Sport

Camera video'Wij zijn echt niet de enige Feyenoordfans in Arena'

Dennis van Eersel en Sinclair Bischop van RTV Rijnmond in de Johan Cruijff Arena.

Foto van 'Johan van Boven'

28 OKT 2018

In deze rubriek gaan we op pad met iemand uit de sportwereld. Vandaag duiken we in het spoor van RTV Rijnmond-verslaggevers Dennis van Eersel en Sinclair Bischop tijdens hun bezoek aan Ajax-Feyenoord.

10:55 uur

Microfoons, plopkappen, een camera, haspels, accu’s; op de redactie van RTV Rijnmond worden de laatste spullen bij elkaar geraapt voor de trip naar Amsterdam. Het is een belangrijke dag voor de regionale zender, want de Klassieker staat op het programma. Tienduizenden mensen zullen vanmiddag aan de radio gekluisterd zitten om de verrichtingen van Feyenoord tegen Aartsrivaal Ajax te volgen. Via de stemmen van Dennis van Eersel en Sinclair Bischop zullen ze zich moeten inbeelden hoe het eraan toegaat in de Johan Cruijff Arena. Bischop is laat in de nacht teruggekomen van een vakantie in de Spaanse zon, maar toen hij vanochtend na een paar uurtjes slapen zijn bed uit ging, was hij goedgemutst. In de Whats-App-groep van RTV Rijnmond liet hij weten: Feyenoord wint vandaag met 1-3. „Een berichtje voor de goede sfeer”, lacht hij. „Want een zege is natuurlijk uitgesloten. Maar ik sluit niet uit dat Feyenoord met een goed gevoel weer terug naar Rotterdam gaat. Als ze alles geven en met 2-1 ofzo onderuitgaan, zullen de fans daar best vrede mee hebben. Maar als Feyenoord met veel doelpunten verschil verliest dan wordt het onrustig, want het is natuurlijk nog geen lekker seizoen. Dan zullen wij ook onze journalistieke plicht moeten vervullen door de vinger op de zere plek te leggen.”

11:05 uur

We draaien de A13 op, richting de hoofdstad. Op de lichtgrijze bolide zitten diverse RTV Rijnmond-stickers. De equipe uit Rotterdam is straks in Amsterdam dus gemakkelijk te herkennen. „Maar de laatste jaren gaat het prima als we met deze auto naar de Arena gingen, dus gaan we vandaag ook weer met de bestickerde wagen”, zegt Van Eersel, die ook als supporter van Feyenoord nog nooit iets vervelends heeft meegemaakt tijdens de Klassieker. Zijn collega Bischop was vroeger ook een fanatieke fan van de Rotterdamse club. Pas toen hij als verslaggever in Amsterdam kwam, ging het een keer (bijna) mis. Het was in 2004 tijdens een duel van Jong Feyenoord op trainingscomplex De Toekomst. „Ik was toen met een vrij bijdehante cameraman bij me. Toen een stel Ajax-fans vroeg wie wij waren, zei hij dat we er namens Feyenoord TV waren. Die supporters begonnen te schelden en te spugen. Aan alles was voelbaar dat de sfeer grimmiger werd. Toen we op een voor ons gevoel veiligere plek waren gaan staan, kwamen er beveiligers naar ons toe om ons te ontzetten. Ik zei dat ik na afloop van de wedstrijd nog spelers moest interviewen, maar daar hadden ze geen boodschap aan. Ze wilden ons voor onze eigen veiligheid naar onze auto begeleiden. Toen we eenmaal op de weg zaten, hoorden we pas dat Ajax-fans het veld op waren gestormd om spelers van Feyenoord aan te vallen en er rake klappen waren gevallen. We zijn naar Varkenoord gereden om de bus van Feyenoord op te wachten om de geschrokken spelers en trainer te interviewen.”

11:43 uur

Van Eersel en Bischop blijken vrij bekwaam in het nadoen van een Amsterdams accent. Terwijl het toch op z’n zachtst gezegd niet hun favoriete stad is. Als jonge fan groeiden ze zo’n beetje op met haatgevoelens voor Ajax. „R, S, T en Z waren de vakken waar ik een seizoenkaart voor heb gehad”, zegt Bischop. „En ik ging ook naar uitwedstrijden. Vroeger was ik een week lang nerveus als de Klassieker eraan kwam. Bij een nederlaag was ik er vervolgens een week ziek van. De hekel aan Ajax is wel een beetje verdwenen sinds ik verslaggever ben. Dat gebeurt gewoon als je dicht op het vuur zit. Ik heb een keer een Feyenoord-Ajax meegemaakt, die Feyenoord in de laatste minuut verloor door een doelpunt van Hedwiges Maduro. Toen ik in de catacomben stond, zag ik Feyenoorders en Ajacieden elkaar high-fives geven. De haat richting een andere club slijt sowieso met de jaren. Ik ben nu 45 jaar. Ik noem mezelf nog wel steeds Feyenoordsupporter. Maar je beleeft het gewoon anders als verslaggever, omdat je het iets realistischer kunt benaderen. Nu weet ik dat Feyenoord blij moet zijn als ze dit seizoen derde worden, dan hebben ze het gewoon prima gedaan.”

11:59 uur

Bischop laat zijn raampje zakken en laat op zijn telefoon de parkeerkaart voor P1 zien aan de steward op leeftijd. De man heeft een zwaar Amsterdams accent en op de achterbank doet Van Eersel hem na. Bischop vraagt of ze de Arena ook weer uit mogen als Feyenoord vandaag wint. „Kakkerlakken mogen hier altijd weg”, grapt de man gevat. Iedereen in de auto ligt in een deuk. „Kijk, dit is nou mooie rivaliteit”, aldus de bestuurder.

12:11 uur

We kunnen nog niet richting de perskamer, want de medewerker van de afdeling communicatie zit pas vanaf 12:30 uur op zijn plek. Van Eersel doet een voorspelling. „Ik vrees een reguliere 2-0 of 3-0. Hopelijk heb ik het fout.” Hoe kan het toch dat Feyenoord zelden wint op vijandelijk grondgebied? „Voor de fans is het onbegrijpelijk dat ze zo vaak niet thuis geven in de wedstrijd van het jaar. Door al die nederlagen staat er ongelooflijk veel druk op dit duel. Vannacht droomde ik dat het 1-3 wordt, maar dat zit er vandaag niet in, denk ik. Ik heb er echt heel weinig vertrouwen in. Het hoeft niet per se een enorme veegpartij te worden, maar Feyenoord gaat niet winnen.”

12:31 uur

Bischop heeft de toegangskaarten voor zijn collega’s opgehaald. Tijdens het uitdelen zegt hij: „Jongens, dit zijn collectors items! Kaartjes voor een editie van Ajax-Feyenoord die Feyenoord wint!” Naast hem kijken twee jonge Ajax-fans elkaar vragend aan.

13:30 uur

De spanning neemt toe in de Johan Cruijff Arena. De perskamer stroomt steeds voller en journalisten doen stuk voor stuk hun voorspelling en er is niemand die écht gelooft in een zege van de bezoekende club. „Ik ben op meerdere vlakken nerveus”, geeft Bischop toe. „Ten eerste omdat ik het gewoon goed wil doen, omdat er zo veel mensen luisteren. Ten tweede omdat we het misschien wel gaan meemaken dat Feyenoord gaat winnen. Het is nu een uur voor de wedstrijd, dus we hebben nog steeds het gevoel dat het kan gaan gebeuren. Maar ja, we zijn al zo vaak vol goede moed naar de Arena gereden en teleurstellend naar huis gegaan. Zelfs in het kampioensjaar.”

13:45 uur

De verbinding met de studio van RTV Rijnmond werkt. Van Eersel pakt zijn telefoon om via Facebook Live vooruit te blikken op de wedstrijd. Vlak voordat hij live gaat, geeft de verslaggever nog even een steekje onder water. „Het voelt vertrouwd om in de Arena heel veel lege stoeltjes te zien.” Hij herinnert zijn eerste Ajax-Feyenoord nog goed. Het was de wedstrijd waarin Robin van Persie na een duwtje tegen Christian Chivu de gelijkmaker voor zijn rekening nam. „Ik zat toen in een Ajax-vak, dus uitbundig juichen was er niet bij. Voor de wedstrijd kwam een dikke Ajacied met heel veel tatoeages het vak oplopen. Hij snoof een paar keer met zijn neus en zei: Ik ruik kakkerlakken! Toen had ik niet meer de illusie dat ik die middag uitgebreid kon gaan juichen. In mijn tienerjaren was er bij mij sprake van ongezonde rivaliteit. Op zo’n leeftijd ben je makkelijk beïnvloedbaar en wil je onderdeel uitmaken van een groep. Dan ga je in de haat richting Ajax mee. Ik weet inmiddels dat er meer is dan Feyenoord en Ajax. Mijn vrouw was toen mijn vriendin en destijds vond ze het maar niks dat ik na een wedstrijd nog uren liep te tieren na een nederlaag. Nu heb ik met haar een gezin en maak ik me niet meer zo druk, ook niet als Feyenoord vandaag dik verliest. Maar bij dat Amsterdamse accent en die stuitende arrogantie van Ajacieden gaan wel nog steeds mijn nekharen overeind staan. De laatste keer dat ik van Ajax heb genoten was onder Co Adriaanse. Volgens mij werden ze toen vijfde in de Eredivisie. Dat was echt genieten. Ik kijk dit seizoen wel naar de wedstrijden van Ajax in de Champions League, maar het doet me niet veel. Het maakt mij niet uit of ze winnen of verliezen. Nu lopen ze de polonaise alsof ze de Champions League gaan winnen. Tja, dan denk ik wel: hopelijk wordt die arrogantie afgestraft. Ze hebben al vijf jaar niets gewonnen.”

14:17 uur

De sfeer in de Johan Cruijff Arena komt goed los. Maar de verslaggevers van RTV Rijnmond zijn niet zo snel onder de indruk. Bischop: „Dit stadion vind ik helemaal niets. Ik las in een column van Sjoerd Mossou van het AD dat de sfeer hier in het stadion de laatste tijd zo goed is. Dat heb ik zelf nog niet meegemaakt, ik wil het wel een keer zien dan. Het is jammer dat deze wedstrijd zonder uitpubliek wordt gespeeld, want dan heb je hoe dan ook een betere sfeer. Uitpubliek is het lekkerste dat er is.”

Dan moet het voor hem en zijn collega heerlijk zijn om als enige Feyenoordsupporters wel aanwezig te zijn in het onderkomen van Ajax. „Nou, dat zijn wij echt niet hoor. Als we door het stadion lopen worden we altijd wel aangesproken door Feyenoorders, die fluisteren dat ze hopen dat ‘we’ eindelijk een keer winnen. Tillen ze hun shirt op en komt er een Feyenoordattribuut of een tattoo tevoorschijn. In het kampioensjaar zijn er heel veel mensen uit Rotterdam hier naar binnen geslopen. Maar ja, toen stond het na een minuut spelen al 1-0 door een rake vrije trap van Lasse Schöne.”

14:30 uur

Bischop en Van Eersel gaan op het puntje van hun stoel zitten. Nicolai Jørgensen staat klaar om namens Feyenoord de aftrap te verzorgen. Vanaf de tribunes klinkt oorverdovend gefluit en de F-Side steekt Bengaals vuurwerk af. De Klassieker is begonnen.

14:36 uur

Feyenoord probeert de aartsrivaal fysiek van de kaart te brengen, maar dat loopt al na vijf minuten verkeerd af. Jeremiah St. Juste krijgt na een knetterharde overtreding op Nico Tagliafigo aanvankelijk een gele kaart van scheidsrechter Björn Kuipers. De VAR grijpt echter in en zorgt ervoor dat Kuipers de rode kaart trekt. Van Eersel: „Er wordt een hele week op gehamerd: je moet ze wel aanpakken hè, stevig de duels ingaan! Het is weer eens een kwestie van veel te graag willen.”

14:52 uur

Uitgerekend Justin Bijlow begaat een enorme blunder. De keeper van Feyenoord was altijd een bloedfanatieke supporter van de club en verdedigt hij er het doel. Bijlow laat een schotje van Frenkie de Jong door zijn handen en benen glippen: 1-0. Van Eersel met een flinke scheut teleurstelling in zijn stem: „Het is nooit een wedstrijd geweest. Daar leef je dan een hele week naartoe…”

15:11 uur

Nog voor rust wordt de wedstrijd beslist, voor zover daar nog sprake van kan zijn. Hakim Ziyech zet Ajax op 2-0. De stem van Bischop slaat nog wel een paar keer over tijdens enkele mogelijkheden van Feyenoord, maar het is overduidelijk dat het een kansloze missie is voor de ploeg van Giovanni van Bronckhorst.

16:18 uur

Van Eersel en Bischop pakken op de tribune hun spullen in om zich op te maken voor de interviews met spelers en de persconferentie van Giovanni van Bronckhorst. Het zullen geen gezellige gesprekjes worden, na de 3-0 nederlaag. „Voor de wedstrijd dachten we dat we na vandaag echt zouden weten waar Feyenoord staat”, zegt Van Eersel. „Maar nu gaat het natuurlijk alleen maar over de vroege rode kaart en zijn we niet heel veel wijzer geworden.”

18:11 uur

Tijd om terug naar Rotterdam te gaan. Alle spullen worden weer in de auto met RTV Rijnmond-stickers geladen. Wéér een terugreis vanuit Amsterdam waar de teleurstelling overheerst bij de verslaggevers. Het chagrijn druipt van de gezichten af. Voor hen is het te hopen dat ze op 27 januari iets vrolijker zijn na de Klassieker in Rotterdam. Bischop: „Zo zijn we dan ook weer: dan pakken we ze maar in de Kuip.”

Check hier de eerdere afleveringen van 'In het spoor van...':


Australië schrikt na beelden slachting racepaarden

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

In Australië is geschokt gereageerd, nadat er beelden zijn vrijgekomen van het slachten van racepaarden. De dieren worden geschopt, heen en weer gesleept en ontvangen schokken.

Degene die de slachting mag uitvoeren, lijkt er bovendien op een enge manier voldoening uit te halen. Te horen is hoe hij tegen een van zijn slachtoffers schreeuwt: „Je gaat sterven, jij klotebeest!"

Onderzoen ingesteld


Badr versus Rico: ‘Voor Batman heb je de Joker nodig’

Rico versus Badr bij de staredown/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 07:19

Rico Verhoeven en Badr Hari hebben nog #UnfinishedBusiness. In december staan de twee kickboksgiganten tegenover elkaar.

Een blessure aan de arm zette in 2016 een streep door een finale van het kickboksgevecht van de eeuw. Drie jaar laten gaat Badr Hari (The Baddest) voor zijn revanche in de ring op Rico Verhoeven (The Best). Op 21 december staat in een uitverkochte GelreDome de ontmoeting op het programma. Twee maanden van te voren wordt het spektakel al in gang geschoten met een grote mediabijeenkomst, waarop beide boksers elkaar voor het eerst sinds die decemberdag in Oberhausen weer ontmoeten.

En dat het groots wordt aangepakt, merk je aan alles. Zo gaat de persconferentie ondanks dat het twee Nederlanders zijn in het Engels. Dat heeft niet alleen te maken met de aanwezigheid van Glory-topman Marshall Zelaznik en de Engelstalige host, want er is de nodige internationale pers met aandacht voor dit kickboksgevecht. In maar liefst 180 landen zijn de tv-rechten al verkocht voor dit gevecht. Voor de persconferentie is er dan ook niet een saaie ruimte afgehuurd, die veel weg heeft van een omgebouwd klaslokaal, maar de Central Studios in Utrecht met voldoende showlichten voor handen. Beiden komen na een typerende aankondiging onder begeleiding van stampende muziek het podium op.


Likeability of5

Wondertrap Wijnaldum zet Oranje op de rand van het EK

Georginio Wijnaldum/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

13 OKT 2019

Het Nederlands elftal heeft een grote stap gezet richting het Europees kampioenschap. Op bezoek bij Wit-Rusland werd er zonder heel goed te spelen met 1-2 gewonnen. Georginio Wijnaldum was de grote uitblinker door beide doelpunten te produceren.  

Net zoals afgelopen donderdag had Oranje zeer veel moeite met het vinden van openingen in een goed georganiseerde defensie. Daarbij ontbrak bovendien sterspeler Memphis Depay. Maar waar er in de Kuip tegen Noord-Ierland voor rust helemaal niets lukte, waren er tegen Wit-Rusland wel kansen voor de theepauze. Zo scoorde Donny van de Beek bijna met een zeer fraai lobje na een slimme steekpass. De beste kans in het eerste half uur was echter voor de Wit-Russen via Denis Laptev. Zijn eerste schot werd gekraakt door Matthijs de Ligt, waarna de spit de rebound wild naast schoot.

Verre kruising


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Bottas wint GP van Japan, Verstappen valt uit

Bottas wint GP van Japan, Verstappen valt uit

Bottas wint GP van Japan, Verstappen valt uit / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 OKT 2019

De Fin Valtteri Bottas heeft de Grote Prijs van Japan op zijn naam geschreven. Mercedes is nu verzekerd van de constructeurstitel. Max Verstappen moest de race voortijdig beëindigen.

Bottas dankte zijn zege aan een geweldige start, waarin hij oprukte van de derde naar de eerste plaats. Vervolgens reed de coureur van Mercedes de race op het circuit van Suzuka vlekkeloos uit.

Sebastian Vettel van Ferrari finishte op ruim 11 seconden achterstand als tweede. De Duitser was van poleposition vertrokken. Hij moest in de slotfase van de race alles op alles zetten om Lewis Hamilton van zich af te houden. De Britse wereldkampioen van Mercedes, die afstevent op zijn zesde wereldtitel, eindigde als derde.


Mollema wint solo de Ronde van Lombardije

Bauke Mollema/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 OKT 2019

Het laatste wielermonument van het jaar is gewonnen door Bauke Mollema. De renner van Trek-Segafredo rondde een fraaie solo af en is de eerste Nederlander sinds 1981 (Hennie Kuiper) die in Lombardije wint.

Op het moment dat het bij de favorieten stilviel op de Civiglio - de een na laatste klim - ging Mollema aan. Er werd niet direct gereageerd, waardoor hij snel een mooie voorsprong bij elkaar reed. Later op de klim ging Pierre Latour in de tegenaanval, maar hij kwam niet weg.

Tegenaanval


Likeability of3

Seizoensstart Kramer mogelijk in gevaar na aanrijding

Sven Kramer/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 OKT 2019

Sven Kramer heeft zaterdagochtend een knieblessure opgelopen toen hij tijdens het trainingskamp in Inzell op zijn fiets werd aangereden door een auto. Wat de ernst van de kwetsuur is, moet nog verder worden onderzocht. Volgens zijn ploeg Jumbo-Visma is de voorbereiding op het nieuwe seizoen in ieder geval ernstig verstoord.

„Ik heb vooral last van mijn knie", zei Kramer die zondag naar huis vliegt voor nader onderzoek. Maandag wordt de kwetsuur verder onderzocht met onder andere een MRI-scan. „Het is op dit moment afwachten wat de gevolgen zijn voor de start van het nieuwe seizoen. Daar valt nu weinig over te zeggen."


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Dolle vreugde in Kenia na historische marathon Kipchoge

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 OKT 2019

Eliud Kipchoge is de eerste atleet ooit die een marathon heeft afgelegd onder de 2 uur. De 34-jarige Keniaanse wereldrecordhouder liep de 42,195 kilometer tijdens een speciale aanval, de 1:59 Challenge, in 1.59,40.

Kipchoge legde de klassieke afstand af in het Prater in Wenen. De 34-jarige Keniaan liep een parcours over de Hauptallee in de Oostenrijkse hoofdstad en kreeg tijdens de door Ineos gefinancierde 1:59 Challenge, hulp van 41 gangmakers, verdeeld in groepen van zeven.


Likeability of5

Nederlands elftal verslaat Noord-Ierland in blessuretijd

Nederland versloeg Noord-Ierland / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

10 OKT 2019

Het Nederlands elftal heeft een grote stap gezet op weg naar deelname aan het Europees Kampioenschap van komende zomer. Het elftal van bondscoach Ronald Koeman ontsnapte in De Kuip tegen Noord-Ierland door twee treffers in blessuretijd: 3-1.

Josh Magennis kopte Noord-Ierland in de 75e minuut op voorsprong. De gelijkmaker kwam in de 80e minuut op naam van Memphis Depay. Invaller Luuk de Jong maakte in blessuretijd de 2-1. Daarna scoorde Depay nogmaals.

Twaalf punten


love
user_38a8714a002466ffe66aad4c142c913b58ec93d5_avatar

Likeability of5

Engelse voetballers van het veld bij racisme

Aanvoerder Harry Kane/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

9 OKT 2019

De spelers van het Engelse voetbalelftal zijn helemaal klaar met racistisch gedrag op en rond het voetbalveld. Bij de komende interlands van de kwalificatie voor de Europese titelstrijd stappen ze van het veld als ze het slachtoffer worden van racisme.

„Als één voetballer zich daardoor ongelukkig voelt houden we er allemaal mee op", zei aanvoerder Harry Kane. Engeland speelt vrijdag in Tsjechië en maandag in Bulgarije. De Engelsen hadden in hun voorbereiding een teambespreking over het onderwerp. „We hebben afgesproken wat het protocol is als er iets gebeurt", zei Fikayo Tomori van Chelsea, zonder daarover verder in details te treden.

Deels leeg stadion


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Turners blijven ver van teamticket voor Spelen

Bart Deurloo na afloop/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 OKT 2019

De Nederlandse turners zijn er op de WK in Stuttgart niet in geslaagd deelname als team aan de Olympische Spelen af te dwingen.

Bart Deurloo, Casimir Schmidt, Frank Rijken, Michel Bletterman en Epke Zonderland wisten vooraf wat er van hen werd verwacht. De score van Duitsland, dat elfde stond maar door de Zwitsers zou worden gepasseerd, overtreffen. Dat lukte niet. Nederland viel zwaar tegen en eindigde slechts als negentiende.

Tickets


Nederlandse turnsters verzekeren deelname Olympische Spelen in Tokio

De Nederlandse turnsters hebben zich bij de WK in Stuttgart verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

5 OKT 2019

Hoera! De Nederlandse turnsters hebben zich bij de WK in Stuttgart verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio. Nadat twee derde van de deelnemende landen in actie is gekomen, bezet Oranje de vierde plaats. Tisha Volleman, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Lieke en Sanne Wevers kwamen tot een score van 162.663.

Later op zaterdag komen onder meer nog de teams van de Verenigde Staten, Rusland, Japan en Brazilië in actie. Nederland kan echter niet lager meer eindigden dan de twaalfde plaats en juist een plek in de top twaalf bij de WK levert een olympisch ticket op.

Foto: ANP


PSV zeer overtuigend langs Rosenborg

Juichen bij PSV/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 OKT 2019

PSV heeft donderdag al een grote stap gezet op weg naar de volgende ronde in de Europa League. De Eindhovenaren wonnen in Noorwegen de tweede groepswedstrijd tegen Rosenborg BK overtuigend: 1-4. PSV zette twee weken eerder Sporting Portugal al met 3-2 aan de kant.

Tegen Rosenborg, de huidige nummer vier, ging het een stuk eenvoudiger. PSV startte met Ritsu Doan in het basisteam. De Japanner kreeg in de voorhoede de voorkeur boven de Portugees Bruma. Doelman Jeroen Zoet raakte in de warming-up af met een blessure en werd vervangen door Robbin Ruiter. Verder was het basisteam van PSV ongewijzigd in vergelijking met de competitiewedstrijd van zondag bij PEC Zwolle (0-4).

Na een wat moeizame beginfase opende Pablo Rosario na een klein kwartier spelen de score. De middenvelder trof via de onderkant van de lat doel. Het betekende voor Rosario zijn derde doelpunt in een week tijd.


Sterk Feyenoord langs Porto, AZ speelt gelijk tegen United

Sam Larsson houdt er drie van Porto bezig/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 OKT 2019

Het goede Europese seizoen van Nederlandse clubs blijft vooralsnog geweldig verlopen. Feyenoord won donderdagavond in eigen huis met 2-0 van FC Porto, terwijl AZ met 0-0 tegen grootmacht Manchester United speelde.

In de eerste helft was FC Porto iets beter dan Feyenoord, hoewel beide ploegen een paar kansjes kregen. Na de pauze ging het los in de Kuip. De Rotterdammers kwamen in de tweede helft al snel op voorsprong via een fraaie en bekeken volley van Jens Toornstra.

Daarna kwam de wedstrijd pas echt los. Zo raakte zowel Porto (twee keer) als Feyenoord de deklat. Ook daarbuiten kregen beide ploeg kansen met de grootste voor Moussa Marega, maar de spits van Porto mikte over. Feyenoord bleek efficiënter. Een kleine tien minuten voor tijd was het Rick Karsdorp die de beslissende 2-0 maakte na een lange rush. Ook daarna kreeg Porto kansen, maar Kenneth Vemeer reageerde twee keer uitstekend.


Jos Verstappen uit kritiek op Red Bull: 'Geef Max een goede auto!'

Is Red Bull wel de juiste ploeg voor Max? /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

30 SEP 2019

Jos Verstappen maakt zich zorgen over de achterstand die de Formule1-ploeg Red Bull van zijn zoon heeft met de voornaamste concurrenten. 

„We maken ons echt zorgen. Er zullen bij het team dingen moeten veranderen," vertelde hij bij het programma Peptalk op Ziggo Sport. Volgens Verstappen senior is het verschil in kwaliteit met Mercedes en Ferrari sinds de zomer steeds merkbaarder geworden waardoor Max Verstappen niet naar zijn kunnen presteert. Veel vertrouwen in een inhaalslag heeft de Limburger niet.

Frustratie


Helse omstandigheden slopen Van der Poel: Het was gewoon op

Mathieu van der Poel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

29 SEP 2019

Niet Mathieu van der Poel of een andere topfavoriet, maar Mads Pedersen is wereldkampioen wielrennen geworden.

Het was door de zware weersomstandigheden vanaf de start een slopend WK. Zelfs ondanks dat door de zware regenval het parcours bijna 25 kilometer was ingekort. In de loodzware koers viel met Philippe Gilbert al vroeg een topfavoriet uit. De oud-wereldkampioen kwam na een crash niet meer terug in het peloton en gaf huilend op. Stuk voor stuk moesten ook andere kanshebbers lossen, zoals uittredend wereldkampioen Alejandro Valverde, Sam Bennett en Geraint Thomas. Nederland bleef ondertussen lang in de pikorde rijden, waarbij alle knechten hun stukje werk konden doen.

Troef op tafel


Hongerklop nekt Mathieu van der Poel bij WK wielrennen

Foto van 'Metro en ANP'

29 SEP 2019

Mads Pedersen heeft verrassend de wereldtitel op de weg veroverd bij de WK wielrennen in Yorkshire.

De Deen was na ruim 260 kilometer de snelste van een kopgroep van drie man, waar verder de Italiaan Matteo Trentin (tweede) en de Zwitser Stefan Küng (derde) deel van uitmaakten.

Hongerklop


Verstappen net naast podium in Grote Prijs Rusland

Verstappen net naast podium in Grote Prijs Rusland

Foto: AFP

Foto van 'Metro en ANP'

29 SEP 2019

Max Verstappen is in de Grote Prijs van Rusland als vierde geëindigd. Veel meer zat er ook niet in voor de Nederlander van Red Bull, nadat hij na een gridstraf vanaf de negende positie had moeten starten. 

De zege ging naar Lewis Hamilton, de regerend wereldkampioen die een einde maakte aan een serie van drie overwinningen van de verbeterde bolides van Ferrari. Valtteri Bottas maakte het feest voor Mercedes met de tweede plaats compleet.

Mercedes op één en twee, dat was al sinds de Grote Prijs van Groot-Brittannië van 14 juli niet meer voorgekomen. Charles Leclerc moest genoegen nemen met de derde plaats. De Monegask won in België en Italië twee van de laatste drie races. Zijn ploeggenoot Sebastian Vettel zegevierde vorige week in Singapore. De Duitser ging in Sotsji ook voortvarend van start en passeerde direct zijn ploeggenoot Leclerc, die van pole was gestart.


PSV blijft in spoor van koploper Ajax na winst op PEC Zwolle

PSV blijft in spoor van koploper Ajax na winst op PEC Zwolle

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

29 SEP 2019

PSV blijft in het spoor van koploper Ajax. De Eindhovenaren wonnen relatief eenvoudig op bezoek bij PEC Zwolle: 0-4.

De ploeg van Mark van Bommel staat nu qua punten weer gelijk met Ajax, dat eerder dit weekend van FC Groningen won. De Amsterdammers hebben wel een beter doelsaldo.

Malen scoort opnieuw


Eekhoff verliest wereldtitel: Gevoel duurde slechts 15 minuten

Nils Eekhoff/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

28 SEP 2019

Hij viel, had zijn schouder uit de kom, liet deze terugzetten, moest kilometers achtervolgen, werd wereldkampioen, maar moest de wereldtitel alsnog inleveren. Het was emotionele rollercoaster met een dramatisch einde voor Nils Eekhoff.

De Nederlander dacht vrijdag na een sprint met zeven beloftenwereldkampioen wielrennen te worden in Yorkshire. Na een kwartier werd echter bekend dat de jury beelden ging terugkijken, om hem een uur na de finish te diskwalificeren. De 21-jarige zou bij het terugkeren na zijn valpartij te lang achter de auto hebben gereden.