Johan van Boven
Johan van Boven Sport 10 jul 2018
Leestijd: 4 minuten

‘Kiki Bertens gaat nu echt richting de wereldtop’

Raemon Sluiter en Elise Tamaëla wisselden af en toe hun irritaties over hun pupillen uit. Hij als coach van Kiki Bertens, zij als trainer van de Servische Aleksandra Krunic. „Af en toe werden we gek van onze speelster”, zegt Tamaëla lachend. „Dus vroeg Raemon voor de grap of we niet een keer konden ruilen.”

Van een echte ruil kwam het niet. Maar toen Sluiter wegens privéomstandigheden in april het WTA-toernooi in het Amerikaanse Charleston aan zich voorbij moest laten gaan, nam Tamaëla een dubbelrol op zich. Ze coachte zowel haar eigen Krunic als Bertens, die in de tweede ronde nota bene tegenover elkaar kwamen te staan. De 34-jarige ex-tennisster moest zich die dag richten op Krunic, maar daar raakte Bertens niet van in de war.

Ze won eenvoudig met 6-4 6-2 om vervolgens door te denderen naar de finale, waarin de Wateringse Julia Görges versloeg. Inderdaad, de Duitse die gisteren in de kwartfinale van Wimbledon te sterk was voor Bertens: 6-3, 5-7, 1-6.

Positief

De 34-jarige Tamaëla, die in 2007 haar tennisloopbaan beëindigde, is bescheiden wanneer de toernooiwinst van Bertens in Charleston ter sprake komt en zegt geen al te grote rol te hebben gehad. „Ik heb Kiki niets verteld wat ze nog niet wist. Maar als je al jaren dezelfde coacht hebt kan een boodschap heel anders over komen als iemand anders het tegen je zegt. Ik ben voorafgaand aan het toernooi naar trainingen gaan kijken en heb toen aan Raemon gevraagd hoe ik Kiki het best kon benaderen. Ik ben zelf een rustig en positief persoon en op die manier heb ik haar ook gecoacht: benadrukken wat goed gaat en aangeven wat wellicht nog net iets beter kan.”

Bertens behaalde haar eindzege in Charleston op haar favoriete ondergrond. Het liefst zou ze het hele jaar door alleen maar op gravel spelen. Maar Tamaëla merkt dat de nummer 20 van de wereldranglijst steeds meer gelooft in haar eigen kunnen op gras en hardcourt. „In de maand voor het toernooi in Charleston had ze in Miami drie matchpoints tegen Venus Williams. Ze verloor weliswaar die partij, maar ze had er wel vertrouwen in gekregen dat ze dat soort meiden ook op een snellere baan kan verslaan. Op gravel behoort Kiki tot de wereldtop en nu heeft ze op het gras van Wimbledon ook speelsters uit de top verslagen. Als ze in de rest van het seizoen ook op hardcourt wedstrijden gaat winnen, weet ik zeker dat ze in de top 10 terecht kan komen.”

Choker

Tamaëla heeft heel veel respect voor wat Bertens op Wimbledon heeft laten zien. Vooral omdat ze vrijwel altijd te horen heeft gekregen dat het ‘net-niet’ was. „Vooral in de media. Terwijl ze er altijd keihard voor heeft gewerkt. Maar op bepaalde momenten, als het heel erg spannend werd, lukte het gewoon niet. Nu lijkt ze die knop om te hebben gezet. Kiki heeft een ongelooflijke drive om te willen winnen. Moet je zien hoe ze er nu uitziet. Ze is afgetrainder dan ooit en het geloof in eigen kunnen is er. Je wint echt geen partijen van speelsters uit de top 10 als je een ‘choker’ bent.”

Tijdens de anderhalve week waarin ze samenwerkten herkende Tamaëla zichzelf in Bertens, die ook niet veel moet hebben van het tenniswereldje. „Ze houdt van de sport, maar niet van alles daar omheen. Daarom is het goed dat ze het team rond Kiek klein houden en nooit op de baan blijven hangen met andere speelsters. Ze gaan lekker naar het hotel om een spelletje te spelen. Dat ze het tenniswereldje niet fantastisch vindt, wil niet zeggen dat ze haar tanden er niet in wil zetten. Integendeel. Ze blijft altijd knokken.”

Verstappen

Door de afwezigheid van het Nederlands elftal op het WK klampen Nederlandse sportliefhebbers zich vast aan de successen van Max Verstappen en wie weet wat er nog in de Tour de France gebeurt. En aan de knappe prestatie van Bertens op Wimbledon. Tamaëla: „Al houdt ze er totaal niet van om een held te zijn. Ze heeft al een tijdje haar telefoon uitstaan en heeft niets meegekregen van de gekte die rond haar is ontstaan. Kiek blijft het liefst volledig op de achtergrond en zegt alle interviews af. Maar dat hoort er allemaal bij. Toch blijft ze graag buiten de schijnwerpers en wil ze gewoon lekker een potje tennissen.”

Elise Tamaewla tijdens haar loopbaan als tennisster. Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.