb daar uiteindelijk twintig wedstrijden gespeeld en acht goals gemaakt.” Het is bijna indrukwekkend zoals hij zijn tien jaar oude statistieken haast achteloos in één adem door oplepelt.

En even later gaat hij vrolijk verder als zijn eerdere wedstrijden tegen Real Madrid aan bod komen. „Ik heb al een paar leuke goals tegen Real gemaakt met Schalke 04. Een keer werden we echt weggespeeld door Real, toen verloren we thuis met 1-6. De andere keer wonnen we daar met 3-4, maar hadden we met 3-5 moeten winnen om door te gaan. Op het laatst hadden we nog een kans, die ging er bijna in. Zo zie je maar, er is wel wat mogelijk.”


PSV verzuimt om titelrace vroegtijdig te beslissen

Denzel Dumfries in duel met Nicolas Gavory/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

10 FEB 2019

Er kan veel gebeuren in een periode van 21 dagen. Want op het moment dat er werd afgetrapt voor FC Utrecht – PSV is het exact drie weken geleden dat Ajax op jacht ging om de koppositie kon over te nemen en daarin jammerlijk faalde (4-4 tegen sc Heerenveen).

Nu was het aan PSV om diezelfde concurrent op een achterstand van maar liefst acht punten te zetten en de titelstrijd in de Eredivisie vroegtijdig in een plooi te leggen. Het liep net even anders.

Uiterst effectief


Wüst pakt vierde WK-titel 1500 meter

Een geëmotioneerde Wüst nadat ze haar vierde WK-titel op de 1500 meter pakt. / Soenar Chamid | ANP

Foto van 'Metro'

10 FEB 2019

Ireen Wüst heeft zondagmiddag bij de WK afstanden goud gewonnen op de 1500 meter. Met een toptijd van 1.52,81 pakte ze op deze afstand haar vierde WK-titel en verbeterde ze haar eigen baanrecord. „Dit is absoluut de mooiste."

Hulp van boven

Wüst had het de afgelopen tijd moeilijk door het overlijden van oud-schaatser en goede vriendin Paulien van Deutekom. De schaatster droeg haar zege zondag nadrukkelijk op aan haar oud-ploeggenote. „Ik hoopte dat ik iets speciaals kon doen. Ik wilde dit zo graag voor Paulien. Ik denk dat ze me vandaag een beetje heeft geholpen", zegt een geëmotioneerde Wüst tegen NOS.


Compleet Nederlands podium bij 1000m schaatsen

Compleet Nederlands podium bij 1000m schaatsen

Vorige week stonden de drie mannen ook al samen op het podium / ANP

Foto van 'Metro'

9 FEB 2019

Een mooi oranje gekleurd podium bij de 1000 meter schaatsen voor mannen op het WK afstanden in Inzell. Kai Verbij, Thomas Krol en Kjeld Nuis kwamen op de eerste, tweede en derde plaats terecht.

Troon

Nuis werd daarbij wel van zijn troon gestoten. De oud-titelhouder moest zijn plekje afstaan aan Kai Verbij, die met 1.07,39 een baanrecord te pakken had. Nuis kwam zelf op de derde plek terecht met 1.07,81.


Sven Kramer in actie in Inzell.

Brons voor Sven Kramer op de 5000m

Sven Kramer in actie in Inzell. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 FEB 2019

Sven Kramer verloor donderdag zijn wereldtitel op de 5000 meter. De 32-jarige Fries reed bij de WK afstanden in Inzell aanvankelijk de beste tijd (6.12,53). In de voorlaatste rit dook de Noor Sverre Lunde Pedersen daar ruim onder (6.07,16).

Roest veroverde zilver in zijn eerste WK-race op de 5000 meter (6.11,70). De onttroonde Kramer moest met brons genoegen nemen (6.12,53). Hij is achtvoudig wereldkampioen op de 5000 meter en drievoudig olympisch kampioen op deze afstand.

Niet de oude


De Nederlandse vrouwenploeg met Janine Smit, Jutta Leerdam en Letitia de Jong heeft bij de WK afstanden in Inzell, Duitsland, goud veroverd op de 3000 meter teamsprint.

Schaatssters verrast met goud op teamsprint

De Nederlandse vrouwenploeg met Janine Smit, Jutta Leerdam en Letitia de Jong heeft bij de WK afstanden in Inzell, Duitsland, goud veroverd op de 3000 meter teamsprint. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 FEB 2019

Janine Smit, Jutta Leerdam en Letitia de Jong schaatsten in het onderdeel teamsprint naar het goud. Het Nederlandse vrouwenteam reageerde verrast. „Een goed begin", zo glunderde Leerdam bij de NOS.

Met 1.26,28 was het trio een kleine seconde sneller dan Canada en Rusland. „Je ziet geen rondebord dus ik was mooi verrast", zei De Jong. Smit, die de eerste van de drie ronden op kop reed, beaamde dat. „Ik had geen idee wat ik reed."

Eerste wereldtitel


New England Patriots gaan aan de haal met Super Bowl

Feest bij New England Patriots/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

4 FEB 2019

De New England Patriots hebben de 53e Super Bowl gewonnen door de Los Angeles Rams met 13-3 te verslaan. Dat is de laagste score ooit in een finale van de NFL. In totaal werden er drie 'fieldgoals' en één touchdown gemaakt. De lage score was vooral te wijten aan slordigheden van beide teams.

Recordhouders

Voor zowel de Patriots als voor quarterback Tom Brady was het de zesde Super Bowl. Zowel de Patriots als Brady zijn daarmee recordhouder. Al wonnen de Pittsburgh Steelers ook zes Super Bowls.


Bertens wint finale Sint-Petersburg in twee sets

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 FEB 2019

Kiki Bertens heeft het WTA-toernooi van Sint-Petersburg op haar naam geschreven en daarmee de kater van de tegenvallende Australian Open weggepoetst. Ze versloeg in de finale de Kroatische Donna Vekic met 7-6 (2) 6-4 en veroverde daardoor haar achtste titel uit haar loopbaan.

Flinke achterstand

De als tweede geplaatste Bertens maakte in de eerste set een 5-2 achterstand ongedaan. In de tweede set leverde Vekic op 1-1 haar servicegame met een dubbele fout op love in.


Van der Poel maakt favorietenrol waar en wint WK

Van der Poel maakt favorietenrol waar en wint WK

Mathieu Van der Poel viert zijn overwinning tijdens het UCI wereldkampioenschappen veldrijden in Denemarken. / Soenar Chamid | ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 FEB 2019

Mathieu van der Poel heeft in het Deense Bogense voor de tweede keer in zijn loopbaan de wereldtitel veldrijden veroverd. De 24-jarige Nederlander moest er even op wachten want de afgelopen drie jaar werd hij telkens afgetroefd door Wout van Aert. De Belg was ook dit jaar lang zijn enige belager, maar verloor halverwege de wedstrijd al terrein op Van der Poel die het hele seizoen heerste in de crossen.

De titelverdediger zag Toon Aerts in de slotfase passeren, maar profiteerde van een val van zijn landgenoot. Op 16 seconden pakte Van Aert het zilver, voor Aerts. Van der Poel was in 2015 in het Tsjechische Tábor de jongste wereldkampioen veldrijden ooit bij de eliterenners. Het afgelopen jaar werd hij Europees kampioen in het veld en Nederlands kampioen op de weg. Ook pakte hij brons bij het WK mountainbike.

Dit keer geen off-day


Inge van der Heijden wint WK veldrijden onder de 23

Inge van der Heijden, Fleur Nagengast en Ceylin Del Carmen Alvarado op het podium bij het EK in 2018.

Foto van 'Metro en ANP'

3 FEB 2019

Inge van der Heijden is wereldkampioene veldrijden geworden bij de vrouwen onder 23 jaar. Nederland domineerde bij de beloften. In het Deense Bogense kleurde het podium oranje. Fleur Nagengast werd tweede en Ceylin Del Carmen Alvarado pakte het brons.

In de slotfase sprong de favoriete voor de wereldtitel Alvarado weg uit een groepje met drie Nederlanders. De in de Dominicaanse Republiek geboren veldrijdster leek op weg naar de wereldtitel maar Van der Heijden reed het gat dicht. De 19-jarige veldrijdster uit Schaijk trok door en fietste naar het goud. De moegestreden Alvarado viel stil, zag Nagengast nog voorbijkomen en moest genoegen nemen met brons.

Andere volgorde