Redactie Metro
Redactie Metro Sport 2 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Grote teams willen Super League per 2021 invoeren

Zestien grote Europese voetbalclubs willen een nieuwe competitie beginnen waarin ze vaker tegen elkaar zullen gaan spelen. De zogenaamde Super League moet de Champions League vervangen en moet gaan werken als een soort van internationale Europese competitie voor alleen de allersterkste ploegen.

De plannen voor de Super League zijn volgens klokkenluidersplatform Football Leaks al redelijk concreet. In 2021 moet de Super League van start gaan en de ploegen zouden hun nationale competitie hiermee verlaten.

Strijd der giganten

De Super League zou in 2021 van start moeten gaan. Deelnemers zouden zelfs overwegen uit de nationale competitie te stappen. Ajax, PSV en Feyenoord horen niet bij de eliteploegen. Het betreft Bayern München, Real Madrid, FC Barcelona, ​​Manchester United, Chelsea, Arsenal, Manchester City, FC Liverpool, Paris Saint-Germain, Juventus, AC Milan, Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Olympique Marseille, Internazionale en AS Roma.

De geruchten over een nieuwe Super League zijn niet nieuw. Veel grote clubs zijn ontevreden over de verdeling van de inkomsten in de Champions League. Ook vinden zij het maar niets dat er in de eerste ronde van de huidige koningsklasse van het clubvoetbal nog middelmatige ploegen actief zijn.

Meer geld

Ze denken meer geld te verdienen met een exclusieve competitie. Volgens Football Leaks heeft een adviesbureau vorige maand met Real Madrid over de Super League gesproken. De zestien deelnemers zouden binnenkort worden uitgenodigd om een intentieverklaring te ondertekenen.

Voor Nederlandse clubs zou de invoering van de Super League een slechte zaak zijn. Zij zullen financieel en sportief verder achterop raken, zolang ze niet mogen deelnemen. Sponsoren en televisiemaatschappijen trekken vooral de beurs voor de echte topploegen.

Barcelona – Manchester City brengt beduidend meer op dan pakweg PSV – Anderlecht. Het is onbekend of clubs ook kunnen degraderen uit de nieuwe Super League. De zestien topclubs zouden ook voor een gesloten competitie kunnen kiezen, met een ‘salary cap’ en evenwichtige inkomsten zoals dat in de Verenigde Staten bij verschillende sporten gebruikelijk is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.