Redactie Metro
Redactie Metro Sport 1 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Mogelijk geen Tour voor Chris Froome

Het lijkt erop dat viervoudig Tourwinnaar Chris Froome zaterdag 7 juli niet aan de Tour de France mag gaan beginnen. De Franse krant Le Monde schrijft dat ASO, de organisator van de Tour, Chris Froome probeert te weren vanwege de dopingprocedure die tegen hem loopt.

Reputatie op het spel

ASO beroept zich op een artikel uit de reglementen van de wielerronde. Daarin staat dat een organisatie een renner de deelname mag ontzeggen als die de reputatie van het evenement schaadt.

Team Sky, de ploeg waar Froome voor wielrent, heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van de ASO. De arbitragecommissie van het Franse olympisch comité zal dinsdag een beslissing over de zaak nemen. Op woensdag 4 juli wordt dan bekend of Froome mee zal rijden in de Tour de France.

Dopingzaak

In de Ronde van Spanje in 2017 werd Froome positief getest op salbutamol, een anti-astmamiddel, tijdens de dopingcontrole. De Brit moest zich verantwoorden voor die te hoge waarde bij de internationale wielrenunie UCI. Froome had toestemming het middel te gebruiken en werd niet geschorst, maar er loopt nog wel altijd een dopingprocedure tegen hem. Ondanks de procedure mag hij toch blijven wielrennen. Eerder dit jaar won hij nog de Ronde van Italië.

Froome gaf zelf deze week aan dat hij de commotie begrijpt over het lange uitblijven van een oordeel in de salbutamol-affaire, maar ook dat hij het volste recht heeft van start te gaan in de Tour.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.