Sport

PSV gaat op avontuur en Ajax op missie in de CL

Steven Bergwijn is net als veel andere spelers goed in vorm op dit moment. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

18 SEP 2018

Met het hartslagverhogende bezoek aan Barcelona begint PSV dinsdagavond aan de groepsfase van de Champions League. Ajax start woensdag thuis tegen AEK Athene. Wat zijn de kansen van de Nederlandse troeven op het miljoenentoneel?

PSV

Voorspel
De sfeer was fantastisch, het spel uitstekend en het resultaat optimaal. PSV plaatste zich vorige maand op indrukwekkende wijze voor de groepsfase van de Champions League door BATE Borisov thuis met 3-0 compleet van de mat te vegen. In Wit-Rusland was eerder al een prima resultaat geboekt: 2-3.

Tegenstanders
Na de overtuigende plaatsing stond PSV na de loting voor het hoofdtoernooi direct weer met beide voeten op de Brabantse grond. De namen die uit de balletjes rolden, deden de hoofden van de spelers tollen: FC Barcelona, Tottenham Hotspur en Internazionale. Prachtige namen, stadions, affiches, et cetera. Het wordt hoe dan ook een prachtig avontuur. Voor de spelers, de trainers en de fans. Maar de clubs vormen heel lastige hobbels om de knock-outfase te kunnen bereiken. Over de kampioen van Spanje kunnen we kort zijn: tegen Lionel Messi & co is PSV in principe kansloos. Maar hoe zit het met de twee andere teams? Kunnen de mannen van Mark van Bommel een vuist maken tegen Spurs en Inter?

De Engelsen begonnen het huidige seizoen met drie prima zeges in de Premier League op Newcastle United, Fulham en Manchester United. Maar tijdens de laatste twee speelronden ging het mis. Eerst was Watford te sterk en daarna trok Liverpool aan het langste eind. Tottenham is dus in ieder geval kwetsbaar; een fijne gedachte voor PSV. Met Michel Vorm, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Moussa Dembele en Christian Eriksen kent de basisformatie een groot aantal spelers die in de Eredivisie hebben gespeeld. En dan is er natuurlijk nog Harry Kane, de spits die het elke verdediging lastig kan maken. Vooraf bekeken maakt PSV vooral in eigen huis een kans tegen Spurs.

Wie op de ranglijst van de Serie A op zoek gaat naar Internazionale, moet flink naar beneneden scrollen. De naam van de Nerazzurri is pas op de 15e plek terug te vinden. In het nog verse seizoen wist de ploeg pas een keer te winnen en een keer gelijk te spelen. Sassuolo en Parma waren te sterk. Voor ons is Stefan de Vrij uiteraard de bekendste naam binnen de selectie van de formatie uit Milaan. Verder zijn de Belg Radja Nainggolan en WK-finalist Ivan Peresic de grote mannen. Maar Inter is allang niet meer de topploeg van weleer. Tuurlijk, de naam maakt nog altijd indruk maar PSV moet zowel uit als thuis toe kunnen slaan tegen de Italianen.

Aftrap
Is het een voor- of nadeel om tegen grootmacht Barça te starten in de groepsfase? Lastige vraag. Aan de ene kant zou je kunnen zeggen dat in het openingsduel sprake zou kunnen zijn van onderschatting. Dat ze in Catalonië denken dat ze PSV wel even oprollen, omdat Nederland op internationaal niveau niet veel meer voorstelt. Een gelijkspel zou een geweldige stunt zijn. Aan de andere kant is het geen lekker begin om er onverhoopt gelijk met 5-0 af te vliegen. Maar wie weet is PSV in staat redelijk partij te bieden en het doelpuntenverschil redelijk beperkt te houden. Dan kunnen de Eindhovenaren ondanks het resultaat best met opgeheven hoofd richting de volgende tegenstanders kijken.

Vorm
Dat PSV de twee wedstrijden tegen Fortuna Sittard en PEC Zwolle pas in de slotseconden in winst omzette, zijn we min of meer al vergeten. Het indrukwekkende spelbeeld in de voorronde van de Champions League en tegen Willem II en ADO Den Haag blijft langer hangen. Vanuit een goede organisatie zoekt PSV snel de weg naar voren en vindt daar op een vaak originele manier de ruimte om gevaar te stichten. Aan doelpunten geen gebrek. In de eerste vijf Eredivisiewedstrijden maakte de koploper maar liefst 21 doelpunten. Aan vorm en vertrouwen geen gebrek, maar de vraag is of die lijn kan worden doorgetrokken op het hoogste podium van het Europese clubvoetbal.

Trainer
Een mooie taak voor Mark van Bommel om zijn equipe klaar te stomen voor het grote werk. De trainer maakt tot nu toe een prima indruk in zijn nieuwe rol. Met hier een daar een ‘boks’ is hij one of the boys, maar dankzij zijn gezaghebbende uitstraling weten de spelers maar al te goed wie de baas is. En hoe mooi moet het voor ‘Bommel’ zijn om vanavond met de handen in zijn zakken langs het veld van Camp Nou te staan, op bezoek bij zijn oude club waarmee hij in 2005/2006 te Champions League won?

Gevolgen
Na de reis naar Spanje staat de topper tegen Ajax op het programma. Het wordt dus een loodzware week voor PSV en daar zullen er meer van volgen. Al kun je na een Champions Leaguewedstrijd misschien beter tegen een topclub spelen dan tegen een laagvlieger. Het contrast tussen Tottenham Hotspur-uit en De Graafschap-uit (in november) is op alle gebieden immens groot, en dat kan zijn weerslag hebben op de motivatie van de groep. Dan kun je na de thuiswedstrijd tegen FC Barcelona bijvoorbeeld beter tegen Feyenoord spelen, zoals in december gaat gebeuren. Het is dus niet alleen zaak om in de Champions League de nodige punten bij elkaar te sprokkelen, maar ook om er in de Eredivisie in de daaropvolgende wedstrijd zo weinig mogelijk te morsen.

Opbrengst
Ook de penningmeester van PSV sprong een gat in de lucht, toen plaatsing voor de groepsfase werd afgedwongen. Hij kon in één klap meer dan 35 miljoen euro bijschrijven. Dat bedrag bestaat uit de plaatsingspremie van 15,25 miljoen, 12,2 miljoen op basis van de Europese ranking van PSV, 5 miljoen aan kaartverkoop en een hap van rond de 4,5 miljoen euro uit de taart van tv-rechten.

Ajax

Voorspel
Veel Nederlandse voetbalkenners hadden er een hard hoofd in, maar Ajax flikte het wel. De Amsterdammers overleefden drie voorrondes door Sturm Graz, Standard Luik en Dinamo Kiev omver te kegelen. Een uitstekende prestatie die een vervolg moet krijgen in de groepsfase.

Tegenstanders
Met AEK Athene, Benfica en Bayern München heeft Ajax weinig te klagen. Het had erger gekund, bewijst de groep van PSV. Arjen Robben en zijn ploeggenoten hebben op papier uiteraard de beste kansen en daarachter moet Ajax met de Grieken en Portugezen uitvechten wie als twee doorgaat naar de volgende ronde.

AEK Athene doet het in de competitie in ieder geval uitstekend. Na drie wedstrijden staat de ploeg met de volle mep bovenaan met een uitstekend doelsaldo van 9-1. In de voorronden van de Champions League waren ze te sterk voor Vidi FC en Celtic.

Benfica was in de voorronden van de Champions League te sterk voor PAOK Saloniki en Fenerbahçe. Ook in de Portugese competitie is de formatie behoorlijk op dreef en is met 10 punten uit 4 wedstrijden gedeeld koploper.

Bayern is lekker op dreef in de Bundesliga. In de eerste 3 wedstrijden van het seizoen produceerde de club uit München telkens 3 doelpunten.

Aftrap
Waar PSV zonder druk naar Barcelona is afgereisd, daar moet Ajax woensdagavond gelijk toeslaan. Om kans te maken op overwintering in de Champions League móet AEK Athene worden geklopt. Bij elk ander resultaat wordt het een stuk moeilijker om te overleven. En dat is – naast kampioen worden – dé missie van dit seizoen.

Hakim Ziyech is een van de grote smaakmakers bij Ajax. Foto: ANP

Vorm
Net als PSV is Ajax ‘on fire’. Mede dankzij Dusan Tadic en een in topvorm verkerende Hakim Ziyech tovert de ploeg van Erik ten Hag de ene na de andere fraaie aanval uit de mouw. Als je dan ook nog eens een scorende spits als Klaas-Jan Huntelaar hebt, laat je de knieën van tegenstanders al snel knikken. Het mooiste is misschien nog wel dat het plezier er bij de spelers vanaf druipt. Dat maakt het nog leuker om naar te kijken. Niemand in Amsterdam denkt meer aan de 1-1 tegen Heracles Almelo, waarmee het seizoen voor Ajax in eigen huis zeer teleurstellend begon. Ook de eerste uitwedstrijd was niet om over naar huis te schrijven, al werden de drie punten wel meegenomen vanuit Venlo. Sindsdien lijkt Ajax echter niet meer te houden: 5-0 tegen Emmen, 4-0 tegen Vitessen en 3-0 tegen FC Groningen. Een prima reeks om met voldoende bravoure aan te treden tegen AEK Athene.

Trainer
„Ik vind dat accent van Erik ten Hag eigenlijk best geinig”, zei een Ajax-fan, nadat zijn ploeg zich had gekwalificeerd voor de groepsfase van de Champions League. Tja, als je wint heb je vrienden. Want vorig seizoen werd de trainer nog belachelijk gemaakt vanwege zijn soms bijna onverstaanbare gebrabbel. Een makkelijke stok om mee te slaan als de resultaten tegenvallen. Maar zien Ajax-fans weer het Ajax dat ze zo graag zien voetballen. Aanvallend, frivool, aantrekkelijk en doelpuntrijk. Dat is natuurlijk al heel wat, maar nu moet Ten Hag het voor elkaar zien te krijgen ook buiten de landsgrenzen het voetbalpubliek te vermaken.

Gevolgen
Na de Europese ontmoetingen zijn PSV, AZ, Feyenoord, ADO Den Haag, Excelsior en De Graafschap de tegenstanders in de Eredivisie. Drie toppers en drie ‘makkies’, dus. Al zullen Ajacieden een wedstrijd tegen De Graafschap waarschijnlijk nooit meer onderschatten. Fitheid wordt hoe dan ook een belangrijk aspect in de titelstrijd. Welke spelers kunnen twee of zelfs drie wedstrijden per week aan en bij wie komt de klad erin?

Opbrengst
Dankzij het bereiken van de Europa League-finale in 2017 heeft Ajax met de plaatsing voor de groepsfase al meer miljoenen binnen geharkt dan PSV. Dat komt door de beloning op basis van de UEFA-ranking, waarbij wordt gekeken naar de Europese prestaties van de afgelopen tien jaar. Daarvoor vangt Ajax minimaal 18,7 miljoen euro. Het totaalbedrag ligt rond de 40 miljoen euro, maar dat kan nog verder oplopen. Voor een zege in de groepsfase ontvangt een club nog eens 2,7 miljoen euro en voor een remise 0,9 miljoen euro.


Exit voor The Special One: United ontslaat Mourinho

José Mourinho/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Manchester United heeft José Mourinho op straat gezet. De club maakte dat dinsdag in een officieel statement bekend. The Special One was bezig aan zijn derde seizoen in Noord-Engeland, maar de prestaties bleven achterwege.

Gat na Ferugson

Na David Moyes en Louis van Gaal kon ook de bewierookte Portugees het niet bewerkstelligen om het gat na Sir Alex Ferguson in te vullen. In de competitie bedraagt de achterstand op koploper en aartsrivaal Liverpool momenteel negentien punten. Wil de ploeg zich dit seizoen nog via de competitie kwalificeren voor de Champions League, dan moeten er al elf punten goed gemaakt worden.


Ajax vs Real Madrid; kansloze missie of gouden kans?

Real Madrid tegen Ajax, wat zijn de kansen? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Kegelt Ajax de titelverdediger uit de Champions League? Het zou zomaar kunnen. Met 33 kampioenschappen in de Primera División en dertien gewonnen finales van de Champions League lijkt Ajax op papier een uitermate sterke tegenstander te hebben getroffen voor de achtste finales van het meest prestigieuze Europese voetbaltoernooi voor clubs. Die overigens al drie jaar op rij gewonnen is door de Koninklijken uit Spanje.

Volgens cijfers van Transfermarkt is de geschatte marktwaarde van de titelverdediger op dit moment een astronomische 1 miljard euro. De totale waarde van Ajax blijft achter op zo'n 300 miljoen. Toch betekent deze loting niet per se een kansloze tweeluik.

Wordt er op 5 maart opnieuw gejuicht? ©ANP


'De Ligt wilde toen al anderen beter laten spelen'

Matthijs de Ligt in duel met zijn voorganger als Golden Boy/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

17 DEC 2018

's Werelds grootste voetbaltalent: Golden Boy 2018. Die titel draagt Matthijs de Ligt sinds maandag met zich mee. De verdediger werd tot een Golden Boy gevormd bij Ajax op de Toekomst. Tijdens die periode zat hij op school in Amsterdam-Zuid op het Sint-Nicolaaslyceum en ook daar maakte hij indruk.

Gymleraar Joran Schalkwijk had De Ligt een jaar in zijn klas en vooral zijn volwassenheid is hem bij gebleven. „Hij was vijftien jaar en zat toen in de derde. Hij speelde met enorm veel vertrouwen en anderen die minder goed waren in sport probeerde hij beter te laten spelen door de bal gewoon naar hen over te spelen en ze in het spel te betrekken. Hij was nooit bezig te laten zien dat hij de beste was. Dat was niet alleen met voetbal zo, maar ook met basketbal bijvoorbeeld. Je zag al dat hij het in zich had om aanvoerder te worden.”

Bewuste overstap


Wie is Golden Boy Matthijs de Ligt eigenlijk?

Golden Boy Matthijs de Ligt kon prijs 'niet geloven'

Matthijs de Ligt mag zich nu Golden Boy noemen / ANP

Foto van 'Metro'

17 DEC 2018

Matthijs de Ligt heeft de Golden Boy Award in de wacht gesleept en mag zich nu mondiaal voetbaltalent van het jaar noemen. Dat heeft de Italiaanse sportkrant Tuttosport bekend gemaakt, doordat ze De Ligt maandag op de voorpagina hadden staan.

De sportkrant is al zestien jaar de organisatie achter de verkiezing. Er kon door sportjournalisten gestemd worden op genomineerden en uiteindelijk kwam De Ligt als winnaar uit de bus.


Champions League: Ajax speelt tegen Real Madrid

Ajax na de 2-0 van Tadic / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 DEC 2018

Het hoge woord is eruit: Ajax speelt in de Champions League tegen Real Madrid. Dat is bekend gemaakt tijdens de loting, die om twaalf uur in Nyon begon.

Real Madrid


Van den Brink (16) in Dakar Rally: Baas in de cabine

Mitchel en vader Martin van den Brink/Mammoet Rallysport

Foto van 'Kasper Hermans'

17 DEC 2018

Voor zijn klasgenoten zijn het nu de ontspannen weken van de kerstvakantie die er aan komen, maar Mitchel van den Brink (16) staat voor de drukste maand van zijn leven. Op 6 januari start hij met zijn vader in de Dakar Rally in Peru en wordt hij daarin bovendien de jongste deelnemer ooit.

In zijn woonplaats Harskamp is hij nu druk met de voorbereidingen en trainingen bezig. ,,In de wedstrijd moet je een lekke band binnen vijf minuten kunnen wisselen”, zo verklaart Mitchel. ,,Ook trainen we onze nek heel veel. Tijdens zo’n race zit alles vast met gordels, behalve je nek. Die krijgt veel te verduren, dus die maak je sterker door met gewichtjes te trainen.”

Als peuter op de quad


Daverend succes voor Fortuna Sittard in De Kuip

©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

16 DEC 2018

Fortuna Sittard heeft zondag in De Kuip een einde gemaakt aan de zegereeks van Feyenoord. De Limburgse club, die na 16 jaar eindelijk weer in de eredivisie speelt, versloeg Feyenoord met 0-2.

Het leek er even op dat de Rotterdamse ploeg zich zou gaan mengen in de titelstrijd, vooral door de winst deze maand op koploper PSV (2-1). Maar na de flater in de mistige Kuip is het kampioenschap nu toch ver weg.

Gevaarlijke tegenstander


Derde gouden medaille voor Ranomi Kromowidjojo

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft op de slotdag van de WK kortebaan in Hangzhou haar derde gouden medaille veroverd. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

16 DEC 2018

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft op de slotdag van de WK kortebaan in Hangzhou haar derde gouden medaille veroverd. De Groningse won de 50 meter vrije slag overtuigend in een tijd van 23,19. Femke Heemskerk pakte het zilver in 23,67. De Braziliaanse Etiene Medeiros tikte als derde aan.

Acht medailles

,,Het was er een op karakter. Iedereen is moe op zo'n slotdag, maar dit is waarvoor ik train. Ik heb er een mooie tijd uitgeknald'', vertelde Kromowidjojo bij de NOS. Eerder in de week had ze al het goud gepakt op de 100 vrij en de 50 vlinder. Ze was al drie keer eerder wereldkampioene op het sprintnummer: in 2010, 2014 en 2016. In totaal kwam de 28-jarige drievoudig olympisch kampioene in China uit op acht medailles. Bij vier estafette-onderdelen pakte ze zilver: op zondag op de 4x50 vrij, eerder op de 4x100 vrij en bij de gemengde teams op de 4x50 vrij en de 4x50 wissel.


Dumoulin richt zich op de Ronde van Italië in 2019

Dumoulin richt zich op de Ronde van Italië in 2019

Dumoulin in actie tijdens een race in Oostenrijk / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

16 DEC 2018

Tom Dumoulin gaat zich in 2019 richten op de Ronde van Italië, de zogeheten Giro d'Italia. Dat maakte de wielrennen bekend via een filmpje op Twitter.

Niet kansloos


Ranomi Kromowidjojo vlindert naar tweede wereldtitel

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft bij de WK kortebaan in Hangzhou haar tweede wereldtitel veroverd. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

14 DEC 2018

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft bij de WK kortebaan in Hangzhou haar tweede wereldtitel veroverd. De 28-jarige Groningse was vrijdag de beste op de 50 meter vlinderslag, een dag eerder had ze al de 100 meter vrije slag gewonnen. 'Kromo' zwom in het Chinese 25 meterbad naar het goud in een Nederlands record van 24,47 seconden. Ze had dat record vorige maand in Tokio aangescherpt tot 24,51.

Al bij de start een voorsprong

Maaike de Waard eindigde als vijfde in 25,32. Kromowidjojo kreeg op het podium gezelschap van Holly Barratt uit Australië (24,80) en de Amerikaanse Kelsi Dahlia (24,97). Bij afwezigheid van de Deense Jeanette Ottesen, die twee jaar geleden in Windsor wereldkampioene kortebaan werd op de 50 vlinder, en Sarah Sjöström uit Zweden was de zwemster uit Sauwerd de favoriete voor het goud. Kromowidjojo maakte haar status opnieuw waar.


Camera video'Ik viel 53 kilo af om beter te kunnen darten'

Ron Meulenkamp tijdens een training in Cafeé het Steegje. Foto: Orange Pictures

Foto van 'Johan van Boven'

10 DEC 2018

In de rubriek 'In het spoor van...' duiken we elk weekend in het leven van iemand uit de sportwereld. Dit keer zijn we op pad met Ron Meulenkamp, de 30-jarige darter uit Almere die meedoet aan het WK.

10:00 uur

Ron Meulenkamp staat op uit bed. Eerst even wakker worden met een bak koffie en een broodje op deze zondagochtend. Als hij even later voor de spiegel staat, denkt hij er eigenlijk niet meer over na maar zo’n twee jaar geleden woog hij 140 kilo. Dat is nauwelijks meer voor te stellen, nu hij 53 kilo lichter is. Meulenkamp onderging een maagverkleining omdat hij het roer wilde omgooien. Hij realiseerde dat darts meer is dan alleen pijltjes rechtdoor gooien. Daarom wilde hij ook op mentaal en fysiek gebied er alles aan doen om beter te kunnen gooien. „Ik heb de knop omgezet en heb mijn levensstijl aangepast. Ik ben geen grote snoeperd, maar heb aanleg om snel dik te worden. Tijdens het reizen voor dartstoernooien ging ik heel vaak uiteten, daar let ik nu heel goed op. Ik wil bepaalde dingen bereiken en ik weet wat ik daarvoor moet doen en laten. Zo heb ik in diezelfde periode ook mijn gooistijl veranderd. Dat is niet gebruikelijk in de dartswereld, maar er móest iets gebeuren. Het is heel lastig om uit te leggen wat ik heb aangepast, maar ik hou mijn pijlen nu anders vast dan voorheen. In het begin moest ik er heel erg aan wennen en lukte het me niet om goede scores te gooien, maar na verloop van tijd merkte ik dat het wel werkte. Sindsdien heb ik nooit meer op mijn oude manier gegooid.”


NK Tegenwindfietsen, een andere tak van sport

Het was de vijfde editie van het NK Tegenwindfietsen. / Foto: ANP

Foto van 'Metro'

8 DEC 2018

Heb jij ook een jeugdtrauma overgehouden aan het tegen de wind in fietsen naar school? De organisatoren van het NK Tegenwindfietsen blijkbaar wel. Zaterdag werd het kampioenschap voor de vijfde keer gehouden op de Oosterscheldekering in Zeeland.

De tweehonderd deelnemers moesten 8,5 kilometer lang tegen een straffe wind met een kracht van 7 Beaufort in fietsen. De winnaar van de mannen deed er uiteindelijk 18.16 minuten over, de winnares 20.28 minuten.

Geen versnellingen en e-bikes


Verstappen en Ricciardo trappen nog een keer lol

Max Verstappen en Daniel Ricciardo/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 DEC 2018

Wie fan is van Max Verstappen is automatisch ook beetje van Daniel Ricciardo gaan houden. De twee ploeggenoten van Red Bull Racing kunnen prima met elkaar door één deur en dat leverde altijd leuke filmpjes op.

Helaas vertrekt de Australiër naar Renault, maar niet voordat hij nog een goede 36 minuten met Verstappen op de bank ging zitten.


Dronken Raikonen steelt de show op Formule 1-gala

Kimi Raikkonen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 DEC 2018

Kimi Räikkönen heeft vrijdag de show gestolen tijdens het FIA Gala in Sint-Petersburg. De Finse F1-coureur had het prima naar zijn zin en dat was aan alles te merken. Dat het ook kwam doordat hij een drankje - Russische wodka - ophad, was overduidelijk.

Elke keer dat de bekende autocoureur in beeld wordt genomen, is hij druk aan het gebaren en praten. Zelfs als hij niet in beeld komt, is op een gegeven moment nog te zien dat hij met een sigaar in zijn hand een soort 'cut'-gebaar probeert te maken.


Maradona kan niet tegen verlies en flipt volledig

Maradona kan niet tegen verlies en flipt volledig

Afgelopen weekend kreeg Maradona nog een staande ovatie toen hij het veld verliet / ANP

Foto van 'metronieuws'

3 DEC 2018

Verliezen is nooit leuk, maar Diego Maradona heeft het er extra zwaar mee. Zijn club Dorados de Sinaloa greep naast de promotie, terwijl Maradona vanaf de tribune moest toekijken. De oud-voetballer was namelijk geschorst.

Afgevoerd

Na afloop van de wedstrijd ging hij door het lint en moest hij door de beveiliging worden afgevoerd, schrijft het Algemeen Dagblad. 


Verlamd geraakte Vogel is Duits wielrenster 2018

Kristina Vogel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 DEC 2018

Het leven van Kristina Vogel werd dit jaar volledig op zijn kop gezet. Ze was al jaren een van de beste baanwielrenners op de wereld, maar raakte door een zwaar ongeluk eerder dit jaar in Cottbus verlamd.

Dwarslaesie

Tijdens een training afgelopen juni knalde ze vol op een collega die een staande start aan het oefenen was. Ze liep daardoor een dwarslaesie op en kan zodoende haar beide benen niet meer gebruiken.


Wat moet Feyenoord doen om PSV te kloppen?

Feyenoord versloeg PSV begin dit seizoen in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

1 DEC 2018

Dankzij dertien zeges in evenveel wedstrijden en een prachtig doelsaldo van 46-5 is PSV de even trotse als onaantastbare koploper van de Eredivisie. Al weken stellen voetbalkenners de vraag wie in hemelsnaam dit PSV kan stoppen. Zelfs Ajax werd twee maanden geleden in Eindhoven met groot gemak opgerold: 3-0. Mede door die zege heeft PSV nu al een voorsprong van vijf punten opgebouwd ten opzichte van de Amsterdammers.

Zondag staat in De Kuip de ontmoeting tussen Feyenoord en PSV op het programma. Voetbalminnend Nederland, met uitzondering van de PSV-fans, hoopt op een overwinning van Feyenoord. Maar zijn de Rotterdammers daar wel toe in staat? De formatie van Giovanni van Bronckhorst heeft dit seizoen bepaald nog geen indruk gemaakt. Wat moet de trainer doen om tóch een kans te maken tegen de koploper? We vroegen het aan drie analisten.

Mario Been


Verstappen 'lult mee' om van het gezeur af te zijn

Max Verstappen werd zondag derde ©ANP

Foto van 'metronieuws'

25 NOV 2018

Met de derde plaats bij de grote prijs van Abu Dhabi zit het Formule 1-seizoen van 2018 erop. Max Verstappen kan terugkijken op zijn beste seizoen tot nu toe met een vierde plek in het eindklassement. De 21-jarige Limburger kwam in Oostenrijk en Mexico als eerste over de streep, werd viermaal tweede en vijf keer derde.

Hiermee eindigde hij met 249 punten net naast het podium in de slotklassering op slechts twee punten van Kimi Räikkönen. Lange tijd stond Verstappen op de vijfde positie, maar door zijn podiumplek in de Verenigde Arabische Emiraten steeg hij nog een plekje ten koste van Valeri Bottas. De Brit Louis Hamilton was al eerder verzekerd van de eindoverwinning.


Oranje kans op finaleplek Nations League

Vrijdag won Oranje met 2-0 van wereldkampioen Frankrijk in De Kuip. ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

19 NOV 2018

Het Nederlands elftal maakt kans op een plek in de finale van de eerste editie van de Nations League. Alleen al bij een gelijkspel vanavond in de wedstrijd tegen Duitsland kan ervoor zorgen dat Oranje groepswinnaar wordt in de A-divisie.

In dat geval mag de ploeg van bondscoach Ronald Koeman volgend jaar juni met Portugal, Engeland en Zwitserland strijden om de eindzege én de hoofdprijs van 6 miljoen euro in het nieuwe landentoernooi.

'Een eitje'