Redactie Metro
Redactie Metro Sport 13 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Dylan Groenewegen wint 7e etappe met sterke sprint!

De zevende etappe van de Tour de France is gewonnen door Dylan Groenewegen. Hij kwam als eerste over de eindstreep in een vlakke rit tussen Fougères en Chartres. Het peloton deed rustig aan en aan het einde was er een massasprint. En hierin was de Amsterdamse wielrenner de snelste.

Even leek het erop dat hij werd ingesloten, maar hij bevrijdde zich. Daarna zette hij kracht op de pedalen en liet met groot machtsvertoon favorieten als Gaviria en Sagan achter zich.

Goede benen

Dylan Groenewegen was de overtuigende winnaar van de massasprint in de zevende etappe van de Tour de France. ,,De start van de Tour was moeilijk. Ik had niet de goede benen, maar het ging daarna elke dag beter”, vertelde hij na zijn sprintzege, die Groenewegen vierde met het vooral in het voetbal bekende gebaar: de vinger voor de mond als antwoord op eerdere kritiek. ,,Ik had even tijd nodig en je ziet wat er gebeurt.”

Groenewegen kwam uit een onmogelijke positie en moest nog heel wat renners passeren. ,,Ik zat achter Alexander Kristoff. Hij zette aan en ik heb gewacht op het juiste moment om erlangs te gaan”, vertelde de ritwinnaar. ,,Ik hoop dat er nu meer ritzeges komen. De benen zijn goed. Vanavond gaan we dit even vieren en dat volgt er morgen hopelijk weer een kans.”

Bij de NOS keek hij nog even terug op zijn ritzege vorig jaar op de Champs-Élysées. ,,Parijs was heel mooi, maar dit jaar was er veel meer druk. Het liep niet in het begin, maar de ‘power’ is weer terug. In de vierde etappe zat ik er al dichtbij, maar was de timing nog niet goed. Iedereen fietst hier op het hoogste niveau, ik in het begin nog niet.”

Zevende Etappe

Vanaf het begin was duidelijk dat LottoNL-Jumbo geloofde in de kansen van Groenewegen. In de eerste vluchtgroep hadden ploegen als Quick-Step en Bora-hansgrohe, ook met belang om de rit in een massasprint te laten eindigen, een mannetje mee, dus was het de Nederlandse ploeg die het gat naar de koplopers dicht reed. Met de vlucht van Yoann Offredo had het peloton geen moeite. De Fransman van Wanty-Groupe Gobert liep iets meer dan negen minuten weg bij het peloton, dat het toen wel genoeg vond.

Met nog 90 kilometer te gaan, nadat het peloton even in twee stukken was gebroken, was de poging van Offredo tenietgedaan. Zijn landgenoot Laurent Pichon was de volgende die een kansloze poging deed alleen vooruit te blijven. Het ‘wandelende’ peloton vond het best, maar liet de marge uiteraard niet te groot worden. Pichon bereikte als eerste de tussensprint na 168 kilometer, 1.20 na hem won Gaviria het sprintje om de punten voor Sagan. Bij de bonificatiesprint was het peloton weer compleet en kon Van Avermaet 3 seconden pakken.

Alle sprintploegen meldden zich met hun ‘treintjes’ voorin in de laatste kilometers. Groenewegen raakte het wiel van zijn gangmaker Timo Roosen kwijt, maar bleek tussen alle sprinttoppers toch duidelijk de snelste.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.