Sport

PSV gaat op avontuur en Ajax op missie in de CL

Steven Bergwijn is net als veel andere spelers goed in vorm op dit moment. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

18 SEP 2018

Met het hartslagverhogende bezoek aan Barcelona begint PSV dinsdagavond aan de groepsfase van de Champions League. Ajax start woensdag thuis tegen AEK Athene. Wat zijn de kansen van de Nederlandse troeven op het miljoenentoneel?

PSV

Voorspel
De sfeer was fantastisch, het spel uitstekend en het resultaat optimaal. PSV plaatste zich vorige maand op indrukwekkende wijze voor de groepsfase van de Champions League door BATE Borisov thuis met 3-0 compleet van de mat te vegen. In Wit-Rusland was eerder al een prima resultaat geboekt: 2-3.

Tegenstanders
Na de overtuigende plaatsing stond PSV na de loting voor het hoofdtoernooi direct weer met beide voeten op de Brabantse grond. De namen die uit de balletjes rolden, deden de hoofden van de spelers tollen: FC Barcelona, Tottenham Hotspur en Internazionale. Prachtige namen, stadions, affiches, et cetera. Het wordt hoe dan ook een prachtig avontuur. Voor de spelers, de trainers en de fans. Maar de clubs vormen heel lastige hobbels om de knock-outfase te kunnen bereiken. Over de kampioen van Spanje kunnen we kort zijn: tegen Lionel Messi & co is PSV in principe kansloos. Maar hoe zit het met de twee andere teams? Kunnen de mannen van Mark van Bommel een vuist maken tegen Spurs en Inter?

De Engelsen begonnen het huidige seizoen met drie prima zeges in de Premier League op Newcastle United, Fulham en Manchester United. Maar tijdens de laatste twee speelronden ging het mis. Eerst was Watford te sterk en daarna trok Liverpool aan het langste eind. Tottenham is dus in ieder geval kwetsbaar; een fijne gedachte voor PSV. Met Michel Vorm, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Moussa Dembele en Christian Eriksen kent de basisformatie een groot aantal spelers die in de Eredivisie hebben gespeeld. En dan is er natuurlijk nog Harry Kane, de spits die het elke verdediging lastig kan maken. Vooraf bekeken maakt PSV vooral in eigen huis een kans tegen Spurs.

Wie op de ranglijst van de Serie A op zoek gaat naar Internazionale, moet flink naar beneneden scrollen. De naam van de Nerazzurri is pas op de 15e plek terug te vinden. In het nog verse seizoen wist de ploeg pas een keer te winnen en een keer gelijk te spelen. Sassuolo en Parma waren te sterk. Voor ons is Stefan de Vrij uiteraard de bekendste naam binnen de selectie van de formatie uit Milaan. Verder zijn de Belg Radja Nainggolan en WK-finalist Ivan Peresic de grote mannen. Maar Inter is allang niet meer de topploeg van weleer. Tuurlijk, de naam maakt nog altijd indruk maar PSV moet zowel uit als thuis toe kunnen slaan tegen de Italianen.

Aftrap
Is het een voor- of nadeel om tegen grootmacht Barça te starten in de groepsfase? Lastige vraag. Aan de ene kant zou je kunnen zeggen dat in het openingsduel sprake zou kunnen zijn van onderschatting. Dat ze in Catalonië denken dat ze PSV wel even oprollen, omdat Nederland op internationaal niveau niet veel meer voorstelt. Een gelijkspel zou een geweldige stunt zijn. Aan de andere kant is het geen lekker begin om er onverhoopt gelijk met 5-0 af te vliegen. Maar wie weet is PSV in staat redelijk partij te bieden en het doelpuntenverschil redelijk beperkt te houden. Dan kunnen de Eindhovenaren ondanks het resultaat best met opgeheven hoofd richting de volgende tegenstanders kijken.

Vorm
Dat PSV de twee wedstrijden tegen Fortuna Sittard en PEC Zwolle pas in de slotseconden in winst omzette, zijn we min of meer al vergeten. Het indrukwekkende spelbeeld in de voorronde van de Champions League en tegen Willem II en ADO Den Haag blijft langer hangen. Vanuit een goede organisatie zoekt PSV snel de weg naar voren en vindt daar op een vaak originele manier de ruimte om gevaar te stichten. Aan doelpunten geen gebrek. In de eerste vijf Eredivisiewedstrijden maakte de koploper maar liefst 21 doelpunten. Aan vorm en vertrouwen geen gebrek, maar de vraag is of die lijn kan worden doorgetrokken op het hoogste podium van het Europese clubvoetbal.

Trainer
Een mooie taak voor Mark van Bommel om zijn equipe klaar te stomen voor het grote werk. De trainer maakt tot nu toe een prima indruk in zijn nieuwe rol. Met hier een daar een ‘boks’ is hij one of the boys, maar dankzij zijn gezaghebbende uitstraling weten de spelers maar al te goed wie de baas is. En hoe mooi moet het voor ‘Bommel’ zijn om vanavond met de handen in zijn zakken langs het veld van Camp Nou te staan, op bezoek bij zijn oude club waarmee hij in 2005/2006 te Champions League won?

Gevolgen
Na de reis naar Spanje staat de topper tegen Ajax op het programma. Het wordt dus een loodzware week voor PSV en daar zullen er meer van volgen. Al kun je na een Champions Leaguewedstrijd misschien beter tegen een topclub spelen dan tegen een laagvlieger. Het contrast tussen Tottenham Hotspur-uit en De Graafschap-uit (in november) is op alle gebieden immens groot, en dat kan zijn weerslag hebben op de motivatie van de groep. Dan kun je na de thuiswedstrijd tegen FC Barcelona bijvoorbeeld beter tegen Feyenoord spelen, zoals in december gaat gebeuren. Het is dus niet alleen zaak om in de Champions League de nodige punten bij elkaar te sprokkelen, maar ook om er in de Eredivisie in de daaropvolgende wedstrijd zo weinig mogelijk te morsen.

Opbrengst
Ook de penningmeester van PSV sprong een gat in de lucht, toen plaatsing voor de groepsfase werd afgedwongen. Hij kon in één klap meer dan 35 miljoen euro bijschrijven. Dat bedrag bestaat uit de plaatsingspremie van 15,25 miljoen, 12,2 miljoen op basis van de Europese ranking van PSV, 5 miljoen aan kaartverkoop en een hap van rond de 4,5 miljoen euro uit de taart van tv-rechten.

Ajax

Voorspel
Veel Nederlandse voetbalkenners hadden er een hard hoofd in, maar Ajax flikte het wel. De Amsterdammers overleefden drie voorrondes door Sturm Graz, Standard Luik en Dinamo Kiev omver te kegelen. Een uitstekende prestatie die een vervolg moet krijgen in de groepsfase.

Tegenstanders
Met AEK Athene, Benfica en Bayern München heeft Ajax weinig te klagen. Het had erger gekund, bewijst de groep van PSV. Arjen Robben en zijn ploeggenoten hebben op papier uiteraard de beste kansen en daarachter moet Ajax met de Grieken en Portugezen uitvechten wie als twee doorgaat naar de volgende ronde.

AEK Athene doet het in de competitie in ieder geval uitstekend. Na drie wedstrijden staat de ploeg met de volle mep bovenaan met een uitstekend doelsaldo van 9-1. In de voorronden van de Champions League waren ze te sterk voor Vidi FC en Celtic.

Benfica was in de voorronden van de Champions League te sterk voor PAOK Saloniki en Fenerbahçe. Ook in de Portugese competitie is de formatie behoorlijk op dreef en is met 10 punten uit 4 wedstrijden gedeeld koploper.

Bayern is lekker op dreef in de Bundesliga. In de eerste 3 wedstrijden van het seizoen produceerde de club uit München telkens 3 doelpunten.

Aftrap
Waar PSV zonder druk naar Barcelona is afgereisd, daar moet Ajax woensdagavond gelijk toeslaan. Om kans te maken op overwintering in de Champions League móet AEK Athene worden geklopt. Bij elk ander resultaat wordt het een stuk moeilijker om te overleven. En dat is – naast kampioen worden – dé missie van dit seizoen.

Hakim Ziyech is een van de grote smaakmakers bij Ajax. Foto: ANP

Vorm
Net als PSV is Ajax ‘on fire’. Mede dankzij Dusan Tadic en een in topvorm verkerende Hakim Ziyech tovert de ploeg van Erik ten Hag de ene na de andere fraaie aanval uit de mouw. Als je dan ook nog eens een scorende spits als Klaas-Jan Huntelaar hebt, laat je de knieën van tegenstanders al snel knikken. Het mooiste is misschien nog wel dat het plezier er bij de spelers vanaf druipt. Dat maakt het nog leuker om naar te kijken. Niemand in Amsterdam denkt meer aan de 1-1 tegen Heracles Almelo, waarmee het seizoen voor Ajax in eigen huis zeer teleurstellend begon. Ook de eerste uitwedstrijd was niet om over naar huis te schrijven, al werden de drie punten wel meegenomen vanuit Venlo. Sindsdien lijkt Ajax echter niet meer te houden: 5-0 tegen Emmen, 4-0 tegen Vitessen en 3-0 tegen FC Groningen. Een prima reeks om met voldoende bravoure aan te treden tegen AEK Athene.

Trainer
„Ik vind dat accent van Erik ten Hag eigenlijk best geinig”, zei een Ajax-fan, nadat zijn ploeg zich had gekwalificeerd voor de groepsfase van de Champions League. Tja, als je wint heb je vrienden. Want vorig seizoen werd de trainer nog belachelijk gemaakt vanwege zijn soms bijna onverstaanbare gebrabbel. Een makkelijke stok om mee te slaan als de resultaten tegenvallen. Maar zien Ajax-fans weer het Ajax dat ze zo graag zien voetballen. Aanvallend, frivool, aantrekkelijk en doelpuntrijk. Dat is natuurlijk al heel wat, maar nu moet Ten Hag het voor elkaar zien te krijgen ook buiten de landsgrenzen het voetbalpubliek te vermaken.

Gevolgen
Na de Europese ontmoetingen zijn PSV, AZ, Feyenoord, ADO Den Haag, Excelsior en De Graafschap de tegenstanders in de Eredivisie. Drie toppers en drie ‘makkies’, dus. Al zullen Ajacieden een wedstrijd tegen De Graafschap waarschijnlijk nooit meer onderschatten. Fitheid wordt hoe dan ook een belangrijk aspect in de titelstrijd. Welke spelers kunnen twee of zelfs drie wedstrijden per week aan en bij wie komt de klad erin?

Opbrengst
Dankzij het bereiken van de Europa League-finale in 2017 heeft Ajax met de plaatsing voor de groepsfase al meer miljoenen binnen geharkt dan PSV. Dat komt door de beloning op basis van de UEFA-ranking, waarbij wordt gekeken naar de Europese prestaties van de afgelopen tien jaar. Daarvoor vangt Ajax minimaal 18,7 miljoen euro. Het totaalbedrag ligt rond de 40 miljoen euro, maar dat kan nog verder oplopen. Voor een zege in de groepsfase ontvangt een club nog eens 2,7 miljoen euro en voor een remise 0,9 miljoen euro.


'Pijntjes? Als het in de bovenkamer maar goed zit'

Ronald Koeman en Frenkie de Jong/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

20 MRT 2019

Het was leuk, die groepsfase van de Nations League. Uitstekend voor de moraal en het vertrouwen van het Nederlandse elftal, maar donderdag begint de klus van Ronald Koeman pas echt. Kwalificatie voor het Europees kampioenschap afdwingen.

De kwalificatiecyclus wordt afgetrapt tegen de minst aansprekende tegenstander die bondscoach Koeman tot nu toe heeft gehad: Wit-Rusland. Toch wil Frenkie de Jong er niet aan om die tegenstander te onderschatten. „Wit-Rusland is een stugge ploeg. Ik denk dat ze een stuk beter zijn dan veel mensen denken. Ze hebben veel spelers bij BATE Borisov en die doen het toch altijd aardig in Europa”, vertelt de middenvelder. Zijn aanwezigheid op de persconferentie een dag van te voren is voor iedereen volkomen logisch. De Jong wordt gezien als een Nederlandse voetbalvedette en vaste waarde, onmisbaar, in Oranje. Dit terwijl hij zeven maanden geleden pas zijn debuut maakte. Koeman bewondert de manier waarop zijn pupil zich eenvoudig staande houdt ten midden van zijn razendsnelle ontwikkeling. „Toen ik 21 jaar was, sprak ik niet zo verstandig en onbevangen. Hij doet alles met een glimlach. Zo zou je eigenlijk iedereen willen zien, maar niet iedereen is hetzelfde.”

Advies van Koeman


Mathieu van der Poel per ambulance afgevoerd na val

Is het seizoen van Van der Poel nu al voorbij? ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

20 MRT 2019

Mathieu van der Poel is tijdens de eindsprint van Nokere Koerse lelijk onderuitgegaan op de kasseien. De 24-jarige Nederlands kampioen op de weg raakte betrokken bij een valpartij en heeft daarna ook nog een botsing met een andere renner moeten incasseren.

Schouder en knie


AZ blaast Ajax weg in eredivisie

AZ blaast Ajax weg in Eredivisie

Guus Til weet hem voor AZ in het doel te krijgen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 MRT 2019

Een slechte voorbode voor de aankomende wedstrijd tegen Juventus. Ajax is zondag door AZ van het veld geblazen. De Alkmaarders waren veel te sterk voor de Amsterdammers.

Nederlaag

De achterstand op koploper PSV is door de 1-0 van zondag naar vijf punten gegroeid. Ook betekent de nederlaag dat Ajax over twee weken voor eigen publiek tegen PSV niet om de koppositie zal strijden. Het is al de vierde nederlaag van dit seizoen in de Eredivisie.


Verstappen direct derde in Melbourne, zege Bottas

Max Verstappen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 MRT 2019

Max Verstappen is het nieuwe seizoen in de Formule 1 begonnen met een plek op het podium. De Nederlander - beginnend op plek vier - reed in de Grote Prijs van Australië naar de derde plaats. Niet eerder presteerde de 21-jarige coureur van Red Bull zo goed in de openingsrace op het circuit Albert Park.

Bottas superieur

Verstappen moest alleen het Mercedes-duo Valtteri Bottas en wereldkampioen Lewis Hamilton voor zich dulden. De Fin Bottas was verreweg de snelste in Melbourne. Hij reed het veld op grote afstand en boekte zijn vierde GP-overwinning in zijn carrière.


Verstappen P4 in kwalificatie GP Australië

Verstappen op P4 in kwalificatie GP Australië

Verstappen P4 in kwalificatie GP Australië. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

16 MRT 2019

Tijdens de eerste Formule 1-kwalificatie van het seizoen in het Australische Melbourne heeft Max Verstappen de vierde tijd gereden.

„We hebben wat dingen geprobeerd, maar dat pakte heel slecht uit", vertelde Verstappen aan Ziggo Sport. „We mogen niet klagen als je in de derde training nog niet de juiste balans weet te vinden. De veranderingen pakten goed uit."

De Red Bull Racing-coureur finishte met een tijd van 1.21,320 vlak achter de top drie. Mercedes-coureur Lewis Hamilton pakte de pole position. Het is de achtste keer dat hij vanaf pole position start in Melbourne.


Ajax loot Juventus met Ronaldo in kwartfinale

Dusan Tadic/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

15 MRT 2019

Ajax heeft in de Champions League een zware loting voor de kwartfinale gekregen. Juventus is de tegenstander van de Amsterdammers, die eerst thuisspelen (10 april) en zes dagen later af zullen reizen naar Turijn.

Cristiano Ronaldo

Een rondgang op social media leerde vooraf dat Juventus een van de minst favoriete tegenstanders bij de fans was en dat is niet onlogisch. De ploeg scoorde maar liefst drie keer in de return tegen Atlético Madrid, nadat het een 2-0 achterstand moest goed maken. Cristiano Ronaldo maakte alle drie de treffers.


Verstappen: all-in met nieuwe motor en party-mode

Max Verstappen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 MRT 2019

Max Verstappen, waarschijnlijk de populairste sporter van de Lage Landen, begint zondag in Melbourne aan zijn vijfde seizoen in de Formule 1. De twee dagen ervoor komt hij al de baan op voor de vrije training en kwalificaties. Tijd dus om te kijken wat we dit seizoen van hem mogen verwachten.

De motor

Grote blijdschap was er bij veel Nederlandse Formule 1-fans toen bekend werd dat Red Bull de soms vervloekte Renault-motor verruilde voor een van Honda. Ook Verstappen zelf reageerde enthousiast na de eerste testdagen in Barcelona. „De bestuurbaarheid van de nieuwe auto met de Honda-motor is geweldig, alles is perfect geïntegreerd en dat merk je op de baan. We hoefden tijdens de tests zeer weinig te veranderen om de motor naar mijn zin te maken.”


Groenewegen wint de openingsrit in Parijs - Nice

Dylan Groenewegen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

10 MRT 2019

Dylan Groenewegen heeft in Parijs-Nice de zwaar betwiste eerste etappe gewonnen. De Nederlander nam in een lichte sprint bergop de maat van zijn Australische concurrent Caleb Ewan. Ook de derde plaats was voor een Nederlander met Fabio Jakobsen.

Waaiervorming

De openingsrit met aankomst in Saint-Germain-en-Laye was kort (138,5 kilometer), maar enorm zwaar door de vele wind, wat de kans bood voor waaiers. Het peloton lag dan ook al snel in meerdere stukken.


Schulting pakt ook allroundtitel op WK shorttrack

Suzanne Schulting/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

10 MRT 2019

Shorttrackster Suzanne Schulting heeft voor het eerst de wereldtitel behaald. De Nederlandse was zondag in de afsluitende superfinale de snelste en nam daardoor de leiding in het klassement over van Choi Min-jeong. De Zuid-Koreaanse moest genoegen nemen met zilver, het brons ging naar de Canadese Kim Boutin. Lara van Ruijven, zaterdag winnares van de 500 meter, eindigde in het klassement als vierde. Rianne de Vries werd twaalfde.

Oorspronkelijk bericht

Suzanne Schulting heeft op overtuigende wijze de wereldtitel op de 1000 meter behaald. De Nederlandse shorttrackster nam in de finale in Sofia vanaf het begin de leiding en stond die niet meer af. Schulting won vorig jaar bij de Olympische Spelen ook al goud op de kilometer.


Likeability of3

Fan rent het veld op en slaat speler tegen de grond

Jack Grealish/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

10 MRT 2019

The Second City Derby wordt al een paar jaar niet meer in de Premier League uitgevochten, maar op het tweede niveau van Engeland. Dat betekent echter niet dat de wedstrijd tussen Birmingham City en Aston Villa geen wereldnieuws meer kan worden.

Helaas gebeurt het niet op een positieve manier. Bij een fan van Birmingham liepen na een paar minuten de emoties al zo hoog op dat hij het veld bestormde met een duidelijk doel voor ogen: Jack Grealish.


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Shorttrackster Van Ruijven wint goud op WK 500 meter

Lara van Ruijven / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

9 MRT 2019

Lara van Ruijven heeft zaterdag goud gewonnen op de 500 meter op het WK shorttrack in Sofia. De Nederlandse Suzanne Schulting eindigde als derde.

Tweede

Misschien ietwat verwarrend is dat Van Ruijven als tweede over de finish kwam. Het was Martina Valcepina die als eerste finishte. Maar na besturing van de beelden constateerde de jury een overtreding van Valcepina. Ze gaf Van Ruijven enkele meters voor de finish een duw. Valcepina werd gediskwalificeerd en het goud kwam alsnog in handen van Van Ruijven.


Likeability of5

Ajax profiteert nu al van succes: shirts zijn hot

Dusan Tadic, Hakim Ziyech, Frenkie de Jong/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 MRT 2019

Loop je binnenkort ergens op straat in bijvoorbeeld Spanje of Amerika en je ziet iemand in een Ajax-shirt? Dan is de kans ineens een stuk kleiner dat het om een Nederlander gaat. De tenues van de Amsterdammers gaan namelijk als warme broodjes over de digitale toonbank.

Uittenue

Door de 1-4 overwinning op Real Madrid in de Champions League is er een grote run gekomen op met name de uitshirts, waarin Ajax dinsdag speelde. Meer dan de helft van de orders komen uit het buitenland, terwijl dit percentage normaal ongeveer achttien is.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

'Waarom kan Ajax niet wat Porto deed in 2004?'

Ajax schitterde dinsdag in maandag/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

6 MRT 2019

The king is dead, long live the king. Real Madrid won vier van de vijf laatste keer de Champions League, waaronder de drie voorbije edities. De Koninklijke werd dinsdag door een sensationeel Ajax (1-4) van de troon gestoten. Hoe groot is de kans dat Ajax over twee maanden zelf die troon kan bestijgen?

De lof is in ieder geval niet uit de lucht voor de ploeg van Erik ten Hag, zowel in binnen- als buitenland. „Dit is echt een gigantische overwinning. Real Madrid krijgt er niet zomaar vier tegen in eigen huis”, zegt Sid Lowe, die namens The Guardian in Madrid was. „Ze scoorden vier keer en de ene goal was nog mooier dan de ander. Het waren echt goede doelpunten en allemaal om verschillende redenen. Ajax was al bijzonder goed tijdens de eerste wedstrijd in Amsterdam. Die verdienden ze niet met 1-2 te verliezen. Dit keer kregen ze alsnog het resultaat waar ze recht op hadden. Wat ze nog beter deden dan drie weken geleden was de manier waarop ze anticipeerden tijdens de cruciale momenten en hoe scherp ze daarbij waren.”

Blind en Tadic


Stam wordt komend seizoen nieuwe trainer Feyenoord

Jaap Stam/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

6 MRT 2019

Hij speelde voor Ajax en PSV en nu maakt hij de top drie compleet op zijn cv: Jaap Stam is door Feyenoord aangesteld als de opvolger van Giovanni van Bronckhorst, zo is woensdagmiddag officieel bekend gemaakt.

„Na goede en open gesprekken met Martin van Geel over de mogelijkheden en onmogelijkheden bij Feyenoord, kwam ik er snel achter dat ik vol voor deze kans wil gaan", vertelt Stam op de site van zijn aanstaande werkgever. „Ik ben PEC Zwolle dankbaar voor het feit dat zij begrip hebben voor mijn ambities en er snel zijn uitgekomen met Feyenoord."

PEC Zwolle


Dusan Tadic van Ajax heeft de 3-0 gescoord.

Ajax stunt tegen Real Madrid in Champions League

Dusan Tadic van Ajax heeft de 3-0 gescoord. / ANP

Foto van 'Metro'

5 MRT 2019

Een enorme stunt heeft Ajax naar de kwartfinales van de Champions League gebracht. De club uit Amsterdam vernederde titelhouder Real Madrid in het eigen Estadio Santiago Bernabéu en zegevierde met maar liefst 4-1.

Ajax had de thuiswedstrijd tegen Real drie weken geleden nog verloren (1-2). Het elftal van trainer Erik ten Hag had slechts 18 minuten nodig om die achterstand te repareren. Hakim Ziyech opende de score, op aangeven van Dusan Tadic. De Serviër bereidde ook de 2-0 van David Neres voor.

Hakim Ziyech van Ajax heeft de 1-0 gescoord.

Hakim Ziyech van Ajax heeft de 1-0 gescoord. / ANP


Ajax vs Real Madrid: Your dreams are now

Ajax vs Real Madrid: Your dreams are now

Ajax na het verlies in februari / ANP

Foto van 'Metro'

5 MRT 2019

Ajax tegen Real Madrid. Dinsdagavond is het dan eindelijk zo ver: weer treffen de Amsterdammers de huidige titelhouder van de Champions League.

Succes

Ajax is al hard bezig met de voorbereidingen op de wedstrijd, dat blijkt uit een emotionele post op Twitter. Drie spelers worden uitgelicht, die allen een telefoontje krijgen van een geliefde om hen succes te wensen voor de wedstrijd. Zeker het kijken waard!


Ducttape schildpadden
Likeability of3

1500 geduct-tapete schildpadden achtergelaten

In vier koffers zijn 1500 geduct-tapete schildpadden achtergelaten. /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

4 MRT 2019

Op het vliegveld van Manila, de hoofdstad van de Filipijnen, zijn 1529 levende schildpadden gevonden door de douane. De schildpadden waren gewikkeld in ducttape en in koffers gestopt. De koffers waren achtergelaten.

Geld waard

De bedoeling was waarschijnlijk dat de diertjes op de zwarte markt verkocht zouden worden. In de koffers zijn verschillende soorten land- en zeeschildpadden aangetroffen, die veel geld waard zijn. In totaal wordt de waarde geschat op omgerekend 75.000 euro.


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Lavreysen pakt baanwereldtitel op de sprint

Harrie Lavreysen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 MRT 2019

Dat Nederland de wereldkampioen bij het WK sprint bij het baanwielrennen zou gaan leveren, dat was al vroeg bekend. De vraag was alleen wie het zou worden: Jeffrey Hoogland of Harrie Lavreysen.

De allereerste sprint werd overtuigend gewonnen door Lavreysen. Hij moest buitenom komen bij zijn landgenoot, maar deed dat uiteindelijk zonder al te veel problemen. Ook tijdens de tweede omloop was hij de baas en dus mag hij zich de snelste wielrenner te wereld noemen.

Succesvol weekend


Nieuwe regels voetbal: goed of te veel bemoeienis?

Nieuwe regels voetbal: goed of te veel bemoeienis?

Nieuwe regels voetbal: goed of te veel bemoeienis? Foto: ANP

Foto van 'Metro'

2 MRT 2019

Geen tijdrekken meer en gele of rode kaarten voor teamofficials die zich misdragen. Het voetbal kent vanaf volgend seizoen een aantal nieuwe regels zo werd zaterdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de internationale spelregelcommissie van het voetbal (IFAB) in het Schotse Aberdeen.

Welke nieuwe regels komen er allemaal? Metro zet ze voor je op een rij:

  • Doelpunten waar onopzettelijk hands aan vooraf is gegaan worden vanaf volgend seizoen afgekeurd.
  • Spelers die gewisseld worden moeten vanaf volgend seizoen het veld via de dichtstbijzijnde achter- of zijlijn verlaten. Op dit moment moet dat nog via de middenlijn aan de zijkant van het veld. De IFAB hoopt zo tijdrekken te kunnen voorkomen.
  • Teamofficials die zich niet kunnen gedragen, hebben vanaf volgend seizoen de kans om gele of rode kaart te krijgen.
  • Aanvallers mogen vanaf volgend seizoen niet meer in de muur van de tegenstander staan bij een vrije trap. Zo kan de aanvallende partij het zicht van de keeper niet belemmeren. 
  • Als laatste is er een wijziging bij het nemen van een doeltrap. Keepers hoeven bij strafschoppen voortaan nog maar met één voet op de doellijn te staan en niet met beide voeten.