Sport

Dylan Groenewegen wint 7e etappe met sterke sprint!

Groenewegen was iedereen te snel af ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

13 JUL 2018

De zevende etappe van de Tour de France is gewonnen door Dylan Groenewegen. Hij kwam als eerste over de eindstreep in een vlakke rit tussen Fougères en Chartres. Het peloton deed rustig aan en aan het einde was er een massasprint. En hierin was de Amsterdamse wielrenner de snelste.

Even leek het erop dat hij werd ingesloten, maar hij bevrijdde zich. Daarna zette hij kracht op de pedalen en liet met groot machtsvertoon favorieten als Gaviria en Sagan achter zich.

Goede benen

Dylan Groenewegen was de overtuigende winnaar van de massasprint in de zevende etappe van de Tour de France. ,,De start van de Tour was moeilijk. Ik had niet de goede benen, maar het ging daarna elke dag beter'', vertelde hij na zijn sprintzege, die Groenewegen vierde met het vooral in het voetbal bekende gebaar: de vinger voor de mond als antwoord op eerdere kritiek. ,,Ik had even tijd nodig en je ziet wat er gebeurt.''

Groenewegen kwam uit een onmogelijke positie en moest nog heel wat renners passeren. ,,Ik zat achter Alexander Kristoff. Hij zette aan en ik heb gewacht op het juiste moment om erlangs te gaan'', vertelde de ritwinnaar. ,,Ik hoop dat er nu meer ritzeges komen. De benen zijn goed. Vanavond gaan we dit even vieren en dat volgt er morgen hopelijk weer een kans.''

Bij de NOS keek hij nog even terug op zijn ritzege vorig jaar op de Champs-Élysées. ,,Parijs was heel mooi, maar dit jaar was er veel meer druk. Het liep niet in het begin, maar de 'power' is weer terug. In de vierde etappe zat ik er al dichtbij, maar was de timing nog niet goed. Iedereen fietst hier op het hoogste niveau, ik in het begin nog niet.''

Zevende Etappe

Vanaf het begin was duidelijk dat LottoNL-Jumbo geloofde in de kansen van Groenewegen. In de eerste vluchtgroep hadden ploegen als Quick-Step en Bora-hansgrohe, ook met belang om de rit in een massasprint te laten eindigen, een mannetje mee, dus was het de Nederlandse ploeg die het gat naar de koplopers dicht reed. Met de vlucht van Yoann Offredo had het peloton geen moeite. De Fransman van Wanty-Groupe Gobert liep iets meer dan negen minuten weg bij het peloton, dat het toen wel genoeg vond.

Met nog 90 kilometer te gaan, nadat het peloton even in twee stukken was gebroken, was de poging van Offredo tenietgedaan. Zijn landgenoot Laurent Pichon was de volgende die een kansloze poging deed alleen vooruit te blijven. Het 'wandelende' peloton vond het best, maar liet de marge uiteraard niet te groot worden. Pichon bereikte als eerste de tussensprint na 168 kilometer, 1.20 na hem won Gaviria het sprintje om de punten voor Sagan. Bij de bonificatiesprint was het peloton weer compleet en kon Van Avermaet 3 seconden pakken.

Alle sprintploegen meldden zich met hun 'treintjes' voorin in de laatste kilometers. Groenewegen raakte het wiel van zijn gangmaker Timo Roosen kwijt, maar bleek tussen alle sprinttoppers toch duidelijk de snelste.


Views

1k+

Tom Dumoulin gaat nu pas flink cashen

Foto van 'Jeroen Haverkort'

29 MEI 2017

Als er een sport is waarbij atleten moeten afzien, dan is het wel wielrennen. Helaas voor Dumoulin en co. verdienen zij heel wat minder dan de gemiddelde voetballer. Dumoulin, onze nieuwe nationale held en boegbeeld van het wielrennen, fietste de afgelopen drie weken een kleine 260.000 euro bij elkaar in Italië. De winst in het algemeen klassement leverde Dumoulin 205.668 euro op. Elke dag dat hij de roze trui droeg was goed voor 1.000 euro. De winst in de tijdrit en de eerste grote bergrit leverden elk 11.010 euro op. Met andere toptienklasseringen in etappes verdiende hij nog eens 10.644 euro.

Delen

Een leuk bedrag, maar het is niet zo dat Dumoulin die 260.000 euro zelf mag houden. Het is in de wielerwereld namelijk een goed gebruik om de prijzenpot te verdelen over de hele ploeg. Voor de duidelijkheid: dat zijn naast de renners ook de ploegleiders, mecaniciens, chauffeurs en verzorgers. Elk team heeft zo zijn eigen verdeelformule, maar het is gebruikelijk dat de renners het grootste deel van de taart krijgen. Volgens de Belgische sporteconoom Daam van Reeth is dat ongeveer 90 procent.


Views

2k+

Camera videoDuitse bondscoach Löw op ongelukkig moment gefilmd

Joachim Löw. Archieffoto: AFP.

Foto van 'Jurgen van der Hoeven'

13 JUN 2016

Wereldkampioen Duitsland begon het EK met een 2-0 zege op Oekraïne. Reden tot blijdschap dus voor bondscoach Joachim Löw, maar het was niet alleen maar lachen voor de oefenmeester. Na het duel werd de spot gedreven met de bondscoach nadat hij op een ongelukkig moment door de camera’s in beeld werd gebracht.

Hand in de broek


Views

1k+

Tour de France: de verdeling van het prijzengeld

Foto van 'Kees Leurink'

27 JUL 2015

Drie weken ploeteren, afzien en strijden in de bloedhete Franse zon. Daar staat vast wel een leuk geldbedrag tegenover, nietwaar? Nou, dat verschilt enorm. Zo verdiende winnaar Chris Froome meer dan een half miljoen euro voor zijn ploeg, mede door zijn eindoverwinning in het algemeen klassement. En wat fietste LottoNL-Jumboknecht Thomas Leezer, de nummer 153 in het klassement, bij elkaar? 400 euro.

Lees ook: Meer prijzengeld US Open

De renners in de Ronde van Frankrijk konden op veel manieren geld bij elkaar sprokkelen. De eindoverwinning levert bijvoorbeeld exact 450.000 euro op. Etappewinst? Hoppa, 8.000 euro erbij. Een dagje aanvallen, waarna je een etappe met het rode rugnummer mag koersen? 2.000 euro.


Views

900+

Dumoulin knap tweede op Alpe d'Huez, Thomas wint

Dumoulin knap tweede op Alpe d'Huez, Thomas wint

Steven Kruijswijk in actie op de Col du Pre tijdens de elfde etappe van de 105e editie van de Ronde van Frankrijk tussen Albertville en La Rosiere. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

19 JUL 2018

Wat was het spannend, de twaalfde etappe van Tour de France. Heel lang leek het erop dat Steven Kruijswijk de opvolger zou worden van Gert Jan Theunisse, de man die in 1989 de laatste Nederlandse zege van deze etapperit met de Alpe d'Huez pakte.

Thomas

Maar zowel Tom Dumoulin als Kruijswijk grepen in de bergen allebei net naast de ritzege. Geraint Thomas ging er met de winst vandoor. De geletruidrager sprintte net iets beter dan Tom Dumoulin, die net als woensdag tweede eindigde. Bardet eindigde op plek 3.


Views

1k+