Johan van Boven
Johan van Boven Sport 19 aug 2018
Leestijd: 9 minuten

Suzanne Schulting: In sport-bh rondlopen moet kunnen

In deze rubriek gaan we op pad met iemand uit de sportwereld. Vandaag duiken we in het spoor van olympisch shorttrackkampioene Suzanne Schulting tijdens een pittige trainingsdag. ‘Het lijkt me geweldig om mee te doen aan Expeditie Robinson.’

07:15 uur
Op steenworpafstand van Thialf gaat in het appartement van Suzanne Schulting de wekker. Ze haat dat geluid. Het liefst slaapt ze lekker uit en blijft ze nog even op bed liggen. „Ik ben absoluut geen ochtendmens. Dan ben ik niet te genieten. Als ik niet hoef te trainen blijf ik gerust tot het eind van de ochtend in bed. Het nadeel daarvan is dat ik de rest van de dag heel erg sloom ben.” Dus na het uitzetten van de wekker stapt ze gelijk uit bed om een bakje havermout klaar te maken en wat yoghurt te eten. Als daarna de tanden zijn gepoetst, springt ze op de fiets naar Thialf.

07:45 uur
Schulting arriveert iets vroeger dan gebruikelijk in de schaatshal. „Nog even mijn schaatsen slijpen.”

07:59 uur
De 20-jarige olympisch kampioene stapt in de lift naar het krachthonk. Even de benen losmaken op een hometrainer. Op het ritme van het trappen bungelt een gouden kettinkje om haar nek met daaraan de olympische ringen. „Ik heb nog geen tatoeage van de Olympische Spelen in Pyeongchang, maar die wil ik wel graag. Het is er gewoon nog niet van gekomen. De olympische ringen vind ik te cliché. Ken je die blokletters die je op Instagram Stories kunt gebruiken? In dat lettertype wil ik GOUD. op mijn lichaam laten zetten. Hier, net onder mijn bh-bandje”, zegt ze terwijl ze naar haar zij wijst.

8:11 uur
Er druppelen steeds meer andere shorttrackers binnen. De mannelijke collega’s van Schulting maken graag een praatje met haar. Sommigen krijgen een knuffel. Intussen is ze van de fiets gestapt en doet ze rek- en strekoefeningen voor een enorme spiegelwand. Zo nu en dan galmt een bulderende lach door de fitnessruimte. In de meeste gevallen is het Schulting die de grap heeft gemaakt. Van haar ochtendhumeur is weinig meer te merken.

08:45 uur
Plukje voor plukje stappen de shorttrackers weer de lift in. Beneden in de kleedkamer trekken ze hun schaatspak aan. Het is een van de laatste trainingen voordat de vakantie aanbreekt. Schulting heeft Turkije als bestemming uitgezocht. „Ik ben er best aan toe, maar als we verder hadden getraind zou ik het ook prima hebben gevonden. Ik vind het heerlijk om te trainen. Van de rustige trainingen kan ik ook best genieten, maar het is het lekkerst om helemaal stuk te gaan. Vandaag staat er eerst een rustige techniektraining op het programma en vanmiddag worden we afgebeuld in het krachthonk.”

09:24 uur
De shorttrackers glijden in een razend tempo over het ijs. Bondscoach Jeroen Otter maakt de rondjes steeds kleiner, zodat zijn pupillen steeds meer op hun techniek zijn aangewezen om goed door de bochten te snellen. Op een gegeven moment schreeuwt Otter een aanwijzing over het ijs. Schulting reageert pinnig. „Ja, dat zie ik ook wel!”

09:57 uur
Uit de geluidsinstallatie van Thialf schalt de stem van Tina Turner. ‘You’re simply the best, better than all the rest.’ Schulting hoort het niet eens. Ze kijkt op het scherm van een tablet, waarop ze ziet welke rondetijden ze zojuist heeft geschaatst. Het is deze week een half jaar geleden dat ze zichzelf en de rest van de wereld verbaasde door op de 1.000 meter olympisch goud te veroveren. Nederland werd in één klap verliefd op haar. Niet alleen vanwege haar prestatie, maar ook vanwege haar puurheid. In interviews zagen de tv-kijkers een sporter die geen blad voor de mond neemt en haar hart laat spreken. Haar social media-kanalen ontploften. Tot de Spelen was ze voor de grote massa een onbekende, nu heeft ze een kleine 70.000 volgers op Instagram. „Bi-zar”, zegt ze met grote ogen.

11:15 uur
Schulting komt weer thuis en springt onder de douche. Met twee trainingen, een verslaggever van Metro boven op haar lip en een mediaoptreden bij Omroep Max is het een drukke dag voor haar. Tijd om even te ontspannen.

12:00 uur
Lunchtijd. Schulting maakt drie boterhammen met ei en kipfilet. Daarna kruipt ze in bed. „Het gebeurt bij mij niet vaak, maar nu doe ik een power nap van een half uurtje. Vooral omdat ik straks de deur uit moet naar Omroep Max.”

13:20 uur
De seniorenomroep heeft Schulting gevraagd of ze tijdens het kampioenschap Skûtsjesilen iets wil vertellen over haar jeugd in Friesland, waar ze op het water opgroeide. „Toen ik toezegde had ik niet gekeken om welk programma het ging”, zegt ze in haar auto. „Het bleek dus van Omroep Max te zijn, haha. Maar ik vind dat wel lachen. Ik doe het voor mijn Friese trots! Ik ben in Groningen geboren, maar voordat ik 1 werd woonde ik al in Friesland. We gingen met het gezin altijd met de boot op vakantie; drie weken varen. Heerlijk, die vrijheid. En in de winter moest ik schaatsen van mijn ouders, want dat hoort er nu eenmaal bij als je in Friesland woont. Ik wilde het eigenlijk niet, maar uiteindelijk stond ik toch op het ijs. Op een gegeven moment bleek ik het best aardig te kunnen.”

13:50 uur
Schulting stuitert in een pijlsnelle rubberboot over de Friese wateren richting de drijvende studio van Omroep Max, dat uitgebreid verslag doet van het Skûtsjesilen. De shorttrackster benadrukt verschillende keren dat ze uiterlijk om 15:00 uur weer in de auto moet zitten, anders komt ze te laat voor de middagtraining.

14:00 uur
Een visagiste zorgt voor een extra laagje make-up, zodat Schulting niet te veel glimt in de studio met felle lampen. Ze is er op haar gemak en beantwoordt rustig alle vragen van presentatrice Carrie ten Napel. Het is een van de vele tv-optredens sinds haar gouden plak in Zuid-Korea. „Vlak daarna was het echt héél erg druk. Er was een periode dat ik elke dag onderweg was naar een tv-programma. Toen trainde ik één keer per dag, dus kon het op zich wel. Maar het is lekkerder om me nu weer te kunnen focussen op het schaatsen. Al vind ik het wel heel leuk om dingen op tv te doen, maar het kost wel energie. Als ik dat nu nog steeds zo vaak zou doen, zou ik de trainingen niet volhouden. Later zou ik graag iets willen doen in de tv-wereld, een programma presenteren ofzo. BNNVARA vind ik een heel leuke omroep. En ik wil meedoen aan Expeditie Robinson! Dat lijkt me echt vet. Sporters komen vaak best ver, dat heeft met het karakter. Een doel voor ogen hebben en daar vol voor gaan. Maar ik moet echt gestopt zijn om aan Expeditie Robinson mee te kunnen doen, want anders gooi ik een heel seizoen weg. En dat heb ik er niet voor over. Ik wil nog zeker tien jaar Shorttracken. Nog even niet dus…”

14:52 uur
Nadat ze zich op de Omroep Max-boot in haar sportkloffie heeft gestoken, stapt Schulting weer op de rubberboot die haar naar het vasteland terugbrengt. Het waait behoorlijk en de golven zorgen voor een hobbelige tocht. Klats, het water spat midden in haar gezicht. Een echte Friezin kan wel wat hebben.

15:00 uur
Klokslag drie uur drukt Schulting op de startknop van haar auto. Met een grote glimlach: „Ik ga er heel goed op als alles precies volgens mijn planning verloopt.” Op naar Thialf, waar bondscoach Otter een pittige krachttraining heeft voorbereid. „Dit is de eerste keer deze zomer dat we die training weer gaan doen. Burpees, een slee met gewichten voortduwen, zware ballen omhooggooien, noem maar op. Loodzwaar, zweten voor het leven. Tot het gaatje gaan, daar kan ik best naar uitkijken, haha.”

15:55 uur
Het lachen is Schulting vergaan. Na het eerste rondje over het circuit is ze kapot, net als haar collega’s die hijgen, puffen en zweten. De mannen lopen met ontbloot bovenlijf door de fitnessruimte, de dames hebben een kort broekje en een sport-bh aan. Zo loopt Schulting er ook wel eens na een training op het ijs bij; schaatspak tot haar middel naar beneden gestroopt. „Ik krijg daar wel eens commentaar op, maar ik vind het gewoon chill om dat pak uit te hebben na een inspannende training. Ik heb er geen enkele moeite mee om in mijn sport-bh rond te lopen, dat doe ik elke dag. Ook op wedstrijddagen. Dan zien mensen mijn blote buik, so what? Ik zie het probleem niet.”

Ook op Instagram verbergt ze haar sportlichaam niet. De bikinifoto’s leveren veel likes op. „Die heb ik altijd gepost, dus waarom zou ik dat nu ik bekender ben geworden niet meer doen? Ik ben gewoon Suzanne gebleven, dus ook op dat gebied. Als ik een bikinifoto post, verschijnen er ‘nieuwsberichten’ op websites dat ik een voorschot neem op de Playboy, dat soort dingen. Tja, dat krijg je dan. Ik ben trots op mijn lichaam, dus ik vind het niet erg om dat te laten zien. Ik wil dat niet verbergen en mijn vriend vindt het ook niet erg. Laatst had ik het er toevallig met mijn moeder over en die zei iets over mijn string-bikini. Moet dat nou? Dus zei ik: mam, vroeger liep jij op mijn leeftijd zonder bikinitopje tussen de jongens over het strand. Wat heb je liever? Dat ik een complete string-bikini aan heb of dat ik zonder topje rondloop? Nederland is heel preuts geworden. Dat komt omdat iedereen wat van elkaar vindt en een mening over de ander heeft. Gelukkig krijg ik geen negatieve reacties, dat scheelt natuurlijk een hoop.”

17:00 uur
De training zit erop. Schulting kan niet meer. Als we vragen of we nog een laatste shot voor de video kunnen opnemen, slaakt ze een diepe zucht. „Ik leef niet meer. Het was zo ontzettend zwaar. Heb je de oefening gezien op die fiets waarbij je ook je armen moet bewegen? Die was echt killing. Het beste van vandaag is dat deze training voorbij is.”

Check hier de video van Schulting die kapot gaat in het krachthonk (artikel gaat onder de video verder):

19:30 uur
Na het avondeten ploft Schulting op de bank. Even niets doen. „De ene keer lees ik een boek, de andere keer kijk ik een film of een serie. Narcos vond ik echt heel erg goed en ik ben net klaar met La Casa de Papel. Zo jammer dat ik door alle aflevering heen ben. Misschien dat ik aan het nieuwe seizoen van Orange is the New Black begin, maar daar moet ik me dan even toe zetten.”

21:33 uur
Schulting belt met vriendlief Bas Middelkoop. Ze zien elkaar niet vaak. „Het liefst zouden we elkaar elke dag zien, maar dat kan nu eenmaal niet. Hij woont in Amsterdam en heeft ook een druk leven. We zien elkaar in het weekend en meestal nog een keer doordeweeks.”

23:00 uur
Bedtijd. Schulting sluit de dag af met een boodschap voor de lezers van Metro. „Ik sta bekend als iemand die 24/7 als stuiterbal door het leven gaat, maar dat is écht niet zo. Richting wedstrijden heb ik inderdaad energie te veel, maar na pittige trainingen kan ik heel rustig zijn. Dus ik ben niet áltijd een stuiterbal! Punt!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.