Sport

Had Messi zijn gebroken arm kunnen voorkomen?

Lionel Messi grijpt naar zijn arm nadat hij tegen Sevilla ten val is gekomen. Foto: AFP

Foto van 'Johan van Boven'

22 OKT 2018

„Ai, dat is nasty”, zegt Ruben Houkes als hij de valpartij van Lionel Messi ziet. De Argentijnse dribbelkeizer van FC Barcelona kwam zaterdagvond in de wedstrijd tegen Sevilla ten val en liep daarbij een breuk in zijn rechterarm op. De verwachting is dat hij zo’n drie weken uit de roulatie is en dus kan hij komende zondag niet meedoen in de kraker tegen Real Madrid.

Was het domme pech of had Messi die blessure kunnen voorkomen? Oud-judoka Houkes gaf enkele jaren geleden judoles aan voetballertjes en zegt dat de kans op een blessure in ieder geval verkleind had kunnen worden. „Bij een val is ‘tegenhouden’ bij veel mensen vaak de eerste reflex. Maar daardoor komt er heel veel kracht op – in dit geval – de onderarm. Bij mensen die judovaardigheden onder de knie hebben, zie je die reflex meestal niet meer. Zij weten dat ze zo’n val moeten breken door dóór te rollen op de schouders en vervolgens op de rug. Daardoor wordt de kracht door een veel groter oppervlakte opgevangen en is de kans op een blessure kleiner.”

Voetbalpupillen

Houkes is er dan ook groot voorstander van dat kinderen al op vroege leeftijd leren hoe ze veilig kunnen vallen. „Uit onderzoek van veiligheid.nl blijkt dat kinderen heel vaak op de eerste hulp terechtkomen omdat ze zijn gevallen. Door kinderen judolessen te geven kan dat met de helft worden verminderd. Zo voorkom je een hoop ellende. Toen ik judoles aan voetbalpupillen gaf, merkte ik niet alleen dat ze weerbaarder werden in de duels maar ook dat ze op een andere manier vielen.”

Durf is daarbij een belangrijk aspect, zegt Houkes, die in 2007 wereldkampioen werd in de klasse onder 60 kilogram. „In het begin voelt het heel gek om een val ‘af te rollen’. Maar als je eenmaal weet hoe het voelt om op die manier een val te breken, dan kan het in je systeem komen en gebruik je niet meer de reflex om de val tegen te houden. De angst om veilig te vallen verdwijnt.”

Ruben Houkes in actie tijdens zijn loopbaan als judoka. Foto: ANP

Kinderen leer je gemakkelijker iets aan dan volwassenen, die al hun hele leven gewend zijn bepaalde dingen te doen. Is het mogelijk een voetballer van boven de 30 jaar anders te leren vallen? Houkes denkt van wel. „Bijvoorbeeld door er een vast onderdeel van te maken tijdens de trainingen. Dan komt het vanzelf in het systeem van de spelers. Als Messi in dit geval op zijn buik was gevallen, was het al beter geweest. Je kunt het natuurlijk niet altijd voorkomen, want je hebt ook te maken met de snelheid en de pech. Maar de kans verkleinen kan natuurlijk altijd door judovaardigheden erin te slijpen.”

Cees-Rein van den Hoogenband betwijfelt of je voetballers anders kunt leren vallen als ze er al een paar jaar als prof op hebben zitten. De chirurg was tot 2011 hoofd medische begeleiding bij PSV. „Johan Cruijff heeft ooit gezegd dat de moderne voetballer niet eens meer een koprol kan maken en daar zit natuurlijk een kern van waarheid in. Daarom zouden alle kinderen op vroege leeftijd judolessen moeten volgen. Dat deden mijn kinderen en dat doen mijn kleinkinderen nu ook. Daardoor bewegen en vallen ze veel gemakkelijker dan zonder judolessen. Ik kan het niet wetenschappelijk bewijzen, maar ik acht de kans groot dat kinderen die niet judoën eerder op een EHBO-post terechtkomen dan kinderen die dat wel doen.”

Judoschool

In zijn tijd bij PSV viel Boudewijn Zenden hem altijd op. „Omdat hij zo goed kon vallen”, aldus de vader van Olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband. „Zijn vader Pierre had een eigen judoschool in Maastricht en dat was op het veld duidelijk te merken aan Boudewijn.”

De voormalig aanvaller van onder meer PSV, FC Barcelona, Chelsea, Liverpool en het Nederlands elftal is de zoon van Pierre Zenden, die judoka was en zijn eigen dojo in Maastricht oprichtte. Vanaf zijn vierde beoefende hij de sport van zijn vader. „Ik heb het lange tijd gecombineerd met voetbal”, aldus Zenden. „Toen ik 14 jaar was voetbalde ik ’s ochtends nog met PSV op een jeugdtoernooi bij Sparta in Rotterdam en later die dag haalde ik mijn zwarte band. Judo is in mijn ogen de ideale sport om je heel breed te ontwikkelen. Je leert je balans houden, het is een lichte vorm van krachtsport omdat je altijd met je eigen gewicht of dat van de tegenstander bezig bent, je leert slim zijn en natuurlijk valbreken. Ken je het tv-programma Sterrenslag nog? Judoka’s behoorden altijd tot de top omdat ze in alle facetten goed waren ontwikkeld. Terwijl een sprinter misschien razendsnel is, maar die hoef je onderweg geen zetje te geven…”

Pols

Zenden is er niet 100 maar 200 procent van overtuigd dat hij tijdens zijn voetballoopbaan profijt heeft gehad van de dertien jaar dat hij aan judo deed. „Ik zeg niet dat je nooit geblesseerd raakt als je judotechnieken beheerst, maar de kans is wel veel kleiner. Ik heb ooit een fractuur aan mijn pols gehad, maar dat kwam omdat ik uitliep bij een vrije trap en ik de bal tegen mijn pols kreeg. Ik ga nu ook niet heel populair roepen dat mij niet was overkomen wat er nu met Messi is gebeurd. Ik heb ook vaak genoeg op de grond gelegen. Maar ik kon wel mijn val breken, zodat de kans op een blessure minder groot was. Verder ging ik geen duel uit de weg, hoe groot en sterk mijn tegenstander ook was. En ik had allerlei sluwigheden in mijn systeem zitten, waarmee ik tegenstanders te slim af was. Allemaal dankzij judo.”

Nu is hij assistent-trainer van Mark van Bommel bij PSV. Dus leren Luuk de Jong, Hirving Lozano en Denzel Dumfries van hem hoe ze veilig kunnen vallen? Nee, is het antwoord van Zenden. „Zie daar nu nog maar eens tijd voor te vinden. Zoiets moet je in de jeugdopleiding doen, zodat je er later profijt van hebt. Iemand leren skiën op zijn 22e is ook heel anders dan wanneer hij of zij 5 jaar is.”

Van den Hoogenband snapt dat wel. Hij denkt dan ook niet dat FC Barcelona judolessen gaat inroosteren nu Messi verkeerd terecht is gekomen bij een val. „Hoe vaak gebeurt zoiets nou? Niet vaak. Ik herinner me slechts één voorbeeld en toen ging het nog om een keeper ook. Nee, ik kan me voorstellen dat ze bij Barça andere prioriteiten hebben. Zorg er vooral als ouders voor dat je kinderen lekker een paar jaar gaan judoën.”


‘Wedstrijd Juventus-Ajax ga ik nooit meer vergeten’

‘Wedstrijd Juventus-Ajax ga ik nooit meer vergeten’

‘Wedstrijd Juventus-Ajax ga ik nooit meer vergeten’. /ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

2 UUR

Groot feest in voetbalminnend Amsterdam en omstreken. Het is nu al een historisch seizoen: Ajax plaatste zich na 22 jaar eindelijk weer voor de halve finale van de Champions League. De Amsterdamse voetbalclub won met 2-1 van de Italiaanse club Juventus. Donny van de Beek en Matthijs de Ligt brachten het hoofd op hol van Ajax, de fans en de internationale media. „Er waren zelfs een paar Juventus fans die na afloop van de wedstrijd bleven staan voor een applaus”, zegt de 30-jarige Menno Weller die dinsdagavond bij de onvergetelijke wedstrijd in Turijn was.

Of je nou fan bent van PSV, Feyenoord of FC Utrecht, de overwinning van Ajax kunnen we nu heel voorzichtig toch al best een historisch moment noemen. PSV was de laatste Nederlandse ploeg die de halve finale van de Champions League haalde, in het seizoen 2004/2005. De Amsterdamse godenzonen lieten Real Madrid (die tot nu toe vijf keer de Champions League titel binnen sleepte) achter zich en versloegen Juventus. Op het moment dat deze krant naar de drukker ging was het nog niet bekend tegen wie Ajax het in de halve finale moet opnemen. Het is of het Engelse Manchester City of het Engelse Tottenham Hotspur.

‘Ajax-baby’s tackelen Juventus’


Ajax in halve finale Champoins League tegen de Spurs

Ajax in halve finale Champions League tegen de Spurs

Tottenham Hotspur's Fernando Llorente na de derde goal / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de halve finale van de Champions League zullen de Amsterdammers het opnemen tegen Tottenham Hotspur. De Londense club wist zich na een knotsgekke wedstrijd te plaatsen voor de halve finale.

De ploeg verloor weliswaar van Manchester City met 4-3, maar die uitslag was na de 1-0 in Londen voldoende voor een plek bij de laatste vier.

Turbulent


Likeability of5

Geen joelende fans bij aankomst Ajax in NL

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Geen joelende fans en hard gegil op Schiphol, waar woensdagmiddag de spelers van Ajax aan moeten komen. De club heeft laten weten dat de spelersbus de voetballers direct uit het vliegtuig op zal pikken, naast het toestel op de landingsbaan. Geen uitgelaten aankomst dus.

Onthaal


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of5

Zo wordt de overwinning van Ajax gevierd

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Groot feest in Amsterdam en op heel veel plekken elders in Nederland dinsdagavond, voor een groot deel van de aanwezigen dan. Ajax plaatste zich na 22 jaar eindelijk weer voor de halve finale van de Champions League. Het elftal uit Amsterdam won met 2-1 van de Italiaanse club Juventus.

En dat mag best worden gevierd. Ronaldo - later letterlijk en figuurlijk verslagen op het veld - kopte nog wel de 1-0 voor Juve binnen. Donny van de Beek en Matthijs de Ligt brachten Ajax en fans in extase.

Verslagenheid


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Van der Poel favoriet in AGR: ‘Rijdt ongelooflijk'

Van der Poel wint in Dwars door Vlaanderen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De Amstel Gold Race staat zondag op het programma. In de enige grote wielerklassieker die Nederland rijk is, is het al jaren zoeken naar succes van een coureur van eigen bodem.

Dylan Groenewegen is een van de beste sprinters ter wereld. Tom Dumoulin behoort tot de absolute wereldtop in het tijdrijden en in de grote rondes. Niki Terpstra rijdt als een van de allersnelste over kasseien. ‘We’ hebben in het wielrennen in bijna elke discipline minimaal een wereldtopper, maar uitgerekend in onze eigen klassieker de Amstel Gold Race doen we al jaren niet meer mee om de knikkers.

Geklopt door een Rus


Ajax pas goed op stoom als het eerste goal scoort

Cristiano Ronaldo in duel met Frenkie de Jong/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

15 APR 2019

Ajax kan dinsdagavond voor het eerst in de 21ste eeuw de halve finale van de Champions League bereiken. Het wordt wel een loodzware klus voor de koploper van de Eredivisie.

Op een goede honderd kilometer van Milaan, de plek waar Ajax zestien jaar geleden tegen AC Milan op het allerlaatste moment de halve finale van de Champions League aan zich voorbij zag gaan, speelt Ajax dinsdagavond voor het eerst sinds die vermaarde 23 april 2003 om een plek bij de beste vier clubs van Europa.

De Nederlandse stuntploeg gaat na het 1-1 gelijkspel in de Johan Cruijff Arena op bezoek bij misschien wel de topfavoriet voor de beker: Juventus. Het is op papier andermaal een schier onmogelijke opdracht. Alleen al sterspeler Cristiano Ronaldo kostte Juventus ruim twee keer zoveel (100 miljoen euro) als dat Ajax-directeur Marc Overmars voor de basisploeg heeft betaald.


Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland.

Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland

Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

14 APR 2019

Turner Epke Zonderland heeft voor de derde keer de Europese titel gepakt aan de rekstok. Twee dagen voor zijn 33e verjaardag, kwam de Fries in de finale in de Poolse stad Szczecin tot een zeldzaam hoge score van 15,266.

Zonderland was in 2011 (Berlijn) en 2014 (Sofia) ook de beste van Europa aan de rekstok. Bij het EK van 2018 in Glasgow moest de turner genoegen nemen met zilver.

Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland.

Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland. Foto: ANP.


Turnster Thorsdottir (20) pakt zilver op EK.

Turnster Thorsdottir (20) pakt zilver op EK

Turnster Thorsdottir (20) pakt zilver op EK. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

14 APR 2019

De Rotterdamse turnster Eythora Thorsdottir heeft bij het EK in de Poolse stad Szczecin zilver veroverd op het onderdeel vloer. De 20-jarige kwam in de finale tot een score van 13,666.

Alleen Mélanie de Jesus dos Santos scoorde hoger (13,833). De 19-jarige Française was vorig jaar bij het EK in Glasgow ook al de beste op vloer.

Het brons ging naar Angelina Melnikova uit Rusland, die even met beide hielen buiten de lijnen kwam en daardoor na aftrek op 13,466 eindigde.


Verstappen vierde in China, Hamilton wint

Hamilton wint. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

14 APR 2019

Na de duizendste race in de Formule 1 haalde Max Verstappen net niet het podium. De Nederlandse coureur van Red Bull Racing eindigde in de Grote Prijs van China als vierde.

De zege in de jubileumrace was voor Lewis Hamilton in zijn Mercedes. De Britse wereldkampioen was bij de start het beste weg. Hij passeerde voor het ingaan van de eerste bocht zijn Finse teamgenoot Valtteri Bottas, die van poleposition was vertrokken.

Jagen op Sebastian Vettel


Race WK superbike op TT Circuit afgelast door sneeuw

Race WK superbike op TT Circuit afgelast door sneeuw

De eerste race van het WK Superbike op het TT Circuit van Assen is afgelast vanwege sneeuw en hagel. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 APR 2019

De eerste race van het WK Superbike op het TT Circuit van Assen is afgelast vanwege sneeuw en hagel. De wedstrijdleiding stelde de wedstrijd al twee keer uit door de sneeuw.

De race, waarin Michael van der Mark vanaf de tweede plek zou vertrekken, werd rond 14.45 definitief afgelast. De wedstrijdleiding stelde de race al twee keer uit. Bij de derde keer werd de wedstrijd zaterdag definitief afgelast.

Zondag


Liverpoolfans zingen anti-rascisme lied voor Salah.
Likeability of5

Liverpoolfans zingen anti-racisme lied voor Salah

Liverpoolfans zingen anti-rascisme lied voor Salah. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

13 APR 2019

Dat de supporters van de Engelse voetbalclub Liverpool volledig achter hun team staan was al bekend, maar hun steun gaat nog een stap verder. Waar iedere wedstrijd You'll Never Walk Alone uit volle borst meegezongen wordt, worden ook individuele spelers weleens toegezongen.

Zo hebben de fans een speciaal lied voor verdediger Virgil van Dijk.


love
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar

Boze Verstappen P5 in kwalificatie, Bottas op pole.

Boze Verstappen P5 in kwalificatie, Bottas op pole

Boze Verstappen P5 in kwalificatie, Bottas op pole. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

13 APR 2019

Een boze Max Verstappen start zondag als vijfde tijdens de Grand Prix van China. Mercedes-coureur Valtteri Bottas was het snelst tijdens de kwalificatie en start dus vanaf poleposition.

Verstappen kon maar één rondje rijden tijdens de laatste kwalificatierun, omdat hij bij het inzetten van het tweede rondje gehinderd werd door andere coureurs op de baan.

Ongeschreven regel


Italianen verrast door De Jong: 'Hij had ons door'

Frenkie de Jong van Ajax in duel met Cristiano Ronaldo van Juventus. / ANP

Foto van 'Metro'

11 APR 2019

De Italiaanse media waren de dag na de wedstrijd van Juventus tegen Ajax vol lof over de Amsterdammers. De Italiaanse sportkrant La Gazzetta Dello Sport berichtte over een 'geweldige Europese voetbalavond. Intens, met hoog ritme en hoogwaardige techniek'. En concludeert: „De Nederlanders waren beter.”

Ajax maakt weer indruk

Volgens Juventus-coach Massimiliano Allegri kwam dit vooral door Frenkie de Jong. De coach van de Italianen had Federico Bernardeschi de taak meegegeven om De Jong zoveel mogelijk voor de voeten te lopen. „Die jongen had ons plan meteen door”, aldus Allegri. „Hij draaide zo makkelijk weg, zodat we hem anders moesten bespelen. Bij De Jong begint bijna iedere aanval van Ajax. We hebben hem niet kunnen afstoppen.”


Ajax speelt gelijk tegen Juventus

Cristiano Ronaldo van Juventus reageert na het scoren van 1-1 door David Neres van Ajax. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

10 APR 2019

Na een sterk optreden tegen Juventus heeft Ajax niet het gewenste resultaat gekregen. Het elftal van trainer Erik ten Hag bleef voor eigen publiek steken op een gelijkspel (1-1) en staat daardoor komende dinsdag in Turijn voor een loodzware opgave om de halve finale van de Champions League te bereiken.

Aanvallend voetbal

Met goed en waar het kon aanvallend voetbal, maakte Ajax het de met afstand beste ploeg van Italië erg lastig. Juventus, in de Serie A al twintig punten los van naaste belager Napoli, bleek echter defensief sterk genoeg om een goed resultaat mee naar huis te nemen.


Mijn hel mijn 1996: Ajax – Juventus

Mijn hel van 1996: Ajax – Juventus

De penaltymissers Sonny Silooy (l) en Edgar Davids druipen bedroefd af in Rome. / Paul Vreeker | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

10 APR 2019

Ik was erbij in 1996, bij Champions League-finale Ajax – Juventus in Rome. Het was de hel. In alles. Maar met de wedstrijden van woensdagvanavond en volgende week dinsdag is er hoop dat mijn ‘ondraaglijk leed’ voor eens en altijd verdwijnt.

Rotreis, verloren, helemaal kapot weer thuis. Dat is in het kort samengevat mijn bezoek aan de Champions League-finale van 22 mei 1996, Ajax – Juventus in het Olympisch Stadion in Rome. Woensdagavond en dinsdag strijden de mannen van nu weer tegen elkaar. Een toptalent als Matthijs de Ligt werd pas drie jaar later geboren, Frenkie de Jong was 1. Toch zullen ze het verhaal van 1996 kennen. Liepen er nou doping-Italianen of niet over dat Romeinse veld? We zullen het waarschijnlijk nooit weten. Maar ook zonder die wetenschap kan een nare smaak van een verloren finale worden weggespeeld. Al was het maar voor mij.

Verliefd op Litmanen


Nederlandse voetbalsters vernederen Chili met 7-0

Voetbalsters doen vertrouwen op tegen Chili. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

9 APR 2019

De oefeninterland tegen Chili hebben de Nederlandse voetbalsters met grote cijfers gewonnen. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman vernederde het Zuid-Amerikaanse land, dat komende zomer debuteert op het WK, bij de eerste interland ooit in Alkmaar met maar liefst 7-0. Daniëlle van Donk nam vier doelpunten voor haar rekening.

Selectie voor WK

De nummer 10 opende al na iets meer dan een minuut spelen de score. In de eerste helft was bijna iedere kans raak voor de 'Leeuwinnen', die uitliepen naar 6-0 via doelpunten van Lieke Martens, Vivianne Miedema, Shanice van de Sanden en nog twee keer Van de Donk. De middenveldster van Arsenal nam in de slotfase van de tweede helft ook de 7-0 voor haar rekening.


Juventus met Ronaldo tegen Ajax

Cristiano Ronaldo van Juventus tijdens een wandeling over het veld met de selectie in de Johan Cruijff ArenA in aanloop naar de eerste kwartfinalewedstrijd in de Champions League tegen Ajax. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

9 APR 2019

Woensdag zal Ajax in het eerste duel met Juventus in de kwartfinale van de Champions League ook te maken krijgen met Cristiano Ronaldo. Massimiliano Allegri, de trainer van de Italianen, is namelijk niet van plan zijn sterspeler rust te gunnen na een blessure. „Hij heeft maandag volledig getraind", zei Allegri. „Zoals het er nu uitziet, gaat hij gewoon beginnen."

Blessure aan hamstring

De Portugees raakte ruim twee weken geleden geblesseerd aan een hamstring tijdens het EK-kwalificatieduel met Servië. Ronaldo hervatte zondag de training en werkte maandag voor het eerst een hele oefensessie af. Allegri zou er voor kunnen kiezen om zijn grote vedette te sparen, met het oog op de return van volgende week en een mogelijk vervolg in de Champions League. De Italiaanse coach is dat niet van plan, zo vertelde hij op een persconferentie in de Johan Cruijff ArenA.


Likeability of5

Cristiano Ronaldo wenst Nouri sterkte in filmpje

Christiano Ronaldo. / EPA

Foto van 'Metro'

9 APR 2019

Niemand minder dan topvoetballer Cristiano Ronaldo heeft Abdelhak Nouri een videoboodschap gestuurd, waarin hij hem feliciteert met zijn verjaardag en hem sterkte wenst bij zijn herstel.

Het filmpje werd dinsdagmiddag online gezet op de Facebook-pagina van straatvoetballer Soufiane Touzani. „Hi Nouri, ik ben Cristiano. Ik hoop dat je snel herstelt. We houden contact”, zegt de Portugese voetballer.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Ajax zet PSV onder druk na winst op Willem II

Ajax zet PSV onder druk na winst op Willem II

Ajax-coach Erik ten Hag. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 APR 2019

Ajax heeft PSV weer onder druk gezet. Het elftal van trainer Erik ten Hag won de uitwedstrijd bij Willem II (4-1) en mag zich in ieder geval voor een klein dagje koploper noemen. De regerend kampioen uit Eindhoven kan de regie in de titelrace zondag weer in handen nemen als het op bezoek gaat bij Vitesse.

Het vierde doelpunt van Hakim Ziyech was alweer de honderdste competitietreffer van dit seizoen voor Ajax. PSV was in het seizoen 1987-1988 de laatste ploeg die al voor de dertigste speelronde die mooie mijlpaal bereikte.

Van de Beek weer trefzeker