Sport

Valkenier Vitesse: Verhaal over m'n oog is niet waar

Gerard van den Brink en zijn Hertog II. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

11 NOV 2018

In de rubriek 'In het spoor van...' gaan we op pad met iemand uit de sportwereld. Vandaag volgen we Gerard van den Brink, de eigenaar van zeearend Hertog II die zaterdag voorafgaand aan Vitesse-FC Utrecht weer zijn rondje vloog door het stadion.

17:29 uur

‘Welkom in De Valk’ staat er op een bordje langs de weg, die ons naar het huis van Gerard van den Brink leidt. Het kan bijna geen toeval zijn dat het buurtschap in de gemeente Ede zo heet. En dan wonen hij en zijn vrouw Bettine ook nog eens op de Lage Valkseweg. „De hele buurt is naar ons vernoemd”, grapt de Valkenier. „Nee hoor, het is puur toeval. Ik ben hier twee deuren verderop geboren, maar toen bestond De Valk allang.”

De Van den Brinks zijn de eigenaren van De Valk Roofvogels. Met hun dieren verzorgen ze demonstraties, workshops, bedrijfsfeesten en laten ze op bruiloften de ringen bezorgen door een van de gevleugelde vrienden. Ook laten ze al tien jaar een arend door het stadion van Vitesse vliegen, vlak voor elke thuiswedstrijd van de club. Vanavond staat het duel met FC Utrecht op het programma en voor de aftrap zal Hertog II weer een rondje vliegen om de supporters in de juiste stemming te brengen.

17:40 uur

„Ik heb vanmiddag al een grote kippenpoot voor hem klaargemaakt”, zegt Van den Brink aan de eettafel in de keuken. „De hele dag ben ik er mee bezig. Ik probeer alle rituelen zo veel mogelijk hetzelfde te doen. Dat is puur voor mezelf, uit bijgeloof. Zo rijd ik altijd naar het stadion en Bettine rijdt terug. En er staat altijd een hele grote kippenpoot op het menu. Die maak ik bij zijn volière klaar, zodat hij weet hoe laat het is. Dan begint hij te roepen en te schreeuwen, omdat hij in de gaten heeft dat we weer naar de Gelredome gaan. Opwinding.”

18:07 uur

Er klinkt een keihard gekrijs als Van den Brink met Hertog II naar zijn bestelbus loopt. „Hij heeft er duidelijk zin in”, zegt de valkenier. „Het komt wel eens voor dat ik voel dat hij niet zo lekker in zijn vel zit. Dan laat ik hem een kleiner rondje vliegen door het stadion. Het is ook wel eens voorgekomen dat ik Hertog helemaal niet heb laten vliegen. Bijvoorbeeld als ze van die sfeeracties met papieren linten hebben. Dan laat ik hem gewoon niet vliegen, ik wil geen risico nemen dat er iets misgaat. Fans vragen me dan waarom hij niet de lucht in gaat, want de supporters vinden het alleen maar mooi natuurlijk. Maar stel dat hij door die linten heen vliegt en geen weg terug meer kan vinden. Weet jij veel wat er dan gebeurt. Op een gegeven moment hadden ze bij Vitesse een soort laserpen aangeschaft waarmee vogels konden worden verjaagd. Er zaten namelijk kraaien, die de hele boel onderscheten. Hertog vloog een rondje en toen hij op mijn hand zat, keek hij neurotisch om zich heen. Ik had geen idee waar het aan lag. Totdat ik navraag ging doen en iemand over die laser begon. Ik heb vriendelijk verzocht dat ding volgende keer uit te laten… Een vogelverjaagding terwijl ik daar met mijn vogel moet vliegen. Dat kan niet! Ook als er vuurwerk is, moet ik alles heel goed checken. Het mag niet gebeuren dat het wordt afgestoken als Hertog in de lucht is.”

18:22 uur

Hertog II wordt achterin het bestelbusje in een speciale vervoerskist gezet. Er staat II achter de naam van de zeearend, omdat Van den Brink tien jaar geleden met een andere Hertog aan het avontuur bij Vitesse begon. Technisch directeur Marc van Hintum had bij de Portugese club Benfica een roofvogel zien rondvliegen en dat wilde hij in Arnhem ook graag invoeren. Van den Brink moest er goed over nadenken, toen Van Hintum hem met dat verzoek belde. „Omdat het niet eenvoudig is om een arend door een stadion te laten vliegen. Uiteindelijk ging ik er toch op in, omdat het een mooie uitdaging was.”

De vechtarend is inmiddels overleden. „Ik wil er niet al te veel over zeggen, maar het was achteraf geen goede keuze om zo’n vogel te gebruiken. Ik wilde het stoerder aanpakken dan Benfica, maar dat was een domme beslissing. Laten we er verder maar over ophouden. Nee, niet omdat het te emotioneel voor me is. Ik hoor valkeniers wel eens zeggen dat hun vogels kinderen voor hen zijn, maar die vlieger gaat bij mij niet op. Ik wil er gewoon liever niets over vertellen.”

19:01 uur

Van den Brink en zijn vrouw komen aan bij de Gelredome. Op de parkeerplaats is het gekrijs duidelijk te horen. De houten kist gaat open en op een speciale handschoen wordt Hertog II door zijn baasje naar de hoofdingang van het stadion gedragen. „Kijk pap! Daar is de adelaar”, roept een jongetje enthousiast, terwijl hij ietwat angstig achter de rug van zijn vader verdwijnt. De zeearend werkt als een magneet op de supporters die zich rond de hoofdingang begeven. Ze willen allemaal een foto maken. Op gepaste afstand, dat wel. Want het enorme beest is niet alleen prachtig om te zien, maar ook angstaanjagend. „Ik zorg er zelf ook altijd voor dat de mensen niet te dichtbij komen”, zegt Van den Brink. „Je weet namelijk nooit. Voor je het weet rukt hij zo iemand zijn oor eraf.”

Hertog II is een populaire attractie bij de hoofdingang van de Gelredome.

Hij zegt het met een glimlach, maar de valkenier mist zelf een oog. Talloze keren heeft hij al verteld dat hij ooit te grazen is genomen door een roofvogel, die er met zijn poot voor zorgde dat Van den Brink voor de helft blind werd. Hij valt stil, lijkt even diep na te denken, glimlacht en zegt dan: „Zal ik je iets vertellen? Dat verhaal is helemaal niet waar, dat heb ik verzonnen. Mijn linkeroog zit niet dicht omdat ik ben aangevallen door een vogel. Op mijn vijftiende was ik aan het klussen en gebeurde er een ongelukje met een slijptol. Er kwam iets in mijn oog, maar ik ben er nooit mee naar een dokter geweest. Daardoor ging het ontsteken en werd er heel veel schade aangericht. Later heb ik ook nog eens een motorongeluk gehad, waarbij ik op datzelfde oog terechtkwam. Vandaar dat dit oog nu helemaal dicht zit en ik er niets mee kan zien. Het heeft niets met vogels te maken. In het begin vond ik het een mooi sterk verhaal. Mensen blijven er maar naar vragen. Tijdens demonstraties krijgen we zo vaak de vraag of het door een vogel komt dat we altijd maar gewoon ja zeggen. Ooit zei ik tegen iemand van een televisieprogramma wat de waarheid was, maar hij zei dat het verhaal van de aanval door een roofvogel veel mooier was voor het programma. Op die manier bleef dat verhaal in de wereld. Maar nu zeg ik tegen heel Nederland: ik heb dat verhaal bedacht, het is niet waar.”

19:10 uur

Van den Brink loopt met Hertog II door de catacomben van het stadion. Aan het eind van de gang waar ook de kleedkamer van Vitesse zit, stapt hij een bijna lege ruimte in. Er staat alleen een tafel in die op zijn kant is gelegd, zodat Hertog II eventueel op de poten kan zitten. Hier kan de vogel zich net als de spelers rustig voorbereiden. Van den Brink doet het licht uit en sluit de deur. Even rust voor zijn zeearend.

Hoort zo’n dier wel thuis in een stadion, waar straks 15.131 toeschouwers een hoop herrie maken? „We laten hem bij ons elke dag vliegen. En dit is ook gewoon een goede training voor hem. Als hij het echt niet zou willen, zou hij op de hand van Bettine blijven zitten en geen rondje door het stadion vliegen. Of dan zou hij ergens in de nok gaan zitten en denken: ’Bekijk het maar!’ Maar zo gaat het niet. Hij komt altijd naar mij toe, omdat hij heel goed getraind is. Het wordt pas zielig als zo’n vogel niet goed getraind is en niet weet wat hij met een onverwachte situatie aan moet. Ik heb er best vaak discussies over met mensen en dan vertel ik dat wij het allerbeste voor hebben met onze dieren. In Alaska hebben zeearenden geluk als ze de winter overleven. Hertog II is nu 9,5 jaar en kan misschien wel 40 jaar worden. Hij kan dagelijks zo veel vliegen als hij maar wilt en krijgt altijd zijn natje en droogje. Wie heeft het dan beter?”

19:20 uur

Bettine gaat met Hertog naar de bovenste verdieping van het stadion om hem over pakweg een kwartiertje los te laten. Haar man pakt intussen aan de rand van het veld een karretje met daarop de stok waar Hertog straks op moet landen. Hij rijdt de landingsplek naar het doel voor de tribune met de fanatieke aanhang. „Laatst ging hij op de lat zitten. De mensen op de tribunes vinden dat prachtig, maar ik heb het liever niet. Alles moet bij mij altijd volledig volgens planning gaan.”

Vlak voor de wedstrijd wordt de landingsplaats van Hertog II in gereedheid gebracht.

19:30 uur

Een kwartier voor de aftrap. De zenuwen nemen toe bij Van den Brink, die ondanks al die jaren nog steeds klamme handjes heeft als Hertog zich gereed maakt voor de vlucht. „Het wordt gelukkig wel steeds minder met de zenuwen. Vroeger raakte ik er echt van aan de schijt, nu niet meer. Als hij eenmaal vliegt, ben ik niet meer nerveus. Dan moet ik gewoon geconcentreerd zijn. Mijn ergste nachtmerrie is dat hij ergens tegenaan vliegt. Helemaal in het begin heb ik één keer gedacht dat het mis ging. Door de weerkaatsing van het glas in de skyboxen dacht hij dat hij mij zag staan, maar dat was mijn spiegelbeeld. Ik was bang dat hij tegen de ruit zou knallen, maar gelukkig ging het net goed. Hertog heeft ook wel eens het net bij het uitvak geraakt, maar dat kan hij wel hebben. In de natuur vliegen ze veel vaker tegen dingen aan. Het zou me niets uitmaken als hij het stadion uit vliegt. Dan heb ik hem binnen een paar uur weer gevonden. Aan het gedrag van andere vogels kan ik namelijk zien waar hij is. Dan barst het op een plek plots van de kraaien die hun territorium willen afbakenen en hem proberen weg te jagen. Maar Hertog II is heel betrouwbaar. Ik kan het natuurlijk niet voor 100 procent zeggen, maar toch wel 99 procent.”

19:33 uur

Vanuit een lege skybox ziet Bettine dat haar man zijn duim omhoogsteekt. Het is tijd voor actie. Onder begeleidende muziek start Hertog II zijn vlucht door het stadion van Vitesse. Gejuich vanaf de tribunes. Al snel blijkt hij geen hele grote ronde te maken. De zeearend cirkelt even boven zijn baasje, voordat hij de landing inzet. Een sappige konijnenpoot is de beloning. Van den Brink en Hertog maken een kleine ereronde langs het veld, waar weer talloze supporters met het dier op de foto willen.

19:46 uur

De bal rolt en Hertog II zit in zijn kleedkamer inmiddels heerlijk van een nieuw portie kip te genieten. „Hij heeft het goed gedaan, dit is zijn beloning. Door de combinatie van regen en de stadionlampen voelde hij zich niet helemaal op zijn gemak; vandaar het iets kleinere rondje. Maar het ging prima hoor. Hij neemt nu uitgebreid de tijd om te eten. Kunnen wij mooi een bak koffie gaan drinken en de wedstrijd kijken. Dan halen we Hertog II weer op uit de kleedkamer en kunnen we terug naar huis. Een zege van Vitesse zou de avond compleet maken.’’

Als Vitesse-FC Utrecht aan de gang is geniet Hertog van een flinke konijnenpoot.

21:46 uur

De thuisploeg wint met 2-1, dus gaat Van den Brink met een brede glimlach op de bijrijdersstoel van het bestelbusje zitten. Terug naar buurtschap De Valk.

Check hier de voorgaande edities van 'In het spoor van...':


City-ster verdient 11 miljoen, weigert betalen oppas

Riyad Mahrez/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Bij Manchester City verdien je niet slecht. Wat heet, Riyad Mahrez zou naar verluidt zo'n 11,4 miljoen euro op jaarbasis ontvangen. Toch weigert de stervoetballer om zijn kinderoppas al haar salaris te betalen.

Transfer

De 52-jarige Catalina Mariflores nam afgelopen november ontslag, omdat ze haar geld niet kreeg. Het normale salaris ontving ze aanvankelijk (toen Mahrez nog ietsje minder verdiende en voor Leicester City speelde) wel goed. „In het begin was er geen enkel probleem", zo stelt ze tegenover The Sun. „Toen betaalden ze alles. Ook de overuren.”


Oranje Leeuwinnen naar kwart finales WK voetbal

Oranje Leeuwinnen naar kwartfinales WK voetbal

Martens viert na de eerste goal / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

25 JUN 2019

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben zichzelf weten te plaatsen voor de kwartfinales van het WK voetbal. In de volgende wedstrijd zullen ze tegen Italië spelen, dat eerder op de avond won van China.

Niet gestrest

Om in het toernooi te blijven moesten de vrouwen van Japan winnen. Met de winst zijn ze direct geplaatst voor de kwartfinales van het toernooi. Voor de aanvang van de wedstrijd was de sfeer relaxt, vertelt een verslaggever in het programma M. „Ze zijn heel ontspannen", vertelt de verslaggever over de voetbalvrouwen. „Ze zijn echt minder gestrest, terwijl dit de knock-out fase is. Het is nu erop of eronder."


Verstappen niet op het podium, Hamilton wint

Max Verstappen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

23 JUN 2019

Het is Max Verstappen zondag bij de Grand Prix van Frankrijk niet gelukt om op het erepodium te eindigen. In een race zonder spektakel startte en finishte de Nederlandse Formule 1-coureur van Red Bull als vierde.

De zege ging voor de zesde keer in acht wedstrijden dit seizoen naar de Brit Lewis Hamilton van Mercedes. De vijfvoudig wereldkampioen vergrootte hierdoor zijn voorsprong in de WK-stand. Verstappen staat in die rankschikking voorlopig op de vierde plek.

Bottas en Leclerc


Verstappen start op P4 in GP van Frankrijk

Max Verstappen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

22 JUN 2019

Max Verstappen begint de Grote Prijs van Frankrijk zondag vanaf de vierde plaats. De Nederlandse Formule 1-coureur zette in zijn Red Bull een tijd neer van 1.29,409. Lewis Hamilton verzekerde zich opnieuw van poleposition.

De Britse leider in de WK-stand klokte 1.28,319 en was daarmee net wat sneller dan Valtteri Bottas, zijn Finse ploeggenoot van Mercedes: 1.28,605. Charles Leclerc werd derde. Pierre Gasly, teamgenoot van Verstappen, noteerde de negende tijd. De Duitser Sebastian Vettel (Ferrari) start vanaf de zevende positie.

Niet top


Nederland harkt eerste plakken European Games binnen

Marianne Vos pakte zilver/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

22 JUN 2019

Op de European Games in Minsk zijn de eerste medailles voor Nederland binnen. Bij de wielerwedstrijd op de weg voor vrouwen was zaterdagmiddag er zelfs een een-tweetje voor de Oranje-equipe.

De hele Nederlandse ploeg reed een sterke koers, waarna Lorena Wiebes het kon afronden in de sprint. Bovendien was de snelste achter haar Marianne Vos die al ver voor de meet haar handen in de lucht stak, toen ze zag dat haar landgenote won.

Handboogschieten


Nederlandse voetbalsters groepswinnaar na derde zege

Nederlandse voetbalsters groepswinnaar na derde zege

De Nederlandse voetbalsters hebben ook hun laatste groepswedstrijd op het WK gewonnen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

20 JUN 2019

De Nederlandse voetbalsters hebben ook hun laatste groepswedstrijd op het WK gewonnen en treffen nu Japan in de achtste finales. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman versloeg Canada in Reims met 2-1. Invalster Lineth Beerensteyn maakte een kwartier voor tijd het winnende doelpunt.

De Europees kampioen was kort na rust op voorsprong gekomen via Anouk Dekker. Christine Sinclair trok de stand al snel weer gelijk met haar 182e doelpunt in de nationale ploeg. De Canadese vedette heeft nu op vijf WK's gescoord, net als de Braziliaanse aanvalster Marta. Beerensteyn tikte in de 75e minuut de 2-1 binnen.

Als winnaar van groep E treft Oranje nu dinsdag in Rennes de nummer twee van groep D, Japan. Vier jaar geleden stonden beide landen ook al tegenover elkaar in de achtste finales. Toen won Japan met 2-1.


Tom Dumoulin niet naar Tour de France

Tom Dumoulin niet naar Tour de France

Tom Dumoulin gaat niet naar de Tour de France. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

20 JUN 2019

Tom Dumoulin gaat niet van start in de Tour de France. Hij kampt nog steeds met de naweeën van zijn val tijdens de Giro d’Italia. Dat laat hij weten aan de NOS.

„De Tour gaat hem niet meer worden”, zegt Dumoulin tegen de omroep. „Ik had niet verwacht dat het herstel van de knie zo gecompliceerd zou worden.”

Stukje grind


Trainer Erik ten Hag blijft bij Ajax

Erik ten Hag tijdens een eerdere persconferentie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

20 JUN 2019

Het ziet ernaar uit dat trainer Erik ten Hag nog wel even bij Ajax blijft. Zijn contract met de voetbalclub is met twee jaar verlengd. De 49-jarige trainer is nu tot de zomer van 2022 verbonden aan de landskampioen uit Amsterdam.

Landstitel

Ten Hag is sinds 1 januari 2018 hoofdtrainer van Ajax, waar hij de ontslagen Marcel Keizer opvolgde. Hij was in zijn eerste halfjaar niet succesvol maar leidde de club uit de hoofdstad het afgelopen seizoen naar de landstitel en de winst van de KNVB-beker. Ook bereikte Ajax de halve finales van de Champions League.


Michel Platini opgepakt voor corruptie WK 2022

De 63-jarige Fransman, voormalig topvoetballer, fungeerde jarenlang als voorzitter van de Europese bond UEFA en als vicevoorzitter van de mondiale federatie FIFA. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 JUN 2019

Franse justitie heeft Michel Platini laten oppakken op verdenking van corruptie bij de toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar. Dat meldt de onderzoekswebsite Mediapart. Platini zou zijn vastgezet op het kantoor van de anticorruptie-eenheid van justitie.

Dubieuze financiële deal

De 63-jarige Fransman, voormalig topvoetballer, fungeerde jarenlang als voorzitter van de Europese bond UEFA en als vicevoorzitter van de mondiale federatie FIFA. Platini raakte echter in opspraak vanwege een dubieuze financiële deal met FIFA-voorzitter Sepp Blatter uit 2011. Beiden werden eind 2015 in eerste instantie voor acht jaar geschorst. Na diverse beroepszaken werd de straf voor Platini teruggebracht naar vier jaar, die van Blatter naar zes jaar.


Herstelde Ibrahim Afellay tekent contract bij PSV

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 JUN 2019

Ibrahim Afellay gaat weer voetballen bij PSV. De 33-jarige middenvelder tekent een contract voor één jaar bij de Brabantse club en sluit per direct aan bij de selectie van hoofdtrainer Mark van Bommel.

Afellay keerde in maart al terug in Eindhoven, aanvankelijk alleen met de bedoeling om bij zijn oude club aan zijn herstel te werken. Het heeft nu echter zelfs geresulteerd in een dienstverband.

Zware tijd achter de rug


Bertens verliest finale Rosmalen na vijf matchpunten

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 JUN 2019

Kiki Bertens heeft op het grastoernooi van Rosmalen naast de titel gegrepen. De als eerste geplaatste Bertens liet in de finale tegen de Amerikaanse Alison Riske vijf wedstrijdpunten onbenut. Ze verloor met 0-6 7-6 (3) 7-5. Bertens gaf een voorsprong van 6-0 en 4-1 uit handen.

Uitglijder

De schrik was groot toen Bertens in de beginfase van de tweede set uitgleed. Ze liep meteen naar haar bankje en kreeg een behandeling buiten de baan, waardoor de partij meer dan vijf minuten stillag. Bertens keerde rennend terug op het centrecourt en dat werd met een luid applaus ontvangen. Met een ingepakt bovenbeen leek ze de finale tot een goed einde te brengen, maar Riske zorgde voor een anticlimax in Rosmalen.


Bertens in Rosmalen twee keer naar halve finale

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUN 2019

Kiki Bertens lijkt de kater van haar ziekte op Roland Garros lekker weg te slaan. De Nederlandse tennister staat op Rosmalen zowel in het enkel- als het dubbelspel in de halve finale van het WTA-toernooi.

6-3, 6-3

De als eerste geplaatste Bertens, de enige overgebleven geplaatste speelster in het vrouwentoernooi, was in twee sets te sterk voor de Russin Natalja Vichljantseva 6-3, 6-3. Bertens had eerder op de dag haar partij in de tweede ronde gewonnen van landgenote Arantxa Rus (7-5, 6-3). Die partij was donderdagavond stilgelegd wegens de regen.


Supporters voorkomen zondagavondduels in Eredivisie

Ajax mag proberen zijn titel te verdedigen in het nieuwe seizoen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUN 2019

Er komen vooralsnog geen Eredivisie-wedstrijden op de zondagavond. Hoewel dat oorspronkelijk het plan was, heeft een collectief van supportersverenigingen en de lokale autoriteiten daar tijdens een vergadering met de KNVB een stokje voor gestoken.

Meer ruimte

Volgens manager competitiezaken Jan Bluyssen was het geen commercieel plan van de KNVB om op zondag pas wedstrijden om 20.00 te laten beginnen. „Het was de insteek om de clubs die Europees voetbal spelen meer ruimte te geven."


Froome mist Tour na zware val, sterke test Dumoulin

Chris Froome/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 JUN 2019

Chris Froome mist de Tour de France, die op 6 juli van start gaat in de Belgische hoofdstad Brussel. De 34-jarige Brit van Team Ineos is woensdag tijdens de verkenning van de tijdrit in het Critérium du Dauphiné zwaar ten val gekomen. De viervoudig Tourwinnaar werd afgevoerd naar een ziekenhuis. Teammanager Dave Brailsford heeft aan Franse media bevestigd dat Froome niet kan starten in de Ronde van Frankrijk.

Neusgaten legen

Volgens berichten viel Froome op het moment dat hij zijn stuur even had losgelaten. „Hij kwam even met zijn hand van het tijdritstuur om zijn neusgaten te legen, en vervolgens kwam er een windhoos en kon hij een val niet voorkomen", zo meldt het Algemeen Dagblad. De windhoos van 60 kilometer per uur gooide hem tegen een muur aan.


Oranje neemt Le Havre over: mars trekt naar stadion

Videostil

Foto van 'Kasper Hermans'

11 JUN 2019

Op dag vier van het WK vrouwenvoetbal komen de Oranje Leeuwinnen eindelijk voor het eerst in actie. Nieuw-Zeeland is de tegenstander en de fans die zijn ook in grote getalen afgereisd naar het Franse Le Havre.

Net zoals bij wedstrijden van de mannen op eindtoernooien trekt er ook voor deze wedstrijd een grote groep fans door de straten van de stad richting het stadion. Dat is te zien op beelden die gedeeld worden via het officiële Twitter-kanaal van de nationale ploeg.


Rust bij Groenen: Niks anders aan mijn hoofd dan WK

Jackie Groenen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

11 JUN 2019

Voor de tweede keer ooit staan de Oranje Leeuwinnen op het WK. Alleen dit keer doen ze dat als regerend Europees kampioen. Jackie Groenen is een van de architecten van de ploeg. „We zijn beter op elkaar ingespeeld dan twee jaar terug.”

„Twee jaar geleden vlak voor het EK kon ik nog even afspreken met Jackie Groenen voor een interview via Skype”, vertelt een collega-journalist na afloop van het rondetafelgesprek met de middenvelder van de Oranje Leeuwinnen. Dat hij tot zijn teleurstelling haar nu met een paar collega’s moest delen, zegt genoeg over de enorm toegenomen populariteit van het vrouwenelftal.

De ploeg van Sarina Wiegman is hot en voor de regerend Europees kampioen zijn de verwachtingen hooggespannen voor het aanstaande wereldkampioenschap. Maar dat maakt Groenen allerminst zenuwachtig. „Ik hoor die optimistische stemming heel erg er door geduwd worden. Het feit dat mensen hoge verwachtingen bij ons hebben, zie ik als iets positiefs. Dat betekent direct ook dat de mensen enthousiast over ons zijn. Stel dat iedereen zou zeggen: we gaan er naartoe en als we de groep maar overleven, dan is het al prima. Dat zou ook geen goed teken zijn. Dat zou betekenen dat mensen niet positief over ons denken.”


Dumoulin maakt rentree na val in Giro: twijfels

Tom Dumoulin/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

9 JUN 2019

Tom Dumoulin stapt zondag weer op de fiets voor een wedstrijd, voor het eerst sinds zijn val in de Giro d'Italia. De Nederlander rijdt het Critérium du Dauphiné in voorbereiding op de Tour de France.

Goede vorm

Toch weet de nummer twee van afgelopen jaar nog niet of hij daar in topvorm zal verschijnen. „Als het echt tegenvalt, wordt het moeilijk de Tour in goede vorm te halen", zo geeft hij toe in gesprek met de NOS. „Dan moet ik misschien mijn ambities bijstellen. Twee weken geleden dacht ik dat ik nu geen twijfels meer zou hebben, maar die twijfels heb ik wel."


Fans boos om Djokovic-gunstige staking Roland Garros

Novak Djokovic/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

7 JUN 2019

Het duel tussen de Serviër Novak Djokovic en Dominic Thiem uit Oostenrijk in de halve finale van Roland Garros wordt zaterdag hervat. De wedstrijd werd vrijdagavond om iets na 18.00 uur gestaakt wegens noodweer in Parijs.

Veel fans zijn echter niet te spreken over de organisatie van Roland Garros, volgens hen had de wedstrijd gewoon door kunnen gaan na de regen. De zon scheen immers niet lang nadat de halve finale was stilgelegd.

Djokovic Open


Nadal na drie sets tegen Federer naar de RG-finale

Rafael Nadal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

7 JUN 2019

Rafael Nadal heeft zich ten koste van zijn rivaal Roger Federer geplaatst voor de eindstrijd van Roland Garros. De Spanjaard won de 39e ontmoeting tussen de twee tennislegendes, op een winderig centre court, met 6-3 6-4 6-2.

De negende game in de tweede set was cruciaal. Federer leek zijn service comfortabel te behouden toen hij 40-0 voor stond, maar uiteindelijk werd hij gebroken door Nadal. Dat was cruciaal voor het vervolg van de set en daarna bood hij in de derde weinig verweer.

Eerste sinds 2014