Jelmer Visser
Jelmer Visser Sport 18 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Ajax vs Real Madrid; kansloze missie of gouden kans?

Kegelt Ajax de titelverdediger uit de Champions League? Het zou zomaar kunnen. Met 33 kampioenschappen in de Primera División en dertien gewonnen finales van de Champions League lijkt Ajax op papier een uitermate sterke tegenstander te hebben getroffen voor de achtste finales van het meest prestigieuze Europese voetbaltoernooi voor clubs. Die overigens al drie jaar op rij gewonnen is door de Koninklijken uit Spanje.

Volgens cijfers van Transfermarkt is de geschatte marktwaarde van de titelverdediger op dit moment een astronomische 1 miljard euro. De totale waarde van Ajax blijft achter op zo’n 300 miljoen. Toch betekent deze loting niet per se een kansloze tweeluik.

Wordt er op 5 maart opnieuw gejuicht? ©ANP

Stroef seizoen

De titelverdediger is uit vorm en hier zouden weleens kansen kunnen liggen, zo meent Real Madrid-volger Bart Visser. „Waar bij Real het vooral aan ontbreekt is scorend vermogen. Doelpuntenmachine Cristiano Ronaldo, die er gegarandeerd meer dan veertig per seizoen in knalt, is vertrokken en ook succescoach Zidane staat niet langer aan de zijlijn."

Op dit moment staan de Maagdelijke Witten slechtsvierde in de Primiera Division. Ook in de poulefase ging het allesbehalve soepel, vooral CSKA Moskou toonde zich een ware angstgegner met twee overwinningen op Los Blancos. Is het dan allemaal brandhout in Madrid? Zeker niet. „De ploeg heeft een ijzersterke defensie en is bovendien levensgevaarlijk in de counter. Het blok van routiniers Varane, Ramos en Marcelo is zeer lastig door te komen”, aldus Visser.

„Ze hebben ook dit seizoen laten zien te kunnen scoren in slechts vier passes. Gouden Bal-winnaar Luca Modric is het creatieve meesterbrein met zijn briljante passes en sublieme techniek. Ook supersnelle vleugelspeler Gareth Bale en Toni Kroos moeten geen moment uit het oog verloren worden."

Loca Modric met zijn gouden bal ©ANP

KO-fase

Voor de huidige nummer twee van de Eredivisie valt er wat te halen volgens Visser. „CSKA Moskou liet zien dat een underdog kan winnen, ze hadden wel het geluk aan hun zijde maar zaten er ook constant bovenop. Hierdoor konden de Madrilenen niet in hun spel konden komen. Ik zou Tadic in de spits zetten en zowel Dolberg als Huntelaar op de bank houden."

Real Madrid kent deze tekortkomingen zelf ook en heeft al laten weten zich te roeren tijdens de aanstaande transferperiode. In de wandelgangen worden de namen van PSV-killer Icardi van Internationale en Hazard van Chelsea genoemd. Ook Lewandowski, die al twee goals maakte tijdens de Champions League in wedstrijden tegen Ajax, wordt genoemd.

„De sterkste punten in de selectie van Ajax zitten hem in sluitpost en klasbak Onana die met zijn weergaloze reddingen punten pakt. Ook Dusan Tadic bleek een superaankoop met acht goals in de Champions League. Hakim Ziyech blijft een nachtmerrie om tegen te spelen. Met de man van 75 miljoen Frenkie de Jong, ‘golden boy’ Matthijs de Ligt en backs Mazraoui en Tagliafico heeft Ajax de sterkste selectie van de afgelopen tien jaar", somt de Real Madrid watcher, die zelf overigens voor PSV juicht, op.

Hij schat de kansen op de eerste kwartfinale voor een Nederlandse ploeg in op zo’n dertig procent. Dit zou de beste prestatie van een Nederlandse ploeg op het miljoenenbal worden in twaalf jaar.

Het speelschema van de achtste finales ©ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.