Sport

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

Lange zit: 7 uur nababbelen over het voetbalweekend

Willem van Hanegem, topper van het weekend. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

29 JAN 2019

Met de start van RTL’s VTBL van Humberto Tan, wordt er op de Nederlandse tv ruim 7 uur nagebabbeld over het voetbalweekeinde. 7 uur (en 20 minuten)! En dan hebben we het nog niet over voorbabbelen en tijdensbabbelen. De deskundigen schuiven op zondag- en maandagavond nu in vijf programma’s aan: Rondo, VTBL, Studio Voetbal, Veronica Inside en Natafelen. Metro besloot er, voor alle vijf, in en na het weekend van Feyenoord - Ajax eens goed voor te gaan zitten. Wat zien en horen we allemaal? Noot: de verslaggever werd per ongeluk geboren met een roodwit hart. Dat roodwit verloor volledig terecht met 6-2 en zo werd het een zware beproeving… Met dank aan vooral Willem van Hanegem werd het toch nog enigszins draaglijk.

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

Archieffoto van Rondo, in dit geval met vlnr Henk ten Cate, Ruud Gullit, Jack van Gelder en Youri Mulder. / Pro Shots

Kieft niet op dreef, dus saai

Rondo (Ziggosport)

Wanneer: zondag, 19.50 uur (een uurtje).

Gastheer: Jack van Gelder.

Kijkcijfers laatste twee keer: 42.000 (+ 6.000 op het eerste betaalkanaal) / 37.000 (+ 7.000).

Publiek? Ja.

Gasten: Wim Kieft, Youri Mulder (beiden vaste gast), Ronald Waterreus en schrijver Henk Spaan (beiden regelmatige gast).

Op tafel: cola, water en één biertje (spreekstalmeester Jack).

Bracht Rondo nieuws? Ja. Jack van Gelder meldde als eerste dat John van den Brom per komend seizoen de nieuwe trainer van FC Utrecht is.

Was er een leuk filmpje? Ja, Gullit met een uitzinnige Chelsea-steward in een Feyenoordjas.

Actuele beelden? Niet van de Eredivisie, wel van buitenlandse competities waarvan Ziggosport de rechten heeft.

Tacticus afgetroefd op tactiek

Feyenoord – Ajax? Feyenoord was geweldig en nog geweldiger en tacticus Erik ten Hag (trainer Ajax) is afgetroefd op tactiek, zo was de gemiddelde conclusie. En ook: Feyenoord kan het opladen om tot grote hoogtes te stijgen lang niet elke week opbrengen en zal het binnenkort weer verprutsen tegen teams van het kaliber Fortuna en Zwolle.

Opvallend? De vraag of Robin van Persie moet terugkeren in Oranje. Het tafelantwoord luidde nee.

Belangrijkste vooruitblik/voorspelling: Dick Advocaat moet de trainer van Feyenoord worden en Dirk Kuyt zijn assistent.

Totale indruk? Rondo wordt door slechts een hoopje tv-kijkers gezien. Dat hoopje heeft zondag niet veel gemist. Wim Kieft is met zijn relativeringsvermogen vaak een zeer welkome tafelgast, maar nee, ook Kieft was niet op dreef. Saai.

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

VTBL met vlnr Bart Nolles, Theo Janssen, Humberto Tan, Jimmy Floyd Hasselbaink en Simon Zijlemans. / William Rutten

Mag Willem in élk programma?

VTBL (RTL 7)

Wanneer: zondag, 20.00 uur (anderhalf uur).

Gastheer: Humberto Tan.

Kijkcijfers eerste twee keer: 265.000 / 284.000.

Publiek? Ja.

Gasten: Theo Janssen (vast), Willem van Hanegem, Henk Fräser en Peter Heerschop (afwisselend schuift een lid van cabaretgroep NUHR aan).

Op tafel: Muntthee, water, witte wijn, glas zoute pepsels, bakje groens en gezonds en een schaaltje knabbels (alleen Van Hanegem knabbelt eenmalig).

Bracht VTBL nieuws? Jazeker! ‘Woensdag wordt het officieel, wij brengen het nu al: Van den Brom wordt trainer van FC Utrecht’. (10 minuten na Rondo)

Was er een leuk filmpje? Gullit en een Chelseasteward (zie Rondo).

Actuele beelden? Nee (‘de beelden hebben we niet, wel oude’).

Kleedkamersetting in de studio

Vaste items? Simon Zijlemans met social media-dingetjes en Bart Nolles met filmpjes op locatie. Het cabaretlid van de week interviewt een opvallende voetballer in een kleedkamersetting in de studio, in dit geval Michael Chacón van FC Emmen (winnende treffer in de zesde minuut van de blessuretijd).

Feyenoord – Ajax? Strekking: Ajax dacht ‘kat in het bakkie’, ging op 60, 70 procent en Tadic is een zeikerd. Van Hanegem: ,,Ik wilde een column aan Tadic wijden, maar ik vond dat toch zonde van het papier.” Dat Feyenoord geweldig en nog geweldiger was maar meestal niet, vindt Willem ook fijn: ,,We moeten toch wat te zeiken hebben.”

Opvallend? Willem van Hanegem hoopt dat Henk ten Cate en Henk Fräser de trainers van Feyenoord worden en dat technisch directeur Martin van Geel wordt vervangen door Max Huiberts (AZ).

Belangrijkste vooruitblik/voorspelling: ‘Ajax wordt alsnog kampioen, denk ik’ (Willem van Hanegem).

Totale indruk? Humberto Tan trapte met bondscoach Ronald Koeman als eerste gast af, maar kreeg met Willem van Hanegem een nog betere tweede. Hij praat zinnig over voetbal. De Rotterdammer kijkt bij elke vraag of je de domste vraag ooit hebt gesteld. Hij geeft dan toch antwoord, met een onverwachte wending aan het einde (‘Emmen heeft een normale trainer. En een leuke dierentuin’). Bovendien is hij gortdroog (‘waar ik al dat talent zie? Ik denk op het voetbalveld’). En als Henk Fräser meldt dat Van Hanegem ooit schreeuwend vroeg of hij nog dozen om zijn schoenen had: ,,Ja, ik kan het zacht zeggen, maar dan hoor je me niet.” VTBL heeft ook nog de verfrissende Theo Janssen en was het allerleukste nababbelvoetbalprogramma van de week. Met dank aan Willem. Mag die man in élk nababbelprogramma?

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

Studio Voetbal-gastheer Tom Egbers. / Sander Koning | ANP

Lekker om in slaap te vallen

Studio Voetbal (NOS)

Wanneer: zondag, rond 22.00 / 23.00 uur (een uurtje).

Gastheer: Tom Egbers.

Kijkcijfers eerste twee keer: 733.000 / 721.000.

Publiek? Nee.

Gasten: Pierre van Hooijdonk (vast), AD-verslaggever Sjoerd Mossou, Evgeniy Levchenko (regelmatige gast) en John van ’t Schip.

Op tafel: Fris en water, niets te knabbelen.

Bracht Studio Voetbal nieuws? Nee, wel een wijsheid: Al is een elftal een miljard euro waard, het spel wint altijd van de knikkers’.

Was er een leuk filmpje? Je raadt het al… Gullit (zie VTBL, zie Rondo).

Actuele beelden? Absoluut, een heel voetbalweekend mooi samengevat.

Schaar van Derksen

Vaste items? De korte corner van Jan Beuving (leuk geschreven en vertelde column). Frank Heinen vertelt wekelijks over een oud-voetballer. Deze keer zien we een schaar van Johan Derksen (terwijl diens programma Veronica Inside Studio Voetbal regelmatig wegzet als een uurtje waarin niets gezegd wordt). Heinen: ,,Derksen passte zijn voorzetten met een geodriehoek. En de linksback, hij schopte voort.”

Feyenoord – Ajax? Strekking: Feyenoord was geweldig en nog geweldiger, Ajax was geïrriteerd en lag vooral op de grond. Nee, PSV ‘zakt nooit zover door z’n hoeven als Ajax’.

Opvallend? De oproep aan Robin van Persie om er nog een jaartje bij Feyenoord aan vast te plakken.

Belangrijkste vooruitblik/voorspelling: Louis van Gaal mag de nieuwe trainer van Feyenoord wel worden (Pierre van Hooijdonk).

Totale indruk? Uurtje zonder vuur, prima kost dus voor het slapen gaan. Dat ligt overigens aan de vaak wat kleurloze gasten, niet aan Beuving en Heinen. Rafael van der Vaart schuift de laatste tijd regelmatig aan als nieuwe deskundige en die brengt humor en een beetje pit.

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

Veronica Inside met vlnr Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp. / Lex van Lieshout | ANP

Taal uit de voetbalkantine

Veronica Inside (Veronica)

Wanneer: maandag, 20.30 uur (1 uur en 50 minuten).

Gastheer: Wilfred Genee.

Kijkcijfers eerste twee keer: 727.000 / 783.000 (hoogste kijkcijfer van de vijf in twee weken).

Publiek? Ja.

Gasten: Johan Derksen, René van der Gijp (beiden vaste gast) en Hans Kraay jr. (regelmatig gast).

Op tafel: Glazen fris of water, nootjes, chips en te verkopen Veronica Inside-onderbroeken. Niemand eet iets.

Bracht Veronica Inside nieuws? Heel vaak (Derksen), nu één nieuwsfeitje geleend van het blad Helden: Memphis Depay wil het liefst naar Real Madrid, wegens het smetteloos witte tenue.

Was er een leuk filmpje? Lollige filmpjes, vaak van amateurwedstrijden en - zo’n 83x - de schaar van Johan Derksen die in Studio Voetbal werd vertoond.

Actuele beelden? Ja, uitgeleend (of verkocht) door FOX Sports.

Vast item? De toto, waarbij de vaste gasten geld voor een goed doel / amateurclub kunnen verdienen.

Kotsen om Tadic

Feyenoord – Ajax? Feyenoord was geweldig en nog geweldiger en ‘heel Nederland kotst Tadic uit’. Derksen: ,,Ajax speelt sollicitatievoetbal.” Van der Gijp: ,,Zitten er vier Ajaxtrainers op de bank. Laten ze god-ver-dom-me Sinkgraven invallen. Sínkgraven!”

Opvallend? Van der Gijp wordt moe van ‘al dat gelul’ van deskundigen na afloop van een wedstrijd. Metro is bij napraatprogramma nummertje vier inmiddels ook héél moe.

Belangrijkste vooruitblik/voorspelling: Ajax is nog niet uitgeschakeld voor de titel (Kraay jr.). Derksen: ,,Bel het ANP!” Kraay vindt Derksen daarop een ongelóóflijke Grollose éikel (zijn vaste scheldwoord is overigens paardenlul).

Totale indruk? Veronica Inside pretendeert de taal uit de voetbalkantine te spreken. Daar kan niet iedereen tegen, maar de vaste 700.000 kijkers wel. De aflevering van maandag werd geen gedenkwaardige, maar nooit wordt een blad voor de mond genomen (‘Hahn is een ramp voor Heerenveen, ‘kabouter Mark van Bommel moet zich kapot schamen’, ‘waarom heeft Vitesse een Russische clown als trainer?’). Ook niet over de 70e verjaardag (donderdag) van Johan Derksen. Derksen hoopt dat er niemand langskomt, maar een bad met lekkere wijven met kale dozen ziet opa Johan wel zitten. ,,En dan zullen we zien of kleine Pipo z’n werk nog doet.”

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

Kees Jansma tafelt nog een paar maandjes na en gaat dan met pensioen. / Robin Utrecht | ANP

Op naar het pensioen

Natafelen (FOX Sports)

Wanneer: maandag, 22.00 uur (een uurtje).

Gastheer: Kees Jansma (laatste seizoen).

Kijkcijfers eerste twee keer: 12.000 (+ 5.000 op het eerste betaalkanaal) / 38.000 (+ 30.000).

Publiek? Nee.

Gasten: Drie journalisten Freek Jansen (Voetbal International), Valentijn Driessen (Telegraaf) en Mikos Gouka (AD) en vaste gast Kenneth Perez.

Op tafel? Fris, borrelnoten, gezellige waxinelichtjes en - misschien die van Humberto Tan - zoute pepsels. Niemand neemt wat.

Bracht Natafelen nieuws? Dat maken ze aan tafel wel, als de journalisten elkaar vliegen proberen af te vangen (leuk!). In dit geval Jansen en Driessen over wat er maandag na de 6-2 vanuit de Ajax-kleedkamer ‘tot hen kwam’. Bij Jansen is de tendens positief, bij Driessen negatief.

Was er een leuk filmpje? Neuh, gelukkig ontbrak Gullit een keertje.

Actuele beelden? Uiteraard die van FOX zelf.

Vast item? Eens/oneens-stellingen (‘Barcelona neemt een grote gok met het aantrekken van Frenkie de Jong’).

Feyenoord – Ajax? Feyenoord was geweldig en nog geweldiger.

Ballenjongens PSV

Opvallend? PSV heeft volgens Natafelen (en ook Veronica Inside) de ballenjongens de opdracht gegeven de bal niet aan FC Groningenspelers te geven. Perez verdenkt trainer Mark van Bommel (‘hoe klein kun je je als topclub maken’), Kees Jansma denkt aan een opdracht van de ‘ballenjongenstrainer’.

Belangrijkste vooruitblik/voorspelling: Straks in FOX Sports ‘Ajax-trainer Erik ten Hag likt the day after zijn wonden’. U begrijpt: dit trok de Metro-verslaggever écht niet meer.

Totale indruk? Beeeeeetje saai meestal, maar met Valentijn Driessen gebeurt er altijd wel wat (jaja, Driessen werkt onder hetzelfde dak als Metro, maar gemeend). Het programma kan met de komst van VTBL gelijk met Kees Jansma echter best met pensioen.


Zeer slordig Ajax speelt 0-0 gelijk op Cyprus

Mazraoui pakt zijn eerste gele kaart/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

20 AUG 2019

Het hoofdtoernooi van de Champions League is nog lang niet binnen handbereik voor Ajax. De halvefinalist van afgelopen seizoen speelde op een paar fases na een slechte wedstrijd op bezoek bij APOEL Nicosia en mocht blij zijn dat het bij 0-0 bleef.

Goede start

Ajax begon sterk aan de wedstrijd en kreeg een aantal kansen via onder andere Dusan Tadic. Met slordig spel bracht de ploeg zichzelf echter een paar keer in de problemen, waardoor het halverwege de eerste helft al drie kaarten had geïncasseerd. Ook kreeg APOEL daardoor langzaam wat mogelijkheden via vooral Musa Al-Taamari, die net voorlangs punterde.


Martens ontbreekt bij eerste EK-kwalificatieduels

Lieke Martens/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

20 AUG 2019

De Nederlandse voetbalsters starten de kwalificatiereeks richting het EK van 2021 zonder de geblesseerde sterspeelster Lieke Martens.

De linksbuiten van FC Barcelona neemt de tijd om goed te herstellen van de teenblessure die haar deze zomer tijdens het WK zo hinderde. Martens slaat de eerste twee kwalificatiewedstrijden tegen Estland (30 augustus in Tallinn) en Turkije (3 september in Heerenveen) daarom over.

Martens kreeg tijdens het WK in Frankrijk zoveel last van een teen, dat ze gedurende het toernooi amper meer kon trainen. Met pijnstillers kon de Limburgse wel steeds spelen. Ze haalde echter niet het topniveau dat ze wel had tijdens het gewonnen EK 2017 in eigen land.


Ajax strijdt op Cyprus om CL-ticket

Ajacieden trainen in aanloop naar de wedstrijd tegen APOEL Nicosia. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

20 AUG 2019

Dinsdagavond begint Ajax op Cyprus aan het tweeluik met APOEL Nicosia, met als inzet een plek in het hoofdtoernooi van de Champions League. De ploeg van trainer Erik ten Hag rekende in de derde voorronde moeizaam af met de Griekse kampioen PAOK (5-4 over twee wedstrijden) en treft nu de kampioen van Cyprus.

Twee voorrondes

Ajax bereikte afgelopen seizoen weliswaar de halve finales van de Champions League en miste maar net de eindstrijd, maar moet desondanks twee voorrondes zien door te komen om weer het hoofdtoernooi te halen.


Kogel door de kerk: Dumoulin weg bij Sunweb

Dumoulin van Sunweb naar Jumbo-Visma

Dumoulin nog in dienst van Sunweg. / Anne-Christine Poujoulat | AFP

Foto van 'Metro en ANP'

19 AUG 2019

Wielrenner Tom Dumoulin vertrekt aan het einde van het seizoen bij Team Sunweb. De 28-jarige Limburger is na acht jaar toe aan een nieuwe uitdaging, zo werd maandag bekend. Hij rijdt de komende drie jaar voor het Nederlandse topteam Jumbo-Visma. De Nederlandse ploeg heeft de komst van de 28-jarige Limburger met een filmpje bekendgemaakt.

Jumbo-Visma heeft met Steven Kruijswijk en Primoz Roglic echter al twee kopmannen in dienst. Dylan Groenewegen is daar succesvol als topsprinter.


'Bouw van het AZ-stadion moest zo goedkoop mogelijk'
Likeability of3

'Bouw van het AZ-stadion moest zo goedkoop mogelijk'

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

18 AUG 2019

Jan de Roos, de voormalig eigenaar van het staalmontagebedrijf dat verantwoordelijk was voor de bouw van het AZ-stadion, heeft tegenover het AD een boekje open gedaan over de werkwijze van zijn voormalige bedrijf tijdens de bouw van het sportpark. Volgens De Roos werd er op veel onderdelen beknibbeld.

De Roos geeft aan dat er 'op het randje' werd gebouwd. „Het moest zo goedkoop mogelijk. Dirk Scheringa wilde het onderste uit de kan, een echte zakenman. Uiteindelijk kon het qua keuring en inspectie door de beugel, maar de marges waren dun."

'Sponsor'


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

De Jong baalt van nederlaag bij debuutwedstrijd.

De Jong baalt van nederlaag bij debuutwedstrijd

De Jong baalt van nederlaag bij debuutwedstrijd. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

17 AUG 2019

Frenkie de Jong keek teleurgesteld terug op zijn debuut in de Spaanse competitie. De Jong verloor met FC Barcelona met 1-0 van Athletic Bilbao door een fraaie treffer in de slotminuten.

„Dit was een slechte dag en een slecht begin", zei de middenvelder tegen ZiggoSport. „Ik ben teleurgesteld dat we hebben verloren."

De Jong baalt van nederlaag bij debuutwedstrijd.

De Jong baalt van nederlaag bij debuutwedstrijd. Foto: ANP.


Gelekt: UEFA-speler van het jaar al lang bekend.

Is de UEFA-speler van het jaar stiekem al bekend?

Vorig jaar won Luca Modric (midden foto) de felbegeerde prijs. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

17 AUG 2019

Het lijkt een grote blunder van de Europese Voetbalbond. Er is namelijk een briefje 'uitgelekt' waar de uitslag van de UEFA-speler van het jaar op staat.

Deze blunder komt slechts een paar dagen na de bekendmaking van de genomineerden voor de prijs. Na de bekendmaking werd nog geroepen dat Virgil van Dijk, die zowel voor het Nederlands Elftal als voor Liverpool speelt, een grote kans maakt om als eerste Nederlander ooit deze prijs in de wacht te slepen.

Gelekt: UEFA-speler van het jaar al lang bekend.

Virgil van Dijk zou tweede worden. Foto: ANP.


Frenkie de Jong gelijk in de basis bij FC Barcelona
Likeability of5

Frenkie de Jong gelijk in de basis bij FC Barcelona

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

16 AUG 2019

Frenkie de Jong speelt de eerste competitiewedstrijd van het seizoen gelijk in de basis van FC Barcelona. De 22-jarige middenvelder is door trainer Ernesto Valverde opgenomen in het elftal. In de zomer is De Jong voor 75 miljoen euro overgekomen van Ajax. Dat bedrag kan via bonussen nog oplopen tot 86 miljoen.

De Jong vormt in de uitwedstrijd tegen Athletic Bilbao het middenveld met Sergi Roberto en Carles Aleña. De middenvelder moest zich aanvankelijk bij Barcelona in de voorbereiding tevreden stellen met invalbeurten, maar mocht later in twee oefenduels starten.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Hersenaandoening bij Van Wolfswinkel ontdekt

Hersenaandoening bij Ricky van Wolfswinkel ontdekt

Uit scans die in het ziekenhuis werden gemaakt kwam naar voren dat Van Wolfswinkel een aneurysma in zijn hersenen heeft. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

15 AUG 2019

Ricky van Wolfswinkel kan een half jaar tot een jaar niet voetballen vanwege een aneurysma in zijn hersenen. De Nederlandse spits van FC Basel meldt dat donderdag via zijn club.

Van Wolfswinkel liep vorige week in de thuiswedstrijd tegen LASK Linz in de derde kwalificatieronde van de Champions League een hersenschudding op. Uit scans die in het ziekenhuis werden gemaakt kwam ook naar voren dat Van Wolfswinkel een aneurysma in zijn hersenen heeft. Dat is een uitstulping in een bloedvat van de hersenen.

Videoboodschap


Van Dijk in race voor UEFA speler van het jaar

Virgil van Dijk in actie voor Liverpool. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

15 AUG 2019

Er is sprake van stevige concurrentie, maar Virgil van Dijk neemt het op tegen Christiano Ronaldo en Lionel Messi, voor de titel van ‘speler van het jaar’ van de Europese Voetbalbond UEFA. De aanvoerder van het Nederlands elftal won afgelopen seizoen met Liverpool de Champions League en veroverde afgelopen woensdag de Europese Supercup.

Eerste Nederlander

Van Dijk werd in april al verkozen tot speler van het jaar in Engeland. Hij kan als eerste Nederlander de prestigieuze prijs van de UEFA in de wacht slepen. Arjen Robben eindigde in 2014 als derde.


'Tijd dat een vrouw Supercup-wedstrijd fluit'

Virgil van Dijk tijdens een eerdere wedstrijd van Liverpool / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 AUG 2019

De Française Stéphanie Frappart heeft woensdag de leiding over de wedstrijd over de Europese Supercup tussen Liverpool en Chelsea. Virgil van Dijk laat weten dat hij het prima vindt dat een vrouw de wedstrijd fluit. „Als iemand kwaliteit heeft, en dat heeft ze, want anders zou ze niet voor deze wedstrijd zijn aangewezen, dan is het prima", zei Van Dijk een dag voor de wedstrijd in het stadion van de Turkse club Besiktas.

Geslacht niet relevant

Frappart leidde vorige maand in Lyon de finale van het WK voor vrouwen tussen Nederland en de Verenigde Staten (0-2). Als eerste vrouw mag ze nu de wedstrijd om de Europese Supercup fluiten. „Ik denk dat ze deze wedstrijd verdient", aldus Van Dijk, verdediger van Liverpool. „Kijk eens naar haar cv. Ze heeft al zoveel grote wedstrijden gefloten. Het geslacht van iemand is helemaal niet relevant."


Wesley Sneijder stopt definitief met profvoetbal

Wesley Sneijder tijdens de training van het Nederlands Elftal. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

12 AUG 2019

De recordinternational stopt definitief met profvoetbal. Wesley Sneijder vertelde dat maandag voor de camera van FC Utrecht TV, de televisiezender van de club uit zijn geboortestad.

De 35-jarige Sneijder was in stadion Galgenwaard omdat hij besloten heeft om daar een skybox te huren. Terloops meldde de middenvelder dat zijn loopbaan erop zit. „Mijn gevoel voor de stad is groot. Nu ik ben gestopt met voetballen, wil ik een mooie plek hebben om mijn herinneringen te delen", zei hij. Sneijder is van plan veel van zijn gewonnen prijzen in de skybox uit te stallen.

Recordinternational


Albon vervangt Gasly bij Red Bull

Albon vervangt Gasly bij Red Bull

Alexander Albon is de nieuwe teamgenoot van Max Verstappen. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

12 AUG 2019

Het Formule 1-team van Red Bull heeft coureur Pierre Gasly voor de tweede helft van het seizoen vervangen door Alexander Albon. De Fransman Gasly moet een stapje terugdoen naar Toro Rosso, de opleidingsploeg van de renstal van Max Verstappen. De Thaise Brit Albon verschijnt op 1 september voor het eerst namens Red Bull aan de start, bij de Grote Prijs van België.

„Red Bull verkeert in de situatie dat het vier getalenteerde Formule 1-coureurs onder contract heeft staan die kunnen roteren", meldt het Oostenrijkse raceteam, waarbij Verstappen de kopman is. „Het team zal de komende negen races gebruiken om de prestaties van Albon te bekijken en aan de hand daarvan zal worden besloten wie er naast Max wordt opgesteld in 2020."


AZ legt kaartverkoop Europees duel stil

AZ legt kaartverkoop Europees duel stil

AZ legt kaartverkoop Europees duel stil. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

12 AUG 2019

AZ heeft de kaartverkoop voor de eerstvolgende wedstrijd in de Europa League, donderdag tegen FC Marioepol, tot nader order stilgelegd. Het duel met de club uit Oekraïne begint vooralsnog om 20.30 uur, maar de locatie is nog onbekend.

Jong AZ

De Alkmaarse club moet op zoek naar een ander onderkomen omdat een deel van het dak van het eigen AFAS Stadion zaterdag instortte. Jong AZ zou maandag het thuisduel met Telstar ook in het stadion in Alkmaar spelen. Die wedstrijd is inmiddels verplaatst naar het trainingscomplex van de club in Wijdewormer, waar Jong AZ de meeste thuisduels afwerkt.


PSV verzuimt ruime score neer te zetten tegen ADO

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

11 AUG 2019

PSV heeft de eerste overwinning van het seizoen in de eredivisie te pakken. Na het puntenverlies bij FC Twente (1-1) wist het elftal van trainer Mark van Bommel in eigen stadion wel van ADO Den Haag te winnen: 3-1. Tegenvaller voor PSV was het geblesseerd uitvallen van Hirving Lozano.

Magere score

De score in het Philips Stadion had veel hoger kunnen uitvallen. De gedachten bij veel supporters van PSV zullen de eerste helft terug zijn gegaan naar Luuk de Jong. De in de zomer naar Sevilla vertrokken kopsterke spits had vaak aan een kleine kans genoeg om een doelpunt te maken of een wedstrijd open te breken.


Deel van dak AZ-stadion ingestort, geen gewonden

Deel van dak AZ-stadion ingestort, geen gewonden

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

10 AUG 2019

Een stuk van het dak van het stadion van voetbalclub AZ in Alkmaar, het AFAS Stadion, is zaterdagmiddag ingestort. Er is niemand gewond geraakt. Het stuk dak, van ongeveer 20 meter breed, is op de tribune terecht gekomen. Harde wind is de oorzaak.

De club was op het moment dat het gebeurde niet aan het trainen in het stadion. Vanwege de wind werd elders binnen getraind.

AZ-directeur Robert Eenhoorn reageerde zaterdagavond: "Dit heeft ons allemaal verrast. We zijn enorm geschrokken maar vooral blij dat er geen menselijk leed heeft plaatsgevonden. De komende dagen gaan we een onderzoek doen met experts op dit gebied. Pas als dat onderzoek is gedaan, kunnen we dieper op de zaak ingaan. Daarvoor is het nu nog veel te vroeg."


Dramatisch kwartier kost Ajax de zege in Griekenland

Hakim Ziyech en Dusan Tadic na de 0-1/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

6 AUG 2019

Ajax heeft op bezoek bij PAOK Thessaloniki met 2-2 gelijkgespeeld in de voorronde van de Champions League. De ploeg van Erik ten Hag ontvangt de Grieken volgende week thuis.

Ondanks alle geruchten begon Ajax gewoon met Donny van de Beek in de basis. Het duurde dik tien minuten voordat de ploeg voor het eerst mocht juichen. Een scherp aangesneden vrije trap van Hakim Ziyech viel via het hoofd van tegenstander Dimitris Giannoulis binnen. PAOK was in de counters niet ongevaarlijk, maar vaak ging het mis in de laatste fase, nog voordat André Onana getest kon worden.

Diego Biseswar


Verstappen voor het eerst op pole in Hongarije

Verstappen voor het eerst op pole in Hongarije

Verstappen is blij na zijn eerste pole position in de GP van Hongarije. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

3 AUG 2019

Max Verstappen start zondag in de Grote Prijs van Hongarije voor de eerste keer op poleposition. Op de Hungaroring kwam de rijder van Red Bull in de kwalificatie tot 1.14,572. Dat was sneller dan Valtteri Bottas (op 0,018) en Lewis Hamilton, de coureurs van Mercedes die respectievelijk als tweede en derde eindigden.

In de Formule 1 startte niet eerder een Nederlander vanaf de eerste plek.

'Ongelooflijk'


Messi mag drie maanden niet voor Argentinië spelen

Lionel Messi in duel met Gary Medel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 AUG 2019

Vechtersbaas Lionel Messi mag voorlopig niet voor Argentinië spelen. De sterspeler heeft een interlandschorsing van drie maanden gekregen.

Rode kaart

Reden hiervoor is een incident tijdens de Copa America-wedstrijd tegen Chili. In de wedstrijd om de derde plaats kreeg hij het aan de stok met Gary Medel. Messi kreeg een rode kaart en een wedstrijd schorsing, maar daar bleef het niet bij.