Sport

Camera video'Wij zijn echt niet de enige Feyenoordfans in Arena'

Dennis van Eersel en Sinclair Bischop van RTV Rijnmond in de Johan Cruijff Arena.

Foto van 'Johan van Boven'

28 OKT 2018

In deze rubriek gaan we op pad met iemand uit de sportwereld. Vandaag duiken we in het spoor van RTV Rijnmond-verslaggevers Dennis van Eersel en Sinclair Bischop tijdens hun bezoek aan Ajax-Feyenoord.

10:55 uur

Microfoons, plopkappen, een camera, haspels, accu’s; op de redactie van RTV Rijnmond worden de laatste spullen bij elkaar geraapt voor de trip naar Amsterdam. Het is een belangrijke dag voor de regionale zender, want de Klassieker staat op het programma. Tienduizenden mensen zullen vanmiddag aan de radio gekluisterd zitten om de verrichtingen van Feyenoord tegen Aartsrivaal Ajax te volgen. Via de stemmen van Dennis van Eersel en Sinclair Bischop zullen ze zich moeten inbeelden hoe het eraan toegaat in de Johan Cruijff Arena. Bischop is laat in de nacht teruggekomen van een vakantie in de Spaanse zon, maar toen hij vanochtend na een paar uurtjes slapen zijn bed uit ging, was hij goedgemutst. In de Whats-App-groep van RTV Rijnmond liet hij weten: Feyenoord wint vandaag met 1-3. „Een berichtje voor de goede sfeer”, lacht hij. „Want een zege is natuurlijk uitgesloten. Maar ik sluit niet uit dat Feyenoord met een goed gevoel weer terug naar Rotterdam gaat. Als ze alles geven en met 2-1 ofzo onderuitgaan, zullen de fans daar best vrede mee hebben. Maar als Feyenoord met veel doelpunten verschil verliest dan wordt het onrustig, want het is natuurlijk nog geen lekker seizoen. Dan zullen wij ook onze journalistieke plicht moeten vervullen door de vinger op de zere plek te leggen.”

11:05 uur

We draaien de A13 op, richting de hoofdstad. Op de lichtgrijze bolide zitten diverse RTV Rijnmond-stickers. De equipe uit Rotterdam is straks in Amsterdam dus gemakkelijk te herkennen. „Maar de laatste jaren gaat het prima als we met deze auto naar de Arena gingen, dus gaan we vandaag ook weer met de bestickerde wagen”, zegt Van Eersel, die ook als supporter van Feyenoord nog nooit iets vervelends heeft meegemaakt tijdens de Klassieker. Zijn collega Bischop was vroeger ook een fanatieke fan van de Rotterdamse club. Pas toen hij als verslaggever in Amsterdam kwam, ging het een keer (bijna) mis. Het was in 2004 tijdens een duel van Jong Feyenoord op trainingscomplex De Toekomst. „Ik was toen met een vrij bijdehante cameraman bij me. Toen een stel Ajax-fans vroeg wie wij waren, zei hij dat we er namens Feyenoord TV waren. Die supporters begonnen te schelden en te spugen. Aan alles was voelbaar dat de sfeer grimmiger werd. Toen we op een voor ons gevoel veiligere plek waren gaan staan, kwamen er beveiligers naar ons toe om ons te ontzetten. Ik zei dat ik na afloop van de wedstrijd nog spelers moest interviewen, maar daar hadden ze geen boodschap aan. Ze wilden ons voor onze eigen veiligheid naar onze auto begeleiden. Toen we eenmaal op de weg zaten, hoorden we pas dat Ajax-fans het veld op waren gestormd om spelers van Feyenoord aan te vallen en er rake klappen waren gevallen. We zijn naar Varkenoord gereden om de bus van Feyenoord op te wachten om de geschrokken spelers en trainer te interviewen.”

11:43 uur

Van Eersel en Bischop blijken vrij bekwaam in het nadoen van een Amsterdams accent. Terwijl het toch op z’n zachtst gezegd niet hun favoriete stad is. Als jonge fan groeiden ze zo’n beetje op met haatgevoelens voor Ajax. „R, S, T en Z waren de vakken waar ik een seizoenkaart voor heb gehad”, zegt Bischop. „En ik ging ook naar uitwedstrijden. Vroeger was ik een week lang nerveus als de Klassieker eraan kwam. Bij een nederlaag was ik er vervolgens een week ziek van. De hekel aan Ajax is wel een beetje verdwenen sinds ik verslaggever ben. Dat gebeurt gewoon als je dicht op het vuur zit. Ik heb een keer een Feyenoord-Ajax meegemaakt, die Feyenoord in de laatste minuut verloor door een doelpunt van Hedwiges Maduro. Toen ik in de catacomben stond, zag ik Feyenoorders en Ajacieden elkaar high-fives geven. De haat richting een andere club slijt sowieso met de jaren. Ik ben nu 45 jaar. Ik noem mezelf nog wel steeds Feyenoordsupporter. Maar je beleeft het gewoon anders als verslaggever, omdat je het iets realistischer kunt benaderen. Nu weet ik dat Feyenoord blij moet zijn als ze dit seizoen derde worden, dan hebben ze het gewoon prima gedaan.”

11:59 uur

Bischop laat zijn raampje zakken en laat op zijn telefoon de parkeerkaart voor P1 zien aan de steward op leeftijd. De man heeft een zwaar Amsterdams accent en op de achterbank doet Van Eersel hem na. Bischop vraagt of ze de Arena ook weer uit mogen als Feyenoord vandaag wint. „Kakkerlakken mogen hier altijd weg”, grapt de man gevat. Iedereen in de auto ligt in een deuk. „Kijk, dit is nou mooie rivaliteit”, aldus de bestuurder.

12:11 uur

We kunnen nog niet richting de perskamer, want de medewerker van de afdeling communicatie zit pas vanaf 12:30 uur op zijn plek. Van Eersel doet een voorspelling. „Ik vrees een reguliere 2-0 of 3-0. Hopelijk heb ik het fout.” Hoe kan het toch dat Feyenoord zelden wint op vijandelijk grondgebied? „Voor de fans is het onbegrijpelijk dat ze zo vaak niet thuis geven in de wedstrijd van het jaar. Door al die nederlagen staat er ongelooflijk veel druk op dit duel. Vannacht droomde ik dat het 1-3 wordt, maar dat zit er vandaag niet in, denk ik. Ik heb er echt heel weinig vertrouwen in. Het hoeft niet per se een enorme veegpartij te worden, maar Feyenoord gaat niet winnen.”

12:31 uur

Bischop heeft de toegangskaarten voor zijn collega’s opgehaald. Tijdens het uitdelen zegt hij: „Jongens, dit zijn collectors items! Kaartjes voor een editie van Ajax-Feyenoord die Feyenoord wint!” Naast hem kijken twee jonge Ajax-fans elkaar vragend aan.

13:30 uur

De spanning neemt toe in de Johan Cruijff Arena. De perskamer stroomt steeds voller en journalisten doen stuk voor stuk hun voorspelling en er is niemand die écht gelooft in een zege van de bezoekende club. „Ik ben op meerdere vlakken nerveus”, geeft Bischop toe. „Ten eerste omdat ik het gewoon goed wil doen, omdat er zo veel mensen luisteren. Ten tweede omdat we het misschien wel gaan meemaken dat Feyenoord gaat winnen. Het is nu een uur voor de wedstrijd, dus we hebben nog steeds het gevoel dat het kan gaan gebeuren. Maar ja, we zijn al zo vaak vol goede moed naar de Arena gereden en teleurstellend naar huis gegaan. Zelfs in het kampioensjaar.”

13:45 uur

De verbinding met de studio van RTV Rijnmond werkt. Van Eersel pakt zijn telefoon om via Facebook Live vooruit te blikken op de wedstrijd. Vlak voordat hij live gaat, geeft de verslaggever nog even een steekje onder water. „Het voelt vertrouwd om in de Arena heel veel lege stoeltjes te zien.” Hij herinnert zijn eerste Ajax-Feyenoord nog goed. Het was de wedstrijd waarin Robin van Persie na een duwtje tegen Christian Chivu de gelijkmaker voor zijn rekening nam. „Ik zat toen in een Ajax-vak, dus uitbundig juichen was er niet bij. Voor de wedstrijd kwam een dikke Ajacied met heel veel tatoeages het vak oplopen. Hij snoof een paar keer met zijn neus en zei: Ik ruik kakkerlakken! Toen had ik niet meer de illusie dat ik die middag uitgebreid kon gaan juichen. In mijn tienerjaren was er bij mij sprake van ongezonde rivaliteit. Op zo’n leeftijd ben je makkelijk beïnvloedbaar en wil je onderdeel uitmaken van een groep. Dan ga je in de haat richting Ajax mee. Ik weet inmiddels dat er meer is dan Feyenoord en Ajax. Mijn vrouw was toen mijn vriendin en destijds vond ze het maar niks dat ik na een wedstrijd nog uren liep te tieren na een nederlaag. Nu heb ik met haar een gezin en maak ik me niet meer zo druk, ook niet als Feyenoord vandaag dik verliest. Maar bij dat Amsterdamse accent en die stuitende arrogantie van Ajacieden gaan wel nog steeds mijn nekharen overeind staan. De laatste keer dat ik van Ajax heb genoten was onder Co Adriaanse. Volgens mij werden ze toen vijfde in de Eredivisie. Dat was echt genieten. Ik kijk dit seizoen wel naar de wedstrijden van Ajax in de Champions League, maar het doet me niet veel. Het maakt mij niet uit of ze winnen of verliezen. Nu lopen ze de polonaise alsof ze de Champions League gaan winnen. Tja, dan denk ik wel: hopelijk wordt die arrogantie afgestraft. Ze hebben al vijf jaar niets gewonnen.”

14:17 uur

De sfeer in de Johan Cruijff Arena komt goed los. Maar de verslaggevers van RTV Rijnmond zijn niet zo snel onder de indruk. Bischop: „Dit stadion vind ik helemaal niets. Ik las in een column van Sjoerd Mossou van het AD dat de sfeer hier in het stadion de laatste tijd zo goed is. Dat heb ik zelf nog niet meegemaakt, ik wil het wel een keer zien dan. Het is jammer dat deze wedstrijd zonder uitpubliek wordt gespeeld, want dan heb je hoe dan ook een betere sfeer. Uitpubliek is het lekkerste dat er is.”

Dan moet het voor hem en zijn collega heerlijk zijn om als enige Feyenoordsupporters wel aanwezig te zijn in het onderkomen van Ajax. „Nou, dat zijn wij echt niet hoor. Als we door het stadion lopen worden we altijd wel aangesproken door Feyenoorders, die fluisteren dat ze hopen dat ‘we’ eindelijk een keer winnen. Tillen ze hun shirt op en komt er een Feyenoordattribuut of een tattoo tevoorschijn. In het kampioensjaar zijn er heel veel mensen uit Rotterdam hier naar binnen geslopen. Maar ja, toen stond het na een minuut spelen al 1-0 door een rake vrije trap van Lasse Schöne.”

14:30 uur

Bischop en Van Eersel gaan op het puntje van hun stoel zitten. Nicolai Jørgensen staat klaar om namens Feyenoord de aftrap te verzorgen. Vanaf de tribunes klinkt oorverdovend gefluit en de F-Side steekt Bengaals vuurwerk af. De Klassieker is begonnen.

14:36 uur

Feyenoord probeert de aartsrivaal fysiek van de kaart te brengen, maar dat loopt al na vijf minuten verkeerd af. Jeremiah St. Juste krijgt na een knetterharde overtreding op Nico Tagliafigo aanvankelijk een gele kaart van scheidsrechter Björn Kuipers. De VAR grijpt echter in en zorgt ervoor dat Kuipers de rode kaart trekt. Van Eersel: „Er wordt een hele week op gehamerd: je moet ze wel aanpakken hè, stevig de duels ingaan! Het is weer eens een kwestie van veel te graag willen.”

14:52 uur

Uitgerekend Justin Bijlow begaat een enorme blunder. De keeper van Feyenoord was altijd een bloedfanatieke supporter van de club en verdedigt hij er het doel. Bijlow laat een schotje van Frenkie de Jong door zijn handen en benen glippen: 1-0. Van Eersel met een flinke scheut teleurstelling in zijn stem: „Het is nooit een wedstrijd geweest. Daar leef je dan een hele week naartoe…”

15:11 uur

Nog voor rust wordt de wedstrijd beslist, voor zover daar nog sprake van kan zijn. Hakim Ziyech zet Ajax op 2-0. De stem van Bischop slaat nog wel een paar keer over tijdens enkele mogelijkheden van Feyenoord, maar het is overduidelijk dat het een kansloze missie is voor de ploeg van Giovanni van Bronckhorst.

16:18 uur

Van Eersel en Bischop pakken op de tribune hun spullen in om zich op te maken voor de interviews met spelers en de persconferentie van Giovanni van Bronckhorst. Het zullen geen gezellige gesprekjes worden, na de 3-0 nederlaag. „Voor de wedstrijd dachten we dat we na vandaag echt zouden weten waar Feyenoord staat”, zegt Van Eersel. „Maar nu gaat het natuurlijk alleen maar over de vroege rode kaart en zijn we niet heel veel wijzer geworden.”

18:11 uur

Tijd om terug naar Rotterdam te gaan. Alle spullen worden weer in de auto met RTV Rijnmond-stickers geladen. Wéér een terugreis vanuit Amsterdam waar de teleurstelling overheerst bij de verslaggevers. Het chagrijn druipt van de gezichten af. Voor hen is het te hopen dat ze op 27 januari iets vrolijker zijn na de Klassieker in Rotterdam. Bischop: „Zo zijn we dan ook weer: dan pakken we ze maar in de Kuip.”

Check hier de eerdere afleveringen van 'In het spoor van...':


Flikt Ajax het opnieuw in de Champions League?
Likeability of5

Flikt Ajax het opnieuw in de Champions League?

André Onana. / EPA

Foto van 'Metro'

10 DEC 2019

Ajax weet het na dinsdagavond: overwinteren in de Champions League of toch in de Europa League? Er waren wat vraagtekens, maar de paniek is al verdwenen.

Quincy Promes ontbreekt dinsdagavond tijdens de Champions League-kraker tegen Valencia, maar daar blijft het bij wat tegenvallers betreft. De grootste meevaller: André Onana staat gewoon onder de lat. Ook aan zijn meespelen werd getwijfeld.

Voor Nederlandse begrippen heeft Ajax een brede selectie. De afwezigheid van de geblesseerde David Neres werd moeiteloos opgevangen door Zakaria Labyad en Noah Lang stond alweer klaar toen Labyad zelf geblesseerd raakte. Maar is de swingende machine van Erik ten Hag bestand tegen nog meer blessureleed?


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Mooie voetbalweek waarin AZ de jacht op Ajax opent

Mooie voetbalweek waarin AZ de jacht op Ajax opent

Oussama Idrissi scoorde zaterdag twee keer. Achter hem Wijndal en Stengs. / Gerrit van Keulen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

8 DEC 2019

AZ kan komende zondag de achterstand op Ajax in de Eredivisie plotsklaps – binnen acht dagen - terugbrengen van zes naar nul.

De Alkmaarders profiteerden dit weekend optimaal van een uitglijder van de Amsterdammers (slordig spel leidde tot een zeldzame 0-2 nederlaag tegen een sterk spelende Willem II). Met AZ – Ajax, zondag om 16.45 uur als toetje van de zeventiende speelronde, in het verschiet, greep de ploeg van Arne Slot bij PEC Zwolle optimaal: 0-3. Oussama Idrissi werd met twee goals man van de wedstrijd, de jonge spits Boadu maakte al weer zijn tiende.

Stadion zonder dak


Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje in actie tijdens het Wereldkampioenschap Schaatsen in in Tomaszow Mazowiecki, Polen.

Schaatssters tweede op ploegachtervolging

Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje in actie tijdens het Wereldkampioenschap Schaatsen in in Tomaszow Mazowiecki, Polen. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

8 DEC 2019

De Nederlandse vrouwenploeg heeft bij de wereldbeker schaatsen in Kazachstan opnieuw zilver veroverd op de achtervolging. De formatie van bondscoach Jan Coopmans moest net voorrang verlenen aan Canada.

Het trio van Oranje, bestaande uit Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje, gaf na zes ronden welgeteld 0,1 seconde toe.

Derde gouden medaille


Olympische chefs de mission: Meer dan alleen goud halen

Chefs de mission: Meer dan alleen goud halen

Foto van 'Erik Jonk'

3 DEC 2019

Natuurlijk, successen behalen is tijdens de komende Olympische Spelen oerbelangrijk. Maar er is meer dan dat.

Je zou door het evenementengeweld in Nederland in 2020 haast vergeten dat er de komende zomer ook nog Olympische Spelen en Paralympische Spelen zijn. Daar staken de chefs de mission dinsdag in het Olympisch Stadion in Amsterdam een stokje voor. Ex-wereldtoppers Pieter van den Hoogenband en Esther Vergeer hielden samen met sportorganisatie NOC*NSF een informele kick-off om de pers een beetje warm te maken voor ‘Tokyo’. In Japan worden de Zomerspelen tussen 24 juli en 9 augustus gehouden, de gehandicaptensporters komen iets later in actie (25 augustus tot en met 6 september).

Olympische chefs de mission: Meer dan alleen goud halen

Esther Vergeer.


Red Bull Uncontained: laat dit het nieuwe BMX’en zijn

Camera videoRed Bull Uncontained: laat dit het nieuwe BMX’en zijn

Tom van den Bogaard op z'n kop. / Foto’s: Rutger Pauw | Red Bull Content Pool

Foto van 'Erik Jonk'

1 DEC 2019

BMX freestylers zijn ‘goed gek’, bleek zaterdag bij Red Bull Uncontained in Nijmegen.

Een startafdaling van 14 meter - bijna loodrecht omlaag - en schansen van 7, 8 meter terwijl 2 tot 3 meter gangbaar is. Dat waren zaterdagavond in Nijmegen nog nooit vertoonde baanafmetingen in Red Bull Uncontained. Waarom dit BMX Freestyle-evenement met zestien van de beste wereldtoppers werd gehouden? Voor de lol, voor de eer. En om te laten zien hoe mooi BMX freestylen kan zijn (en worden).

Publiek vermaken


Toernooidirecteur De Jong: Alle potjes EURO 2020 een feest

Toernooidirecteur De Jong: Alle potjes EURO 2020 een feest

Ronald Koeman, Andriy Shevchenko (bondscoach Oekraïne) en Franco Foda (bondscoach Oostenrijk). /Dean Mouhtaropoulos | Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

1 DEC 2019

Een niet te volgen loting geeft Oranje iets meer duidelijkheid voor EURO 2020. Ook voor toernooidirecteur Gijs de Jong.

Oostenrijk als tweede tegenstander. Een openingsduel tegen Oekraïne. En Roemenië als mogelijke opponent nummer vier. Of Georgië. Of Noord-Macedonië. Of Wit-Rusland. Of Kosovo. Dat wisten het Nederlands elftal en bondscoach Ronald Koeman na de loting voor Euro 2020. Grote voetbalnamen graaiden in het Roemeense Boekarest de balletjes uit de glazen kommen (zo pakte Ruud Gullit Oranje), maar te volgen was het amper.

Hilarisch gezicht Löw


Vitesse-trainer neemt direct vijfde nederlaag op rij

Vitesse-trainer neemt direct ontslag na vijfde nederlaag op rij

Leonid Slutskiy, trainer bij Vitesse, neemt na vijf nederlagen op rij direct ontslag. / ANP

Foto van 'Amarins de Boer'

29 NOV 2019

Trainer Leonid Sloetski heeft onmiddellijk na de nederlaag van Vitesse bij sc Heerenveen (3-2) ontslag genomen. De Russische coach trok zelf zijn conclusie na het vijfde verlies op rij, een evenaring van een negatief clubrecord.

„Ik heb een mooie tijd gehad in Nederland", zei Leonid Sloetski (48) bij FOX Sports. „Nu heeft de club iemand anders nodig om de zaak weer op het juiste spoor te krijgen." Sloetski deelde zijn beslissing meteen na het duel aan de spelersgroep mee.

Sloetski was bezig aan zijn tweede seizoen bij Vitesse. „Ik heb in mijn lange loopbaan niet eerder zo vaak achter elkaar verloren. In deze situatie gaat het niet meer om de trainer, maar om de club en de fans. Daarom kan ik niet anders dan deze stap zetten. Ik heb hard gewerkt, er alles aan gedaan, maar ook dit hoort erbij. In het voetbal kun je nu eenmaal van 'hero to zero' gaan. Dat is niet iets om dramatisch over te doen."


Ziyechs actie met jonge fan, zo kan het dus ook
Likeability of5

Ziyechs actie met jonge fan, zo kan het dus ook

Ziyech wandelt rustig met het jongetje richting beveiliger. / Geert van Erven | Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

28 NOV 2019

Een knuffelactie van Ajacied Hakim Ziyech met een Frans jongetje, heeft bijval uit de hele wereld gekregen. Ook uit Rotterdam en Eindhoven.

Hakim Ziyech viel woensdagavond in het Champions League-duel in en tegen Lille niet alleen op door zijn geweldige voetbal, doelpunt en armblessure. Nee, ook – en vooral – zijn actie met een Frans jongetje dat het lukte het veld op rennen sprong in het oog. Waar bij volwassen ongenode veldbetreders in paniek schieten en zich na een spurt op de ‘dader’ storten, daar bleef iedereen nu rustig. Dankzij de Ajacied, die een arm om de schouder van het kind legde, hem en knuffel gaf en rustig richting een beveiliger wandelde. Via de vader van het jongetje ontving de fan na afloop van Lille – Ajax nog Ziyechs wedstrijdshirt.

Een kind dat zijn idool zag


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Basic-Fit heropent Ladies Gym: ‘Je wilt jezelf overbodig maken’

Basic-Fit heropent Ladies Gym: ‘Je wilt jezelf overbodig maken’

Na dertien jaar is het tijd voor vernieuwing, meer dan een likje verf. / Basic-Fit

Foto van 'Ingelise de Vries'

28 NOV 2019

Vijf weken hebben de sportieve vrouwen rondom de Overtoom in Amsterdam het zonder sportschool moeten stellen. Woensdag heropende dan toch eindelijk de vernieuwde Ladies Only Gym van Basic-Fit de deuren.

Na dertien jaar is het tijd voor vernieuwing, meer dan een likje verf. Een team vrouwen van Basic-Fit deed zelf onderzoek én liet onderzoek uitvoeren. Wat willen vrouwen in een sportschool nu écht? Zo blijkt onder andere dat vrouwen zich vaker schamen, omdat ze niet weten hoe fitnessapparaten werken. Videoschermen met uitleg moeten de schaamte doen verdwijnen. Daarnaast hebben vrouwen meer behoefte aan een huiselijke entree en sporten ze graag samen, deels om elkaar te motiveren.

Bij binnenkomst hoef je - gelukkig voor veel sportieve vrouwen - geen Barbie’s Sportschool-taferelen te verwachten. Ja, met planten, mintgroen, grijs en inspirerende quotes op de muur, is de inrichting wel feminien te noemen. De verlichting is prettig. Geen fletse tl-lampen, waardoor de sportschool meer de uitstraling van een luxe gym dan een typische sportplek voor vrouwen krijgt. Om toch een beetje aan de clichés te voldoen, zijn de kleedkamer én fitnessapparatuur wel roze. Subtiel, maar roze. Het deert de leden weinig: ze trekken een sprintje naar de kleedkamer om daarna zo snel mogelijk de nieuwe cardioapparatuur, gewichten en virtuele lessen uit te proberen.


Wereldtop zelfs verbaasd over next level BMX-park

Camera videoWereldtop zelfs verbaasd over next level BMX-park

Daniel Wedemeijer (vooraan) bekijkt de 14 meter hoge starthelling.

Foto van 'Erik Jonk'

28 NOV 2019

De wereldtop aan BMX’ers is neergestreken in Nijmegen. Zaterdagavond zullen de freestyle waaghalzen ongelooflijke capriolen uithalen tijdens Red Bull Uncontained. Dat kun je live zien (zie onderaan).

De voormalige Papierfabriek van Nijmegen staat al langere tijd leeg, maar op dit moment is er reuring van jewelste. Tientallen werklieden zijn bezig, continu gehamer op staal klinkt door de lege hal. Nou ja, leeg: een enorm BMX-park is al verrezen. De werklieden zijn bezig met het bouwen van tribunes op grote hoogte. Dat hier wat staat te gebeuren is wel zo duidelijk. We zien de voorbereidingen van het nieuwe BMX Freestyle-evenement Red Bull Uncontained.

Wereldtop zelfs verbaasd over next level BMX-park

Daniel Wedemeijer vliegt door de oude papierfabriek van Nijmegen.


Trainer Conte geeft zijn voetballers seksadvies

Antonio Conte/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

22 NOV 2019

De Italiaanse voetbaltrainer Antonio Conte staat bekend om zijn drukke gebaren langs het veld. De trainer is dan ook enorm bevlogen. Zo erg zelfs, dat zijn adviezen lang niet alleen maar over voetbal gaan.

Conte - momenteel trainer van onder andere Stefan de Vrij bij Internazionale - geeft zijn spelers ook advies voor in de slaapkamer. Zo vertelt hij tegenover L'Equipe. „Ik ben ook speler geweest. Tijdens de competitie is het best dat het seksuele contact eerder van korte duur is."

Zo min mogelijk inspanningen


Van der Poel en Hassan: het sportkoppel van 2019

Mathieu van der Poel juicht na weer een overwinning/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

22 NOV 2019

De shortlists voor het Sportgala worden zondag bekendgemaakt. Metro doet alvast uit de doeken wie met de prijzen aan de haal moeten gaan.

Man: Mathieu van der Poel (24)

Het wereldkampioenschap wielrennen op de weg duurde twaalf kilometer te lang, maar los daarvan kende Mathieu van der Poel een droomseizoen. Hij werd wereldkampioen veldrijden en heeft daar momenteel een ongekende zegereeks van 31 wedstrijden. Op de mountainbike werd hij Europees kampioen, maar zijn meest memorabele prestaties leverde hij op de weg met een paar imponerende sprints in de ronde van Groot-Brittannië, Dwars door Vlaanderen, maar vooral de Amstel Gold Race. Op drie kilometer van de streep leek Van der Poel nog kansloos voor de zege. Door een geweldige inspanning kwam zijn groep terug bij de koplopers. Daar bleek hij nog genoeg energie over te hebben om de rest gewoon uit het wiel te sprinten. Daarmee was hij de eerste winnaar van de enige Nederlandse klassieker in achttien jaar tijd. Dat moet genoeg zijn om Virgil van Dijk, Michael van Gerwen, Noël van ’t End, Harrie Lavreysen, Patrick Roest en Max Verstappen achter zich te houden.


Likeability of5

Postbus Excelsior stroomt over met kaartjes voor Moreira

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

20 NOV 2019

Een kaartjesactie voor Ahmad Mendes Moreira zorgt voor een overvolle Excelsior Postbus. Na een spontane oproep op Twitter hebben tal van mensen een kaartje naar Moreira gestuurd.

Dit weekend werd Moreira tijdens de uitwedstrijd bij FC Den Bosch (3-3) racistisch bejegend door supporters uit een thuisvak. Ellen Gerritsen wilde hem steunen, besloot hem een kaartje te sturen en deed een poging om anderen ook mee te laten doen.

Tegengeluid


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Nadat Ajax was uitgeschakeld ging alles mis: Mourinho mag het opruimen

José Mourinho/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

20 NOV 2019

Mauricio Pochettino was in mei nog verantwoordelijk voor een van de grootste voetbaldrama's van Nederland. De manager van Tottenham Hotspur bereikte in de laatste seconden ten koste van Ajax de finale van de Champions League. Het was voor de Londenaren een sprookje.

Maar sinds 8 mei ging op sportief vlak bijna alles fout bij The Spurs. Tottenham Hotspur verloor de Champions League-finale van Liverpool, kende een dramatische start van de Premier League, waarin het nu veertiende staat, en in de League Cup was het nietige Colchester - uitkomend op het vierde niveau van Engeland - te sterk.

Gratis de deur uit


Bij Oranje direct spelsituaties terugzien op je smartphone
Likeability of5

Bij Oranje direct spelsituaties terugzien op je smartphone

Gestrekt been van Donny van de Beek of niet? Dinsdag zie je het gelijk terug. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 NOV 2019

Oranjesupporters kunnen dinsdagavond voor VAR spelen (maar beslissingsbevoegdheid hebben ze uiteraard niet).

Voetbalfans die dinsdag in de Johan Cruijff ArenA op de tribune zitten bij de EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Estland, kunnen wedstrijdbeelden direct terugkijken via een speciale app op hun smartphone. Als ze verbonden zijn met het draadloze netwerk van het stadion, kunnen ze zelf een camerastandpunt selecteren en de beelden live of in herhaling bekijken. De KNVB heeft een groep fans geselecteerd die mag testen met de app Vogo Sport.

Meer innovaties


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Max Verstapen tijdens de race in Brazilië op 17 november. / ANP

Max Verstappen wint op indrukwekkende wijze in Brazilië

Max Verstapen tijdens de race in Brazilië op 17 november. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 NOV 2019

Max Verstappen heeft zijn derde overwinning van dit jaar in de Formule 1 behaald. De Nederlandse coureur van Red Bull zegevierde in de Grote Prijs van Brazilië na een indrukwekkende race, waarin hij met name wereldkampioen Lewis Hamilton van Mercedes aftroefde.

Verstappen klom naar de derde plaats in het wereldkampioenschap. Hij profiteerde van een crash tussen de beide Ferraris. Sebastian Vettel en Charles Leclerc kwamen enkele ronden voor het einde met elkaar in botsing en vielen uit.

Pierre Gasly


Ethiopische atlete Letesenbet Gidey verbetert wereldrecord 15 km

Letesenbet Gidey. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 NOV 2019

De Ethiopische atlete Letesenbet Gidey heeft in de Zevenheuvelenloop het wereldrecord op de 15 kilometer verbeterd. De 21-jarige Ethiopische kwam op het parcours in Nijmegen tot 44.20 minuten. Ze was daarmee veel sneller dan de 45.37 die Joyciline Jepkosgei in 2017 in Praag liep.

Gidey pakte op de WK atletiek dit najaar in Doha zilver op de 10.000 meter. Ze moest toen alleen de Nederlandse Sifan Hassan voor laten.

Foto: ANP


Oranje: ‘Ze’ is weer ‘We’
Likeability of5

Oranje: ‘Ze’ is weer ‘We’

Foto van 'Erik Jonk'

17 NOV 2019

Hèhè, we hebben weer een groot mannenvoetbaltoernooi, waar Nederland wél aan meedoet, om naar uit te kijken.

Het heeft 52.400 uur geduurd voor Oranje zich weer eens plaatste voor een groot voetbaltoernooi, maar het is een feit. Voetbal International was zo vriendelijk om dat urenaantal uit te rekenen. Hoe lang gewacht ook, na twee gemiste toernooien (EK 2016 en WK 2018) is het Nederlands Elftal de komende zomer actief tijdens het Europees Kampioenschap, EURO 2020.

Puntje halen


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of5

Oranje plaatst zich voor het EK ondanks matige wedstrijd

Virgil van Dijk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 NOV 2019

Een hele moeizame interland van het Nederlands elftal op bezoek bij Noord-Ierland is plaatsing voor het EK 2020 een feit. Na twee hoofdtoernooien te hebben gemist, is Oranje er dus weer bij.

Met Steven Berghuis op rechtsbuiten, Ryan Babel als spits en Joël Veltman als rechtsback als grootste verrassingen begon Nederland in Belfast. Het begin was voor de thuisploeg, vooral doordat doelman Jasper Cillessen veel te veel tijd nam bij het wegtrappen van de bal, waarna hij al het geluk had dat de bal niet binnenviel. De tegenreactie kwam na negen minuten. Na een fraaie combinatie over links caramboleerde de bal via Berghuis tegen de lat. Ook Babel en Quincy Promes stichtten gevaar met schoten.

Strafschop à la Stam


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar