Sport

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

Lange zit: 7 uur nababbelen over het voetbalweekend

Willem van Hanegem, topper van het weekend. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

29 JAN 2019

Met de start van RTL’s VTBL van Humberto Tan, wordt er op de Nederlandse tv ruim 7 uur nagebabbeld over het voetbalweekeinde. 7 uur (en 20 minuten)! En dan hebben we het nog niet over voorbabbelen en tijdensbabbelen. De deskundigen schuiven op zondag- en maandagavond nu in vijf programma’s aan: Rondo, VTBL, Studio Voetbal, Veronica Inside en Natafelen. Metro besloot er, voor alle vijf, in en na het weekend van Feyenoord - Ajax eens goed voor te gaan zitten. Wat zien en horen we allemaal? Noot: de verslaggever werd per ongeluk geboren met een roodwit hart. Dat roodwit verloor volledig terecht met 6-2 en zo werd het een zware beproeving… Met dank aan vooral Willem van Hanegem werd het toch nog enigszins draaglijk.

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

Archieffoto van Rondo, in dit geval met vlnr Henk ten Cate, Ruud Gullit, Jack van Gelder en Youri Mulder. / Pro Shots

Kieft niet op dreef, dus saai

Rondo (Ziggosport)

Wanneer: zondag, 19.50 uur (een uurtje).

Gastheer: Jack van Gelder.

Kijkcijfers laatste twee keer: 42.000 (+ 6.000 op het eerste betaalkanaal) / 37.000 (+ 7.000).

Publiek? Ja.

Gasten: Wim Kieft, Youri Mulder (beiden vaste gast), Ronald Waterreus en schrijver Henk Spaan (beiden regelmatige gast).

Op tafel: cola, water en één biertje (spreekstalmeester Jack).

Bracht Rondo nieuws? Ja. Jack van Gelder meldde als eerste dat John van den Brom per komend seizoen de nieuwe trainer van FC Utrecht is.

Was er een leuk filmpje? Ja, Gullit met een uitzinnige Chelsea-steward in een Feyenoordjas.

Actuele beelden? Niet van de Eredivisie, wel van buitenlandse competities waarvan Ziggosport de rechten heeft.

Tacticus afgetroefd op tactiek

Feyenoord – Ajax? Feyenoord was geweldig en nog geweldiger en tacticus Erik ten Hag (trainer Ajax) is afgetroefd op tactiek, zo was de gemiddelde conclusie. En ook: Feyenoord kan het opladen om tot grote hoogtes te stijgen lang niet elke week opbrengen en zal het binnenkort weer verprutsen tegen teams van het kaliber Fortuna en Zwolle.

Opvallend? De vraag of Robin van Persie moet terugkeren in Oranje. Het tafelantwoord luidde nee.

Belangrijkste vooruitblik/voorspelling: Dick Advocaat moet de trainer van Feyenoord worden en Dirk Kuyt zijn assistent.

Totale indruk? Rondo wordt door slechts een hoopje tv-kijkers gezien. Dat hoopje heeft zondag niet veel gemist. Wim Kieft is met zijn relativeringsvermogen vaak een zeer welkome tafelgast, maar nee, ook Kieft was niet op dreef. Saai.

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

VTBL met vlnr Bart Nolles, Theo Janssen, Humberto Tan, Jimmy Floyd Hasselbaink en Simon Zijlemans. / William Rutten

Mag Willem in élk programma?

VTBL (RTL 7)

Wanneer: zondag, 20.00 uur (anderhalf uur).

Gastheer: Humberto Tan.

Kijkcijfers eerste twee keer: 265.000 / 284.000.

Publiek? Ja.

Gasten: Theo Janssen (vast), Willem van Hanegem, Henk Fräser en Peter Heerschop (afwisselend schuift een lid van cabaretgroep NUHR aan).

Op tafel: Muntthee, water, witte wijn, glas zoute pepsels, bakje groens en gezonds en een schaaltje knabbels (alleen Van Hanegem knabbelt eenmalig).

Bracht VTBL nieuws? Jazeker! ‘Woensdag wordt het officieel, wij brengen het nu al: Van den Brom wordt trainer van FC Utrecht’. (10 minuten na Rondo)

Was er een leuk filmpje? Gullit en een Chelseasteward (zie Rondo).

Actuele beelden? Nee (‘de beelden hebben we niet, wel oude’).

Kleedkamersetting in de studio

Vaste items? Simon Zijlemans met social media-dingetjes en Bart Nolles met filmpjes op locatie. Het cabaretlid van de week interviewt een opvallende voetballer in een kleedkamersetting in de studio, in dit geval Michael Chacón van FC Emmen (winnende treffer in de zesde minuut van de blessuretijd).

Feyenoord – Ajax? Strekking: Ajax dacht ‘kat in het bakkie’, ging op 60, 70 procent en Tadic is een zeikerd. Van Hanegem: ,,Ik wilde een column aan Tadic wijden, maar ik vond dat toch zonde van het papier.” Dat Feyenoord geweldig en nog geweldiger was maar meestal niet, vindt Willem ook fijn: ,,We moeten toch wat te zeiken hebben.”

Opvallend? Willem van Hanegem hoopt dat Henk ten Cate en Henk Fräser de trainers van Feyenoord worden en dat technisch directeur Martin van Geel wordt vervangen door Max Huiberts (AZ).

Belangrijkste vooruitblik/voorspelling: ‘Ajax wordt alsnog kampioen, denk ik’ (Willem van Hanegem).

Totale indruk? Humberto Tan trapte met bondscoach Ronald Koeman als eerste gast af, maar kreeg met Willem van Hanegem een nog betere tweede. Hij praat zinnig over voetbal. De Rotterdammer kijkt bij elke vraag of je de domste vraag ooit hebt gesteld. Hij geeft dan toch antwoord, met een onverwachte wending aan het einde (‘Emmen heeft een normale trainer. En een leuke dierentuin’). Bovendien is hij gortdroog (‘waar ik al dat talent zie? Ik denk op het voetbalveld’). En als Henk Fräser meldt dat Van Hanegem ooit schreeuwend vroeg of hij nog dozen om zijn schoenen had: ,,Ja, ik kan het zacht zeggen, maar dan hoor je me niet.” VTBL heeft ook nog de verfrissende Theo Janssen en was het allerleukste nababbelvoetbalprogramma van de week. Met dank aan Willem. Mag die man in élk nababbelprogramma?

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

Studio Voetbal-gastheer Tom Egbers. / Sander Koning | ANP

Lekker om in slaap te vallen

Studio Voetbal (NOS)

Wanneer: zondag, rond 22.00 / 23.00 uur (een uurtje).

Gastheer: Tom Egbers.

Kijkcijfers eerste twee keer: 733.000 / 721.000.

Publiek? Nee.

Gasten: Pierre van Hooijdonk (vast), AD-verslaggever Sjoerd Mossou, Evgeniy Levchenko (regelmatige gast) en John van ’t Schip.

Op tafel: Fris en water, niets te knabbelen.

Bracht Studio Voetbal nieuws? Nee, wel een wijsheid: Al is een elftal een miljard euro waard, het spel wint altijd van de knikkers’.

Was er een leuk filmpje? Je raadt het al… Gullit (zie VTBL, zie Rondo).

Actuele beelden? Absoluut, een heel voetbalweekend mooi samengevat.

Schaar van Derksen

Vaste items? De korte corner van Jan Beuving (leuk geschreven en vertelde column). Frank Heinen vertelt wekelijks over een oud-voetballer. Deze keer zien we een schaar van Johan Derksen (terwijl diens programma Veronica Inside Studio Voetbal regelmatig wegzet als een uurtje waarin niets gezegd wordt). Heinen: ,,Derksen passte zijn voorzetten met een geodriehoek. En de linksback, hij schopte voort.”

Feyenoord – Ajax? Strekking: Feyenoord was geweldig en nog geweldiger, Ajax was geïrriteerd en lag vooral op de grond. Nee, PSV ‘zakt nooit zover door z’n hoeven als Ajax’.

Opvallend? De oproep aan Robin van Persie om er nog een jaartje bij Feyenoord aan vast te plakken.

Belangrijkste vooruitblik/voorspelling: Louis van Gaal mag de nieuwe trainer van Feyenoord wel worden (Pierre van Hooijdonk).

Totale indruk? Uurtje zonder vuur, prima kost dus voor het slapen gaan. Dat ligt overigens aan de vaak wat kleurloze gasten, niet aan Beuving en Heinen. Rafael van der Vaart schuift de laatste tijd regelmatig aan als nieuwe deskundige en die brengt humor en een beetje pit.

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

Veronica Inside met vlnr Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp. / Lex van Lieshout | ANP

Taal uit de voetbalkantine

Veronica Inside (Veronica)

Wanneer: maandag, 20.30 uur (1 uur en 50 minuten).

Gastheer: Wilfred Genee.

Kijkcijfers eerste twee keer: 727.000 / 783.000 (hoogste kijkcijfer van de vijf in twee weken).

Publiek? Ja.

Gasten: Johan Derksen, René van der Gijp (beiden vaste gast) en Hans Kraay jr. (regelmatig gast).

Op tafel: Glazen fris of water, nootjes, chips en te verkopen Veronica Inside-onderbroeken. Niemand eet iets.

Bracht Veronica Inside nieuws? Heel vaak (Derksen), nu één nieuwsfeitje geleend van het blad Helden: Memphis Depay wil het liefst naar Real Madrid, wegens het smetteloos witte tenue.

Was er een leuk filmpje? Lollige filmpjes, vaak van amateurwedstrijden en - zo’n 83x - de schaar van Johan Derksen die in Studio Voetbal werd vertoond.

Actuele beelden? Ja, uitgeleend (of verkocht) door FOX Sports.

Vast item? De toto, waarbij de vaste gasten geld voor een goed doel / amateurclub kunnen verdienen.

Kotsen om Tadic

Feyenoord – Ajax? Feyenoord was geweldig en nog geweldiger en ‘heel Nederland kotst Tadic uit’. Derksen: ,,Ajax speelt sollicitatievoetbal.” Van der Gijp: ,,Zitten er vier Ajaxtrainers op de bank. Laten ze god-ver-dom-me Sinkgraven invallen. Sínkgraven!”

Opvallend? Van der Gijp wordt moe van ‘al dat gelul’ van deskundigen na afloop van een wedstrijd. Metro is bij napraatprogramma nummertje vier inmiddels ook héél moe.

Belangrijkste vooruitblik/voorspelling: Ajax is nog niet uitgeschakeld voor de titel (Kraay jr.). Derksen: ,,Bel het ANP!” Kraay vindt Derksen daarop een ongelóóflijke Grollose éikel (zijn vaste scheldwoord is overigens paardenlul).

Totale indruk? Veronica Inside pretendeert de taal uit de voetbalkantine te spreken. Daar kan niet iedereen tegen, maar de vaste 700.000 kijkers wel. De aflevering van maandag werd geen gedenkwaardige, maar nooit wordt een blad voor de mond genomen (‘Hahn is een ramp voor Heerenveen, ‘kabouter Mark van Bommel moet zich kapot schamen’, ‘waarom heeft Vitesse een Russische clown als trainer?’). Ook niet over de 70e verjaardag (donderdag) van Johan Derksen. Derksen hoopt dat er niemand langskomt, maar een bad met lekkere wijven met kale dozen ziet opa Johan wel zitten. ,,En dan zullen we zien of kleine Pipo z’n werk nog doet.”

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

Kees Jansma tafelt nog een paar maandjes na en gaat dan met pensioen. / Robin Utrecht | ANP

Op naar het pensioen

Natafelen (FOX Sports)

Wanneer: maandag, 22.00 uur (een uurtje).

Gastheer: Kees Jansma (laatste seizoen).

Kijkcijfers eerste twee keer: 12.000 (+ 5.000 op het eerste betaalkanaal) / 38.000 (+ 30.000).

Publiek? Nee.

Gasten: Drie journalisten Freek Jansen (Voetbal International), Valentijn Driessen (Telegraaf) en Mikos Gouka (AD) en vaste gast Kenneth Perez.

Op tafel? Fris, borrelnoten, gezellige waxinelichtjes en - misschien die van Humberto Tan - zoute pepsels. Niemand neemt wat.

Bracht Natafelen nieuws? Dat maken ze aan tafel wel, als de journalisten elkaar vliegen proberen af te vangen (leuk!). In dit geval Jansen en Driessen over wat er maandag na de 6-2 vanuit de Ajax-kleedkamer ‘tot hen kwam’. Bij Jansen is de tendens positief, bij Driessen negatief.

Was er een leuk filmpje? Neuh, gelukkig ontbrak Gullit een keertje.

Actuele beelden? Uiteraard die van FOX zelf.

Vast item? Eens/oneens-stellingen (‘Barcelona neemt een grote gok met het aantrekken van Frenkie de Jong’).

Feyenoord – Ajax? Feyenoord was geweldig en nog geweldiger.

Ballenjongens PSV

Opvallend? PSV heeft volgens Natafelen (en ook Veronica Inside) de ballenjongens de opdracht gegeven de bal niet aan FC Groningenspelers te geven. Perez verdenkt trainer Mark van Bommel (‘hoe klein kun je je als topclub maken’), Kees Jansma denkt aan een opdracht van de ‘ballenjongenstrainer’.

Belangrijkste vooruitblik/voorspelling: Straks in FOX Sports ‘Ajax-trainer Erik ten Hag likt the day after zijn wonden’. U begrijpt: dit trok de Metro-verslaggever écht niet meer.

Totale indruk? Beeeeeetje saai meestal, maar met Valentijn Driessen gebeurt er altijd wel wat (jaja, Driessen werkt onder hetzelfde dak als Metro, maar gemeend). Het programma kan met de komst van VTBL gelijk met Kees Jansma echter best met pensioen.


Ajacied in Spakenburg gaat keihard genieten

Ajacied in Spakenburg gaat keihard genieten

Nathaniel Will in het witblauw van Spakenburg. / Foto's: Sv Spakenburg

Foto van 'Erik Jonk'

22 JAN 2020

Ajax voetbalt woensdagavond tegen amateurs. Daar komen 55.000 mensen naar kijken. Nathaniel Will over de wedstrijd van z’n leven.

Nuchtere Nathaniel Will maak je niet zo snel gek, maar met heel veel zin uitkijken naar de wedstrijd van woensdagavond doet ie wel. De verdediger speelt met zijn topamateurclub Spakenburg in de achtste finales van de KNVB Beker tegen Ajax. 2200 Spakenburgers zullen in een lange rij bussen richting Amsterdam afreizen (hoeveel dorpsgenoten via een omweg een ticket kochten is niet bekend). Echter, de Johan Cruijff ArenA blijft niet half leeg, zoals je bij zo’n ‘potje’ zou verwachten. Duizenden zagen – met aantrekkelijke toegangsprijzen - kans om Ajax eindelijk eens aan het werk te zien. Het stadion is vanavond met 55.000 toeschouwers uitverkocht. De thuisblijvers kunnen inschakelen op een live-uitzending door Fox Sports.

Fins avontuur


Grand Prix Zandvoort: alles mag, nee moet anders zijn
Likeability of3

Grand Prix Zandvoort: alles mag, nee moet anders zijn

Jan Lammers, trots op ‘zijn’ circuit. / Foto’s: Remko de Waal | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

19 JAN 2020

De tweede media-update over de Grand Prix in Zandvoort is achter de rug. Wat staat er allemaal te gebeuren?

Het is ‘vies nat’, winderig en modderig op het autocircuit in Zandvoort. Voor mensen die op deze vrijdag een slipcursus volgen, is er in elk geval water genoeg. Wat ook opvalt zijn bergen zand, shovels, graafmachines, zand, vrachtwagens en nog meer zand. Het is duidelijk: hier wordt gewerkt voor de Grand Prix die na 35 jaar in Nederland terugkeert. Mét Max Verstappen uiteraard. Duidelijk is ook dat er voor het raceweekend van 1, 2 en 3 mei en voor die ‘Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix’ geen half werk wordt afgeleverd.

Grand Prix Zandvoort: alles mag, nee moet anders zijn

Overal op circuit Zandvoort wordt hard gewerkt.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

McGregor slaat Cerrone in 40 seconden tegen de grond

Videostill van McGregor na de overwinning op Cerrone. / YouTube UFC

Foto van 'Metro en ANP'

19 JAN 2020

De Ierse kooivechter Conor McGregor heeft zijn rentree, na een korte afwezigheid, ingeluid met een explosieve overwinning. In de T-Mobile Arena in Las Vegas sloeg hij de Amerikaan Donald 'Cowboy' Cerrone tegen de vlakte voor hij zo'n beetje met zijn ogen kon kipperen. 

De wedstrijd duurde namelijk wél (schrik niet): 40 seconden. In het begin deelde McGregor een aantal tikken uit met zijn schouder tegen het hoofd van de Amerikaan. Daarna raakte hij hem nog met een hoge trap. Een klap met McGregors linkervuist bracht Cowboy naar de grond. Vanaf dat moment kon de Ier erop los slaan, waarop de scheidsrechter Cerrone uit zijn lijden verloste.


Dag van de Elfstedentocht voor als ie nooit meer komt

Dag van de Elfstedentocht voor als-ie nooit meer komt

De doortocht in Harlingen tijdens de laatste Elfstedentocht. In tweede positie latere winnaar Henk Angenent. / Foto's: ANP

Foto van 'Erik Jonk'

14 JAN 2020

Als we de tocht niet op het ijs kunnen beleven, dan doen we een Dag van de Elfstedentocht. Zo dacht historicus Jurryt van de Vooren.

Het is woensdag 8411 dagen geleden dat in 1997 de laatste Elfstedentocht werd gereden. De Koninklijke Vereniging Friesche Elf Steden is exact 111 jaar oud. Tijdens de 110e verjaardag presenteerde sporthistoricus Jurryt van de Vooren zijn boek 8070 Dagen, want kort daarna – op 8 februari – was het de langste tijd waarin heel Nederland op de Tocht der Tochten in Friesland had moeten wachten. Omdat dat wachten nog wel even kan voortduren, dacht Van de Vooren toen: ‘Geen Elfstedentocht op het ijs, dan maar in woord en beeld’.

Dag van de Elfstedentocht voor als ie nooit meer komt

Geweldig om hier te rijden met zoveel Oranjepubliek

EK schaatsen: wedstrijdje Nederland - Rusland

Jutta Leerdam, winnares 1000 meter. /Foto's: Vincent Jannink en Sem van der Wal | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

12 JAN 2020

Het Europees kampioenschap schaatsen is tegenwoordig een wedstrijdje Nederland - Rusland. Nederland won.

Het tweede EK Afstanden is door de Nederlandse schaatsers het afgelopen weekend voor de eerste keer serieus genomen. Naar de primeur in 2018 in het Russische Kolomna werd, met het oog op de veel belangrijker geachte Olympische Spelen, een veredelde B-ploeg gestuurd. Maar de afgelopen dagen, in een kolkend Thialf in Heerenveen, stonden de snelste schaatsers van de NK Afstanden aan de start. Dus met Wüst, met Kramer en met al die andere toppers.

Geweldig om hier te rijden met zoveel Oranjepubliek

Ireen Wüst, winnares 1500 meter. /Foto's: Vincent Jannink en Sem van der Wal | ANP


Van Gerwen verliest wereldtitel: 'Ik heb mezelf tekort gedaan'

Van Gerwen verliest wereldtitel: 'Ik heb mezelf tekort gedaan'

Micheal van Gerwen is tijdens de finale van het WK op de tweede plaats geëindigd. /Gettyimages

Foto van 'Metro en ANP'

2 JAN 2020

Darter Michael van Gerwen baalde na de verloren WK-finale tegen Peter Wright (3-7) in Londen vooral van zichzelf. „Ik heb mezelf tekort gedaan”, liet de onttroonde titelhouder bij RTL 7 een tikje aangeslagen weten.

„Ik gooide mijn dubbels niet. Daardoor kon ik hem niet onder druk zetten. Na 0-2 kwam ik nog wel op 2-2 en daarna had ik moeten doorzetten. Toen miste ik echter zes pijlen op een break, ja, en dan weet je dat je het tegen Wright in deze vorm moeilijk krijgt. Hij gooide wel de juiste dubbels op de juiste momenten. Maar deze nederlaag heb ik voornamelijk aan mezelf te wijten.”

'Voelde me prima'


Van Gerwen weer een stap dichterbij bij het behouden van wereldtitel

Van Gerwen weer stap dichter bij het behouden van wereldtitel

Zondag wist Michael van Gerwen zich in Londen te plaatsen voor de halve finale. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

29 DEC 2019

Darter Michael van Gerwen is weer een stap dichter bij het behouden van zijn wereldtitel. Zondag wist hij zich in Londen te plaatsen voor de halve finale van het WK darts.

De regerend wereldkampioen bereikte de laatste vier van het WK darts in Londen door Darius Labanauskas uit Litouwen te verslaan met 5-2. In de halve finale wacht een duel met Nathan Aspinall uit Engeland.

Dubbels


In Dubai is Ronaldo wel de beste voetballer ter wereld

In Dubai is Ronaldo wel de beste voetballer ter wereld

In vrijwel alle belangrijke verkiezingen moest Cristiano Ronaldo het dit seizoen afleggen tegen Lionel Messi en Virgil van Dijk. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

29 DEC 2019

In vrijwel alle belangrijke verkiezingen moest Cristiano Ronaldo het dit seizoen afleggen tegen Lionel Messi en Virgil van Dijk, maar in Dubai werd de Portugees zondag wel gehuldigd als beste voetballer ter wereld in 2019.

Bij de Global Soccer Awards ging de hoofdprijs naar de 34-jarige aanvaller van Juventus. Ronaldo veroverde dit jaar met zijn club de Italiaanse titel en won met Portugal de eerste editie van de Nations League.

Afwezig


Dartster Sherrock mag meedoen aan World Series

Dartster Sherrock mag meedoen aan World Series

Sherrock trok met haar prestaties in Alexandra Palace wereldwijd de aandacht. /Gettyimages

Foto van 'Metro en ANP'

29 DEC 2019

De Engelse dartster Fallon Sherrock heeft door haar historische prestaties op het WK een uitnodiging verdiend voor de World Series of Darts.

De 25-jarige Sherrock mag meedoen aan de vijf internationale toernooien van komend seizoen uit de World Series. De Engelse wist op het WK als eerste vrouw ooit een partij te winnen en bereikte zelfs de derde ronde, waarin ze het moest afleggen tegen Chris Dobey.

'Queen of the Palace'


Van Gerwen ‘sloopkogelt’ lekker verder

Van Gerwen ‘sloopkogelt’ lekker verder

Dit zou elke wedstrijd kunnen zijn, maar het is Van Gerwen op vrijdagavond. / Jordan Mansfield | Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

27 DEC 2019

Alsof hij de laatste Londense metro moest halen, zo snel smeet Michael van Gerwen zich vrijdagavond naar een kwartfinaleplek op het WK darts.

De man die deze keer aan de sloopkogel uit Vlijmen moest geloven, was de Engelsman Stephen Bunting. De 34-jarige ex-wereldkampioen van de andere bond BDO, had geen schijn van kans: 4-0 (3-2, 3-0, 3-1, 3-1).

Geen moment in gevaar


Sven Kramer kan het nog

Sven Kramer kan het nog

Sven Kramer vrijdagavond in actie. / Foto's: Vincent Jannink | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

27 DEC 2019

Content. Dat woord gebruikte Sven Kramer vrijdagavond na een puike race op de 5000 meter tijdens de NK afstanden in Heerenveen.

Nee, Kramer won niet. De tienvoudig kampioen op de 5 kilometer reed een magistrale 6.10.91, maar zijn jonge ploeggenoot Patrick Roest (24) snelde met 6.09.79 voor de vijfde keer in zijn carrière ‘onder de 6.10’ en pakte goud. Zilveren Kramer: „Content, ja. Als je ziet waar ik vandaan kom de laatste twee maanden. Dit biedt perspectief voor het EK en het WK.” Kramer doelde daarmee op de rugproblemen waarmee hij kampt (of kampte).

Alles of niets


Sprookje dartsheldin voorbij

Sprookje dartsheldin voorbij

Fallon Sherrock. /Jordan Mansfield | Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

27 DEC 2019

Wat wás Fallon Sherrock weer goed! Maar de tegenstander van de nieuwe dartsheldin, Chris Dobey, net iets beter (2-4). Het sprookje op het WK darts is over.

Opeens was ze daar de afgelopen weken, de 25-jarige Britse kapster Fallon Sherrock. Ze had bij de dames ooit een WK-finale gespeeld en verloren. Verder was haar meest uitzonderlijke prestatie haar kwalificatie voor het huidige WK 2020 bij de PDC. De alleenstaande moeder maakte haar kwalificatie in twee partijen meer dan waar, was de eerste vrouw ooit die op een WK een man versloeg (en zelfs nog één), verscheen overal ter wereld in de media en is plotseling wereldberoemd.

Wonderpijlen


3,5 miljoen mensen aan de buis gekluisterd  voor Rico vs Badr

3,5 miljoen mensen aan de buis gekluisterd voor Rico vs Badr

Ruim 3,5 miljoen mensen keken zaterdagavond naar de ‘kickbokswedstrijd van de eeuw’. /ANP

Foto van 'Metro'

22 DEC 2019

Ruim 3,5 miljoen mensen keken zaterdagavond naar de ‘kickbokswedstrijd van de eeuw’. Hari leek de sterkste, maar moest opgeven met een enkelblessure.

De tweede Rico vs. Badr in drie jaar tijd liep opnieuw uit op een anticlimax. In de derde ronde moest Hari opgeven vanwege een enkelblessure. Hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Verhoeven was ook maar mondjesmaat blij met het behouden van zijn wereldtitel. „Het is dubbel. Ik denk dat mijn plan werkte, maar zo wil je niet winnen. Ik had veel gelukkiger geweest als het anders was gegaan. Dit is voor mij ook niet goed.”


Daley Blind kampt met ontstoken hartspier
Likeability of3

Daley Blind kampt met ontstoken hartspier

De afgelopen dagen is Blind uitgebreid onderzocht en kwam er naar voren dat hij een ontstoken hartspier heeft. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

21 DEC 2019

Bij Daley Blind is een hartspierontsteking geconstateerd. De centrale verdediger van Ajax zakte onlangs in de verloren Champions Leaguewedstrijd tegen Valencia zonder duidelijke aanleiding in elkaar.

Hij was even duizelig geweest, maar hervatte de wedstrijd na een behandeling. Sindsdien kwam hij niet meer in actie voor de Amsterdammers. De afgelopen dagen is Blind uitgebreid onderzocht en kwam er naar voren dat hij een ontstoken hartspier heeft.

Bij Blind is preventief een ICD geplaatst, dat staat voor implanteerbare cardioverter defibrilator. Het is een apparaatje dat onder de huid wordt geplaatst en een schok geeft om het normale hartritme te herstellen.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Grootste kickboksmatch in jaren: Rico gaat winnen

Grootste kickboksmatch in jaren: Rico gaat winnen

Grootste kickboksmatch in jaren: Rico gaat winnen / ANP

Foto van 'Metro'

20 DEC 2019

Badr Hari vs Rico Verhoeven. Een match waar al jaren naar wordt uitgekeken. Voor Metro is het al duidelijk wie er gaat winnen: Rico Verhoeven. 

Althans, dat is wat de Metro-lezer verwacht. Uit een klein onderzoek op Facebook blijkt dat meer dan 17.000 mensen verwachten dat de Brabander er met de winst vandoor gaat. Zo'n 4.800 man houdt hoop op victorie voor Hari.

Vrijdagmiddag vond de traditionele staredown plaats, waarbij Verhoeven en Hari nog even neus aan neus kwamen te staan. Daarna volgde geen geduw en getrek, maar een knuffel. Het vuurwerk wordt bewaard voor zaterdag, waar in het GelreDome de strijd - letterlijk - los zal barsten.


Atlete Hassan gekozen tot Sportvrouw van het Jaar

Atlete Hassan gekozen tot Sportvrouw van het Jaar

Atlete Hassan gekozen tot Sportvrouw van het Jaar. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 DEC 2019

Atlete Sifan Hassan is gekozen tot Sportvrouw van het Jaar. Ze was dit jaar de ster op de WK atletiek in Doha met wereldtitels op de 1500 meter en 10.000 meter.

De 26-jarige Hassan kreeg bij het Sportgala in de Amsterdamse AFAS Live de meeste stemmen van de sporters en de vakjury. Ze won de verkiezing van wielrenster Annemiek van Vleuten en shorttrackster Suzanne Schulting, die vorig jaar de eretitel in de wacht sleepte.

De atletiekbaan


Wielrenner Van der Poel Sportman van het Jaar

Wielrenner Van der Poel Sportman van het Jaar

Mathieu van der Poel komt over de finish op het EK veldrijden en wordt voor de derde keer op rij Europees kampioen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 DEC 2019

Wielrenner Mathieu van der Poel is gekozen tot Sportman van het Jaar. De alleskunner op de fiets won dit jaar de wereldtitel veldrijden, de Europese titel mountainbiken en de wegklassiekers Amstel Gold Race en Dwars door Vlaanderen.

De 24-jarige Van der Poel kreeg op het Sportgala in de Amsterdamse AFAS Live de meeste stemmen van de sporters en de vakjury. Hij won de verkiezing van voetballer Virgil van Dijk en Formule 1-coureur Max Verstappen.

Onverslaanbaar


Ajax bekert verder na zege bij Telstar: 3-4
Likeability of5

Ajax bekert verder na zege bij Telstar: 3-4

Ajax bekert verder na zege bij Telstar: 3-4. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 DEC 2019

Ajax strijdt na de winterstop nog op drie fronten mee. Het elftal van trainer Erik ten Hag bereikte op bezoek bij Telstar de derde ronde van de KNVB-beker: 3-4.

Winst van dat toernooi staat op de derde plaats van het prioriteitenlijstje van de club uit Amsterdam, achter de landstitel en eindzege van de Europa League.

Overtuigend was het allemaal niet wat Ajax tegen de nummer elf van de eerste divisie liet zien. De club uit de hoofdstad sluit zondag een memorabel kalenderjaar af met een competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag in de Johan Cruijff ArenA. Daarna mogen de spelers van de koploper van de eredivisie eindelijk even bijkomen.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

‘Voor de docu is er geen optie dat Badr verliest’

‘Voor de docu is er geen optie dat Badr verliest’

Badr Hari. / Jerry Lampen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

17 DEC 2019

Documentairemaakster Anna van ’t Hek heeft een indringend portret gemaakt van kickbokser Badr Hari. Zij volgde hem de laatste negentig dagen voor zijn gevecht tegen eeuwige vijand Rico Verhoeven (komende zaterdag).

Het gevecht in de Gelredome in Arnhem gaat om de wereldtitel, maar staat misschien nog wel meer te boek als de rematch van drie jaar geleden. In Oberhausen was het gevecht van korte duur, door een spierscheuring in Hari’s arm. Anna van ’t Hek uit Amsterdam vond het tijd deze topsporter zó close te portretteren, dat we als kijker kunnen zeggen: dat hebben we niet eerder gezien. We krijgen een persoonlijke inkijk in het leven van The Golden Boy. Hij vertelt waarom het in 2016 misging, hoe hij Verhoeven nu wel gaat pakken (‘gewoon helemaal de tyfus slaan’) en ook zijn omstreden verleden blijft niet onbesproken.

‘Voor de docu is er geen optie dat Badr verliest’

Badr Hari (rechts) bij de stare down met Rico Verhoeven. / Koen van Weel | ANP