Redactie Metro
Redactie Metro Sport 8 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

NK Tegenwindfietsen, een andere tak van sport

Heb jij ook een jeugdtrauma overgehouden aan het tegen de wind in fietsen naar school? De organisatoren van het NK Tegenwindfietsen blijkbaar wel. Zaterdag werd het kampioenschap voor de vijfde keer gehouden op de Oosterscheldekering in Zeeland.

De tweehonderd deelnemers moesten 8,5 kilometer lang tegen een straffe wind met een kracht van 7 Beaufort in fietsen. De winnaar van de mannen deed er uiteindelijk 18.16 minuten over, de winnares 20.28 minuten.

Geen versnellingen en e-bikes

Het NK Tegenwindfietsen werd bedacht door een groepje mensen dat „een soort ongezonde interesse heeft voor het oer-Hollandse afzien", vertelt bedenker Robrecht Stoekenbroek zaterdagochtend op NPO Radio 1. De race is een manier om af te rekenen met het jeugdtrauma dat, volgens Stoekenbroek, iedereen heeft overgehouden aan het tegen de wind in fietsen naar school.

Tegenwoordig helpen versnellingen en e-bikes je er bij om de strijd tegen de wind te winnen, maar deze middelen kunnen je niet helpen bij het NK Tegenwindfietsen. Deelnemers gaan de strijd aan met een een ‘gewone’ fiets, zonder versnellingen en met terugtraprem.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.