Sport

Valkenier Vitesse: Verhaal over m'n oog is niet waar

Gerard van den Brink en zijn Hertog II. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

11 NOV 2018

In de rubriek 'In het spoor van...' gaan we op pad met iemand uit de sportwereld. Vandaag volgen we Gerard van den Brink, de eigenaar van zeearend Hertog II die zaterdag voorafgaand aan Vitesse-FC Utrecht weer zijn rondje vloog door het stadion.

17:29 uur

‘Welkom in De Valk’ staat er op een bordje langs de weg, die ons naar het huis van Gerard van den Brink leidt. Het kan bijna geen toeval zijn dat het buurtschap in de gemeente Ede zo heet. En dan wonen hij en zijn vrouw Bettine ook nog eens op de Lage Valkseweg. „De hele buurt is naar ons vernoemd”, grapt de Valkenier. „Nee hoor, het is puur toeval. Ik ben hier twee deuren verderop geboren, maar toen bestond De Valk allang.”

De Van den Brinks zijn de eigenaren van De Valk Roofvogels. Met hun dieren verzorgen ze demonstraties, workshops, bedrijfsfeesten en laten ze op bruiloften de ringen bezorgen door een van de gevleugelde vrienden. Ook laten ze al tien jaar een arend door het stadion van Vitesse vliegen, vlak voor elke thuiswedstrijd van de club. Vanavond staat het duel met FC Utrecht op het programma en voor de aftrap zal Hertog II weer een rondje vliegen om de supporters in de juiste stemming te brengen.

17:40 uur

„Ik heb vanmiddag al een grote kippenpoot voor hem klaargemaakt”, zegt Van den Brink aan de eettafel in de keuken. „De hele dag ben ik er mee bezig. Ik probeer alle rituelen zo veel mogelijk hetzelfde te doen. Dat is puur voor mezelf, uit bijgeloof. Zo rijd ik altijd naar het stadion en Bettine rijdt terug. En er staat altijd een hele grote kippenpoot op het menu. Die maak ik bij zijn volière klaar, zodat hij weet hoe laat het is. Dan begint hij te roepen en te schreeuwen, omdat hij in de gaten heeft dat we weer naar de Gelredome gaan. Opwinding.”

18:07 uur

Er klinkt een keihard gekrijs als Van den Brink met Hertog II naar zijn bestelbus loopt. „Hij heeft er duidelijk zin in”, zegt de valkenier. „Het komt wel eens voor dat ik voel dat hij niet zo lekker in zijn vel zit. Dan laat ik hem een kleiner rondje vliegen door het stadion. Het is ook wel eens voorgekomen dat ik Hertog helemaal niet heb laten vliegen. Bijvoorbeeld als ze van die sfeeracties met papieren linten hebben. Dan laat ik hem gewoon niet vliegen, ik wil geen risico nemen dat er iets misgaat. Fans vragen me dan waarom hij niet de lucht in gaat, want de supporters vinden het alleen maar mooi natuurlijk. Maar stel dat hij door die linten heen vliegt en geen weg terug meer kan vinden. Weet jij veel wat er dan gebeurt. Op een gegeven moment hadden ze bij Vitesse een soort laserpen aangeschaft waarmee vogels konden worden verjaagd. Er zaten namelijk kraaien, die de hele boel onderscheten. Hertog vloog een rondje en toen hij op mijn hand zat, keek hij neurotisch om zich heen. Ik had geen idee waar het aan lag. Totdat ik navraag ging doen en iemand over die laser begon. Ik heb vriendelijk verzocht dat ding volgende keer uit te laten… Een vogelverjaagding terwijl ik daar met mijn vogel moet vliegen. Dat kan niet! Ook als er vuurwerk is, moet ik alles heel goed checken. Het mag niet gebeuren dat het wordt afgestoken als Hertog in de lucht is.”

18:22 uur

Hertog II wordt achterin het bestelbusje in een speciale vervoerskist gezet. Er staat II achter de naam van de zeearend, omdat Van den Brink tien jaar geleden met een andere Hertog aan het avontuur bij Vitesse begon. Technisch directeur Marc van Hintum had bij de Portugese club Benfica een roofvogel zien rondvliegen en dat wilde hij in Arnhem ook graag invoeren. Van den Brink moest er goed over nadenken, toen Van Hintum hem met dat verzoek belde. „Omdat het niet eenvoudig is om een arend door een stadion te laten vliegen. Uiteindelijk ging ik er toch op in, omdat het een mooie uitdaging was.”

De vechtarend is inmiddels overleden. „Ik wil er niet al te veel over zeggen, maar het was achteraf geen goede keuze om zo’n vogel te gebruiken. Ik wilde het stoerder aanpakken dan Benfica, maar dat was een domme beslissing. Laten we er verder maar over ophouden. Nee, niet omdat het te emotioneel voor me is. Ik hoor valkeniers wel eens zeggen dat hun vogels kinderen voor hen zijn, maar die vlieger gaat bij mij niet op. Ik wil er gewoon liever niets over vertellen.”

19:01 uur

Van den Brink en zijn vrouw komen aan bij de Gelredome. Op de parkeerplaats is het gekrijs duidelijk te horen. De houten kist gaat open en op een speciale handschoen wordt Hertog II door zijn baasje naar de hoofdingang van het stadion gedragen. „Kijk pap! Daar is de adelaar”, roept een jongetje enthousiast, terwijl hij ietwat angstig achter de rug van zijn vader verdwijnt. De zeearend werkt als een magneet op de supporters die zich rond de hoofdingang begeven. Ze willen allemaal een foto maken. Op gepaste afstand, dat wel. Want het enorme beest is niet alleen prachtig om te zien, maar ook angstaanjagend. „Ik zorg er zelf ook altijd voor dat de mensen niet te dichtbij komen”, zegt Van den Brink. „Je weet namelijk nooit. Voor je het weet rukt hij zo iemand zijn oor eraf.”

Hertog II is een populaire attractie bij de hoofdingang van de Gelredome.

Hij zegt het met een glimlach, maar de valkenier mist zelf een oog. Talloze keren heeft hij al verteld dat hij ooit te grazen is genomen door een roofvogel, die er met zijn poot voor zorgde dat Van den Brink voor de helft blind werd. Hij valt stil, lijkt even diep na te denken, glimlacht en zegt dan: „Zal ik je iets vertellen? Dat verhaal is helemaal niet waar, dat heb ik verzonnen. Mijn linkeroog zit niet dicht omdat ik ben aangevallen door een vogel. Op mijn vijftiende was ik aan het klussen en gebeurde er een ongelukje met een slijptol. Er kwam iets in mijn oog, maar ik ben er nooit mee naar een dokter geweest. Daardoor ging het ontsteken en werd er heel veel schade aangericht. Later heb ik ook nog eens een motorongeluk gehad, waarbij ik op datzelfde oog terechtkwam. Vandaar dat dit oog nu helemaal dicht zit en ik er niets mee kan zien. Het heeft niets met vogels te maken. In het begin vond ik het een mooi sterk verhaal. Mensen blijven er maar naar vragen. Tijdens demonstraties krijgen we zo vaak de vraag of het door een vogel komt dat we altijd maar gewoon ja zeggen. Ooit zei ik tegen iemand van een televisieprogramma wat de waarheid was, maar hij zei dat het verhaal van de aanval door een roofvogel veel mooier was voor het programma. Op die manier bleef dat verhaal in de wereld. Maar nu zeg ik tegen heel Nederland: ik heb dat verhaal bedacht, het is niet waar.”

19:10 uur

Van den Brink loopt met Hertog II door de catacomben van het stadion. Aan het eind van de gang waar ook de kleedkamer van Vitesse zit, stapt hij een bijna lege ruimte in. Er staat alleen een tafel in die op zijn kant is gelegd, zodat Hertog II eventueel op de poten kan zitten. Hier kan de vogel zich net als de spelers rustig voorbereiden. Van den Brink doet het licht uit en sluit de deur. Even rust voor zijn zeearend.

Hoort zo’n dier wel thuis in een stadion, waar straks 15.131 toeschouwers een hoop herrie maken? „We laten hem bij ons elke dag vliegen. En dit is ook gewoon een goede training voor hem. Als hij het echt niet zou willen, zou hij op de hand van Bettine blijven zitten en geen rondje door het stadion vliegen. Of dan zou hij ergens in de nok gaan zitten en denken: ’Bekijk het maar!’ Maar zo gaat het niet. Hij komt altijd naar mij toe, omdat hij heel goed getraind is. Het wordt pas zielig als zo’n vogel niet goed getraind is en niet weet wat hij met een onverwachte situatie aan moet. Ik heb er best vaak discussies over met mensen en dan vertel ik dat wij het allerbeste voor hebben met onze dieren. In Alaska hebben zeearenden geluk als ze de winter overleven. Hertog II is nu 9,5 jaar en kan misschien wel 40 jaar worden. Hij kan dagelijks zo veel vliegen als hij maar wilt en krijgt altijd zijn natje en droogje. Wie heeft het dan beter?”

19:20 uur

Bettine gaat met Hertog naar de bovenste verdieping van het stadion om hem over pakweg een kwartiertje los te laten. Haar man pakt intussen aan de rand van het veld een karretje met daarop de stok waar Hertog straks op moet landen. Hij rijdt de landingsplek naar het doel voor de tribune met de fanatieke aanhang. „Laatst ging hij op de lat zitten. De mensen op de tribunes vinden dat prachtig, maar ik heb het liever niet. Alles moet bij mij altijd volledig volgens planning gaan.”

Vlak voor de wedstrijd wordt de landingsplaats van Hertog II in gereedheid gebracht.

19:30 uur

Een kwartier voor de aftrap. De zenuwen nemen toe bij Van den Brink, die ondanks al die jaren nog steeds klamme handjes heeft als Hertog zich gereed maakt voor de vlucht. „Het wordt gelukkig wel steeds minder met de zenuwen. Vroeger raakte ik er echt van aan de schijt, nu niet meer. Als hij eenmaal vliegt, ben ik niet meer nerveus. Dan moet ik gewoon geconcentreerd zijn. Mijn ergste nachtmerrie is dat hij ergens tegenaan vliegt. Helemaal in het begin heb ik één keer gedacht dat het mis ging. Door de weerkaatsing van het glas in de skyboxen dacht hij dat hij mij zag staan, maar dat was mijn spiegelbeeld. Ik was bang dat hij tegen de ruit zou knallen, maar gelukkig ging het net goed. Hertog heeft ook wel eens het net bij het uitvak geraakt, maar dat kan hij wel hebben. In de natuur vliegen ze veel vaker tegen dingen aan. Het zou me niets uitmaken als hij het stadion uit vliegt. Dan heb ik hem binnen een paar uur weer gevonden. Aan het gedrag van andere vogels kan ik namelijk zien waar hij is. Dan barst het op een plek plots van de kraaien die hun territorium willen afbakenen en hem proberen weg te jagen. Maar Hertog II is heel betrouwbaar. Ik kan het natuurlijk niet voor 100 procent zeggen, maar toch wel 99 procent.”

19:33 uur

Vanuit een lege skybox ziet Bettine dat haar man zijn duim omhoogsteekt. Het is tijd voor actie. Onder begeleidende muziek start Hertog II zijn vlucht door het stadion van Vitesse. Gejuich vanaf de tribunes. Al snel blijkt hij geen hele grote ronde te maken. De zeearend cirkelt even boven zijn baasje, voordat hij de landing inzet. Een sappige konijnenpoot is de beloning. Van den Brink en Hertog maken een kleine ereronde langs het veld, waar weer talloze supporters met het dier op de foto willen.

19:46 uur

De bal rolt en Hertog II zit in zijn kleedkamer inmiddels heerlijk van een nieuw portie kip te genieten. „Hij heeft het goed gedaan, dit is zijn beloning. Door de combinatie van regen en de stadionlampen voelde hij zich niet helemaal op zijn gemak; vandaar het iets kleinere rondje. Maar het ging prima hoor. Hij neemt nu uitgebreid de tijd om te eten. Kunnen wij mooi een bak koffie gaan drinken en de wedstrijd kijken. Dan halen we Hertog II weer op uit de kleedkamer en kunnen we terug naar huis. Een zege van Vitesse zou de avond compleet maken.’’

Als Vitesse-FC Utrecht aan de gang is geniet Hertog van een flinke konijnenpoot.

21:46 uur

De thuisploeg wint met 2-1, dus gaat Van den Brink met een brede glimlach op de bijrijdersstoel van het bestelbusje zitten. Terug naar buurtschap De Valk.

Check hier de voorgaande edities van 'In het spoor van...':


Keniaan Kipchumba wint marathon van Amsterdam

Keniaan Kipchumba wint marathon van Amsterdam

Vincent Kipchumba heeft de 44e editie van de marathon van Amsterdam gewonnen. Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vincent Kipchumba heeft de 44e editie van de marathon van Amsterdam gewonnen. De Keniaan finishte na 42,195 kilometer in het Olympisch Stadion in een tijd van 2.05.09.

Ondanks bijna ideaa loopwerk – een graadje of 11 en bijna geen wind – bleef Kipchumba boven het parcoursrecord, dat de Keniaan Lawrence Cherono vorig jaar op 2.04.06 zette.

Acht atleten in de kopgroep


Boze Belg: Zwemmers al naar de Spelen als ze de overkant halen

Kenny de Ketele als tweede van rechts/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 OKT 2019

De Belgische achtervolgingsploeg in het baanwielrennen moet alle zeilen bijzetten om de Olympische Spelen te halen. Donderdag scoorde de ploeg slecht op het EK baanwielrennen in Apeldoorn, waarna het ook daarbuiten geen punten binnenharkte.

Kenny De Ketele uitte zich nog al oncollegiaal tegenover zwemmers. „We staan nu in de top tien van de wereld, maar enkel de top acht plaatst zich voor de Spelen. Terwijl je in het zwemmen al mag gaan als je de overkant van het bad haalt.”

160 baantjes


Likeability of3

Australië schrikt na beelden slachting racepaarden

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 OKT 2019

In Australië is geschokt gereageerd, nadat er beelden zijn vrijgekomen van het slachten van racepaarden. De dieren worden geschopt, heen en weer gesleept en ontvangen schokken.

Degene die de slachting mag uitvoeren, lijkt er bovendien op een enge manier voldoening uit te halen. Te horen is hoe hij tegen een van zijn slachtoffers schreeuwt: „Je gaat sterven, jij klotebeest!"

Onderzoek ingesteld


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Badr versus Rico: ‘Voor Batman heb je de Joker nodig’

Rico versus Badr bij de staredown/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 OKT 2019

Rico Verhoeven en Badr Hari hebben nog #UnfinishedBusiness. In december staan de twee kickboksgiganten tegenover elkaar.

Een blessure aan de arm zette in 2016 een streep door een finale van het kickboksgevecht van de eeuw. Drie jaar laten gaat Badr Hari (The Baddest) voor zijn revanche in de ring op Rico Verhoeven (The Best). Op 21 december staat in een uitverkochte GelreDome de ontmoeting op het programma. Twee maanden van te voren wordt het spektakel al in gang geschoten met een grote mediabijeenkomst, waarop beide boksers elkaar voor het eerst sinds die decemberdag in Oberhausen weer ontmoeten.

En dat het groots wordt aangepakt, merk je aan alles. Zo gaat de persconferentie ondanks dat het twee Nederlanders zijn in het Engels. Dat heeft niet alleen te maken met de aanwezigheid van Glory-topman Marshall Zelaznik en de Engelstalige host, want er is de nodige internationale pers met aandacht voor dit kickboksgevecht. In maar liefst 180 landen zijn de tv-rechten al verkocht voor dit gevecht. Voor de persconferentie is er dan ook niet een saaie ruimte afgehuurd, die veel weg heeft van een omgebouwd klaslokaal, maar de Central Studios in Utrecht met voldoende showlichten voor handen. Beiden komen na een typerende aankondiging onder begeleiding van stampende muziek het podium op.


Likeability of5

Wondertrap Wijnaldum zet Oranje op de rand van het EK

Georginio Wijnaldum/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

13 OKT 2019

Het Nederlands elftal heeft een grote stap gezet richting het Europees kampioenschap. Op bezoek bij Wit-Rusland werd er zonder heel goed te spelen met 1-2 gewonnen. Georginio Wijnaldum was de grote uitblinker door beide doelpunten te produceren.  

Net zoals afgelopen donderdag had Oranje zeer veel moeite met het vinden van openingen in een goed georganiseerde defensie. Daarbij ontbrak bovendien sterspeler Memphis Depay. Maar waar er in de Kuip tegen Noord-Ierland voor rust helemaal niets lukte, waren er tegen Wit-Rusland wel kansen voor de theepauze. Zo scoorde Donny van de Beek bijna met een zeer fraai lobje na een slimme steekpass. De beste kans in het eerste half uur was echter voor de Wit-Russen via Denis Laptev. Zijn eerste schot werd gekraakt door Matthijs de Ligt, waarna de spit de rebound wild naast schoot.

Verre kruising


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Bottas wint GP van Japan, Verstappen valt uit

Bottas wint GP van Japan, Verstappen valt uit

Bottas wint GP van Japan, Verstappen valt uit / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 OKT 2019

De Fin Valtteri Bottas heeft de Grote Prijs van Japan op zijn naam geschreven. Mercedes is nu verzekerd van de constructeurstitel. Max Verstappen moest de race voortijdig beëindigen.

Bottas dankte zijn zege aan een geweldige start, waarin hij oprukte van de derde naar de eerste plaats. Vervolgens reed de coureur van Mercedes de race op het circuit van Suzuka vlekkeloos uit.

Sebastian Vettel van Ferrari finishte op ruim 11 seconden achterstand als tweede. De Duitser was van poleposition vertrokken. Hij moest in de slotfase van de race alles op alles zetten om Lewis Hamilton van zich af te houden. De Britse wereldkampioen van Mercedes, die afstevent op zijn zesde wereldtitel, eindigde als derde.


Mollema wint solo de Ronde van Lombardije

Bauke Mollema/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 OKT 2019

Het laatste wielermonument van het jaar is gewonnen door Bauke Mollema. De renner van Trek-Segafredo rondde een fraaie solo af en is de eerste Nederlander sinds 1981 (Hennie Kuiper) die in Lombardije wint.

Op het moment dat het bij de favorieten stilviel op de Civiglio - de een na laatste klim - ging Mollema aan. Er werd niet direct gereageerd, waardoor hij snel een mooie voorsprong bij elkaar reed. Later op de klim ging Pierre Latour in de tegenaanval, maar hij kwam niet weg.

Tegenaanval


Likeability of3

Seizoensstart Kramer mogelijk in gevaar na aanrijding

Sven Kramer/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 OKT 2019

Sven Kramer heeft zaterdagochtend een knieblessure opgelopen toen hij tijdens het trainingskamp in Inzell op zijn fiets werd aangereden door een auto. Wat de ernst van de kwetsuur is, moet nog verder worden onderzocht. Volgens zijn ploeg Jumbo-Visma is de voorbereiding op het nieuwe seizoen in ieder geval ernstig verstoord.

„Ik heb vooral last van mijn knie", zei Kramer die zondag naar huis vliegt voor nader onderzoek. Maandag wordt de kwetsuur verder onderzocht met onder andere een MRI-scan. „Het is op dit moment afwachten wat de gevolgen zijn voor de start van het nieuwe seizoen. Daar valt nu weinig over te zeggen."


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Dolle vreugde in Kenia na historische marathon Kipchoge

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 OKT 2019

Eliud Kipchoge is de eerste atleet ooit die een marathon heeft afgelegd onder de 2 uur. De 34-jarige Keniaanse wereldrecordhouder liep de 42,195 kilometer tijdens een speciale aanval, de 1:59 Challenge, in 1.59,40.

Kipchoge legde de klassieke afstand af in het Prater in Wenen. De 34-jarige Keniaan liep een parcours over de Hauptallee in de Oostenrijkse hoofdstad en kreeg tijdens de door Ineos gefinancierde 1:59 Challenge, hulp van 41 gangmakers, verdeeld in groepen van zeven.


Likeability of5

Nederlands elftal verslaat Noord-Ierland in blessuretijd

Nederland versloeg Noord-Ierland / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

10 OKT 2019

Het Nederlands elftal heeft een grote stap gezet op weg naar deelname aan het Europees Kampioenschap van komende zomer. Het elftal van bondscoach Ronald Koeman ontsnapte in De Kuip tegen Noord-Ierland door twee treffers in blessuretijd: 3-1.

Josh Magennis kopte Noord-Ierland in de 75e minuut op voorsprong. De gelijkmaker kwam in de 80e minuut op naam van Memphis Depay. Invaller Luuk de Jong maakte in blessuretijd de 2-1. Daarna scoorde Depay nogmaals.

Twaalf punten


love
user_38a8714a002466ffe66aad4c142c913b58ec93d5_avatar

Likeability of5

Engelse voetballers van het veld bij racisme

Aanvoerder Harry Kane/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

9 OKT 2019

De spelers van het Engelse voetbalelftal zijn helemaal klaar met racistisch gedrag op en rond het voetbalveld. Bij de komende interlands van de kwalificatie voor de Europese titelstrijd stappen ze van het veld als ze het slachtoffer worden van racisme.

„Als één voetballer zich daardoor ongelukkig voelt houden we er allemaal mee op", zei aanvoerder Harry Kane. Engeland speelt vrijdag in Tsjechië en maandag in Bulgarije. De Engelsen hadden in hun voorbereiding een teambespreking over het onderwerp. „We hebben afgesproken wat het protocol is als er iets gebeurt", zei Fikayo Tomori van Chelsea, zonder daarover verder in details te treden.

Deels leeg stadion


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Turners blijven ver van teamticket voor Spelen

Bart Deurloo na afloop/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 OKT 2019

De Nederlandse turners zijn er op de WK in Stuttgart niet in geslaagd deelname als team aan de Olympische Spelen af te dwingen.

Bart Deurloo, Casimir Schmidt, Frank Rijken, Michel Bletterman en Epke Zonderland wisten vooraf wat er van hen werd verwacht. De score van Duitsland, dat elfde stond maar door de Zwitsers zou worden gepasseerd, overtreffen. Dat lukte niet. Nederland viel zwaar tegen en eindigde slechts als negentiende.

Tickets


Nederlandse turnsters verzekeren deelname Olympische Spelen in Tokio

De Nederlandse turnsters hebben zich bij de WK in Stuttgart verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

5 OKT 2019

Hoera! De Nederlandse turnsters hebben zich bij de WK in Stuttgart verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio. Nadat twee derde van de deelnemende landen in actie is gekomen, bezet Oranje de vierde plaats. Tisha Volleman, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Lieke en Sanne Wevers kwamen tot een score van 162.663.

Later op zaterdag komen onder meer nog de teams van de Verenigde Staten, Rusland, Japan en Brazilië in actie. Nederland kan echter niet lager meer eindigden dan de twaalfde plaats en juist een plek in de top twaalf bij de WK levert een olympisch ticket op.

Foto: ANP


PSV zeer overtuigend langs Rosenborg

Juichen bij PSV/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 OKT 2019

PSV heeft donderdag al een grote stap gezet op weg naar de volgende ronde in de Europa League. De Eindhovenaren wonnen in Noorwegen de tweede groepswedstrijd tegen Rosenborg BK overtuigend: 1-4. PSV zette twee weken eerder Sporting Portugal al met 3-2 aan de kant.

Tegen Rosenborg, de huidige nummer vier, ging het een stuk eenvoudiger. PSV startte met Ritsu Doan in het basisteam. De Japanner kreeg in de voorhoede de voorkeur boven de Portugees Bruma. Doelman Jeroen Zoet raakte in de warming-up af met een blessure en werd vervangen door Robbin Ruiter. Verder was het basisteam van PSV ongewijzigd in vergelijking met de competitiewedstrijd van zondag bij PEC Zwolle (0-4).

Na een wat moeizame beginfase opende Pablo Rosario na een klein kwartier spelen de score. De middenvelder trof via de onderkant van de lat doel. Het betekende voor Rosario zijn derde doelpunt in een week tijd.


Sterk Feyenoord langs Porto, AZ speelt gelijk tegen United

Sam Larsson houdt er drie van Porto bezig/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 OKT 2019

Het goede Europese seizoen van Nederlandse clubs blijft vooralsnog geweldig verlopen. Feyenoord won donderdagavond in eigen huis met 2-0 van FC Porto, terwijl AZ met 0-0 tegen grootmacht Manchester United speelde.

In de eerste helft was FC Porto iets beter dan Feyenoord, hoewel beide ploegen een paar kansjes kregen. Na de pauze ging het los in de Kuip. De Rotterdammers kwamen in de tweede helft al snel op voorsprong via een fraaie en bekeken volley van Jens Toornstra.

Daarna kwam de wedstrijd pas echt los. Zo raakte zowel Porto (twee keer) als Feyenoord de deklat. Ook daarbuiten kregen beide ploeg kansen met de grootste voor Moussa Marega, maar de spits van Porto mikte over. Feyenoord bleek efficiënter. Een kleine tien minuten voor tijd was het Rick Karsdorp die de beslissende 2-0 maakte na een lange rush. Ook daarna kreeg Porto kansen, maar Kenneth Vemeer reageerde twee keer uitstekend.


Jos Verstappen uit kritiek op Red Bull: 'Geef Max een goede auto!'

Is Red Bull wel de juiste ploeg voor Max? /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

30 SEP 2019

Jos Verstappen maakt zich zorgen over de achterstand die de Formule1-ploeg Red Bull van zijn zoon heeft met de voornaamste concurrenten. 

„We maken ons echt zorgen. Er zullen bij het team dingen moeten veranderen," vertelde hij bij het programma Peptalk op Ziggo Sport. Volgens Verstappen senior is het verschil in kwaliteit met Mercedes en Ferrari sinds de zomer steeds merkbaarder geworden waardoor Max Verstappen niet naar zijn kunnen presteert. Veel vertrouwen in een inhaalslag heeft de Limburger niet.

Frustratie


Helse omstandigheden slopen Van der Poel: Het was gewoon op

Mathieu van der Poel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

29 SEP 2019

Niet Mathieu van der Poel of een andere topfavoriet, maar Mads Pedersen is wereldkampioen wielrennen geworden.

Het was door de zware weersomstandigheden vanaf de start een slopend WK. Zelfs ondanks dat door de zware regenval het parcours bijna 25 kilometer was ingekort. In de loodzware koers viel met Philippe Gilbert al vroeg een topfavoriet uit. De oud-wereldkampioen kwam na een crash niet meer terug in het peloton en gaf huilend op. Stuk voor stuk moesten ook andere kanshebbers lossen, zoals uittredend wereldkampioen Alejandro Valverde, Sam Bennett en Geraint Thomas. Nederland bleef ondertussen lang in de pikorde rijden, waarbij alle knechten hun stukje werk konden doen.

Troef op tafel


Hongerklop nekt Mathieu van der Poel bij WK wielrennen

Foto van 'Metro en ANP'

29 SEP 2019

Mads Pedersen heeft verrassend de wereldtitel op de weg veroverd bij de WK wielrennen in Yorkshire.

De Deen was na ruim 260 kilometer de snelste van een kopgroep van drie man, waar verder de Italiaan Matteo Trentin (tweede) en de Zwitser Stefan Küng (derde) deel van uitmaakten.

Hongerklop


Verstappen net naast podium in Grote Prijs Rusland

Verstappen net naast podium in Grote Prijs Rusland

Foto: AFP

Foto van 'Metro en ANP'

29 SEP 2019

Max Verstappen is in de Grote Prijs van Rusland als vierde geëindigd. Veel meer zat er ook niet in voor de Nederlander van Red Bull, nadat hij na een gridstraf vanaf de negende positie had moeten starten. 

De zege ging naar Lewis Hamilton, de regerend wereldkampioen die een einde maakte aan een serie van drie overwinningen van de verbeterde bolides van Ferrari. Valtteri Bottas maakte het feest voor Mercedes met de tweede plaats compleet.

Mercedes op één en twee, dat was al sinds de Grote Prijs van Groot-Brittannië van 14 juli niet meer voorgekomen. Charles Leclerc moest genoegen nemen met de derde plaats. De Monegask won in België en Italië twee van de laatste drie races. Zijn ploeggenoot Sebastian Vettel zegevierde vorige week in Singapore. De Duitser ging in Sotsji ook voortvarend van start en passeerde direct zijn ploeggenoot Leclerc, die van pole was gestart.