Sport

PSV gaat op avontuur en Ajax op missie in de CL

Steven Bergwijn is net als veel andere spelers goed in vorm op dit moment. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

18 SEP 2018

Met het hartslagverhogende bezoek aan Barcelona begint PSV dinsdagavond aan de groepsfase van de Champions League. Ajax start woensdag thuis tegen AEK Athene. Wat zijn de kansen van de Nederlandse troeven op het miljoenentoneel?

PSV

Voorspel
De sfeer was fantastisch, het spel uitstekend en het resultaat optimaal. PSV plaatste zich vorige maand op indrukwekkende wijze voor de groepsfase van de Champions League door BATE Borisov thuis met 3-0 compleet van de mat te vegen. In Wit-Rusland was eerder al een prima resultaat geboekt: 2-3.

Tegenstanders
Na de overtuigende plaatsing stond PSV na de loting voor het hoofdtoernooi direct weer met beide voeten op de Brabantse grond. De namen die uit de balletjes rolden, deden de hoofden van de spelers tollen: FC Barcelona, Tottenham Hotspur en Internazionale. Prachtige namen, stadions, affiches, et cetera. Het wordt hoe dan ook een prachtig avontuur. Voor de spelers, de trainers en de fans. Maar de clubs vormen heel lastige hobbels om de knock-outfase te kunnen bereiken. Over de kampioen van Spanje kunnen we kort zijn: tegen Lionel Messi & co is PSV in principe kansloos. Maar hoe zit het met de twee andere teams? Kunnen de mannen van Mark van Bommel een vuist maken tegen Spurs en Inter?

De Engelsen begonnen het huidige seizoen met drie prima zeges in de Premier League op Newcastle United, Fulham en Manchester United. Maar tijdens de laatste twee speelronden ging het mis. Eerst was Watford te sterk en daarna trok Liverpool aan het langste eind. Tottenham is dus in ieder geval kwetsbaar; een fijne gedachte voor PSV. Met Michel Vorm, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Moussa Dembele en Christian Eriksen kent de basisformatie een groot aantal spelers die in de Eredivisie hebben gespeeld. En dan is er natuurlijk nog Harry Kane, de spits die het elke verdediging lastig kan maken. Vooraf bekeken maakt PSV vooral in eigen huis een kans tegen Spurs.

Wie op de ranglijst van de Serie A op zoek gaat naar Internazionale, moet flink naar beneneden scrollen. De naam van de Nerazzurri is pas op de 15e plek terug te vinden. In het nog verse seizoen wist de ploeg pas een keer te winnen en een keer gelijk te spelen. Sassuolo en Parma waren te sterk. Voor ons is Stefan de Vrij uiteraard de bekendste naam binnen de selectie van de formatie uit Milaan. Verder zijn de Belg Radja Nainggolan en WK-finalist Ivan Peresic de grote mannen. Maar Inter is allang niet meer de topploeg van weleer. Tuurlijk, de naam maakt nog altijd indruk maar PSV moet zowel uit als thuis toe kunnen slaan tegen de Italianen.

Aftrap
Is het een voor- of nadeel om tegen grootmacht Barça te starten in de groepsfase? Lastige vraag. Aan de ene kant zou je kunnen zeggen dat in het openingsduel sprake zou kunnen zijn van onderschatting. Dat ze in Catalonië denken dat ze PSV wel even oprollen, omdat Nederland op internationaal niveau niet veel meer voorstelt. Een gelijkspel zou een geweldige stunt zijn. Aan de andere kant is het geen lekker begin om er onverhoopt gelijk met 5-0 af te vliegen. Maar wie weet is PSV in staat redelijk partij te bieden en het doelpuntenverschil redelijk beperkt te houden. Dan kunnen de Eindhovenaren ondanks het resultaat best met opgeheven hoofd richting de volgende tegenstanders kijken.

Vorm
Dat PSV de twee wedstrijden tegen Fortuna Sittard en PEC Zwolle pas in de slotseconden in winst omzette, zijn we min of meer al vergeten. Het indrukwekkende spelbeeld in de voorronde van de Champions League en tegen Willem II en ADO Den Haag blijft langer hangen. Vanuit een goede organisatie zoekt PSV snel de weg naar voren en vindt daar op een vaak originele manier de ruimte om gevaar te stichten. Aan doelpunten geen gebrek. In de eerste vijf Eredivisiewedstrijden maakte de koploper maar liefst 21 doelpunten. Aan vorm en vertrouwen geen gebrek, maar de vraag is of die lijn kan worden doorgetrokken op het hoogste podium van het Europese clubvoetbal.

Trainer
Een mooie taak voor Mark van Bommel om zijn equipe klaar te stomen voor het grote werk. De trainer maakt tot nu toe een prima indruk in zijn nieuwe rol. Met hier een daar een ‘boks’ is hij one of the boys, maar dankzij zijn gezaghebbende uitstraling weten de spelers maar al te goed wie de baas is. En hoe mooi moet het voor ‘Bommel’ zijn om vanavond met de handen in zijn zakken langs het veld van Camp Nou te staan, op bezoek bij zijn oude club waarmee hij in 2005/2006 te Champions League won?

Gevolgen
Na de reis naar Spanje staat de topper tegen Ajax op het programma. Het wordt dus een loodzware week voor PSV en daar zullen er meer van volgen. Al kun je na een Champions Leaguewedstrijd misschien beter tegen een topclub spelen dan tegen een laagvlieger. Het contrast tussen Tottenham Hotspur-uit en De Graafschap-uit (in november) is op alle gebieden immens groot, en dat kan zijn weerslag hebben op de motivatie van de groep. Dan kun je na de thuiswedstrijd tegen FC Barcelona bijvoorbeeld beter tegen Feyenoord spelen, zoals in december gaat gebeuren. Het is dus niet alleen zaak om in de Champions League de nodige punten bij elkaar te sprokkelen, maar ook om er in de Eredivisie in de daaropvolgende wedstrijd zo weinig mogelijk te morsen.

Opbrengst
Ook de penningmeester van PSV sprong een gat in de lucht, toen plaatsing voor de groepsfase werd afgedwongen. Hij kon in één klap meer dan 35 miljoen euro bijschrijven. Dat bedrag bestaat uit de plaatsingspremie van 15,25 miljoen, 12,2 miljoen op basis van de Europese ranking van PSV, 5 miljoen aan kaartverkoop en een hap van rond de 4,5 miljoen euro uit de taart van tv-rechten.

Ajax

Voorspel
Veel Nederlandse voetbalkenners hadden er een hard hoofd in, maar Ajax flikte het wel. De Amsterdammers overleefden drie voorrondes door Sturm Graz, Standard Luik en Dinamo Kiev omver te kegelen. Een uitstekende prestatie die een vervolg moet krijgen in de groepsfase.

Tegenstanders
Met AEK Athene, Benfica en Bayern München heeft Ajax weinig te klagen. Het had erger gekund, bewijst de groep van PSV. Arjen Robben en zijn ploeggenoten hebben op papier uiteraard de beste kansen en daarachter moet Ajax met de Grieken en Portugezen uitvechten wie als twee doorgaat naar de volgende ronde.

AEK Athene doet het in de competitie in ieder geval uitstekend. Na drie wedstrijden staat de ploeg met de volle mep bovenaan met een uitstekend doelsaldo van 9-1. In de voorronden van de Champions League waren ze te sterk voor Vidi FC en Celtic.

Benfica was in de voorronden van de Champions League te sterk voor PAOK Saloniki en Fenerbahçe. Ook in de Portugese competitie is de formatie behoorlijk op dreef en is met 10 punten uit 4 wedstrijden gedeeld koploper.

Bayern is lekker op dreef in de Bundesliga. In de eerste 3 wedstrijden van het seizoen produceerde de club uit München telkens 3 doelpunten.

Aftrap
Waar PSV zonder druk naar Barcelona is afgereisd, daar moet Ajax woensdagavond gelijk toeslaan. Om kans te maken op overwintering in de Champions League móet AEK Athene worden geklopt. Bij elk ander resultaat wordt het een stuk moeilijker om te overleven. En dat is – naast kampioen worden – dé missie van dit seizoen.

Hakim Ziyech is een van de grote smaakmakers bij Ajax. Foto: ANP

Vorm
Net als PSV is Ajax ‘on fire’. Mede dankzij Dusan Tadic en een in topvorm verkerende Hakim Ziyech tovert de ploeg van Erik ten Hag de ene na de andere fraaie aanval uit de mouw. Als je dan ook nog eens een scorende spits als Klaas-Jan Huntelaar hebt, laat je de knieën van tegenstanders al snel knikken. Het mooiste is misschien nog wel dat het plezier er bij de spelers vanaf druipt. Dat maakt het nog leuker om naar te kijken. Niemand in Amsterdam denkt meer aan de 1-1 tegen Heracles Almelo, waarmee het seizoen voor Ajax in eigen huis zeer teleurstellend begon. Ook de eerste uitwedstrijd was niet om over naar huis te schrijven, al werden de drie punten wel meegenomen vanuit Venlo. Sindsdien lijkt Ajax echter niet meer te houden: 5-0 tegen Emmen, 4-0 tegen Vitessen en 3-0 tegen FC Groningen. Een prima reeks om met voldoende bravoure aan te treden tegen AEK Athene.

Trainer
„Ik vind dat accent van Erik ten Hag eigenlijk best geinig”, zei een Ajax-fan, nadat zijn ploeg zich had gekwalificeerd voor de groepsfase van de Champions League. Tja, als je wint heb je vrienden. Want vorig seizoen werd de trainer nog belachelijk gemaakt vanwege zijn soms bijna onverstaanbare gebrabbel. Een makkelijke stok om mee te slaan als de resultaten tegenvallen. Maar zien Ajax-fans weer het Ajax dat ze zo graag zien voetballen. Aanvallend, frivool, aantrekkelijk en doelpuntrijk. Dat is natuurlijk al heel wat, maar nu moet Ten Hag het voor elkaar zien te krijgen ook buiten de landsgrenzen het voetbalpubliek te vermaken.

Gevolgen
Na de Europese ontmoetingen zijn PSV, AZ, Feyenoord, ADO Den Haag, Excelsior en De Graafschap de tegenstanders in de Eredivisie. Drie toppers en drie ‘makkies’, dus. Al zullen Ajacieden een wedstrijd tegen De Graafschap waarschijnlijk nooit meer onderschatten. Fitheid wordt hoe dan ook een belangrijk aspect in de titelstrijd. Welke spelers kunnen twee of zelfs drie wedstrijden per week aan en bij wie komt de klad erin?

Opbrengst
Dankzij het bereiken van de Europa League-finale in 2017 heeft Ajax met de plaatsing voor de groepsfase al meer miljoenen binnen geharkt dan PSV. Dat komt door de beloning op basis van de UEFA-ranking, waarbij wordt gekeken naar de Europese prestaties van de afgelopen tien jaar. Daarvoor vangt Ajax minimaal 18,7 miljoen euro. Het totaalbedrag ligt rond de 40 miljoen euro, maar dat kan nog verder oplopen. Voor een zege in de groepsfase ontvangt een club nog eens 2,7 miljoen euro en voor een remise 0,9 miljoen euro.


Views

1k+

Had Messi zijn gebroken arm kunnen voorkomen?

Lionel Messi grijpt naar zijn arm nadat hij tegen Sevilla ten val is gekomen. Foto: AFP

Foto van 'Johan van Boven'

VANDAAG, 09:04

„Ai, dat is nasty”, zegt Ruben Houkes als hij de valpartij van Lionel Messi ziet. De Argentijnse dribbelkeizer van FC Barcelona kwam zaterdagvond in de wedstrijd tegen Sevilla ten val en liep daarbij een breuk in zijn rechterarm op. De verwachting is dat hij zo’n drie weken uit de roulatie is en dus kan hij komende zondag niet meedoen in de kraker tegen Real Madrid.

Was het domme pech of had Messi die blessure kunnen voorkomen? Oud-judoka Houkes gaf enkele jaren geleden judoles aan voetballertjes en zegt dat de kans op een blessure in ieder geval verkleind had kunnen worden. „Bij een val is ‘tegenhouden’ bij veel mensen vaak de eerste reflex. Maar daardoor komt er heel veel kracht op – in dit geval – de onderarm. Bij mensen die judovaardigheden onder de knie hebben, zie je die reflex meestal niet meer. Zij weten dat ze zo’n val moeten breken door dóór te rollen op de schouders en vervolgens op de rug. Daardoor wordt de kracht door een veel groter oppervlakte opgevangen en is de kans op een blessure kleiner.”

Voetbalpupillen


Views

400+

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?

Dit zijn de jonge leiders van de toekomst

Deze jongeren vind je op dinsdag 16 oktober ook in de papieren Metro.

In samenwerking met Shell en One Young World

16 OKT 2018

Wat kunnen we allemaal doen om ervoor te zorgen dat we in, pak ‘m beet, het jaar 2070 nog op een prachtige wereldbol kunnen leven? Wat voor oplossingen kunnen we bedenken voor thema’s als duurzaamheid, klimaatverandering, schaarse grondstoffen en sociale ongelijkheid? Daarover brainstormden 1800 jongeren vanuit de hele wereld vanaf woensdag 17 oktober tot en met zaterdag 21 oktober tijdens de One Young World-top in Den Haag. Shell ondersteunde een delegatie van 20 jongeren voor One Young World met een Scholarship Programme. Deze jongeren, onze leiders van de toekomst, spreken in deze bijlage over de prachtige wereldbol die zij over een halve eeuw voor zich zien.

Jongeren die verschil willen maken

Een betere wereld willen we allemaal. Maar sommige jongeren zetten zich daar écht voor in. Dankzij hun bijzondere ambities zijn ze geselecteerd om via genoemd Shell Scholarship Programma de One Young World top in Den Haag bij te wonen. Daar kunnen ze hun krachten bundelen om hun plannen nog veelbelovender te maken. Hier vind je negen portretten van young leaders met passie.


Views

2k+

Volleybalsters sluiten WK zonder medaille af

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

20 OKT 2018

De Nederlandse volleybalsters gaan zonder medaille naar huis. Op dramatische wijze kwam er zaterdag een einde aan het WK in Japan voor de dames. Oranje verloor in Yokohama de strijd om het brons van China, ze gingen met een 0-3 (22-25 19-25 14-25) flink onderuit.

De ploeg van Jamie Morrison verspeelde vrijdag tegen Servië (1-3) hun kans op een plaats in de finale. De teleurstelling daarvan leek niet op tijd verwerkt. Echter waren de dames in die clash allesbehalve kansloos en speelden ze volgens bondscoach Morrison zelfs ’de beste wedstrijd van dit WK’. Toch kwamen de volleybalsters net tekort.

Teleurstelling


Views

1k+

video icon
00:00

In samenwerking met het Europees Parlement

17 OKT 2018

Nils gaat voor dieren de wereld over

Nils Gärtner Greskewitz (31) uit Hamburg is een echte dierenliefhebber. Hij zet zich al jaren in voor de bescherming van onze fauna. Zo doet hij mee aan strand clean-ups, is hij veganist en werkt hij als vrijwilliger bij het Friese zeehondencentrum Pieterburen. Het helpen van zieke en gewonde zeehonden, om ze zo weer vrij te kunnen laten in de natuur, geeft hem voldoening. Tijdens zijn werk loopt hij echter tegen een muur van wetgeving aan. Nils vindt het belangrijk dat Europa het beleid omtrent dierenrechten verandert. Daarom gaat hij stemmen tijdens de Europese verkiezingen op 23 mei 2019.

Wie anders?

Jij gaat stemmen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Waarom precies?

Er zijn op dit moment nog veel problemen in Europa op het gebied van dierenrechten. Als ik niet ga stemmen wie doet het dan? Iedereen heeft een stem en die moet je gebruiken.

Heb je deze passie om je in te zetten voor dierenrechten altijd al gehad?

Mijn passie voor dierenrechten heb ik niet altijd gehad. In 2012 heb ik mijn leven omgegooid. Ik keek een documentaire over de jacht op dolfijnen in Japan, dat heeft mijn wereldbeeld veranderd. Na het kijken van die documentaire heb ik me aangemeld voor de campagne om de jacht op dolfijnen te monitoren. Ook heb ik op vijf verschillende plekken op de wereld gewerkt met dieren. Daarnaast ben ik veganist geworden.

Zeehondjes

Wat doe je zelf om te strijden voor dierenrechten?

Ik werk als vrijwilliger bij het zeehondencentrum, waar ik help bij de rehabilitatie van zieke en gewonde zeehonden. Momenteel hebben zeehonden in Europa te maken met veel problemen. Elk land in de EU heeft andere wetten om zeehonden te beschermen. In Nederland is de zeehondenpopulatie stabiel, daarom moeten we nadenken over welke zeehonden we kunnen opvangen om te rehabiliteren en welke niet. Maar in Duitsland schiet een jager een zeehond dood omdat hij niet in rehabilitatie gelooft en in Denemarken is er helemaal geen opvang voor zieke zeehonden. Ik vind dat er een gezamenlijk plan voor alle landen in de Europese Unie moet komen waarin staat hoe deze landen in de toekomst om moeten gaan met zeehonden.

Merk je dat mensen in je omgeving meer gaan nadenken over dierenrechten door jou?

Ja, heel erg. Vrienden en andere mensen in mijn omgeving vragen me steeds vaker wat ze zelf kunnen doen om te helpen met bijvoorbeeld het milieu of de zeehonden. Iedereen kan iets doen, hoe klein ook. Al ga je een keer een middagje op het strand afval opruimen. Als we iets willen veranderen in de Europese Unie omtrent dierenrechten, dan moeten we dat samen doen.

Eerst Europa dan de wereld

Denk je dat de Europese Unie de organisatie is die echt een verschil kan maken op het gebied van dierenrechten?

De Europese Unie is de aangewezen instelling om verandering te bewerkstelligen. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Eerst moet Europa veranderen, daarna kunnen we de rest van de wereld helpen.

Heb je die betrokkenheid altijd al belangrijk gevonden?

Ja, natuurlijk. In Duitsland stem ik ook altijd. Als je het ergens niet mee eens bent, moet je op zoek gaan naar iemand in de politiek die het met jou eens is. Je kunt dan op die persoon stemmen. Alleen als je dat doet, kan er iets veranderen. Door te stemmen kun je laten zien dat een specifiek onderwerp belangrijk voor je is. Daarnaast is activisme een manier om voor verandering te zorgen. De regering moet daar wel iets mee doen door nieuwe regels en wetten in te stellen. Als je wilt dat er echt iets verandert dan moet je daar zelf wat aan doen.

Meedoen? Schrijf je in

Ev Liu (zij verscheen eerder op Metronieuws) en Nils Gärtner Greskewitz willen het verschil maken in Europa, maar dit kunnen ze niet alleen. Iedereen die wil meedoen of mee wil praten met een eigen onderwerp, kan zich aanmelden op ikstemdezekeer.eu.

Via deze site kan iedereen anderen in hun omgeving – vrienden en familie – aanmoedigen om te gaan stemmen. Na aanmelding op de site word je op de hoogte gehouden van wat er rond de verkiezingen gebeurt en krijg je updates en info over evenementen bij jou in de buurt. Je kunt je inschrijving ook delen met vrienden via social media. Als anderen zich via jouw link inschrijven, dan wordt die inschrijving aan jou gekoppeld. Zo kun je zien hoeveel mensen jij hebt gemotiveerd om te gaan stemmen.

Het Europees Parlement vind je op Twitter, Instagram en Snapchat onder EPinNL.


Views

1k+

Volleybalvrouwen 'ontploffen' weer op social media

Feest bij de Nederlandse volleybalsters na de zege op de VS. Foto: AFP

Foto van 'Johan van Boven'

15 OKT 2018

De volleybalvrouwen staan sinds 2015 jaarlijks in de schijnwerpers gedurende de grote toernooien. Eerst tijdens twee EK’s en de Olympische Spelen en nu laten ze zich gelden op het WK in Japan. Maandag plaatsen ze zich voor de halve finale dankzij een sensationele comeback tegen de Verenigde Staten.

Na de zege gingen de foto’s en video’s van de juichende volleybalsters als een lopend vuurtje over internet. Het regende omhooggestoken duimpjes, retweets en hartjes. Daar had niemand op gerekend na de eerste twee sets, die naar Amerika gingen. Maar de ploeg van Jamie Morrison toonde veerkracht 2.0 en trok de wedstrijd alsnog naar zich toe.

Juk


Views

1k+

Tips voor de herfstvakantie: roggen en haaien voeren

Zin in een beetje spanning? Dan kun je zelf haaien of roggen voeren in het aquarium van Fort Kijkduin. Foto ter illustratie: Colourbox

Partnercontent

15 OKT 2018

Toeristen weten de Kop van Noord-Holland de laatste jaren steeds beter te vinden. In deze serie: wat vinden zij daar eigenlijk? In deel vier geeft Metro je tips voor de leukste uitjes in de herfstvakantie in de Kop van Noord-Holland. Meer info? Dagjeuitindekop.nl.

Met de temperaturen van deze week lijkt het eerder op zomer, toch is de herfstvakantie echt begonnen. In regio zuid is de vakantie van 13 t/m 21 oktober en in noord en midden van 20 t/m 28 oktober. Wat ga jij doen tijdens deze zonnige herfstdagen?

Halloween in Hippolytushoef


Views

2k+

Camera videoDoornbos zorgt voor lach tijdens strijd tegen kanker

Robert Doornbos met de finishvlag tijdens zijn eigen Grand Prix in Ahoy. Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'Johan van Boven'

15 OKT 2018

In de rubriek 'In het spoor van...' gaan we op pad met iemand uit de sportwereld. Vandaag doen we dat met voormalig Formule 1-coureur Robert Doornbos, die met zijn eigen GP geld ophaalt voor kankerpatiëntjes. Zijn dochtertje Jada van 2,5 jaar vecht tegen nierkanker.

06:30 uur

Robert Doornbos is na een goede nacht net wakker als hij zijn zoontje de fles geeft. Josh is twaalf weken oud en word door zijn vader een modelbaby genoemd. Hij slaapt, lacht en eet veel. „Twee onderkinnen”, lacht Doornbos. Zijn andere kindje ligt nog te slapen. Jada is 2,5 jaar en heeft een goede nacht achter de rug. „Daar zijn we altijd heel blij mee, want slaap is een heel goed medicijn.” Want ze is ziek, ernstig ziek. „Ik was begin dit jaar samen met Robin van Persie voor het goede doel in het Sophia Kinderziekenhuis en we zeiden tegen elkaar dat het zo mooi is om zulke dingen te kunnen doen. Prachtig om ernstig zieke kindjes een leuke middag te geven. Al is het maar dat ze even een glimlach op hun gezicht krijgen. En dat hun ouders daarvan genieten. Robin en ik zeiden die dag ook tegen elkaar dat we hoopten nooit in een dergelijke situatie terecht te komen. Op zo’n moment is het een ver-van-mijn-bed-show. Maar een paar maanden later was ik zelf ouder van een doodziek kindje. Vlak voor het begin van het Formule 1-seizoen gingen we met z’n drieën in maart op vakantie naar Dubai. Even twee weken helemaal niets doen en op het strand liggen, heerlijk. Al was Jada wel een beetje hangerig en moe. Toen we weer thuis waren, vroegen familieleden of het wel goed met haar ging, omdat ze als enige van ons niet echt was verkleurd door de zon. We zijn naar de huisarts gegaan om te vragen wat het zou kunnen zijn. Er heerste toen een griepje, dus zetpilletje hier, zetpilletje daar. Maar onze intuïtie zei dat er iets niet klopte. Om te voorkomen dat we nog vaker van het kastje naar de muur zouden worden gestuurd, schakelde ik mijn netwerk in en via via kwamen we bij een heel goede kinderoncoloog in Amsterdam terecht. We wilden gewoon even laten checken wat er mis was bij Jada. De oncoloog maakte een echo van haar buik en concludeerde gelijk dat het foute boel was. Ze had een grote tumor in haar buik. Onze wereld stortte in. Als je te horen krijgt dat je kindje kanker heeft… Die klap komt zo ongelooflijk hard aan. We zijn met de ambulance naar het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, hét ziekenhuis voor kinderoncologie, vervoerd. Daar werd de diagnose gesteld dat ze een Wilms-tumor heeft. Die ontstaat in je nier en als je er op tijd bij bent, kunnen ze de nier en daarmee ook de tumor verwijderen. Maar in het geval van Jada was het al uitgezaaid naar haar lever en long. Dat maakt het gevecht dubbel zo zwaar. We kwamen in een behandelplan terecht: eerst de tumor verkleinen, dan de tumor verwijderen, vervolgens de uitzaaiingen tegengaan met bestralingen. Dat laatste is heel zwaar voor haar. Daar moet ze elke dag voor onder narcose. Dat heeft ook zo zijn gevolgen voor haar kleine lijfje en daar moet je de chemo’s nog eens bij optellen. Ze krijgt een veel hogere dosis dan volwassenen, omdat bij kids de celdeling veel sneller gaat. De kwade cellen vermenigvuldigen zich razendsnel. Daarom moet het agressief worden aangepakt, maar daarmee pakken ze ook de goede cellen aan. Het nadeel daarvan is dat ze veel nare bijverschijnselen heeft. Niet alleen haaruitval, maar ook spiertjes die het niet meer doen. Jada kan geen kind zijn. Maar het is bijzonder om te zien wat voor veerkracht zo’n klein meisje heeft. Ze is echt een vechtertje, een bijtertje.”


Views

3k+

Pablo Rosario is nog steeds jochie uit documentaire

Pablo Rosario staat voorafgaand aan zijn eerste training met Oranje de pers te woord. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

10 OKT 2018

De jonge aanvoerder van DWS C1 zit in de auto met zijn vader. Het is een typisch gesprek tussen vader en zoon, hoewel Pablo Paulino Rosario op de achterbank vooral luistert. Achter het stuur ratelt papa maar door. „Ik kan jou niets meer leren, jij weet alles al. Ik kan je alleen bepaalde dingen over het leven vertellen. Over het risico van talent dat er niet uitkomt. Over doorbreken of niet doorbreken. Dat kan ik je leren: wat zijn de risico’s? Bijvoorbeeld: vrouwen. Vrouwen, verkeerde vrienden. Begrijp je?”

Vader Rosario brengt zijn zoon bij dat hij zich niet moet verliezen in de talloze meisjes die achter hem aankomen als hij het goed doet op het voetbalveld. „Ik heb mijn talent verspild omdat ik met 16,17 jaar aan de vrouwen ben begonnen. Anders was ik misschien advocaat of dokter geworden, dat verwachtte mijn moeder. Ik heb er geen spijt van, want ik heb prachtige kinderen gekregen. Anders zat jij hier nu niet in de auto. Maar vrouwen kunnen je hoofd op hol brengen. Helemaal op hol. Als je prof bent, trouw je een vrouw. Zonder hoofdpijn. Tot die tijd moet je ze negeren.”

Veel reacties


Views

1k+

'Het merk Cristiano Ronaldo zal niet snel omvallen'

Cristiano Ronaldo kwam ondanks alles afgelopen weekend gewoon tot scoren voor Juventus. Foto: AFP

Foto van 'Johan van Boven'

7 OKT 2018

Wat betekent het voor Cristiano Ronaldo dat voormalig model Kathryn Mayorga beweert dat ze is verkracht door de Portugese superster?

Als voetballer

Het ging ineens snel toen Der Spiegel naar buiten bracht dat Cristiano Ronaldo wordt aangeklaagd vanwege verkrachting. Overal doken verhalen op over de bewuste avond in Las Vegas, toen de aanvaller een avond doorbracht met het Amerikaanse model Kathryn Mayorga. Ze beweert dat Ronaldo haar in 2009 heeft verkracht. Het Duitse blad zou ook een verklaring in handen hebben waarin is opgenomen dat ze drie ton aan zwijggeld kreeg om haar mond over de zaak te houden.


Views

1k+

UFC-wedstrijd loopt schandalig af met vechtpartij

Nurmagomedov tegen McGregor in de ring. / Getty Images

Foto van 'Daisy Heyer'

7 OKT 2018

Titelverdediger Chabib Nurmagomedov heeft de Ierse kooivechter Conor McGregor verslagen tijdens het titelgevecht in het lichtgewicht mixed martial arts (MMA). De Ier gaf in de vierde ronde op. De Rus blijft daardoor wereldkampioen in de spot van de vechtbond UFC (Ultimate Fighting Championship). Maar over hoe de wedstrijd ten einde kwam, zijn maar weinig mensen positief te spreken.

De 30-jarige McGregor klopte in de vierde ronde af. Hij zat op dat moment gevangen in een nekklem van de Russische worstelaar. Direct nadat de Ier opgaf ontstond er enorme oproer.

Nurmagomedov (30) klom de kooi uit en ging het gevecht aan met een andere vechter, die in het publiek zat. Het zou gaan om Dillon Danis. Daarna begonnen meerdere mensen te vechten en kreeg ook McGregor klappen van een persoon die in de kooi geklommen was. Het grote gevecht kon pas gestopt worden toen beveiligers en officials iedereen uit elkaar wist te houden.


Views

3k+

Officiële Ajax-account geband van Twitter

Foto van 'Jelmer Visser'

7 OKT 2018

Een vrij opmerkelijk aanzicht op Twitter. Een paar uur lang was het officiële account van de voetbalclub niet langer zichtbaar op het sociale medium.

@AFCAjax, is zaterdagavond opgeschort omdat zij de 'Twitter-regels hebben overtreden'. Hierdoor was het hele profiel verdwenen en zijn de door hen geplaatste tweets niet meer zichtbaar. Na een paar uur uit de lucht te zijn geweest werd de blokkade weer opgeheven.


Views

3k+

Likeability of 5

Tuchtcommissie spreekt Van Persie vrij

Robin van Persie tijdens een bijeenkomst bij de KVNB om zijn rode kaart aan te vechten bij de tuchtcommissie. De voetballer van Feyenoord kreeg de kaart in de wedstrijd tegen Vitesse. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

5 OKT 2018

Robin van Persie werd zondag in de gewonnen competitiewedstrijd tegen Vitesse (2-1) vlak voor tijd met rood van het veld gestuurd. De aanklager eiste drie duels schorsing, waarvan één voorwaardelijk, maar de voetballer ging daar niet mee akkoord. De tuchtcommissie van de KNVB gaf de aanvoerder van Feyenoord gelijk en heeft van Persie vrijgesproken.

Geen rood

De 35-jarige Rotterdammer vond samen met Joris van Benthem, de vaak zo succesvolle huisjurist van Feyenoord, gehoor bij de tuchtcommissie. Van Persie hoeft nu geen wedstrijden te missen. Hij kan zondag in Tilburg 'gewoon' meedoen tegen Willem II. De spits hoeft na de interlandperiode ook het duel op 21 oktober met PEC Zwolle niet te missen. Een week daarna staat in Amsterdam de Klassieker tegen Ajax op het programma.


like
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

2k+

Mentale klap na lange euforie bij Oranje Leeuwinnen

Shanice van de Sanden schreef de zeperd tegen Noorwegen in het vliegtuig naar Frankrijk van zich af. Foto: KNVB/Media

Foto van 'Johan van Boven'

5 OKT 2018

Ze wilde eigenlijk niet terug naar Frankrijk. Na de verloren WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen zag Shanice van de Sanden er als een berg tegenop om zich weer bij haar club te melden. Bij Olympique Lyon staan de beste speelster ter wereld onder contract en bijna al haar ploeggenoten hadden zich wél al geplaatst voor het eindtoernooi van komende zomer in Frankrijk. Door de Nederlaag in Oslo moeten de Leeuwinnen via de play-offs een WK-ticket zien af te dwingen.

In het vliegtuig van Noorwegen naar Frankrijk zette ze haar koptelefoon op en opende ze de notitie-app op haar telefoon. Even wat dingen van haar afschrijven. „Dat doe ik vaker. Het is mijn manier om in de spiegel te kijken. Ik schreef op wat beter moest bij mezelf. Wat heb ik laten liggen? Als ik een keer niet lekker in mijn vel zit, moet ik me daar niet door af laten lijden. Dan moet ik er nog steeds voor mijn team zijn door meiden op sleeptouw te nemen. Onbewust ben ik dan meer met mezelf bezig en help ik andere minder dan ik normaal doe.”

Emotioneel


Views

2k+

Cristiano Ronaldo niet in Portugese selectie

Cristiano Ronaldo niet in Portugese selectie

Hij wordt verdacht van verkrachting. Foto / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

4 OKT 2018

Cristiano Ronaldo zit niet in de selectie voor de interlands met Polen (11 oktober) en Schotland (14 oktober). Op de website van de Portugese bond wordt geen toelichting gegeven. Die keuze is vermoedelijk gemaakt omdat Ronaldo verdacht wordt van de verkrachting van Kathryn Mayorga.

De Portugese bond wil de 33-jarige sporter mogelijk in de luwte houden. De politie in Las Vegas maakte maandag bekend dat het onderzoek naar de mogelijke verkrachting in 2009, waarbij Ronaldo betrokken zou zijn geweest, is heropend.

Wederzijde instemming


Views

900+

Camera videoHoogendijk kotsend én lachend richting marathon NYC

Anouk Hoogendijk tijdens een van haar trainingen voor de marathon van New York. Foto: Metro

Foto van 'Johan van Boven'

1 OKT 2018

In de rubriek 'In het spoor van...' gaan we op pad met iemand uit de sportwereld. Vandaag is dat Anouk Hoogendijk, die zich voorbereidt op de marathon van New York. „Hardlopen is vreselijk, om te janken.”

08:30 uur

Havermout met water en een beetje banaan. Niet het lekkerste gerecht dat je je kunt voorstellen, maar voor Anouk Hoogendijk is die combinatie het ideale hardloopontbijt. Over vijf weken staat de marathon van New York op het programma, haar eerste 42 kilometer en 195 meter ooit. Sterker nog, voordat ze aan de voorbereiding begon, liep ze nooit hard. De voormalig voetbalster van onder meer FC Utrecht, Ajax, Arsenal en het Nederlands elftal heeft er een hekel aan. „Het is compleet anders dan lopen tijdens een voetbalwedstrijd. Toen liep ik iets meer dan 10 kilometer per wedstrijd. Het ene moment sprintend, het moment wandelend. Nu vraag ik me echt af wat ik in vredesnaam aan het doen ben als ik in mijn eentje twee uur achter elkaar aan het rennen ben. Voor vandaag staat er 25 kilometer op het programma. Nou, daar heb ik gisteren al de hele dag tegenop gezien. Ik vind het gewoon écht niet leuk. Ik wil iets met een bal doen of iets met andere mensen. Maar niet in mijn uppie saai hardlopen.”


Views

2k+

Duitsland organiseert EK voetbal van 2024

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

27 SEP 2018

De UEFA heeft in Nyon besloten dat het Europees kampioenschap voetbal in 2024 in Duitsland wordt gehouden. Onze oosterburen kregen bij de verkiezing de voorkeur boven Turkije. Het wordt het eerste grote voetbaltoernooi in Duitsland sinds de wereldtitelstrijd van 2006.

De speelsteden zijn al min of meer bekend: Berlijn, München, Düsseldorf, Stuttgart, Keulen, Hamburg, Leipzig, Dortmund, Gelsenkirchen en Frankfurt. Berlijn, de hoofdstad, krijgt vermoedelijk de finale toegewezen. Het EK werd één keer eerder in Duitsland gehouden. In 1988 won Nederland. Turkije had zich voor de vierde keer, steeds zonder succes, kandidaat gesteld voor het evenement.


Views

1k+

PSV-Ajax door de ogen van John van den Heuvel

John van den Heuvel viert feest na de 3-0 van PSV tegen Ajax. Foto: hank4photos

Foto van 'Johan van Boven'

23 SEP 2018

In de rubriek 'In het spoor van...' gaan we op pad met iemand uit de sportwereld. Vandaag duiken we in het spoor van misdaadverslaggever John van den Heuvel, die een groot PSV-fan is. Samen bezoeken we de topper tegen Ajax.

Ergens in de middag
Op een niet nader te noemen tijdstip en op een onbekende locatie wacht misdaadverslaggever John van den Heuvel in zijn zwaarbeveiligde huis op Peter R. de Vries. De PSV-fan heeft de Ajax-supporter uitgenodigd om samen de topper in Eindhoven te bezoeken. „We rijden samen richting het stadion, dan zal het nog best gezellig zijn”, zegt Van den Heuvel. „Maar voor Peter wordt het een heel ongezellige terugrit. Ik kan me niet voorstellen dat Ajax gaat winnen. Daar heb ik hem al voor gewaarschuwd. Peter zei toen dat hij me na de wedstrijd wel zou spreken…”

14:32 uur
Met hun beveiligde vervoer arriveren Van den Heuvel en De Vries bij het stadion van PSV. De misdaadverslaggever van De Telegraaf kan niet meer over straat zonder beveiligers. Motorclub No Surrender heeft een flink bedrag op zijn hoofd gezet, dus moet ook tijdens een bezoek aan een voetbalwedstrijdje alles op alles worden gezet om de dag veilig door te komen. Van den Heuvel wil er logischerwijs weinig over kwijt. Zelfs het kleinste detail over zijn beveiliging kan gevaar voor hem opleveren. „Maar neem van mij aan dat de beveiligers er alles aan doen om mij een wedstrijd te kunnen laten bezoeken. En PSV werkt ook altijd mee, ik heb nauw contact met het hoofd-beveiliging. Ik voel me altijd welkom en veilig in het Philips Stadion.”


Views

2k+

Nieuwe finaleplaats: Bertens wordt alleen maar beter

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

22 SEP 2018

Kiki Bertens kan zondag haar derde WTA-titel van het seizoen binnenhalen. In de halve eindstrijd in Seoul rekende ze in 6-4 en 6-2 met Maria Sakkari af. Het bevestigt nog maar eens dat ze aan een topseizoen bezig is.

Die extra uitschieter naar boven in een Grand Slam (zoals in 2016, toen ze de halve finale van Roland Garros bereikte) zat er dit keer niet in, maar buitengewoon constant is ze wel.


Views

2k+

Ajax wint overtuigend van AEK Athene

Ajax wint in de Johan Cruijff ArenA de Champions Leaguewedstrijd tegen AEK Athene. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

19 SEP 2018

Ajax heeft thuis op overtuigende wijze concurrent AEK Athene verslagen in de groepsfase van de Champions League. Het elftal van trainer Erik ten Hag nam na de rust afstand van AEK Athene (3-0). Grote man aan Amsterdamse zijde was Nicolás Tagliafico met twee doelpunten.

Het was niet alleen maar feest in een soms kolkende Johan Cruijff ArenA. Klaas-Jan Huntelaar moest zich na rust geblesseerd laten vervangen en het is hoogst onzeker of hij zondag tegen PSV in actie kan komen. Hetzelfde geldt voor Matthijs de Ligt. De aanvoerder ontbrak tegen AEK Athene wegens een knieblessure. Coach Ten Hag besloot zijn aanvoerder niet door een verdediger te vervangen maar dirigeerde Frenkie de Jong naar de achterste linie. Op het middenveld kwam er een plaats vrij voor Carel Eiting, die daar de voorkeur kreeg boven Donny van de Beek.

Voorspelbaar


Views

2k+