Sport

Camera video'Wij zijn echt niet de enige Feyenoordfans in Arena'

Dennis van Eersel en Sinclair Bischop van RTV Rijnmond in de Johan Cruijff Arena.

Foto van 'Johan van Boven'

28 OKT 2018

In deze rubriek gaan we op pad met iemand uit de sportwereld. Vandaag duiken we in het spoor van RTV Rijnmond-verslaggevers Dennis van Eersel en Sinclair Bischop tijdens hun bezoek aan Ajax-Feyenoord.

10:55 uur

Microfoons, plopkappen, een camera, haspels, accu’s; op de redactie van RTV Rijnmond worden de laatste spullen bij elkaar geraapt voor de trip naar Amsterdam. Het is een belangrijke dag voor de regionale zender, want de Klassieker staat op het programma. Tienduizenden mensen zullen vanmiddag aan de radio gekluisterd zitten om de verrichtingen van Feyenoord tegen Aartsrivaal Ajax te volgen. Via de stemmen van Dennis van Eersel en Sinclair Bischop zullen ze zich moeten inbeelden hoe het eraan toegaat in de Johan Cruijff Arena. Bischop is laat in de nacht teruggekomen van een vakantie in de Spaanse zon, maar toen hij vanochtend na een paar uurtjes slapen zijn bed uit ging, was hij goedgemutst. In de Whats-App-groep van RTV Rijnmond liet hij weten: Feyenoord wint vandaag met 1-3. „Een berichtje voor de goede sfeer”, lacht hij. „Want een zege is natuurlijk uitgesloten. Maar ik sluit niet uit dat Feyenoord met een goed gevoel weer terug naar Rotterdam gaat. Als ze alles geven en met 2-1 ofzo onderuitgaan, zullen de fans daar best vrede mee hebben. Maar als Feyenoord met veel doelpunten verschil verliest dan wordt het onrustig, want het is natuurlijk nog geen lekker seizoen. Dan zullen wij ook onze journalistieke plicht moeten vervullen door de vinger op de zere plek te leggen.”

11:05 uur

We draaien de A13 op, richting de hoofdstad. Op de lichtgrijze bolide zitten diverse RTV Rijnmond-stickers. De equipe uit Rotterdam is straks in Amsterdam dus gemakkelijk te herkennen. „Maar de laatste jaren gaat het prima als we met deze auto naar de Arena gingen, dus gaan we vandaag ook weer met de bestickerde wagen”, zegt Van Eersel, die ook als supporter van Feyenoord nog nooit iets vervelends heeft meegemaakt tijdens de Klassieker. Zijn collega Bischop was vroeger ook een fanatieke fan van de Rotterdamse club. Pas toen hij als verslaggever in Amsterdam kwam, ging het een keer (bijna) mis. Het was in 2004 tijdens een duel van Jong Feyenoord op trainingscomplex De Toekomst. „Ik was toen met een vrij bijdehante cameraman bij me. Toen een stel Ajax-fans vroeg wie wij waren, zei hij dat we er namens Feyenoord TV waren. Die supporters begonnen te schelden en te spugen. Aan alles was voelbaar dat de sfeer grimmiger werd. Toen we op een voor ons gevoel veiligere plek waren gaan staan, kwamen er beveiligers naar ons toe om ons te ontzetten. Ik zei dat ik na afloop van de wedstrijd nog spelers moest interviewen, maar daar hadden ze geen boodschap aan. Ze wilden ons voor onze eigen veiligheid naar onze auto begeleiden. Toen we eenmaal op de weg zaten, hoorden we pas dat Ajax-fans het veld op waren gestormd om spelers van Feyenoord aan te vallen en er rake klappen waren gevallen. We zijn naar Varkenoord gereden om de bus van Feyenoord op te wachten om de geschrokken spelers en trainer te interviewen.”

11:43 uur

Van Eersel en Bischop blijken vrij bekwaam in het nadoen van een Amsterdams accent. Terwijl het toch op z’n zachtst gezegd niet hun favoriete stad is. Als jonge fan groeiden ze zo’n beetje op met haatgevoelens voor Ajax. „R, S, T en Z waren de vakken waar ik een seizoenkaart voor heb gehad”, zegt Bischop. „En ik ging ook naar uitwedstrijden. Vroeger was ik een week lang nerveus als de Klassieker eraan kwam. Bij een nederlaag was ik er vervolgens een week ziek van. De hekel aan Ajax is wel een beetje verdwenen sinds ik verslaggever ben. Dat gebeurt gewoon als je dicht op het vuur zit. Ik heb een keer een Feyenoord-Ajax meegemaakt, die Feyenoord in de laatste minuut verloor door een doelpunt van Hedwiges Maduro. Toen ik in de catacomben stond, zag ik Feyenoorders en Ajacieden elkaar high-fives geven. De haat richting een andere club slijt sowieso met de jaren. Ik ben nu 45 jaar. Ik noem mezelf nog wel steeds Feyenoordsupporter. Maar je beleeft het gewoon anders als verslaggever, omdat je het iets realistischer kunt benaderen. Nu weet ik dat Feyenoord blij moet zijn als ze dit seizoen derde worden, dan hebben ze het gewoon prima gedaan.”

11:59 uur

Bischop laat zijn raampje zakken en laat op zijn telefoon de parkeerkaart voor P1 zien aan de steward op leeftijd. De man heeft een zwaar Amsterdams accent en op de achterbank doet Van Eersel hem na. Bischop vraagt of ze de Arena ook weer uit mogen als Feyenoord vandaag wint. „Kakkerlakken mogen hier altijd weg”, grapt de man gevat. Iedereen in de auto ligt in een deuk. „Kijk, dit is nou mooie rivaliteit”, aldus de bestuurder.

12:11 uur

We kunnen nog niet richting de perskamer, want de medewerker van de afdeling communicatie zit pas vanaf 12:30 uur op zijn plek. Van Eersel doet een voorspelling. „Ik vrees een reguliere 2-0 of 3-0. Hopelijk heb ik het fout.” Hoe kan het toch dat Feyenoord zelden wint op vijandelijk grondgebied? „Voor de fans is het onbegrijpelijk dat ze zo vaak niet thuis geven in de wedstrijd van het jaar. Door al die nederlagen staat er ongelooflijk veel druk op dit duel. Vannacht droomde ik dat het 1-3 wordt, maar dat zit er vandaag niet in, denk ik. Ik heb er echt heel weinig vertrouwen in. Het hoeft niet per se een enorme veegpartij te worden, maar Feyenoord gaat niet winnen.”

12:31 uur

Bischop heeft de toegangskaarten voor zijn collega’s opgehaald. Tijdens het uitdelen zegt hij: „Jongens, dit zijn collectors items! Kaartjes voor een editie van Ajax-Feyenoord die Feyenoord wint!” Naast hem kijken twee jonge Ajax-fans elkaar vragend aan.

13:30 uur

De spanning neemt toe in de Johan Cruijff Arena. De perskamer stroomt steeds voller en journalisten doen stuk voor stuk hun voorspelling en er is niemand die écht gelooft in een zege van de bezoekende club. „Ik ben op meerdere vlakken nerveus”, geeft Bischop toe. „Ten eerste omdat ik het gewoon goed wil doen, omdat er zo veel mensen luisteren. Ten tweede omdat we het misschien wel gaan meemaken dat Feyenoord gaat winnen. Het is nu een uur voor de wedstrijd, dus we hebben nog steeds het gevoel dat het kan gaan gebeuren. Maar ja, we zijn al zo vaak vol goede moed naar de Arena gereden en teleurstellend naar huis gegaan. Zelfs in het kampioensjaar.”

13:45 uur

De verbinding met de studio van RTV Rijnmond werkt. Van Eersel pakt zijn telefoon om via Facebook Live vooruit te blikken op de wedstrijd. Vlak voordat hij live gaat, geeft de verslaggever nog even een steekje onder water. „Het voelt vertrouwd om in de Arena heel veel lege stoeltjes te zien.” Hij herinnert zijn eerste Ajax-Feyenoord nog goed. Het was de wedstrijd waarin Robin van Persie na een duwtje tegen Christian Chivu de gelijkmaker voor zijn rekening nam. „Ik zat toen in een Ajax-vak, dus uitbundig juichen was er niet bij. Voor de wedstrijd kwam een dikke Ajacied met heel veel tatoeages het vak oplopen. Hij snoof een paar keer met zijn neus en zei: Ik ruik kakkerlakken! Toen had ik niet meer de illusie dat ik die middag uitgebreid kon gaan juichen. In mijn tienerjaren was er bij mij sprake van ongezonde rivaliteit. Op zo’n leeftijd ben je makkelijk beïnvloedbaar en wil je onderdeel uitmaken van een groep. Dan ga je in de haat richting Ajax mee. Ik weet inmiddels dat er meer is dan Feyenoord en Ajax. Mijn vrouw was toen mijn vriendin en destijds vond ze het maar niks dat ik na een wedstrijd nog uren liep te tieren na een nederlaag. Nu heb ik met haar een gezin en maak ik me niet meer zo druk, ook niet als Feyenoord vandaag dik verliest. Maar bij dat Amsterdamse accent en die stuitende arrogantie van Ajacieden gaan wel nog steeds mijn nekharen overeind staan. De laatste keer dat ik van Ajax heb genoten was onder Co Adriaanse. Volgens mij werden ze toen vijfde in de Eredivisie. Dat was echt genieten. Ik kijk dit seizoen wel naar de wedstrijden van Ajax in de Champions League, maar het doet me niet veel. Het maakt mij niet uit of ze winnen of verliezen. Nu lopen ze de polonaise alsof ze de Champions League gaan winnen. Tja, dan denk ik wel: hopelijk wordt die arrogantie afgestraft. Ze hebben al vijf jaar niets gewonnen.”

14:17 uur

De sfeer in de Johan Cruijff Arena komt goed los. Maar de verslaggevers van RTV Rijnmond zijn niet zo snel onder de indruk. Bischop: „Dit stadion vind ik helemaal niets. Ik las in een column van Sjoerd Mossou van het AD dat de sfeer hier in het stadion de laatste tijd zo goed is. Dat heb ik zelf nog niet meegemaakt, ik wil het wel een keer zien dan. Het is jammer dat deze wedstrijd zonder uitpubliek wordt gespeeld, want dan heb je hoe dan ook een betere sfeer. Uitpubliek is het lekkerste dat er is.”

Dan moet het voor hem en zijn collega heerlijk zijn om als enige Feyenoordsupporters wel aanwezig te zijn in het onderkomen van Ajax. „Nou, dat zijn wij echt niet hoor. Als we door het stadion lopen worden we altijd wel aangesproken door Feyenoorders, die fluisteren dat ze hopen dat ‘we’ eindelijk een keer winnen. Tillen ze hun shirt op en komt er een Feyenoordattribuut of een tattoo tevoorschijn. In het kampioensjaar zijn er heel veel mensen uit Rotterdam hier naar binnen geslopen. Maar ja, toen stond het na een minuut spelen al 1-0 door een rake vrije trap van Lasse Schöne.”

14:30 uur

Bischop en Van Eersel gaan op het puntje van hun stoel zitten. Nicolai Jørgensen staat klaar om namens Feyenoord de aftrap te verzorgen. Vanaf de tribunes klinkt oorverdovend gefluit en de F-Side steekt Bengaals vuurwerk af. De Klassieker is begonnen.

14:36 uur

Feyenoord probeert de aartsrivaal fysiek van de kaart te brengen, maar dat loopt al na vijf minuten verkeerd af. Jeremiah St. Juste krijgt na een knetterharde overtreding op Nico Tagliafigo aanvankelijk een gele kaart van scheidsrechter Björn Kuipers. De VAR grijpt echter in en zorgt ervoor dat Kuipers de rode kaart trekt. Van Eersel: „Er wordt een hele week op gehamerd: je moet ze wel aanpakken hè, stevig de duels ingaan! Het is weer eens een kwestie van veel te graag willen.”

14:52 uur

Uitgerekend Justin Bijlow begaat een enorme blunder. De keeper van Feyenoord was altijd een bloedfanatieke supporter van de club en verdedigt hij er het doel. Bijlow laat een schotje van Frenkie de Jong door zijn handen en benen glippen: 1-0. Van Eersel met een flinke scheut teleurstelling in zijn stem: „Het is nooit een wedstrijd geweest. Daar leef je dan een hele week naartoe…”

15:11 uur

Nog voor rust wordt de wedstrijd beslist, voor zover daar nog sprake van kan zijn. Hakim Ziyech zet Ajax op 2-0. De stem van Bischop slaat nog wel een paar keer over tijdens enkele mogelijkheden van Feyenoord, maar het is overduidelijk dat het een kansloze missie is voor de ploeg van Giovanni van Bronckhorst.

16:18 uur

Van Eersel en Bischop pakken op de tribune hun spullen in om zich op te maken voor de interviews met spelers en de persconferentie van Giovanni van Bronckhorst. Het zullen geen gezellige gesprekjes worden, na de 3-0 nederlaag. „Voor de wedstrijd dachten we dat we na vandaag echt zouden weten waar Feyenoord staat”, zegt Van Eersel. „Maar nu gaat het natuurlijk alleen maar over de vroege rode kaart en zijn we niet heel veel wijzer geworden.”

18:11 uur

Tijd om terug naar Rotterdam te gaan. Alle spullen worden weer in de auto met RTV Rijnmond-stickers geladen. Wéér een terugreis vanuit Amsterdam waar de teleurstelling overheerst bij de verslaggevers. Het chagrijn druipt van de gezichten af. Voor hen is het te hopen dat ze op 27 januari iets vrolijker zijn na de Klassieker in Rotterdam. Bischop: „Zo zijn we dan ook weer: dan pakken we ze maar in de Kuip.”

Check hier de eerdere afleveringen van 'In het spoor van...':


Ranomi Kromowidjojo vlindert naar tweede wereldtitel

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft bij de WK kortebaan in Hangzhou haar tweede wereldtitel veroverd. Foto: ANP

Foto van 'Metronieuws en ANP'

GISTEREN

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft bij de WK kortebaan in Hangzhou haar tweede wereldtitel veroverd. De 28-jarige Groningse was vrijdag de beste op de 50 meter vlinderslag, een dag eerder had ze al de 100 meter vrije slag gewonnen. 'Kromo' zwom in het Chinese 25 meterbad naar het goud in een Nederlands record van 24,47 seconden. Ze had dat record vorige maand in Tokio aangescherpt tot 24,51.

Al bij de start een voorsprong

Maaike de Waard eindigde als vijfde in 25,32. Kromowidjojo kreeg op het podium gezelschap van Holly Barratt uit Australië (24,80) en de Amerikaanse Kelsi Dahlia (24,97). Bij afwezigheid van de Deense Jeanette Ottesen, die twee jaar geleden in Windsor wereldkampioene kortebaan werd op de 50 vlinder, en Sarah Sjöström uit Zweden was de zwemster uit Sauwerd de favoriete voor het goud. Kromowidjojo maakte haar status opnieuw waar.


Herfstvakantie Museadeuren open voor de kids
Likeability of3

Herfstvakantie! Museadeuren open voor de kids

In samenwerking met de Museumvereniging

19 OKT 2018

Zo’n 170 musea met meer dan 400 activiteiten en een thema dat aansluit bij de Kinderboekenweek: vriendschap. Dat is de Museumkidsweek – die tot en met 28 oktober stiekem twee weken duurt – in één zin. De museumdeuren staan tijdens de herfstvakantie dus wagenwijd open voor de kinderen, want zij zijn de museumambassadeurs van de toekomst! Voor wie nog uitjes voor die vakantie wil bedenken: de musea in ons land zijn voor gezinnen met kids op een leuke manier te ontdekken. Metro licht enkele activiteiten uit en een compleet overzicht van musea en ‘wat te doen’ vind je op Museumkidsweek.nl.

1 Een high tech Romein spelen

Rare jongens, die Romeinen, klinkt het vaak in de strips van Asterix & Obelix. Nou, zo raar waren die jongens niet. In de tentoonstelling High Tech Romeinen kunnen de kleintjes zelf ontdekken welke slimme technieken de Romeinen allemaal bedachten. De expo bevat nog veel meer knappe techniek van vroeger tijden en door voorwerpen te zoeken, stickers te plakken en letters te verzamelen kan – hoe spannend – een code worden gekraakt. Wie de Techniekspeurtocht tot een goed einde brengt, krijgt een technisch cadeautje.


sad
user_c0691129cef63d2bc620261552fd65907cc215dd_avatar

Camera video'Ik viel 53 kilo af om beter te kunnen darten'

Ron Meulenkamp tijdens een training in Cafeé het Steegje. Foto: Orange Pictures

Foto van 'Johan van Boven'

10 DEC 2018

In de rubriek 'In het spoor van...' duiken we elk weekend in het leven van iemand uit de sportwereld. Dit keer zijn we op pad met Ron Meulenkamp, de 30-jarige darter uit Almere die meedoet aan het WK.

10:00 uur

Ron Meulenkamp staat op uit bed. Eerst even wakker worden met een bak koffie en een broodje op deze zondagochtend. Als hij even later voor de spiegel staat, denkt hij er eigenlijk niet meer over na maar zo’n twee jaar geleden woog hij 140 kilo. Dat is nauwelijks meer voor te stellen, nu hij 53 kilo lichter is. Meulenkamp onderging een maagverkleining omdat hij het roer wilde omgooien. Hij realiseerde dat darts meer is dan alleen pijltjes rechtdoor gooien. Daarom wilde hij ook op mentaal en fysiek gebied er alles aan doen om beter te kunnen gooien. „Ik heb de knop omgezet en heb mijn levensstijl aangepast. Ik ben geen grote snoeperd, maar heb aanleg om snel dik te worden. Tijdens het reizen voor dartstoernooien ging ik heel vaak uiteten, daar let ik nu heel goed op. Ik wil bepaalde dingen bereiken en ik weet wat ik daarvoor moet doen en laten. Zo heb ik in diezelfde periode ook mijn gooistijl veranderd. Dat is niet gebruikelijk in de dartswereld, maar er móest iets gebeuren. Het is heel lastig om uit te leggen wat ik heb aangepast, maar ik hou mijn pijlen nu anders vast dan voorheen. In het begin moest ik er heel erg aan wennen en lukte het me niet om goede scores te gooien, maar na verloop van tijd merkte ik dat het wel werkte. Sindsdien heb ik nooit meer op mijn oude manier gegooid.”


Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn
Likeability of5

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

In samenwerking met de Dierenbescherming

22 OKT 2018

Wie z’n boodschappenmandje vult met pizza’s, hondenvoer, soep en mayonaise waarin eieren zijn verwerkt, zal niet meteen overtuigd van de daken schreeuwen dat hij of zij zo lekker diervriendelijker aan het winkelen is. Maar… dat kan wel degelijk het geval zijn!

Supermarkten bieden namelijk steeds meer producten aan die het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming dragen. Zo hebben mensen die graag diervriendelijker shoppen, meer keuze dan ooit. Om dat nog duidelijker te maken, houdt de Dierenbescherming deze week (22 tot en met 28 oktober) een Beter Leven week.

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

like
user_b30560760a6da3bd458506e184e5951806c29233_avatar

NK Tegenwindfietsen, een andere tak van sport

Het was de vijfde editie van het NK Tegenwindfietsen. / Foto: ANP

Foto van 'Metro'

8 DEC 2018

Heb jij ook een jeugdtrauma overgehouden aan het tegen de wind in fietsen naar school? De organisatoren van het NK Tegenwindfietsen blijkbaar wel. Zaterdag werd het kampioenschap voor de vijfde keer gehouden op de Oosterscheldekering in Zeeland.

De tweehonderd deelnemers moesten 8,5 kilometer lang tegen een straffe wind met een kracht van 7 Beaufort in fietsen. De winnaar van de mannen deed er uiteindelijk 18.16 minuten over, de winnares 20.28 minuten.

Geen versnellingen en e-bikes


Verstappen en Ricciardo trappen nog een keer lol

Max Verstappen en Daniel Ricciardo/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 DEC 2018

Wie fan is van Max Verstappen is automatisch ook beetje van Daniel Ricciardo gaan houden. De twee ploeggenoten van Red Bull Racing kunnen prima met elkaar door één deur en dat leverde altijd leuke filmpjes op.

Helaas vertrekt de Australiër naar Renault, maar niet voordat hij nog een goede 36 minuten met Verstappen op de bank ging zitten.


Dronken Raikonen steelt de show op Formule 1-gala

Kimi Raikkonen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 DEC 2018

Kimi Räikkönen heeft vrijdag de show gestolen tijdens het FIA Gala in Sint-Petersburg. De Finse F1-coureur had het prima naar zijn zin en dat was aan alles te merken. Dat het ook kwam doordat hij een drankje - Russische wodka - ophad, was overduidelijk.

Elke keer dat de bekende autocoureur in beeld wordt genomen, is hij druk aan het gebaren en praten. Zelfs als hij niet in beeld komt, is op een gegeven moment nog te zien dat hij met een sigaar in zijn hand een soort 'cut'-gebaar probeert te maken.


Maradona kan niet tegen verlies en flipt volledig

Maradona kan niet tegen verlies en flipt volledig

Afgelopen weekend kreeg Maradona nog een staande ovatie toen hij het veld verliet / ANP

Foto van 'metronieuws'

3 DEC 2018

Verliezen is nooit leuk, maar Diego Maradona heeft het er extra zwaar mee. Zijn club Dorados de Sinaloa greep naast de promotie, terwijl Maradona vanaf de tribune moest toekijken. De oud-voetballer was namelijk geschorst.

Afgevoerd

Na afloop van de wedstrijd ging hij door het lint en moest hij door de beveiliging worden afgevoerd, schrijft het Algemeen Dagblad. 


Verlamd geraakte Vogel is Duits wielrenster 2018

Kristina Vogel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 DEC 2018

Het leven van Kristina Vogel werd dit jaar volledig op zijn kop gezet. Ze was al jaren een van de beste baanwielrenners op de wereld, maar raakte door een zwaar ongeluk eerder dit jaar in Cottbus verlamd.

Dwarslaesie

Tijdens een training afgelopen juni knalde ze vol op een collega die een staande start aan het oefenen was. Ze liep daardoor een dwarslaesie op en kan zodoende haar beide benen niet meer gebruiken.


Wat moet Feyenoord doen om PSV te kloppen?

Feyenoord versloeg PSV begin dit seizoen in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

1 DEC 2018

Dankzij dertien zeges in evenveel wedstrijden en een prachtig doelsaldo van 46-5 is PSV de even trotse als onaantastbare koploper van de Eredivisie. Al weken stellen voetbalkenners de vraag wie in hemelsnaam dit PSV kan stoppen. Zelfs Ajax werd twee maanden geleden in Eindhoven met groot gemak opgerold: 3-0. Mede door die zege heeft PSV nu al een voorsprong van vijf punten opgebouwd ten opzichte van de Amsterdammers.

Zondag staat in De Kuip de ontmoeting tussen Feyenoord en PSV op het programma. Voetbalminnend Nederland, met uitzondering van de PSV-fans, hoopt op een overwinning van Feyenoord. Maar zijn de Rotterdammers daar wel toe in staat? De formatie van Giovanni van Bronckhorst heeft dit seizoen bepaald nog geen indruk gemaakt. Wat moet de trainer doen om tóch een kans te maken tegen de koploper? We vroegen het aan drie analisten.

Mario Been


Verstappen 'lult mee' om van het gezeur af te zijn

Max Verstappen werd zondag derde ©ANP

Foto van 'metronieuws'

25 NOV 2018

Met de derde plaats bij de grote prijs van Abu Dhabi zit het Formule 1-seizoen van 2018 erop. Max Verstappen kan terugkijken op zijn beste seizoen tot nu toe met een vierde plek in het eindklassement. De 21-jarige Limburger kwam in Oostenrijk en Mexico als eerste over de streep, werd viermaal tweede en vijf keer derde.

Hiermee eindigde hij met 249 punten net naast het podium in de slotklassering op slechts twee punten van Kimi Räikkönen. Lange tijd stond Verstappen op de vijfde positie, maar door zijn podiumplek in de Verenigde Arabische Emiraten steeg hij nog een plekje ten koste van Valeri Bottas. De Brit Louis Hamilton was al eerder verzekerd van de eindoverwinning.


Oranje kans op finaleplek Nations League

Vrijdag won Oranje met 2-0 van wereldkampioen Frankrijk in De Kuip. ©ANP

Foto van 'Metronieuws en ANP'

19 NOV 2018

Het Nederlands elftal maakt kans op een plek in de finale van de eerste editie van de Nations League. Alleen al bij een gelijkspel vanavond in de wedstrijd tegen Duitsland kan ervoor zorgen dat Oranje groepswinnaar wordt in de A-divisie.

In dat geval mag de ploeg van bondscoach Ronald Koeman volgend jaar juni met Portugal, Engeland en Zwitserland strijden om de eindzege én de hoofdprijs van 6 miljoen euro in het nieuwe landentoernooi.

'Een eitje'


Kim (10) beleeft avond van haar leven met Oranje

Kim Thoonsen loopt met Marten de Roon het veld van De Kuip op. Foto: ING

Foto van 'Johan van Boven'

18 NOV 2018

In de rubriek 'In het spoor van...' gaan we op pad met iemand uit de sportwereld. Vandaag doen we dat met de 10-jarige Kim Thoonsen, die met de spelers van het Nederlands elftal het veld mocht op lopen in De Kuip. 'De artsen dachten dat ze nooit zou kunnen leren lopen.'

16.43 uur

Het is loeidruk in de speciaal ingerichte ruimte in De Kuip. Kinderen draaien luidruchtig aan de handvatten van een tafelvoetbal, juichen hard als er een doelpunt valt tijdens een potje FIFA19 en rennen naar papa of mama als ze een zakje chips hebben gekregen van een ober. Vier uur voor aanvang van Nederland-Frankrijk hebben de Oranjevriendjes van ING zich verzameld om zich op te maken voor een bijzondere avond. De kinderen met een beperking kunnen niet wachten tot ze straks met een van de spelers het veld op mogen lopen. Een van hen is de 10-jarige Kim Thoonsen, die met papa, mama, opa en broertje Luuk rustig aan een tafel zit. Ze heeft Cerebrale Parese (CP), een hersenbeschadiging met motorische beperkingen als gevolg.


Superieur Oranje spaart Frankrijk met 2-0 zege

Georginio Wijnaldum wordt geknuffeld na de 1-0/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 NOV 2018

In the Nations League heeft het Nederlands Elftal tegen Frankrijk op indrukwekkende wijze met 2-0 gewonnen. De score had veel hoger kunnen uitvallen, maar de ploeg van Ronald Koeman spaarde de Fransen.

Frankrijk mag dan officieel wereldkampioen voetbal zijn, maar echt voetballen deed de ploeg amper. Les Blues hingen veel achterin en wachtten af wat Nederland deed, hopend op de counter. Oranje kreeg een de grootste kans via Wijnaldum, terwijl de Fransen gevaarlijk waren met een harde afstandsknal van Benjamin Pavard.

Goal Wijnaldum


Oranje tegen wereldkampioen Frankrijk in Kuip

Foto van 'Metronieuws en ANP'

16 NOV 2018

Het Nederlands elftal strijdt vanaf 20.45 uur in de thuiswedstrijd tegen wereldkampioen Frankrijk om meerdere doelen in een uitverkochte Kuip.

Meerdere kansen

Oranje is zeker van handhaving in de hoogste divisie van de Nations League als Frankrijk wordt verslagen. In dat geval houden bondscoach Ronald Koeman en zijn spelers zelfs nog uitzicht op de groepszege.


'Eén grote Oranjegekte tijdens WK Vrouwen'

Fans van de Oranjevrouwen tijdens de huldiging van de Europees kampioen. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

14 NOV 2018

De supporters van Oranje zongen het zowel vorig week vrijdag in de Galgenwaard als dinsdag tijdens de return van de play-offfinale in Zwitserland: „Weeee gaaaaaan naaaaar Frankrijk toe, we gaan naar Frankrijk toe!” De grote vraag is hoeveel fans daadwerkelijk zullen afreizen om de verrichtingen van de Leeuwinnen tijdens het WK te volgen.

„In de stadions zal er een oranje zee te zien zijn, net zoals tijdens toernooien van het mannenelftal”, zegt Vera Pauw, ex-bondscoach van Oranje. Ze stond aan de wieg van het huidige succes van het vrouwenvoetbal in Nederland. Haar ploeg haalde in 2009 de halve finale van het EK, waardoor er voor het eerst een enorme hype losbarstte rond het Nederlands vrouwenelftal.

Grootste legioen


Memphis hoeft Ronaldo en Messi niet meer te verslaan

Memphis Depay tijdens de training van het Nederlands elftal. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

14 NOV 2018

We hebben een krantenknipsel mee naar Zeist genomen voor Memphis Depay. Het is een indrukwekkend lijstje dat afgelopen maandag in De Telegraaf stond. ‘Memphis Depay in rijtje met iconen’ staat erboven. Het gaat over voetballers met het hoogste rendement in het kalenderjaar 2018. Luis Suárez staat met 24 doelpunten en 15 assists bovenaan. Daarna volgen Lionel Messi (28/11) en Cristiano Ronaldo (30/8). Op de vierde plaats prijkt de naam van de aanvaller van Olympique Lyon: 16 doelpunten en 12 beslissende voorzetten.

Een prachtig rijtje om deel van uit te maken, zou je denken. „Het is een teken dat het goed met me gaat en daar ben ik happy mee”, zegt de 42-voudig international van Oranje. „Maar het is niet zo dat ik er heel erg van kan genieten. 2018 is bijna afgelopen, maar het seizoen is nog lang. Dit is maar één jaar. Ik moet dit vast zien te houden. Ergens komen is gemakkelijker dan er blijven.”

WhatsApp


Leeuwinnen maken geen fout en plaatsen zich voor WK

Gefeliciteerd! ©ANP

Foto van 'Metronieuws en ANP'

13 NOV 2018

Het nationale damesvoetbalteam heeft zich dinsdagavond officieel gekwalificeerd voor het WK van volgend jaar in Frankrijk. Ondanks een rode kaart kwam de plaatsing voor de eindronde geen moment in gevaar tijdens de returnwedstrijd tegen de Zwitsers in Schaffhausen.

Een eindstand van 1-1 en was meer dan voldoende voor een plaatsje op het WK. Er moest ook wel behoorlijk wat misgaan wilde de voorsprong van 3-0 uit de heenwedstrijd nog in gevaar komen.


Euforie bij Oranje versus zorgen om Eredivisie

Bondscoach Ronald Koeman maakt zich zorgen om de Eredivisie. Foto: Getty Images

Foto van 'Johan van Boven'

13 NOV 2018

Oranje kon er nog niet zo heel lang geleden ‘helemaal niets van’, zo was de gemene deler onder voetballiefhebbers in Nederland. Het mislopen van het EK in Frankrijk en het WK in Rusland zorgde voor een enorm imagoprobleem voor de nationale ploeg. Er werd zelfs geroepen dat we het tegenwoordig van de voetbalvrouwen moeten hebben en niet meer van de heertjes.

Sinds Ronald Koeman het roer van het Nederlands elftal heeft overgenomen, is die tendens volledig omgeslagen. Dankzij realistisch(er) voetbal en prima resultaten is er plots weer sprake van euforie. Met als hoogtepunt natuurlijk de zege op Duitsland in de Nations League. Het duel met Frankrijk van komende vrijdag in datzelfde toernooi was in rap tempo uitverkocht en dat zegt veel over de huidige status van Oranje.

Positiever