Redactie Metro
Redactie Metro Sport 19 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de winnaars van het Sportgala 2018

In de AFAS Live zijn woensdagavond de prijzen voor beste Nederlandse sporters van het jaar uitgereikt. De eerst viel toe aan Suzanne Schulting, Kjeld Nuis, coaches Raemon Sluiter en Jac Orie.

Schulting mag zich de beste Nederlandse sportvrouw van 2018 noemen. De 21-jarige Friese shorttrackster behaalde in februari goud op de 1000 meter bij de Olympische Spelen in Zuid-Korea.

Schulting kreeg in de AFAS Live de voorkeur boven shorttrackster Jorien ter Mors en wielrensters Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten. De gouden medaille van Schulting was een primeur voor Nederland op de Olympische Spelen.

De aanwezige sporters bepaalden de helft van de keuze. Voor de andere 50 procent was een vakjury onder leiding van oud-volleyballer Bas van de Goor verantwoordelijk.

Twee keer prijs voor de coaches

Raemon Sluiter en Jac Orie zijn allebei verkozen tot beste Nederlandse sportcoach van 2018. Dat gebeurde woensdag tijdens het Sportgala in de AFAS Live in Amsterdam. Nog niet eerder ging de Jaap Eden Award naar twee coaches. Shorttracktrainer Jeroen Otter was de derde genomineerde en greep mis, wat voor een beetje een gekke situatie zorgde.

Sluiter kende een sterk jaar als trainer van tennisster Kiki Bertens. De Wateringse pakte dit jaar drie titels, bereikte de kwartfinales op Wimbledon en mocht meedoen aan de WTA Finals. Bij die seizoensfinale in Singapore kwam ze tot de halve eindstrijd. Door haar goede prestaties steeg Bertens dit jaar van de 31e naar de 9e plaats op de wereldranglijst. De 27-jarige tennisster was zelf niet genomineerd voor beste sportvrouw van 2018.

Voor Orie was het, na 2003 en 2017, de derde keer dat hij werd uitgeroepen tot beste coach. De schaatstrainer van Team Jumbo behaalde met zijn ploeg bij de Olympische Spelen in Zuid-Korea vier gouden medailles: twee voor Kjeld Nuis en eentje voor Sven Kramer en Carlijn Achtereekte.

Zuinig zijn

Orie en Sluiter namen allebei het woord op het podium. Orie deed een oproep om vooral ook de jeugd meer aan het sporten en bewegen te krijgen. „We moeten zuinig zijn op de jeugd”, zei de succesvolle schaatscoach.

Sluiter nam nadrukkelijk Bertens mee in zijn dankwoord. „Het is een waanzinnig grote eer om dit traject met haar mee te maken. Ze stond vandaag weer vier uur keihard er alles aan te doen om op het hoogste niveau te tennissen. Ze slaat er zelfs het Sportgala voor over.” Zijn speech kon op veel goedkeuring van de fans rekenen.

Sportman

Tweevoudig olympisch schaatskampioen Kjeld Nuis werd verkozen tot sportman van het Jaar.

De schaatser van Team Jumbo won begin dit jaar bij de Olympische Spelen in Zuid-Korea goud op zowel de 1000 als 1500 meter. Turner Epke Zonderland en motorcrosser Jeffrey Herlings waren de andere genomineerden.

Nuis, die een jaar eerder de wereldtitel op de 1000 en 1500 meter behaalde, kreeg in de AFAS Live in Amsterdam de Jaap Eden Trofee uit handen van televisiemaker Jan Versteegh.

Vorig jaar ging de prijs voor beste sportman naar wielrenner Tom Dumoulin. Mark Tuitert was in 2010 de laatste langebaanschaatser die de prijs bij de mannen won. Sven Kramer ging hem in 2007 voor.

Verbaasd

Nuis was verbaasd dat hij de prijs kreeg. „Ik zag mijn naam na Epke Zonderland, die is er bij alle verkiezingen bij. En Jeffrey Herlings is de eerste Nederlandse wereldkampioen motorcross. Dus ik ben heel trots. Ik heb er keihard voor gewerkt", zei Nuis, om vervolgens iedereen uit zijn naaste omgeving te bedanken voor alle steun die hij kreeg in zijn schaatscarrière. Daar hoorde Jac Orie ook bij, zijn coach die eerder op de avond ook werd geëerd op het Sportgala.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.